kanister valfi arızası / Karbon Kanister EVAP Arızası Kontrolleri Çözümü

Kanister Valfi Arızası

kanister valfi arızası

funduszeue.info

  • Popüler
  • İçindekiler

    Kanister valfi açık kalırsa ne olur?

    Valf arızalanırsa ve vakum kaçağı meydana gelirse aracın çalışması zorlaşabilir. Vakum kaçağı motorun içine emilmeyen havanın girmesini sağlar. Bu durum hava / yakıt oranını bozarak performans sorunlarına neden olabilir.

    Benzin kanister ne işe yarar?

    Kanister tahliye valfi, birçok modern aracın Benzin Buharı Emisyon Kontrol Sistemi&#;nde (Evaporative Emission Control System / EVAP) yaygın olarak kullanılan bir emisyon kontrol bileşenidir. EVAP sisteminin amacı, çok miktarda yakıt buharının atmosfere kaçmasını ve aracınıza girmesini önlemektir.

    Purge valf ne demek?

    Benzin Buharı Tahliye Valfinin (Purge VSV) Görevi? Kanister kutusunda depolanan benzin buharının tahliye edilerek emme manifolduna gönderilmesini sağlayan selenoid valfe, &#;benzin buharı tahliye valfi&#; veya &#;karbon kanister selenoid valfi&#; veya &#;Purge VSV&#; denir.

    Buhar valfi ne demek?

    Buharlı ısınma sisteminde, kalorifer dairelerinde buhar akışını kesmeye ve dengelemeye yarayan alet.

    PCV valfi bozulursa ne olur?

    Tıkalı bir PCV valfi göz ardı edilirse, karterde nem birikecek ve sonunda motor yağının çamurlaşarak özelliğini yitirmesine neden olacaktır. Arızalı bir PCV valfi ile aracı kullanmaya devam etmek, contaların hasar görmesine, artan yağ tüketimine ve potansiyel olarak motor hasarına neden olabilir.

    Benzin geri dönüş valfi bozulursa ne olur?

    Regülatör depoyla enjektörler arasındaki benzini belirli bir basınçta tutmaya yarayan bir parça. Bozulduğunda aradaki hortumda basınç düştüğü için özellikle motor soğukken enjektöre benzin gelene kadar araç çalışmada zorlanır.

    Hava valfi ne işe yarar?

    Hava, gaz, yağ, su ya da buhar gibi akışkanlar için kullanılagelen selenoid valf, elektriksel sinyalle açılıp kapanan bir vana olarak tanımlanabilir. Temel amacı olarak bir akışkanın kontrolünün sağlanması olarak düşünebilirsiniz.

    Havalandırma valfi ne işe yarar?

    PCV karter havalandırma valfinin görevi, supap kapağındaki bu yağ buharı ve gaz kaçaklarını (blow by emisyonları), açılıp kapanarak, gaz kelebeği boğazına göndermektir. Böylece emilen havaya karışan bu gazlar, yanma odasında yakılırlar. PCV valfi, supap kapağından emme manifolduna gönderilen gazları kontrol eder.

    PCV sistemi nedir?

    PCV sistemi, daha temiz egzoz sağlar ve contalarda patlamayı önler, yanma işlemi tarafından üretilen ve kontrol edilmediğinde tortu bırakıp motoru tahrip edecek karter gazlarını giderir ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayarak daha iyi yakıt sarfiyatı sağlar.

    Geri dönüş valfi arızası nasıl anlaşılır?

    Bozulduğunda aradaki hortumda basınç düştüğü için özellikle motor soğukken enjektöre benzin gelene kadar araç çalışmada zorlanır. (bende öyle oldu) motor ılıkken çalışması uzamıyor. Benzin henüz tam geriye kaçmadığı için. Araya koyduğunuz çekvalfin basıncıyla regülatörün basıncı bir olmayabilir.

    Yakıt basınç regülatörü arızası nasıl anlaşılır?

    Yakıt Basınç Regülatörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

    1. Motor Performans Sorunları (Güç Eksikliği, Tekleme, Stop Etme)
    2. Yakıt Sızıntıları / Yakıt Tüketiminin Artması
    3. Egzozdan Siyah Duman Çıkması
    4. Bujilerde Kararma / İs / Karbon Birikintileri.
    5. Vakum Hortumunda Yakıt Olması
    6. Motorun Geri Tepmesi.

    Crankcase ne işe yarar?

    Karter havalandırma sisteminin görevi, karterde oluşan motor yağı buharının ve sızan gazların, tekrar yanabilmesi için emme manifolduna gönderilmesini sağlamaktır. Bu sisteme, pozitif karter havalandırma sistemi (PCV: Positive Crankcase Ventilation), motor havalandırma sistemi gibi isimler de verilmektedir.

    Benzin geri dönüş sibobu ne işe yarar?

    LPG dönüşümünde, ya da sadece benzin geri dönüşünün karbüratör üzerinden yapıldığı sistemlerde tercih edilmektedir. Depoya doğru olan akışa izin verilmektedir. Depodan gelecek olan akışı engellemektedir. Eğer bu sistem kullanılmazsa, motor, LPG sistemi çalışırken, karbüratör sistemine benzinin kaçmasına sebep olur.

     

    Karbon Kanister Valfi Nedir? Görevi Nelerdir?

    Benzinli motorların yakıt deposunda bulunan sıvı benzinin üzerinde her zaman bir miktar benzin (yakıt) buharı bulunmaktadır. Bu yakıt buharını çekip tekrar emme manifolduna (gaz kelebeği boğazına) gönderen parçaya karbon kanister valfi (benzin deposu hava tahliye selenoid valfi) denir, benzin buharını depolayan kutuya karbon kanister haznesi denir. Böylece, hem benzin deposundaki benzin buharı (hidrokarbonlar) doğaya salınıp havayı kirletmemiş, hem de benzine verilen para (yakıt) boşa gitmemiş yakıt tasarrufu sağlanmış olur.

    Bu konuya temel olarak Benzin-yakıt deposu havalandırma sistemi okunabilir.

    Evap Nedir?

    Evaporative Emission Control Canister : Buharlaşma emisyon kontrol kanisteri ya da Evaporative Emission Control System: Buharlaşma emisyon kontrol sistemi olarak da otomotiv literatüründe geçer. Burada kastedilen benzi buharı geri kazanımı/yeniden kulanımıdır.

    Karbon Kanister Valfinin Görevi Nedir? (Benzin Deposu Hava Tahliye Valfi)

    Aktif karbon filtresinde depolanan benzin buharını, uygun zamanlarda elektronik kontrol ünitesinin (ECU) kontrolu altında, miktarı ayarlanarak, emme manifolduna (gaz kelebeğinin hemen sonrasına) göndermek ve motorda yakılmasının sağlamaktır. Karbon kanister selenoid valfi, normalde kapalı olan bir elektromanyetik valftir ve açılıp kapanarak, benzin buharının akışını kontrol eder. Çalışırken &#;tık tık tık&#; şeklinde sesi duyulabilir, bu valfin açılıp kapanma sesidir normaldir. Bu ses her zaman gelmez, sadece kanister haznesi boşaltılırken çalışır.

    Karbon Kanister Ne İşe Yarar? Çalışması ve Yapısı

    Karbon kanister sisteminde farklı marka ve modellerde çok farklı uygulamalar kullanılmaktadır fakat genel olarak sistemin çalışması aşağıdaki temel parçalarla sağlanır:

    *Karbon kanister + karbon kanister valfi + depo basınç sensörü + vakum çek valfli depo kapağı  

    *Karbon kanister + karbon kanister valfi + havalandırma selenoid valfi + depo basınç sensörü Sızdırmaz depo kapağı

    Karbon kanister haznensin içi, benzin buharını emen-tutan küçük silindirik aktif karbon parçacıklarıyla doludur. Karbon kanister haznesi kolay kolay bozulmaz ve araç ömrü boyunca kullanılabilir.

    Karbon kanister valfi açıldığında, emme manifoldundaki vakumun etkisiyle benzin buharı, gaz kelebeğinden giren temiz havanın içine karışarak yanma odasına gönderilir. Motorda direkt benzin enjeksiyon sistemi varsa da sistem aynı çalışır.

    Motor soğukken karbon kanister valfi kapalıdır ve benzin buharını göndermez (aşırı zengin karışım oluşmasın diye), motor ısındığında (yaklaşık 70o &#;den sonra), kanister haznesi doluysa, valf açılarak benzin buharını gönderir. Yanma odasına ilave olarak gönderilen benzin buharı, hava-yakıt karışımını oranını değiştirir, bu değişim lambda sensörü tarafından algılanır ve ECU&#;ye iletilir, ECU, enjeksiyon süresini azaltarak hava yakıt karışımını düzenler.

    Yakıt buharının geri kazanılmasında şu parçalar kullanılır: ECU, Motor devir sensörü, soğutma suyu sıcaklık sensörü, gaz kelebeği konum sensörü, debimetre, karbon kanister valfi, havalandırma selenoid valfi .

    Benzin deposundan benzin buharı karbon kanistere gitmeden önce yakıt buharı ayrıştırıcısından geçer. Yakıt buharı ayrıştırıcısı yakıt  deposunun üst kısmında bulunur ve depodaki sıvı benzini, benzin buharından ayırır, böylece sıvı benzinin karbon kansiter haznesine ulaşmasını ve hemen dolmasını engeller. Eğer yakıt buharı ayrıştırıcı arızalanırsa &#; tıkanırsa, yakıt deposu sağlıklı bir şekilde havanlandırılamaz ve yakıt beslemesi azalır ve depo zarar görür (eğer depo kapağında havalandırma valfi yoksa).

    Ayrıca yakıt deposunda bulunan depo basınç sensöründen gelen bilgiler de sistemin yönetilmesinde kullanılır.

    (Karbon kanister benzin buharı geri kazanımı sistemi çalışma şeması)

    Karbon Kanister Haznesi ve Karbon Kanister Selenoid Valfi Nerededir?

    Karbon kanister kutusu genelde motor kaputunun altında emme manifoldu tarafında, süspansiyon kulesine civatalı olarak bulunur. Bazı araçlarda arkada benzin deposunun yanında olabilir.

    Karbon kanister selenoid valfi, genelde emme manifolduna &#; gaz kelebeğine yakın, benzin buharı giriş hortumu üzerinde bulunur, benzin buharı hortumu gaz kelebeği boğazına kelepçeli olarak takılıdır.

    Karbon kanister haznesinin iki bağlantı hortumu vardır;  girişine depodan gelen benzin buharı  hortum bağlıdır, çıkış hortumu üzerinde ise karbon kanister selenoid valfi bulunur ve bu hortumun ucu emme manifoldu girişine, gaz kelebeğinden hemen sonra boğaza bağlıdır. Ayrıca üzerinde bir adet hava giriş deliği bulunur (bazı tiplerde hava girişi alttadır), yakıt buharı emme manifolduna gönderilirken, bu delikten gelen havayla birlikte gönderilir. Yeni nesil sistemlerde karbon kanister hava girişinde bir havalandırma selenoid valfi de bulunur.

    Karbon kanister selenoid valfi ve havalandırma selenoid valfi iki ayrı valftir.

    Karbon kanister selenoid valfi (benzin deposu hava tahliye selenoid valfi); kanister haznesinden emme manifolduna giden benzin buharını kontrol eder, normalde kapalıdır, buhar yakılmaya gönderilirken ecu tarafından açılıp kapatılır. Yakıt deposundaki buhar basıncının (havanın) boşaltılmasını sağlar.

    Havalandırma selenoid valfi; kanister haznesine giren temiz havayı kontrol eder, normalde açık bir valftir. ECU sızdırmazlık testi yaparken bu valfi kapatır. Karbon kanistere ve yakıt deposuna giren havayı kontrol eder.

      

    Karbon Kanister Valfi Arızası ve Karbon Kanister &#; Yakıt Deposu Havalandırma Sistemi Arızası

    Karbon kanister arızalandığında gösterge panelinde arıza lambası yanar. Karbon kanister arızasının genel sebebi; kanister valfnin arızalanması, karbon kanister kutusunun kırılması-çatlaması-kirlenip tıkanması veya benzin buharı hortum bağlantılarında delik-çatlak sızıntı meydana gelmesi ya da hortumların tıkanmasıdır. Benzin buharı hortumunun tıkanması arızası, hortumun depo ve kanister uçlarının sökülüp hava basılması ve temizlenmesiyle çözülebilir.

    Yakıt deposunun kapağı iyi takılmadığında sıkılmadığında ya da depo kapağının kapatılması unutulduğunda da sürücü gösterge panelinde arıza lambası yanacaktır, ECU bunu yakıt sisteminde bir delik var diye algılar.

    Karbon kanister valfinin arıza kontrolü, soket bağlantısından elektrik verilip çalışıp çalışmadığına bakılarak veya multimetreyle direnç kontrolüyle (kısa devre &#; kopukluk) yapılabilir. Diyagnostik test cihazıyla kontrol etmek en doğru yol olacaktır.

    Benzin almak için petrole gittiğinizde yakıt depo kapağını açınca pıs diye bir ses duyuyorsanız (içeri hava çekme:vakum veya dışarı hava salma:basınç), yakıt deponuzun havalandırma sisteminde; örneğin yakıt deposu havalandırma valflerinde (çekvalflerde), genleşme haznesinde veya karbon kanister sisteminde; örneğin karbon kanister haznesinde, karbon kanister selenoid valfinde bir sorun var demektir.

    Günümüzde üretilen otomobiller, OBD 2: On Board Diagnostic 2: Araç üzerinde arıza tespiti sistemiyle beraber yakıt sisteminde veya yakıt deposunda delik-sızıntı olup olmadığını otomatik olarak elektronik kontrol ünitesinin kumandasında tespit edebilir. Yakıt deposundaki deliğin büyük veya küçük olup olmadığını da tespit edebilir.

    Yakıt sistemi sızdırmazlık testi için genelde iki yöntem kullanılır; basınç testi ya da vakum testi.

    (Karbon kanister sistemi çalışması ve sızıntı-kaçak tespiti) 

    Burada vakum testi sistemi anlatılacaktır. Bu testi elektronik kontrol ünitesi kendiliğinden yapar. Arıza tespit edilirse arıza lambası yanar. Yukarıda karbon kanister sistemi şeması görülmektedir. Sistemde yakıt deposuna havanın girdiği tek yer, havalandırma valfidir.

    *ECU, havalandırma valfini bir süre için kapatır, havalandırma valfi kapanınca artık yakıt sistemine hava giremez.

    *Daha sonra ecu, karbon kanister selenoid valfini açar,böylece emme manifoldunun vakumu, yakıt buharı sistemine (depo dahil) etki eder. Artık sistemde vakum vardır.

    *ECU, yakıt deposu basınç sensöründen basınç-vakum sinyalini alıp okur, eğer sistemde vakum oluşuyorsa, depoda delik, hortumlarda çatlak vb. yoktur. Eğer sistemde vakum oluşmuyorsa, ya da vakum değeri düşüyorsa, yakıt sisteminde sızıntı var demektir. Bu durumda arıza lambası yanacaktır. Sistem komple kontrol edilmeli delik-çatlak kapatılmalıdır.


    Bu konuya temel olarak Benzin-yakıt deposu havalandırma sistemi okunabilir.


    Ayrıca bakınız: Benzin Pompasının çalışması ve Benzin Pompası Arızası

    Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş

    Kategorisi Karbon Kanister, Sensör-Elektronik Donanım, sensörler, Yakıt Deposu, yakıt enjeksiyon sistemi on  by Blogs 

    Kanister valfi nedir, ne işe yarar?

    Kanister tahliye valfi arıza belirtileri nelerdir? EVAP sistemi arızası ve sebepleri nelerdir?….
    Kanister Valfinin Görevi Nedir?
    Kanister tahliye valfi, birçok modern aracın Benzin Buharı Emisyon Kontrol Sistemi’nde (Evaporative Emission Control System / EVAP) yaygın olarak kullanılan bir emisyon kontrol bileşenidir. EVAP sisteminin amacı, çok miktarda yakıt buharının atmosfere kaçmasını ve aracınıza girmesini önlemektir.

    Benzinli araçların yakıt tankında her zaman benzinden kaynaklı bir miktar buhar gazı bulunur. EVAP sistemi emisyon kirliliğini azaltmak için bu buharı hapseder ve sirküle eder. Bu sayede hem benzin buharının çevreye salınarak kirletilmesi engellenir, hem de saklanan buharın yakıt olarak yeniden kullanılması sağlanır.

    Kanister tahliye valfi, depolanan benzin buharının motora gönderilmesinden sorumlu bir parçadır. EVAP bidonu ile emme manifoldu arasında bulunur. Daha yeni model araçlarda motor bilgisayarı tarafından kontrol edilerek çalışır. Motor kapalıyken vana kapalıdır. Motorunuz çalışmaya başladığında, vana bilgisayar tarafından sürekli veya belli aralıklarla açılır. Bu hareket, karbon kabininden alınan yakıt buharının motorda yanmasını sağlar.

    Kanister valfinin ayrıca kanister filtresi, benzin deposu hava tahliye selenoid valfi gibi farklı isimleri mevcuttur.

    Kanister Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?
    Kanister valfi toz ve kir nedeni ile zamanla tıkanabilir. Ortamdaki zorlu koşullar çatlamasına neden olabilir. Valf arızalandığında EVAP sistemi doğru çalışmaz ve bir takım emisyon çıktı seviyelerini etkileyecek sorunlara neden olur.

    Arızalı bir kanister valfi, sürüş koşullarını etkileyecek bazı semptomlar gösterir.

    1- Rölanti Düzensizliği
    Arızalı bir kanister valfinin göstereceği ilk semptomlardan biri rölanti düzensizliğidir. Kanister tahliye valfı arızalanır ve açılmazsa, bir vakum kaçağı oluşur ve bu durum motor rölanti devrini etkiler.

    2- Aracın Zor Çalışması
    Arızalı bir kanister tahliye valfi ile ilişkili yaygın olarak görülen bir başka belirti, aracın zor çalışmasıdır. Valf arızalanırsa ve vakum kaçağı meydana gelirse aracın çalışması zorlaşabilir. Vakum kaçağı motorun içine emilmeyen havanın girmesini sağlar. Bu durum hava / yakıt oranını bozarak performans sorunlarına neden olabilir.

    3- Motor Kontrol Uyarı Işığının Yanması
    Arızalı kanister valfi motor arıza lambasını da yakabilir. Araç bilgisayarı (ECU) kanister valfi voltaj sinyalinde bir sorun tespit ederse, sürücüyü uyarmak için motor kontrol uyarı lambasını yakar. Yaygın hata kodları arasında P ve P ile diğer EVAP kodları bulunur. OBDII arıza tespit cihazı ile hata kodlarına bakılmalı ve müdahale edilmelidir.

    4- Motor Performans Sorunları
    Aracınızı arızalı bir kanister valfi ile çalıştırmayı başardıysanız, mükemmel bir sürüş konforu beklemeyin. Kanister boşaltma valfı açık kalmışsa, motorunuzdan düşük bir performans elde edersiniz. Başka bir deyişle, gaz pedalına bastığınızda motorunuz talep ettiğiniz ivmeyi sağlayacak gücü üretemez. Pedala bastıkça hızlanmak yerine aracın daha yavaş hareket ettiğini farkedersiniz.

    5- Emisyon Testi Sorunları
    Yazılanlardan öğrendiğiniz gibi, kanister tahliye valfi yakıt buharlarını tekrar motora göndermekten sorumludur. Bu sayede zehirli hidrokarbonların egzoz borusundan salınımı engellenir. Arızalı bir kanister valfi, yakıt buharlarının dışarı kaçmasını engelleyemez. Emisyon testine girdiğinizde sonuç başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu durumda tamircinize kanister valfini kontrol etmesini önerin. Aşınmış veya hasar görmüşse hemen değiştirin. Bu sayede emisyon testinden geçebilirsiniz.

    Gerekli İşlemler İçin Randevu Alabilirsiniz

    Hüseyin Celal KOÇ

     1 yorum  Edit

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası