gül suyu cildi beyazlatır mi / Gül suyu ile cilt maskesi... Gül suyunun faydaları nelerdir? - Haber 7 KADIN

Gül Suyu Cildi Beyazlatır Mi

gül suyu cildi beyazlatır mi

Doğal cilt beyazlatma yöntemleri

Kim kusursuz bir cilde sahip olmak istemez ki? Piyasada, cilt beyazlatıcı farklı türden kremler ve losyonlar olsa da bu ürünleri aşırı düzeyde kullanmak, kimyasallarla dolu oldukları için cildinize zarar verebilir. Bu nedenle, herhangi bir yan etkiye neden olmadan koyu ten renginden açık ten elde etmek için doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Ten renginiz ne olursa olsun her insan eşsiz ve güzeldir. Kötü cilt sağlığı kendinize olan güveninizi sarsabilir ve bu nedenle cildinizin sağlığını korumak önemlidir. Ancak cildinizin rengini açmak için yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bu makale size bazı doğal ipuçları verecektir.

Melanin, cildinize rengini veren pigmenttir. Güneşe maruz kalma gibi dış etkenler nedeniyle artan melanin üretiminden dolayı cildiniz bronzlaşır. Vücudunuzdaki doğal melanin miktarını değiştirmek zor olsa da cildinizi bazı doğal yöntemlerle beyazlaştırabilirsiniz. İşte sizlere doğal cilt beyazlatma yöntemleri!

Patates Suyu

Patates, koyu ten renginin doğal olarak açık tene dönüşmesine yardımcı olan hazır içeriklerden biridir. Patates, güneşe aşırı maruz kalmanın neden olduğu koyu lekelerin giderilmesine yardımcı olur ve içerdiği doğal ağartma maddeleri ile teninizi büyük oranda aydınlatır. Bunun için patatesi soyup rendeleyin. Rendelenmiş patatesi topak kalmayacak şekilde ezin. Karışıma bal ile beraber bir miktar gül suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz macunu nazikçe boynunuza ve yüzünüze eşit şekilde uygulayın. Yaklaşık 15 ile 20 dakika boyunca cildinizde kalmasına izin verin. Etkili sonuçlar için bu yüz paketini gün aşırı kullanabilirsiniz.

Limon

Limon, cilt beyazlatma özelliklerine sahip yaygın bileşenlerden biridir. Koyu lekeleri azaltan ve cildinizi önemli ölçüde aydınlatabilen cilt beyazlatıcı bileşenlere sahiptir. 2 yemek kaşığı limon suyunu, yüzünüze ve boynunuza eşit şekilde nazikçe uygulayın. Yaklaşık 10 dakika yüzünüzde kalmasına izin verin. Yüzünüzü yıkamak için soğuk su kullanın. Bu yöntemi, her alternatif günde bir kullanabilirsiniz.

Dikkat: Kesikleriniz ve morluklarınız varsa limon cildinizi tahriş edebilir. Hassas cildiniz varsa uygulamadan önce limon suyunu su ile seyreltin. Bu yöntemi kullanırken kendinizi güneşe maruz bırakmamayı unutmayın.

Bal

Bal, peeling özelliği ile cildinizi matlaştırarak ölü cilt hücrelerini yok etmeye yardımcı olur. Daha parlak görünen bir cilt ortaya çıkararak koyu lekelerinizi hafifletmeye de yardımcı olur. Bunun için 1 yemek kaşığı bala, 1 çay kaşığı saf tarçın tozu ekleyip karıştırın. Karışımı nazikçe yüzünüze ve boynunuza eşit şekilde uygulayın. Yaklaşık 10 dakika cildinizde kalmasına izin verin. Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

Şeker

Şeker, yaygın olarak kullanılan maddelerden biridir. Şekerdeki granüller, cildinizi eksfoliye eder ve temizler. Bu da koyu cildin beyaz ve parlak olmasına yardımcı olur. Ayrıca cildinizi yumuşatarak ve nemi hapsederek gözeneklerinizi açar. Bunun için yarım çay bardağı toz şekere, 2-3 yemek kaşığı kadar limon suyu ekleyin. Karışımı nazikçe yüzünüze ve boynunuza eşit şekilde uygulayın. 5 dakika yüzünüzde kalmasına izin verin. Yüzünüzü durulamak için ılık su kullanın.

Limon ve Hindistan Cevizi Yağı

Limon ve hindistancevizi yağı, cildinizin doğal olarak aydınlatmaya yardımcı olan bileşenlerin mükemmel bir kombinasyonudur. Limon, doğal bir ağartma maddesi olduğu için bu iki bileşeni birleştirmek size daha hızlı sonuç verir. Bu çare, pigmentasyonu, koyuluğu ve donukluğu azaltarak size berrak ve parlak bir cilt verir. 1 yemek kaşığı taze limon suyuna birkaç damla saf hindistancevizi yağı ekleyip karıştırın. Karışımı nazikçe yüzünüze ve boynunuza eşit şekilde uygulayın. Yaklaşık 15 dakika cildinizde kalmasına izin verin. Yüzünüzü yıkamak için ılık su kullanın. Sağlıklı bir cilt için bu yöntemi haftada iki kez kullanın.

Dikkat: Bu yöntem, kuru cilt tiplerine uygun olmayabilir. Mutlaka doktorunuza danışın.

Gül Suyu

Gül suyu, siyah ten rengini azaltan ve size daha parlak bir cilt sağlayan mükemmel bir bileşendir. Yağlı ve hassas cilt tiplerine sahip kişiler için en uygunudur. Bu yöntem, tazelenmiş hissetmenizi sağlar. Bunun için her gün yüzünüzü gül suyu ile temizleyebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, birçok tıbbi faydası olan birçok evde bulabileceğimiz yaygın bileşenlerden biridir. Zerdeçalın güçlü antioksidanları ve antienflamatuar özellikleri, koyu ten renginden daha açık bir cilt elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca serbest radikallerin cildinize vereceği zararı önler ve elastikiyetini arttırır. 1 yemek kaşığı toz zerdeçal ile 2-3 yemek kaşığı limon suyunu karıştırın. Macunu nazikçe boynunuza ve yüzünüze eşit şekilde uygulayın. Yaklaşık 15 dakika yüzünüzde kalmasına izin verin. Yüzünüzü yıkamak için ılık su kullanın. Etkili sonuçlar için bu yöntemi haftada 2-3 defa kullanabilirsiniz.

Avokado ve Havuç

Avokado, cilt için çok besleyici olarak kabul edilir ve havuçta bulunan likopen ile beta-karoten de cilt için mükemmeldir. Cildinizin dokusu ve ten rengi, antioksidan görevi gören fito bileşiklerin varlığıyla önemli ölçüde iyileşir. Bunun için 1 tane avokadoyu püre haline getirin. 1 adet havucu da haşlayın ve soğuyunca avokado ile birlikte ezin. Karışımı 1 adet yumurta akı ve 1 yemek kaşığı bal ile birleştirin. İyice karıştırın. Karışımı nazikçe boynunuza ve yüzünüze eşit şekilde uygulayın. Yaklaşık 15 dakika kalmasına izin verin. Yüzünüzü yıkamak için soğuk su kullanın. Bu yöntemi haftada bir defa uygulamak size etkili sonuçlar verecektir.

Cilt Tonunuzu Açmak İçin İpuçları

Cilt tonunuzu açmak için ipuçları:

-Düzenli olarak peeling yaparak ölü deri hücrelerinin birikmesinden kurtulun.

-Uyku yoksunluğunun sağlığınız üzerinde aşırı etkileri vardır ve bu cildinizde bile kendini gösterir. Bu nedenle yeterince uykunuzu aldığınızdan emin olun.

-Bol miktarda su içerek kendinizi sürekli nemli tutun, bu da toksinleri temizleyerek cildinize parlak bir ışıltı katmaya yardımcı olur.

-İç ve dış mekanlarda güneş koruyucu uygulayarak cildinizi zararlı güneş ışınlarından koruyun.

-Cildinizi günde en az iki defa nemlendirin.

-Sigara içmek, cildinizi besin ve oksijenden yoksun bırakarak birçok yan etkiye neden olur. Sigara içmeyi bırakın.

-Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını koruyun; sağlıklı bir vücut, yüzünüze de güzellik katar.

Dr. Gökhan Güler

Dr. Gökhan Güler
[email protected]

Gül suyu, su ve gül yaprakları ile hazırlanır. Yiyeceklerde ve parfümlerde kullanılabildiği gibi, kozmetik amaçlarla da kullanılabilmektedir. Peki gül suyunun faydaları nelerdir?

Gül suyunun tedavi edici amaçlarla 7. yüzyıldan bu yana Orta Doğu ve İran’da kullanıldığı bilinmektedir. Kuzey Amerikalı Kızılderili kabilelerinin tarafından da hafif hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

Günümüzde de gül suyu cilt, yüz ve saçlara faydalı olması nedeniyle, herhangi bir yan etki olmadan kullanılabilmektedir. Kimyasal bileşimi incelendiğinde gül suyunda çok sayıda güçlü antioksidan bulunduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, gül suyunun merkezi sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

gül suyu

Gül suyunun cilde ve yüze faydaları nelerdir?

Cildimiz, vücudumuzdaki en büyük organdır. Organlarımızı, hücrelerimizi ve aslında vücudumuzun geri kalanını güneşten, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden, mikroplardan, kimyasallardan ve diğer fiziksel kirleticilerden korur.

Gül suyu, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri hasardan korumaktadır. Aynı zamanda enflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki tahriş ve irritasyonu[i] azaltabilir. Egzema ve Gül Hastalığı için kullanılabilir. Gül suyunun bu konudaki faydaları bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir.

Gül suyu aynı zamanda elastaz ve kolajenaz maddelerini engelleyici özellik göstermektedir. Her iki madde de cilde zarar veren, cildi yaşlandıran özellikteki enzimlerdir.

Gül suyunun cilde faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Cildi rahatlatır
  • Kızarıklığı azaltır
  • Çizgi ve kırışıklıkları gidermeye yardım ederek yaşlanma karşıtı etki gösterir

Gül suyunun saça faydaları

Gül suyu birçok olumlu etkisi nedeniyle saçlarda da kozmetik ürün olarak kullanılabilir. Gül suyunun saça faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Hafif kekremsi özellikte olan gül suyu, saçlarda yağlanmayı ve kepeği azaltmaya yardımcıdır
  • Anti enflamatuar özelliği sayesinde saç derisindeki sedef hastalığı ve egzema gibi sorunlara yardımcıdır
  • Gül suyu kokusunun yatıştırıcı ve dinlendirici etkisi vardır. Bu özellik saçın görüntüsünü etkilemese de, saçlarınızdan yayılacak gül suyu kokusu modunuzu yükseltecek, baş ağrısını ve gerginliği hafifletecektir.
  • Gül suyu saçlardaki aşırı kıvırcıklaşmayı ve buklelenmeyi azaltabilir
  • Saçların parlamasına yardımcıdır

Gül suyunun yaralara ve enfeksiyona faydaları

Bilimsel çalışmalar, gül suyunun antiseptik ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu göstermektedir[ii]. Gül suyu yanık, kesik ve yaralar üzerinde kullanıldığında faydalı olabilmektedir.

Antiseptik özelliği sayesinde gül suyu bağışıklık sisteminin histamin üretmesini sağlayabilmektedir. Bilimsel çalışmalar, gül suyunun enfeksiyonları önlemede ve tedavi etmede faydalı olduğunu göstermiştir[iii].

Gözlere faydası

Yapılan bilimsel araştırmalar[iv], göz damlası olarak kullanıldığında göz problemlerine iyi geldiğini göstermektedir. Gül suyunun faydalı olduğu göz rahatsızlıkları şu şekilde özetlenebilir:

  • Konjunktivit (Göz nezlesi)
  • Göz kuruluğu veya Konjoktival Kserozis
  • Akut gözyaşı kesesi iltihbatı
  • Pterigium veya pinguekula gibi dejenetarif hastalıklar
  • Katarakt

gül yaprakları

Boğaz ağrısı ve baş ağrısı

Gül suyu geleneksel olarak boğaz ağrısını geçirmek için kullanılmaktadır. Bu etkiyi ispatlamak için daha fazla bilimsel veri gerekse de anekdotsal veriler gül suyunun boğaz ağrısına iyi geldiğini göstermektedir.

Yapılan bir çalışma, gül suyunun boğazdaki kasları rahatlatmaya yardımcı olduğunu göstermiştir[v].

Gül suyu kokusunun stresi azaltma yoluyla baş ağrısı ve migrene de iyi geldiği bilinmektedir. Bazı aromaterapi uygulamalarında kullanılan gül suyu, aynı etkisi nedeniyle ıslak bir bezle alın bölgesine uygulanabilmektedir.

Sindirim sistemi

Gül suyu içildiğinde sindirim sistemini olumlu etkilemektedir. Safra akışını arttırarak şişkinlik ve mide rahatsızlığı gibi yaygın şikayetlere yardımcı olabilmektedir.

Gül suyu aynı zamanda laksatif (kabızlık giderici) etkiye sahiptir. Dışkıdaki su miktarını arttırdığı gibi tuvalete gitme sıklığını da arttırır. Böylece kabızlığın geçmesi için yardımcı olur.

Beyine faydası

Size ilginç gelebilir ancak gül suyu buharının koklanması, geleneksel olarak kişilerin modunu yükseltmek için kullanılmaktadır. Aynı etki için gül suyu içmek de bir alternatiftir.

Yapılan araştırmalar, gül suyunun antidepresan ve anksiyete karşıtı etkileri olduğunu gösteriyor. Gül suyunun diazepam adı verilen ilaca benzer hipnotik etki gösterdiği ve daha iyi uyumadığı sağladığına inanılıyor.

Gül suyu depresyon, yas, stres ve gerginlik gibi psikolojik durumlarda kişilere yardımcı olabilir.

Gül suyunun bunama ve Alzheimer hastaları için de faydalı olduğu biliniyor. Vücutta üretilen amoiloid isimli bir maddenin sözü edilen sağlık sorunlarında etkili olduğu, hücreleri öldürerek beyin işlevi ve hafızayı bozduğu biliniyor. Gül suyu ise içeriği sayesinde amiloid maddesinin üretilmesini engelliyor[vi].

Kaynaklar

Gül Suyunu Cilt ve Saç Bakımında Kullanmanın 10 Yolu

2 Mayıs 2019 PerşembePaylaş : 
Gül Suyunu Cilt ve Saç Bakımında Kullanmanın 10 Yolu

Mutfaklarda ve dini ritüellerde gül suyunun popüler bir bileşen olmasına yol açan bir dizi faydası vardır. Cilt bakımında da özellikle yüz, gül suyunun en bilinen kullanım alanlarından biri. Daha fazlasını sizin için derledik.

Her Hint hanesinde mutlaka gül suyu bulunduğunu biliyor muydunuz? Gül suyu bir güzellik iksiri. Üstelik bunun dışında birçok faydası var. Cildiniz yağlı, kuru ya da karma olsun, güzellik reçetenize gül suyunu dahil edebilirsiniz. Kleopatra’nın güzelik rutininde de Gül suyu kullandığı söylenir. Yani Gül suyunun güzellikle birlikte anılması çok eskilere dayanıyor. Dünyanın en efsanevi güzellik kraliçesi Kleopatra’nın ayak izlerini nasıl olup da takip etmeyiz? 

Yalnız, gül suyu alırken, % 100 saf gül suyu satın aldığınızdan emin olmalısınız. Gül suyunun cilt ve saçlar için harika olduğunu anladık. Peki neden iyi? Tam olarak ne şekilde kullanmamız gerekiyor? 

 

1. Gül suyu, cildin pH dengesinin korunmasına yardımcı olur ve ayrıca fazla yağı da kontrol eder.
2. Tahriş olmuş cildin kızarıklığını azaltmaya, akne, dermatit ve egzamayı gidermeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Tıkanmış gözeneklerde biriken yağ ve kirlerin giderilmesinde büyük bir temizleyici ve yardımcıdır.
3. Gül suyu cildin nemlendirilmesine, canlandırılmasına yardımcı olur ve cildinize tazelenmiş bir görünüm kazandırır.
4. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle, gül suyu yara izlerinde, kesilmelerde ve yaralarda iyileşmeye yardımcı olur.
5. Gül suyunun antioksidan özellikleri, cilt hücrelerinin güçlendirilmesine ve cilt dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
6. Sahip olduğu büzücü özelliklerinden dolayı, gül suyu gözenekleri temizlemeye ve cildi tonlandırmaya yarar. Buhar uygulamalarından sonra gül suyunun kullanılması kılcal damarları sıkılaştırır, kızarıklığı azaltır.
7. Gül aromasının güçlü bir şekilde ruhsal durumumuza iyi geldiği söylenir. Sizi endişe duygularından kurtarır ve duygusal refahı teşvik eder. Böylece daha rahat hissetmenizi sağlar.
8. Gül suyunun besleyici ve nemlendirici özellikleri saçın kalitesini arttırır. Hafif kafa derisi iltihaplarını tedavi ettiği ve kepeklerden kurtardığı bilinmektedir. Gül suyu, doğal bir saç kremi olarak harikalar yaratıyor ve saç uzamasını hızlandırıyor.
9. Yastığınızdaki gül suyu kokusu da uzun bir günün ardından daha iyi uyumanıza yardımcı olur ve sizi yeniler.
10. Ayrıca cildin yaşlanmasına, ince çizgilerin ve kırışıklıkların gecikmesine yardım eder.

Gül suyu

 

Gül suyunu kullanmanın en iyi ve en kolay yolu, belki de geceleri uygulamaktır. Böylece günün kirinden yüzünüzü arındırabilirsiniz. Kulağa basit geliyor değil mi? Buna benzer hızlı ve kolay olan kullanımları listeledik, şaşıracaksınız.

1. Yüzünüze püskürtün:

 

Gül suyu kullanmanın harika bir yolu, yüzünüze püskürtmektir. Gül suyu, makyaj sabitleme ürünü olarak makyajın üzerine de püskürtülebilir. Yüzünüzü taze ve nemli tutmak istiyorsanız sabah güzellik rutininizi tamamladıktan sonra boş bir sprey şişesine doldurduğunuz gül suyunu yüzünüze püskürterek kullanabilirsiniz.

2. Kuru ve Kıvırcık Saçlar:

 

Saçlarınız kuru ve kıvırcıksa doğru adrestesiniz. Eşit miktarda Gülsuyu ve gliserini karıştırın, saç derisine pamuklu ped yardımı ile uygulayın ve 10-15 dakika masaj yapın. 30 dakika bekleyin ve şampuanla yıkayın.

3. Yüz Temizleyici:

 

Gül suyu, tüm cilt tiplerinde temizleyici olarak kullanılabilir. Yüzünüzü hafif bir yüz temizleme ürünüyle yıkadıktan sonra, yapmanız gereken tek şey 1 çorba kaşığı gül suyuna birkaç damla gliserin eklemek ve yüzünüze uygulamak.

4. Gözleriniz yorgun görünüyorsa:

 

Yorgun ve iltihaplı gözleriniz varsa, buz dolabında souttuğunuz gül suyunu pamuklu bir beze sıkın ve gözlerinizin üstüne yerleştirerek bekletin. Göz altındaki şişliğin azalmasına ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur.

5. Saç Kremi:

 

Şampuan sonrası, son durulama için bir bardak suya en az 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyebilirsiniz. Saçı derinlemesine temizlemeye yardımcı olur ve seveceğiniz sağlıklı bir parlaklık katar.

Gül suyu

6. Yüz Toneri:

 

 

 

Yumuşak bir pamuğu soğutulmuş gül suyu ile ıslatın ve temizlenmiş cilde uygulayın. Sıkılaştırıcı özelliği, gözenekleri bakımı yapar. Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur.

7. Akne tedavisi için:

 

1 çorba kaşığı limon suyunu 1 çorba kaşığı gül suyu ile karıştırın, akneli cildinize uygulayın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra ılık su ile yıkayın. Ayrıca yüzünüzde toplanmaya başlayan sivilceler gördüğünüzde multani mitti ve gül suyunu karıştırarak sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz. Kuruduktan sonra yıkayın. Bu, gözenekleri temizlemeye, fazla yağı kontrol etmeye ve sivilceyi önlemeye yardımcı olur.

8. Makyaj Temizleyici:

 

Denenmiş ve test edilmiş bu güne kadarki en iyi makyaj temizleyicilerden biri. Pamuklu bir pedi gül suyuyla ıslatarak üzerine birkaç damla hindistan cevizi yağı ekleyin ve yüzünüzü temizleyin. Karışım makyajı silmek ve aynı zamanda cildinizi derinlemesine beslemek için harikalar yaratıyor. Not: Cildinize zarar vermemek için hafifçe ovalayın.

9. Cilt beyazlatma:

 

2 yemek kaşığı nohut ununa pürüzsüz bir macun elde edecek kadar gül suyu ve limon suyu ekleyin. Yüzünüze uyguladığınız karışım kuruyuncaya kadar cildinizde bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Bu karışımı lekeli bölgelere lokal olarak da uygulayabilirsiniz.

10. Kendinizi Şımartın:

 

Gül suyunu badem yağıyla veya herhangi bir kremle karıştırın ve vücudunuzu nemlendirin. Arada bir kendinize gül kokulu bir banyo armağan etmek için küvetinize gül suyu ekleyebilirsiniz. Strese karşı en iyi panzehir olarak kabul edilebilir. Küvetiniz yoksa yastığınıza birkaç damla gül suyu damlatın. Çünkü bunu hakettiniz.
İrem Erzü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası