yutulan balgam nereye gider / Balgam Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Yutulan Balgam Nereye Gider

yutulan balgam nereye gider

Vücut S&#;v&#;lar&#;n&#; Yutmak Orucu Bozar M&#;?

Orucu bozan durumlar, her sene ramazan ay&#;nda oruç tutan ki&#;ilerin merak etti&#;i konulardan biridir. Orucu en hassas &#;ekilde tutmak ve iftar saatine kadar bozmadan gelmek, ramazan ay&#;n&#;n en özel isteklerindendir. Çe&#;itli durumlar, orucun bozulmas&#;na etkendir. A&#;&#;z yoluyla vücuda giren pek çok &#;eyin orucu bozdu&#;u bilinir. Ancak ço&#;u ki&#;inin merak etti&#;i bir konu daha vard&#;r: Balgam yutmak orucu bozar m&#;?

Zaman zaman solunum yolunda rahats&#;zl&#;k hissedebilirsiniz. Bu gibi anlarda, vücudunuz solunum yolunu rahatlamas&#; için tükürük ve balgam olu&#;turur. Oruç tutan ki&#;iler de böyle anlarda, balgam yutmak orucu bozar m&#; Diyanet bildirisi nedir diye merak eder.

Din görevlileri tükürük yutmak oruç bozar m&#; sorusuna aç&#;kl&#;k getirmek için kaynaklar yay&#;nlam&#;&#;t&#;r. &#;imdi sizlere, oruçluyken tükürük ya da balgam yuttu&#;unuz anlarda neler yapman&#;z gerekti&#;ini ifade edelim. Akl&#;n&#;zdaki tükürük yutmak orucu bozar m&#; Diyanet aç&#;klamas&#; nedir sorusunun yan&#;tlar&#;n&#;, bu sayfada görebilirsiniz!

&#;lginizi çekebilir: Sahurda Ezan Okunurken Su &#;çilir Mi?

balgam yutmak orucu bozar m&#;

Balgam Yutmak Orucu Bozar M&#;?

Balgam, vücudun salg&#;lad&#;&#;&#; bir salg&#; birikintisidir. Zaman zaman bo&#;az yolunda olu&#;ur ve ki&#;iyi rahats&#;z eder. Sa&#;l&#;kl&#; bir solunum için balgam&#;n at&#;lmas&#;, a&#;&#;z içinin derhal çalkalanmas&#; önerilir. Ramazan ay&#; içinde ya da di&#;er zamanlarda oruç tutarken zaman zaman balgam olu&#;abilir. Bu gibi durumlarda balgam&#;n orucu etkileyip etkilemedi&#;ini dü&#;ünebilirsiniz.

Balgam, vücudun kendisi taraf&#;ndan salg&#;lanan bir salg&#; oldu&#;u için orucu bozmamaktad&#;r. Birkaç mezhep balgam&#;n oruç üzerindeki etkisine farkl&#; görü&#;ler sunmu&#;tur. Mezhepler aras&#;nda olu&#;an farkl&#; dü&#;ünceler, balgam&#;n orucu etkileme konusunda &#;öyle der: E&#;er Hanefi mezhebine sahipseniz ve oruç tutarken balgam&#; yutarsan&#;z; orucunuz bozulmuyor.

Balgam yutmak orucu bozar m&#; Hanefi mezhebine göre iradeyle zorunda kal&#;nsa da istem d&#;&#;&#; yutma olsa da “hay&#;r” olarak cevaplanan bir sorudur. Bu ba&#;lamda bo&#;azdaki balgam&#; yutmak orucu bozar m&#;, a&#;za gelen balgam&#; yutmak orucu bozar m&#;, bilerek balgam yutmak orucu bozar m&#;, bilmeden balgam yutmak orucu bozar m&#; gibi sorular&#;n tümünün cevab&#; hay&#;r olur.

Ancak &#;afii mezhebine sahip olanlar&#;n oruçlar&#; bozuluyor. Çünkü &#;afii mezhebinde göre balgam&#;n istekli &#;ekilde yutulmas&#; orucu bozar. Ayr&#;ca, &#;afii mezhebine göre balgam bo&#;azda “h” harfinin ç&#;kt&#;&#;&#; yere kadar gelmi&#;se oruç bozulur. Balgam yutmak orucu bozar m&#; &#;afi mezhebine göre niyete bak&#;larak cevaplanan bir sorudur. &#;afii mezhebi için balgam&#;n irade d&#;&#;&#;nda yutulmas&#; orucu bozmaz.

Yani yanl&#;&#;l&#;kla balgam yutmak orucu bozar m&#; sorusu &#;afii mezhebinde hay&#;rd&#;r. &#;afii mezhebi için balgam&#;n irade d&#;&#;&#;nda yutulmas&#; orucu bozmaz. Hanefi mezhebine göre ise; balgam pis bir salg&#;d&#;r ve oruçluyken yutulmamal&#;d&#;r. Vücuttan d&#;&#;ar&#; tükürük yoluyla at&#;lmal&#;d&#;r.

Oruç tutarken balgam yutarsan&#;z; öncelikle mezhebinizin kurallar&#;na göz atabilirsiniz. Sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan balgam&#;n yutulmas&#;, tekrar etmesine neden olacakt&#;r. Bu nedenle olu&#;an balgam&#; tükürüp lavaboya atmal&#;s&#;n&#;z.

&#;lginizi çekebilir: Du&#; Almak Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

Tükürük Yutmak Orucu Bozar M&#;?

Tükürük bezler, vücutta hormonlar&#;n çal&#;&#;mas&#;na yard&#;m eder. Baz&#; ki&#;ilerin çok fazla tükürük salg&#;lad&#;&#;&#;, baz&#;lar&#;n&#;n ise neredeyse tedavi görecek &#;ekilde tükürük salg&#;lamad&#;&#;&#; gözlemlenmektedir. Tükürükler, a&#;&#;z içindeki bakterilerin vücuda girmesine engel olur. Uzmanlar, tükürü&#;ün a&#;&#;z içinde birikmesini önermez.

Tükürük de t&#;pk&#; balgam gibi vücut içinde üretilen bir salg&#; oldu&#;u için orucu bozmaz. Oruçluyken a&#;&#;z içinde tükürük olu&#;abilir. Bu tükürükler a&#;&#;z kurulu&#;unu önler ve vücut sisteminin bir parças&#;d&#;r. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsan&#;z ve akl&#;n&#;zda orucun bozuldu&#;u endi&#;esi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktad&#;r.

Dini aç&#;dan tükürükleri biriktirip yutmak mekruh bir davran&#;&#;t&#;r. Tükürük yutmak orucu bozar m&#; Diyanet aç&#;klamas&#; bu soru için nedir diyorsan&#;z ilgili cevapta; bu durumun dini aç&#;dan yasak olmamas&#;na kar&#;&#;n yap&#;lmamas&#; istenen bir eylem oldu&#;u aç&#;klamas&#;n&#;n oldu&#;unu iletebiliriz.

Biriktirmeden tükürükleri yutarak, dinin uygun görmedi&#;i davran&#;&#;tan uzak kalabilirsiniz. Oruç günlerinde tükürük yutarsan&#;z, oruca devam edebilirsiniz. Orucun bozulmad&#;&#;&#;n&#; unutmamal&#;s&#;n&#;z.

Baz&#; durumlarda di&#; eti kanamas&#; ya&#;anabilir. Bu gibi anlarda ise olu&#;an kan, tükürükle kar&#;&#;&#;r. E&#;er çok az miktarda kan varsa; oruç bozulmaz. Ancak a&#;&#;z dolusu kan ve tükürük görüyorsan&#;z; orucunuz bozulur. Bu orucun kazas&#;n&#; kendinize en uygun günde tutman&#;z önerilir.

Bu konuyla ilgili ak&#;llardaki soru i&#;aretini gidermek için Diyanet taraf&#;ndan yap&#;lan aç&#;klamay&#; aktaral&#;m:

Di&#; kanamas&#; orucu bozmaz. Ancak ç&#;kan kan, kar&#;&#;t&#;&#;&#; tükürü&#;e e&#;it veya daha fazla olursa yutulmas&#; hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate al&#;nmaz. (Haddâd, el-Cevhera, I, )

Tükürük yutmak orucu bozar m&#; &#;afii mezhebine göre bir özel durumda evet olarak yan&#;tlanan bir sorudur. E&#;er tükürük a&#;&#;zdan d&#;&#;ar&#; ç&#;kt&#;ktan sonra tekrar a&#;za al&#;n&#;p yutulursa oruç bozulmu&#; kabul edilmektedir. Yani çok tükürük yutmak orucu bozar m&#;, miktarla ilgili bir durum mu var diye kafan&#;z kar&#;&#;&#;yorsa bunun önemli olmad&#;&#;&#;n&#; söyleyebiliriz.

&#;lginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

tükürük yutmak orucu bozar m&#;

Çok Fazla Tükürük Yutmak Orucu Bozar M&#;?

Tükürük, a&#;&#;z içinde do&#;al &#;ekilde salg&#;lanan bir s&#;v&#;d&#;r. Miktar&#; ne olursa olsun, orucu tükürük bozmaz. Baz&#; ki&#;ilerin hormonal yap&#;s&#;ndan dolay&#; fazla tükürük salg&#;lamas&#; normaldir. Bu ki&#;iler, oruç tuttu&#;unda tükürük yutabilir ve oruca engel olmaz.

Balgam Yutulursa Ne Olur? Oruca Etkisi Nedir?

Balgam konu&#;ma ya da öksürme an&#;nda bazen yutulabiliyor. Ramazan ay&#;nda ki&#;iler balgam&#; yutarken endi&#;e ediyor. Oruca olan etkisini bir daha netle&#;tirmek için &#;unu diyebiliriz ki; vücut taraf&#;ndan salg&#;lanan bir s&#;v&#; oldu&#;undan orucu bozan bir durum de&#;ildir.

Bo&#;aza Gelen Bir &#;eyi Yutmak Orucu Bozar M&#;?

Bu soruyu netle&#;tirmek için bo&#;aza gelen &#;eyin ne oldu&#;unu bilmek önemlidir. E&#;er vücut taraf&#;ndan salg&#;lanan bir s&#;v&#; bo&#;aza geliyorsa orucun bozulmad&#;&#;&#;n&#; ifade edebiliriz. Ancak içecek ve d&#;&#;ar&#;dan al&#;nan bir s&#;v&#; bo&#;aza gelirse oruç bozulabilir.

balgam yutmak orucu bozar m&#;

Kusmak Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

Göz, Kulak, Burun Damlas&#; Orucu Bozar M&#;?

Kan Vermek Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

Di&#; F&#;rçalamak Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

Oruç Tutman&#;n Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z &#;çin Bilimsel 10 Faydas&#;

Bebeklerde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir ve nasıl geçer? Bebeklerde balgamlı öksürük evde tedavi ile nasıl söktürülür?

Kimi zaman yetişkinleri bile çileden çıkartan balgamlı öksürük, bebeklerinde korkulu rüyası. Hırıltılardan uyuyamayan, öksürürken kusan bebeklerde, balgamlı öksürük sorunu çözümsüz değil. Bebeklerde balgamlı öksürük nasıl geçer? Bebeklerde balgamlı öksürüğü geçiren doğal yöntemler nelerdir? Sorularını taze anneler için cevapladık. İşte bebeklerde balgamlı öksürük problemiyle ilgili tüm merak edilenler…

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Bebeklerde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir ve nasıl geçer? Bebeklerde balgamlı öksürük evde tedavi ile nasıl söktürülür?

BEBEKLERDE BALGAMLI ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Bebeklerin akciğerleri ve solunum yolları gelişmiş olmadığından çok kolay toz, mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır ve tahriş olurlar. Mikropların birikmesi, burunun tıkanması ile genizde mukus birikmesi ve solunum yolunun tahriş olmasıyla bebeklerde balgamlı öksürük meydana gelir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı, hırıltı ve balgama ne iyi gelir? Bebeklerde hırıltı evde tedavi ile nasıl geçer?

BEBEKLERDE BALGAMLI ÖKSÜRÜK VE HIRILTI NASIL GEÇER?

  • Yetişkinlerin öksürerek vücut dışına attığı balgamı, bebekler kolayca vücut dışına atamazlar. Bebeklerin balgamı vücut dışına atabilmesi için yapılması gereken, izlenilmesi gereken yollar vardır.
  • Bebeklerde balgam söktürücü bitkiler:
  • Bebeklerin boğazlarını yumuşatmaları için (18 aylıktan büyük bebeklere) ılık su – limon karışımının içine bal karıştırarak bebeğinize verin. Bu karışım bebeğinizin boğazını yumuşatacak ve balgamın daha kolay atılmasını sağlayacaktır.
Sürekli Geğirme Ve Çok Az Gaz Çıkarma Neden Olur, Nasıl Geçer? Sürekli Geğirmenin Nedeni Nedir, Neyin Belirtisi?

  • Bebeğinize bolca su içirmelisiniz. Vücuttaki su ile balgam atılması kolaylaşacaktır.
  • Çörek otu kaynatılıp süzülen suyu bebeğe verilmelidir. Çörek otu balgam söktürücü özelliği olan doğal bir ilaçtır. Aynı şekilde ıhlamur da bebeklerde balgam sökmeye yardımcı olan doğal bir ilaçtır.
  • Elma ve armut kabukları, zencefil, tarçın ile kaynatılarak süzülmüş suyunun bebeğe içirilmesi bebeklerde balgam atılmasına yardımcı olur. Zencefil katı olan balgamın yumuşatılmasını sağlayacaktır ancak 2 yaşının altındaki bebeklere zencefil verilmemelidir. Elma ve armut kabukları ise balgamın vücut dışına atılmasını sağlar. Havuç suyu, ada çayı da balgam söktürücü özelliği olan doğal ilaçlardır.
Emziren anneler bu besinlerden uzak durun!
bebegimvebiz

EN ÇOK OKUNANLAR

ARKADAŞINA GÖNDER

Bebeklerde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir ve nasıl geçer? Bebeklerde balgamlı öksürük evde tedavi ile nasıl söktürülür?

SON DAKİKA

Balgam

Balgam Nedir?

Balgam tıpta mukus ya da sekresyon olarak adlandırılır. Vücut genellikle kendini korumak için bu mukusu üretir. Vücut içine giren bakteri, mikrop, virüs, toz, zararlı maddeler gibi vücuda yabancı şeyleri dışarıya atmak ister ve bu nedenle balgam meydana gelir. Balgam boğazda balgam hissi olan geniz akıntısı balgam ile aynı şey zannedilebilir. Ancak genizde balgam hissi geniz akıntısı boğazın içinde meydana gelirken balgam daha çok öksürükle dışarıya atılır.

Balgam yapısı ve özellikleri normalde renksiz, kokusuz, akışkan, berrak görünümlü ve akışkan kıvamdadır. Eğer balgamda renk, kıvam, yapı ve koku gibi değişiklikler meydana gelmiş ise bazı hastalıklar olabileceği için önemsenmesi gereken bir belirti olabilir.

Balgam normal koşullarda vücutta her gün üretilen bir salgıdır. Meydana geldiği maddeler su başta olmak üzere protein, antikor ve tuzlardan oluşmaktadır. Her gün üretildiği için solunum sisteminin korunması ve buraya giren yabancı maddelerin hemen dışarı atılması sağlanır. Burun, nefes borusu, boğaz ya da akciğerlerde bir enfeksiyon oluşursa ya da bir hastalık var ise balgam yapımı vücut tarafından arttırılır ve öksürme şeklinde bu maddeler dışarı atılmaya çalışılır.

Balgam çeşitlerini renginden ve kıvamı, yapısından anlayabilmek ve yorumlayabilmek mümkündür. Balgam yapısı ve özellikleri normalde renksiz, kokusuz, akışkan, berrak görünümlü ve akışkan kıvamdadır.

Kıvamına Göre Balgam Çeşitleri

Solunum yollarını korumakta çok önemli bir görevi olan balgam dışardan gelen zararlı maddeleri tutarak solunum yollarına ulaşmasını engeller. Bu nedenle balgamın yapısı dışardan alınan, tutulan maddeler nedeniyle değişebilir. Normalde durumda akışkan bir yapısı olsa da maddelere göre incelebilir, kanlı olabilir, balgamda az miktarda kan gelmesi ve genizden gelen balgamda kan olabilir, kalınlaşabilir bazen iltihaplı olabilir. Bazı durumlarda da akışkan değil de yapışkan ve sümük salgısı kıvamında bir hale gelebilir.

  • Köpüklü Balgam: Köpüklü balgam yapısı köpüklü ve çok akışkan olmayan, berrak ve jöle gibi görünen bir yapıdadır. Genelde sık görülen bir balgam çeşididir. Balgamlı öksürükler sık görülür. Boğazda balgam hissi sıktır. Boğaz oluşan his nedeniyle ses kısıklığı öksürük ve balgam normaldir. Bazı durumlarda normaldir ve bir hastalık nedeniyle olmayabilir. Kısa sürede geçmeyen balgam sürekli balgam haline geldiğinde sorun olabileceği için doktora danışılması önemlidir. Enfeksiyonlar, kirli hava ya da sigara balgam oluşması nedenlerindendir ve köpüklü balgam oluşmasının başlıca nedenleri olabilir. Bademciklerin iltihaplanması sonucu boğazda gıcık ve balgam oluşabilir. Aynı zamanda üst solunum yolunda da meydana gelen enfeksiyonlar ile boğazda kuruluk ve balgam oluşabilir. Köpüklü balgam kıvamından dolayı yutkunma zorluğu ve balgam çıkarma ile meydana gelebilir, akciğerde gelen enfeksiyonlar nedeni ile ciğerde balgam oluşabilir. Bu durumda öksürürken balgam gelmesi muhtemeldir. Beyaz köpüklü balgama dönüşebilir. Bir hekime gidilmesi faydalıdır.
  • İltihaplı Balgam: İltihaplı balgam genelde bulanık bir şekildedir ve yapısı da jöle kıvamındadır. İltihap durumlarında yeşil sümük ve balgam yani koyu yeşil balgam ve koyu sarı balgam şeklinde olabilir. İltihap durumunda koyu balgam olduğu için pürülan balgam adı da verilir. Aşırı balgam ve sık balgam çıkarma olabilir. İltihaplı balgamda mikroplar, virüsler neden olacağı için ağızda bir koku meydana gelir. Sürekli balgam çıkarma görülebilir.
  • Yapışkan Balgam: Normalde yapışkan değil akışkan kıvamda olan balgam bazı maddeler nedeniyle şeffaf yapışkan balgam haline gelebilir. Bazen sert balgam, katı balgam şeklinde de karşımıza çıkabilir. Katı balgam gelmesi kıvamın değişmesi nedeniyle olabilir. Radyoterapi tedavisi ilk nedeni olabilir. Süreç sonunda iki altı ay kadar sonra normal haline geri dönmesi beklenir. Sigara kullanan bireylerde ve sigarayı bıraktıktan sonra balgam oluşması soluk borusunun içindeki meydana gelen tahriş nedeniyle olur. Soluk borusuna zarar verdiği için balgam yapmayan sigara yoktur. Genelde sabahları balgam artışı olur.
  • İnce Balgam: Alerji durumlarında ya da hafif soğuk algınlığı, nezle gibi durumlarda meydana gelir. Yapısı sık renk ve kıvamı incedir.
  • Kalın Balgam: Meydana gelen enfeksiyon ilerledikçe vücutta oluşan balgamın kıvamı da kalınlaşır. Havanın kurumasından da kaynaklanan bir balgam türüdür. Balgamın yoğunluğu artmıştır.

Rengine Göre Balgam Çeşitleri

Normal durumlarda oluşan balgamın kendine özgü renk, koku ve yapısı vardır. Kokusuz, renksiz, berrak, şeffaf balgam şeklinde olmalıdır. Eğer bu özellikler değişmiş ise vücutta bir hastalık, yolunda gitmeyen bir durum var denilebilir. Balgam renkleri ve hastalıkları bize bir ipucu olabilir. Balgam renkleri değişmesi durumunda da hızlı tedavi için doktora başvurmak gereklidir.

Balgam renkleri ve hastalıkları:

  • Yeşil - Sarı Renkte Balgam: Eğer balgamın rengi sarı balgam, yeşil balgam şeklinde bir renge dönüşmüşse, yeşil balgamlı öksürük var ise bir enfeksiyon habercisi olabilir. iltihaplı balgam olarak da bilinir. Renk sarıdan yeşile doğru dönüşebilir. . Sarı balgam ve öksürük sık görülen ikilidir, vücut öksürük ile bu enfeksiyonu dışarı atmaya çalışır. Yapışkan bir yapısı olduğundan boğazda sürekli balgam hissi olabilir. Bu çeşit balgamda balgam çıkarma zor olabilir. Akciğerde enfeksiyon, tüberküloz, astım ve kronik bronşitte görülen bir türdür.
  • Kırmızı - Pembe (Kanlı) Balgam: Balgamın pembe ya da kırmızı şekilde olması balgamda kan olduğunu, kanlı balgam olduğunu düşündürür ya da kanamalar nedeniyle olabilir. Bazen balgamda çizgi şeklinde kan olabilir. Bu durumda öksürürken zorlanmış olmakta bu kana neden olabilir. Ancak kanlı balgam gelmesi önemli bir durumun habercisi olabilir. Kanlı balgam öksürük akciğer ödemi, kanama, tüberküloz gibi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Enfeksiyon eşliğinde rengi turuncu balgam gibi görülebilir. Kanlı balgam faranjit durumunda da görülebilir.
  • Beyaz Balgam (Gri Balgam): Balgamın renginin beyaz olması normal balgam olan şeffaf renkli balgama benzediği için sorun olduğu düşünülmeyebilir. Aslında beyaz balgam gri balgamdır yani rengi beyaz değil gridir. Tuzlu balgam gibi görünebilir. Ancak beyaz gibi gözükmektedir. Solunum yollarındaki rahatsızlıklar ve astım nedeniyle meydana gelebilen bir balgamdır.
  • Kahverengi Balgam: Balgamın norma kıvamı saydamdır ve akışkandır. Bazı rahatsızlıklarda farklı rahatsızlıklar neticesinde değişebilmektedir. Kahverengi balgam, kırmızı ya pembe balgam sorunundan sonra meydana gelebilir. Bu kanın koyulaşmış hali olabilir. En bilinen  sebepleri akciğer hastalıklarıdır. Ayrıca sigara içenlerde, ya da sigarayı bıraktıktan sonra balgam içindeki katran, nikotin gibi maddeler nedeniyle kahverengi balgam şeklinde meydana gelebilir.
  • Siyah Balgam: Siyah balgam tozlu ya da kirli yerlerde solumanın sonucunda meydana gelebilir. Koyu renk balgam olarak da bilinir. Kömür madeni, sigarada bulunan katran neden olabilir. Mantarlar da siyah balgama neden olabilir. Balgamda siyah lekeler şeklinde de görülebilir.

Balgam Belirtileri

Balgam her insanda vücudu savunmak ve dışarı zararlı maddeleri atmak için belirli miktarlarda üretilen bir salgıdır. Ancak normal miktarda ve kıvamda bir sorun teşkil etmez ve bireyi rahatsız etmez. Bazen insanlar bunun farkına bile varmayabilir. Balgam üretiminin arttığı zaman bazı belirtiler meydana gelir.

Bu belirtiler:

  • Öksürük: Balgam üretimi çok olunca vücut bunu dışarı atmak için öksürük meydana gelecektir. Boğazda hırıltı ve balgam olduğunda hırıltılı öksürük, ve balgam gelmesi normaldir. Böyle durumlarda yutkunurken boğazda balgam hissi olabilir. Balgam temizleme isteği, sürekli balgam atmak ve sabahları balgamlı öksürük oluşabilir. Öksürüksüz balgam var ise yapışkanlığından dolayı atılamıyor olabilir. Geçmeyen balgamlı öksürükte, sürekli öksürük ve balgam şikayeti ile hekime başvurulmalıdır.
  • Geniz Akıntısı: Geniz akıntısı ve balgam bazen karıştırılabilir. Balgam atılamadığı zamanlarda balgam yutmak geniz akıntısı ile karıştırılabilir. Geniz akıntısı dışarı atılmaz. Ancak balgam dışarı öksürük ile atılabilir. Boğazda balgam birikmesi geniz akıntısı zannedilebilir. Boğazda balgam var hissi öksürük ile atılıyorsa geniz akıntısı değildir.
  • Ses Kısıklığı: Boğazda sürekli balgamlı öksürük nedeniyle seste kısılma ve boğuklaşma meydana gelebilir. Ses kısıklığının nedeni balgamın birikmesi ve ses telleri etrafında toplanması nedeniyle olabilir. Sabahları balgam çıkarmak ile bu ses kısıklığı biraz azalabilir.
  • Nefes Darlığı: Nefes darlığı meydana gelmişse balgamın solunum yollarında birikmiş olabileceği akla gelebilir. Balgam nefes darlığı durumunda en sık görülür. Sürekli burun tıkanıklığı ve balgam bu nedenle ilişkilendirilebilir.

Balgamın Nedenleri

Balgam vücuda giren yabancı maddeleri dışarı atmak ve vücudu korumak için belirli miktarlarda üretilir. Ancak yapısı ve kıvamı değişmeye başladığında patolojik bir durum olduğunun göstergesi olabilir. Bazı nedenler balgamın renginin ve kıvamının değişmesine neden olabilir. 

Bunlar:

  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Vücudun ağız, burun, boğaz ve de yutak kısmı olan üst solunum yolları enfeksiyonlarına çok fazla virüs neden olabilir. Bazen de bakteriler ve mantarlar neden olabilmektedir. Bulaşıcı hastalıklardır. Enfeksiyonlar nedeniyle balgam meydana gelebilir.
  • Bademcik İltihabı: Bademcikler vücuda ağız ve burundan giren enfeksiyonları toplayıp daha fazla içeri girmelerine izin vermezler. Bu nedenle üzerlerinde kalan mikroplar nedeniyle iltihap gelişebilir. Vücut balgam üretimini artırıp bu bakterilerin dışarı atılmasını sağlar.
  • Larenjit: Gırtlak adı verilen bu bölüm boğazımızdaki geçiş alanıdır. Burada ses telleri vardır. Bu bölgenin iltihaplanmasına larenjit adı verilir. Burada oluşan enfeksiyonlardan kurtulmak için vücut balgam üretimi yapar ve balgam atmak için öksürük ile dışarı atmaya çalışır.
  • Mononükloz: Uçuk yani herpes virüs grubundan olan epstein-barr virüsü (EBV) nedeniyle olur. Her yaşta olabilir, tükürük ile bulaşan bir virüstür. Boğazdan virüsleri gireceği için vücut alarma geçer ve balgam üretimi artar. Boğazda ve burun pasajında çok fazla virüs olunca sürekli burun tıkanıklığı ve balgam olabilir.
  • Krup Hastalığı: Bu hastalık çok bilinen bir hastalık değildir çünkü en çok küçük yaştaki çocuklar ve bebeklerde görülür. Virüs kaynaklı ve gırtlakta meydana gelen bir hastalıktır. Ses tellerinde şişlikler oluşur. Havlama şeklinde bir öksürük meydana çıkabilir. Çok fazla balgam oluşmuşsa balgam kusmak şeklinde balgam çıkarılabilir. Sürekli balgam gelmesi, balgam çıkaramama, balgam atamamak ya da çocuğun balgamlı kusması bu hastalıkta olabilir.
  • Sigara: Sigara özellikle solunum yoluyla alınan bir maddedir ve buranın yapısını bozar. Ayrıca içeriğindeki maddeler de vücuda zararlıdır. Bu nedenle vücut balgam ile bu maddeleri dışarı atmak ister. Sigara balgam söktürücü maddelerin de etkisini azaltabilir.  Bireyin sigarayı bıraktım balgam atamıyorum şikayetleri bu yapının bozulmasından kaynaklanabilir.
  • Kimyasal Maddeler: Kimyasal maddeler birçok bileşenden oluşan maddelerdir. Bunların bazıları vücuda yabancı ve zararlı maddelerdir. Bu maddeler solunum yolu, sindirim yolu, göz, deri, damar gibi yollardan vücuda girebilir. Alerjik reaksiyon oluşturduklarında ya da zararlı maddeler ise vücut bunları atmak ister ve balgam oluşumu artar.
  • Hamilelik: Kadınlarda hamilelikte meydana gelen bazı hormonal değişimler, fiziksel değişimler balgam üretiminin artmasına neden olabilir. Sigara da buna etki edebilir. Ayrıca annenin alerjik bir bünyesi varsa bebekte meydana gelen salgılar bile yabancı bir madde olarak algılanabilir.

Balgam Teşhisi

Balgam şikayeti meydana geldiğinde nedenleri birden fazla olduğu için bu nedenlerin teşhisinin yapılması ve ona göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Hekime başvurduğunuz zaman hekim teşhis koymak için öncelikle sizi değerlendirecek ve ardından balgam türü, rengine göre tanı aranır ve tedavi planlanır.

  • Fizik Muayene: Hekime başvurduğunuz zaman öncelikle sizde meydana gelen belirtileri ve şikayetlerinizi dinleyecektir. Ardından balgamın rengi, kokusu, kıvamı, özelliği ve miktarını soracaktır. Başka bir hastalığınız var mı ya da ilaç kullanıyor musunuz bunları da soracaktır. Ardından çubuk yardımı ile boğazınızı da muayene edebilir.
  • Balgam Kültürü: Balgam kültürü için balgamdan örnek toplanması gerekir. Hekim size nasıl yapılacağı konusunda yönlendirme yapacaktır. Balgam toplama için bazı özel plastik kutular bulunmaktadır. Buraya balgam örneği alındıktan sonra laboratuvar ortamında incelenmesi yapılacaktır.
  • Bronkoskopi: Eğer balgam kültüründen sonra hekim gerekli gördüyse bu yöntemi de isteyebilir. Burada ucunda bir kamera bulunan alet ile akciğer bronşlarının içi görüntülenir. Bu işlemin sonucuna göre de gerekli tedavi hekim tarafından planlanacaktır.

Balgam Tedavisi

Balgam birçok nedenden dolayı meydana geldiği için öncelikle hekim tarafından neden olduğu bulunmalıdır. Ardından nedenine yönelik tedaviyi hekim belirlemelidir. Neden ortadan kaldırılmak için tedavi yapılırken balgamın atılması ve ortadan kaldırılması için de tedaviler planlanabilir.

Bunlar:

İlaç Tedavisi: Balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştırmak ya da oluşmasını engellemek için bazı ilaçlar mevcuttur. Balgama neden olan hastalık tedavi edilirken bir yandan da balgam tedavi edilmelidir ki vücuttan dışarıya atılsın.

  1. Antibiyotik: Balgam bazı yabancı maddelerin vücuda alınması sonucunda oluştuğu gibi eğer enfeksiyon nedeniyle meydana gelmişse antibiyotik kullanarak balgamın azaltılması ve tedavi edilmesi sağlanabilir. Kullanılacak antibiyotik türüne ve dozuna hekim karar vermelidir.
  2. Alerji ilaçları: Antihistaminik adı ile de bilinen bu ilaçlar vücudun alerjik tepki gösterdiği durumlarda kullanılırlar. Eğer balgam vücuda alerji yapan bir madde nedeniyle meydana geliyorsa bu durumun ortadan kaldırılması için alerji ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
  3. Balgam Söktürücüler: Balgam normalde öksürük ile vücuttan atılmaya çalışılır. Ancak çok yoğun, inatçı ve atılamıyorsa bu durumda en etkili balgam söktürücü müdahale balgam söktürücü şurup, balgam söktürücü tablet ilaçlar kullanılabilir. Balgam sökücü ilaçlar ve balgam söktürücü suda eriyen tablet asetilsistein adı verilen maddeden oluşur. Eğer hekiminiz uygun görürse balgam söktürücü bir ilaç ile tedavinizi planlar.

Balgam Tedavi Edilmezse

Balgam normalde her insanda üretilir. Belirli bir oranı, kıvamı, yapısı, kokusu ve miktarı vardır. Ancak eğer ki bu özellikleri değişirse bir problem olduğu akla gelmeli, bir hastalık belirtisini düşündürmelidir. Balgamın birçok nedeni vardır enfeksiyon nedeniyle oluşan balgamlar tedavi edilmezse eğer enfeksiyon ilerler ve tedavisi iyice zorlaşır.

Sigara ve çevre kirliliği gibi nedenlerden oluşan balgamda da bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir aksi takdirde zararlar nedeniyle, solunum yolu organları başta olmak üzere vücutta kansere neden olabilirler.

Balgama Ne İyi Gelir?

Balgam eğer vücutta bazı nedenlerden dolayı artmışsa rahatsız edici miktarlara ulaşabilir. Balgam çok olunca balgam atmanın yolları, öksürük ve balgam sökücü maddeler araştırılır. Balgam söktürücü yöntemler balgamın atılmasını kolaylaştırıp rahatlatıcı olabilir. Balgam söktürücü besinler, balgam söktürücü karışım, balgam söktürücü kür gibi yöntemlerle balgam kurutucu etki sağlanabilir.

Bunlar:

  • Balgam Sökücü Bitki Karışım Çayları: Ilıtılmış bir su bardağı suya zerdeçal, zencefil, karabiber ve kırmızı biberden oluşan karışımı güzelce karıştırın, kaynatın ve bu balgam söktürücü çayı iyice soğutmadan ılık tüketin. Balgam söktürücü bitki çayları içinde etkili bir karışımdır.
  • Limon: Bir bardak yaklaşık ml ılıtılmış suya 1 yemek kaşığı kadar limonun  suyunu ilave edin ve bunu yavaş yavaş için. Öksürük balgam söktürücü ve rahatlatıcı bir karışımdır.
  • Bal ve Acı Biber Şurubu: Balgam sökücü kür olarak hazırlayabileceğiniz bu karışım için çeyrek bardak elma sirkesi ile bir adet limon suyunu karıştırın. Ardından üzerine kaşık bal ilave edin. 1 yemek kaşığı kadar toz halinde zencefil koyun. Yarım yemek kaşığı acı biber ilave edin. Günde birkaç kez olacak şekilde tüketin. Balgam söktürücü içecekler listesinde başta gelen balgam söktürücü bal en etkili yöntemlerden biridir.
  • Elma Çayı: Elma balgam sökücü meyveler denilince akla ilk gelen meyvedir. Balgam söktürücü elma çayı için yarım adet soyulmuş elma gerekir. Yarım limondan çıkan su ardından 1 yemek kaşığı miktarda bal ile yapılır. Elmalar pişince ezilir bal ve limon suyu ile karıştırılır. Gün içinde iki ya da üç kerede içecek şekilde tüketin.
  • Rezene Çayı: Rezene çayı ıhlamur ile kaynatılınca en iyi balgam sökücü çayların başında gelir. Bir miktar rezene ve ıhlamur kaynayan suya atılır birkaç dakika demlenmeye bırakılır. Öksürük kesici balgam söktürücü etkisinden dolayı tercih edilir.
  • Su içmek: Boğazda oluşan balgam kıvamı koyulaşmış, atılması zor hale gelebilir. Günde yaklaşık olarak içilen litre su ile boğaz kısmı nemli tutularak balgamın yoğunluğu da azaltılır ve atılması kolaylaştırılır.
  • Ortamın Nemli Olması: Kuru hava öksürük ve zor nefes almaya sebep olabilir. Geniz akıntısı gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Ayrıca balgamın atılması için ortamın nemli olması ve solunum yollarının nemli tutulması önemlidir. Bu nedenle buhar makineleri gibi makineler ile ya da kalorifer üzerine konulan sular, ıslak bezler ile ortam nemi artırılabilir. Özel üretilmiş buhardanlıklardan da kullanılabilir.
  • Balgam Çıkarma Egzersizleri: Balgam çıkarmak için yukarıdaki balgam çıkarma yöntemleri çay ve karışımlar ile birlikte ilave olarak balgam çıkarma egzersizleri de balgamın atılmasını kolaylaştıracaktır. Nefes alırken beş saniyede alın, üç kerede öksürerek bu nefesi vermeye çalışın. Eli kubbeleştirerek yapılan sırt masajı da ciğerdeki balgamın atılımını kolaylaştırır. Eli çukur haline getirip sırta aşağıdan yukarı hareketlerle aşırı olmayacak şekilde vurulması hareketidir.

Balgama Ne İyi Gelmez?

Balgam herkeste üretilen bir salgı olduğu için her zaman bir hastalık olduğu söylenemez ancak kokusu, yapısı, kıvamı, miktarı artınca bir hastalıktan kaynaklanıyor denilebilir. Balgamın meydana gelmesine neden olan ve balgamı artıran bazı durumlar vardır.

Bunlar:

  • Sigara: Sigara her şeyde vücuda zararlı bir maddedir. Ancak ilk kendini belli eden zararlarından biri de balgamdır. Sigara içer içmez solunum ve yutağa zararlı etkileri olur. Vücut soluk yolunda ve boğazda kalan zararlı maddeleri dışarı atmak için balgam üretimini arttırır.
  • Kirli Hava: Havadaki kirli maddeler bulununca nefes yoluyla bu zararlı maddeler vücuda zarar verir. Vücut bu maddeleri dışarı atmak ister ve normalde ürettiği balgam miktarından çok daha fazla üretmeye başlar.
  • Alerji: Eğer bir şeye alerjiniz varsa bu maddeyle karşılaşmanız da balgam üretimini artıracaktır. Bu nedenler bilinen bir alerjiniz varsa bu maddeden uzak durmanız gerekir. Ya da alerji testi yaptırmakta fayda vardır.

Balgam İlaçları

Balgam oluştuğu zaman bazı ilaçlar ile balgamın tedavi edilmesi sağlanabilir. Balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştırmak ya da oluşmasını engellemek için bazı ilaçlar mevcuttur.

  • Antibiyotik: Eğer balgam enfeksiyon nedeniyle meydana gelmişse antibiyotik kullanarak balgamın azaltılması ve tedavi edilmesi sağlanabilir. Kullanılacak antibiyotik türüne ve dozuna hekim karar vermelidir.
  • Alerji ilaçları: Bu ilaçlar vücudun alerjik tepki gösterdiği durumlarda kullanılırlar. Antihistaminik adı ile bilinirler. Eğer balgam vücuda alerji yapan bir madde nedeniyle meydana geliyorsa bu durumun ortadan kaldırılması ve baskılanması için alerji ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Balgam Söktürücü: Balgam normalde öksürük ile vücuttan atılmaya çalışılır. Ancak çok yoğun, inatçı ve atılamıyorsa bu durumda en etkili balgam söktürücü müdahale balgam söktürücü şurup, balgam söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Balgam sökücü ilaçlar asetilsistein adı verilen etken maddeye sahiptir. Eğer hekiminiz uygun görürse balgam söktürücü bir ilaç ile tedavinizi planlar.

Hamilelikte Balgam

Balgam vücuda giren yabancı maddelere karşı doğal savunucudur. Miktarının arttığı bazı durumlar ve hastalıklar vardır ancak gebelikte de bu miktar artabilir. Gebelikte kadınların hormonlarında bazı değişimler meydana gelmektedir. Bu hormonlar vücuttaki birçok şeyi etkiler ve normal seyrini değiştirir.

Hamilelikteki östrojen ve progesteron adı verilen hormonlar nedeniyle mukozalarda şişme ve ödem görülebilmektedir. Bu nedenle vücutta balgam üretimi artar. Hamilelikte öksürük ve balgam bu nedenle meydana gelebilir. Öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı öksürük, ses kısılması gibi belirtiler varsa yine de bir sağlık kuruluşuna başvurmak diğer altında yatan başka bir hastalık olup olmadığını öğrenmek açısından önemlidir.

Çocuklarda Balgam

Balgamın normalde üretildiğinden fazla üretilmesi nedenleri birden fazladır. Bunların başında enfeksiyonlar, bazı akciğer hastalıkları, bazı virüsler, bakteriler ve mantarlar nedeniyle meydana gelebilir. Çocuklarda solunum yolları yapısı yetişkinlere göre daha kısadır ve yetişkinlere oranla daha az yabancı maddeyle temas etmişlerdir ve vücut yeni maddeleri yabancı madde olarak algılayıp vücudunu savunmak ve bu maddeleri dışarı atmak için balgam miktarını artırabilir.

Çocuklarda enfeksiyonlar çok sık görülmektedir, bu nedenle balgam meydana gelme ihtimali de daha yüksektir. Bazı durumlarda kakada balgam şeklinde yapı görülebilir. Çocuğun kakasında balgam olması bağırsak enfeksiyonun habercisi olabilir. Bazen de boğazda oluşan balgamın rengi, yapısı değişebilir.

Balgam meydana geldiğinde çocuklarda balgamlı öksürük, nefes darlığı, hırıltılı soluk alıp verme, boğazda tıkanma hissi gibi belirtiler meydana gelebilir. Bazen balgam miktarı çok arttığı durumlarda çocuklarda gece balgamlı öksürük de meydana gelebilir. Böyle belirtiler meydana geldiğinde hekime başvurulması gerekmektedir. Hekim çocuklar için balgam söktürücü ilaç, ya da enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavi başlayabilir. Çocuklarda balgam söktürücü dozunun ayarlanmasına ve çocuklarda balgamlı öksürüğe hangi şurup ve hangi sıklıkta verileceğine hekim karar verecektir.

Bebeklerde Balgam

Vücut zararlı olarak algıladı maddelere karşı kendini savunup balgam ile dışarı atmaya çalışır ancak bu balgam bazen herkeste meydana geldiği miktarda ve yapıda meydana gelmemeye başlar. Bu durumda da bazı yolunda gitmeyen durumlar olabileceği akla gelir. Bebeklerde solunum yolları henüz tam olarak gelişmemiş olabilir. Özellikle erken doğum olan bebeklerin solunum yolları tam gelişmemiştir. Özellikle krup hastalığı denilen hastalık nedeniyle balgam meydana gelir. Krup hastalığı küçük yaşlarda görülen bir hastalıktır ve ses tellerinde şişlikler meydana gelir. Bu nedenle yenidoğan bebeğin balgamlı kusması gibi durumlar meydana gelebilir.

Bebeklerde de bazı enfeksiyonlar, akciğer ve solunum yolları nedeniyle balgam olabilir. Astım ya da alerji durumlarında meydana gelebilir. Bebeklerde mikroplar, yabancı maddeler çok kolay bir şekilde soluk yollarına ve burunda yapışıp burada birikebilir. Böylece bebekte balgam, bebeklerde balgamlı öksürük, bebeklerde geniz akıntısı ve balgam, bebeğin balgamlı kusması gibi şikayetler görülebilir.

Eğer kakadan balgam gelmesi gibi bir balgama benzeyen yapı var ise bağırsak enfeksiyonu olabileceği düşünülebilir. Bebek balgamlı öksürük durumunda tıkanabilir, uykusuzluk sorunu yaşayabilir. Tedavi için hekime başvurulması gerekir ve hekim antibiyotik ya da asetilsistein etken maddesi olan bir balgam söktürücü şurup tedavisi planlayabilir.

Bebeklerde balgam söktürücü ilaçları 2 aylık bebekte balgam için ayrı, 3 aylık bebekte balgamlı öksürük için ayrı, 4 aylık bebekte balgamlı öksürük durumunda yaşa, kiloya göre ayrı tedavi belirleyeceği için balgam söktürücü öksürük şurubu hekim gözetiminde kullanılmalıdır. Bebek balgam söktürücü ve bebeklerde balgam masajı uygulamasıyla iyice rahatlayacaktır. Bu masaj da sırtına iki parmak ile çok sert olmadan aşağıdan yukarı doğru hareketlerle yapılmaktadır.

Balgam için Hangi Doktora Gidilir?

Balgam eğer her bireyde meydana geldiği gibi normal kıvam, koku, miktar ve renkte meydana gelmiyorsa renginde kanlı balgam, siyah balgam, kahverengi balgam ve beyaz balgam gibi değişimler var ise beraberinde öksürük, hırıltı, ses kısıklığı gibi belirtiler de oluşuyor ise bir hekime başvurulmalıdır.

Balgam için yetişkin bireylerin Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne ya da bir Kulak-Burun-Boğaz (KBB) bölümüne başvurması gerekmektedir. Eğer çocuk ya da bebek hasta ise Çocuk Hastalıkları bölümüne ya da Aile Hekimine başvurarak balgam testi ve hekimin gerekli gördüğü diğer testler ile neden belirlenip tedavisi planlanmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası