japonyada depreme dayanıklı evler nasıl yapılıyor / Japonya’nın Depreme Dayanıklı Evlerinin Özellikleri Nelerdir? - Emlakjet Haberleri

Japonyada Depreme Dayanıklı Evler Nasıl Yapılıyor

japonyada depreme dayanıklı evler nasıl yapılıyor

fazla oku

Japonya'nın Kagawa Üniversitesi Sismoloji ve Afet Azaltma Bilimi Anabilimdalı’ndan Profesör Yoshiyuki Kaneda ve Japonya Ulaştırma Bakanlığı’nda afet riskinin azaltılması konusunda uzun süre çalışan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Kıdemli Danışmanı Dr. Hitoshi Baba, depreme dayanıklı bina inşa etmenin kuralını anlattı.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, Japon bilim insanları, 9 büyüklüğündeki depremde bile zarar görmeyen bina inşa etmenin sırrının şantiye denetiminde olduğunu söyledi. .

funduszeue.info

Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda (solda) Dr. Hitoshi Baba (sağda) Fotoğraf: Habertürk

Zemine uygun bina

Japonya'da da İzmir'de olduğu yumuşak zeminli alanlar bulunduğunu belirten Dr. Hitoshi Baba, “Japonya’da çok fazla yumuşak zemin ve tortul vardır ve üstüne bina inşa edilir ama binalar sismik standartlara göre maksimum sismik yoğunluk varsayılarak sismik standartlara göre inşa edilir” diye yanıt verdi. 

Prof. Kaneda ise, bu tür zeminlerde uygulanacak yapı tekniği hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Japonya’da da birçok yumuşak zemin var. Dolayısıyla depremlerde bazı sıvılaşma hasarları meydana geldi. Bu tür gevşek zeminlerdeki inşaatlar yeterli güç ve uzunluğu sahip kazık temel kullanılarak dikkatle yapılmalıdır”

Depremin ardından yapılan arama-kurtarma çalışmalarının iyi yapıldığını düşündüğünü belirten Hitoshi Baba, “İyi iş yaptıklarını düşünüyorum çünkü yıkılmış binalardan birçok insan kurtardılar” diyor.

Türkiye’de yıkım yapan depremler neden Japonya’da yapmıyor?

Japon uzmanlar “Japonya’yı etkilemeyen bu büyüklükteki deprem, Türkiye’de neden büyük yıkımlara neden oluyor? Japonya neyi doğru yapıyor, Türkiye neyi yanlış yapıyor” sorlarını se şöyle yanıtladı:

Dr. Hitoshi Baba: Fark yaratan faktörlerden biri, deprem dayanıklılık standartının doğru uygulanmasıdır. Bu, sadece Japon halkının ciddiyetiyle başarılmış bir şey değil. Mimarlar gibi uzmanlar tarafından yapılan bina teftiş ve onay sistemi ve her büyük deprem meydana geldiğinde depreme dayanıklılık standartlarına yeni bilgiler getiren yönetişimin sonucudur.

Prof. Kaneda: EEW sistemi (deprem erken uyarı) ve deprem dayanıklılık teknolojisi Japonya’da bilinir. Japonya’da sık sık tahliye tatbikatları gerçekleştiriliyor. Bu yüzden birçok Japon deprem anında sakin kalıyor. Ayrıca sismik alanlarda yapılan binaların deprem şartnameleri yakından takip ediliyor. Yapı denetimiyle zayıf binalar belirleniyor, depreme dayanıklı hale getiriliyor.

Doğal afet eğitimi

“Deprem bizim bir gerçeğimiz ve bununla yaşamayı öğrendik. Anaokulundan başlayarak öğrencileri bir doğal afette nasıl davranmaları gerektiği konusunda düzenli tatbikatlar yaparak eğitiyoruz” diyen Baba ve Kaneda, doğal afetler konusunda hem vatandaşların hem de ilgili birimlerin sürekli eğitilmesinin ve bu bilincin sağlanmasının önemine de dikkat çekiyor.

9 büyüklüğündeki Büyük Doğu Japonya Depremi  sırasında binaların ayakta kaldığını belirten Japon bilim insanları, Türkiye’de deprem sırasında bir bina ayakta kalırken diğerinin yıkılmasının nedenini şöyle izah ediyor:

Prof. Kaneda: Bina yapısına bağlıdır. (Depreme dayanıklı bina olup olmadığı ve bina yaşı) Sığ zemin koşulları homojen değil. Bir yapının yıkıldığını diğerinin zarar görmediğini ayakta kaldığını görmek çok talihsiz bir durum. Yapının depreme dayanıklılığına, yapım şartlarına, donatı miktarına, yapılışındaki dikkate, deprem şartnamesine uygun olup olmadığına, önceki depremlerde hasar almış olup olmadığına bağlıdır. Başka bir kritik nokta ise yük taşıyıcı beton duvarlara ve sütunlara uygunsuz bir şekilde müdahale, kolonların kaldırılması da neden olabilir. Yapı denetimi bu anlamda vazgeçilmezdir.

Prof. Kaneda: Muhtemelen bina yapısının düzenlemeleri farklı. Ben Türkiye’de birçok uygunsuz yapı olduğunu anladım. Türkiye’de İzmit depreminden sonra hazırlanmış olan ve birkaç kez güncellenmiş kapsamlı deprem yasaları ve şartnamaleri var. Ancak en önemli şey bu yasaların ve şartnamelerin şantiyede doğru şekilde uygulanmasıdır. Japonya’da şantiye teftişleri ve yapı denetimleri yasalara uygun olarak titizlikle yürütüldü. Bu nedenle afet dayanıklılığı yüksek ve güçlüdür.

Independent Türkçe, Habertürk

Kaynak: Ntv

depremköpük evJaponya

T24 Logo

© Tüm hakları saklıdır.

Japonya’nın ' yıl ömürlü, depreme dayanıklı' köpük evleri

T24 LogoT24 Logo

Güney Japonya'da bir volkanın yakınında yer alan köpük ev sağlamlığı ile dünyanın ilgisini çekiyor. Evlerin yer aldığı tatil köyünün yöneticisi Masaya Konishi, hafif malzemelere rağmen köpük evlerin, Kumamoto vilayetinde yılında meydana gelen 7 büyüklüğündeki ölümcül depremlere dayandığını söyledi.

18 Şubat

19

Japonya’nın ' yıl ömürlü, depreme dayanıklı' köpük evleri

29

Japonya'nın güneyindeki bir yanardağın yakınında, bir sağlık tesisi tarafından inşa edilen depreme dayanıklı köpük ev, Asya'nın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

39

Evleri yapmak için her biri iki yetişkinin kaldırabileceği kadar hafif olan (80 kg) onlarca polistiren köpük parçası birbirine yapıştırılıyor.

49

Aso Farm Land tatil köyünün müdürü Masaya Konishi, hafif malzemelerine rağmen evlerin yılında Kumamoto vilayetinde meydana gelen ölümcül depremlere dayandığını söyledi.

59

Kumamoto'da 16 Nisan tarihinde Japonya'nın Kyushu Bölgesi'ndeki Kumamoto İli'nin Kumamoto Şehri'nin altında, yaklaşık 10 kilometre derinlikte art arda 7,0 ve 6,2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu iki depremde toplam 50 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin kişi de yaralandı. Kumamoto ve Ōita Eyaletlerinde çok sayıda yapının çökmesi ve alev almasıyla ciddi hasar meydana geldi. Felaket nedeniyle 44 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

69

Konishi, "Bu köpük odalar depremde hiç hasar görmedi. Tek bir cam bile kırılmadı." dedi. Konishi, rüzgar ve depremlerin köpük evlere zarar vermediğini çünkü kırılabilecek kirişleri olmadığını söyledi.

79

Yapılarda kullanılan polistren parçaları üreten Japan Dome House şirketi ise depremlerinden sonra satışların iki ile üç kat arttığını açıkladı.

89

Öte yandan, şirket polistiren malzemeden üretilen evlerde herhangi bir paslanma ya da çürüme meydana gelmediğini ve bu nedenle evlerin yıla kadar dayanabileceğini aktardı.

99

Yapımı ortalama 7 gün süren evlerin maliyetinin ise yakkaşık 2 bin dolar (yaklaşık 38 bin lira) olduğu belirtildi.

Japonya depremlere hazırlanırken neyi doğru yapıyor? Yanıt bosai kültüründe saklı

Japonya, deprem ve afet bilinci söz konusu olduğunda ilk akla gelen ülkelerden biri ve dünyadaki depremlerin yüzde 80’inin gerçekleştiği ‘Pasifik Ateş Çemberi’ içinde yer alıyor. Japonya takımadaları, coğrafi konumu nedeniyle tarihi boyunca depremin yanı sıra tsunami ve tayfun da dahil olmak üzere pek çok doğal afetle karşı karşıya kaldı. Ülkede aktif yanardağ bulunuyor; son yıllarda tüm bunlara iklim değişikliğinin bir sonucu olan şiddetli ‘gerilla yağışları’ da eklendi.

Peki Japonya afetlerle başa çıkma konusunda edindiği acı deneyimi, eğitim sistemine ve kültürüne entegre etmeyi nasıl başardı? Yıllar içerisinde afet riski yönetiminde tartışmasız bir dünya markası haline gelen ülkenin en büyük başarısı, yaşanan felaketlerden ders çıkarması gibi görünüyor. Yatırım, bilimsel araştırma ve teknoloji transferi ile sık sık yenilenen bu yaklaşım ve yöntemlere biraz daha yakından bakalım istedik.

Bosai kültürü nedir?

Japonca ‘Bosai’ iki kelimenin birleşmesinden oluşuyor. ‘Bo’nun koruma, önleme ve hafifletme gibi birkaç farklı anlamı var. İkinci kelime ‘Sai’ ise dilimize afet olarak çevrilebilir.

Çok eski zamanlardan beri Japon halkının hayatta kalma mücadelesi, afetlere hazırlıklı olma, acı tecrübeden ders çıkarma ve bu bilgileri kültürel miraslarının bir parçası olarak nesilden nesile aktarma becerilerine bağlı oldu. Okuryazarlığın yaygın olmadığı dönemlerde doğal afetlerden kurtulan insanlar, bu travmatik olayların doğası ve kötü etkilerinden kaçınmak için neler yapılabileceği konusunda torunlarını bilgilendirdi.

‘Bosai’ afetlerin (ölüm, ekonomik kayıp, altyapı hasarı ve diğer) kötü sonuçlarını azaltmaya yönelik bütüncül bir yaklaşımı içeriyor: Müdahale, iyileştirme, zararı azaltma ve hepsinden önemlisi önleme.

Bu unsurlar bir araya gelerek Japonca'da ‘Bosai kültürü’ olarak bilinen; teknik önlemleri, gereklilikleri, yasaları, felaketlerle yüzleşmeyi, ders çıkarmayı sağlayan ve güçlü bir yurttaşlık bilincini kapsayan eşsiz bir ‘önleme kültürü’ ortaya çıkardı.

Kuşaktan kuşağa aktarılan bu kültür, afetlerden sıklıkla etkilenen topluluklarda geliştirilen bir dizi davranış ve uygulamayı kapsıyor. Japonya, afete hazırlık konusuna üç temel düzeyde yaklaşılıyor: Kamu desteği, toplum desteği ve kendi kendine yardım.

Eğitim ve 'Kamaishi mucizesi'

‘Afet riskinin azaltılması’ size yakın olan tehlikeleri bilmek ve bir afet meydana geldikten sonra zararı en aza indirmek anlamına geliyor ve Japonya’nın afet ile mücadelesinde bu kavram çok önemli; anaokulundan liseye kadar tüm okul çağındaki çocuklar risk yönetimi konusunda düzenli eğitim alıyor.

Japonya'daki eğitim politikalarından Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) sorumlu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eğitim sistemi neredeyse hiç değişmemiş ve 6+3+3+2/4 düzenini takip ediyor. Yürülükte olan Temel Eğitim Yasası ise her 10 yılda bir yapılan çalışmalarla yenileniyor ancak hazırlık için zaman tanımak amacıyla uygulamaya koyulması birkaç yıl sürüyor.

yılında gerçekleştirilen eğitim modelindeki reformunun özünde ezbercilikten sıyrılma, eleştirel düşünme, hoşgörü ve yaratıcılık gibi sosyal becerilerin gelişimini artıran aktif öğrenme metodolojilerinin kullanımına geçiş yatıyor.

Afetlerin etkilerini azaltmak için risk eğitiminin önemi pek çok kez kanıtlandı ancak belki de en bilineni ’deki tsunami sırasında yaşanan Kamaishi örneği. Kıyı kentindeki yaşanan can kaybına rağmen, okul çocuğunun tamamı daha yüksek bir yere tahliye edildi ve hiçbiri hayatını kaybetmedi. Afet sırasında hızlı ve yerinde kararlar alındı ve koşullara uygun eylemler gerçekleştirildi.

 

Bugün ‘Kamaishi Mucizesi’ olarak anılan bu olay aslında olağandışı bir duruma değil düzenli tatbikatların, acil durum tahliyelerinin, okul müfredatında yer alan ilk yardım tekniklerinin ve diğer pratik becerilerin hayati önemine işaret ediyor. Japonya’daki eğitim sistemi, öğrencilerin acil bir durum ortaya çıktığında proaktif bir şekilde hareket edebilmeleri için uygulama yoluyla beceri kazanmalarını şart koşuyor. Yani afet ile mücadelede, ezber ve alıştırmaları tekrarlamak değil aktif öğrenme ve sosyal beceri geliştirme ihtiyacı öne çıkıyor.

‘Afet Risk Yönetimi’ doğası gereği çok disiplinli ve ülkenin yaşlanan nüfusu, okul merkezli yeni bir toplumsal iyileşme konseptini gündeme getirdi. Çünkü eğitim söz konusu olduğunda çocuklara ve gençlere erişim her zaman daha kolay. Çocuklar, ülke genelinde risk kültürünün geliştirilmesi için birer elçi kabul ediliyor ve onların ‘değişim ajanı’ olarak bilgilerini paylaşması ve ailelerini eğitmesi hedefleniyor.

Afet ile mücadele becerilerini keskin tutmanın bir yolu: Hafıza

Japonya'nın halkının gelecekteki doğal afetlere karşı aldığı en büyük tedbirlerden biri geçmişten ders çıkarmak. yılında Kobe şehri, yaklaşık kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına neden olan Büyük Hanshin Depremi ile sarsıldı. Şehrin yeniden inşasının ardından felaket sırasında kaybedilen insanları anmak için ‘Kobe Depremi Anma Müzesi’ kuruldu. Müze, aynı zamanda felaketten korunma ve hayatta kalma konusunda yararlı etkinliklerin gerçekleştiği bir eğitim merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Japonya'da her yıl 1 Eylül’de, Büyük Kanto Depremi’nde ölen bin kişi anılıyor. ‘Bosai no hi’ yani Afet Önleme Günü’nde Japonya'nın dört bir yanında seminerler, sergiler veya tahliye tatbikatları gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Afet Önleme Günü, farkındalığı artırmanın ve hayatta kalma becerilerini keskin tutmanın bir yolu olarak görülüyor.

Ayrıca festivaller, seminerler ve yangın tatbikatları gibi çeşitli afet önleme faaliyetleri sivil toplum alanının aktif bir parçası. Hemen her mahallede gönüllü afet önleme örgütleri (jishu bosai soshiki) ve afete hazırlık konusunda çalışan gönüllü sivil toplum örgütleri bulunuyor. Gençler, yaşlılar, vatandaşlar, işletmeler, hayır kurumları, STK'lar, yerel yönetimler… Afet riskinin azaltılması herkesi ilgilendiren bir konu olduğu için hepsini sürece dahil etmek çok önem taşıyor. Her evin depreme nasıl hazırlandığı farklılık gösterse de birçok evde depreme karşı hayatta kalma kitleri bulunuyor. Hazır olarak da satın alınabilen hayatta kalma kitlerinde, ilk yardım malzemeleri, su, yiyecek stokları, eldiven, maske, el feneri ve radyo yer alıyor.

Depreme hazır hızlı trenler ve teknoloji

Japonya'da afetler hakkında bilgi edinebileceğiniz ve simüle edilmiş afetleri deneyimleyebileceğiniz birçok tesis yer alıyor. Örneğin Tokyo İtfaiyesi’ne ait ‘Honjo Yaşam Güvenliği Öğrenme Merkezi’ ailelerin birlikte katılabileceği bir deneyim turu sunuyor; deprem simülasyonu, geçmişte gerçekten meydana gelmiş bir depremle aynı sarsıntıyı hissetmenizi sağlıyor. Bir personel bu ürkütücü deneyimi şu sözlerle özetliyor:

Felaketlerin korkutucu olduğunu anlamak önemli. Bu sayede bir sonraki adımda neler yapabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Ülkedeki hemen her akıllı telefonda deprem ve tsunami için acil durum uyarı sistemi bulunuyor. Yaklaşan felaketlerden yaklaşık beş ila on saniye önce tetiklenen bu sistem, kullanıcılara gerektiğinde hızlı bir şekilde korunmak için zaman kazandırmayı amaçlıyor.

Ülkede bir deprem meydana geldiğinde tüm televizyon kanalları derhal resmi deprem yayınına geçerek halkın nasıl güvende kalacağı konusunda bilgilendirilmesini sağlıyor.

Japonya trenlerin yaygın olarak kullanıldığı bir ülke ve ‘shinkansen’ adı verilen hızlı tren ağı deprem sensörleriyle donatılmış vaziyette. yılında büyüklüğündeki Tohoku depremi Japonya'yı vurduğunda hareket halinde 27 shinkansen vardı. Ancak hareketi algılayan trenlerin hepsi durdu ve bu da sıfır ölüm ve hatta yaralanmayla sonuçlandı.

Depreme dayanıklı binalar ve Kenchikushi sistemi

Şehirler zaten epey karmaşık habitatlar ve nüfus arttıkça bu karmaşıklığın katlanması ve bazı sorunların daha da kötüleşmesi kaçınılmaz. Japonya'da tüm evler depremlerin sürekliliği göz önüne alınarak ve belli bir sarsıntı seviyesine dayanacak şekilde inşa ediliyor.

Sıkı yasalar başta okullar olmak üzere tüm yapılan için geçerli, örneğin Tokyo’daki binaların yaklaşık yüzde 87'sinin depreme dayanıklı olduğu belirtiliyor. 'lerin başından beri Japonya'da kullanılan ve yaygın bir sistem olan 'sismik izolasyon' yönteminde, binanın temelleri amortisör görevi gören çelik ve kauçuk katmanlar içeriyor. Bu teknik şu anda Apple Inc. şirketinin Silikon Vadisi'ndeki genel merkezi de dahil olmak üzere binlerce binada kullanılıyor.

Japonya'da 'te meydana gelen Kobe depremi sonrasında, yetkinlik süreçleri ve yasalarda değişiklik yapıldı. Kenchikushi sistemi ile yeni mezun bir mühendisin alabildiği sorumluluk küçük ahşap evlerle sınırlandırıldı. Japonya’da mimar ve mühendisler zorunlu eğitimleri bittikten sonra sınavdan geçerek onay alıyor. Kenchikushi sisteminde tanımlanan uzman kişiyi istihdam eden kurumlar da inşaatı denetliyor. Bloomberg, lisanslı mimar ve mühendislerin 10 yıl süreyle bina kusurlarından sorumlu tutulabildiğini vurguluyor. yılında yapı sertifikaları ve denetimler daha sıkı bir hâle getirildi. Belirli bir yüksekliğin üzerindeki binalar hakem incelemesine tabi tutuluyor ve üç katın üzerindeki yapılar inşaat sürecinin belli aşamalarında denetleniyor.

Ve bütçe… Aralık ’de hükümet, afet ile mücadele hazırlıklarını güçlendirmek için milyar dolarlık yeni bir plan devreye soktu. Öngörülen büyük depremlerin yanı sıra rüzgâr ve sel risklerini azaltmayı amaçlayan önlemler, yolların, okulların ve havaalanlarının iyileştirilmesinden yağış tahmini yapan bir süper bilgisayara kadar uzanıyor. Toplam afet riski azaltma projesi içeren plan, hükümetin mevcut üç yıllık acil durum projesinin can ve mal güvenliğini sağlamada yetersiz olduğuna karar vermesinin ardından kabul edildi.

Dayanıklılık bir yandan zorluklara karşı direnç göstermekle, diğer yandan bir şoktan sonra normale geri dönebilme ya da yeni duruma uyum sağlama yeteneği olarak açıklanıyor. Yıllar boyunca afet yönetimi konusunda edindiği deneyim Japonya’yı afet riskinin azaltılması konusunda uluslararası bir referans haline getirdi ve ülkenin kriz yönetiminde elde ettiği sonuçlar, potansiyel risklere karşı dirençli toplumlar yaratmanın önemini vurguluyor.


Culture Trip, funduszeue.info, Bloomberg, İMO ve OECD makalelerinden derlendi.

Konular: TEKNOLOJİ, BİLİM, SOSYAL FAYDA, DEPREM, YAŞAM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.