erasmus başvuru ytü / Güncel Başvuru İlanı

Erasmus Başvuru Ytü

erasmus başvuru ytü

fazla oku

Avrupa'daki çeşitli üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim imkanı sağlayan Erasmus programına her yıl Türkiye'den binlerce öğrenci başvuruyor.

Maliyeti Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanan programın hibeleri, Türkiye Ulusal Ajansı üzerinden üniversitelere aktarılıyor.

Ancak bu yıl AB'nin Erasmus'a ayırdığı hibe desteğini geçen yıllara göre düşük tuttuğu ifade ediliyor.

Yaşananlar nedeniyle pek çok öğrenci zor durumda. 

Özellikle eğitim-öğretim yılına ilişkin Erasmus hibe değişikliğini son ana kadar öğrencilerine açıklamayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eleştiri oklarının hedefinde.

İTÜ Erasmus Ofisi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Erasmus programlarına katılmaya hak kazanan öğrencilere geçmişteki gibi bir dönem (4 ay) ya da iki dönem (8 ay) değil, yalnızca 2,5 aylık hibe desteği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, seçilen ülkeye göre aylık euroluk hibe desteğinin öğrencilerin hesabına geçme tarihinin ise Şubat 'yi bulabileceği kaydedildi.

öğrenci kabul edilmişti

Açıklama, bu yıl Erasmus programına hak kazanan İTÜ öğrencisini şoke etti.

Yaşananlara sessiz kalmayan gençler, Twitter'da #itühiberezaleti etiketiyle kampanya başlattı.

Independent Türkçe, taahhüt edilen miktardan az hibe desteğini, söz verilen tarihten de geç alacak olmaları nedeniyle mağdur edildiklerini ve Avrupa'da "ortada bırakıldıklarını" savunan öğrencilerden Emre Tuç, Tuğçe Naz Demir ve Mert Dil'e ulaştı.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tuç: Türkiye'nin en iyi eğitim kurumlarından İTÜ'nün bizi ortada bırakmasına inanamıyoruz

Eğitim için 10 aylığına İtalya'nın Milano kentine giden 22 yaşındaki çevre mühendisliği öğrencisi Emre Tuç, kendisine yalnızca 2,5 aylık ödeme yapılacağını öğrenmesinin şaşkınlığını üzerinden atabilmiş değil. 

Ne yapacağını bilmediğini söyleyen Tuç, "Burada yurt seçeneği pek yok ve paylaşımlı evler daha uyguna geliyor. Kira kontratlarımızı yapıp geldik, paylaşımlı evlere yerleştik. Vize, depozito, emlakçı parası gibi harcamaları yaptık ve bizlere sadece 2,5 aylık hibe desteğinin sağlanacağı açıklandı. Alacağımız dersleri hem İTÜ hem de kabul edildiğimiz programdaki üniversite onaylıyor. Şimdi biz geri dönersek, okulun uzama riski doğuyor. Dersler konusunda da sorun çıkabiliyor. AB ile Ulusal Ajans istişareleri devam ediyor ancak ödemelere ilişkin hiçbir bilgi yok. 'Olabilecek değişikliklerden AB, Ulusal Ajans ya da İTÜ sorumlu değil' deniliyor. Kim sorumlu, biz mi sorumluyuz? Ortada bırakıldık. Biz bu hibeye güvenip geldik, şimdi nasıl barınacağız, ne yiyip ne içeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarının Erasmus'a katılmaktan vazgeçmeye başladığını da dile getiren Emre Tuç, bu duruma düşeceğini bilse kendisinin de bu dönem eğitim için Avrupa'ya gitmeyeceğini söyledi.

Erasmus'un 7 yılda bir güncellenen bir program olması nedeniyle bu yıl bütçelerde artış beklendiği ve yıllık 4 bin euroluk hibenin bu sene 4 bin euroya çıkacağı beklentisine de değinen Tuç, bilakis -bir ya da iki dönem fark etmeksizin- verilen bütçenin toplamda bin euroda kalmasını eleştirerek, "İTÜ bize aylık eurodan başlayan hibelerin bu yıl artacağını söylemişti, biz de kendimizi buna göre ayarladık" şeklinde konuştu.

Olayın sadece maddi değil, manevi mağduriyet içerdiğini de savunan Tuç, "Türkiye'nin en iyi eğitim kurumlarından İTÜ'nün bizi ortada bırakmasına inanamıyoruz" dedi.

Emre Tuç İTÜ.jpg

Emre Tuç / Fotoğraf: Independent Türkçe

Demir: Memur çocuğuyum, garantörüm İTÜ'ydü, okuluma güvenerek Fransa'ya geldim

Mağdur edildiğini ifade eden bir diğer İTÜ öğrencisi ise Tuğçe Naz Demir oldu.

Kendisinin memur çocuğu olduğunu belirterek hibe verilmeyeceğini bilse Erasmus'u tercih etmeyeceğini vurgulayan Demir, programı kazandığını öğrenince kendisine sağlanacak maddi desteğe güvenerek ailesiyle planlamalarını buna göre yaptıklarını, şimdi ise kaldığı yurdun ödeme için kendisini sıkıştırdığını ve hali hazırda belge, evrak gibi işler başta olmak üzere pek çok işlemin yüksek masraf tutmasından ötürü Fransa'da zorlandığını anlattı.

"Bu kadar köklü bir üniversitenin arkamda duracağına inandığım için ben mi sorumluyum?"

Çift ana dal yaparak mimarlık ve inşaat mühendisliği okuyan ve iki dönem için gittiği Fransa'nın Montpellier kentinde üzüntüden sesi titreyen 21 yaşındaki Demir, şöyle konuştu:

"Cuma günü bir mail aldık ve hepimiz şoke olduk. 9 aylık değişim programı için 8 ay boyunca, ayda euro hibe almam gerekirken, bu dönem için euro alacağım, kalan euronun da şubat ayında verileceği söylendi. Mailde, yaşananlardan ne kendilerinin ne Ulusal Ajans'ın ne de Avrupa Birliği'nin sorumlu olduğu yazılıydı. Siz sorumlu değilseniz kim sorumlu? Bu kadar köklü bir üniversitenin arkamda duracağına inandığım için ben mi sorumluyum? Biz mi sorumluyuz? Bu yıl hibelerin euroya çıkacağı sözü verilmişti. Vize kolaylaştırıcı belge almamız için hibe sözleşmesi gerekiyordu. Bize 'Hibe sözleşmesi veremiyoruz ama idareten geçmiş yılın sözleşmesini verelim' dediler. Sonrasında da hibelerin düşük çıkması halinde hak talep edemeyeceğimize ilişkin belge imzalattılar. Yani resmen bize zorla, 'Gitmek istiyorsanız belge imzalamalısınız' denildi. Okulumuzdan Fransız Konsolosluğu'na mühürlü, ıslak imzalı yazı gitti, 'Teyit ediyoruz ki bu öğrenci bizden ayda euro hibe alacak' denildi. Benim güvendiğim devlet okulum İTÜ, 8 aylık programda her ay euro hibelendirileceğimi teyit etti ve eksik kalırsa değişim aylarını da karşılayabileceğini belirtti. Ben vize almak için İTÜ'nün benim garantörüm olduğunu gösterdim."

Tuğçe Naz Demir 2 İTÜ.jpg

Tuğçe Naz Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

En az 3 ay süreyle verilmesi gereken hibenin İTÜ tarafından 2,5 ay olarak açıklanmasını da eleştiren Tuğçe Naz Demir, Erasmus programına katılmayı planlayıp henüz gitmeyen öğrencilerin bütçe yetersizliği nedeniyle iptallere başladığını öne sürdü. Ancak Demir, böyle bir durumda oluşabilecek "haksızlığa" da vurgu yaptı:

"Çoğu arkadaşım iptal etti. Bize de 'İptal eden olursa, siz onların paralarıyla bir dönem daha kalırsınız' deniliyor. Bu şu demek, 'Maddi yönden zayıf olanların hayallerini çalın, onların yerine 5 ay daha para alın'! Bu çok ayıp."

İTÜ Taşkışla funduszeue.info

Dil: Bu kadar büyük ve saygın bir okulun bizi bu duruma düşüreceğini düşünmezdik

Fizik bölümü son sınıf öğrencisi Mert Dil de benzer görüşleri paylaştı.

İki dönemliğine Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi'ne kabul edilen Dil, niyetinin seneye burada yüksek lisansa devam etmek olduğunu ancak şu an ikinci dönemi bile nasıl çıkartacağını bilemediğini anlattı. 

Mert Dil'e göre asıl sorun, İTÜ'nün bu yıl AB'den alacağı bütçenin düşük olacağını bildiği halde bir şey yokmuş gibi davranması.

Nasıl barınacaklarını, ne yiyip içeceklerini dahi bilemediklerini kaydeden Dil, "Okulumuz Erasmus'a giden öğrenci sayısını azaltsaydı, kişi başına düşen hibeler belli seviyede kalırdı ve herkes ona göre bilirdi, şimdiki mağduriyet doğmazdı ama bilerek, cuma günü saat 'da bilgi verdiler. Halbuki bize bir açıklama yapılması için 3 aydır bekliyoruz. Sanki sırf biz gidelim de bir şey yapamayalım diye planlanmış" yorumunu yaptı.

Mert Dil İTÜ.jpg

Mert Dil / Fotoğraf: Independent Türkçe

22 yaşındaki Mert Dil sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

"Ben buraya büyük maddi zorluklarla okumaya geldim ama mağdur edildim. Şu an kasım ayındaki kirasını bile ödeyemeyecek arkadaşlarımız var. Benim de şu durumda param ocak ayında bitiyor. Şubat sonu ödeme yapmaktan bahsediliyor. Ben dönünce yapılacak ödemenin benim için bir kıymeti yok. Bu kadar büyük ve saygın bir okulun bizi bu duruma düşüreceğini düşünmezdik. Bunu İTÜ'den hiç beklemezdik." 

Türkiye Ulusal Ajansı: Şu an için bilgilendirme yapamıyoruz

Konunun muhataplarından Türkiye Ulusal Ajansı’na da ulaşmaya çalıştık ancak telefona çıkan yetkili, şu an için bu konuyla ilgili bilgilendirme yapamayacaklarını iletti.

İTÜ Erasmus Ofisi'nden de konuya ilişkin yanıt gelmedi.

Ne olmuştu?

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Erasmus Ofisi'nin 24 Eylül Cuma günü yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeler yer bulmuştu:

"Değerli Öğrencilerimiz,

yılı dönemi Erasmus+ Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA) faaliyeti hibe dağıtım sonuçları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiştir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan açıklamada yer aldığı üzere “ yeni Erasmus+ Programına katılım için Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasındaki uluslararası anlaşmaların imza süreci devam etmektedir. Bu itibarla ilan edilen hibe tutarları geçici nitelikte olup, resmi sürecin tamamlanmasını müteakiben söz konusu miktarlarda değişiklikler olabilir”.

Hibe dağıtım sonuçları ve kurumların dönemi bütçeleri incelendiğinde, tüm üniversitelerin hibe miktarlarında olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilen hibe miktarında da geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma olduğu görülmektedir. İlan edilen bütçe, İTÜ olarak talep ettiğimiz bütçenin oldukça altında kalmıştır.

Kurumumuza tahsis edilen toplam bütçenin en etkin şekilde öğrencilerimize dağıtımı için çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. İTÜ’ye tahsis edilen bütçe miktarının önceki yıllara göre azaltılmış olması ve Erasmus öğrenim hareketliliği hakkı kazanmış öğrenci sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olması sebebiyle, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarlarında değişikliğe gitme zorunluluğu doğmuştur. Bu itibarla akademik yılında Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirecek öğrencilerimize (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda 2,5 aylık hibe desteği sağlanabilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı ile yapılan görüşmelerde proje bütçesinin kurumumuz hesabına aktarılmasının yakın bir zamanda olamayacağı, yılı şubat ayını bulabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hareketliliğe başlayan öğrencilerimizin hibelerinin tamamının (2,5 aylık) ödenmesi ancak İTÜ’ye hibe aktarımı yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilecektir.

Bu gecikme sebebiyle, özellikle Güz döneminde yurtdışında olacak öğrencilerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başka bir bütçeden – sonradan yerine koyulmak üzere– bir kaynak oluşturulmuştur. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye yapılacak hibe aktarımını beklemeden, hibe sözleşmesi işlemi tamamlanan öğrencilerimizin bir aylık hibeleri bu kaynaktan avans olarak hesaplarına transfer edilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan 5 aya kadar arttırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.

Bütçe aktarımı ve ödemelerle ilgili gecikmelerin İstanbul Teknik Üniversitesi özelinde olmadığını yeniden belirtiriz.

Yeni Erasmus+ Programına () katılım sürecine ilişkin resmi prosedürlerde yaşanabilecek gecikmelerden veya hibe tutarlarında daha sonra meydana gelebilecek değişikliklerden Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi sorumlu değildir.

Konuyla ilgili güncel duyurularımızı web sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. Bilgilerinize önemle sunarız.

Sağlık ve başarı dileklerimizle.

NOT: Bu yıl AB Komisyonu tarafından I. Grup ülkeler için aylık hibe miktarı  Euro, II. Grup ülkeler için aylık  Euro olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, 2,5 aylık toplam hibe miktarı I. Grup ülkeler için  Euro, II. Grup ülkeler için  Euro olarak hesaplanmıştır."

Tüm planlarını daha önce açıklanan meblağ üzerinden yaparak, gittikleri Avrupa kentlerinde barınma ve günlük yaşam için gerekli masraflarını buna göre ayarlayan öğrenciler ise bu duruma tepki göstermişti.

İstanbul Kent Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi arasında Ar-Ge ve Girişimcilik alanlarında stratejik iş birliğinin ilk adımı atıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz'ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarete, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü, Ar-Ge ve Proje Yönetim Ofisi Direktörü Doç. Dr. Güliz Erdem ve Direktör Yardımcısı Sedat Türk katıldı.

Ziyarette, iki üniversite arasında yapılacak iş birliğinin kapsamı belirlenmiştir. Bu kapsamda, sağlık başta olmak üzere değer yaratılacağı düşünülen alanlarda akademisyenlerin birlikte çalışma olanaklarının geliştirilmesi ve araştırma altyapılarının karşılıklı olarak kullanıma açılması konusunda mutabakata varılmıştır.

FOTOĞRAF & VİDEO

Son 8 yılda Erasmus&#;a en çok öğrenci gönderen Yıldız Teknik, en çok öğrenci kabul eden Marmara

Son 8 yılda Erasmus&#;a en çok öğrenci gönderen Yıldız Teknik, en çok öğrenci kabul eden Marmara

Haber Üsküdar – Hanne Altun ve Rüveyda Mina Meral

Bir öğrenci değişim programı olan Erasmus yılında uygulanmaya başladı. Türkiye Erasmus’a yılında dahi oldu ve o yıldan bu yana başvuru koşullarını sağlayan üniversite öğrencileri eğitimlerinin bir ya da iki dönemini yurt dışındaki bir üniversitede alabiliyor. Aynı şekilde Avrupa üniversitelerindeki öğrenciler de Türkiye üniversitelerinde eğitim alıyor.

Haber Üsküdar olarak bu araştırmamızda Erasmus öğrenci hareketliliği kapsamında üniversitelerin performanslarını inceledik. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Erasmus istatistiklerine eğitim yılından itibaren yer verdiği için biz de bu eğitim yılını baz aldık. Verilerden oluşturduğumuz grafiğe göre, son 8 yılda 29 bin 61 öğrenci Avrupa üniversitelerine giderken, 25 bin öğrenci de Türkiye üniversitelerine gelmiş görünüyor.

En çok öğrenci gönderen üniversite Bilkent; en çok öğrenci kabul eden Marmara Üniversitesi

Her eğitim yılı için en çok öğrenci gönderen 20 üniversite ile en çok öğrenci kabul eden 20 üniversiteyi belirledik. 

eğitim yılında Bilkent Erasmus kapsamında öğrenci göndererek diğer üniversitelerin önünde yer aldı. Maramara Üniversitesi ise Erasmus için Türkiye'ye gelen Avrupalı öğrencilerin tercih ettiği üniversite oldu.

 

eğitim yılında da Erasmus'a öğrenci gönderen üniversitelerin başında Bilkent, öğrenci kabul eden üniversitelerin başında Marmara Üniversitesi yer aldı.

  

 eğitim yılında Erasmus'a en çok öğrenci gönderen üniversite Boğaziçi iken, en çok öğrenci kabul eden de İstanbul Teknik Üniversitesi oldu.

 eğitim yılında öğrenci gönderen üniversiteler sıralamasında Yıldız Teknik Üniversitesi; öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında da tekrar Marmara Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

 

 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında yeniden Yıldız Teknilk Üniversitesi; öğrenci kabul edenler sıralamasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi zirvede yer aldı.

 

 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında yine Yıldız Teknik Üniversitesi; öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında da İstanbul Teknik Üniversitesi ilk sıralarda yer aldı.

 

eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen ve kabul eden üniversiteler sıralamasında zirve değişmedi. Yıldız Teknik Üniversitesi en çok öğrenci gönderen; İstanbul Teknik Üniversitesi de kabul eden üniversite oldu.

Son olarak, eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında ilk sırada Yıldız Teknik Üniversitesi; en çok öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında ise Marmara Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

Nil Akpınar: "Yaşadığınız her anın tadını çıkarın, bol bol anı biriktirin"

Bu haber kapsamında daha önce Erasmus değişim programına katılmış bir öğrenci olan Nil Akpınar ile de bir röportaj gerçekleştirdik. 

Merhaba, öncelikle sizi tanıyalım. İsminiz nedir? Hangi üniversiteden başvurdunuz Erasmus’a ve hangi üniversiteye gittiniz, kısaca bilgi verir misiniz?

Merhaba ben Nil Akpınar. İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım 3. sınıf öğrencisiyken Erasmus programıyla Polonya’nın Przemysl şehrinde yer alan The East European State University in Przemysl isimli üniversiteye gittim.

Erasmus programına nasıl başvurduğunuzdan, ne gibi koşulları olduğundan bahsedebilir misiniz?

Ben yılında hocalarımın sınav hakkında bilgi vermesiyle sınava katılmaya karar verdim. Sınav öncesinde İngilizce transkript ve sınav başvuru formu isteniyordu. Sınava girdikten sonra aldığımız notlar ve okul not ortalamamız hesaplanıp kabul alıp almadığımız belli oldu.

Kabul edildikten sonra neler yaptınız, nasıl hazırlandınız?

Sınavı kazandıktan sonra sadece bir ülkeye başvuru yapmıştım. Polonya tek seçeneğimdi. Onlar kabul mektubu gönderince gideceğim zamana kadar ülkeleriyle ilgili her şeyi özenle araştırdım. Benim için çok güzel heyecanlardı, çok hevesliydim. Farklı kültürleri araştırmak çok hoşuma gidiyordu. En çok yaptığım şeylerden biri benden önce aynı ülkeye gitmiş insanların bloglarını okumak ve YouTube üzerinden yayınlarını dinlemekti.

Erasmus için ülke değiştirdiğinizde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Aslında pek bir zorluk yaşamadım ama Erasmus yaptığım şehir çok küçük bir şehirdi, yabancılara pek alışkın değillerdi ve İngilizce konuşan insan sayısı çok azdı, bunlar beni ilk günlerde zorlamıştı.

Okulda sizi zorlayan şeyler oldu mu? Olduysa bunlardan bahseder misiniz?

Okulda beni zorlayan şeyler olmadı. Hocalarımız ve mentörlerimiz çok sıcakkanlıydı ve adapte olabilmemiz için ellerinden geleni yapıyorlardı. Bize kültürlerini tanıtıyorlardı.

Konaklama yerini nasıl sağladınız?

Polonya'da Erasmus yaptığım üniversite kendi yurtlarında yer ayarlamıştı bu sebeple konaklamayla ilgili bir problem yaşamadım hatta çok keyifli vakit geçirdim. Bu sayede daha fazla insanla tanışıp sosyalleşebildik. Yurt mutfağında kendi ülkemizin yemeklerini pişirip tanıttık.

Verilen hibe yeterli miydi?

Verilen hibe bana yetmemişti. Ama ben çok az bir birikimle gitmiştim ve çok gezmiştim. Beklentileriniz ve alışkanlıklarınıza göre hibenin yetip yetmeyeceğini önceden hesaplayıp hazırlıklı gitmenizde fayda var.

Erasmus yapmak isteyen bir öğrenci nasıl bir birikim yapmalı?

Erasmus yapmak isteyen biri bence hibenin yanında birikim yapıp gitmeli. Benim en büyük pişmanlıklarımdan biridir. Yurt dışındasınız sadece gezmek, eğlenmek için değil acil bir durum olduğunda mağdur olmamanız için de yanınızda mutlaka bir birikiminiz olmalı. Ve mutlaka hesaplı harcama yapın.

Gitmek isteyen öğrencilere tavsiye verecek olsanız bunlar ne olurdu?

Yaşadığınız her anın tadını çıkarın, bol bol anı biriktirin. Zaman çok çabuk geçiyor. Benim gidişim daha dün gibi ama üzerinden 4 yıl geçecek. İyi ki bol bol anı biriktirmişim, iyi ki bol bol fotoğraf çekmişim. Gezdiğiniz gördüğünüz her yer mükemmel birer anı ve hikâye.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası