ingilizce cümle kurmanın kolay yolu / İngilizce Cümle Kurma - Cambly

Ingilizce Cümle Kurmanın Kolay Yolu

ingilizce cümle kurmanın kolay yolu

İngilizce Cümlenin Öğeleri: İngilizce Cümle Kurmak

Dil Bilgisi

Dil Bilgisi/ İngilizce Öğren/ İpuçları

Alper Onur
Ağustos 31,

6 dakikalık okuma

İngilizce cümlenin öğeleri konusuyla bu dilde nasıl cümle kurabileceğini öğrenebilirsin. İngilizce cümlenin öğeleri konusu oldukça kapsamlı, sonuçta İngilizce dil bilgisi konularından en önemli olanlarından biri. İngilizce cümlenin öğelerini öğrendiğin zaman, writing (İngilizce yazma) becerini geliştirmiş olacak ve bu konuda ilerledikçe daha komplike İngilizce cümleler kurmayı öğreneceksin. 

İngilizce cümlenin öğeleri belli başlı noktalarda Türkçeye benziyor, cümle içindeki görevlerine göre kelimeler özne, yüklem ve nesne şeklinde isimlendiriliyorlar. İngilizce cümlenin öğelerine hakim olmak istiyorsan, kendine bir İngilizce çalışma programı hazırladıktan sonra programa uyarak bunu başarabilirsin.

Biz bugün İngilizce cümlenin öğeleri ve İngilizce cümle çeşitleri konularının temellerini aktaracağız. Daha fazlasını keşfetmek ve en kolay İngilizce öğrenme yöntemini deneyimlemek istersen, bu sayfadaki iletişim formunu doldurmayı unutma. 

İngilizce Cümle Yapısı

İngilizce cümlenin öğeleri ana olarak ikiye ayrılıyor: Temel öğeler ve yardımcı öğeler. Temel öğeler bir cümlenin olmazsa olmazıdır, yardımcı öğeler ise cümleyi zenginleştirip anlatımı belirginleştirir. 

İngilizce cümlenin öğeleri
Temel öğelerTamamlayıcı öğeler
Subject (Özne)Verb (Yüklem)Object (Nesne)Complement (Tümleç) Adjunct (Zarfımsı)

 

Özellikle IELTS ve TOEFL gibi sınavlarda writing bölümünden tam puan almak istiyorsan, İngilizce cümlenin öğelerini bilmen gerekiyor. Çünkü bu sınavların writing (yani yazma) bölümünde İngilizce yazma başlığı altında kadar cümle kurma kabiliyetin ölçülüyor. 

Sadece sınavlar için değil; akıcı bir şekilde İngilizce kullanmak için de bu konuya hakim olman önemli. Çünkü İngilizce ezberleyerek değil, daha çok İngilizce düşünerek; yani bu dili nasıl kullanacağını keşfederek öğreniliyor. 

Open English’te İngilizceyi akıcı kullanabilmen için global eğitim standardı olan CEFR temelli bir eğitim deneyimi sağlıyoruz. Daha fazla bilgi almak için bu sayfadaki iletişim formunu doldurabilirsin.

temel ingilizce cümlenin öğeleri

Temel İngilizce Cümlenin Öğeleri

Temel öğeler, tıpkı Türkçede olduğu gibi özne ve yüklem olmak üzere iki tanedir. İngilizce cümlenin öğelerinde özne ve yüklem olmadan cümle kurulmaz, tabii ki istisnalarla karşılabilirsin. Mesela kısa cevaplar gibi, ama onlar da cümle sayılmaz. Örneğin bir soruya “yes.” diye cevap vermek gibi.

Temel İngilizce cümlenin öğelerinin formülü şu şekilde: Özne + Yüklem

Örnekler

I walk. ([Ben] Yürürüm.)

Özne (Subject)Yüklem (Verb)
Iwalk

 

She shouted. ([O] Bağırdı.)

Özne (Subject)Yüklem (Verb)
Sheshouted

Tamamlayıcı İngilizce Cümlenin Öğeleri 

Tamamlayıcı cümlenin öğeleri aktarmak istediğimiz bilgiyi zenginleştirmek amacıyla kullanılıyor ve onları nesne olarak kategorize ediyoruz. 

Tamamlayıcı olanlarla beraber İngilizce cümlenin öğeleri formülüne bakalım: Özne + Yüklem + Nesne

Örnekler

I walk home. ([Ben] Eve yürürüm.)

Özne (Subject)Yüklem  (Verb)Nesne (Object)
Iwalkhome

 

He kissed me. ([O] Bana bağırdı.)

Özne (Subject)Yüklem  (Verb)Nesne (Object)
Hekissedme

İngilizce Cümlenin Öğeleri Formülü: SVOCA

Şimdiye kadar İngilizce cümlenin öğelerinde temelleri öğrendik. Türkçe dil bilgisi kurallarına hakimsen, bu kuralları kolayca öğrenebilirsin. İngilizce cümlenin öğelerini bir formülle hatırlamak istersen:

S (subject) + V (Verb) + O (Object) + C (Complement) + A (Adjunct) = SVOCA

Bu sıralama cümlenin yapısına göre zaman zaman değişse de temel ve sıkça karşılaşacağın cümle yapısı bu sıralamada oluyor. 

İngilizce cümlenin öğeleri konusunun detaylarını ana dili İngilizce olan eğitmenlerle çalışmak istersen Open English’e bugün kaydolabilirsin. Üyeliğini başlattığın zaman, tüm İngilizce dil bilgisi kurallarını kapsayan kılavuzdan ve binlerce saatlik interaktif ders içeriğini kapsayan online kütüphaneden sınırsız yararlanabileceksin! Kaydını başlatmak için ilk adımı bu sayfadaki iletişim formunu doldurarak atabilirsin. 

ingilizce cümle çeşitleri

İngilizce Cümle Çeşitleri 

İngilizce cümlenin öğeleri konusuna giriş yaptık, şimdi de İngilizce cümle çeşitleri için temel bilgilere göz atalım. Bu türleri bilmemiz, İngilizce cümle kurarken daha geniş düşünmemizi ve karmaşık fikir ve düşüncelerimizi yazıyla aktarmamızı sağlayacak. 

Unutma, İngilizce cümle kurarken karşındaki için anlaşılır olmasını istiyorsan, cümlenin öğeleri kadar cümle çeşitlerini de bilmen gerekiyor. Bu da kelimeleri doğru sıralamayla ve cümleleri uygun şekilde bir araya getirmekle mümkün.

Temelde 3 İngilizce cümle çeşidi var. Bunlar:

  • Basit cümle (Simple sentences)
  • Bağlı cümleler (Compount sentences)
  • Birleşik cümleler (Complex sentences)
    • İsim cümlecikleri (Noun clauses)
    • Sıfat cümlecikleri (Adjective clauses)
    • Zarf cümlecikleri (Adverb clauses)

Basit cümleler (Simple sentences)

İngilizce basit cümleler, adından da belli olduğu gibi en temel formdaki cümledir. Çoğunlukla özne (subject) ve yüklemden (verb) oluşur ve bir nesneyle (object) desteklenir. İngilizce cümlenin öğeleri formülünü yine hatırlayalım: SVOCA. Basit İngilizce cümlelerde çoğunlukla SVO formülü karşımıza çıkıyor.

İngilizce basit cümleler, içinde yüklem dışında çekimlenmiş bir fiilin olmadığı cümlelerdir. Şimdi basit  İngilizce cümle örnekleriyle konuyu pekiştirelim. 

İngilizce basit cümle örnekleri

  • I don’t like it. ([Ben onu] Sevmedim.) 
    • I=Subject, don’t like=Verb, it=Object
  • He drinks coffee in the mornings. ([O] Sabahları kahve içer.] 
    • He=Subject, drinks=Verb, coffee=Object, in the mornings=Adjunct
  • They study English all the time. ([Onlar] Her zaman İngilizce çalışırlar.) 
    • They=Subject, study=Verb, English=Object, all the time= Adjunct
  • She is a doctor. (O bir doktor.) 
    • She=Subject, is=Verb, a doctor= Complement

Bağlı cümleler (Compound sentences)

İngilizce birleşik cümleler, iki veya daha fazla cümlenin bağlaç ya da bağlaçlarla birleştirilmesiyle oluşuyor. 

Bağlı cümlelerde cümleleri ayrıştırdığımız zaman her cümle kendi başına bir anlam ifade ediyor. Fakat burada kullanılan bağlaçların “coordinate conjuction” (and, but, because, as well…) olması gerekiyor.

İngilizce bağlı cümle örnekleri

  • I traveled to Ankara and I met the CEO. ([Ben] Ankara’ya gittim ve CEO ile tanıştım.)
    • I=Subject, traveled=Verb, Ankara=Object (to=preposition yani edat)
    • And=Coordinate conjuction (Sıralama bağlacı)
    • I=Subject, met=Verb, the CEO=Object

Örneklerle İngilizce cümlenin öğeleri konusunu daha kolay anladın mı? Bundan sonraki örneklerde cümlenin öğelerini kendi başına ayırmaya ne dersin?

  • I went to the museum but museum was closed. (Müzeye gittim ama kapalıydı.)
  • She has a beautiful voice as well as she plays guitar. (Gitar çalmasının yanı sıra güzel bir sesi var.)
  • I can speak fluently in English because I am studying with Open English. 

Birleşik cümleler (Complex sentences)

Temel İngilizce cümle türlerinde son yapıya geldik: Karmaşık cümleler. Karmaşık cümlelerde temelde 2 elementten oluşuyor:

Main Clause (Ana cümle) + Subordinate Clause(s) (Bir ya da birden fazla yan cümlecik)

Dikkat: Birleşik cümlelerde yan cümlecikte bir özne ve fiil olabilir ama yine de yan cümlecik tek başına bir şey ifade etmez. Anlam bakımından ana cümleye bağlıdır. 

İngilizce birleşik cümle örnekleri

  • He was playing video games when I called him. (Onu aradığımda bilgisayar oyunu oynuyordu.)
  • I would like to be a football player when I was 10 years old. (10 yaşındayken futbolcu olmak istiyordum.)
  • I know what is to be old. (Yaşlı olmanın anlamını bilirim.)

Birleşik cümleler temelde üç türe ayrılıyor: İsim cümlecikleri (Noun clauses), sıfat cümlecikleri (Adjective clauses) ve zarf cümlecikleri (Adverb clauses). Konunun detaylarını ana dili İngilizce olan eğitmenlerle canlı dersler yaparak öğrenmek istersen, bugün Open English üyeliğini başlatmaya ne dersin? 

Share

İlginizi çekebilecek diğer yazılar


Bir dili öğrenmeye başladığınızda ilk olarak temel konuları halletmeniz gerekmektedir. Dil bilgisi kuralları, dilin yapısı, zaman kavramları gibi konular İngilizce cümle kurma aşamasına geçmeden önce kişinin zihin süzgecinden geçirmesi gereken önemli noktalardır.

Örneğin cümlenin ögeleri konusunu tam anlamıyla kavramadan, akıcı ve kurallara uygun bir İngilizce cümle kurma ihtimaliniz çok zayıftır. Bu nedenle önceliğinizi belli başlı dil bilgisi kurallarını öğrenmeye vermelisiniz.

İngilizce Cümle Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

İngilizce öğrenmeye başlayan herkes, öncelikle kelime dağarcığını geliştirmeye yönelik pratikler yapar. Fakat İngilizce cümle yapısı sebebiyle, bildiğimiz kelimeleri yan yana getirerek anlamlı cümleler kurabileceğimiz bir değildir.

Her dilde olduğu gibi, İngilizcede cümle kurma sırası bazı kurallara göre şekillenmektedir. Belli başlı kuralları öğrendiğinizde, rahat bir şekilde İngilizce cümle kurma aksiyonunuzu tamamladığınızı göreceksiniz.

İngilizce cümle nasıl kurulur sorusunu kendinize sormadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları iyice kavramalısınız.

Cümlenin Ögeleri ve Cümlenin Yapısı

İngilizce dil bilgisi kurallarını temel olarak öğrendiyseniz ve günlük konularda en çok karşınıza çıkan kelimeleri biliyorsanız İngilizce cümle kurma aşamasına geçmeye yaklaşmışsınız diyebiliriz.

Sıradaki adım İngilizce cümle yapısı öğrenerek cümle kurmaya başlamak olmalıdır. İngilizcede cümlenin ögeleri:

  • Özne + Fiil + Nesne şeklinde sıralanmaktadır.

Örneğin:

I like flowers (Ben çiçeklerden hoşlanırım)
(Özne + Fiil + Nesne)

İngilizcede Soru Cümlesi

Konuşma dilinde kurduğumuz cümlelerin 3’te 1’ine yakını soru cümlelerinden oluşmaktadır. Bu durum hem Türkçe hem de İngilizcede benzerdir. Bu nedenle İngilizce cümle kurmayı öğrenmeye çalışırken İngilizce soru cümlesi nasıl kurulur öğrenmeniz gerekir.

Örneğin:

Are you going to school? (Okula gidiyor musun?)

Yukarıdaki cümlenin soru olmayan hali “You are going to school” yani “Okula gidiyorsun” şeklindedir. Yardımcı fiil olan “are” kelimesini başa alarak cümleyi soru cümlesine çevirebilirsiniz.

Soru Zamirleri ve Soru Sıfatları

İngilizcede soru sorarken yardımcı fiili başa almanın dışında bazı soru zamirlerini ve sıfatlarını kullanmanız gerekebilir. Bu zamirler Türkçeye benzerlik göstermektedir.

  • Who (Kim)
  • Which (Hangi)
  • Where (Nerede)
  • When (Ne zaman)
  • How many / How much (Ne kadar)
  • What kind of (Hangi tür)

Örneğin:

What kind of person do you think she is?
Cümlesi “Sence o kız nasıl bir insan?” anlamına gelmektedir.

İngilizcede Zaman Kavramı

İngilizce cümle yapısı ve dil bilgisi kuralları sebebiyle Türkçeden farklı bir zaman kavramına sahiptir. Bu konuları eğitim hayatımızın ilk senelerinden itibaren işlemeye başlarız. Tenses olarak bilinen bu konular, cümle kurarken oldukça kritiktir.

Hangi dilde olursa olsun bir cümle kurarken bağlı olduğu zaman konseptinden bağımsız düşünülemez. Bu nedenle cümlelerinizde hangi zamanı kullanmak istiyorsanız ona uygun kalıplar ve kuralları benimsemelisiniz.

Örneğin:

Okula gidiyorum demek istediğinizde “I am going to school” cümlesini kurarsınız. Eğer okula gidiyorum yerine okula gittim derseniz bir karmaşaya yol açabilirsiniz. Bu nedenle İngilizcede cümle kurma sırası zaman konseptinden bağımsız düşünülmemelidir.

Kelime Dağarcığı ve Sözcük Seçimi

Anlatmak istediğiniz olayı yanlış kelimelerle ifade ettiğinizde doğru sonuç alamazsınız. İngilizce cümle kurma aşamasına geçmek istiyorsanız öncelikle kelime dağarcığınızı geliştirmelisiniz.

İlgi alanlarınıza göre, günlük hayatta en çok kullandığınız Türkçe kelimelerin İngilizce anlamlarını listeleyerek öğrenmeye çalışmak güzel bir pratik yöntemi olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir