100 km ortalama yakıt tüketimi / Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama | encazip

100 Km Ortalama Yakıt Tüketimi

100 km ortalama yakıt tüketimi

yakıt tüketimi

  • miktarı içinizdeki formula 1 pilotunun sesinın yüksekliği ile doğru orantılıdır

    ayrıca azaltmak için (bkz: benzini ekonomik kullanmanin yollari)

  • verilen fabrika çıkışı değerleri yakalamak hayal ama yanına yaklaşmak istiyorsanız, aracınızı sadece konya ovasında, rüzgarsız bir havada, derece sıcaklıkta ve mük-kemmel bir asfalt üzerinde kullanmalısınız.

    bizim milletin evrensel ölçü değeri olan "kilometrede x kuruş yakıyor" olayı akıllara zarar bir şeydir. ara ara vw polo forumlarına bakarım. 3 yılda benzin 2,5 liradan 4 liraya çıkmış, adamların arabası halen kilometrede 20 kuruş benzin, 18 kuruş lpg yakıyor. bir depoyla şehir içinde km giden mi ararsın, şehirler arasında km giden mi ararsın? lan benim arabam beşiktaş - mecidiyeköy - etiler üçgeninde yazın km'de litre, kışın litre yakıyor. şehirler arasında 'la giderim, km'de kırmızı yanıyor (38 litre, yani 6,3lt/km). bir yolculukta ile gittim, biraz az yakmıştı 5,8 gibi galiba

    gerçek değerler böyledir arkadaşlar. forumlara veya sağda solda duyduklarınıza kanıp da araba aldıktan sonra isyan etmeyin, ustalara kendinizi yoldurmayın

  • çoğu kişinin sandığının aksine motor hacmi ile doğrudan alakası yoktur.

    - 1,3 araba abi, kokluyor benzini/mazotu hele şimdi ford 1 litrelik motor çıkarttı benzinin buharını yanaştırınca çalışıyormuş araba

    diyen andaval ile;

    - bu devirde motor araba alınmaz hacı, yola döker lan o benzini/mazotu

    diyen andaval aynıdır.

    belirli bir ağırlıktaki bir kütleyi, aynı ivme ile hareket ettirmek için gereken güç aynıdır. bu gücü sağlayan içten yanmalı motorlar enerji kaynağı olarak benzin/mazot/lpg kullanırlar. ("hidrojenle çalışan araba da var ehiehi" demeyin kafa göz dalarım)

    enerji kaynağının verimli kullanılması, farkı belirler. yani aynı ağırlıkta ve aynı aktarma organlarına (lastik çap ve genişliği, aks, diferansiyel vs) sahip iki araçtan

    1,3 litre hacmindeki %18 enerji verimliliği ile çalışan bir motorun yakıt tüketimi
    2,0 litre hacmindeki %20 enerji verimliliği ile çalışan bir motorun yakıt tüketiminden yüksek olur.

    bu arada modern motorların verimlilikleri ile ilgili ingilizce bilgi kaynağıtürkçe bilgi kaynağı

    ayrıca bilmek isteyenler için ek bilgi

    lpg'nin alt ısıl değeri 5,kcal/lt
    benzinin ısıl değeri 7,kcal/lt
    mazotun ısıl değeri 8,kcal/lt

    bu da size neden dizel araçların litre bazında daha az yakıt tükettiklerini anlatabilir sanırım. ya lpg takılan bir aracın normalde 7lt/km tüketiminden lt/km yakıt tüketimine çıktığını anlamanıza yardımcı olur.

    başta söylediğimiz doğrudan olmayan alakaya gelirsek; 2,0lt hacmindeki motorlar boyut olarak daha büyük olduklarından ağırlıkları göz önüne alınmalıdır. daha fazla güç ürettikleri için genellikle aktarmada kullanılan malzemeler daha fazla kuvvete maruz kaldıklarından çap olarak daha büyük olur ve daha ağırdır. dolayısı ile aynı model bile olsa 1,3lt bir araba ile 2,0lt bir araba ağırlık olarak fark gösterir. ayrıca büyük motor hacmi beraberinde yüksek vergi getirdiği için daha pahalı olduklarından genellikle daha yüksek gelir grubuna hitap eder ve yüksek gelir grubu araçta daha fazla lüks ve büyük boyut arar. bu lüks donanımlar da beraberinde daha fazla yük getirir. bu da hareket ettirilecek ağırlığın artmasına ve doğal olarak yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

    kısaca; günümüz aile arabalarının* çoğunluğunun motor hacmi 1,2lt ile 2,0lt arasında değişiyor. bu hacimdeki dizel, benzin ya da lpg'li araçların ağırlıkları da 1,,kg aralığında ki genel olarak 1,kg civarında oluyor. fabrika verilerine bakarsanız zaten aynı kategorideki araçların, düz vites olanlarının yakıt tüketimleri arasında % arasında bir farklılık olduğunu da görebilirsiniz.

    burada belirleyici unsur vites tipi (düz, tam otomatik, robotize otomatik ve çift kavramalı otomatik) ve vitesin aktarma oranları, lastiklerinizin durumu ve kullanım karakteristiği oluyor. kalkışlarda agresif, patinaj yapmayı seven, frenlemeye geçeceği ana kadar gaza basan ve otoban/şehirler arası yollarda hız limitlerini umursamayan bir sürüşünüz varsa "yeaa bu araba çoğ yakıyo amınim" diyorsanız bilin ki araç değil siz çok yakıyorsunuz. öte yandan ışıkta en önde kalkan ben değil de ikinci üçüncü olabilirim diyorsanız, ileride kırmızı ışığı görüp gazdan ayağınızı çekebiliyorsanız, otobana çıktığınızda da km/saat aralığında gidebiliyorsanız fabrika verilerine yaklaşmanız imkansız değil.

    not: ivmelenme konusu tamamen ayrı incelenmesi gerektiği için çok detaya giremedim. ancak ani hızlanmanın yakıt tüketimini neden arttırdığını isteyene fiziksel olarak açıklayabilirim.

  • funduszeue.info adresinden herhangi bir aracın gerçek yakıt tüketimini kullanıcı datası üzerinden öğrenmek mümkün. ayrıca üye olarak kendi yakıt tüketimini de takip etmek olası.

  • bu konuda merak edilen sorular ve yanıtlarım şu şekildedir:

    1) araçlar yokuşu viteste inerken mi yoksa boşta inerken mi daha az yakıt yakar?

    araçlar yokuşu viteste inerken daha az yakıt yakar. hatta eğer eğim yeterli derecede dik ise, vitesle inerken araç hiç yakıt yakmaz. aynı yokuş boş vitesle inilseydi, motor kendisini rolantide çalıştırabilmek için yakıt tüketecekti.

    yokuşu viteste inerken motor, aracın sahip olduğu kinetik enerji ile dönmektedir. bu sisteme fuel cut off ya da cut off denilmektedir.

    eğer inilen yokuş motoru sıfır yakıt ile döndürecek kadar dik değilse, motor kendisini döndürmek için gerekli olan enerjinin bir kısmını kinetik enerjiden karşılayacağından, araç yine boşta inmekten daha az yakıt tüketir. aynı şey hızlı giderken ve araç vitesteyken birden ayağımızı gazdan çektiğimizde de olur. her iki durumda da araç kinetik enerjisinin bir kısmını motoru döndürmek için harcar. bu sebeple araç viteste iken yokuş aşağı inerken çok fazla hızlanmaz. motoru döndürmek için gerekli olan enerji aracın hızını sabit tutar ya da aracı yavaşlatır (bkz: motor freni).

    2) sabit hız, farklı devirlerde (viteslerde) yakıt tüketimi (l/km) nasıl değişir?

    bunun için şu adreste bulunan "tab ıncluded gears, vehicle velocity and fuel consumption" başlıklı tablo incelenebilir.

    testler seat ibiza tdi 77 kw (~ ps) model araç için yapılmış olup, değerler gerçektir. tablodaki testler 70 ve 50 km/saat sabit hız ile yapılmış, ıı., ııı. ve ıv. vitesleri, "average consumption l/km" de km'de litre cinsinden ortalama yakıt tüketimini ifade etmektedir.

    özetle araç;

    70 km/saat sabit hızı:
    2. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 6,46 l/km olmakta.
    3. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 4,12 l/km olmakta.
    4. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 3,26 l/km olmakta.

    50 km/saat sabit hızı:
    2. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 5,8 l/km olmakta.
    3. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 3, l/km olmakta.
    4. vites ile giderken devir rpm ve ortalama yakıt tüketimi 2,6 l/km olmakta.

    3) sabit devir, farklı viteslerde (hızlarda) yakıt tüketimi (l/km) nasıl değişir?

    bu sorunun yanıtı için de, aynı adresteki "tab. 2 fuel consumption in l/km with different gear and speed" başlıklı tablo incelenebilir.

    şöyle ki:

    rpm devirde araç 2. viteste 26 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 4,4 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 3. viteste 44 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 3,3 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 4. viteste 63 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 2,5 l/ km yakıt tüketmekte.

    rpm devirde araç 2. viteste 35 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 5 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 3. viteste 58 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 3,7 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 4. viteste 85 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 3,4 l/ km yakıt tüketmekte.

    rpm devirde araç 2. viteste 45 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 5,4 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 3. viteste 71 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 4 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 4. viteste km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 4,5 l/ km yakıt tüketmekte.

    rpm devirde araç 2. viteste 52 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 5,7 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 3. viteste 85 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 4,4 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 4. viteste km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 5,7 l/ km yakıt tüketmekte.

    rpm devirde araç 2. viteste 60 km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 6 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 3. viteste km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 5,2 l/ km yakıt tüketmekte.
    rpm devirde araç 4. viteste km/h hıza sahip olmakta ve ortalama 6,8 l/ km yakıt tüketmekte.

  • saçmalamakla doğru orantılı olan tüketimdir.

  • hız yapmak için gaz pedalının sonuna kadar basmaya ihtiyaç yok. bunun için otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak ve hızı korumaya çalışmak yeterli. otomobiliniz enjeksiyonluysa yokuş aşağı inerken gaza basmayın; ilerlemek için yer çekiminden faydalanın. bilindiği üzere yokuş aşağı inerken gaza basılmazsa enjeksiyonlu otomobiller yakıt tüketmiyor. ancak yokuş inerken kesinlikle vitesi boşa atmayın ve kontağı kapatmayın. vites boşa atıldığında motora yakıt girişi kesilmediğinden tüketim devam eder. ayrıca motor kompresyonu ortadan kalkacağından otomobili durdurmak güçleşir. kontak kapatıldığındaysa fren sistemi çalışmadığı için yapılacak yakıt tasarrufuna karşılık ciddi kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. yokuş çıkarken az yakıt tüketmek için yüksek viteste tam gaz yapmaktansa daha düşük viteste yarım, hatta çeyrek gaz yapmak daha doğru olur. hız sınırlarına uymaya ve gereğinden fazla hızlı gitmemeye gayret edin. 90 km/s'den sonraki her 1 km/s artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. saatte km hızla giden bir araç 80 km/s hızla giden bir araca göre yüzde 25 daha fazla yakıt tüketir. ayrıca yakıt tüketimini artıran "saldırgan" sürüşten kaçının; ancak az yakıt tüketmek için çok düşük devirlerde de sürekli yol almaya çalışmayın.

  • fabrika değeri yalan yani mümkün değil test koltuksuz yüksüz rüzgarsız mükemmel vites oranında süper cılız sürücü ile yapılıyor. ekstra arabanın gösterdiği bile yalan . 6 diyorsa aslında falan gerçekte. kullanım da çok etkiliyor seri ve hızlı kullanırsan çok yakar . yavaş kullanınca çok fark ediyor . babam çok yumuşak kullanır tüm zaman ortalaması . kitapta da diyor. yani genç biri olsa yapar.

    mythbuster yıllar boyu bir sürü araba yakıt tüketimi testi yapmıştı. arabayı golf topu gibi kaplama, pencere kapalı konum değişimi, arka kısma file germe, kamyonun dibine kadar yakın kullanma, sadece sola dönerek kullanma, şeridi hiç değiştirmeden kullanma ve arabayı kesip yarım şekilde kullanma dahil milyon çeşit testi vardı. bu testler arasında arabayı stresli, uykulu şekilde kullanma ile çok sakin, huzurlu ve yavaş hareketler ile yumuşak kullanma testi vardı. bu testte kullanım o kadar çok fark etti ki dağlar kadar fark vardı. atıyorum birinde 9 litre çıktıysa diğerinde 6 litre çıktı. onlar da çok şaşırdılar. aynı kişiler aynı yolda aynı koşullarda sadece fark stresli, uykulu, sert ve ani kullandılar diğerinde tam tersi.

  • honda nc x'in motor sesitıkır tıkır, titreşimi beklediğimden fazla geldi bana. yakıt tüketimi sınıfının en düşüğü olmasaydı motorda sorun var, vuruntu yapıyor sanırdım. tekrarlıyorum şehir içimotoru. uzun yolda insanı bir 'lik kadar hırpalar gibime geliyor. ortalama benzin tüketimi lt/ km. tabii bu onu mazotluymuş gibi benzini kokluyor cimriliğine taşıyor. (bkz: honda nc x/@ibisile)

  • genelde dost meclislerinde; ne kadar yakıyo? ya da az yakıyo mu bari? gibi sorularla çeşitlenen bir konudur. tabii haliyle de akla hybrid gelir. zira dizel motorlu araçlara göre bile şehir içinde daha düşük, şehir dışında ise rekabetçi bir tüketimi vardır sevgili hybrid&#x;lerin. ee devir iktisat devri ne de olsa. :)

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Yakıt Hesaplama

Akaryakıt ücretleri, araçların kullanımında en büyük harcama kalemlerinden biridir. Bu nedenle araç alırken veya kullanırken yakıt tüketimi değerlerine dikkat edilir, aracın “kaç yaktığı” hesaplanır. Yakıt ücreti hesaplama konusunda ise kilometre ortalaması veya kilometre başına yakıt ücreti hesaplaması gibi farklı yöntemler izlenebilir. Ancak Türkiye’de yaygın olan KM yakıt hesaplama yöntemidir. Yani kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır. 

Yazımızda mesafe yakıt hesaplama hakkında örnekleri inceleyebilir, güncel yakıt ücretleri ve aracı kullandığın kilometreye göre kendi yakıt hesaplama sonuçlarına ulaşabilirsin.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

En basit haliyle araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi, depo tamamen doldurulduktan sonra aracın ayarlanabilir kilometre sayacının sıfırlanması ile yapılır. Sıfırlama işlemi yapıldıktan sonra depo boşalana kadar katedilen mesafe kaydedilir. Ardından deponun tam dolum ücreti, araç ile katedilen mesafeye bölünür. Örnek vermek gerekirse TL’lik akaryakıt ile kilometre seyahat etmiş ol. ’yi ’ye böldüğün zaman karşına 0,33 sonucu çıkar. Yani aracı kullanırken 1 kilometrede 33 kuruş akaryakıt tükettiğin sonucuna ulaşabilirsin. 

KM yakıt hesaplama için diğer bir yöntem ise  kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp ile çarptığın zaman kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup kilometre yol katettiysen aracın  kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir. 

“Arabam Kaç Yakar?” Diyenler İçin Örnek Hesaplar

“Otomobilin kaç yaktığı” sorulduğunda iki farklı cevap verilebilir. Bunlardan ilki aracın kilometrede kaç litre yakıt tükettiğidir. Örneğin aracının deposu 60 litre olsun. Bir depo ile kilometre yol katettiğini varsayalım. Bu örnekte aracının kilometrede tükettiği yakıt litredir. 

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır. TL’lik yakıt aldığını ve bu yakıt ile kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda ’ü ’e bölerek 0,33 değerine ulaşacaksın. Bu durumda da aracının ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 33 kuruş” cevabını verebilirsin.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini hesaplarken alınan yakıt miktarı ve ücreti ile katedilen mesafenin hatasız olarak hesaplanması gerekir. Buna ek olarak sürüş tarzı değiştirilmemeli veya düzenli olarak araç kullanılan saat ve alanda aracın kullanıldığından emin olunmalıdır. Yani genelde aracı sakin ve çok fazla gaza basmadan kullanıyorsan yakıt tüketimini hesaplarken de agresif şekilde kullanmaman önerilir. 

Ayrıca aracı büyük oranda İstanbul ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyük şehir merkezlerinde kullanıyorsan yakıt tüketimi hesaplamasını yine aynı şartlarda yapman gerekir. Çünkü yoğun trafikte sarf edilen akaryakıt, açık yollarda veya otoyollarda harcanan akaryakıt tüketimine göre daha fazla olabilir. 

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Aracının yakıt tüketimini hesapladın ve tasarruf etmek istiyorsun. Bunu sağlamak için araç yakıt tüketimini etkileyen faktörleri öğrenip tasarruf edebilirsin. Araç yakıt tüketimini artıran faktörler şunlardır: 

  • Aracın tekerleklerini, ideal basınç değerlerinin altında veya üstünde şişirmek
  • Mevsime uygun lastik tercih etmemek
  • Araca fazla yükleme yapmak
  • Klima açıkken camları açmak
  • Yüksek süratlerde camları açmak
  • Sık sık fren yapmak
  • Sık sık ani bir şekilde hızlanmak veya yavaşlamak
  • Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirmemek

Son olarak aracı sürekli tam dolu depo ile kullanmak, araca fazladan ağırlık katar. Bu nedenle depoyu tamamen doldurmak yerine deponun ¾ gibi bir oranını doldurabilir ve aracın ağırlığını azaltabilirsin. 

Yakıt Tüketimi Hesaplama ile Tasarruf Edilebilir mi?

Yakıt tüketimi hesaplama ile tasarruf arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak normale göre daha az ani hızlanma veya yavaşlama yaparak yakıt tüketimini azaltmayı deneyebilirsin.

Yakıt tüketimi hesaplamanın en büyük avantajı, normal şartlar altında kaç kilometre gidebileceğini bilmektir. Böylece günlük hayatta hangi sıklıkla benzin, motorin veya LPG alacağını önceden bilir ve buna göre hareket edebilirsin. 

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Motorin veya benzin gibi yakıt türleri arasında tüketim hesaplama konusunda herhangi bir fark bulunmaz. Aracın katettiği kilometre ve alınan yakıtın miktarı veya tutarı not edilerek yakıt tüketimi hesaplaması kolayca yapılabilir. Bunun dışında ekstra bir not alınmasına gerek yoktur. 

Benzinli araçlar, genellikle dizel araçlara göre daha çok yakıt tüketir. Bu nedenle de aynı marka ve model olmasına rağmen benzinli araçların kilometre başına tükettiği yakıt ücreti, dizel araçlara göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda benzin ve dizel ücretleri de değişkenlik gösterir, bu durum da belirli farklara neden olabilir.

Son olarak az yakıt tüketen araçlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan “En Az Yakan Arabalar Listesi” yazımıza göz atabilirsin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası