kıymalı sırın tarifi / Kıymalı Siron | Yemek tarifleri, Yemek, Türk yemek tarifleri

Kıymalı Sırın Tarifi

kıymalı sırın tarifi

Çıtır çıtır pratik lezzet ziron(siron) tarifi nasıl yapılır bağımlısı olacaksınız!

Çıtır çıtır yufkası, üzerinde yoğurt ve kıymalı sosuyla baş döndüren bir tarif ziron ya da diğer adıyla siron. Yapılışı oldukça pratik yarım saatte hazırlanan ziron tarifine doyamayacaksınız. Ziron tarifini denemek isteyenler için en doğru tarif bu adreste. Peki ziron nasıl yapılır? Malzemeleri neler? İşte yanıtı

Abone ol

Siron ya da ziron Gümüşhane ilimizle özdeşleşen bir yemek çeşiti. Ancak zironun meşhurluğu coğrafi işaret belgesi aldığı Gümüşhane ile sınırlı değil. Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli'nde de oldukça popüler olan bir yemektir. Bingöl yöresinde yemeğe Sorina Pel denmektedir. Ziron iskenderi aratmayan lezzetteki tadı, yapılışının pratikliği sayesinde tüm Türkiye'nin gönüllerini fethetmiş bir yemek. Zironu daha önce yapmadıysanız ve denemek istiyorsanız doğru adrestesiniz. İşte lezzetine bayılacağınız ziron tarifi

Ziron malzemeleri

3 adet yufka
gram orta yağlı kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
mililitre tavuk suyu
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Ziron yapılışı

Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup soğanı küçük doğrayıp kıyma ile beraber suyunu çekene kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.

Yufkalarınızı ikiye katlayıp üst üste dizin. parmak genişliğinde bir rulo yapın. Sonra bu ruloyu yine 3 parmak genişliğinde dilimlere ayırarak küçük yufka ruloları elde edin. Bunları kesik kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Kızardıklarında aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaklar.

Fırından çıkardığınız yufkaların üzerine tavuk suyundan gezdirip hafifçe yumuşamasını sağlayın. Kavurduğunuz kıymayı da yufkaların üzerine yayın.

Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın. Kıymaların ve yufkaların üzerine yoğurdu gezdirin. Bu esnada tereyağını kızdırın. İçine pul biber ve naneleri ekleyin. Hafifçe yakıp yoğurdun üzerini bu yağla süsleyin. Ziron hazır! Bu yemeği kıyma yerine haşlanmış tavukla da yapabilirsiniz.

Siron hangi yöreye ait?

Gürcistan'da sıklıkla yapılan siron ülkemizde Artvin ve Sakarya'da silor veya silori, Elazığ'da sırın yemeği olarak da adlandırılan mantı Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun değişik yörelerinde ramazan ayı iftar sofralarında yer alır. Siron çeşitleri, siron tarifleri çoktur.

ziron tarifi

Anadolu'nun birçok şehirden davet sofralarının olmazsa olmazları arasında siron da yer alıyor. Kimi bölgede ziron, kimi bölgede siron, kimi bölgede ise sırın olarak geçen bu tarif oldukça çok beğeniliyor. Birçok insanın beğeni ile tükettiği patatesli ve peynirli siron tarifi haberimizde 

PATETESLİ VE PEYNİRLİ SİRON TARİFİ 

Malzemeler:

Siron için:

  • 4 adet yufka (pişmiş lavaş ekmeği tarzında, sırınlık yufka)

  • 1 bardak yoğurt

  • Tuz 2 diş sarımsak

  • 2 kaşık tereyağı

  • Bir çay kaşığı toz biber

Harcı için:

  • 2 adet patates

  • Bir kase lor peyniri

  • 1 adet soğan

  • 4 kaşık sıvı yağ

  • 1 kaşık salça

  • Bir çay kaşığı pul biber

  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • Yarım çay kaşığı kimyon

  • Bir tutam maydanoz

Yapılışı:

İlk etapta sironu yapmakla işe koyulalım. Sırınlık yufka olarak da geçen çok ince olmayan yufkaları önce yuvarlayıp, sonrasında birer lokma halinde kesiyoruz. Genişçe derin bir kabın veya borcamın içine sıra ile yerleştiriyoruz. Ardından yüksek derece fırında yaklaşık 10 dakika kızartıyoruz. O esnada sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlıyoruz. İki diş sarımsağı, yoğurdu ve tuzu çırpıyoruz. Yoğurdun sıvı kıvamda olması çok önemli. Gerekirse içine biraz su da ilave edilebilir. 

Daha sonra fırından çıkardığımız sironun biraz soğumasını bekleyip, üstüne sarımsaklı yoğurdu döküyoruz. Üzerine de tereyağı ve toz biberi güzelce kızartıp, üzerine ekliyoruz. Bu tarif, sade sırın tarifidir. 

Eğer kıymalı yapmak istiyorsanız kıymalı harç, patatesli ve peynirli istiyorsanız bunun üzerine yaptığınız harcı ekleyebilirsiniz. 

Patatesli ve peynirli harcın içi de; Önce soğanı yağda kavurup, daha sonra biraz da salça ile pişirip üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesleri ekliyoruz. Ardından baharatları ve peyniri ekliyoruz. En sonunda ise ince ince kıydığımız maydanozları ilave ediyoruz. 

Püf Noktaları: 

1. Yufkanın kalınlığına göre yoğurt oranını ayarlamak (ne çok ıslak, ne çok kuru olacak)

2. Hazır yoğurt yerine, doğal ev yoğurdunu tercih etmek

3. Tereyağı ve toz biberi, kokusu çıkana kadar kavurmak ve sıcak servis etmek

4. Siron sıcakken yoğurdu dökmemek (aksi takdirde yoğurt kesilecektir)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir