mr enterografi nasıl yapılır / MR Enterografi - Nedir, Nasıl Çekilir, Çekim Amaçları ve Aşamaları

Mr Enterografi Nasıl Yapılır

mr enterografi nasıl yapılır

Ana içeriğe atla

MR Enterografi Nedir?

Adını ilk duyduğumda kolonoskopiden iyidir diyerek, bir MR ne kadar zor olabilirki demiştim.Hazırlık aşamasına gelince anladım ki aç kalmaya dayanamayan ben yine bir kaç günlük sulu diyetin arkasından 1,5 lt su ile gittim hastaneye...
Suyun içine doktorun yazdığı ilacı eklediler ve yanlış hatırlamıyorsam 1 saatte en az 3/4 ünü içmem gerektiği söylendi.Tadı fena değildi.Ama aç olduğum için içmesi zor oldu.Hatta yarısını azıcık geçince sordum yeterli olur mu diye tabiiki hayır cevabını aldım.Birazını daha içtim.Karnım gerçekten şişti.İlaçlı suyun amacıda iyi  görüntü alabilmek için bağırsakların şişmesiymiş zaten.Kolonoskopide nasıl hava vererek bağırsaklar şişirilip yüzeyin net görüntülenmesi sağlanıyor ise  burada da aynı durum söz konusu.Görünteleme yaklaşık yarım saat sürdü.Çıkar çıkmaz lavaboya attım kendimi çünkü ciddi bulantım ve karın ağrım oldu.Bu durumu elbette normal karşılamak lazım çünkü hem o kadar suyu bir saatte içmek hemde bağırsak hareketlerinin çoğalması bu tür komplikasyonlara neden olabilir.Ancak bu sizi ürkütmesin çünkü çok sürmüyor.Gün boyu sıvı tüketimine devam etmekte fayda var.
Sonuçlar bir hafta sonra verildi.İBH doktorlarım sonuçlara bakararak fena olmadığımı söyledi.Benim için kolonoskopiden daha iyiydi diyebilirim.Zira son işlemde doktorum bile korkmuştu ve hemen olası birdelinme var mı diye tomografiye götürmüştü.Şükür birşey olmadığı ,bağırsağa verilen gazın kramplara neden olduğun u söylemişti.Eve geldiğimde sıcak su torbası kullanarak bu durumuda atlamıştım.Altı ay sonrasında da MR Enterogrfi istendmişti.İlerleyen zamanlar bize ne gösterecek ve daha neleri tecrübe edineceğiz ,kim bilir?
Aşağıda sizlerle, işin teknik boyutu ve hazırlık aşaması hakkında görüntüleme merkezlerinden edindiğim bilgileri paylaştım.Sağlık dolu yıllar dilerim.

Not:İşleme gireceğiniz görüntüleme merkezi ya da hastane sizinle işlem hazırlığı hakkında gerekli detayları paylaşacaktır.Benim  vermiş olduğum hazırlık aşaması örnektir bilginize. 

MR Enterografi, ince barsakların görüntülenmesinde kullanılan bir incelemedir. Nötral veya düşük dansiteli kontrast maddelerin (su, polietilen glikol, laktüloz, %2.5 mannitol veya sorbitol vs.) ağızdan alımı sonrası barsakları şişirilir. İnce barsakların, hızlı MR görüntüleri elde olunur. Eğer bu işlem ince barsağa bir tüp yerleştirilerek yapılırsa MR enterkolizis ismini vermekteyiz.
Tercih edilen klinik durumlar;      - İnflamatuvar barsak hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit)      - Mide-barsak kaynaklı GIS kanamaları      - Polip, tümörler      - Barsak tıkanıklıkları      - İnce barsak emilim bozuklukları (malabsorbsiyon sendromları; Çölyak, Whipple hastalıkları)      - Karın ağrısı, ishal, gizli kanama, kilo kaybı gibi açıklanamayan GIS şikayetleri      - Kapsül endoskopi öncesi ince barsak darlıklarının dışlanması şeklinde sıralanabilir.

CT ENTEROGRAFİ-MR ENTEROGRAFİ
HAZIRLIK:
 Bu incelemelerde amaç günümüzde endoskopisi mümkün olmayan ince barsakların ayrıntılı değerlendirilmesidir. Bu incelemelerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta işlem sırasında ince barsakların katı gıda artıklarından arındırılmış olması ve inceleme boyunca ağızdan alınan solüsyonlar aracılığı ile genişletilmelerinin sağlanmasıdır. Bu şartların sağlanması için aşağıdaki hazırlık ve uygulamaların gerçekleştirilmesi gereklidir.
 • İnceleme randevu tarihinden bir gün önce başlayarak sebze, meyve, et, balık, ekmek ve alınmaz, tanesiz çorba, et suyu, hoşaf suyu gibi sulu gıda ve birlikte gün boyunca en az iki litre sıvı alınması gereklidir.
 • Randevu öncesi akşam yemeğinden 1 saat sonra x-M250 diyet isimli ilacın yarısı; 3 saat sonra da diyer yarısı alınarak 24:00’a kadar tolere edilebildiği ölçüde 2 litre sıvının desteği ile de barsakların temizlenmesi ve boşaltılması sağlanır.
 • Süregen rahatsızlıkları (şeker, tansiyon, kalp-akciğer hastalığı vb.) olan hastalarımız, kullanması gereken ilaçları ara vermeden kullanmalıdırlar.
 • İşlem sabahı size verilen hazırlık protokollerinin uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş olması durumunda hazırlanmış özel karışım solüsyonlar aracılığı ile ince barsak ağızdan alınan bu sıvılar ile doldurularak sizin için uygun görülen CT Enterografi veya MR Enterografi işlem incelemeleri ile değerlendirilecektir. İnceleme boyunca barsak hareketlerini değiştiren bazı ilaçlar verilerek bazı bölgelerin daha iyi görüntülenmesi gerekebilecektir. Bu protokoller 30-40 dakika arası süren çekimlerden ibaret olup çekim sonrası gece 24:00 kadar yine 2 litre sıvı almak kaydı ile kaybın yerine konulması gerekmektedir.
 • İşlem sonrası sıvı kaybı veya alınmış olan ilaçlar nedeniyle kısa süreli dikkat-konsantrasyon eksizliği sözkonusu olabileceği ve barsak hareketlerinin hızlanması ve alınan sıvılar nedeniyle geçici bir işhal tablosu oluşması nedeniyle araç kullanımı veya günlük planların aksayabileceği ve programın buna göre yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

MR Enterografi Nedir, Nasıl ve Ne Amaçla Çekilir?

MR Enterografi uygulamasına ihtiyaç duyulan durumlar, MR Enterografi çekim yöntemleri ve uygulamanın gerçekleştirilmesi hakkında detaylı bilgilendirmeler.

MR Enterografi Nedir? Ne Amaçla Çekilir?

resim-1783

MR Enterografi adı verilen yöntem manyetik rezonans görüntüleme teknolojisi (MRI) kullanılarak yapılan ince bağırsağın ayrıntılı olacak şekilde incelenmesi işlemidir. MR Enterografi inceleme yönteminde ince bağırsaklar şişirilerek görüntüleme yapılmaktadır. Bu şişirme işleminde de nötral ya da düşük yoğunlukta olan su, laktüloz, polietilen, %2,5 oranında mantitol ve sorbitol gibi kontrast madderin ağız yoluyla alınmasını sağlayacak bir yol izlenmektedir. MR Enterografi işlemiyle ince bağırsak görüntülenmesi istenilen netlikte ve başarılı şekilde yapılabilmektedir.

MR Enterografinin çekilme amacı günümüz tıp teknolojisinde endoskopi yoluyla detaylı olarak incelenmesinin mümkün olmadığı ince bağırsakların görüntülenebilmesidir. Ve çekim için en önemli olan noktalardan biri çekim öncesinde ince bağırsağın içinin özellikle katı maddelerden iyice temizlenip arındırılmış olması gerekliliğidir.

Adı geçen inceleme yönteminde, inflamatuvar bağırsak rahatsızlıkları, polip ve ya tümörler, mide ve bağırsak kaynaklı olan GIS kanamalarının meydana gelmesi, bağırsaklarda tıkanıklık olması, ince bağırsaklarda çölyak, whiple gibi hastalıkların olması, şiddetli karın ağrıları, ishal ve gizli kanamalar, aşırı kilo kaybedilmesi gibi durumlarda tespitte bulunup tanı koyabilme amacıyla işlem yapılmaktadır.

Ayrıca kapsül endoskopi işlemi yapılmadan önce de ince bağırsaktaki katı maddelerin temizlenmesi ve darlıkların dışlanması içinde yapılabilmektedir.

MR Enterografi Nasıl Çekilir? Çekim Aşamaları Nelerdir?

resim-1784

MR Enterografi incelemesinde hasta MR cihazına alınarak çekim yapılmaktadır. Öncesinde yapılan hazırlıkların bittiği varsayımıyla devam edersek hasta MR’ a alınmadan önce 10 ar dakikalık aralarla ağızdan sıvı alımı yapar. Bu sıvılar görüntüleme sırasında bağırsakların iyice genişletilip görüntü kalitesinin yükseltilmesi nedeniyle alınmaktadır. Kontrol sırasında hastaya az miktarda glukagon verilir. Daha sonra da ardından (MRG kontrast ajan) gadolinyum enjeksiyonu yapılır. Verilen glukagon bağırsakların bir süre hareket etmeden kalmasını sağlayacağı için alınan görüntü kalitesinin yükselmesi için önemlidir.

İşlem sırasında hastanın üzerinde herhangi bir metal eşya bulunmaması gerekmektedir ve hamile olan ya da hamilelik şüphesi olan kişilerin işleme alınmaması önemlidir. Bunların dışında herhangi bir risk bulunmayan yöntemde rahatsızlık veren tek nokta aşırı miktarda sıvı alımı yapılmasının gerekli olmasıdır.

  • MR Enterografi çekim aşamaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;Öncelikle işlem öncesi hazırlık yapılması gerekmektedir. Görüntüleme yapılacağı günden bir gün önce sebze, meyve, ekmek, et ve balık ürünleri yenmemelidir. Bunun yerine tanesiz olacak şekilde çorba, hoşaf gibi sulu gıdalarla beslenilmeli ve yanında da gün boyu en az 2 litre su içilmelidir.
  • İşlem gününden önceki gün X-M 250 lik diyet solisyonu alınarak bağırsakların tamamen boşaltılması sağlanmalıdır.
  • İşlem günüde hastane tarafından verilen prosedüre uygun şekilde özel karışımlı solüsyonlar içilerek bağırsaklar iyice şişirilir.
  • Hasta MR Enterografi çekimi için cihaza alınır ve uygulama sırasında da bağırsağın farklı hareketlerinin izlenebilmesi amacıyla çeşitli ilaçlar verilir. Bu şekilde daha detaylı incelenmek istenen bölgeler netleştirilmiş olur.
  • Çekim işlemi yaklaşık 40 dk kadar sürmektedir. Ve görüntüleme bittikten sonra hasta gece 24:00 a kadar sıvı alımına devam eder.
  • İşlem öncesi sırası ve sonrasında alınan bazı ilaçlar ve aşırı sıvı nedeniyle bazı denge bozuklukları, dikkat dağınıklığı, ishal gibi durumlar yaşanabileceği için inceleme yaptıran kişilerin bu duruma hazırlıklı olmaları ve ertesi gün ki planları da bu durumu dikkate alarak yapmaları gerekmektedir.

MR entenografi, ince bağırsaktaki problemleri teşhis etmek amacıyla uygulanan ağrısız bir işlemdir. Güçlü bir manyetik alan kullanarak organların detatylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan MR işleminin bir türüdür. Peki mr enterografi nedir? MR enterografi nasıl çekilir? Hepsi ve daha fazlası için Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu makaleyi okuyabilirsiniz.

MR Enterografi Nedir?

İnce bağırsağın çok detaylı bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olan MR enterografi, buradaki problemin teşhis ve tedavi edilmesini sağlar. Görüntülerin kalitesini artırmak amacıyla bazı durumlarda kontrast madde enjekte edilerek bu işlem gerçekleştirilir. Kontrast madde, diğer emar türlerinde olduğu gibi ağız ya da damar yoluyla enjekte edilir. Vücuda herhangi bir zararı olmayan enterografi MR, x-ışınları veya bt anjiyografi gibi radyasyon içermez.

MR Enterografi Neden Yapılır?

  • Kızarıklığa, şişmeye ve ağrıya neden olan iltihaplanma
  • İç kanama
  • Apse ya da irin dolu şişlikler
  • Bağırsaktaki gözyaşları
  • Bağırsak tıkanıklıkları ya da bağırsakta tıkanıklıklar
  • İnce bağırsak polipleri ya da kanserli olmayan anormal doku büyümesi kümeleri
  • Kanseri olan tümörler ya da anormal doku büyümesi gibi ince bağırsağı etkileyen pek çok tıbbi durumu teşhis etmek için uygulanır.
  • Aynı zamanda belli tedavilerin ne derecede ilerlediğini görmek ve herhangi bir komplikasyonu tespit etmek amacıyla da bu yönteme başvurulur.

MR Enterografi Özellikleri ve Farklılıkları

Bt taraması ve röntgenden farklı olarak MR enterografi, x-ışınları kullanmaz. Bt anjiyografi uygulamasında kullanılan iyot bazlı kontrast madde yerine, daha düşük bir kontrast madde kullanılır. Bu anlamda diğerlerine göre kişinin alerjik reaksiyona neden olma olasılığı daha azdır. Anormal ve normal doku farklılıklarını daha net şekilde ortaya çıkarır. Diğer görüntüleme yöntemlerine göre çekimi daha uzun sürer.

MR enterografi uygulamasında en iyi görüntülere ulaşmak için, hastanın işlem boyunca hareketsiz kalması ve nefes tutma talimatlarını en iyi şekilde izlemesi gerekmektedir. MR enterografi hazırlığı öncesinde endişeliyseniz, hareketsiz durmakta zorlanabilirsiniz. Doktorunuza endişeli olduğunuzu işlemden önce söylerseniz, sizi sakinleştirmek ve rahatlatmak adına bir sakinleştirici almanızı önerebilir. Bunun dışında MR cihazları farklı ağırlık ve boyut kapasitelerine sahip olduğu için, bazı kişiler belirli MR cihazlarını kullanamazlar.

MR Enterografi Riskleri

MR enterografisi, güçlü bir manyetik alan kullanılarak çekildiği için vücutta herhangi bir cihaz, implant ya da metalin olmaması gerekir. Manyetik alan, bu tıbbi cihazların arızalanmasına neden olduğu için işlemden önce böyle bir durumunuz varsa mutlaka doktora bildirmelisiniz. Çünkü belirli implantlara sahip olan kişiler MR çektiremezler. Bunun dışında;

  • Böbrek hastalığı ya da böbrek hasarı sorunu yaşamış veya yaşıyorsanız,
  • Son zamanlarda ameliyat ya da tıbbi tedavi geçirdiyseniz,
  • Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterme riskiniz varsa,
  • Vücudunuzda herhangi bir metal nesne varsa,
  • Hamileyseniz ya da hamile olma ihtimaliniz varsa,
  • Böbrek yetmezliği sorunu yaşıyorsanız işlemden önce doktorunuza bu gibi sağlık geçmişiniz hakkında bilgi vermelisiniz.

Kimlere MR Enterografi Yapılmaz?

  • Koklear implant ya da işitme cihazı olanlara
  • Beyin anevrizmasına kan akışını durdurmaya yarayan belli klip türleri ya da kan damarında şişkinlik olanlara
  • Kanın pıhtılaşmasına ya da bir araya toplanmasına yarayan belli metal bobin türleri olanlara
  • Tüm kardiyak defibratörler, kalp pilleri veya kalp atışını düzenlemeye yardımcı olan cihazlara sahip olanlara uygulanmaz. Ayrıca bakınız: “Kimler Emar Çektiremez?”

İşlemden Önce

İlk olarak sağlık geçmişiniz hakkında detaylı bilgileri sağlık uzmanına aktardığınızdan emin olmalısınız. Yukarıda bahsettiklerimizden herhangi birine sahipseniz, mutlaka işlemden önce bu durumu bildirmelisiniz. Bunun dışında kapalı alan korkunuz varsa sakinleştirici almanız istenebilir. MR öncesi düzenli olarak aldığınız ilaçlara devam edip etmeyeceğiniz ve yemek yiyip yemeyeceğiniz konusunda size gerekli olan bilgiler aktarılacaktır.

Bu işlem ortalama 45 dakika sürer. Ancak bu işlem kontrast madde ile çekilecekse daha uzun sürebilir. Genel olarak rahat ve bol giysiler giyerek gelmeniz tavsiye edilir. Hastaneye geldiğinizde giysilerinizi ve üzerinizdeki tüm metal eşyaları çıkararak hastane önlüğü giymeniz gerekir. Doktorunuz tarafından aksi bir durum söylenmedikçe normal beslenme düzenini yerine getirebilir ve kullandığınız ilaçları almaya devam edebilirsiniz.

MR enterografi yaptıranlar çekim esnasında sakinleştirici almayı düşünüyorsa, işlemden sonra eve nasıl gideceklerini önceden planlamalılar. Ve yanında mutlaka bir refakatçi bulundurmalılar. Makine yüksek ses çıkardığı için kulaklık ya da kulak tıkacı isteyebilirsiniz. Ayrıca bakınız: “Emar Cihazı Neden Ses Çıkarır?”

İşlem Sırasında

İşlem yapılmadan önce sağlık ve ilaç geçmişiniz gözden geçirilerek, kalp atış hızınız, ateşiniz ve kan basıncınız kontrol edilir. Kontrast madde kullanılacaksa elinizdeki ya da kolunuzdaki bir damara kateter yerleştirilir ve ardından kontrast madde enjekte edilir. Kontrast madde kan dolaşımına girdiğinde, bir soğukluk hissi yaşanabilir, ağızda metalik bir tat bırakabilir. Bu işlemlerin ardından hasta, tarayıcı içerisindeki masaya sırt üstü yatırılır. Kişinin doğru pozisyonda kalması için kayış ya da yastıklar ile desteklenmesi mümkündür.

Çekim esnasında iki set fotoğraf çekilir ve bu görüntüler ince bağırsağın farklı kısımlarını ve etrafındaki dokuları gösterir. Vücudunuzun taranan bölgesinde sıcaklık hissedebilirsiniz. Bu his gayet normaldir ancak sizi rahatsız ederse mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Teknisyen belli noktalarda nefesinizi tutmanızı isteyebilir. Tüm bu süreç tamamlandıktan sonra anestezi ya da bir sakinleştirici ilacı aldıysanız, bu ilacın etkisinin geçmesi beklenir. Ve bunun için bir süre gözetim altında kalabilirsiniz.

İşlem Sonrası

MR enterografi işleminden sonra birkaç saat boyunca tokluk ya da hafif bir mide bulantısı hissi yaşayabilirsiniz. Bazı kişilerde ishal ya da kramp gibi durumlar söz konusu olabilir. Eğer bu belirtiler ertesi gün geçmezse ve daha da şiddetlenirse, en kısa sürede doktora görünmelisiniz. Ek olarak kontrast madde verilmişse, kateterin yerleştirildiği alanda çok küçük bir cilt tahrişi riski oluşabilir. İşlem sonrası MR enterografi diyeti ile ilgili bir kısıtlama yoktur. MR sonrası normal yeme içme düzenine devam edilir. Emziren annelerin, kontrast maddeden dolayı bebeklerini 48 saate kadar emzirmemesi gerekmektedir.

Sonuç;

MR enterografi, ince bağırsağın detaylı bir şekilde görüntülerini almak adına uygulanan ağrısız bir işleme denir. Bu yöntem sayesinde kişinin sorunu teşhis edilir ve en uygun tedavi planı seçilir. Yukarıda saydığımız gerekçelere sahip olan kişilerin emar çektirmemesi gerektiğini yeniden vurgulayalım. İşlem öncesinde, işlem sırasında ve işlem sonrasında ne yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size yeterli bilgi aktarılacaktır. MR hasta hazırlığı sürecine harfiyen uyduğunuz takdirde herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

MR enterografi nedir?

İnce bağırsakların görüntülenmesi için kullanılan bir görüntüleme tekniğidir.

MR enterografi neden çekilir?

Endoskopi yoluyla detaylı incelemenin gerçekleşmediği durumlarda MR enterografi yöntemine başvurulur.

Bağırsak emarı ne kadar sürer?

Ortalama 45 dakika kadar süren bir işlemdir.

İnce bağırsak hastalıkları nelerdir?

Kanama, iltihaplanma, enfeksiyon, çölyak hastalığı, tıkanma, inflamatuvar bağırsak hastalığı ve kanser gibi hastalıklardır.

Tomografide bağırsaklar görünür mü?

Tomografi cihazından alınan bilgiler, özel bilgisayarlar ile endoskopik görüntülere dönüştürülür. Bu sayede de bağırsakların tümü görüntülenir.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorları

Radyoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Enteroklizis

Enteroklizis Nedir?

Enteroklizis; İnce bağırsakların görüntülenmesinde ve burada meydana gelen sorunların tespit edilmesinde rol oynar.  Tıpta kullanılan tüm görüntüleme cihazları teknik özelliklere sahip olduğu gibi tanılama konusunda ise son derece başarılıdır.

Görüntüleme cihazları sayesinde vücudun tüm bölümleri tek tek incelenerek analiz edilebilir. Hatta kullanılan cihazlar yardımıyla kemiklerin içi dahi görünür hale gelir.

Hastalıkların teşhis ve tespit edilmesinde büyük role sahip olan görüntüleme cihazları tüm hastanelerde bulunur.  İnsan hayatı için önemli bir fonksiyona sahip olan ince bağırsaklar önemli organlar içerisinde yer alır. İnce bağırsakların en önemli özelliği ise uzun olmasıdır ve bu da görüntülemeyi zorlaştırır.

Bu nedenle geliştirilen enteroklizis tanı tekniği sayesinde ince bağırsakların için net bir şekilde görüntülenir ve buradaki hastalıklar tespit edilir. Hayati bir öneme sahip olan ince bağırsaklar insanların gün içerisinde tükettiği besinleri boşaltmaya yarayan organdır.

Hayati bir öneme sahip olan bu organda görülen herhangi bir sorun özel tanılama teknikleri ile ortaya çıkarılır. Bu tekniklerden biri olan enteroklizis bağırsak çekimi konusunda kaliteli görüntü sağlar.

Enteroklizis Nasıl Çekilir?

İnce bağırsağın iç kısmını görüntülemek için kullanılan enteroklizis yöntemi burada da var olan sorunları tespit etmede oldukça önemli bir uygulamadır. İnce bağırsaklar uzun özelliğinden dolayı görüntülenmesi çoğu zaman zor olabiliyor.

Fakat yeni nesil görüntüleme cihazları sayesinde bu iş daha kolay hale gelmiştir. İnce bağırsak çekimi sırasında hastalara öncelikle kontrast maddesi verilir. Bu madde sayesinde marsan içi net bir şekilde görüntülenerek bilgisayar ortamına aktarılır. Enteroklizis işlemi yapılırken öncelikle hastanın burun deliği uyuşturulmaya çalışılır.

Burun deliklerinden mideye doğru ince bir boru gönderilir. Mideye gönderilen boru daha sonra onikiparmak bağırsağına ve oradan ise ince bağırsağa doğru ilerler. Tüm bu işlemler sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmez. İnce bağırsak içerisinde ilerlemeye çalışılırken X ışınları kullanılır. Bu ışınlar sayesinde bağırsak içi tam olarak görüntülenir.

İnsanlar için hayati öneme sahip olan ince bağırsak vücudun en temel organlarından birisidir ve boşaltım gibi önemli bir rolü bulunur. Burada görülebilecek bir sorun tüm vücudu olumsuz bir şekilde etkiler.

Fakat tıpta görülen ilerlemeler ve görüntüleme cihazları sayesinde yaşanabilecek her herhangi bir problem ya da hastalık kısa sürede teşhis edilir. En doğru tedavi yöntemleri ile hastaya müdahale edilir. Hastalar ince bağırsak sorunlarında hemen enteroklizis tekniği ile sorunlarını kısa sürede tespit edebilirler.

Enteroklizis Kimlere Yapılır?

Enteroklizis ince bağırsak problemi yaşayan hastaların tanılama sürecinde kullanılır. Pek çok hasta ince bağırsakta görülen sorunları dikkate almaz ve zamanla bu sorunlar büyüyerek daha zorlu hastalıklara neden olur. Tedavi edilmediği takdirde ince bağırsak problemleri tümör ya da kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir.

Bu nedenle ince bağırsak sorunu yaşayan tüm hastaların kısa sürede zaman kaybetmeden uzman hekime başvurması gerekir. Enteroklizis yaptırmayan ve bu nedenle meydana gelen sorunların daha da büyümesine neden olan hastalar ciddi sıkıntı yaşarlar. İnce bağırsak problemi yaşayan tüm hastaların kısa sürede tedaviye başlaması ve hayat kalitesini artırması gerekir.

Kaç Çeşit Enteroklizis Vardır?

Günümüzde kullanılan tıbbi görüntüleme cihazları tüm hastalıkların teşhis edilmesinde etkilidir. Enteroklizis çekimi ince bağırsağın görüntülemesinde kullanılır. Enteroklizis çekimleri sırasında kontrat maddesi kullanılarak görüntüler netleştirilmeye çalışılır.

Çekimler emar cihazları ya da bilgisayar yardımı ile yapılır. Bu tarz enteroklizis çekimlerine BT Enteroklizis ya da MR enteroklizis denir. Teknolojinin ilerlemesi en çok sağlık alanında kendini göstermiştir. Bu nedenle hastalıklar kısa sürede saptanarak tedavi edilir. Hastalar normal hayatlarına daha iyi bir şekilde dönerler.

Enteroklizis Hangi Durumlarda Yapılır?

Enteroklizis çekimleri sayesinde ince bağırsak detaylı bir şekilde incelenerek analiz edilir. Burada görülen problemler erken dönemde müdahale edilmediği takdirde ciddi sorunlara sebebiyet verebilir.

Özellikle kanser ya da tümör vakalarında erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle görülen sorunlar karşısında hemen doktora başvurmak ve detaylı bir şekilde görüntü elde etmek gerekir.

Yapılan detaylı görüntülemeler sayesinde tümör, kitle ve kanser gibi problemler kısa sürede saptanır. İnce bağırsak vücudun işlevini yerine getirmesi açısından önemli bir göreve sahiptir. Tüm besinlerin ve atıkların ince bağırsak yardımıyla boşaltımı yapılır. Boşaltım görevini yerine getirilmemesi ciddi problemlere yol açar.

Enteroklizis Endikasyonları Nelerdir?

İnce bağırsak problemi yaşayan kişilerde yapılan enteroklizis çekimleri ile detaylı bir inceleme yapılır. Bu çekimler hastayı kontrol eden doktor tarafından istenilir.

Doktor tarafından yapılan muayene işlemleri sonucunda olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde enteroklizis çekimi istenir. Bu çekimler sayesinde ince bağırsakta görülen tüm sorunlar ve nedenleri belirlenir. Doğru tedavi yöntemleri ile hasta zaman kaybetmeden sağlığına kavuşur.

Enteroklizis Fiyatları 2023

Yeni nesil cihazlar sayesinde yapılan tıbbi görüntülemelerde daha net ve doğru görüntüler elde edilir. Yapılan görüntüleme işlemlerinden birisi de enteroklizis yöntemidir.

Bu teknik sayesinde ince bağırsakta görülen rahatsızlıklar kolaylıkla anlaşılır ve hastaya doğru bir şekilde tedavi işlemi uygulanır. Enteroklizis fiyatları tercih edilen hastanenin fiyat politikası ve uzman doktorun deneyimi doğrultusunda belirlenir.

Özel görüntüleme merkezlerinde sonuçlar hızlı bir şekilde çıktığı için hastalar bu kurumları daha fazla tercih ederler. Yapılan çekim işlemleri sonucunda tedaviye başlanılır. Enteroklizis fiyatları 2023 hakkında bilgi almak çiin bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır