birim kesirde sıralama / 4. Sınıf Birim Kesirleri Sıralama Konu Anlatımı | İlkokul Dokümanları

Birim Kesirde Sıralama

birim kesirde sıralama

Birim Kesir Nedir Ve Nasıl Bulunur? Birim Kesir Sıralama Ve &#;rnekleri Konu Anlatımı

Haberin Devamı

Tabii bunun için birkaç farklı yol öne çıkmaktadır. Konun daha iyi anlaşılabilir olması adına bir örnek gösterilmesi gerekirse; pay ve paydası birden farklı olan durumda olan rakamlar, eğer birbirleriyle sadeleşiyor ise bu yol kullanılabilir. Bu sayede pay 1 sayısına gelinceye kadar sadeleştirme işlemi gerçekleşir.

Birim kesir bulunmasında uygulanabilecek ikinci yol ise zaten pay bir sayısı ise, o durumda payda kaç olursa doğrudan birim kesir kolaylıkla bulunabilir.

Birim Kesir Sıralama ve Örnekleri Konu Anlatımı

Daha önceden de ifade edildiği üzere payı bir "1" olan kesirlere birim kesir denilir. Birim kesirler sıralanırken paydalarına göre sıralanmaları söz konusudur. Paydası küçük olan birim kesir daha büyük olmaktadır. Aşağıda gösterilmiş olan çözümlü örnekler üzerindeki birim kesirleri karışık bir şekilde sıralanmıştır.

1 1 1 1 1

ÖRNEK: ___ , ____ , ____ , ____ , ____

10 5 3 2 8

ÇÖZÜM: Birim kesirlerinin paydası küçük olan bir birim kesir diğer birim kesirlerden daha büyük olmaktadır. Bunun neticesi olarak paydası küçük olandan paydası büyük olan birim kesire doğru sıralandıkça birim kesirleri büyükten küçüğe doğru sıralanmış şekilde gösterilmiş olacaktır.

1 1 1 1 1

İŞLEMİN ÇÖZÜMÜ: ___ > ____ > ____ > ____ > ____

2 3 5 8 10

Haberin Devamı

yukarıda yapılan birim kesir sıralamanın mantığı da şu şöyle olmaktadır: hepsinin 1 adet ekmeği paylaşmış olduklarını düşünelim, bu durumda paydası 2 olan bir birim kesir de 1 ekmek 2 kişi tarafından eşit paylaşılmaktadır. Bu durumda paydası 3 olan birim kesirde ise 1 ekmek 3 kişi tarafından eşit bir şekilde paylaşılmaktadır. Dolayısıyla paydası 10 olan bir birim kesir söz konusu olduğunda ise 1 adet ekmeğin 10 kişi tarafından eşit paylaşıldığı anlamına gelmektedir.

Bu durumda 1 adet olan ekmek ne kadar çok kişi tarafından paylaşılır durumda ise her bir kişiye o kadar az miktarda ekmek düşecek olduğu için payda büyüdükçe birim kesrin değeri de o ölçüde küçülür. Bunun sonucu olarak da payda küçüldükçe de birim kesrin değerinde artış olur.

Haberin Devamı

Veya şu şekilde de düşünülebilir, her durumda paylar 1 olduğu için hepsi 1 tane dilim ekmek yemektedir. Kimin ekmek dilimi daha büyük durumda ise o kişi daha fazla ekmek yemiş olacaktır. Bu durumda dilimlerin büyüklüklerini belirleyen husus ise ekmeklerin kaç dilime bölündüğü olmaktadır. Yani bu durum birim kesirin paydasına bağlı olmaktadır. Paydası büyük olan daha kesir daha fazla dilime ayrıldığı için, dilimleri daha küçük olmaktadır.

ÖRNEK: 1 1 1 1 1

___ , ___ , ___ ___, ___

14 2 6 3 5 olarak verilen birim kesirleri arasında en büyük ve en küçük olanını belirleme.

İŞLEMİN ÇÖZÜMÜ: Verilmiş olan birim kesirler arasından paydası 6 olan en küçük, paydası 2 olan kesir ise en büyük olanı olarak karşımıza çıkar. Buna göre sıralama şu şekilde olur:

Haberin Devamı

1 1 1 1 1

_____ > ____ > ___ > ___ > ___

3 3 5 6 14

Birim kesir, bütün bir parçanın eşit bir şekilde bölünmesi sonucu yalnızca bir tanesini ifade edebilmek için kullanılan terimdir. Mesela bir bütün pasta var ve bu pastayı 8 kişiye pay etmek istiyorsunuz. 8 parçaya böldükten sonra bir kişiye düşen dilim sayısı 1/8 olarak ifade edilir. Bu da birim kesirdir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere birim kesirlerin pay kısmına daima 1 yazılmaktadır. Birim kesir için örnek verilecek olursa; 1/4 1/44 1/ 1/ şeklinde devam edebilir.

Birim kesir pay kısmında 1 olması gerektiğini söylemiştik. Bunun dışında birim kesirlerin olması gereken bazı özellikleri daha vardır;

Birim Kesir Nasıl İfade Edilir?

Birim kesirler basit kesirlerdir denebilir. Yani bir sayı doğrusu üzerinde birim kesirlerin her zaman 0 ile 1 arasında olması bilinmelidir. Birim kesir nasıl ifade edilir, sorusunu da bu şekilde cevaplamış olduk. Kesrin payı ne olursa olsun 1 olmalıdır. Zaten birim kesirler 0 ile 1 arasında bulunan sayılardır.

Birim kesir için bit bütünün eşit parçalara ayrılması sonucunda oluşan her bir eşit parçanın karşılığıdır demiştik. Bundan dolayı birim kesir ifade etmek için pay kısmını muhakkak 1 ‘e çevirmelisiniz.

Birim Kesir Nasıl Bulunur?

Birim kesir bulma yolu oldukça kolay bir yöntemden geçmektedir. Birim kesir için pay kısmını 1 yapacak şekilde kesri düzenlemek yeterli olacaktır. örnek verecek olursak 6/22 kesrinin birim kesrini bulabilmek için yapmanız gereken payı 1 ‘e dönüştürmek yani 1/22 olması birim kesir olduğu anlamına gelmektedir. Yani bir kesrin birim kesir değerini bulmak oldukça kolaydır.

Birim Kesirleri Karşılaştırma

Birim kesir sıralaması yapmakta oldukça kolaydır. Sebebi ise pay kısmında her zaman 1 olmasından kaynaklanmaktadır. Paydası küçük olan kesir her zaman en büyük kesir olacaktır. bu mantığı açık bir şekilde anlatacak olursa bir pastanız var ve bu pastayı 4 parçaya böldüğünüzde mi daha büyük dilim elde edersiniz yoksa 14 e böldüğünüz de mi daha büyük dilim elde edersiniz? Tabi ki de 4 ‘e bölündüğünde büyük dilim elde edilir. Bu mantıkla aynı olan birim kesirde de paydası küçük olan yani 4 olan büyük olana göre yani 14’e göre büyüktür.  Payda kısmı en büyük olan kesir en küçük kesirdir. Bir sıralama örneği verecek olursak;

1/3 > 1/5 >1/6 > 1/9

Şeklindedir. Paydası en büyük olan en küçük değeri temsil etmektedir. Sıralama yaparken bütünü her zaman aynı boyutta düşünmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bir Çokluğun Birim Kesir Kadarını Bulma

Verilen bir çokluğun birim kesir kadarını bulma yolu gayet basit ve kolay bir yoldur. Çokluk sayısı paydaya bölünür ve işlem bu kadardır. Bu yöntemi örnekleyecek olursak 24 tane karenin 1/8 ‘i kaçtır? Sorusu bir çokluğun birim kesir kadarı bulma sorusudur. Burada yapmanız gereken 24 sayısını 8 ile bölmek olacaktır. Birim kesir kadar 3 olarak bulanacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere bu işlemi yapmak kolaydır.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası