murat tangal / M. Murat Tangal | funduszeue.info

Murat Tangal

murat tangal

Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat

Hiç şüphesiz ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Ancak bunun kesinlikle insan haklarını ihlal etmeden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki suçluluğu sabit oluncaya kadar herkes masumdur. "Presumption of innocence" olarak ifade edilen bu evrensel ilke hukukumuzda "masumiyet karinesi" olarak adlandırılmaktadır. Ceza soruşturmalarında ve kovuşturmalarında tutuklama, arama, elkoyma ve diğer koruma tedbirlerine karar verilirken çok titiz davranılması gerekmektedir. Keza başta suçlu olduğu düşünülen, o ana kadar toplanan deliller aleyhine olan birinin ceza yargılaması sonucunda durum lehine değişip suçluluğu konusunda şüphe duyulabilir. Bu durumda da "şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereğince yargılanan kişi hakkında mahkûmiyet kararı verilemeyecektir. Uygulayıcıların koruma tedbirlerinin temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale niteliğinde olduğunu ve bu tedbirleri uygularken kanunda öngörülen koşulların somut olayda gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirirken dikkatli olmaları gerektiğini unutmamaları gerekmektedir. Zira kanunda öngörülen koşullar gerçekleşmeden koruma tedbirleri hukuka aykırı bir şekilde uygulanmışsa bu tedbirlere maruz kalan kişilerin maddi ve manevi zarara uğrayacakları ortadadır. Kuşkusuz zarar gören kişilerin bu zararlarının karşılanması hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir.

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat / Compensation for protection measures
Yazar:MURAT TANGAL
Danışman: YRD. DOÇ. DR. PINAR BACAKSIZ
Yer Bilgisi: Dokuz Eylül Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı
Konu:Hukuk = Law ; Kamu Yönetimi = Public Administration
Dizin:Kanunlar sayılı = Laws numbered ; Koruma tedbirleri = Protection measures ; Tazminat = Compensation Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

s.
Suç işlenmesiyle bozulan kamu düzeninin tekrar sağlanması için suçu işleyen kişi yada kişilerin tespit edilip ortaya konulması gerekmektedir. Ceza muhakemesinde; maddi gerçeğe ulaşabilmek, şüpheli veya sanığın kaçmasının önlenmesi, suça ilişkin delillerin karartılmasının önüne geçilmesi ve yargılamanın sıhhatli bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamak amacıyla hüküm verilmeden önce geçici olarak başvurulan ve kişilerin bazı temel hak ve özgürlüklerine sınırlamalar getiren tedbirler öngörülmüştür. Koruma tedbirleri olarak ifade edebileceğimiz bu tedbirler, bir ceza değil sadece maddi gerçeğe ulaşılmasına katkı sağlayan hukuki bir çare niteliğindedirler. Bu kapsamda koruma tedbiri ile elde edilmesi düşünülen yarar elde edildikten hemen sonra uygulanan koruma tedbiri kaldırılmalıdır. Aksi halde kişiler için bir tedbir olmaktan çıkıp ceza niteliğini kazanmış olacak ve kişilerin özgürlük ve güvenlik hakları zadelenecektir. Koruma tedbirlerinin haksız veya hukuka aykırı olarak uygulanması nedeniyle hak ve özgürlükleri ihlal edilen kimselerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi hukuk devletinin bir gereğidir. Buna göre, devlet kendi haksız işlemi nedeniyle zarar gören kişilerin mağduriyetlerini telafi etmelidir. Bu çalışmada ceza yargılamasında haksız veya hukuka aykırı olarak uygulanan koruma tedbirleri nedeniyle maddi veya manevi yönden zarara uğrayan kişilerin bu zararlarının tazmin edilmesi hususu AİHS'nin 5. maddesi ve sayılı CMK'nun maddeleri bağlamında incelenmiştir. Buna göre, çalışmamızda öncelikli olarak koruma tedbirleri kavramı, koruma tedbirlerinin ortak özellikleri, ön şartları ile tazminat kavramı üzerinde durulmuş ayrıca tazminat sorumluluğunun tarihsel gelişimi İslam hukukunda tazminat sorumluluğu, Türkiye'de tazminat sorumluluğu ve Uluslararası metinlerde tazminat sorumluluğu alt başlıklarında irdelenmiştir. Daha sonra CMK'da öngörülen koruma tedbirleri nedeniyle tazminat ödenmesini gerektiren haller ile tazminat istenemeyecek haller ve bunların nedenleri mevcut yasal değişiklikler de nazara alınarak ayrı ayrı açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise; tazminatın kapsamı, tazminat başvurusu ve yöntemi, görevli ve yetkili mahkeme, tazminatın geri alınması ve devletin ödediği tazminattan dolayı ilgililere rücu etmesi bahisleri ayrı ayrı irdelenmeye çalışılmıştır.
In order to provide the public order which breaks down by commiting an offense, the person or people who committed an offense must be identified. In criminal proceedings, prior to reach the material fact, to prevent the suspect or defendant from escaping, to forestall beclouding evidence regarding the crime and providing the judging procedure to happen in a healty way, precautions that are temporarily referenced and restrict individuals' fundamental rights and freedoms are foreseen. These precautions that can be represented as "protection precautions" are not penalty, they are only judicial remedy which contributes to reaching the material fact. In this context, just after the utility which was considered to be gained with protection precautions is obtained, applied protection precaution must be removed. Otherwise, it is no longer a precaution, but it is going to be in nature of punishment and individuals' liberty and security rights will be damaged. People whose rights and freedoms are violated because of protection precautions being used unfairly or in violation of the law, elimination of their victimization is a necessity of constitutional state. According to this, state must recover the victimization of people who suffer because of its unfair treatment. In this study, in criminal proceedings, people who suffer as tangible or intangible because of protection precautions which are used unfairly or in violation of the law and compensating this loss is analyzed in the context of ECHR's 5. Article and No CMK's articles. With reference to this, in our study, primarily the concept of "protection precautions", common characteristics of protection precautions, their preconditions and the concept of "compensation" is emphasized. Additionally, historical development of liability for damages and liability for damages in international texts is examined. Subsequently, situations that requires paying compensation because of protection precautions which is predicted in CMK and situations in which compensation cannot be requested and their reasons are tried to be explained seperately with considering existing legislative changes. At the last chapter of our study; issues of the scope of the compensation, application for compensation and its method, courts of competent jurisdiction, revocation of the compensation and recoursing to the concerned due to the compensation that the state paid is tried to be investigated seperately.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası