malatya kürecik radar / Kürecik Radarı’nın işlevi ve yetenekleri

Malatya Kürecik Radar

malatya kürecik radar

Kürecik Radar Üssü

Kürecik'teki radara benzer şekilde Japonya'da da kurulmuş olan AN/TPY-2 radarı (solda)

Kürecik Radar Üssü (İngilizce:&#;Kürecik Radar Station), Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Küreciknahiyesinde bulunan askerî tesistir. Amerikan askerlerinin kurmuş olduğu ve bulunduğu üs, terk edilerek Türk askerinin kontrolüne bırakılmıştır. Malatya yönüne giderken, Karahan gediğinin bulunduğu tepenin sol üst tarafındadır. Rakımı metredir. yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak üzere kurulmuştur.[1]Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kasım 'da düzenlenen NATO Lizbon Zirvesi'nde geliştirilmesi kararlaştırılan füze savunma sisteminin bir unsurunu oluşturan erken uyarı radarı Kürecik Radar Üssü'nde konuşlandırılacaktı.[2]

Arka plan[değiştir

İsrail'e istihbarat desteği sağlayan Kürecik radar hava üssü kapatılacak mı?

FHA- Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik'te kurulan radar hava üssü, Amerika askerlerince kuruldu. Daha sonra türkiye'ye devredilen üs, 'da düzenlenen NATO Lizbon Zirvesi'nde geliştirilmesi kararlaştırılarak füze savunma sistemi olarak kullanılmasına karar verilerek yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanıma girmiştir.

Kürecik radarı NATO Füze Savunma Sistemi

 Sivil düşünce 'nin haberine göre bu radar istasyonunun tamamlanmasının ardından üssün kontrolü, Avrupa Aşamalı Adaptif Yaklaşımı (EPAA, European Phased Adaptive Approach) çerçevesinde NATO Komutanlığına devredilmiş, tesbit ve takip verileri alınarak Romanya ve Polonya'da bulunan bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemi olan uzak füze savunma sistemine ulaştırılmaktadır.

KÜRECİK ÜSSÜ İSRAİL'İ KORUYOR

Üssü her ne kadar NATO kurmuş olsa da asıl amacı, üsse km uzaklıktaki İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını önlemek amaçlanmıştır. İran'dan İsrail’e yönelik atılacak balistik füzelerin bu radar sayesinde kolaylıkla tespit edilebilmesine hizmet etmektedir. Kürecik radar üssü her ne kadar Türkiye sınırları içerisinde olsa da ve elde edilen bilgilerin güvenlik gerekçesiyle İsrail ile paylaşılmaması koşulu öne sürülmüş olsa da ABD ile İsrail arasındaki füze savunma anlaşmaları nedeniyle, ABD’nin radar temas bilgilerini İsrail ile paylaştığı bilinen bir gerçek.

Kürecik radar üssü, İran’dan gelecek balistik füzelere karşı İsrail’e koruma sağlıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçmişte NATO ülkeleri ve İsrail’in güvenliği için vazgeçilmez olan Kürecik radarının faaliyetlerine son verebileceğini gündeme getirilebilir. 

TÜRKİYE İSRAİL'İN SALDIRILARINA SESSİZ KALMAMALI

İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmekle kalmayıp, cumartesi gününden bu yana Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarında 'ü aşkın kişi yaralanırken çok sayıda kişi de yaşamını yitirdi.

İsrail'in saldırılarına göz yummayarak Kürecik radar üssününün faaliyetleri hükümet tarafından durdurulabilir.

Milli Görüş&#x;ten Bakan Çavuşoğlu&#x;nun Kürecik açıklamasına yanıt: Hani NATO&#x;nundu

yılının son günlerinde sessiz sedasız AKP iktidarı tarafından temeli atılan Malatya Kürecik Radar Üssü tüm uyarılar kulak arkası edilerek aktif hale getirilmişti. Bugün gelinen noktada ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD, Türkiye’ye yaptırım uygularsa biz de Kürecik’i kapatırız” derken aslında bu üssün NATO’dan ziyade ABD’nin kontrolünde olduğunu ve en önemlisi, üssün kuruluşunun yanlışlığını da kabul etmiş oldu.

ABD ELİYLE İSRAİL KORUNUYOR

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete, bugünkü manşetiyle AKP’ye Kürecik tepkisini şöyle gündeme getirdi:

“NATO’nun füze savunma sistemi kapsamında Türkiye’ye kurulacak radarların yeri yılının Eylül ayında imzalanan mutabakat zaptıyla belirlenmişti. Füze savunma sistemi NATO sistemi olarak açıklansa da mutabakat zaptına Türkiye adına Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, ABD adına ise Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone imza atmıştı. Radar sisteminin, 2 bin kilometrelik alanda her türlü hava aracını belli bir yüksekliğe ulaştığı anda tespit ettiği ve ABD tarafından bölgede İsrail’e fırlatılabilecek balistik füzeleri önleme amacıyla kurulduğu da defalarca belgeleriyle ortaya konmuştu. Çavuşoğlu’nun açıklamalarıyla bu bilgiler bir kez daha teyit edilmiş oldu.”

“TÜM ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLİR”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD ile kriz neticesinde ABD Kongresi’nden yaptırım kararı çıkarsa Türkiye’nin adımları ne olabilir? İncirlik’in statüsü gündeme gelebilir mi?” şeklindeki soru üzerine şu ifadeleri kullandı: “İncirlik de gelir, Kürecik de gelir, her şey gelir. Kötü senaryoyu varsayımlar üzerine konuşmak istemiyoruz. Kongrenin karar alması yetmez. Yönetimin alacağı karar önemlidir. Sonuçta en kötü senaryoyu düşünürsek milletimizin taleplerini de değerlendiririz, o zaman karar veririz. Tüm alternatifler değerlendirilir.”

İşte o gazete: 

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.