trafikte kesikli çizgi anlamı / TehlikeUyarıİşaretleri

Trafikte Kesikli Çizgi Anlamı

trafikte kesikli çizgi anlamı

Yol çizgileri ve Anlamları. Kesik çizgi, Sürekli Çizgi Ne anlama Gelir?

Karayollarındaki Yol Çizgileri ve Anlamları

Karayollarında güvenle ilerleyebilmek için trafik işaret ve işaretçilerine uymak hayati önem arz etmektedir. Bu yazımızda yollarda bulunan çizgiler ve anlamlarını bulabileceksiniz.

Kesik Çizgi Ne anlama Gelir?

Güvenli bir şekilde önünüzdeki aracı sollayabileceğiniz yoldur. Görüş açıksa ve geçiş uygunsa önünüzdeki aracı geçebilirsiniz.

Devamlı Çizgi (Tek Çizgi)

Bu çizgi var olduğu sürece hiçbir sebeple diğer şeride geçilmez ve sollama yapılmaz.Tırmanma şeridi bulunan üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki seride geçme hali haricinde bu kural her zaman geçerlidir.

Kesik ve Devamlı Çizgi Yanyana

Bu çizgi boyunca size yakın olan çizginin anlamına göre hareket etmelisiniz. Kesikli taraf sizin tarafınız ise ( A aracı gibi) şerit değiştirebilirsiniz. Düz çizgi tarafında olan B gibi araçlar hiçbir şekilde şerit değiştiremez.

Paralel devamlı çizgi (yanyana iki çizgi)

Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı anlamındadıfunduszeue.info çizgi boyunca karsı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne hiçbir şekilde girilmez.

Yoldaki &#;izgiler bize ne s&#;yl&#;yor?


Herhangi bir işaretin bulunmadığı bir yolda araba kullandığınızı düşünün. Trafikte sadece sizin bulunmanız halinde işaretlerin yokluğu yalnızca dönüşleri kaçırmanız ve vakit kaybetmenizle sonuçlanabilir ancak binlerce sürücünün, bisikletlinin ve yayanın bulunduğu bir yolda trafik işaretlerinin ve yol çizgilerinin bulunmaması devasa bir kaos anlamına gelebilir. Gelin, yolda bizi yönlendiren çizgilerinin ne kadar önemli olduğuna daha yakından bakalım.

YOL ÇİZGİLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Yol güvenliği tüm yaya ve sürücüler için hayati öneme sahip. Yol çizgileri ise tıpkı trafik işaretleri gibi yol güvenliğinin önde gelen unsurlarından biri. Hem sürücüleri hem de yayaları yönlendirme amacı taşıyan yol çizgileri olmaksızın uyum içinde akan güvenli bir trafikten söz etmek imkânsız. Sürücülerin hangi yolda şerit değiştirebileceğinin, yolun hangi bölümünde yavaşlamaları gerektiğinin, nerede dönüş yapabileceklerinin; benzer şekilde, yayaların nerede karşıdan karşıya geçebileceğinin işaret ve çizgilerle düzenlenmediği bir trafiğin yaratacağı karmaşayı kolaylıkla gözümüzün önüne getirebiliriz. Bu çerçevede trafik işaretleri ve yol çizgilerinin trafiğin dilini meydana getirdiğini söylemek mümkün. Yani yayalardan bisiklet sürücülerine, motosiklet sürücülerinden tır sürücülerine trafikte bulunan herkesin bu dili ve bu dilin kurallarını mutlaka öğrenmesi gerek.

YOL ÇİZGİLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Kesik yol çizgisi: Sürücülerin kurallara uymak kaydıyla önlerinde bulunan aracı geçebileceklerini ve şerit değiştirebileceklerini gösteriyor.

Devamlı yol çizgisi: Devamlı yol çizgisi sürücülerin önlerinde bulunan aracı sollayamayacağı ve şerit değiştiremeyeceği anlamına geliyor.

Kesikli ve devamlı yol çizgisi: Yolun bu iki çizginin de yan yana bulunduğu bölümlerinde sürücüler hangi çizgiye yakınlarsa o çizginin gerektirdiği kurala uygun olarak hareket etmekle yükümlü. Diğer bir deyişle kesik yol çizgisine yakın sürücüler şerit değiştirebilirken devamlı yol çizgisine yakın sürücüler şerit değiştiremiyor.

İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Tırmanma şeridi çizgisi: Birbirine paralel iki kesikli yol çizgisinin ortasında birbirine paralel iki devamlı yol çizgisinin bulunması, sürücülerin orta şeridi yalnızca geçiş amacıyla kullanabilecekleri ve devamlı olarak orta şeritte bulunamayacakları anlamına geliyor.

YOLDAKİ DİĞER İŞARETLEMELER

Trafikteki yol çizgileri elbette bunlarla sınırlı değil. Kavşak ve yol ayrımlarının bulunduğu noktalarda yer alan oklar, yayaların geçiş hakkını gösteren yaya geçidi çizgileri, yavaşlama uyarı çizgileri ve azami hız sınırına işaret eden uyarıcılar sürücülerin dikkat etmesi gereken yol işaretlerinin başlıcaları. Bu konuda detaylı bilgiye ulaşmak için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Yatay İşaretleme sayfası ziyaret edilebilir.

PARK YASAĞI ÇİZGİLERİNE DİKKAT!

Bu çizgilerin yanı sıra, park yeri çizgileri gibi sürücülerin dikkat etmeleri gereken başkaca çizgiler de bulunuyor. Sürücülerin araçlarını belirli bir düzende park edebilmelerini sağlayan park yeri çizgilerine ilaveten, X işareti şeklinde zemine işaretlenmiş park yasağını gösteren çizgilere de dikkat etmesi gerekiyor. Son olarak sürücülerin park yerlerinde engelli kişiler için ayrılmış bölümleri amacı dışında kullanmamaları da büyük önem taşıyor.



Trafik Yol Çizgileri

Yol Çizgileri

Kesik Kesik Yol Çizgisi: Kurallara uymak şartıyla öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir.

Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeble öndeki araç geçilemez, şerit değiştirilemez.

Kesik Devamlı Yol Çizgisi: Sadece bir yönde geçme yasağı getirmiştir. Bu çizgi boyunca araca yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir.

Yan Yana iki Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmişter, ayrıca (refüj- anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna geçilmez.

Park Yeri Çizgileri: Araçların duracakları yerleri belirlemek amacıyla park yerlerine çizilen çizgilerdir.

Yaya Geçidi Çizgileri: Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.

Yön Okları: Özellikle kavşak yaklaşımlarında gidilecek veya dönülecek yöne göre zamanında uygun şeride girilmesini gösteren çizgilerdir.

Azami Hız Sınırı: Taşıtyolu üzerine yazılan sayılar bu yol kesimindeki azami hızı gösterir.

Park Yasağı Çizgileri: Park etmenin yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına veya kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.

Diğer İşaretleme Elemanları

Diğer İşaretleme elemanlerı ise; kenar taşlerı, oto korkulukları, bordür taşları vb. gibi elemanlardır. Düz yol kesimlerinde kenar taşları arasında 50 m mesafe vardır.

KARAYOLUNDA ARAÇ SÜRME YASAĞI

  • Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri almış olarak karayolunda araç sürmek yasaktır . Bu hükme uymayanlar derhal araç kullanmaktan men olunur ve mahkemeye sevk edilir. Mahkemece hafif para, 6 ay hafif hapis ve sürücü belgesinin iptali ile cezalandırılır.
  • Hususi otomobil sürücüleri kanlarındaki alkol miktarı en çok 0,50 promil olacak kadar alkol alarak araç kullanabilirler. Diğer araç sürücülerinin alkollü araç kullanmaları yasaktır. Bu kurallara uymayanlar, geriye doğru 5 yıl içinde birinci defa 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süre ile sürücü belgeleri elinden alınır. para ve 15 ceza puanı ile cezalandırılır. Ayrıca bu sürücüler eğitime tabi tutulurlar. Üçüncü defa tekrarı halinde bu sürücüler, 6 ay hapsolunurlar; psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonrası 5 yıl geçtikten sonra uygun olanlara sürücü belgesi iade edilir. Uygun olmayanlara ise sürücü belgesi verilmez. Alkollü olarak ölümlü yada yaralamalı trafik kazasına neden olunması halinde ağır kusurun varlığı kabul edilir.
  • Sürücü belgesi olmayanların veya sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları karayolunda sürmesi yasaktır. Geçerli sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkanlara para cezası ile birlikte ilk tespitte ay, tekrarı halinde ay hapis cezası verilir. 18 yaşındaki küçükler için bu ceza, aynı sürelerle çocuk ıslah evlerinde ıslah edilmek suretiyle yerine getirilir.
  • Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin veya bir yarar karşılığında sürücülük yapanların 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. 4,5 saatlik devamlı araç sürmeden sonra en az 45 dakika dinlenmek zorundadır. bu dinlenmeyi 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içinde 15 er dakikalık molalar şeklinde kullanabilir.
  • Otobüs, kamyon ve çekici araçlarında çalışma, sürme, dinlenme sürelerinin tespiti takoğraf cihazı ile yapılır.
  • Sürücü ve yolcular toplu taşıma araçlarında sigara içemez.
TTrafik Yol ÇizgileriLogoTrafik Yol Çizgileri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası