kyk borcu yapılandırma 2021 / Kyk Borç Yapılandırma Haberleri - Son Dakika Kyk Borç Yapılandırma Haber Başlıkları

Kyk Borcu Yapılandırma 2021

kyk borcu yapılandırma 2021

KYK borcu, trafik cezası, vergi borçları… Beklenen yapılandırma yasası Resmi Gazete’de yayımlandı

Ayr&#;ca, Yüksek Ö&#;renim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yap&#;lan düzenleme kapsam&#;nda ö&#;renim ve katk&#; kredisi alacaklar&#;n&#;n as&#;llar&#;na vade tarihleri ile 9 Kas&#;m tarihi aras&#;nda gecikme zamm&#;, Y&#;-ÜFE tutar&#;, katsay&#; tutar&#; gibi alacaklar hesaplanmayacak ve bu alacaklar terkin edilecek, kalan borç yap&#;land&#;rma kapsam&#;nda ödenebilecek.

Mükellefler ba&#;vurular&#;n&#; 31 May&#;s 'e kadar (bu tarih dahil) Gelir &#;daresi Ba&#;kanl&#;&#;&#; internet adresi (funduszeue.info) ya da e-Devlet (funduszeue.info) üzerinden yapabilecekleri gibi ba&#;l&#; bulunduklar&#; vergi dairesine do&#;rudan veya posta yoluyla ya da di&#;er vergi daireleri arac&#;l&#;&#;&#;yla da yapabilecek.

Kanun kapsam&#;nda yap&#;land&#;r&#;lan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda ayl&#;k e&#;it taksitler halinde ödenebilecek.

Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit say&#;s&#;na göre yap&#;land&#;r&#;lan tutarlara ayr&#;ca katsay&#; uygulanacak. Katsay&#;lar y&#;ll&#;k yüzde 9'a tekabül edecek &#;ekilde belirlenmi&#; bulunuyor.

Pe&#;in ödeme yap&#;lmas&#; halinde ise hesaplanan Y&#;-ÜFE tutar&#;ndan yüzde 90 indirim yap&#;lacak ve katsay&#; ödenmeyecek.

&#;dari para cezalar&#;n&#;n pe&#;in ödenmesi halinde ceza tutar&#;ndan yüzde 25 indirim yap&#;lacak.

Yap&#;land&#;r&#;lan borçlar&#;n&#; taksitle ödemek isteyen vatanda&#;lar&#;n Kanun'dan yararlanabilmeleri için ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekiyor.

&#;lk iki taksitin süresinde ödenmesi &#;art&#;yla bir takvim y&#;l&#;nda 3 taksitin süresinde ödenememi&#; olmas&#; ihlal say&#;lmayacak.

Süresinde ödenememi&#; bu taksitler seçtikleri plana göre son taksiti izleyen ay sonuna kadar bu gün için ayl&#;k yüzde 2,5 hesaplanan geç ödeme zamm&#; ile ödenebilecek.

Ancak bir takvim y&#;l&#;nda 3'ten fazla taksit ödenmemi&#;se Kanun'dan yararlanma hakk&#; kaybedilecek.

Ayr&#;ca, yap&#;land&#;rma düzenlemelerinin yan&#; s&#;ra Kanun ile tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili düzenlemeler de yap&#;ld&#;.

Vergi dairelerine, vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatanda&#;lar&#;n liray&#; a&#;mayan borçlar&#;n&#;n silinmesi öngörüldü.

Bir ki&#;inin, 31 Aral&#;k 'den önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçlar&#;n&#;n toplam&#; liray&#; a&#;m&#;yorsa bu düzenleme kapsam&#;nda, bir defaya mahsus olmak üzere, hiçbir &#;art aramadan borçlar&#; silinecek, alacaktan vazgeçilecek.

Terkin i&#;lemleri için ba&#;vuru gerekmiyor. Gelir &#;daresi Ba&#;kanl&#;&#;&#;, merkezden terkin edilecek alacaklar&#; tespit ederek i&#;lemleri tamamlaya

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ

(SERİ: B SIRA NO: 15)

Kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğde, 3/11/ tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesiyle değişen sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununun 17 nci maddesi ile aynı Kanunun 7 nci maddesiyle sayılı Kanuna eklenen geçici 7 nci maddenin uygulamasına dair açıklamalar yer almaktadır.

Tanımlar

MADDE 2- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını (Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü),

b) GİB: Gelir İdaresi Başkanlığını,

c) Endeks tutarı: Bakanlıkça verilen kredilere ilave edilen tutarı (Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanan tutarı),

ifade etmektedir.

sayılı Kanunun 17 nci maddesi uygulaması

MADDE 3- (1) sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle değişen sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrası “Süresinde ödenmeyen taksitlere vadesinden itibaren 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı hesaplanır. Taksitlerin, son taksitin vade tarihine kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit tutarları sayılı Kanuna göre takip edilmek üzere ilgili vergi dairesine bildirilir. Taksitler için zamanaşımı süresinin belirlenmesinde son taksitin vade tarihi esas alınır. Vergi dairelerince bu alacaklarla ilgili olarak yapılan tahsilatlar, takip eden ayın sonuna kadar Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılır.” şeklini almıştır.

Bakanlıkça verilen kredilerin tahsilinde sayılı Kanun ile sayılı Kanunda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 9/11/ tarihinden itibaren aşağıda yapılan açıklamalara göre işlem yapılacaktır.

(2) Bakanlık tarafından verilen kredilerin taksitleri, son taksitin ödeme süresinin sonuna kadar Bakanlığa ödenecektir.

(3) Kredilere ilişkin taksitlerin vadelerinde ödenmemesi halinde, bu taksitlere vadelerinden itibaren sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı tatbik edilecektir.

(4) Son taksitin ödeme süresi sonuna kadar ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan taksitlere ilişkin verilerin Bakanlıkça elektronik ortamda GİB’e bildirilmesi üzerine, GİB tarafından bu veriler doğrudan ilgili vergi dairesi kayıtlarına işlenecektir.

Vergi dairelerince, süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin takibine, 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 55 inci maddesine göre düzenlenecek ödeme emrinin tebliği ile başlanılacaktır.

(5) Kredi taksitlerinin sayılı Kanunun nci maddesine göre hesaplanacak 5 yıllık tahsil zamanaşımı sürelerinin belirlenmesinde son taksitin vade tarihi esas alınacaktır. Zamanaşımı sürelerinin belirlenmesinde, anılan Kanunda yer alan zamanaşımını kesen ve durduran hallerin de dikkate alınacağı tabiidir.

(6) Vergi dairelerince kredi taksitleri ile ilgili olarak yapılan tahsilatlar izleyen ayın sonuna kadar Bakanlığın ilgili muhasebe birimine aktarılacaktır.

sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesi uygulaması

MADDE 4- (1) sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle sayılı Kanuna eklenen geçici 7 nci maddede “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kredi almakta olan veya kredi borcunun ödeme zamanı henüz başlamamış kişilere öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara endeks hesaplanmaz, kredi geri ödemesi devam eden veya borçları vergi dairesine takip için bildirilmiş olan kişilere öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara ilave edilmiş endeks tutarları terkin edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş olan tutarlar iade edilmez ve vergi dairesine takip için bildirildiği halde henüz tahsil edilmemiş olan kredi taksitleri içerisindeki endeks tutarları terkin edildikten sonra bakiye taksitler vadesinde ödenmediği takdirde takip edilmeye devam olunur.” hükmü yer almaktadır.

sayılı Kanuna eklenen geçici 7 nci maddenin yürürlüğe girdiği 9/11/ tarihinden önce vergi dairesine takip için bildirilen kredi taksitlerine ilişkin aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

(2) 9/11/ tarihinden önce vergi dairelerine takip için bildirilen ve maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla tahsil edilmemiş kredi taksitleri içinde yer alan endeks tutarları ile endeksten arındırılmış taksit tutarlarının Bakanlık tarafından GİB’e bildirilmesi üzerine, ödenmemiş taksit tutarlarına isabet eden endeks tutarı vergi dairesi kayıtlarından terkin edilecektir.

(3) 9/11/ tarihinden önce vergi dairesine takip için bildirilen kredi taksitlerinin içindeki endeks tutarları terkin edildikten sonra vergi dairesi kayıtlarına işlenen bakiye taksitlerden, vadesi geçmiş olanların vergi dairesince takibine devam edilmesi, vadesi henüz gelmemiş olanların ise vergi dairesince Bakanlığa geri gönderilmeksizin vadelerinde ödenmemesi halinde takibe konu edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, sayılı Kanunun 17 nci maddesinin değişiklik öncesi hükmü gereğince, ivedilik kazanmış olmasından dolayı vergi dairesine bildirilmiş ve takibe başlanılmış taksitlerden vadesi gelmemiş olan taksitlere yönelik vergi dairelerince yapılmış olan cebri icra işlemlerinin sonlandırılması, ancak bu taksitlerin vadesinde ödenmemesi halinde takibinin sayılı Kanuna göre yapılması gerekmektedir.

(4) Vergi dairesine takip için bildirilmiş kredi taksitlerine ilişkin olarak 9/11/ tarihinden önce kredi, endeks, gecikme zammı, katsayı, Yİ-ÜFE tutarı gibi adlarla tahsil edilmiş olan alacaklar iade edilmeyecektir.

(5) 11/11/ tarihli ve sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 3/6/ tarihli ve sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırılan veya sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen kredilere ilişkin ödenmemiş taksitlerde yer alan endeks tutarları ikinci fıkrada belirtilen şekilde terkin edildikten sonra bakiye taksitlerin vadelerinde ödenmesine devam edilecektir.

(6) 9/11/ tarihinden önce vergi dairesine takip için bildirilmiş kredi taksitlerine ilişkin sayılı Kanunun nci maddesine göre hesaplanacak 5 yıllık tahsil zamanaşımı süresinin hesabında her bir taksitin vade tarihi esas alınacaktır.

Yürürlük

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

vergi borcu ve KYK borç yapılandırması ne zaman yapılacak? interaktif vergi dairesi borç yapılandırma sayfası

Vatanda&#;lar vergi borçlar&#;n&#;n yap&#;land&#;r&#;laca&#;&#; müjdesinin ard&#;ndan vergi borçlar&#; ne zaman yap&#;land&#;r&#;lacak sorusunu ara&#;t&#;r&#;yor. Borç yap&#;land&#;rma ba&#;vurular&#; Haziran ay&#;n&#;n ikinci haftas&#;nda vatanda&#;lar taraf&#;ndan sorgulanmaya ba&#;land&#;. Vergi cezalar&#;, KYK borçlar&#; ve sigorta primlerinin tekrardan yap&#;land&#;r&#;lmas&#;yla ilgili kanun Resmi Gazete'de yay&#;nlanarak yürürlü&#;e girmi&#; durumda. Peki vergi borcu ve KYK borç yap&#;land&#;rmas&#; ne zaman yap&#;lacak?

VERG&#; BORCU VE KYK BORÇ YAPILANDIRMASI NE ZAMAN YAPILACAK?

Merakla beklenen KYK ö&#;renim kredisi, trafik cezalar&#;, MTV, vergi borcu gibi pek çok borcun taksitli ödenmesini sa&#;layan söz konusu kanunla ilgili yap&#;lan duyurulara göre ba&#;vurular&#;n 31 A&#;ustos tarihine kadar al&#;naca&#;&#; belirtildi. Borç yap&#;land&#;rma uygulamas&#; ile ilgili yay&#;nlanm&#;&#; olan kanuna göre SGK, KYK, MTV, trafik cezalar&#;, vergi borcu yap&#;land&#;rma ba&#;vurusu için vatanda&#;lar elektronik ortam üzerinden online &#;ekilde i&#;lemlerini gerçekle&#;tirebilmekte. Kanuna göre 30 Nisan tarihinden önceki kesinle&#;mi&#; borçlar yap&#;land&#;rmadan yararlanabilecek. Bunun için 31 A&#;ustos tarihine kadar ba&#;vuruda bulunulmas&#; gerekecek. Yap&#;land&#;r&#;lan borçlar&#;n ilk taksit ödemeleri ise Eylül sonuna kadar yap&#;lacak.

Vatanda&#;lar&#;n merak etti&#;i kanunla ilgili Gelir &#;daresi Ba&#;kanl&#;&#;&#; vergi borçlar&#;nda yap&#;land&#;rma ba&#;vurular&#;n&#;n ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; belirtti ve f&#;rsattan faydalanmak isteyenler için son ba&#;vuru tarihinin 31 A&#;ustos oldu&#;unu söyledi.

Düzenleme, seneleri aras&#; için matrah art&#;r&#;m&#; da getirdi. Matrah art&#;r&#;m&#;nda bulunmu&#; olan mükelleflerin senesine devreden zararlar&#;n&#;n %50'si silinecek. Dava safhas&#;ndaki kesinle&#;memi&#; amme alacaklar&#; da yine yap&#;land&#;r&#;lacak.

&#;NTERAKT&#;F VERG&#; DA&#;RES&#; BORÇ YAPILANDIRMA SAYFASI

vergi borçlar&#; yap&#;land&#;rma kapsam&#;nda vergi borcu ve KYK borçlar&#; bulunan ki&#;iler ba&#;vurular&#;n&#; e-devlet üzerinden giri&#; yaparak "&#;nteraktif Vergi Dairesi" uygulamas&#; üzerinden gerçekle&#;tirebilmekte. Ba&#;vuru i&#;lemleri sitede Yap&#;land&#;rma &#;&#;lemleri k&#;sm&#;n&#;n alt&#;nda " Say&#;l&#; Yap&#;land&#;rma Kanunu Kapsam&#;nda Tecil &#;&#;lemleri" bölümünden yap&#;labiliyor.

VERG&#; BORCU VE KYK BORÇ YAPILANDIRMASI &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan  sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile yeni getirilen yapılandırma düzenlemeleri mükelleflere hangi
olanakları sağlıyor? Yapılandırma için 31 Ağustos’a kadar başvuru yapılması gerekiyor ve ilk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.

Kamu alacaklarında yapılandırma nedir?

SGK’ya olan sigorta primi ve işsizlik sigortası primi gibi borçlarımızı veya çeşitli idari, vergi borçlarımızı ödeyememiş ve ödemelerimizi zamanında yapmamış olabiliriz. Bu nedenle borcumuz artarak devam eder. Bu gibi durumlar sonucunda çıkarılan kanunlarla zaman zaman borç yapılandırması yapılarak borçların ödenmesi için ödeme kolaylıkları getirilmektedir. Borçlu olduğumuz miktar için istenen belgeler ile birlikte yetkili mercilere başvurarak yapılandırma suretiyle taksitlere bölünmüş biçimde ödeme yapabiliriz. Bu ödemede geçmiş dönemdeki cezalar da büyük ölçüde kaldırılmaktadır.

Yapılandırma için 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekecektir ve ilk taksit ödemeleri ise eylül sonuna kadar yapılacaktır.

9 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile yeni getirilen yapılandırma düzenlemeleri de mükelleflere aşağıdaki olanakları sağlamaktadır.

Covid 19 salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden ekonomik olarak olumsuz etkilenen tacirlerimizin, iş dünyasının , esnaf ve sanatkarlarımızın vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılması beklenen ve talep edilen; vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması, matrah artırımı ve stok affını içeren, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin sayılı Kanun, sayın Cumhurbaşkanımızca da onaylanarak tarih ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yasaya göre, V.U.K.'nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar için yapılandırma hakkı getirilmiştir.

Özellikle bu kanunla SGK prim, idari para cezası, GSS primi, isteğe bağlı sigorta primi gibi konularda ödeme kolaylığı getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil daireleri tarafından sayılı Kanun kapsamında takip edilen ve tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan borçlar ile sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan, yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamındadır.

SGK prim alacaklarının yapılandırılmasında iş kazası, meslek hastalıkları gibi sebeplerle işverene rücu edilen alacakları ve emekli aylıklarından yersiz ödenenlerden kaynaklı alacakları ile Tarım Bağ-Kurlularının prim borçlarına karşılık olarak, sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle SGK'ya ödenmesi gereken prim alacakları da yapılandırılma kapsamdadır.

Yasaya göre SGK tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen ve tahsil edilmesi gereken gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından 09/06/ kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan yasal faizin tahsilinden vazgeçilecektir.

Tarım Bağ-Kur'luların prim borçları sebebiyle sattıkları tarımsal ürün bedellerinden, tarımsal kesinti sorumlularınca kesinti yapıldığı halde kuruma ödenmesi gereken prim tutarlarından Nisan ayı ve önceki dönemlere ilişkin borçları ile bu borçlara gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanan sürenin başlangıcından 09/06/ tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsilinden vazgeçilecektir.

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, 30 Nisan tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden dördüncü ayın sonuna kadar ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacaktır.

KYK borcu sayılı yapılandırma kanunun kapsamında mıdır?

Üniversite eğitimleri süresinde KYK dan öğrenim kredisi alan öğrencileri ilgilendiren KYK borçları ile ilgili olarak, öğrenim kredisi borcu olan insanlarımızın merak ettiği konu ve borcu bulunan yurttaşları ilgilendiren tarih ve sayılı kanun sayılı tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olup KYK borçları da bu kanunun kapsamında yer almıştır.

KYK borç yapılandırma başvurusu nereden, nasıl yapılır?

KYK borç yapılandırması için vatandaşlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'funduszeue.info' adresi üzerinden giriş yapılacak, ardından ekranda e-Devlet ile giriş yapacaklardır.

KYK borçları bu süreçte yapılandırma kapsamında olacaktır. Yapılandırmadan faydalananlar ödemelerini 6, 9, 12, 18 aylık taksitler şeklinde ödeyebileceklerdir.

Borç yapılandırma başvurusunun ayrıntıları :

E-devletin verdiği hizmete bağlı olarak vergi borcu yapılandırma başvuru ekranı, borç yapılandırmalarında vatandaşlara hizmet verecek ve SGK, MTV, trafik cezası vergi borcu yapılandırmalarında görev yapacaktır.

Mükellefler, vatandaşlar vergi dairelerine giderek zaman kaybetmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (funduszeue.info) başvuru yapabilecek ve ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebilecektir.

Vergi borcu yapılandırma ödemesi nasıl yapılacak?

Kanun kapsamına giren vergi borcu asıllarında hiçbir surette indirim yapılmamaktadır. Bu nedenle borç asıllarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. Alacak asıllarına bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi borç fer’ilerinin tamamı silinerek, bunların yerine Yİ-ÜFE oranında hesaplanacak faiz tahakkuk ettirilerek başvuru sahibinin talebine göre borç asıllarıyla beraber peşin veya 6, 9, 12 ve 18 taksitte olmak üzere toplam ayda ödenebilecektir.

Kanuna göre, düzenlemenin uygulanmasında kullanılacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31 Aralık tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Kasım tarihinden itibaren aylık yüzde 0,35 oranını ifade edecektir.

Hangi borçlar yapılandırılacak?

Kesinleşmemiş ya da yargı aşamasında olan resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergileri, çeşitli oranlarda yapılandırılacaktır. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacaktır.

Anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs'tan önce olup, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık'a kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacaktır.

Kanunla, mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, artırımda bulundukları yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacaktır.

İfade edildiği gibi kesinleşmiş borçların yanında dava konusu olan ve henüz dava süreci tamamlanmamış vergi ve vergi cezaları da yapılandırılmaktadır. Dava konusu olan vergi ve/veya vergi cezasının yargıda hangi aşamada olduğuna göre değişen avantajlı ödeme kolaylıkları getirilmektedir.

Esnaf ve sanatkarlarımız bu yasa hükümlerinden yararlanabilecek midir?

Borçların yapılandırılması için başvuru süresi, 31 Ağustos tarihinde bu tarih dahil sona erecek olup, esnaf ve sanatkarlarımız bu yasa hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

Yasanın getirdiği borç yapılandırılmasından yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımızın, yasadaki sürelere bağlı kalarak bu süreye kadar bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

sayılı Yapılandırma Kanunundan yararlanarak borçlarını ödemekte olan esnaf ve sanatkar, dilerlerse kalan borçları için sayılı Kanundan yararlanabilecek ve kalan borçlarının tamamını yeniden 36 aya varan ile ödeyebileceklerdir.

Kesinleşmiş borçların yanında dava konusu olan ve henüz dava süreci tamamlanmamış vergi ve vergi cezaları da yapılandırılmaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımıza, dava konusu olan vergi ve/veya vergi cezasının yargıda hangi aşamada olduğuna göre değişen avantajlı ödeme kolaylıkları getirilmiştir.

Yasa ile getirilen taksitlendirmeler;

Yeni yasaya geçen borçlular, önceki sayılı yasaya göre yaptığı taksitleri ödemek yerine kalan borcunu yeniden 6, 9, 12 ve 18 takside bölebilecektir. Dördüncü taksit ödemesi 31 Temmuz tarihine kadar yapılacak olan mükellefler yeni yapılandırma ile ödeyeceği taksit dönemini de ötelemiş olacak, kalan borcunu da zamana yayacaktır.

Bu kanun kapsamında yeniden yapılandırılan borçların ilk iki taksitinin süresinde ve tam olarak ödenmemesi veya ikiden fazla taksitinin zamanında ödenmemesi halinde yapılandırma iptal edilecektir. Kanun kapsamında ödenen borçlar yapılandırma kapsamında kabul edilecek ancak, kalan borçlar eski tutarları üzerinden tahsil edilecektir. Zamanında ödenmeyen en fazla iki taksitin, son taksitin ödendiği ayı izleyen ay ödenmesi şartıyla, yapılandırma geçerli olacaktır. Bununla beraber, taksit süresi boyunca verilecek olan beyannamelerin zamanında verilmesi ve vergilerin de zamanında ödenmesi gerekmektedir. İçinde bulunulan döneme ait vergiler için de en fazla iki ödemenin aksatılması, yapılandırmayı bozmayacaktır. İkiden fazla zamanında ödenmeyen vergiler için yapılandırma bozulacak, borçlar eski tutarları üzerinden tahsil edilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 14 Haziran tarihli sayılı resmi gazetede yayınlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin sayılı kanun genel tebliği (Seri No.1) ayrıntılı olarak açıklamalar yapılmıştır.

Keza T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün Sayı : E Konu : sayılı Kanun Uyarınca Alacakların Yapılandırması /20 Nolu Genelgesi ile kurum alacaklarıyla ilgili olarak ayrıntılı ve çok yararlı açıklamalarda bulunulmuştur.

Covid 19 nedeniyle alınan zorunlu tedbirler kapsamında yılı başından bu yana kazanç olanakları kısıtlanan kişi ve kurumların biriken borçlarının azaltılarak taksitlendirilmesini sağlayan bu kanunun rahatlama getireceğini değerlendiriyoruz.

Av. Ferhan ARIKAN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası