doğduğun gün gökyüzü nasıldı / Doğum günümde uzay nasıldı? NASA Hubble teleskobu uzay fotoğrafları! - Takvim

Doğduğun Gün Gökyüzü Nasıldı

doğduğun gün gökyüzü nasıldı

enozeli Doğduğun Gün Gökyüzü Tablo gh-005

enozeli Doğduğun Gün Gökyüzü Tablo

Kurumsal Fatura

Satıcı : En Özeli

Koleksiyona Ekle

Boyut/Ebat: 20 x 30

Tahmini Kargoya Teslim: 9 gün içinde

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün En Özeli tarafından gönderilecektir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 100 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

enozeli Doğduğun Gün Gökyüzü Tablo

  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 100 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Ürün Özellikleri

  • MateryalAhşap
  • Parça SayısıTekli
  • RenkBej

Temmuz ayında hava yeni karardığında gökyüzüne bakarsak yaz gökyüzünün en parlak yıldızı olan Arkturus’u en yüksek konumunda görebiliriz. Bu sırada ilkbaharın simgelerinden olan Aslan takımyıldızı batı ufku üzerinde yer alır. Yaz gökyüzünün en parlak yıldızlarından Vega, Deneb ve Altair’in oluşturduğu Yaz Üçgeni’yse doğuda yükselmiş olur. Güney ufku üzerine bakarsak Akrep takımyıldızını görebiliriz. Hava karardıktan yaklaşık bir saat sonra da Yay takımyıldızı Akrep’in hemen solunda ufkun üzerinde kolayca görülebilecek kadar yükselir.

Akrep takımyıldızı ve Antares

Akrep, gökyüzünde bir kez bulduktan sonra kolayca tanınabilen bir takımyıldızdır. Takımyıldızın sağında üst üste duran üç yıldız, bu yıldızların hemen solunda bulunan ve akrebin kalbini simgeleyen Antares, aşağıya doğru yay çizen gövde ve yukarı doğru kıvrılmış kuyruk sayesinde bu takımyıldız gerçekten bir Akrep’e benzer.

Antares, Akrep Takımyıldızı’nın en parlak yıldızıdır. Bu sıralar güney yönünde görülen en parlak yıldız oluşu ve turuncu rengi sayesinde dikkat çekicidir. Adının Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı Ares’ten (Romalılar’ın Mars’ı) türediği düşünülüyor. Biri yıldız, öteki gezegen olduğu için yapısal olarak gerçekte birbirlerine hiç benzemeseler de renkleri ve parlaklıkları benzerdir. İşte bu nedenle yıldıza “Ares’in benzeri” anlamına gelen Antares adı verilmiş. Bu yıldıza Latince’de Cor Scorpii, yani “Akrebin Kalbi” de deniyor.

Antares, hemen hemen her yıl Mars’la yakın görünür konuma gelir. Bu durumda, bazen hangisinin Mars hangisinin Antares olduğunu anlamak zor olabilir. Özellikle de Akrep’in öteki yıldızları hava koşulları nedeniyle iyi seçilemiyorsa. Bir sonraki Mars-Antares yakınlaşması Aralık 2023’te gerçekleşecek.

Antares’in turuncu rengi onun dev bir yıldız oluşundan kaynaklanır. Antares, gökadamızdaki en parlak ve en büyük yıldızlardan biridir. Güneş’ten yaklaşık 10.000 kat daha fazla ışık yayar. Gökbilimciler Antares’in çapını, Güneş ile Dünya arasındaki uzaklığın yaklaşık 4 katı olarak hesaplıyor. Yani bu yıldızı Güneş’in yerine koyabilseydik, Jüpiter’e kadar olan tüm gezegenler içinde kalırdı. Artık ömrünün son demlerini yaşayan bu yıldız, yakın bir gelecekte süpernova olarak patlayacak.

Yay takımyıldızı

Akrep’in hemen solunda bulunan Yay takımyıldızı, mitolojide elinde yayıyla duran bir sentauru (at başlı adam) simgeler. Takımyıldız bir çaydanlığın demliğine benzediğinden, amatör gökbilimciler arasında çaydanlık olarak da bilinir. Hatta Samanyolu kuşağı bu çaydanlık şeklinin ucundan yukarı doğru yükseldiğinden, bu kuşak çaydanlıktan dökülen çayın buharına benzetilir.

Akrep ve Yay bölgesindeki derin gökyüzü cisimleri

İçinde bulunduğumuz Samanyolu Gökadası’nın merkez bölgesi ışık kirliliğinin olmadığı yerlerde gökyüzünde parlak bir şerit olarak göze çarpar. Samanyolu’nun merkez bölgesi dünyadan bakıldığında, Akrep ve Yay takımyıldızları sınırları içindedir. Bu bölge hem yıldızlar hem de derin gökyüzü cisimleri bakımından gökyüzünün en zengin bölgesidir. Bu bölgedeki derin gökyüzü cisimlerinin çoğu bir dürbünle rahatlıkla görülebilecek kadar parlaktır. Messier Albümü’nde yer alan birçok gökcismi de bu bölgede bulunur. Bunlardan en parlak olanlarına bu yazıda kısaca değineceğiz. Bu gökcisimlerinin gökyüzündeki yerlerini de yukarıdaki Akrep ve Yay takımyıldızlarını gösteren haritada görebilirsiniz.

Messier Albümü nedir?

Fransız gökbilimci Charles Messier 1700’lü yılların sonlarında 103 gökcisminden oluşan bir katalog hazırladı. Messier’in amacı kuyrukluyıldızlarla karıştırılabilecek cisimleri ayırt edebilmekti; çünkü o zamanlar kuyrukluyıldız avcılığı çok popülerdi ve bir kuyrukluyıldız keşfetmek dünya çapında ünlü olmak demekti. (Bu aslında günümüzde de böyle.) Daha sonra bu albüm genişletildi ve içerdiği toplam gökcismi sayısı 110 oldu. Messier Albümü gökyüzünün en parlak derin gökyüzü cisimlerini yani bulutsuları, gökadaları ve yıldız kümelerini içeriyor. Bu gökcisimleri, günümüzde de amatör gökbilimcilerin en çok gözledikleri ve fotoğrafını çektikleri gökcisimleri arasındalar.

M8 – Lagün Bulutsusu

Lagün Bulutsusu (M8), yaz gökyüzündeki en parlak bulutsulardan biridir. Karanlık, aysız gecelerde çıplak gözle bakıldığında, Samanyolu kuşağı üzerinde silik bir bulut gibi görünür. Charles Messier, kataloğunda bu gökcismini şu sözlerle tanımlamış: “Sıradan bir teleskopla bakıldığında bir bulutsuyu andıran yıldız kümesi. Ancak daha güçlü bir teleskopla bakıldığında, çok sayıda sönük yıldızdan oluştuğu görülüyor.” Messier’in tanımlaması tam olarak doğru olmasa da, bulutsuya baktığınızda göreceğiniz şey bu tanıma uyacaktır. Çünkü Lagün Bulutsusu’nun ortasında NGC 6530 numaralı açık yıldız kümesi yer alır.

Bulutsu nedir?

Evrenin oluşumundan artakalan ya da yıldızların çeşitli biçimlerde patlamaları sonucu ortaya çıkan, gaz ve tozdan oluşan gökcisimleridir. Yıldızlar bulutsuların içindeki gazın sıkışmasıyla oluşur. İçinde yeni doğmuş yıldızlar bulunan bulutsular ışık yayar. Bazı bulutsular ise önünde bulundukları yıldızların da ışığını soğurduklarından, karanlık görünürler. Yıldızların ölümü sonucunda oluşan bulutsular gezegenimsi bulutsular ve süpernova kalıntıları olmak üzere iki gruba ayrılır. Gezegenimsi bulutsular küçük kütleli yıldızların dış katmanlarını uzaya savurmasıyla, süpernova kalıntılarıysa büyük kütleli yıldızların patlamasıyla oluşur

M20 Üç Boğumlu Bulutsu (Trifid Bulutsusu)

Üç Boğumlu Bulutsu (Trifid Bulutsusu) olarak da bilinen M20, Lagün Bulutsusunun  üstünde bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi, üç parçalı bir görünüşü vardır. Aslında, bu üç parçalı görünüşü veren bulutsunun önünde yer alan karanlık bulutsudur. Birçok başka parlak bulutsu gibi M20 de yıldızların doğduğu bir bölgedir. M20, M8 kadar parlak olmasa da iyi gökyüzü koşullarında bir dürbünle gözlenebilir. Dürbünle, bulutsunun üç parçalı yapısını da seçmek mümkündür.

M6 ve M7 açık yıldız kümeleri

M6 ve M7, gökyüzünün en parlak açık yıldız kümeleri arasındadır. M7 Samanyolu’nun en zengin bölgesinde bulunan ve çıplak gözle kolayca seçilebilen ve gökyüzünde yaklaşık 2,5 Ay çapı kadar bir alan kaplayan bir kümedir. M7’nin sağ üzerindeki M6, M7’ye göre biraz daha küçük ve sönük olmasına karşın iyi gözlem koşullarında çıplak gözle seçilebilir.

Açık yıldız kümesi nedir?

Yıldız kümeleri birbirlerine yakın, kütleçekimiyle bağlı yıldızlardan oluşur. Genellikle aynı bulutsu içinde oluştukları için aynı kümede yer alan yıldızların özellikleri benzerdir. Açık yıldız kümeleri, gökadamız Samanyolu içinde yer alır. Çoğunlukla genç yıldızlardan oluşan bu kümeler, 50 ila 10,000 arasında yıldız içerir. Açık yıldız kümelerinin genç yıldızlardan oluşmasının nedeni, gökadamızın dönüşüne bağlı olarak yıldızlarının zamanla birbirlerinden uzaklaşması, böylece kümelerin dağılmasıdır. Açık yıldız kümeleri, amatör gözlemcilerce en çok gözlenen gökcisimleridir. Çünkü, bir dürbünle yüzlercesini görmek olasıdır.

M4 ve M22: küresel yıldız kümeleri

Gökyüzünde Antares’in hemen sağında M4 küresel yıldız kümesini bulunur. Antares’e çok yakın konumda bulunan M4, iyi gözlem koşullarında çıplak gözle bile seçilebilir. Gözlem koşulları mükemmel olmasa da bu küme bir dürbünle kolayca görülebilir. Dürbünle Antares’e bakarken, hemen güneybatısında yer alan M4 de dürbünün görüş alanına girer.

Küresel yıldız kümesi nedir?

Küresel yıldız kümeleri düzgün, küresel bir yapıda ve on binlerce yıldızdan oluşan kümelerdir. Samanyolu düzleminin dışında bulunurlar. Gökadanın uyduları oldukları söylenebilir. Gökadalar gibi yıldız oluşturabilecek kadar çok miktarda gaz içermezler. Yeni yıldızlar oluşturamadıkları için yaşlı yıldızlardan oluşurlar. 

M22, Yay takımyıldızının üstünde M8 ve M20’nin solunda bulunur ve gökyüzündeki en etkileyici küresel yıldız kümelerinden biridir. Uygun gözlem koşullarında çıplak gözle, silik bir ışık topu olarak görünür. Dürbünle bakıldığında ise merkezi parlak, kenarlara doğru sönükleşen bir bulutsu gibi görünür.

Temmuz’da gezegenler

Merkür ayın başında sabah gökyüzünde alacakaranlıkta doğu-kuzeydoğu ufkunun hemen üzerinde bulunuyor. Hava kararmadan batacağı için gündoğumundan önce çok kısa sürelerle, ufkun açık olduğu yerlerden görülebiliyor. Ancak gezegen ufkun üzerinde hızla alçaldığından birkaç gün içinde gözden kaybolacak. Merkür ayın son günleri ufkun üzerinde yeniden yükselmiş olacak ancak günbatımından sonra bir saat içinde, henüz hava aydınlıkken batacağı için görülmesi zor olacak.

Venüs, yıl başından bu yana olduğu gibi sabah gökyüzünde. Gezegen sabah gün ağarmadan hemen önce doğuda beliriyor. Tüm gezegenlerden ve yıldızlardan daha parlak olduğu için ayırt edilmesi kolay. 26 Temmuz’da Ay Venüs’ün hemen üstünde olacak.

Mars ayın başlarında geceyarısından yaklaşık iki saat sonra, ayın sonlarındaysa bir saat daha erken doğuyor. Gezegen Jüpiter’in sol altında, turuncu rengi sayesinde kolayca seçilebiliyor. 22 Temmuz’da Ay Mars’ın sol altında olacak.

Jüpiter ayın başlarında geceyarısından yaklaşık bir saat sonra, ayın sonlarındaysa geceyarısından önce doğmuş oluyor. 19 Temmuz’da Ay Jüpiter’in sağ altında olacak.

Satürn ayın başlarında 23.00’te doğmuş oluyor. Ayın sonlarındaysa hava karardığında doğmuş olacak. 15 Temmuz’da Ay Satürn’ün sağ altında olacak.

Alp Akoğlu
GUHEM-Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi 


Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. İçerik kullanım koşulları için tıklayınız.


Avatar photo

Alp Akoğlu

ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası