küresel aynalar nerelerde kullanılır / Küresel aynalar Nedir? Küresel aynalar Ne demek? - funduszeue.info

Küresel Aynalar Nerelerde Kullanılır

küresel aynalar nerelerde kullanılır

Çukur (iç bükey) ve tümsek (dış bükey) aynaların küresel aynalar olduğunu öğrenmiştik. Aşağıda bir tümsek ayna fotoğrafı var. Aynada pilin görüntüsü görünüyor. Görüntünün pilden daha küçük olduğunu fark etmişsinizdir. Tümsek aynada görüntünün nasıl oluştuğunu anlamak için tümsek aynada özel ışınları inceleyeceğiz.

Ama önce tümsek aynanın ışığı nasıl yansıttığına bakalım.

Tümsek ayna

Tümsek aynanın bir kürenin dış yüzeyi olduğunu biliyoruz. Bu dış yüzeyi sanki bir çok küçük düzlem aynanın yanyana gelmiş hali şeklinde düşünebiliriz. Aşağıdaki resimde altı adet düzlem ayna yanyana yerleştirilmiş, büyük bir düzlem ayna yapılmış. Küçük aynaların herbirinden yansıyan ışığın birbirine paralel olduğuna dikkat edin. Her aynaya düşen ışınlar yansıma kanunlarına uyarak, dik geldikleri için dik yansıyorlar.

Küçük düz aynalarda yansıma

Şimdi bunu aşağıdaki fotoğrafla kıyaslayalım. Bu kez küçük aynaları bir çemberin dış kenarına dizdik, dış bükey bir ayna oluşturduk. Küçük aynaların her biri yansıma kanunlarına uyarak yani gelme açısı yansıma açısına eşit olacak şekilde ışığı yansıtıyorlar. Ama her ayna için gelme açısı değiştiği için her ayna ışığı farklı yönde yansıtıyor. Ortak noktaları ise yansıyan tüm ışınların çemberin içinden bir noktadan dışarı doğru yayıyor olması. Demek ki tümsek aynaların en önemli özelliği yansıyan ışınları dağıtmaları. Bu resimde aynalara ışık paralel geliyor, dolayısıyla yansıyan ışınların uzantılarının aynanın arkasındaki kesişim noktası odak noktası oluyor. Çukur ayna ışığı bir noktada topluyordu, tümsek ayna aksine ışığı dağıtıyor.

Tümsek ayna ışınları dağıtır

Tümsek aynada özel ışınlar

Aynalarda görüntü çiziminde bir cismin görüntüsünü çizmek için, cismin tüm noktalarından aynaya en az iki ışın çizilmesi gerektiğini öğrenmiştik. Tümsek aynada da tüm ayna çeşitlerinde olduğu gibi yansıma kanunları geçerlidir. Bununla birlikte bazı özel doğrultulardan gelen ışınların tümsek aynadan nasıl yansıdığını bilmemiz görüntü çizimini kolaylaştırır. Aşağıdaki resimde C noktasından tümsek aynaya gönderilebilecek olan özel ışınlar görülüyor.

Tümsek aynada özel ışınlar

1. Asal eksene paralel gelen ışın, uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır

Tümsek aynada özel ışın: asal eksene paralel gelen ışın uzantısı odaktan geçecek şekilde yansıyor

Yukarıdaki fotoğrafta, bir önceki çizimdeki 1 numaralı ışını görüyoruz. Tümsek aynaya çarpıp yansıdıktan sonra, yansıyan ışının uzantısının (yeşil kesikli çizgi ile gösteriliyor), kırmızı çizgi ile gösterilen asal eksen üzerindeki F odak noktasından geçtiğini görebiliyoruz.

2. Uzantısı merkezden geçecek şekilde gelen ışın aynı doğrultuda geri yansır

Bu fotoğrafta çizimdeki 2 numaralı ışın görülüyor.

Lazerden çıkan ışının uzantısı (tümsek aynanın arkasındaki kesikli yeşil çizgi) asal eksen üzerindeki M merkez noktasından geçip tekrar kendi üzerinden geri yansıyor. Çünkü merkezden geçecek şekilde çizilen doğruların tümü tümsek aynanın yüzeyine dik olmak zorundadır. Yani geliş açısı da yansıma açısı da sıfır derece.

Merkez noktasının aynaya (tepe noktasına) uzaklığının odak noktasının aynaya uzaklığının iki katı olduğunu da hatırlatalım:

Küresel aynalar

Küresel Aynalar, düz aynadan farklı olarak eğriliğe sahiptirler. Ve bu eğrilik görüntüde değişikliğe sebep olur.

Çukur Aynalar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.