kurşun elementinin özellikleri / Kurşun Özellikleri ve Faydaları

Kurşun Elementinin Özellikleri

kurşun elementinin özellikleri

Kurşun

Kurşun, periyodik tablonun 6. periyodunun grubunda yer alan bir elementtir. Kurşunun atom numarası 82'dir. Kurşun, Pb sembolü ile gösterilir ve metaldir.

 

Kurşunun Tarihçesi ve Kullanım Alanları

Adını Anglosaksonlar tarafından kullanılan ve “metal” anlamına gelen lead kelimesinden alır.

Keşfi antik dönemlere kadar uzanır.

Gümüşi renkte, mat ve kaplama özelliği olan, yumuşak bir metaldir.

Zehirli, teratojenik (embriyo gelişimini engelleyici) ve kanserojendir. Vücutta birikerek ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Zararlı olduğu için günümüzde sırlı çömlek, böcek ilacı, saç boyası gibi alanlarda kullanılması yasaktır.

Kolayca levha hâline getirilebilir. Kolay işlenebilir ve paslanmaz yapısı sayesinde Roma döneminden bu yana boru, kalay alaşımı ve boya yapımında kullanılır.

Araba akülerinde, mühimmat üretiminde, kablo yalıtımında, radyasyondan korunma amacıyla yararlanılan kalkanlarda ve bazı lehimlerde kullanılır.

İngiltere’de kullanılan kurşunun en az %40’ı atık pil ve boruların geri dönüştürülmesiyle elde edilir.

Elektron ilgisi (kj/mol): 

İyonlaşma Enerjileri

Periyodik Tabloya Dön
Twitter'da paylaş
Telegram'da paylaş
Whatsapp'da paylaş

Kurşun fiyatları, oluşumu, çıkarılması ve kullanılması

Kurşun, Pb (Latin plumbum) element sembolü ve sıra numarası 82 olan kimyasal bir elementtir. Zehirli bir ağır metaldir ve 4'ta mevcuttur. Ana grup veya IUPAC grubu (karbon grubu) ve 6. Periyodik tablonun dönemi. Kurşun kolayca deforme olabilir ve nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir.

Pb, Pb ve Pb izotopları en ağır kararlı atomlardır ve Kurşun'u en yüksek kütle ve atomik element ile stabil hale getirir. Tüm kurşun izotopları, bu kararlılığa neden olan sihirli proton numarası 82'e sahiptir. Pb bile sözde çift büyülü çekirdeğe sahiptir, çünkü aynı zamanda büyülü nötron numarası 'e de sahiptir.

Kurşun izotopları , ve , üç doğal çürüme radyoaktif element serisinin son ürünleri olduğundan, nispeten daha fazla kurşun ortaya çıkmıştır; bu nedenle yerkabuğunda diğer ağır elementlere (cıva, altın vb.) kıyasla yaygındır.

 

Tarih

Tunç Çağı başlarında kurşun, kalay yaygın olarak kabul edilene kadar bakır ile alaşımlarından bronz yapmak için antimon ve arsenik ile birlikte kullanılmıştır. Zaten Babilliler kurşun vazolar biliyorlardı. Asurlar, Tiglat-kazık I. tarafından belgelenen kurşun (abāru) 'yu diğer şeylerin yanı sıra Melidu’dan haraç olarak tanıtmak zorunda kaldılar. Romalılar metali gemiler için bir malzeme olarak, bir sling olarak, contalar (dolayısıyla adı) ve su boruları için kullandılar.

Romalı yazar Vitruvius bile içme suyu borularının sağlığa zararlı olabileceğini düşündü, mümkün olduğu kadar kil boru kullanılmasını önerdi; Yine de, kurşundan yapılmış içme suyu boruları, İngilizce tesisatçı olarak da ifade edilen 'lere ("boru yayıncısı") kadar kullanılmıştır. Bugünün bakış açısından, şaraba bir tatlandırıcı olarak kurşun ilavesi özellikle endişe verici idi ("kurşun şekeri" olarak da anılır, ayrıca kurşun (II) asetat) da bakınız. Vestfalya'da, Romalılar Varus savaşının öncülüğünden sonra geri çekilinceye kadar kazandılar. Farklı yerler için tipik olan izotopların bileşimi, Rheinland'da bulunan Roma kurşun tabutlarının üretimindeki kurşunun kuzey Eifel'den geldiğini göstermektedir. Bazı kurşun cevherleri ekonomik olarak kullanılabilir bir kısım gümüş içerdiğinden, kurşun ve gümüşün ekstraksiyonu antik çağlardan beri birbirine bağlanmıştır. Roma’nın kurşun işleme süreci bu güne kadar tespit edilebilir bir kirliliğe yol açtı: 5 arasında Grönland'daki buz çekirdeği gösterisi. Yüzyılda Chr ve 3. Century n. Chr Atmosferdeki kurşun içeriğinin ölçülebilir bir artışı. Daha sonra bile, kurşun önemli bir anlama sahipti. Örneğin, kurşunlu cam pencere kenarlarında, örneğin kiliselerde veya kurşun çatıların örtülmesinde kullanılmıştır.

Kurşun, silah için mermilerin tabanca malzemesi olarak askeriye yönelik ateşli silahların icadından sonra özellikle önem kazanmıştır. Askerler kendi mermilerini çıkardıklarından, mermi yapmak için bulabilecekleri tüm ipuçlarını çalmaları pek nadir değildi.
Kurşun simya sembolü

Kurşun, simyada da önemli bir rol oynadı. Altına benzerliği nedeniyle (benzer şekilde yumuşak ve ağır), kurşun altın sentezi için iyi bir başlangıç ​​materyali olarak düşünülmüştür (griden sarıya renk değişimi olarak sentez). Kurşun simya sembolü stilize bir oraktır (♄), çünkü tanrı ve Satürn gezegenine antik zamanlardan beri gezegensel bir metal olarak atanmıştır.

Endüstri devriminin başlamasıyla, kurşun daha sonra, örneğin kimya endüstrisi için büyük miktarlarda kullanıldı. B. Bleikammerverfahren'deki sülfürik asit üretimi için veya gerekli patlayıcı üretimi için ekipmanın kaplaması için. O zaman en önemli demir dışı metal oldu.

ABD jeokimyacı Clair Cameron Patterson, örneğin, kaya örneklerinde kurşun uranyum oranını ölçerek Dünya'nın yaşını belirleme girişiminde, 'in istisnasız olarak atmosferden büyük miktarlarda kurşun ile kirlendiğini tespit etti. Bir kaynak olarak, yakıtlarda çarpma önleyici bir madde olarak kullanılan Tetraethylblei'yi kanıtlayabildi. Patterson’a göre, ’in önündeki atmosfer neredeyse hiç kurşun içermiyordu. Bu bulgulara dayanarak, yaşamı kurşun çevreye salınmasını azaltmak için savaştı. Çalışmaları sonunda ’in ABD Temiz Hava Yasası’na daha katı emisyon düzenlemeleriyle girmesine neden oldu. , Amerika Birleşik Devletleri'nde, Almanya'da benzinli Kurşun Yasası ile kademeli olarak 'ten AB'ye satış yapılması yasaklandı. Sonuç olarak, Amerikalıların kanındaki kurşun seviyeleri hemen hemen yüzde azaldı. Bununla birlikte, kurşun çevrede pratikte sonsuz kaldığından, bugün her insanın kanında 80'ten daha fazla metalin 'inkinden daha fazla vardır. hala her yıl yasal olarak tonunu atmosfere salıyor. Baş suçlular madencilik, metal endüstrisi ve imalat endüstrisidir. Motorlu taşıtlar için kurşun-asit akü.

'te, demir dışı metallerde kazanılan kurşun miktarı alüminyum, bakır ve çinkodan dördüncü sırada geldi. Esas olarak araç aküleri (kurşun akümülatörler) için kullanılır (toplam üretimin% 60'i).

Genel olarak, insanlar ve çevre üzerindeki yükü kurşun ile azaltmak ve böylece zehirlenmeye yol açmak için bir girişimde bulunulur. Kurşunlu benzin yasağına ek olarak, RoHS direktifleri, 'ten itibaren elektrikli ve elektronik cihazlarda kurşun kullanımını sınırlamıştır. tamamen kurşun bazlı kaplamaları ve kaplamaları yasakladı ve kurşunlu mühimmat kullanımı, bazı eyaletlerde 'ten itibaren kısmen yasaklandı. Su boruları için bir malzeme olarak, kurşun zaten 'ten yasaklanmıştı, ancak kurşun boruların mevcut mülklerden çıkarılması için hala bir yasa bulunmuyor, bu nedenle Federal Konsey 'in kurşun içeren içme suyu boruları yasağı talep etti.

Bulunduğu

Kurşun, yer kabuğunda% 0, içeriği ile meydana gelir ve nadiren onurlu, yani elementel formda meydana gelir. Bununla birlikte, Arjantin, Etiyopya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Grönland, İtalya, Kanada da dahil olmak üzere sağlam kurşun için çevresinde dünya çapında bilinen yerler (), Kazakistan, Kırgızistan, Meksika, Moğolistan, Namibya, Norveç, Avusturya, Polonya, Rusya, İsveç, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, ABD Virjin Adaları, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD).

Ayrıca Orta Atlantik Sırtı'nın kaya örneklerinde, daha kesin olarak "Sierra Leone Kırılma Bölgesi" (Sierra Leone eşiği) içinde "Markov derinliğinin" kuzeydoğu kenarında ve Mare Fecunditatis'deki ayın topraklarının dışında kurşun bulunduğu görüldü.

Her bir bölgede, izotopik bileşim yukarıda verilen ortalamalardan biraz sapmaktadır, böylece izotopik bileşimin kesin bir analizi, keşif yerini belirlemek ve eski arkeolojik bulguların eski ticaret yollarına dayandığı sonucuna varmak için kullanılabilmektedir. Ek olarak, kurşun ayrıca yere bağlı olarak gümüş, bakır, çinko, demir, kalay ve / veya antimon gibi farklı yabancı maddeler içerebilir.

Kurşun cevherinde kurşun genellikle galendir (kurşun sülfür PbS, galena). Bu mineral aynı zamanda yeni kurşun alımı için en önemli ticari kaynaktır. Diğer kurşun mineralleri serussit (kurşun (II) karbonat, PbCO3, ayrıca beyaz kurşun cevheri), krokoit (kurşun (II) kromat, PbCrO4, ayrıca kırmızı kurşun cevheri) ve açısal asit (kurşun (II) sülfat, PbSO4, ayrıca kurşun vitriol) 'dir. Bileşimdeki en yüksek kurşun konsantrasyonuna sahip olan kurşun mineralleri lithargit ve massikotit (% 92,8'a kadar) ve minium (% 90,67'e kadar) 'dır. Şimdiye kadar öncü gömlekleri bilinmektedir (durum: ).

Ekonomik açıdan kıyılabilir rezervlerin dünya genelinde 67 milyon ton ( seviyesi) olduğu tahmin edilmektedir. En büyük mevduat Çin Halk Cumhuriyeti, ABD, Avustralya, Rusya ve Kanada'da bulunmaktadır. Avrupa'da, İsveç ve Polonya en yüksek orana sahip ülkelerdir.

Ayrıca Almanya'da kuzey Eifel'de (Rescheid / pits Wohlfahrt ve Schwalenbach, Mechernich / maden Günnersdorf ve açık ocak / Virginia, Bleialf), Kara Orman'da, Harz'da (Goslar / Rammelsberg), Saksonya'da (Freiberg / Muldenhütten) vardı. altta Lahn (Bad Ems, Holzappel) ve geçmişte Almanya'da (Ramsbeck / Sauerland) kurşun cevheri madenlendi, eritildi ve rafine edildi.

Günümüzde en önemli kurşun kaynağı eski kurşun ürünlerinin geri dönüşümüdür. Bu nedenle Almanya'da Stolberg (Rhld.) 'Deki Binsfeldhammer borç verme tesisi ve Bremerhaven yakınındaki Nordenham'daki Metaleurop’tan cevher üreten kurşun sadece iki birincil eritme tesisi var. Diğer tüm kulübeler, eski kabloyu çalıştırarak (özellikle kullanılmış araba akülerinden) ikincil kablo üretmektedir.

kurtarma

Bugüne kadar en önemli kurşun minerali galenadır. Bu genellikle ham kurşun katkısı olarak% 5 oranına kadar doğal olarak bulunan diğer metallerin (bakır, bizmut, çinko, arsenik, antimon vb.) Sülfürleri ile bağlantılı olarak ortaya çıkar.

60% mineral içeriğine kadar parçalama, sınıflandırma ve yüzdürme yoluyla işlenen cevher, üç farklı endüstriyel işlemde metalik kurşuna dönüştürülür. Röder azaltma ve kavurma reaksiyonu gittikçe artan bir şekilde arka koltuklara oturmakta ve bir yandan daha ekonomik ve diğer yandan daha çevre dostu hale getirilebilen doğrudan erime ile değiştirilmektedir.
Röstreduktionsarbeit

Bu işlem kavurma ve azaltma olmak üzere iki aşamada ilerler. Kızartma sırasında, ince parçalanmış kurşun sülfit, gezici bir ızgaraya yerleştirilir ve ° C sıcak havanın içinden geçirilir. Ekzotermik bir reaksiyonda havanın oksijeni ile kurşun (II) oksite (PbO) ve kükürt dioksite reaksiyona girer. Bu, kavurma gazları yoluyla dışarı atılır ve sülfürik asit üretiminde kullanılabilir. Kurşun oksit, bu koşullar altında sıvıdır ve aşağı doğru akar. Orada sinterlenebilir.

\ mathrm {2 \ PbS \ + \ 3 \ O_2 \ \ longrightarrow \ 2 \ PbO \ + \ 2 \ SO_2} \\ \ Delta H _ {\ mathrm {r}} ^ 0 = \ mathrm {r}} ^ mol} ^ {-} 1(Röstarbeit)

Ardından, kurşun oksidin kok yardımıyla metalik kurşuna indirgenmesi gerçekleşir. Bu, yüksek fırın işleminde kullanılana benzer bir şaft fırında yapılır. Kireç gibi cüruf oluşturucu katkılar ilave edilir.

\ mathrm {PbO \ + \ C \\ longrightarrow \ Pb \ + \ CO} \\ \ Delta H _ {\ mathrm {r}} ^ 0 = + \ mathrm {kJ \ cdot mol} ^ {- 1}

\ mathrm {PbO \ + \ CO \ \ longrightarrow \ Pb \ + \ CO_2} \\ \ Delta H _ {\ mathrm {r}} ^ 0 = \ 'mathrm {kJ \ cdot mol} ^ {- 1}

 (İndirgeme çalışması)

RangaraziAkış hızları
( t içinde)
RangaraziAkış hızları
( t içinde)
1Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti11Schweden Schweden33,9
2Avustralya Avustralya12Kasachstan Kasachstan33
3Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri13Fas Fas31,3
4Peru Peru,214Rusya Rusya24
5Meksika Meksika,515Iran Iran22
6Kanada Kanada76,716Kuzey Kore Kuzey Kore20
7İrlanda İrlanda65,917Bulgaristan Bulgaristan19
8Hindistan Hindistan39,818Türkiye Türkiye18,7
9Polonya Polonya3819Romanya Romanya15
10Güney Afrika Güney Afrika37,520Brezilya Brezilya14,7

Röstreaktionsarbeit

Bu işlem temel olarak PbS ile zenginleştirilmiş kurşun cevherleri için kullanılır ve bir adımda kurşun üretimine olanak sağlar. Sülfit cevheri sadece tamamen kavrulur. Daha sonra, kurşun sülfit / kurşun oksit karışımı havayı dışlamak için daha da ısıtılır. Kurşun oksit, kalan PbS ile kurşuna ve kükürt dioksite ilave bir indirgeme maddesi eklenmeden tepkimeye girer:

\ mathrm {2 \ PbS \ + \ 3 \ O_2 \\ longrightarrow \ 2 \ PbO \ + \ 2 \ SO_2} (Röstarbeit)

\ mathrm {PbS \ + \ 2 \ PbO \\ longrightarrow \ 3 \ Pb \ + \ SO_2}(Reaksiyon iş).

Doğrudan eritme süreci

Modern öncü üretim süreçleri, çevresel uyumluluk ve maliyet etkinliği (örneğin QSL süreci) için optimize edilmiş doğrudan eritme işlemlerine dayanmaktadır. Avantajlı, kirletici maddeler için tek yayıcı olarak ortaya çıkan bir reaksiyon alanına sınırlandırılmış sürekli proses kontrolüdür - kıyaslandığında, klasik üretim metotları ek bir yayma adımı olarak sinterlemeye sahiptir. Kavurma ve azaltma bir reaktörde paralel olarak gerçekleşir. Kurşun sülfit, kızartma reaksiyon işlemine benzer şekilde tamamen kızarmaz. Kurşunun bir kısmı böylelikle kurşun sülfitin kurşun oksit ile tepkimesiyle oluşur. Reaktör hafif eğimli olduğundan, kurşun ve kurşun içeren cüruf akar. Bu, indirgeme bölgesinden geçer, kömür tozuna üflenir ve kurşun oksit kurşuna indirgenir. Kızartma yaparken, hava yerine saf oksijen kullanılır. Bu, diğer taraftan geleneksel yöntemlere kıyasla daha yüksek bir sülfür dioksit konsantrasyonuna sahip olan egzoz gazlarının hacmini önemli ölçüde azaltır. Sülfürik asit üretimi için kullanımları bu nedenle daha basit ve daha ekonomiktir.

inceltme

Elektrolitik olarak rafine edilmiş kurşun rulolar,% 99,

Elde edilen kurşun, %, bakır, gümüş, altın, kalay, antimon, arsenik, bizmut dahil çeşitli oranlarda metaller içerir. Bu yan ürünlerin bir kısmının, özellikle de kurşun kurşunta% 1'e kadar olan gümüşün saflaştırılması ve pazarlanması, kurşun kurtarma ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunur.

Kurşunun pirometalik rafine edilmesi çok aşamalı bir işlemdir. Sodyum nitrat / sodyum karbonat veya havanın varlığında eriterek, antimon, kalay ve arsenik oksitlenir ve kurşun antimonatlar, erimiş metal yüzeyinden (antimon smear) kurşunlu ve arsenat olarak çıkarılabilir. Muhtemelen çinko, nikel ve kobalt içeren bakır, fabrika metalinin bekçileri tarafından ham metalden uzaklaştırılır. Kükürt içeriği de önemli ölçüde düşer. Gerekirse, kurşun, Zn-Ag karma kristallerinin kurşuntan çinko ve Ausseigern'in eklenmesiyle ("park etme") çinko ilavesiyle (eski) Pattinson işleminin önemi keskin bir şekilde düşerken (bakınız Hazırlık) gümüş, gümüş görünüm). Bizmut, bizmut köpüğü olarak kalsiyum ve magnezyum ile alaşımlanarak Kroll-Betterton işlemi ile eritilen kurşun yüzeyinden sıyrılabilir.

Elektrolitik rafine işlemiyle daha fazla saflaştırma gerçekleştirilebilir, ancak bu işlem yüksek enerji talebinden dolayı daha pahalıdır. Kurşun asil olmayan bir eleman olmasına rağmen, elektrokimyasal serilerdeki hidrojenden daha negatif bir standart potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, bunun kurşun elektrotlar üzerinde yüksek bir aşırı gerilimi vardır, böylece metalik kurşunun sulu çözeltilerden elektrolitik bir şekilde birikmesi mümkündür, bkz. Elektrolitik kurşun rafine etme.

Rafine edilmiş kurşun, piyasada 99,9 -% 99,97 saflıkta (örn. Eschweiler Raffiné) olan kurşun veya standart metalurjik kurşun veya piyasada 99, -% 99,99 kurşun (DIN , eski) ile ince kurşun olarak gelir. Kullanım amacına göre, yaklaşık olarak% 0,04 bakır ile alaşım için kablo ucu gibi tanımlar da yaygındır. DIN EN gibi mevcut standartlar artık bu ortak isimlere aşina değil.

Fiziksel özellikleri

Kurşun, yaklaşık -0,13 V civarında standart bir elektrot potansiyeline sahip bir baz metaldir. Bununla birlikte, demir, çinko veya alüminyum gibi diğer birçok meta metalden daha asildir. Yüz merkezli kübik kristalleşen ve dolayısıyla Fm11,3m (grup grup numarası 3) alan grubu ile kübik yoğun bir küre dolgusuna sahip, yoğunluğu g / cm³ olan diamagnetic ağır bir metaldir. Saf lead için kafes parametresi, birim hücre başına 0, formül birimleri için 4,95 nm'dir (4 Å'ye eşdeğer).

Bu, metalin belirgin sünekliğinin ve 1,5'in düşük Mohs sertliğinin temelini oluşturur. Bu nedenle, tabakaları sarmak veya tel oluşturmak kolaydır, ancak düşük sertliklerinden dolayı sadece biraz dirençlidir. 14 grubunun daha açık homologlarından bilinen pırlanta benzeri bir modifikasyon kurşunta gerçekleşmez. Bu, Pb-Pb bağlanmasının göreceli dengesizliği ve tetravalent olma eğiliminin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Taze kurşun numuneleri grimsi beyazdan metalik beyaza renklidir ve yüzeysel oksidasyon nedeniyle çok hızlı azalan tipik bir metalik parlaklık gösterir. Renk koyu griye dönüşür ve matlaşır. Kağıt üzerinde, yumuşak metal (kurşun) gri bir çizgi bırakır. Bu nedenle kurşun daha önce yazılmış ve boyanmıştır. Grafit uzun süredir kullanılmasına rağmen “kalem” adı günümüzde korunmuştur.

Kurşunun erime noktası ° C'dir, kaynama noktası ° C'dir (değerler teknik literatürde farklılık gösterir: ° C, ° C, ° C). Kurşun, tipik bir metal olarak hem ısı hem de elektrik iletir, ancak bu diğer metallerden çok daha kötüdür (bkz. Kurşun Elektriksel İletkenlik: 4,8 · S / m, Gümüş: 62 · S / m). 7, K'nin altında, kurşun herhangi bir elektrik direnci göstermez, tip I süper iletken olur, kurşun içindeki sesin hızı m / s'dir, literatürde değerler muhtemelen farklı saflık veya işlemden dolayı bir şey saçar.

Kimyasal özellikleri

Havada, kurşun bir kurşun oksit tabakası oluşumu ile pasifleştirilir ve böylece daha fazla oksidasyona karşı korunur. Bu nedenle, taze kesimler başlangıçta metalik olarak parlar, ancak çabucak mat bir yüzey oluşturmaya başlarlar. İnce bölünmüş bir durumda, kurşun oldukça yanıcıdır (piroforik kurşun).

Ayrıca çeşitli asitlerde kurşun pasivasyon ile çözünmezdir. Dolayısıyla kurşun, sülfürik aside, hidroflorik asit ve hidroklorik aside karşı dirençlidir, çünkü çözünmeyen kurşun tuzları, ilgili asidin anyonları ile oluşur. Bu nedenle, bazı uygulamalar için kurşun kimyasal cihaz mühendisliğinde belirli bir öneme sahiptir.

Buna karşılık kurşun, nitrik asitte (kurşun (II) nitrat suda çözünür), sıcak, konsantre sülfürik asitte (çözünür Pb (HSO4) 2 kompleksinin oluşumu), asetik asitte (sadece havanın varlığında) ve sıcak alkalide çözünür.

Oksijen içermeyen sularda metalik kurşun kararlıdır. Bununla birlikte, oksijen varlığında yavaş yavaş çözünür, böylece sızıntı yapan içme suyu boruları sağlık için tehlike oluşturabilir. Öte yandan, su genellikle yüksek su sertliği ile ilişkili birçok hidrojenkarbonat ve sülfat iyonu içeriyorsa, bir süre sonra bir bazik kurşun karbonat ve kurşun sülfat tabakası oluşur. Bu, suyu kurşuntan korur, ancak o zaman bile bir miktar suyun üzerindeki hatlardan kurşun.

izotop

Doğal olarak ortaya çıkan kurşun, izotop 52,4Pb'nin yaklaşık% 'i, 22,1Pb'nin yaklaşık% 'i, 24,1Pb'nin yaklaşık% 'i ve% 1,4% Pb'nin ortalamasıdır. Bileşim, tortuya bağlı olarak biraz farklıdır, böylece izotopik bileşimin bir analizi, kurşun kökeni belirlenebilir. Bu, geçmiş ticaret ilişkilerinin öncülüğünden ve bilgisinden elde edilen tarihsel buluntular için önemlidir.

İlk üç izotop stabildir. Pb bir primordial radyonükliddir. 1,4Hg'de yarı ömrü · yıl ( katrilyon yıl) olan alfa radyasyonu yayarak ayrışır. Pb bir çift büyülü çekirdeğe sahiptir; en ağır kararlı nükliddir. (Daha ağır, uzun ömürlü Bi son ölçümlere göre kararsızdır ve alfa parçacıklarını 1,9Tl'e yayan (0,2 trilyon yıl) yarı ömürlü ( ± 19) yıl (83 trilyon yıl) ile bozulur.) Z = 82 ile, 'in sihirli proton sayısından ve nükleonlu çift sihirli kurşun çekirdeğine çok benzeyen sihirli nötron numarası XNUMX'ten daha fazla yalnızca bir protona sahiptir).

Doğal olarak ortaya çıkan kursun kararlı izotopları, sırasıyla, uranyum ve toryum çürüme serisinin son ürünleridir: Pb, U ile başlayan uranyum-radyum serisinin son çekirdeğidir; Pu veya Th ile başlayan Thorium serisi. Bu çürüme serisi, bir numunedeki kurşun izotoplarının oranının çevre ile malzeme alışverişi olmadığında zaman içinde sabit olmadığı etkisine yol açar. Bu, sadece milyonlarca yıllık numuneleri bulmak için uygun olan radyokarbon yönteminin aksine uzun yarı-ömürlü olması nedeniyle, uranyum-kurşun veya toryum-kurşun metodu ile yaş tayini için kullanılabilir. Ek olarak, etki, kökeni kanıtlamak için kullanılabilecek farklı tortulardan kaynaklanan farklılaştırılmış izotop imzalarına yol açmaktadır.

Ayrıca, yapay olarak üretilen veya uranyum-toryum serisindeki 33Pb gibi bozunum serilerinde bulunan 13Pb'den Pb'ye dengesiz izotopları ve dengesiz izomerleri de vardır. Aralarında en uzun ömürlü izotop, ömrü milyon yıl olan Pb'dir.

Kullanım

En büyük lider tüketiciler ABD, Japonya, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Tüketim büyük ölçüde, dünya kurşun talebinin yaklaşık% 60'unun akümülatörlerinde kullanıldığı otomobil endüstrisindeki ekonomiye bağlıdır. % 20% kimya endüstrisinde işlenir.

radyasyon kamuflaj

Laboratuvarda radyoaktif bir kaynağı korumak için kurşun bloklar

Yüksek atom kütlesi nedeniyle kurşun, yeterince kalın tabakalarda veya gama ve X-radyasyonuna karşı koruma için bloklarda uygundur; X-ışını ve gama radyasyonunu çok etkili bir şekilde emer. Kurşun, örneğin, "daha ağır" metallerden daha yumuşak metallerden bile daha ucuz ve işlenmesi kolaydır. Bu nedenle, genellikle radyasyondan korunmada (örneğin, nükleer tıp, radyoloji, radyoterapi) koruma amaçlı kullanılır. Bir örnek, röntgen sırasında doktorlar ve hastalar tarafından giyilen kurşun önlüktür. Kurşunlu cam ayrıca radyasyondan korunma için kullanılır.

Hastane sektöründe, duvarlar, kapılar, pencereler gibi koruma işlevine sahip yapısal tesisler için teknik bir gösterge olarak, kurşun kalınlığı dengeleme yaygındır ve radyasyondan korunma ve radyasyona maruz kalmanın etkinliğini hesaplamak için sık sık yazılır.

Bu nedenle kurşun z'dir. B. Ayrıca saçılma önleyici ızgara için de kullanılır.

Özel bir uygulama, gama spektrometrelerinin hassas dozimetri için ekranlanmasıdıfunduszeue.info kurşun için mümkün olan en düşük içsel radyoaktiviteye sahip olması gerekir. Radyoaktif Pb'nin doğal içeriği rahatsız edicidir. Daha düşüktür, eritme süresi uzadıkça uzar, çünkü eritme ile annenin uranyum-radyum serisinden çekirdeği (cevherdeki arkadaşı) kurşuntan ayrılır. Bu nedenle Pb, yeni bir öykünme olmadan, 22,3 yılının yarı ömrü ile eritme süresinden itibaren bozulmaktadır. Bu nedenle, bu tür kalkanların üretimi için düşük radyasyonlu kurşun üretimi için, batık gemilerdeki trim ağırlıkları veya tarihi top topları gibi tarihi kurşun maddeler aranır. Benzer nedenlerle bu eski öncülüğe ihtiyaç duyan başka araştırma kurumları da var.

Maden

Kurşun ağırlıklı olarak metal veya alaşım olarak kullanılır. Önceki zamanlardan farklı olarak, kurşun en önemli ve yaygın olarak kullanılan metallerden biriyken, bugün kurşun başka toksik olmayan elementlerle veya alaşımlarla değiştirilmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte, önemli özellikleri, özellikle korozyon direnci ve yüksek yoğunluğunun yanı sıra, üretim ve işleme kolaylığı nedeniyle, endüstride hala büyük önemi vardır. Örneğin, benzer veya daha yüksek yoğunluğa sahip elementler daha da problemli (cıva, uranyum) veya çok nadir ve pahalıdır (tungsten, altın, platin).

elektrik

Motorlu taşıtlar için kurşun-asit akü

Günümüzde çoğu kurşun, kurşun-asit aküler (örneğin, arabalar için) şeklinde kimyasal enerji depolaması için kullanılmaktadır. Bir araç aküsünde bir kurşun ve bir kurşun (IV) oksit elektrotu bulunur ve elektrolit olarak sülfürik asidi (% 37) seyreltin. Elektrokimyasal reaksiyonda oluşan Pb2 + iyonları, sülfürik asit içerisinde çözünmeyen kurşun (II) sülfat oluşturur. Kurşunun (II) sülfatın kurşunun ve kurşunun (IV) okside ters tepkimesi ile yeniden şarj edilmesi mümkündür. Kurşun asitli bataryanın bir avantajı, 2,06 Volt batarya hücresinin yüksek nominal gerilimidir.

Mühendislik

Kurşun yüksek bir yoğunluğa sahip olduğundan, ağırlık olarak kullanılır. Bu nedenle, çok ağır şeyler için "kurşun ağır" terimi vardır. Kurşun ağırlıklar, diğerleri arasında, araba tekerleklerini dengelemek için dengeleme ağırlıkları olarak kullanılmıştır. Ama bu 1’tan beri. Temmuz yeni otomobillerde ve 1'ten beri. Temmuz tüm araçlarda yasak (3,5 t'ye kadar); kurşun ağırlıklar çinko ya da bakır ağırlıklar ile değiştirilmiştir. Yüksek yoğunluğu kullanan diğer uygulamalar şunlardır: Dalış sırasında dalgıçların ve ekipmanların yüzdürme kabiliyetini dengelemek için perdeleri sıkmak ve daldırma ağırlıkları için kurşun teller. Ayrıca kurşun, titreşimi hassas (otomatik) parçalarda, gemi stabilize etmek ve özel ses yalıtımı uygulamaları için bir titreşim damperi olarak kullanılır.

apparatebau

Kurşun pasivasyon ile kimyasal olarak çok dirençlidir ve diğerlerinin yanı sıra sülfürik asit ve brom'a da direnç gösterir. Bu nedenle aparat ve konteyner yapımında korozyon koruması olarak kullanılır. Erken bir önemli uygulama, sülfürik asit üretmek için kurşun-asit prosesiydi, çünkü kurşun, sülfürik asit buharına direnen bilinen tek metaldi. Nitrogliserin üretimi için daha önceki bitkiler ve odalar bile zeminde ve duvarda kurşunla kaplıydı. Kurşun, telefon kabloları gibi çevre koruma kablolarını muhafaza etmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde kurşun, çoğunlukla plastikler gibi. PVC olarak değiştirildi ancak bugün hala rafinerilerdeki kablolarda kullanılıyor, çünkü hidrokarbonlara duyarsız.

inşaat sektörü

Kurşun işlenmesi ve dökülmesi kolay olduğu için, geçmişte sıklıkla metalik nesneler için kurşun kullanılmıştır. En önemli kurşun ürünler borulardı. Kurşuntan (kurşun zehirlenmesi) oluşabilecek kurşun bileşiklerin toksisitesinden dolayı, yıllarından beri kurşun borular kullanılmamıştır. Borularda oluşan karbonat tabakasına rağmen, kurşun içme suyunda çözünmeye devam eder. Deneyimler, geçerli içme suyu yönetmeliğinin sınır değerinin artık sadece birkaç metre sonra uymadığını göstermiştir.

Binada daha fazla kullanım, taş bir kapı eşiğine menteşeler veya bir taş merdiven üzerinde demir bir korkuluk bağlamak gibi gömülü metal desteklerle veya metal dübellerle taş bağlamak için kurşun buldu. Bu teknik hala restorasyonda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, Viyana'daki Aziz Stephen Katedrali'ndeki kulenin ya da Mostar'daki köprünün tepesinde. Ayrıca pencere çerçeveleri için, z. B. Ortaçağ kiliselerinin pencerelerine kurşun çubuklar sıkça kullanılmıştır. Kurşun (haddelenmiş kurşun) ayrıca bir çatı örtüsü (örneğin Ayasofya'nın ana kubbeleri) veya çatı kapamaları (örneğin, ünlü "kurşun odaları", Venedik'in eski hapishanesi ve Köln Katedrali'ndeki) ve ayrıca çatı açıklıklarının kapatılması için kullanılır , Ayrıca geçmişte kurşun ve aşındırıcı boyalar, özellikle metal yüzeyler için boyalar olmak üzere kurşun eklenmiştir. Bugün bile, mevcut binalarda bulunan kurşun, eski bina ve tesis bileşenlerinde hala bulunabileceği için göz önünde bulundurulması gereken bir bina kirleticisidir.

pnömatik kontroller

Kurşun boruların özel bir uygulaması geç 19'tendi. Yüzyıl pnömatik organları (pnömatik hareket), pnömatik sanat piyanoları ve özel ve çok başarılı bir uygulama olarak, ilk yaygın uçuş simülatörü olan bağlantı eğiticisinin kontrolü. Kurşun boruların avantajları (gerekli, geniş kapsamlı boru demetleri için ucuz, stabil, esnek, küçük alan gereksinimi, lehimlenebilir, mekanik olarak işlemesi kolay, dayanıklı) bunun için belirleyici olmuştur.

Askeri teknoloji

Kurşun metal için önemli bir müşteri askeriydi ve. Kurşun mermiler için hem dönüş hem de ateşli silahlar için temel bir malzeme olarak hizmet eder. Kıyılmış kurşun, sözde üzüm atışında ateşlendi. Kurşun kullanımının nedeni, bir yandan yüksek yoğunluklu ve dolayısıyla yüksek delici gücü ve diğer yandan döküm yoluyla kolay üretim olmasıdır. Günümüzde, kurşun genellikle bir bakır alaşımından (Tombak) yapılmış bir ceketle (dolayısıyla "ceket mermisi") çevrelenmektedir. Avantajları, her şeyden önce, kaplanmamış bir kurşun merminin yumuşaklığı ve artık bir ateşli silah namlusunun içindeki kurşun birikimlerinin önlenmesi için kullanılamadığı daha yüksek bir mermi hızıdır. Ancak kurşunsuz mühimmat da mevcuttur.

gövde bakım

Modern 2 komponent macununun ortaya çıkmasından önce, kurşun erimesi ve kurşun erimesi nedeniyle araç gövdesi hasarlarını doldurmak ve sahaları doldurmak için kurşun-kurşun alaşımları kullanılmıştır. Bu amaçla, hasarlı bölgeye bir lehim meşale ve akı ile malzeme lehimlenmiştir. Daha sonra, doldururken olduğu gibi nokta zımparalandı. Bu, kurşunla, macun ile sıkı bir bağın aksine, uzunlamasına ısıl genleşmeye girip katılması avantajına sahiptir. Elde edilen buharlar ve tozlar toksik olduğundan, bu işlem tarihi araçların restorasyonu dışında günümüzde pek kullanılmamaktadır.

Gümrük

Romalıların yetiştirmek için kullandıkları eski bir oracle geleneği, kurşun kalıba dökülmekte olup, içinde sıvı kurşun (günümüzde kalayla alaşımlıdır) soğuk suyla katılaşmaktadır. Gelecekle ilgili beklentiler rastgele formlar temelinde yapılmalıdır. Bugün, gelenek hala gelecek yıl (zorunlu olarak ciddiye alınmaz) bir görünüm elde etmek için Yeni Yıl'da uygulanmaktadır.

Wassersport

Dalış kurşun ağırlıkları daralan için kullanıldığında; Suya kıyasla yüksek yoğunluklu fazlalık (kuyu 10 g / cm³) kompakt düşük güç sağlar, böylece bir dalgıç sığ suda bile yüzebilir. Kurşun bir ağırlık olarak kullanılması da nispeten düşük fiyattan yararlanır: Temmuz metallerinin dünya pazar fiyatlarına bağlı olarak, kurşunun mükemmel bir fiyat-ağırlık oranına sahiptir. Geniş bir bel kemeri üzerinde yuvarlatılmış bloklar halinde veya bir yüzdürme kompansatörünün ceplerinde av tüfeği peletleri olarak zırhlı bir dalış giysisinin tabanı üzerine plakalar olarak kullanılırlar. Tokanın veya ceplerin (altta) açılması, gerektiğinde balastın hızlı bir şekilde düşmesini sağlar.

Yelkenli yatların omurgası tercihen kurşuntan yapılır. Demir hurdası daha ucuz, ancak aynı zamanda daha az yoğundur, bu da günümüzün ince omurgası için optimal değildir. Yoğunluğa ek olarak, kurşun paslanmayan ve bu nedenle omurga kaporta hasarı durumunda bile yozlaşmayan bir avantajdır.

alaşım bileşeni

Bazı önemli alaşımlarda kurşun da kullanılır. Metale bağlı olarak diğer metalleri alaşımlayarak, sertliğe, erime noktasına veya malzemenin korozyon direncine bağlı olarak değişebilir. En önemli kurşun alaşımı sert kurşuntur, kurşun-antimon alaşımıdır, bu da oldukça sertdir ve bu nedenle mekanik olarak saf kurşuntan daha güçlüdür. Diğer bazı elementlerin (bakır, arsenik, kalay) izleri genellikle sert kurşunta bulunur ve ayrıca sertliği ve mukavemeti önemli ölçüde etkiler. Hartblei, örneğin, yalnızca kimyasal dirence değil, aynı zamanda kararlılığa da bağlı olduğu cihaz mühendisliğinde kullanılır.

Bir başka kurşun alaşımı, diğer bileşenler olarak antimon ve kalay içeren,% kurşun içeren bir kurşun alaşımı olan Letternmetall'dir. Klasik tipo baskıdaki harfler için kullanılır, ancak bugün basılı malzemelerin seri üretiminde artık önemli değil, en iyisi de bibliyofilik baskılar için. Ek olarak, yataklardaki kurşun, sözde yatak metali olarak kullanılır.

Kurşun, diğer şeylerin yanı sıra elektrik mühendisliğinde kullanılan yumuşak lehimde alaşım bileşeni olarak rol oynar. Yumuşak lehimlerde kalay, kurşuntan başka en önemli bileşendir. Satıcılarda kurşun kullanımı dünya çapında ton civarındadır. AB direktifi / 95 / EG RoHS, Temmuz ’tan bu yana lehimleme tekniğinden kaynaklanan liderliği yasaklıyor. Özel uygulamalar için ise, bir takım istisnalar vardır.

Kurşun pirinçte ortak bir ikincil bileşendir. Bir kurşun içeriği (% 3'e kadar) işlenebilirliği iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca diğer alaşımlarda da. Silah teli olarak kurşun küçük bir bileşen olarak dahil edilebilir. Bu nedenle, uzun süre bekletildikten sonra, bir miktar çözünmüş kurşun nedeniyle pirinçten çıkan ilk suyun içilmemesi tavsiye edilir.

kurşunsuz

Kurşun içeren ürünler ve uygulamalar ya tamamen değiştirilir (benzinde tetraetil kurşun gibi) ya da kurşun içeriği, teknik safsızlığa (örneğin kalay ve lehim) karşılık gelen bir değerle sınırlandırılmıştır. Bu ürünlere genellikle "kurşunsuz" denir. Limitler, ppm (% 65%) sağlayan RoHS (Yönerge / 0,1 / EU) ile ilgili mevzuatta diğerleri arasında mevcuttur. Güçlü, ppm paketleme (94 / 62 / EC direktifi) için sınırdır.

Liderin yerini alacak siyasi irade, kullanımın özellikler nedeniyle teknik veya ekonomik açıdan cazip olacağı, sağlık riskinin düşük olduğu ve makul çabayla geri dönüşümün mümkün olabileceği durumlarda da geçerlidir (örneğin çatı olarak kurşun).

kurşunlu cam

Kurşunun koruyucu etkisinden dolayı, televizyon, bilgisayar ekranları, vb. İçin katod ışını tüplerinin konisi (yani tüpün "arka" kısmı) kurşun camdır. Kurşun katod ışın tüplerinde kaçınılmaz olarak üretilen yumuşak X ışınlarını emer. Bu amaçla, kurşun henüz güvenli değildir, bu nedenle RoHS yönergesi burada uygulanmaz. Bu koruma etkisinden dolayı, çok yüksek kurşun içeriğine sahip cam, radyolojide ve radyasyondan korunmada (örneğin pencere camlarında) da kullanılır. Ayrıca kurşun cam, yüksek kaliteli cam eşya için yüksek kırılma endeksi nedeniyle kurşun kristal olarak kullanılır.

toksisite

Elementel kurşun, özellikle toz şeklinde, akciğerler tarafından emilebilir. Buna karşılık kurşun deriden zor emilir. Bu nedenle, kompakt bir biçimde bulunan elementel kurşun insanlar için toksik değildir. Metalik kurşun, havada yoğun, zayıf suda çözünür koruyucu bir kurşun karbonat tabakası oluşturur. Zehirli, vücuda yutulması veya solunması yoluyla girebilecek kurşun tozu ve çözünmüş kurşun bileşikleridir. Özellikle toksik olan organoble bileşiklerdir, örn. Yüksek oranda lipofilik olan ve deriden hızlı bir şekilde emilen tetrailitre olarak.

inhale edilebilir kurşun ve inorganik kurşun bileşik fraksiyonları, Deutsche Forschungsgemeinschaft'ın MAK Komisyonu tarafından kanserojen olarak sınıflandırıldığından:

1 kategorisindeki kurşun arsenat ve kurşun kromat ("İnsanlarda kansere neden olan ve kanser riskine katkıda bulunacağı düşünülen maddeler." Epidemiyolojik çalışmalar, insan maruziyeti ile kanserin başlangıcı arasındaki bağlantı için makul kanıtlar sunar. ")
2 kategorisindeki kurşun arsenat ve kurşun kromat dışındaki kurşun ve diğer inorganik kurşun bileşikleri ('Uzun süreli hayvan çalışmaları veya hayvan çalışmaları ve epidemiyolojik araştırmalardan elde edilen kanıtların yeterli sonuçları olduğu düşünülürse, insanlara kanserojen olarak kabul edilen maddeler) Kanser riski. ").

Kurşun, vücutta, z olduğu gibi, daha uzun bir süre boyunca düzenli olarak alınan en küçük miktarları alırken bile birikir. B. kemiğe gömülüdür ve sadece çok yavaşça atılır. Kurşun, baş ağrısı, yorgunluk, zayıflama ve kan, sinir ve kas sistemindeki kusurlar dahil kronik zehirlenmeye neden olabilir. Kurşun zehirlenmesi özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için tehlikelidir. Aynı zamanda meyve hasarına ve üretilmemesine neden olabilir. Aşırı durumlarda kurşun zehirlenmesi ölüme neden olabilir. Kurşunun toksisitesi, diğerlerinin yanı sıra hemoglobin sentezi bozukluğuna dayanır. Birkaç enzimi inhibe eder ve böylece demirin hemoglobin molekülüne dahil edilmesini engeller. Sonuç olarak, vücut hücrelerinin oksijen temini bozulur.

Kurşun cam ve kurşun sır, sirke (asit), silikat bileşiğinden suda çözünür bir kurşun asetat olarak kurşun eritebileceği için, kapları yemek ve içmek için uygun değildir. Araba motorları hala kurşun tetraetil ile benzine büründüğünde, yollara ve şehirlerdeki bitki örtüsü oksit tozu gibi kurşunla kirlenmiştir. Bir elmanın sapının etrafındaki toplama gibi pürüzlü ve girintili yüzeyler, toz tutuculardır.

Çevre kirliliğine kurşun

Hava

Havanın kurşun kirlenmesine esas olarak kurşun içeren tozlar neden olur: başlıca kaynaklar kurşun üreten sanayi, kömürün yanması ve birkaç yıl öncesine kadar, özellikle benzine eklenen halojenli hidrokarbonlarla reaksiyona girerek, özellikle kurşun motorların yanması nedeniyle otomobil trafiğidir. kurşun tetraetil, düşük miktarlarda kurşun (II) klorür ve kurşun (II) bromür, özellikle kurşun ve kurşun (II) okside ilave olarak ilave edildi. Kurşun içerikli yakıtların yasaklanması sonucu, ilgili hava kirliliği son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır.

Kurşun tozu ile kurşun kirliliği, kurşun üretim ve işleme tesislerinde işyerinde en yüksek seviyededir. Eski Mennige resimlerini kumlama ile temizlerken ve çıkartırken bile kurşun tozuna yol açar. Kurşun rafine edilmesinden ve kömürün yanmasından kaynaklanan kurşun dioksit tozu uygun filtreler ile azaltılabilir. Miktar bakımından ihmal edilebilecek bir diğer kaynak, atık yakma tesislerinde evsel atıkların yakılmasıdır.

Sporcular ve diğer atıcılar, kurşun, antimon, bakır ve civa dahil namlu veya patlayıcı yangında bulunan (ağır) metaller nedeniyle önemli yüklere maruz kalmaktadır; [48] önlemi, uygun aralıklarda atış ekipmanları üzerinde çalıştırılarak ve kurşunsuz kullanım kullanılarak sağlanabilir. Alınacak mühimmat.

Boden

Topraklar bile kurşunla kirlenebilir. Kıtasal kabuğun ortalama kurşun içeriği 15 mg / kg'dır. Topraklar doğal olarak 2 ve 60 mg / kg kurşun içerir; kurşun içeren kayalardan oluşmuşlarsa, içerik belirgin şekilde daha yüksek olabilir. Toprakların kirlenmesinin çoğunluğu antropojeniktir, kaynaklar manifolddur. Girişin büyük kısmı, yağmurla gelen havadan veya kurşuntan toprağa birikerek gerçekleşir. Almanya ve yılı için, topraklara yapılan atmosferik girdilerin ton / yıl olarak tahmin edildi. Diğer bir kaynak, hem mineral gübrede ( t Pb / a) hem de özellikle amonyum güherçisinde ve gübrede ( t Pb / a) kirlenmiş gübrelerdir. Arıtma çamuru (90 t Pb / a) ve kompost (77 t Pb / a) ayrıca toprakların kontaminasyonuna da katkıda bulunur. [51] Ayrıca kurşun atış mühimmatından önemli bir girdi vardır. Kirlenmiş alanlar için, böyle. Kurşun üreten sanayilerin eski konumlarında veya eski kurşun kılıflı kabloların yakınında olduğu gibi, toprak da yüksek kurşun yüküne sahip olabilir. Brezilya'daki Santo Amaro da Purificação kasabasında özellikle büyük bir kurşun çeşitliliği var.

Su

Nehirlerin ve göllerin kurşun kirlenmesi esas olarak kirli topraklardan kurşun sızıntısı nedeniyledir. Yağışın az miktarda kurşunun kurşun levhalar gibi kurşun malzemelerden salınması, suların kurşun kontaminasyonuna katkıda bulunur. Atık su arıtma tesisinin inşaatı nedeniyle suların kurşun endüstrisi ve kurşun madenciliği tarafından doğrudan kirlenmesi (en azından Almanya'da) artık önemli değil. Almanya'da yıllık kurşun su girişi, yılında yaklaşık t'den yılında yaklaşık t'ye düşmüştür. Almanya'da, 1'tan bu yana sınır. Aralık 10 μg / L (eski adıyla 25 μg / L); ölçümün temeli, tüketicilerin haftalık ortalama su tüketimini gösteren bir örneklemdir (bkz. İçme Suyu Yönetmeliği).

gıda

Hava, toprak ve sudan kurşuna maruz kalma yoluyla metal, insan besin zincirine mantarlar, bitkiler ve hayvanlar yoluyla girer. Özellikle çeşitli mantarlarda yüksek oranda kurşun kontaminasyonu bulunabilir. Bitkilerin yapraklarında, benzin hala kurşun olduğu için, çok fazla araba trafiğine sahip yol ortamının karakteristik özelliği olan toz olarak kurşun birikmektedir. Bu toz dikkatlice yıkanarak temizlenebilir. Avlanan hayvanlarda ek kaynaklar kurşun mühimmat olabilir. Kurşun ayrıca seramik kapların cam sırlarından gıdaya değişebilir. Taze meyve ve sebzelerde vakaların büyük çoğunluğunda kurşun ve kadmiyum tespit edilemez veya sadece çok küçük izlerde değildir.

Kurşun borulardan yapılmış su boruları, içme suyunu kirletebilir. yılına kadar Almanya'da kurulmamışlar. Kurşun borular hala, özellikle kuzey ve doğu Almanya'nın bazı bölgelerindeki eski binalarda bulunur. Stiftung Warentest'e göre, musluk suyunun kurşun seviyeleri bu binalardan alınan su örneklerinin% 5'inden fazlası için geçerli yasal sınırın üstünde idi. Aynı durum Avusturya için de geçerlidir ve su tedarikçisinin ev tedarik hatları ve ev sahibinin mülkü olan evdeki hatlar ile ilgilidir. Kurşun içerikli çanak çömleklerden kurşun, ekşi yiyeceklerle (meyve, şarap, sebzeler) çözülebilir.

Su hattı armatürleri (stopcocks, armatürler, açı vanası, karıştırıcı) genellikle pirinçten veya tunçtan yapılır. İyi işlenebilirlik 3% kurşun için pirinç eklenir, tunç% içerir. Kurşun ve diğer ağır metal iyonlarının (Cu, Zn, Ni) uygun miktarda suya geçip geçmemesi su kalitesine bağlıdır: su sertliği, pH, oksijen, tuzluluk. ile, içme suyunda bulunan kurşun için sınır değer, 0,01 mg / L'ye düşürülmüştür. Temel olarak, hattaki suyun uzun süre bekletilmesinden sonra, gece boyunca, içme suyunun çıkarılması için su borusunun yaklaşık bir dakika çalıştırılmasıyla (yıkama), kanal duvarından taşınan tüm iyonların içeriği azaltılabilir.

Analytik

Kurşun klasik kalitatif tayini
Kristalleşme ile kanıt

Kurşun iyonlar, mikroskobik bir saptama reaksiyonunda kurşun (II) iyodür olarak temsil edilebilir. Örnek seyreltik hidroklorik asit içinde eritildi ve kristalizasyona dikkatlice buharlaştırıldı. Kalıntı bir damla su ile ve daha sonra suda çözünür bir iyodür kristali ile alınır, örn. Potasyum iyodür (KI) olarak eklendi. Kısa bir süre sonra, kurşun (II) iyodürün mikroskopik, sarı, altıgen broşürleri oluşur.

\ mathrm {Pb ^ {2 +} \ + \ 2 \ I ^ - \\ longrightarrow \ PbI_2 \ downarrow}

Ayırma işleminde niteliksel kanıt

Kurşun, HCI eklendikten sonra PbCl2 kadar kantitatif olarak çökelmediğinden, hem HC1 grubunda hem de H2S grubunda tespit edilebilir. PbCl2, yukarıdaki reaksiyona göre sarı PbI2 kadar, yanı sıra sarı bir kurşun kromat, PbCrO2 olarak K2Cr7O4 ile birlikte potasyum iyodür eklenerek çökeltilebilir.

H2S'i hidroklorik asit örneğine verdikten sonra, çift değerli kurşun, siyah PbS formunda çökeltilir. Bu (NH4) SX ile sindirim ve PbI4 veya PbCrO3 olarak 2 M HNO4 eklenmesinden sonra tespit edilir.

Aletlerin kantitatif analizi

Kurşun ve organ türevlerinin iz analizi için, birkaç yöntem mevcuttur. Bununla birlikte, literatürde, sıklıkla gerekli ön konsantrasyon için de yeni ve geliştirilmiş yöntemler sürekli olarak sunulmaktadır. Göz ardı edilmemesi gereken bir problem örnek işlemdir.
Atomik absorpsiyon spektrometresi (AAS)

Çeşitli AAS teknikleri arasında, kuvars tüp ve grafit tüp teknolojisi, kurşun bileşiklerin kurşun analizi için en iyi sonuçları sağlar. Genellikle, kurşun, NaBH4 kullanılarak uçucu kurşun hidrit, PbH2'e dönüştürülür. Bu, bir kuvars küvete geçirilir ve daha sonra elektrikle ° C'nin üstüne ısıtılır. Örnek atomize edilir ve ,3 nm'deki absorbans, içi boş bir katod lambası kullanılarak ölçülür. Bir 4,5 ng / ml tespit sınırına ulaşıldı. AAS ayrıca atomizasyon için hava-asetilen meşale (F-AAS) veya mikrodalga kaynaklı plazma (MIP-AAS) kullanmayı sever.

Atomik Emisyon Spektrometresi (AES)

AES'de mikrodalga kaynaklı plazma (MIP-AES) ve indüktif olarak eşleşmiş argon plazması (ICP-AES) atomizasyon için kendilerini kanıtlamıştır. Tespit, karakteristik dalga boylarında ,32 nm ve ,78 nm'de gerçekleşir. 3 pg / g'nin tespit limiti, MIP-AES kullanılarak trimetil kurşun, (CH3) 0,19Pb + için belirlendi. [61] ICP-AES, 15,3 ng / ml içme suyunda kurşun için bir tespit limiti sağlar.

Kütle spektrometresi (MS)

Doğada, dört kararlı izotop kurşun için farklı oranlarda ortaya çıkar. Kütle spektrometresi için, Pb izotopu sıklıkla kullanılır. ICP dört kutuplu MS'in yardımıyla, bu idrar izotopu, 4,2 pg / g saptama sınırıyla belirlenebilir.

fotometri

Lead'in fotometrik tespiti için en yaygın kullanılan yöntem ditizon yöntemidir. Ditizon, bir bidentat, aromatik liganddır ve pH ,5'de Pb2 + ile nm'de emiciliği ölçülen (ε = 6,9 l / mol. Cm) ölçülen kırmızı bir kompleks oluşturur. Bizmut ve talyum, tayin ile etkileşime girer ve önce çökeltilmeli veya kantitatif olarak çıkarılmalıdır.

voltametri

Çıkartmalı anodik sıyırma voltammetrisi (SASV), kurşun izlerinin elektrokimyasal olarak belirlenmesi için idealdir. Gerçek voltammetrik belirleme, önce dönen bir Ag-disk elektrot üzerindeki indirgeyici bir zenginleşme süresinden önce gelir. Bunu, mV ile mV arasındaki potansiyel bir pencereyi tararken oksidasyon akımını ölçerek gerçek belirleme izler. Daha sonra, ölçüm önceki zenginleştirme olmadan tekrar edilir ve elde edilen eğri ilk ölçümden çıkarılır. Kalan oksidasyon pikinin mV'deki yüksekliği mevcut kurşun miktarıyla ilişkilidir. Sudaki 50 pM kurşun saptama limiti belirlendi.

Kurşun (II) oksit

sülüğen

kurşun sülfat

 

KURŞUN

Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla  izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır. Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları bulmuştur.

Yeryüzünde rastlanan elementler arasında sırayı alan kurşunun, atom numarası 82, atom ağırlığı dir. Doğada özgün kristal yapısına ender rastlanan kurşun kübik sistemde kristalleşir. Gri renkli olup, metalik parlaklığa sahiptir. Ergime noktası düşük ( °C), kaynama noktası (1 atmosferde) °C dır. Korozyona karşı dayanıklı, kolayca şekillendirilebilen, yüksek özgül ağırlığı (11,4 t/m3) ile kurşun, değişik alaşımlar olarak kullanılabilme özelliklerine sahiptir. Düşük bir çekme mukavemetine (1 t/in2) sahip olması nedeniyle gerilmenin önemli olduğu hallerde kullanım sahası sınırlıdır. Adi metaller arasında korozyona en dayanıklı olması yanında yassılaşma ve tel çekme özelliğine de sahip bir metaldir. Kurşun, PbO, Pb, Pb04, Pb02 ve Pb20 olmak üzere 5 tipte oksitli bileşik oluşturur. En dayanıklısı PbO’dur. Doğada izlenen başlıca kurşun minerallerine ait genel özellikler aşağıda özetlenmektedir;

Galen (PbS):
% Pb ve % S içerir. Az miktarda demir, çinko, antimuan, selenyum, gümüş ve altın içerebilir. Gümüş içeriği genellikle % arasında değişir. Bu nedenle simli kurşun adını alır. Sertliği ; özgül ağırlığı , gümüş grisi rengindedir. Kübik sistemde kristalleşen galen, üfleç alevinde kolayca erir.

Serüzit (PbCO3):
Serüzit, galen filonlarının üzerinde bazen kristaller, bazen de yoğun ve stalaktit şekilli kütleler halinde funduszeue.info veya gruplar halinde kristalleri izlenen serüzit, rombik kristal yapısındadır. Gevrek yapılı, sertliği , özgül ağırlığı 'tur. Sarı, gri esmer ve beyaz renklerde olan mineralin saf olanı beyaz renklidir.

Kurşun Ürünleri ve Ticari Sınıflandırması

Gelişen teknolojiler ve metal fiyatlarına bağlı olarak, %2 Pb + %5 Zn veya %3 Pb + %2 Zn ile azda olsa Ag ve Au içeren yataklar ekonomik olarak işletilmektedir. Son yıllarda artan yatırım maliyetleri ve düşük metal fiyatları nedeniyle gümüş içeren ve Pb+Zn tenörü %10'dan büyük yatakların işletilmesine ağırlık verilmektedir. Kurşun konsantreleri için tenör % Pb'dir. Satış imkanı bulabilen bulk (toplu) konsantreler % 30 Pb, % Zn, % Cu içerebilmektedir.

Konsantre ürünlerin, metale geçişte uygulanan izabe proseslerine (Imperial Smelting) bağlı olarak baz tenör ve diğer empüritelerinin limiti sınırlandırılmıştır. Kurşun konsantrelerinde arsenik ve antimuan, çinko konsantrelerinde ise klor ve flor; istenmeyen ana empüritelerdir. Kurşun; yumuşak, ağır, dövülebilir ancak tel haline getirilemeyen ve korrozyona çok dayanıklı bir metaldir. Ticari olarak sınıflandırılması aşağıda verilmektedir.

Rafine kurşun: Metalurjik yöntemlerle içindeki safsızlıklar çıkarılmış olan kurşundur. Rafine kurşunun derecesi en az % Pb'dir. Rafine kurşun dört ayrı grupta pazarlanmaktadır:

* Saf Kurşun: Yüksek saflık derecesinde rafine edilmiş kurşundur.
* Kimyasal Kurşun: Oldukça yüksek saflıkta, fakat bünyesinden gümüş çıkarılmamış kurşun olarak tanımlanmaktadır. Bu tip kurşun genellikle Güney Missuri’de çıkarılan kurşun cevherinden elde edilmektedir.
* Asit-Bakır Kurşun: Rafine kurşuna bakır eklenerek elde edilen kurşundur.
* Normal Gümüşsüz Kurşun: Rafine edilmiş ve içinden gümüşü alınmış kurşun olarak tanımlanır.
Yukarıda yapılmış sınıflama külçe kurşun için hazırlanmış olan ASTM B şartnamesinde kimyasal gereksinimlere göre ortaya konulmuşfunduszeue.infoşun aşağıdaki şekillerde de piyasada bulunur:
İngot kurşun Pudra kurşun
Külçe (Pig) kurşun Levha kurşun
Yaprak kurşun (foil) Yün kurşun
Saçma (kurşun) Kaplama (kurşun)
Boyalar (kurşun) Ektrüzyon kurşun (Extrusions)
Döküm kurşun

Kurşunun çoğunlukla antimuan, kalsiyum ve kalay ile alaşımları yapılır. Bu alaşımlar“antimuanlı” veya “sert kurşun”, “beyaz metal”, “ergitilebilir alaşımlar” veya “yumuşak lehim” olarak adlandırılır.

Kurşunun Kullanım Alanları

Kurşun'un ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır. Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları bulmuştur.

Akü imalatı:
Kurşun aküleri yalnız otomobillerde değil, ışıklandırma, haberleşme sistemleri ve elektrik enerjisi depo edilecek bir çok endüstriyel ve askeri sistemlerde kullanılmaktadır. Kurşun-asit akülerinin plakaları kurşun alaşımından dökülmüş levhalardır. Bu alaşım; % antimuan, ve az miktarda arsenik, kalay ve diğer elementleri içermektedir. Antimuan levhaya sertlik vererek aşınmaya karşı direnci arttırır. Kalay eriyiğin düzgün kalıp haline gelmesini sağlar.

Tetraetil kurşun (Pb(C2H5)4):
Hidrokarbon yakıtları hava ile karıştırıldığı zaman elektrik kıvılcımı olmaksızın uygun ısı ve basınçta tutuşur. Bu olay dizel motorların çalışma esasını oluşturur. Hava-benzin karışımında istenen yanma, otomobil silindiri içinde karışımın tutuşmasıyla başlar. Bununla beraber, eğer yakıtın yanması buna bağlı diğer faktörlere göre düzenlenmemişse meydana gelen ısı ve basınç şiddetli patlamaya neden olur. Bu olaya knock (vurma) , bunu azaltmak için kullanılan bileşimlere ise antiknock (antinok) denir. Tetraetil (tetrametil) kurşun bu bileşimin aktif maddesini oluşturur. Süper benzin, bir galonda ( litre) ml; normal benzin ise ml tetraetil kurşun içerir.

Litarj (Kurşun oksit):
Akülerin pozitif ve negatif levhalarının yapımından başka, seramik, kurşun kromat, vernik, böcek ilacı, lastik imalatı ve petrol rafinerisinde kullanım alanları vardır. Ayrıca altın'ın ateş analizi "Fire Assay" yönteminde eritiş için kullanılan ana kimyasaldır.

Kablo kaplaması:
Telefon ve telgraf haberleşmelerinde, elektrik ileteci ve dağıtıcı kablolarda kurşun kaplaması olarak kullanılır. Kurşun kılıfının başlıca fonksiyonu; nem ve tahrip edici diğer etkenlere karşı dayanıklı olmasıdır. Bu özelliğiyle yeraltı kablolarının yapımında kullanılır. Bazı hallerde sertlik kazandırılmak için antimuan (%1), kalsiyum (% ) ve arsenik (% ) ilave edilir.

Kalafat Kurşunu:
Aşındırıcı etkenlere karşı direnci, esnekliği, düşük erime noktası ile kurşun su borularının eklem yerlerinde kullanılıfunduszeue.infot kurşunu % saf kurşun ile % den az olmak üzere arsenik, antimuan, kalay, bakır, çinko, demir ve gümüş içermektedir. Bizmut içeriği maksimum % olmalıdır. Genel bir koşul olarak boru kalafatlanmasında boru çapının her bir inçi için yaklaşık 1 pound ( kg) kurşun gerekmektedir.

Kurşun yünü:
Erimiş kurşunun elekten geçirilmesiyle kurşun iplikleri elde edilir. Bu iplikçikler petrol kuyularının musluklarında sızıntıyı önlemek için kullanılır.

Lehim:
Genel olarak lehim, % Pb, % Sn içerir. Plastik derece istenen lehimlerde kalay % 40'ın altında, kurşun % 60'ın üzerindedir. Erime noktası oC'dır.

Milyatağı alaşımları:
Makinenin hareketli ve sabit bölümleri arasında bağlantı sağlayan ve hareketli bölüme destek olarak kullanılan bu malzemeler kurşun, kalay ve bakır esaslı alaşımlardır.

Ergiyen alaşımlar:
Çapa kalıbı, mıknatıs, zımba, gaz silindirlerini kompreslemek için tıpa, ve ateşe dayanıklı kapı yapımı ve benzeri alanlarda kullanılır.

Kurşun yaprak:
Kalınlığı mm kadardır. Bazı tip elektrik kondansatörlerde kullanılır. Neme ve radyasyona karşı direnci nedeniyle tıpta paketlemede ve fotofilmde, dişçilikte ve radyografi endüstrisinde kullanılmaktadıfunduszeue.infoıca askeri alanda ordonat malzemesinin ışık ve nemden korunmasında, iyi kaliteli çayların paketlenmesinde kullanılır.

Balast:
Yüksek özgül ağırlığı, döküm kolaylığı ve düşük maliyeti ile balast malzemesi olarak kullanımı yaygındır. Bir buhar lokomotifinin tekerleklerinin her bir çifti için bir ton kadar kurşun kullanılır. Makine balansları, otomobil tekerlekleri balansları, uçaksavar topları, gemi omurgası, ve uçak pervanelerinde kullanılmaktadır.

Radyasyon kalkanı:
Kurşunun tehlikeli radyasyonu özellikle de gama ışınsamasını azaltma özelliği vardır. Gama ve nötron ışınları iyonize özellikleri dolayısıyla canlı dokuları bozarlar. Kurşun bu ışınları absorbe eder. Kirlenmeden ve radyoaktif hale gelmeden devamlı kullanılabilir. Kaplamada kullanılan kurşun yüksek enerji radyasyonu karşısında radyoaktif hale gelebilecek maddeleri içermesi gerekir. Kadmiyum veya parafin, su gibi hidrojenli maddeler nötronlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Fakat nötronlar absorbe edildiği zaman gama ışınları yaydığından bu ışınların kurşun kalkan ile durdurulması gerekmektedir.

Titreşim önleyici:
Tren yolları gibi titreşim kaynakları yakınındaki yapılarda sütun kaideleri altında kurşun ve asbest bloklar yeralmaktadır. Çeşitli duyarlı aletler kurşun bloklar üzerinde monte edilir veya kurşun kılıflarla kaplanarak titreşimlerden korunur. Gemilerde boru sistemi yerleştirilirken makine titreşimini önlemek için borular kurşun kayışlarla yalıtılır.

Cam, sır ve cila:
Kırmızı kurşun, beyaz kurşun, litarj ve kurşun silikatlar cam, sır ve cilada kullanılırlar. Kurşunlu cam yüksek bir kırılma indisine sahiptir, ısı iletkenliği ve kimyasal stabilitesi kurşunsuz cama göre daha azdır. Cama parlaklık, rezonans verir. İyi kalite kristal % 30 litarj içerebilir. Cam ve cilada kullanılan kurşun, rengin bozulmaması için yüksek saflıkta olmalıdır.

İşlenebilir pirinç
: Pirinç ortalama % Cu, % 3 Pb ve % Zn içerir. Pirinçlerin işleme özelliğini arttırmak için genellikle % arasında kurşun ilave edilir. Kesici aletlerde kurşunlu malzemelerden yapılmaktadıfunduszeue.infoüminyum ve çeliğin işlenebilme özelliğini arttırmak için de kurşun ilave edilmektedir. Kurşunlu kalay bronzu (% 88 Cu, % 6 Sn, % Pb, % Zn) sübap, destek parçaları, dirsek yapımında; kurşunlu nikel pirinç (% 57 Cu, % 2 Sn, % 9 Pb, % 20 Zn, % 12 Ni-alman gümüşü) döküm alaşımında kullanılmaktadır. Kurşun bronzlar milyataklarında kullanılmakta olup, Pb oranı % 30'un üzerindedir. Kurşunlu kırmızı ve sarı pirinçler boru takımları, madeni eşyalar, karbüratörlerde kullanılırlar.

Yarı iletken kurşun:
Termoelektrik kurşun tellürid nükleer reaksiyon ısısından doğrudan doğruya elektrik elde etmekte kullanılır. ABD'de Nike-Cojun roketlerinin uçuşunda atmosfer içindeki su hakkında bilgi toplamak için kurşun sülfit kullanılmıştır. Kurşun sülfidin elektrik çıktısı atmosferlerin su buharına uygun olarak değişmektedir.

Kurşun Boyalar:

- Beyaz kurşun (Üstübeç): Kaba formülü 2PbCO3.Pb(OH)2 dir. Bazik kurşun karbonat veya beyaz kurşun uzun yıllardır kullanılan beyaz bir boyadır. Ayrıca çömlek sırrı, cila ve camcı macunu yapımında kullanılır.
- Kırmızı kurşun (Sülüğen): Boya endüstrisinde önemli yer tutar. Demir köprüler, çelik yapılar, gemi tekneleri, su ve yakıt tanklarında aşınma ve pasa engel olmak üzere kullanılan standart bir boya cinsidir. Boya filminin direncini arttırarak esneklik kazandırır.
- Oranj mineral: Parlak kırmızı bir kayaç olup renk vermede ve baskı mürekkebi yapımında kullanılır. Kimyasal bileşimi ve yapımı kırmızı kurşuna benzer.
- Kurşun kromat (PbCrO4): Parlak sarı bir kayaç olup kurşun asetat (veya nitrat) çözeltisine potasyum veya sodyum bikromat ilavesiyle çökelek oluşturulur. Eğer çözelti bikromat ilave edilmeden önce sodyum hidroksitle tamponlanırsa sarı-portakal çökelek oluşur.
- Bazik kurşun kromat: Amerikan kırmızısı, Çin kızılı, veya krom kırmızısı gibi isimler alır ve beyaz kurşundan yapılır. Krom yeşili, sarı kurşun kromat ve Prusya veya Çin mavisinin karışımdır.
- Bazik kurşun silikat: Kurşun oksit ve silisin kompleks bir tuzunu oluşturan boya litarj, silis ve sülfürik asitle yapılır.
- Bazik kurşun sülfat: Bazik kurşun karbonatla aynı özelliklere sahip beyaz, opak bir boyadır. Galen konsantrelerinin yakılması veya püskürtülen kurşunun sıcak havada sülfürdioksitle muamelesi ile elde edilir. Bazı plastikleri stabilize edici olarak kullanılır.
- Mavi kurşun: Bazik kurşun sülfatla az miktarlarda kurşun sülfit, çinko oksit ve karbon içeren mavimsi gri renge sahiptir. Pas önleyici olarak kullanılır.

Kurşun Yerine Kullanılan Maddeler

Bazı alanlarda kurşun yerine kullanılan çeşitli maddeler bulunmaktadır. Örneğin akülerde kurşun yerine, nikel-kadmiyum, civa, nikel-çinko, gümüş-çinko, demir ve karbon-çinko bileşimleri kullanılabilmektedir. Ancak bunların elektrik özellikleri farklı olup, elde edildikleri hammadde kaynakları da yeterli değildir. Ayrıca bir çoğu kurşundan daha pahalıdır. Yalnız yüksek enerjinin gerektiği özel uygulamalarda, büyük hacimli kurşun-asit akülerin yerine daha pahalı olan diğer maddeler tercih edilebilir. Elektrik araçlarında muhtemel kullanımlar için geliştirilmekte olan aküler arasında lityum sülfür, sodyum sülfür ve çinko klorür aküleri, kurşun-asit akülerine göre teorik olarak daha çok enerji kapasitesine sahiptir. Ancak lityum sülfür ve sodyum sülfür tipleri yüksek sıcaklıklarda (°C’nin üzerinde), çinko klorür tip ise düşük sıcaklıklarda (°C) daha verimlidir. MMT denilen bir manganez bileşiği ise benzin katkısı olarak kullanılmaktadır. Diğer bazı metal bileşikleri de katkı malzemesi olarak kurşun yerine kullanılabilir. Ancak bunlar kurşuna oranla daha az elverişli, çok daha pahalıdır ve çevre sorunları yaratmaktadır. Rafinerilerde oktan derecesi arttırılabilir, ancak kurşun ilave edilmezse benzin verimi düşer. yılından beri kurşunsuz benzin kullanacak şekilde otomobil tasarımları yapılmakta, kurşunsuz benzin ticareti gittikçe artmakta ve bütün yakıtlardaki ortalama kurşun oranları düşürülmektedir.

Dahili boyalarda, zehirli etkileri nedeniyle, artık kurşun kullanılmamaktadır. Dış boyalarda da titanyum ve çinko tercih edilmektedir. İnşaat ve karayollarında paslanma ve korozyona karşı dayanıklılığı nedeniyle kurşun boyaları temel malzeme olma özelliğini korumaktadır. Yüksek korozyonun bir sorun oluşturmadığı yeraltı ve haberleşme kablolarında kurşun yerine polietilen ve metalik veya organik malzemelerin bileşikleri kullanılmaktadır. İnşaatta kurşun, plastikler, galvanize çelik, bakır ve alüminyum ile rekabet etmektedir. Plastik ve asbest çimentolu borular da kurşun boruların yerini almıştır. Aşındırıcı kimyasal ortamlarda, kurşun yerine, paslanmaz çelik, titanyum, plastikler ve çimento, kalafatlama ve eklemelerde ise plastikler kullanılmaktadır. Demir ve çelik, cephanelerde kurşunun yerini almıştır. Tüp ve benzeri kaplarda, plastikler, alüminyum, kalay ve cam tercih edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası