almanya aşılama oranı / Almanya'da gündem 'aşı hasarı tazminatı'

Almanya Aşılama Oranı

almanya aşılama oranı

Avrupa &#;lkeleri Kovid'a karşı aşılamada &#;&#;&#;nc&#; doza ge&#;iyor

Avrupa ülkelerinin bazıları, daha önce yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar ve sağlık çalışanları gibi kesimlere uygulanan Kovid aşılarının üçüncü dozlarını halkın tamamına yapmaya başladı.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda sonbaharın gelmesiyle Kovid vakalarında ve ölümlerde artış görüldü. Kıtada bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı 1,8 milyonu aştı, hayatını kaybedenlerin sayısı 24 bini buldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda görülen vaka artışlarıyla Avrupa'nın yeniden salgının "merkez üssü" haline geldiğini açıkladı. Birçok ülke vaka sayılarında salgının başından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeleri gördü.

AB ülkelerinde 'den itibaren başlayan aşılama kampanyaları da hızını kaybetti. Aşılama oranları birçok ülkede yazdan bu yana çok yavaş ilerliyor.

Bir yandan da aşıların etkinliğinin azalmaya başladığı değerlendirmeleri yapılıyor. Bu nedenle bir süredir sadece yaşlılara, kronik hastalığı bulunanlara, sağlık çalışanları gibi kritik görev yapanlara uygulanan üçüncü doz aşılar, kimi ülkelerde tüm toplum gruplarına açılmaya başladı.

Bazı ülkeler 3. doza başladı

AB ülkelerinde hatırlatma veya takviye dozu olarak da anılan üçüncü dozların uygulanması kararına AB yönetimi değil, üye ülkeler kendileri karar veriyor.

AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşıların üçüncü dozlarının uygulanması yönünde daha önce tavsiye kararı almıştı. Üçüncü dozların, ikinci dozdan 6 ay sonra yapılabileceği belirtilmişti.

Şu ana kadar üçüncü dozu isteyen tüm vatandaşlarına uygulama kararı alan ülkeler arasında Yunanistan, Almanya, Avusturya'nın bazı eyaletleri, Macaristan ile aşılama oranının oldukça düşük seyrettiği Bulgaristan ve Romanya yer alıyor.

Diğer birçok Avrupa ülkesinde de üçüncü dozların salgının gidişatına göre başlaması için hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor.

Ancak kimi AB ülkelerinin üçüncü dozlara başlamak için mevcut aşıların yeni varyantlara karşı geliştirilen versiyonlarının üretilmesini beklediği, böylece daha sağlam bir koruma elde etmeyi planladıkları iddia ediliyor.

Kovid sertifikalarında tartışma olabilir

Aşılamalarda üçüncü dozların başlaması, bir taraftan da Kovid sertifikalarının tartışılmasına neden olacak gibi görünüyor. Bunun nedeni ise şu anda Kovid sertifikalarının hastalığı geçirenlere, negatif test sunanlara ve iki doz aşı olanlara verilmesi.

Aşının üçüncü dozunu yaptıranların durumunun ne olacağı, iki doz aşı olanlara verilen sertifikanın geçerlilik durumu veya iki dozla alınmış sertifikaların üçüncü doz uygulayan ülkelerdeki geçerliliği gibi birçok konu belirsizliğini koruyor.

AB Dijital Kovid Sertifikası, yaz başında aşılamaların hız kazanması ve vakaların azalmasıyla tedbirleri büyük ölçüde sonlandıran AB ülkelerinde seyahatleri kolaylaştırmak üzere hazırlanmıştı. Birçok ülke, sertifika sistemini yaz bitiminde restoran ve kafe gibi yerler ile toplu etkinliklere girişlerde de kullanmaya başlamıştı.

AB ülkelerinin sağlık bakanları, aralık ayında yapacakları toplantıda, üçüncü dozların aşı sertifikalarında nasıl yer tutacağını değerlendirecek.

Yunanistan'da 3. doz herkese açıldı

Yunanistan'da üç doz aşı uygulaması eylülde başladı. Üçüncü doz aşı için öncelik, yaşlı ve riskli gruplara verildi. Geçen haftadan itibaren 18 yaş üstü herkes üçüncü doz için başvuru yapabiliyor.

Yunan yetkililer, aşı sertifikaları için üçüncü dozun da zorunlu olabileceğini belirtiyor. Yunanistan Sağlık Bakanı Thanos Plevris, ikinci dozdan 6 ay sonra bağışıklığın düştüğünü belirterek "Mevcut Kovid aşı sertifikalarının geçerli olabilmesi için ikinci dozun bitiminden altı ay sonra üçüncü doz aşı zorunlu olabilir." dedi.

Toplam vaka sayısının bine, ölü sayısının 16 bin 'e çıktığı Yunanistan'da günlük vakalar 5 Kasım’da 6 bin ile en yüksek seviyeye ulaşmış, 6 Kasım’dan itibaren aşısız kişilere yeni kısıtlamalar getirilmişti.

Almanya'da yeni başladı

Almanya da Yunanistan'dan sonra üçüncü doza yeşil ışık yakan AB ülkesi oldu. Daha önce 70 yaş üstü kişiler için tavsiye edilen üçüncü dozlar artık eyalet ve federal sağlık bakanlarının kararıyla herkese yapılabiliyor. Üçüncü doz için ikinciden sonra 6 ay geçmesi gerekiyor.

Almanya'da vaka sayıları da hızla artıyor. Geçen hafta vakalar 38 bine kadar çıktı ve haftalık insidans değeri ,1 oldu. Bu sayı salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviye oldu. Almanya'da bugüne kadar Kovid'dan 96 bin kişi öldü, yaklaşık 4,8 milyon vaka tespit edildi.

Bulgaristan'da 3. dozdan isteyen faydalanıyor

Aşılama oranının Avrupa'da en düşük seyrettiği ülkelerden Bulgaristan'da üçüncü doz aşı imkanından herkes faydalanabiliyor. Bunun için ikinci dozdan sonra 6 ay geçmesi gerekiyor. Bulgaristan'da AB'nin onayladığı aşılardan herhangi biri seçilebiliyor.

Aşılamaya talebin son haftalarda arttığı belirtiliyor. Bunun nedeni aşı sertifikası veya antikor testinin iş yerleri, eğlence mekanları, restoran gibi işletmeler için zorunlu hale gelmesi oldu.

Halkın yüzde 27'sinin tam aşılı olduğu Bulgaristan'da günlük vaka sayısı 5 bin civarında seyrediyor. Günde en az 70 kişi hayatını kaybederken salgının başından beri kaydedilen vaka sayısı bini, ölenlerin sayısı ise 25 bini aştı.

Romanya da 3. dozu herkese uyguluyor

Romanya'da üçüncü doz uygulaması bir süre önce başladı ve isteyen herkes üçüncü doz aşıyı yaptırabiliyor. Üçüncü dozu olanların sayısı 1 milyonu geçti.

Ülkede geçen ay önceki dalgalara göre çok yükselen vaka sayıları nedeniyle kısmi kapanma uygulanıyor. Kapanmadan dolayı vaka ve ölüm sayılarında 5 gündür düşüş görülüyor. Vakalar günlük 18 binli sayılardan 7 binlere geriledi.

Avusturya'da aşısızlara yeni kısıtlamalar planlanıyor

Avusturya'da aşının üçüncü dozu eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor. Genel olarak ikinci dozun üzerinden 6 ay geçmesi koşuluyla başta başkent Viyana olmak üzere çok sayıda eyalette üçüncü dozu isteyen herkes yaptırabiliyor.

Avusturya'da günlük vakalar son haftalarda ciddi artış gösterdi. Günlük 9 bin vakanın görüldüğü ülkede yoğun bakımdaki hasta sayısındaki artış dikkati çekti.

Bugünden itibaren restoran, kafe, kişisel bakım merkezleri, hastaneler ve 25 kişinin üzerindeki etkinliklerde aşı ya da hastalığı geçirmiş olma kuralı aranacak. Söz konusu kapalı alanlara girişte PCR testi kabul edilmeyecek.

Yoğun bakımdaki hasta sayısının 'e yaklaştığı Avusturya'da hükümet, bu sayının 'ü aşması durumunda aşı yaptırmamışlara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Macaristan'da 1 Ağustos'ta başlamıştı

Macaristan'da 1 Ağustos'tan beri ikinci dozun üzerinden 4 ay geçen herkes üçüncü doz için randevu alabiliyor. Yaklaşık 10 milyon nüfuslu Macaristan'da 1 milyon bin kişi üçüncü doz aşıyı oldu.

Vakaların arttığı Macaristan'da son 3 günde 18 bine yakın yeni vaka görüldü. Bugüne kadar bin vakanın tespit edildiği ülkede 31 bin kişi öldü.

İngiltere'de 10 milyon kişiye 3. doz yapıldı

İngiltere’de üçüncü doz Kovid aşısı 50 yaş ve üzerine, sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinde çalışanlara, risk grubundaki 16 yaş üzeri kişilere yapılıyor.

İngiltere'de 10 milyon kişiye 3. doz aşı yapıldı. Ancak ülkede hala ilk dozu almayan 4,5 milyon kişi bulunuyor. İngiltere hükümeti, üçüncü dozu yaptırması gereken kişilerin acilen aşı olmasını istiyor.

İngiltere'de son günlerde açıklanan vaka ve ölüm sayıları ülkede endişeye yol açıyor. Dün 30 bin yeni vaka tespit edildi, 62 kişi hayatını kaybetti. Ülkede 21 Ekim'de 52 bin vakayla yazdan bu yana en yüksek sayı kaydedilmişti.

Ulusal Sağlık Hizmetleri, zorlu kış dönemine önlem için hükümete bazı kısıtlamaların derhal geri getirilmesi çağrısında bulunuyor. Hükümet ise uyarılara rağmen yeni kısıtlama getirmekten yana görünmüyor.

İspanya ve Portekiz'de 70 yaş üzerine yapılıyor

İspanya'da üçüncü dozlar ekim ortasından itibaren 70 yaş üstündeki kişilere yapılıyor. Portekiz de takviye dozlar konusunda İspanya ile aynı politikayı uyguluyor.

Her iki ülkede de üçüncü dozların toplum geneline açılması konuşuluyor ancak salgında şu anda önceki dönemlere kıyasla iyi durumda olan bu iki ülkede önce 70 yaş üstü kesimin üçüncü dozlarının bitirilmesi hedefleniyor.

İspanya'da eylül sonundan itibaren her bin kişide tespit edilen Kovid vaka sayısı 40'lar düzeyindeyken son 10 gündür bu rakam 50'nin üzerine çıktı. Bu sayıyla İspanya, DSÖ ve AB'nin kriterlerine göre yeniden orta risk seviyeli ülkeler arasına girdi.

İspanya'da günlük vaka sayıları 3 bin-4 bin aralığında seyrediyor, ölü sayısı ise arasında bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 79'unda iki doz aşılama tamamlandı.

İtalya da 3. doza geçmeyi planlıyor

İtalya'da üçüncü doz aşılama 80 yaş üstü ve bağışıklığı zayıf kişiler için eylülde başladı, ekimde kapsam 60 yaş üstü kişilerle genişletildi. Şu ana kadar 2,1 milyon kişiye üçüncü doz uygulandı. Yetkililer, yıl sonuna dek 7 milyon kişiye üçüncü dozu yapmayı, kısa süre içinde herkes için üçüncü doz uygulamasına geçmeyi planlıyor.

İtalya’da artıştaki vakalar kasım başından beri 5 bin ile 6 bin arasında değişiyor. İtalya’nın salgında dördüncü dalganın içinde olduğunu belirten uzmanlar, günlük vakaların Noel döneminde 15 bini bulabileceğini ifade ediyor.

- Fransa'da da başlaması bekleniyor

Fransa'da 65 yaş üstü kişilere ve kronik hastalığı olanlara üçüncü doz uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vaka sayılarındaki artışın ardından üçüncü dozun herkese açılmasına yönelik duyuru yapması bekleniyor.

Aşılamada Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden Fransa'da bugüne kadar nüfusun yaklaşık yüzde 75'i aşılandı. Vakalar ise son bir haftada yüzde 20'den fazla artış gösterdi ve günlük sayı 8 bin 'ün üzerine çıktı.

Geçen hafta hastanelere kaldırılanların ve yoğun bakıma alınanların sayısı yüzde 13 arttı.

Hollanda ve Belçika

Hollanda'da üçüncü dozlar öncelikle 80 yaşın üzerindekilere ve kronik rahatsızlığı bulunanlara 6 Aralık'tan itibaren uygulanacak. Ocakta 60 ile 80 yaş arasındakiler üçüncü dozu alabilecek. Daha sonra herkesin üçüncü doz aşı olmaya başlayabileceği açıklandı.

Hollanda'da da vakalar yüksek aşılama oranına rağmen ekimden beri artarken günlük ortalama yeni vaka sayısı 12 bin civarında bulunuyor. Bu nedenle eylülde kaldırılan maske ve mesafe kuralı hafta sonunda yeniden yürürlüğe girdi. Tam aşılıların oranının yüzde 84'ü geçtiği Hollanda'da salgının başından beri 31 bin kişi hayatını kaybetti.

Belçika'da ise üçüncü doz 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanlar gibi bağışıklığı düşük kişilere uygulanıyor.

Üçüncü doz aşıların daha geniş toplum kesimlerine yapılması için hükümetin yakında karar vermesi bekleniyor. Öncelikle AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarını olanlara takviye dozların uygulanması planlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Almanya'da aşı olmayanlara ağır kısıtlamalar getirildi

Aşı merkezi

Kaynak, Getty Images

Başbakanlık görevini devretmeye hazırlanan Angela Merkel ile muhtemel halefi Olaf Scholz başkanlığında bugün 16 eyalet başbakanının katılımıyla yapılan toplantıda, Covid salgınıyla mücadelede yeni önlemler kararlaştırıldı.

Almanya genelinde artık dükkanlara, restoranlara, sinema ya da spor salonlarına girişte, koronavirüse karşı aşılanmış ya da hastalıktan iyileşmiş olma koşulu getiriliyor. Aşı olmayanlar, toplumsal hayatta geniş sınırlamalarla karşı karşıya kalacak.

Merkel, toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında "durum çok ciddi" diyerek, dördüncü dalganın kırılması için yeni kurallara uyulması ve ulusal düzeyde dayanışmanın sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

Vaka sayılarının yüksek olması nedeniyle pek çok hastanenin ağır yük altında olduğunu; kimi yoğun bakımların kapasite sınırına ulaştığını; buradaki birçok hastanın başka hastanelere nakledilmek durumunda kaldığını söyleyen Merkel, salgının frenlenmesini sağlayacak önlemlerin önemine vurgu yaptı.

Aşı konusunda yasa çıkarılarak bunun tüm vatandaşlar için yükümlülük haline getirilmesi çağrılarını değerlendiren Merkel, yoğun ikna çabalarına rağmen aşı olanların oranını olması gereken düzeye çıkartamadıklarını söyledi. "Mecliste oy verme hakkım olsaydı, bu yükümlülüğün kabulünden yana oy kullanırdım" dedi.

8 Aralık'ta başbakanlığı devralması beklenen Olaf Scholz ise konuşmasında hastanelerin yoğun bakımlarında çok büyük acılar yaşandığına işaret etti; henüz aşı olmamış kişilere "lütfen aşı olun" çağrısını yineledi.

Basın toplantısında konuşan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst de durumun çok ciddi olduğunu; Almanya'da sağlık sisteminin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bu denli ağır bir sınamayla karşı karşıya kalmadığını söyledi.

Almanya'da Covid vaka sayılarındaki kaygı verici artış sürüyor. Robert Koch Ensitüsü'nün (RKI) Perşembe günü açıkladığı verilere göre son 24 saatte görülen vaka sayısı 73 bin olurken, kişi de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni kararlar ne öngörüyor?

Federal hükümet ile eyalet hükümetlerinin üzerinde anlaştıkları karar metninde, "salgın ülkemizi çok ağır bir şekilde etkiliyor" ifadelerine yer verilirken ulusal dayanışma sergileyerek vaka sayılarının azaltılacağı; sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletileceği vurgulandı.

Bundan böyle ülke genelinde dükkanlara, alışveriş merkezlerine, restoranlara, sinema, kültürel etkinlik ve spor salonlarına girişte, "2G" kuralı olarak adlandırılan, aşılanmış ya da iyileşmiş olduğunu kanıtlama şartı uygulanacak. Gerekli denetimin yapılmasından ilgili işletmeler sorumlu olacak.

2G kuralı yalnızca temel ihtiyaç malzemelerinin satıldığı süpermarketlerde ve eczanelerde uygulanmayacak. Buralarda müşteriler icin maske takma zorunluluğu devam edecek.

Son dönemde okullarda vaka sayısının artması nedeniyle, artık tüm sınıflarda öğrenciler için maske takmak zorunlu olacak.

Spor ve kültürel etkinliklere sınırlamalar

Hükümetin belirlediği yeni kurallar, açık havada düzenlenecek spor ve kültürel etkinlikler için de yeni sınırlamalar getiriyor.

2G kuralına bağlı kalmak ve tıbbi maske takmak koşuluyla, açık havada en fazla 15 bin kişinin katılımıyla etkinlik düzenlenebilecek. Seyirci kapasitesinin en fazla yüzde 50'si kullanılabilecek.

Kapalı mekanlarda yapılacak büyük etkinliklere de kısıtlamalar getirildi. Buna göre ancak iç mekan kapasitesinin yüzde 30'u kullanılabilecek, etkinliklere en fazla 5 bin kişi katılabilecek. Vaka sayısının yüksek olduğu eyaletlerde etkinlikler iptal edilecek, futbol karşılaşmaları gibi spor etkinlikleri de seyircisiz yapılacak.

Yılbaşı gecesi de alanlarda kalabalık kutlamaların yapılmasına izin verilmeyecek.

Koronavirüs vakalarının çok fazla arttığı eyaletlerde, çok daha katı önlemler uygulanacak. Vaka sayısının bir haftada bin kişide 'yi geçmesi durumunda, bu eyaletlerde barlar, gece kulüpleri kapatılacak.

Gerekli görüldüğü takdirde, "2G -Plus" denilen kural da devreye sokulabilecek. Buna göre iç mekanlardaki etkinliklere katılacak olanların, aşılı ya da hastalığı atlatmış olmaları da yeterli sayılmayacak. Bu belgelere ek olarak, negatif bir test sonucunu da ibraz etmeleri istenecek.

Aşı olmayanların sosyal temasları sınırlandırıyor

Yeni önlemlerle, sadece kalabalık sosyal etkinlikler değil, özel kutlamalara ve bir araya gelmelere de sınırlamalar getirildi.

Vatandaşların evde ya da dışarda bir araya gelmek istedikleri kişiler arasında, aşı olmamış olanların da olması durumunda, yeni sınırlama kuralları uygulanacak.

Böyle bir durumda, bir haneden kişiler, diğer bir haneden en fazla iki kişiyle bir araya gelebilecek. 14 yaşından küçük çocuklar bu sınırlamadan istisna tutulacak.

Aşılanma oranları artırılacak

Hükümetin yeni planı, daha sıkı önlemlerin yanısıra, koronavirüse karşı aşı kampanyasına da hız vermeyi öngörüyor. İlk doz aşısını olmak isteyen kadar, süresi gelen ve ikinci ve üçüncü doz aşısını olmak isteyenler için de gerekli tüm çalışmaların yapılacağı vurgulandı.

Bu kapsamda Covid aşısını yapabilecek kişilerin kapsamının genişletilmesi de kararlaştırıldı. Kısa vadede, bu yetkinin doktorlar tarafından eczacılar ve yaşlı bakım evlerinde çalışan uzman sağlık çalışanlarına verilmesi öngörülüyor. Ayrıca yapılacak bir yasal düzenleme ile salgın süresince, eczacılar ve diş hekimlerine de aşı yapma izninin verileceği belirtiliyor.

Hükümet, Noel'e kadar ülke genelinde yaklaşık 30 milyon doz aşı uygulamasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Başbakanlık'ta kurulan yeni kriz masasının bunun için gerekli adımları atması, yaşanabilecek sorunları hızlıca çözüme kavuşturması amaçlanıyor.

Federal hükümet, yaşlı ve bakım evleri ile hastanelerde çalışanlar başta olmak üzere bazı mesleklere aşı olma yükümlülüğü getirmek için de adımlar atacak. Genel bir aşı zorunluluğu ise federal mecliste karara bağlanacak.

Gözler Federal Meclis'e çevrildi

Alman siyasetçiler bugüne kadar genel bir aşı zorunluluğuna şüpheyle yaklaşmış; bu konuda yasal bir adım atmaktan kaçınmıştı.

Ancak nüfusun 75'ten fazlasının aşılanması hedefine ulaşılamaması, Covid vaka ve ölüm oranlarında yaşanan büyük artış, hükümetin bakışında değişikliğe yol açtı ve ilk adımlar da atılmaya başladı.

Angela Merkel'den başbakanlığı devralmaya hazırlanan Olaf Scholz, bu ay mecliste oylamaya sunulacak yasal düzenlemeye ilişkin, "Biz Federal Meclis milletvekillerinin genel bir aşı yükümlülüğü konusunda vicdani kararlarını verebilmelerinin yolunu açıyoruz" dedi. Scholz, kabul edilmesi halinde bu düzenlemenin önümüzdeki yıl Şubat ayında yürürlüğe girebileceğini kaydetti.

Alman Hasta Güvenliği Vakfı ise genel bir aşı zorunluluğunun uygulanmasında ciddi güçlükler bulunduğuna işaret ediyor. Vakfın başkanı Eugen Brysch, siyasi karar alıcıları salgınla mücadele için gerekli tedbirleri almakta geç kalmakla eleştirirken, aşı zorunluluğu için mali ve lojistik bakımdan gerekli altyapının oluşturulmak zorunda olunduğunu, üçüncü doz aşıların uygulanmasında bile sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Aşılamanın az olduğu eyaletlerde ölümler artıyor

İstatistikler, aşılamanın düşük olduğu Bavyera, Thüringen ve Saksonya gibi eyaletlerde koronavirüse bağlı ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi İstatistik Enstitüsü'nün yayımladığı "Korona Haritası" bunu gözler önüne seriyor.

Aşılama oranlarının düşük olduğu Thüringen eyaletinde bir haftada Covid kaynaklı ölümler, aşılama oranının en yüksek olduğu Bremen'e kıyasla altı kat daha fazla. Yine aşı olanların daha düşük olduğu Bavyera eyaletinde de Bremen'a kıyasla ölenlerin oranı üç kat daha fazla.

Almanya, koronavirüse karşı aşılama konusunda hâlâ birçok AB ülkesinin gerisinde bulunuyor. Portekiz'de nüfusun yaklaşık yüzde 88,5'i, İspanya'da yüzde 81'i, İtalya'da yüzde 78,'i en az bir doz aşı olurken Almanya'da bu oran yüzde 71,6 düzeyinde bulunuyor.

Almanya, Covid aşı karşıtlarını nasıl ikna etmeye çalışıyor?

Almanya'da sağlık yetkilileri Covid'a karşı son aylarda duraksayan aşılama oranlarını artırmanın yollarını arıyor.

Ülkede Covid aşısına karşı kuşku duyan ve aşı yaptırmakta tereddüt yaşayan büyük bir kitle olduğunu belirten yetkililer daha iyi bilgilendirme ile bu durumun önüne geçilebileceğini savunuyor.

Covid'un yanı sıra havaların soğumasıyla artan grip tehlikesine dikkat çekmek üzere Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler ve Daimi Aşı Komisyonu'ndan Thomas Mertens başkent Berlin'de bir basın toplantısı düzenledi.

Temmuz ayından bu yana ülkede Covid aşısı olan kişi sayısında azalma görüldüğüne işaret eden yetkililer aşı çağrısını yineledi.

Almanya'da çarşamba günü açıklanan veriler doğrultusunda ülke nüfusunun yüzde 64,5'i tam doz aşılanırken, yalnızca yüzde 68,3'ü ilk doz aşısını yaptırdı. Bu rakamlar diğer birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında oldukça düşük bir ilerlemeye işaret ediyor.

Aşı karşıtlığı sebebiyle Almanya'nın aşılama hedefini tutturamayabileceği yorumları yapılıyor.

"İkna etmeliyiz"

Yetkililer Covid aşılarına karşı tereddütü olanların aşılar konusunda daha fazla ikna edilmeleri gerektiği görüşünde.

"Toplumun her kesiminde, hatta kendi ailenizde ve eşlerinizde bile aşı konusunda neler yaşandığını görebiliyorsunuz" diyen Sağlık Bakanı Spahn, aşı yaptırmaya teşvik etmek için hükümetin aşı güvenliğiyle ilgili akıl karıştırıcı mesajların yoğunlukla görüldüğü sosyal medya ve WhatsApp gibi mesajlaşma platformları üzerinden insanlara ulaşmaya çalıştığını belirtti.

Span bunun bazen çok zor olduğunu da itiraf etti.

Bakana göre aşı olmayı tercih etmeyenler arasında yalnızca küçük bir grup katı şekilde aşı karşıtı. Grubun geri kalanı ise doğru bilgilendirmeye ihtiyaç duyuyor.

"Küçük bir grup var ki asla aşı olmayacak. Bunu zaten biliyoruz, bu yeni birşey değil" ifadelerini kullanan aşı uzmanı Mertens de "Daha büyük bir grup ikna edilebilir. Ben iyimserim ve bizim işimizin insanları ikna etmek olduğunu düşünüyorum" sözleriyle soruyu yanıtladı.

Mertens ayrıca ülkenin kuzeybatısındaki Bremen gibi eyaletlere bakıldığında yüksek aşılama oranının görüldüğünü ve bunun ülke çağında başarılabileceğinin bir işareti olduğunu kaydetti.

Almanya Etik Kurulu zorunlu aşıya karşı çıkmıştı

Almanya Etik Kurulu temmuz ayında yaptığı açıklamada Covid aşısı yaptırma zorunluluğuna karşı çıkmış, Fransa ile kıyaslama yaparak, Almanya'nın bazı bölgelerindeki aşılama oranının o dönemde çok daha iyi olduğunu belirtmişti.

Temmuz ayında yayınlanan Our World in Data'nın IPSOS ile ortaklaşa yürüttüğü bir kamuoyu araştırmasında kıyaslanan ülkeler arasında Fransa'da aşı karşıtlığı en yüksek çıkmış, Almanya ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Güney Kore'nin ardından dördüncü sırada yer almıştı.

O tarihten bu yana Almanya'da aşı yaptırma oranı büyük gerileme içinde. Our World in Data'nın son verilerine göre ülkede 15 Temmuz'da 7 gün ortalamasında her kişiden 1,04'ü aşı yaptırırken, bu oran 6 Ocak'ta her kişide 0,15'e kadar geriledi.

Birçok meslek grubuna zorunlu aşı uygulaması getiren ve sosyal mekanlara girişte aşı kartı ya da negatif test kuralı uygulayan Fransa'da bugün itibarıyla tam doz Covid aşısı yaptıran yetişkinlerin oranı yüzde 71,2 düzeyine ulaştı.

Lufthansa'dan aşı zorunluluğu sinyali

Öte yandan Alman Lufthansa Havayolları geçtiğimiz günlere zorunlu aşı uygulamasına sıcak baktıklarını açıkladı. Bir Alman gazetesine konuşan Lufhansa yönetim kurulu üyesi Detlev Kaiser dünya çapında hizmet veren bir şirket olarak mürettebatın zorunlu aşılanması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.

Kaiser buna gerekçe olarak Hong Kong'un kentte görev yapacak bütün uluslarararası uçuş personeline aşılı olma şartı getirmesini, ABD ve Kanada gibi başka ülkelerin de bu uygulamayı yakın zamanda takip etme sinyalleri vermesini gösterdi.

Sıcak konu

hakkında fazla habere ulaşın

Covid

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası