bebek kakası kokar mı / Yenidogan kakasi kokar mi ?-Yenidoğan ( ay)

Bebek Kakası Kokar Mı

bebek kakası kokar mı

Anne sütüyle beslenen bebeğin kakası kokar mı?

Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkılama formül mamayla beslenen bebeklere göre daha seyrek olabilir. Kakanın rengi hardal sarısına benzer, kıvamı suludur. Keskin bir kokusu yoktur.

İçindekiler

Bebeklerde Kaka ne zaman kokar?

Bebeğin kakası yenidoğan döneminde kokusuz oluyor. Ancak zaman ilerledikçe anne sütü alan bebeklerin kakası ekşi kokabiliyor. Yenidoğan döneminde bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, bebeğin kakasının ekşi kokması normal olarak kabul ediliyor. Bebeklerde ek gıdaya geçildiğinde kakanın kokusu keskinleşiyor.

Bebek Kakasi neden kötü kokar?

kötü kokmasının nedeni tek taraflı beslenmesinden ve tükettigi belirli besinlerinin sindirilmesi sonucu oluşan gazlardan kaynaklanır, bebegin zekası ile uzaktan yakından alakası yoktur. dışkısı kokmayan bebek akıllıdır şeklinde bir yargının hiç bir bilimsel dayanagı yoktur.

Anne sütü alan bebeğin kakası nasıl olur?

Anne sütüyle beslenen bebekte kaka; pütürlü, ince, akışkan ve hardal sarısı renktedir. Genellikle bebek beslenmeden hemen sonra kakasını yapar. Mama ile beslenen bebekler ise ilk ay içinde üç-dört saatte bir kaka yapar. Mamalar bebek barsağında anne sütünden daha uzun süre kalır.

3 aylık anne sütü alan bebeğin kakası nasıl olur?

Sadece anne sütü ile beslenen 3 aylık bebekler her gün kaka yapabilir. Anne sütü kakası pütürlü, hardal sarısı renginde hafif suludur. Çocuk hekiminizin kontrolünde olmak şartı ile sağlık problemi olmayan bir bebek nadiren de olsa günde bir kaka yapabilir.

Bir aylık bebeğin kakası kokar mı?

Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkılama formül mamayla beslenen bebeklere göre daha seyrek olabilir. Kakanın rengi hardal sarısına benzer, kıvamı suludur. Keskin bir kokusu yoktur. Formül mamayla beslenen bebeklerde ise dışkılama daha sık olabilir.

Bir bebeğin kabız olduğu nasıl anlaşılır?

Bebekler genellikle, aylık olduklarında ek gıdaya başlatılırlar. Bu döneme kadar sadece anne sütü alan veya mama ile beslenen bebeklerin bağırsakları, ek gıdaya adaptasyon sorunu yaşayabilir. Bebeğin, lif bakımından zengin olmayan katı gıdalarla beslenmesi, kabızlığa neden olabilir.

Bebek Kakasi kokar mi?

Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkılama formül mamayla beslenen bebeklere göre daha seyrek olabilir. Kakanın rengi hardal sarısına benzer, kıvamı suludur. Keskin bir kokusu yoktur. Formül mamayla beslenen bebeklerde ise dışkılama daha sık olabilir.

Bebeğimin kakası nasıl olmalı?

Bebeğin ilk kakası yeşile çalan siyah renktedir ve bunun adı mekonyum'dur, bebek bunu 24 saatte atar. Sonra koyu yeşile çalan sarı renkte geçici dışkı başlar ve gün sürer, doğum sırasında yutulan kandan dolayı bu kaka sümüklü ve kanlı olabilir. Anne sütü alan bebek kakası altın sarısı veya hardal renginde olur.

BEBEKLERDE BAĞIRSAKLA İLGİLİ (GASTROİNTESTİNAL) GIDA ALERJİSİ

BEBEKLERDE BAĞIRSAKLA İLGİLİ (GASTROİNTESTİNAL) GIDA ALERJİSİ

Son yıllarda bebeklerde özellikle bağırsakla ilgili gıda alerjilerinde belirgin bir artış yaşanmakta olup, bu durum anneleri ve bebeği özellikle ilk aylarda belirgin sıkıntıya sokabilmektedir. Bu yazımda bağırsakla ilgili gıda alerjileri hakkında genel bir tanı ve tedavi yaklaşımını özetleyerek, ailelerin bu konu hakkında farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılmasını amaçladım.

Bu durum son yıllarda neden bu kadar arttı? Bu soruya kesin bir cevap vermek ve tek bir neden ileri sürmek çok mümkün olmasa da bazı nedenler öne çıkmaktadır.

Gıda alerjisi için risk faktörleri:

  1. Son yıllarda doğal beslenmeden uzaklaşılmış olması
  2. Genetiği değiştirilmiş gıdaların yaygın kullanımı
  3. Katkı maddelerinin yaygın kullanımı
  4. Bebeklerde bağırsakların henüz tam gelişmemiş olduğu ilk aylarda fazla mama kullanımı
  5. Bebeklerin immün sisteminin henüz tam gelişmediği ilk aylarda allerjenik gıda proteinleri ile karşılaşmaları
  6. Aşırı korumacı yaklaşımlar sonucunda bebeklerin geçirdiği enfeksiyonların azalması
  7. Bütün bunların sonucunda son yıllarda bağırsak kompozisyonumuzun ve mikrobiyotasının değişmesi
  8. Annede vitamin D eksikliği
  9. Allerjenitesi yüksek gıdaların 1 yaşına kadar başlanmaması
  10. Allerji açısından ailevi genetik yatkınlık
  11. Bebekte atopik dermatit olması

 

Bağırsak ile ilgili gıda alerjilerinin tanı ve tedavisindeki zorluklar, bebeklere yanlış tanı konmasına,  anne ve bebeğinin gereksiz diyet uygulamasına neden olup, bu durum hem anne, hem de bebekte belirgin problemlere neden olabilmektedir.

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerinin annede yol açtığı problemler:

Annede yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri, protein alım eksikliği, annenin yetersiz kalori alması, anne psikolojisinin bozulması ve sonuçta anne sütünün azalması gözlenebilmektedir.

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerinin bebekte yol açtığı problemler:

Bebek ile ilgili olarak ta yetersiz beslenmeye bağlı kilo alamama, büyüme ve gelişme geriliği, kalsiyum eksikliği gibi özellikle ilk aylarda hiç istenmeyen sorunlar gelişebilmektedir.

Bağırsakla ilgili (gastrointestinal) gıda alerjilerinde bebekte beklenen bulgular:

  • Kanlı veya kanlı mukuslu kaka
  • Sürekli ishal
  • Her beslenmeyi takiben kusma atakları
  • Kilo alamama
  • Protein kaybına bağlı ödem (şişlik)
  • Tedavilere cevap vermeyen kolik
  • Sürekli kabızlık hali
  • Tedaviye yanıt vermeyen gastroözefageal reflü olması

NOT: Anneyi emen bir bebekte kakada sadece mukus olması, bebek iyi kilo alıyorsa ve yukarıda sayılan bulgular yoksa normal kabul edilmelidir. Anne sütü alan bebeklerin bir kısmında kakada mukus olabilmektedir. Ek gıdalara başladıktan sonra bu durum düzelmektedir. Bu durum bebeklere yanlış tanı konmasına neden olan bir durum olduğu için özellikle önemlidir.

 

Tanı:

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerini kesinlikle gösteren bir test bulunmamaktadır.

Hem bebeklerin küçük olması, hem de alerjik mekanizmaların farklı olması nedeniyle bu tip gıda alerjilerinin tanısında kesin bir tanı testi bulunmamaktadır. Fakat tanıda kullanılan yöntemler şunlardır.

  1. Şüpheli gıdalarla deri testleri veya kanda alerji testleri bakılabilir (pozitif bulma ihtimali çok düşüktür).
  2. Şüpheli gıdalarla yama testi yapılabilir. Bebeğin sırtına özel kaplar içinde gıdalar yapıştırılır. ve 48 ve 72 saat sonra okunur. Ağrısız ve kolaydır (pozitif bulma ihtimali çok yüksek değildir).
  3. Kesin tanı için; şüpheli gıdalar en az 2 hafta kesilir. Bebekteki bulgular düzelir ve gıda kontrol altında tekrar başlanır ve bebekte bulgular çıkınca kesin tanı konmuş olur (eliminasyon-kontrollü provakasyon). Burada bebeğin yaşına bağlı olarak diyet anneye veya bebeğe veya her ikisine birden verilir.

 

Tanı ve Tedavideki Önemli Noktalar:

  • Öncelikle anneye veya bebeğe çok sayıda gıdayı keserek diyet vermemek gerekir. Çocuklardaki bağırsakla ilgili gıda alerjilerinde bebeklerin %90’dan fazlasında inek sütü, yumurta veya tahıla allerji saptanmaktadır. Diğer gıdalara alerji çok daha az oranda görülmektedir.
  • Süt alerjisi saptanan bir hastada sığır etine veya yumurta alerjisi saptanan bir bebekte tavuk etine karşı alerji olabilir ama bu oran % civarında olup şüphe yoksa bu gıdaları kesmemek gerekir. Zaman içinde gerekirse kesilebilir.
  • Tanı koyma aşamasında anneye tüm alerjik gıdalardan yoksun bir diyetin (hipoallerjenik diyet) hemen başlanması doğru değildir. Hastalığın durumuna göre zaman içinde karar vermek daha doğrudur.
  • Tanı konduğunda alerjik gıda diyetten çıkarılmalıdır. Bazı durumlarda anneye diyet vermeye gerek olmayabilir.
  • Anne sütü yetersiz bebeklerde tam hidrolize antialerjik mamalar kullanılabilir.
  • Gerekirse yardımcı ek tedaviler ve ilaçlar tedaviye eklenebilir.
  • Anne ve bebekte mineral ve protein eksikliği yakından izlenmelidir. İnek sütü alerjisi saptanan bebeklere ve bu bebeklerin annelerine kalsiyum desteği verilmelidir.
  • Probiyotiklerin kullanılması bebeklerde alerji tedavisinde seçilmiş vakalarda faydalı olabilmektedir.

Prognoz ve Korunma:

  • Tüm gıda alerjileri yüksek oranda yaşla düzelmektedir. Çok az sayıdaki bebekte çok uzun yıllar devam etmektedir. Bu durumun çocuk alerji doktoru ile birlikte takip edilmesi gerekir.
  • Çocuk alerji uzmanı hangi gıda alerjisi ne zaman geçer? Bu konuda size en doğru bilgiyi verecek kişidir.
  • Tüm hastaların mutlaka tanı aşamasında itibaren çocuk alerji uzmanı gözetiminde olması hem bebek hem de anne için en doğru yaklaşımdır.
  • Allerjisi olmayan bebeklerde ek gıdalara başlamayı çok geciktirmemek gerekir. Yumurta sarısı 6. ay, yumurta beyazı ve balık 7. aydan itibaren başlanmalıdır.
  • Bir bebekte 1 yaşından önce uygun aylarda başlamak şartı ile BAL, İNEK SÜTÜ, SALÇA ve TUZ dışındaki gıdalar mutlaka başlanmış olmalıdır.
  • Yukarıda sayılan 4 gıda dışındaki hiçbir gıdaya başlama yaşı 1 yaşı geçmemelidir.
  • Anne sütü yoksa ve bebek alerji açısından yüksek riskli bir bebekse (Anne veya babada alerji olması), bu durumda hipoalerjenik mamalar (Hidrolize mamalar başlanmalıdır).
  • Gıda alerjisi olan bebeklerde zaman içinde başka tipte alerjiler veya alerjik hastalıklar (Astım veya Allerjik rinit) gelişebilmektedir. Bu açıdan takip altında olmalıdır.

Bebeğinizin Kakası Size Neler Söylüyor?

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde ne yediğinden, ne giydiğine kadar her şey üzerinde düşünmeniz gerekir. Bunlardan biri de bebeğinizin “kakası”dır. Renginden, kıvamına kadar her değişiklik, endişelenmeniz için yeter de artar bile. Bebeğinizin bağırsak hareketlerindeki değişikliklerle ilgili olarak, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Erdem Uzunoğlu’dan bilgi aldık.

Bebeğinizin kakasındaki değişiklikler her zaman kötüye yorulmamalıdır; bu, birçok nedenden kaynaklanabilir. Ayrıca bebeğinizin bezindekileri diğer bebeklerinkiyle kıyaslamanız yanlış olur. Çünkü her bebekte farklı değişiklikler görülebilir. Kendi bebeğinizin kakası bile günden güne değişebilir. Özellikle bu değişiklik, bebeğiniz katı gıdalara geçtiğinde, yedikleri farklılaştıkça, daha belirgin bir şekilde görülür.

İlk Dışkı: Mekonyum

Bebeğinizin bezini değiştirmeye başladığınızda beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yeni doğan bebeklerde, dışkı, siyah bir renkte olabilir. Bu dışkıya mekonyum adı verilir ve bebeğinizin rahimde kaldığı süre içinde bağırsaklarında birikmiştir. Bebeğinizin mekonyumu çıkarması iyiye yorulmalıdır. Bu, bebeğin bağırsaklarının tıkalı olmadığını gösterir. 

Bebeğiniz ilk 24 saat içerisinde tüm mekonyumu bağırsaklardan atar. Sonrasında geçici olarak, rengi koyu yeşile yakın, sarı, sulu bir kakayla karşılaşabilirsiniz. Kakanın içerisinde bazen sümüklü bir sıvı da görülebilir.

Geçici dışkıyı takip eden birkaç gün içinde, bebeğinizin kakası yediklerine göre değişecektir. Eğer anne sütü ile besleniyorsa, altın sarısı, bazen sulu ve gevşek, parçacıklı, ezik kıvamında olabilir. Eğer bebeğinizi mama ile besliyorsanız, o halde daha şekilli ve rengi koyu olacaktır.

Rengi Yeşilse

Zaman zaman bebeklerin kakalarının renginde ortaya çıkan değişiklikler “üşütme” şeklinde yorumlanabilir. Oysa bağırsakların çalışma hızı fazla olduğunda, ince bağırsaklardan safralı dışkı çıkışına bağlı olan bu yeşil renk, ishal olmadıkça normal karşılanmalıdır.

Katı Gıdalara Geçiş

Katı gıdalara geçtiğinizde, bebeğinizin kakası daha katı bir hal alacaktır. Bununla birlikte daha koyu renkli ve kötü kokulu olması normaldir. Anne sütüyle beslenmeye devam eden bebeklerin kakası, biberonla beslenen bebeklere göre daha yumuşak olur.

Katı gıdalara başlandıktan sonra, dışkının özelliği her defasında değişebilir. Kakanın rengi, özellikle son öğünlere göre değişiklik gösterecektir. Örneğin bebeğinize havuç suyu içirdiyseniz, kakasının rengi portakal rengi çıkabilir.

Sindirim sistemi pek gelişmemiş olan bebeklerde alınan gıda, çok fazla değişikliğe uğramayabilir. Bu yüzden bebeğinizin kakasındaki yiyecek parçalarını görünce şaşırmayın.  Özellikle sindirilmesi zor olanlar, bir bütün halinde ya da parçalı bir şekilde çıkabilir.

Siyah Dışkı

Bebeğinize demir takviyesi veriyorsanız, bebeğinizin bezinde siyah dışkıyla karşılaşmanız çok normal. Bebeklerde, bazen, sindirim sisteminde normal olarak bulunan bakterilerle demir sülfat arasındaki reaksiyon, dışkıda siyah renge yol açabilir. Bu durumda demir takviyesini kesmenize gerek yok; demir, sindirim problemlerine yol açmaz. Eğer bebeğiniz demir ilaçları almadığı ya da hazır mamalarla beslenmediği halde, siyah kaka yapıyorsa doktorunuza danışabilirsiniz.

Ne Zaman Tehlikeli?

Kakadaki değişiklikler içinde en endişe verici olanı, ishal. Bebeğiniz sık sık sulu dışkı yapıyorsa, ishalden şüphelenebilirsiniz. Belirli gıdalara karşı oluşan duyarlılık ishale neden olabilir.

Diş çıkarma sırasında artan salya salgısının yutulması ile bağırsak içeriğinde akışkanlık artışı olur. Buna bağlı olarak dışkı cıvık, pelteleşmiş ve biraz daha sıktır. Bunu ishalle karıştırmamak gerekir.

Bebeğiniz 24 saatten daha uzun bir süredir sulu dışkı çıkarıyorsa, devamlı kusuyorsa, dışkısında kan, sümüksü doku varsa ve ateşi devam ediyorsa doktor çağırmalısınız. İshal olduğunu düşündüğünüz bebeğe, doktor onayı olmadan tıbbi tedavi uygulanmamalıdır. Aksi takdirde, bebeğin sağlığını riske edebilirsiniz.

Kabızlık da, belirtileri görüldüğünde, doktora başvurulması gereken bağırsak problemlerinden biri. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kabız olma riski düşük. Bunun nedeni, sütün bebeğin bağırsakları ve sindirimine en uygun besin olmasından kaynaklanıyor. Ancak mamayla beslenen bebeklerde kabızlığa daha sık rastlanıyor.

Kabızlığın en önemli belirtileri, bebeğin seyrek dışkılaması ve kakasını yaparken zorlanmasıdır. günde bir gibi seyrek de olsa, kakasını kolay yapıyorsa kabızlıktan söz edilmez. Bazen bebeğinizin kakasında kan görebilirsiniz. Endişelenmeyin; kakası sertse, zorlanmaya bağlı olarak, anüste çatlaklar oluşabilir ve kanama görülebilir. Ayrıca bebeğinizde karın ağrısı ve huzursuzluk da kabızlığın belirtileri arasında yer alır.

Kabızlık belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız. Arada sırada ortaya çıkan kabızlıklar, genellikle beslenmede yapılacak bazı değişikliklerle ortadan kaldırılabilir. Örneğin bebeğinizin yediği mamayı değiştirebilir ya da öğününe bir iki çay kaşığı ezilmiş erik veya meyve suyu ekleyebilirsiniz. Bazı vücut egzersizleri de işe yarayabilir. Örneğin onu sırt üstü yatırarak ayaklarını pedal çeviriyormuş gibi hareket ettirebilirsiniz.

 

Bebeğinizin kakası size neler anlatabilir?

Yenidoğan bebeğinizin yeterince kaka yapıp yapmadığını mı merak ediyorsunuz? Bunun bebekten bebeğe değiştiğini göz önüne alın. Emzirilen bebeklerde 1. aydan sonra birkaç gün, hatta bir hafta boyunca bağırsak hareketi olmayabilir. Ancak bebeğiniz ilk ayda günde birden az kaka yapıyorsa bu yeterince gıda almadığına dair bir işaret olabilir.

Öte yandan, mamayla beslenen bebekler genellikle çoğu günlerde bağırsak hareketi yaşarlar. Bebeğiniz ister emzirilsin ister mamayla beslensin, bebek bezinde gördükleriniz normal olduğu sürece, kakaları konusunda telaşa kapılmanıza neden olmadığına emin olabilirsiniz.

Normal olan nedir?

Yenidoğan bebeğinizin altını ilk kez açtığınızda mekonyum olarak bilinen, yeşilimsi siyah, zift benzeri bir madde göreceksiniz.

Öte yandan, bu geçtikten sonra kendi sistemi için “normal” kakalar yapmaya başlayacaktır!

Kakasının görünümü tamamen bebeğinizi neyle beslediğinize bağlıdır. Yenidoğan bebeğinizi emziriyorsanız ilk bağırsak hareketlerinin sonucu yeşilimsi kahverengi veya sarımsı kahverengi olur. Yaklaşık beş gün geçtikten sonra bakır veya sarımsı renge döner ve pütürlü bir kıvama gelir.

Bu tamamen normaldir ve bebeğin sağlıklı olduğunun işaretidir.

Öte yandan mamayla beslenen bebeklerin kakaları macunumsu veya sarı ya da bakır renkte olabilir.

Bebeğinizin Kakasının Olası Anlamları

Eğer yenidoğan bebeğinizin kakası iki bez değiştirme arasında biraz değişirse telaşa kapılmanıza gerek yoktur. Öte yandan, bebeğinizin kirli bebek bezinde beyaz (karaciğer hastalığı belirtisi olabilir) veya kırmızıdır (kanama belirtisi olabilir) rengini gördüğünüzde doktora danışmanız gerekir.  

Kıvam açısından bazı değişkenlikler görmeniz olasıdır ancak özellikle sulu kakalar (ishal belirtisi olabilir) veya çakıl taşına benzer kakalar (kabızlık belirtisi olabilir) görürseniz tetikte olun.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir