2 maymun fabl / Fabl Tanımı ve Anlamı | Fabl Nedir? | Storyboard That

2 Maymun Fabl

2 maymun fabl

Yazdır!

Ivan Krylov ve "ayna ve maymun" masalından popüler ifadeler. Fabl "Ayna ve Maymun": işin analizi

Maymun ve Ayı, Krylov'un masalı Ayna ve Maymun'da sıradan bir konuşma yaparlar. Çocuklar, Krylov'un masalını rollere göre okumayı veya ezberlemeyi severler - kısadır ve hiç de karmaşık değildir.

Masal Aynası ve maymun okuması

Aynada kendi görüntüsünü gören maymun,
Sessizce Ayı'nın ayağı:
“Bak” diyor, “sevgili vaftiz babam!
Bu nasıl bir yüz?
Ne tuhaflıkları ve atlayışları var!
Özlemden boğardım kendimi,
Keşke biraz ona benziyor olsaydı.
Ama kabul et, var
Dedikodularımdan beş veya altı tane pısırık var:
Onları parmaklarımla bile sayabilirim."
"Dedikoduların işe yaradığını düşündüğü şey,
Kendine sırt çevirmek daha iyi değil mi, vaftiz babası?" -
Mishka ona cevap verdi.
Ama Mishen'kin'in tavsiyesi boşa gitti.

Dünyada bunun gibi birçok örnek var:

Hatta dün şunu gördüm:
Klimych'in kirli olduğunu herkes biliyor;
Klimych'e rüşvet hakkında okudular.
Ve gizlice Peter'a başını salladı.

Masal ahlakı Ayna ve maymun

Hiç kimse kendini hicivde tanımaktan hoşlanmaz.

Masalın ahlaki Ayna ve Maymun Krylov, çalışmanın sonunda masal türünün tüm kurallarına göre anlattı. Ayı, Maymun'a cehaletini gösterdi, ancak tüm "kız arkadaşlarının" eksikliklerini görmeye hazır, ancak kendisinin değil.

Masal Ayna ve Maymun - Analiz

Bu masaldaki Maymun, Krylov'un bu mengeneyi çok tatsız bulduğu için insanlarda dalga geçmeyi sevdiği cehaletinde "Maymun ve Gözlük" masalındaki Maymun'a çok benziyor. İnsanlar başkalarının eksikliklerini görme eğilimindedir, ancak kendilerinin farkına varmazlar. Böylece Maymun aynada gerçek bir pısırık görür - kendisi, ancak kabul edemez. Ayının Öğütleri “Çalışmayı düşünmek için dedikodu nedir, kendin dönsen daha iyi olmaz mı vaftiz baba?” kulaklarını özlüyor.

Birçok edebi şahsiyet fabl yazdı, ancak Ivan Andreevich Krylov diğer fabulistlerden daha fazla ünlendi: La Fontaine ve Aesop isimleri gibi soyadı, fabl ile neredeyse eşanlamlı hale geldi.

Fabulist I.A. Krylov

Doğan Ivan Andreevich, ejderha alayının bir çalışanının fakir bir ailesindendi. Babası "bilim eğitimi almamıştı" ama yazmayı biliyordu ve okumayı daha da çok seviyordu. Oğul, babasından bir dizi kitap ve okuma yazma dersi aldı.

Bir genç olarak babasını kaybetti ama okumaya devam etti. Fransızca zengin bir komşunun evinde, aynı zamanda listede kamu hizmeti. Ivan o zaman bile yazmaya çalıştı ve eserlerini bilgili edebiyat eleştirmenlerine gösterdi. Ancak yazdığı trajediler ve dramalar, Krylov'un potansiyeli hakkında bir fikir vermelerine rağmen mükemmel olmaktan uzaktı.

Yazarın karakteri huzursuzdu, sürekli yeni fırsatlar ve stiller arıyordu. İnatçı ruh onu değişmeye ve risk almaya itti: Biyografisinin tüm dönemleri araştırmacıları iğrendirdi. O neredeydi? Ne yaptın?

Görünüşte kaotik olan hareket, aslında geleceğin fabulistlerinin becerilerinin geliştirildiği bir taş haline geldi.

Krylov'un keskin tüyü

Karakteri şüpheci ve alaycıydı: Ivan Andreevich'in fenomenlerin olumsuz yönlerini ve insanların gülünç eylemlerini görmesi yaygındı. Çocukluğundan beri, ünlü Fransız fabulist Lafontaine'in hayranıydı ve defalarca masallarını Rusça'ya çevirmeye çalıştı.

Krylov, gençliğinden hicivli bir tonla eserler yazdı: sadece sosyal ahlaksızlıkları değil, aynı zamanda ünlü vatandaşları da acımasızca alay ederek kınamaya meyilliydi.

Krylov, suçlayıcı dergiler yayınladı, edebi karikatürler ve hiciv yayınladı. Ancak yayınların ömrü kısaydı, çok popüler değildiler ve yayıncı onları çok yakında kapattı.

Ivan Andreevich nişini aramayı bırakmadı. 19. yüzyılın başında Krylov, La Fontaine'in bir masal uzmanı olan I.I.

Gerçekten de, Krylov'un tüm karakteri fabulistin faaliyetlerine mükemmel bir şekilde uyuyordu: şüpheci, keskin zihni ve gözlemi ve hicivsel gerçeklik ve eğitim algısı. Kendi stilini arayan Ivan Andreevich, yeteneklerini parlattı ve yavaş yavaş kelimelerin ustası oldu.

Krylov'un masallarından atasözleri

Böylece, Ivan Andreevich sonunda edebiyatta kendine özgü nişini buldu. O andan itibaren kariyerinin ve finansal durumunun yavaş yavaş yokuş yukarı gitmeye başlaması önemlidir.

Krylov, yıllar sonra hali vakti yerinde bir adam olarak emekli olduğu İmparatorluk Halk Kütüphanesinde hizmet vermeye gitti. Masalları popüler oldu ve yaşamı boyunca yayınlandı: 35 yılda 9 koleksiyon yayınlandı!

Ustaca oluşturulmuş, hiciv dolu ve bazen alaycı konuşma dönüşleri, genellikle deyimler bir masaldan! "Ayna ve Maymun", "Dörtlü", "Kuğu, Kanser ve Pike" - her eser, okuyucuyu gülümseten geniş ve kesin suçlayıcı ifadeler içerir.

"Yemek istediğim için sen suçlusun" veya "Evet, sadece bir şeyler var" ifadelerine kim aşina değil? Bunlar Krylov'un konuşma alegorilerine dönüşen satırları.

Yazar tarafından biri diğerinden daha güzel 236 masal yazılmıştır. Krylov'un masallarının anlamı bugün Okul müfredatı, çünkü zamanından bu yana geçen bir buçuk yüzyıla rağmen, masalların hicivleri alakalı olmaya devam ediyor ve karakterler gülünç bir şekilde tanınabiliyor. Herhangi bir öğrenci, masaldaki yakalama ifadelerini kolayca hatırlayabilir.

"Ayna ve Maymun"

Masal, bilinçsiz bir maymundan bahseder. Dışarıdan nasıl göründüğü hakkında hiçbir fikri yok ya da bilmek istemiyor. "Dedikodularında" kusurları bulması daha kolay ve daha ilginç - onlar hakkında neredeyse her şeyi biliyor.

Gözlemci Kum-Ayı Maymun'a aynadaki kendi yansıması olduğunu nazikçe ima etmeye çalıştığında, sözlerini kulaklarından geçirir. Yazar alaycı bir şekilde "Hiç kimse kendini hicivde tanımaktan hoşlanmaz" diye özetliyor.

Masal sadece birkaç satırdan oluşuyor, ama toplumda çok yaygın olan eleştiri ve ikiyüzlülüğü ne kadar doğru anlatıyor! Krylov, maymunun havlu bencilliği ve ruhsal körlüğüyle yerinde bir şekilde alay ediyor Krylov: Maymun ve ayna, gülünç olana ulaşan fahiş bir kendini beğenmişliğin sembolleri haline geliyor.

Yazar acımasızca alay ediyor insan kusurları, masal yazmanın tüm kurallarına göre - hayvanların görüntülerinde. Sadece olay örgüsünü ve karakterleri değil, aynı zamanda ağzından çıkan kelimeleri de ustaca seçiyor. Masaldaki kanatlı ifadeler özellikle komik ve yakıcıdır.

Ayna ve Maymun aslında iki ana karakterdir: Maymun Ayı'ya yalnızca "dedikoduları" tartışmak ve övünmek için ihtiyaç duyar: derler ki, ben öyle değilim! Ayı'nın tavsiyesi, fabulistin yazdığı gibi, "sadece boşuna harcandı." Masalın satırları herkeste istemsiz bir gülümseme uyandırıyor: Herkes çevreden Maymun gibi görünen birini hatırladı. Yazar ise okurları aynada kendilerine bakmaya, “kendi içlerindeki maymunu” keşfetmeye ve etkisiz hale getirmeye teşvik ediyor.

"Ayna ve Maymun" masalından kanatlı ifadeler

böyle kısa masal birçok ifade şimdiden kanatlandı: insanlar bunları iyi bilinen bir fenomeni ifade eden iyi bilinen bir konuşmada kullanıyorlar.

Örneğin, etrafındaki sadece başkalarının eksikliklerini gören zehirli bir dedikodudan bahsetmişken:

Başkalarını kendi günahlarıyla suçlayan bir adamdan bahsederken: "Klimych'e rüşvet verildiğini okuyorlar ve o gizlice Peter'a başını sallıyor."

Pek çok iyi niyetli, cüretkar, hiciv dizeleriyle dolu, yazarın soyadını devralırcasına bugün kanatlandı! Krylov'un masallarının anlamı açıktır - alışkanlık haline gelen insan ahlaksızlıklarını ortaya çıkarırlar.


Aptal Maymun'un aynadaki yansımasını nasıl hor gördüğü hakkında, Krylov'un “Ayna ve Maymun” masalını anlatacak.

Masal metnini okuyun:

Aynada kendi görüntüsünü gören maymun,
Sessizce Ayı'nın ayağı:
\"Bak, - diyor ki, - sevgili vaftiz babam!
Bu nasıl bir yüz?
Ne tuhaflıkları ve atlayışları var!
Özlemden boğardım kendimi,
Keşke biraz ona benziyor olsaydı.
Ama kabul et, var
Dedikodularımdan beş veya altı tane pısırık var:
Onları parmaklarımla bile sayabilirim.
\"Dedikoduların işe yaradığını düşündüğü şey,
Kendine sırt çevirmek daha iyi değil mi vaftiz baba? \" -
Mishka ona cevap verdi.
Ama Mishen'kin'in tavsiyesi boşa gitti.

Dünyada bunun gibi birçok örnek var:
Hiç kimse kendini hicivde tanımaktan hoşlanmaz.
Hatta dün şunu gördüm:
Klimych'in kirli olduğunu herkes biliyor;
Klimych'e rüşvet hakkında okudular.
Ve gizlice Peter'a başını salladı.

Ayna ve Maymun masalının ahlakı:

Masal ahlakı: kimse kendini hiciv ve kınama içinde görmek istemez. Fabulist, ihbarı ilk duyanın, ihbarın bir başkasına yönelik olduğunu zannettiğini gösterir. I. A. Krylov, hayvanların görüntülerini kullanarak insan kusurlarıyla dalga geçmeyi severdi. Bir sebepten dolayı bir maymunu masalın ana karakteri yaptı. "Başkasının gözündeki bir ışını" fark eden cahiller gibi, kendi maskaralıklarıyla alay ediyor. Çok az insan eksikliklerini fark eder ve bunları düzeltmekle meşgul olur. Herkes başkalarını kınamaya hazır.

Belediye eğitim kurumu

"Ortaokul No. 13"

ders özeti edebi okuma 3. sınıf

Tema: "Ayna ve Maymun". Masal hakkında genel fikir, yapım özellikleri.

Ders, çocukların materyali, sonuçları, genellemeleri bağımsız olarak anlamalarını ve pratikte test etmelerini gerektiren bilişsel soruları olacak şekilde yapılandırılmıştır. Öğretimde sistem-etkinlik yaklaşımının organizasyonuna yönelik yaklaşımlar sunulmaktadır. Edebi okuma dersinin bu özeti, ilkokul öğretmenleri için hazırlanmıştır.

Dersin amacı: İnsan kusurlarıyla alay etmek için hangi tekniğin kullanıldığını belirlemek.

1. Yaratıcılığı tanımaya devam edin.

2. Masalların alegorik anlamını görmeyi öğrenin.

3. Bir edebiyat türü olarak fabl tanımlayabilme becerisini, özellikler; bir hikayede ahlaki bulmak.

4. Akıl yürütme, izlenim alışverişinde bulunma eğilimi gösterme, özgüven geliştirme.

5. Ahlaki nitelikleri, çiftler halinde çalışma kültürünü geliştirin.

Planlanan sonuçlar: biliyorum ayırt edici özellikleri masallar; masalların ahlaki anlamını, karakterlerin karakterini anlar.

Ders için ekipman:

1) tahtada: portre;

2) görevleri olan kartlar;

3) "Ayna ve Maymun" masalının ses kaydı;

4) sunumlar: 1. ders için ve 2. yazara anıt hakkında;

5) projektör, ekran, netbook'lar.

Dersler sırasında.

1. Organizasyonel an.

Sınıfta misafirlerimiz var. Merhaba de. Gülümsemek. Herkesin var iyi ruh hali. Size gün boyu iyi bir ruh hali diliyorum.

Edebi okuma dersine başlayalım.

Sizce neden bugün bu sözleri dersin sloganı olarak aldım?

Atasözü açıklayın. (Metni düşünmeden, bilgi çıkarmadan sadece satırları gözlerinizle gözden geçirin yani yüzeysel olarak yukarıdan aşağıya doğru okursanız okumanın bir faydası olmaz. Anlamak önemlidir.)

2. Bilginin gerçekleşmesi. d / z'yi kontrol etme.

Okuduğumuz bölüm nedir? (Büyük Rus yazarlar)

Bu bölümde eseriyle tanıştığımız büyük Rus yazarının adını yazınız? () (Vesika)

Hangi türde yazdın? (tahta kartında "masal")

Bugün bu harika edebi tür hakkında konuşmaya devam edeceğiz.

Parçayı dinleyin. (Bireysel d / z. "Maymun ve Gözlükler" masalının sahnelenmesi)

Maymun ve Gözlük masalındaki insanlarda hangi niteliği kabul etmedi ve görmek istemedi?

(insanların cehaletini kabul etmedi)

Bu tür insanların diğer adı nedir? (Bir cahil, eğitimsiz bir kişidir)

Ve Krylov'un hangi masallarını zaten biliyorsun? ("Kuğu, Turna ve Yengeç", "Siskin ve Güvercin", "Yusufçuk ve Karınca").

"Yusufçuk ve Karınca" masalında (slayt), yazar hangi kaliteyle dalga geçiyor? (tembellik)

"Kuğu, Turna ve Yengeç" masalında (slayt), hangi kaliteyle dalga geçiyor? (insanlar arasında anlaşmazlık)

Ivan Andreevich insanları çok sever ve onların daha iyi olmasını isterdi. İnsanlarda görmek istemediği özellikler nelerdi?

Bu soruyu cevaplamak için aşağıdakileri yapalım:

Netbook'ları açın, okuyun, insanların çeşitli nitelikleri listelenir.

1) - Onları iki gruba ayırın:

1: Şairin alay ettiği, kabul etmediği, insanlarda görmek istemediği nitelikler;

2. Şairin onaylayacağı nitelikler;

(yalan, doğruluk, aptallık, nezaket, açgözlülük, cesaret, korkaklık, dalkavukluk, tembellik, cehalet, insanlar arasında anlaşmazlık, başka birinin talihsizliğiyle alay etme, sadakat) (netbook'larda çiftler halinde çalışın)

2) Giriş diyalogu

- Hadi kelimeleri gruplara nasıl ayırdığınızı kontrol edelim (kontrol edin, tahtada çalışan çift anlatıyor)

SONUÇ: - Yani, Krylov açgözlülüğü, aptallığı, yalanı, ikiyüzlülüğü, dalkavukluğu, zaman israfını, cehaleti, insanlar arasındaki anlaşmazlığı kabul etmedi.

Bütün bu kelimeleri tek kelimeyle nasıl çağırabilirsin?

Evet, bunlar insanların kusurları veya kusurlarıdır. (tahtadaki kart "mengeneleri")

3. Gözler için jimnastik.

Masada yanıma bir komşu oturdu.

Gözlerimi kapattım ve komşu gitmişti.

tutun sağ el sol omzunun üzerinden. Sol el sağ omuzda. Derin nefes alın ve omuzlarınızı geriye doğru itin. Başınızı göğsünüze doğru eğin.

Başınızı kaldırın, sola, sağa eğin, istediğiniz gibi çevirin.

Şimdi başınızı çevirin - bükmeyin

Ve sınıfta bulacağımız kimse yok!

Öğretmenin şunu demesini istiyoruz:

"Gözlerimizi açalım çocuklar!"

4. Dersin konusunu, dersin amaçlarını belirleme,Sorunlar.

Tahtadaki yazı: (eserin sadece adı ortaya çıkar)

Ivan Andreevich Krylov "Ayna ve Maymun"

Dersin konusunu formüle edin (Ivan Andreevich Krylov "Ayna ve Maymun")

Hangi işi okuyacağız? ("Ayna ve Maymun")

Sayfadaki ders kitabındaki resme bakın. 137.

Derse hazırlanırken kitaplarda başka bir illüstrasyon gördüm. Düşündüm.

Karşılaştırın ve siz iki illüstrasyon, neden bir resimde maymunun insan kıyafetleri giydiğini ve ikincisinde sadece bir canavar olarak tasvir edildiğini düşünüyorsunuz? (resimleri slaytta göster)

I. Ve masallarda insan kusurlarıyla alay eden Krylov, oldukça sıra dışı bir teknik kullanıyor. Bu hileyi kim biliyor?

Dersin amacı nedir?

Fabllarda insan kusurlarıyla alay etmek için hangi tekniği kullandı?

Konuyu, amacı bilerek, dersimiz için bir plan hazırlayacağız.

“Ayna ve Maymun” çalışmasına henüz aşina değiliz.

Derse nereden başlıyoruz?

2. Çalışmanın içeriği üzerinde çalışarak belirleyeceğimiz ana fikir masallar, hangi ahlaksızlıklarla alay edilir, masalın özelliklerini karakteristik özelliklerle ortaya çıkaracağız

3. Role göre okuma

4. Yazarın anıtına sanal gezi yaz bahçesi Petersburg şehrine.

Bu plan üzerinde çalışıyoruz.

5. Yeni materyal öğrenmek

1) Başlığa göre içeriği tahmin edebilme.

- Ders kitabınızı s'ye açın. 136. Başlığı okuyun. (“Ayna ve Maymun”)

Başlık ne diyor? (Ana karakterler).

Neden aralarındaki “ve” birliği (eylemler kahramanlar arasında gerçekleşecek).

Tahmin et Ayna ve Maymun arasında hangi olaylar olabilir? (tahminler)

Aynaya ne gerek var?

Ve ne için bir maymuna ayna, tahmin et?

SONUÇ: - Bir maymunun neden aynaya ihtiyacı olduğunu okuyalım ve öğrenelim.

2) Birincil okuma.

- Kalemini hazırla. Gerçekleştirilen masal duyun Halk Sanatçısı RF Valentina Gafta, ders kitabını takip ederek ve anlaşılmaz kelimeleri basit bir kurşun kalemle işaretleyin (ses uygulaması)

3) Birincil okumanın kontrol edilmesi.

Eylemdeki ana karakterler kimler?

Neyi komik buldun?

4) Kelime çalışması.

Diğerlerinde olduğu gibi bu eserde de zor kelimeler, eski ve belirsiz.

Önce kelimeleri isimlendirelim: (kelime tahtasında, her çiftin bir yer imi olan bir sözlüğü vardır)

Ne anlama gelebileceklerini, modern Rus dilinden hangi kelimelerin bunların yerini alabileceğini düşünelim, sözlüğe bakın. (çiftler halinde çalışın, aranan öğrenci tanımı okur, slaytta görünür)

Çalıştığın sözlüğün adı ne? (Tolkovy, yazar S. Ozhegov)

Sözlükteki ifadelerin yorumunu bulalım: (İfade panosunda, her çiftin yer imi olan bir sözlüğü vardır) (çiftler halinde çalışın, aranan öğrenci tanımı okur, slaytta görünür)

Bu ifadelerin adı nedir? (ifade birimleri)

Deyim birimlerinin anlamını öğrendiğiniz sözlüğün adı nedir? (deyimbilimsel)

5) Tekrarlanan yüksek sesle okuma. Eserin analizi ve seçici okuması.(Ahlaksız tamamen yüksek sesle okuma).

Bir masal kaç bölümden oluşur?

Masalın ilk bölümünün adı nedir? (kısa hikaye) 1. bölümü okuyun.

Neden Ayna ile büyük harf? (Maymunun kendisini görmesine yardımcı olan bir kahramandır) (ayna gerçek hayat, kimin kim olduğunu gösterir)

Maymun aynada kimi gördü? (kendisi, imajı)

Maymun aynadaki yansımasını beğendi mi? (Numara)

Kendini onda tanıdı mı? (Numara)

Metinden kelimelerle kanıtlayın.

Maymun kendisi olduğunu tahmin edemedi ve kendine gülmeye başladı. o akıllı mı yoksa aptal mı? (o aptal)

Bir maymun Aynada gördüğü görüntüyü karakterize ettiğinden, sadece bu kelimeleri okuyun. (yüz buruşturma, atlar, kupalar - çirkin, çirkin bir yüz, çirkin bir yüz).

Maymun kimden bahsediyor? (dedikodular hakkında) Metinden kelimelerle kanıtlayın.

Böyle bir özelliği gerçekten kime veriyor (kendine)

Maymunun diğerlerine göre üstünlüğünden bahsettiği satırları okuyun (Ona en ufak bir benzerliğim olsa bile kendimi hasretle boğardım. Kendine güveni olduğunu söyleyebiliriz)

Krylov hangisini maymun tasvir etti? (aptal, alaycı, kendine güvenen)

Aptallık, özgüven kötü alışkanlıklardır, atılmalıdırlar.

Maymun kendi eksikliklerini görebilir mi? (Numara)

İnsanlarda bu kaliteyi gördünüz mü? (Evet)

Her zaman kusurlarını mı görürsün yoksa onları sadece başkalarında mı fark edersin?

Noktalama işaretlerini gözlemleyerek maymunun sözlerini okuyun.

Ve işte başka bir kahraman. Başlık bu konuda hiçbir şey söylemiyor. Kim o? (dayanmak)

Mishka'nın ona verdiği tavsiyeyi okudun mu? nasıl anlıyorsun

Sözlerini hangi tonda okumalıyız?

Beyler, kendisi daha iyi davranmadığı halde başkalarını kınayan birine ne tavsiye edersiniz?

Masalın ana fikri nedir? Okumak. (“Çalışmayı düşünmeniz gereken dedikodular nelerdir, kendi başınıza dönseniz daha iyi olmaz mı vaftiz baba?”

Sonuç: Bu, ayının tavsiyesiydi. Ayı yazar ve bu onun maymunun davranışına ilişkin değerlendirmesidir.

Parlaklık, görüntü sayesinde edebi dil, eserden gelen bu ifade, günlük konuşmada kullanılan kanatlı, tanınabilir hale geldi.

Bu yakalama ifadesini ne zaman kullanabiliriz?

Umarım daha iyi olmanıza yardımcı olacak sözler uzun süre hafızanızda kalır.

2. bölüme geçelim. Bu bölümün adı nedir? (ahlak) Ahlak nedir? (Ahlak, ana fikrin ifade edildiği bir sonuç veya derstir.)

Masalın ahlaki Ayna ve Maymun Krylov, çalışmanın sonunda masal türünün tüm kurallarına göre anlattı.

– Kendiniz okuyun (arayan hesap sesli okur)

Ve maymunlar gibi birçok insan var.

Krylov bu sözleri desteklemek için hangi örneği veriyor? Anladığınız gibi, kendi kelimelerinizle anlatın.

Sadece ahlaki oku. Hiç kimse kendini hicivde tanımaktan hoşlanmaz.

Sonuç: Krylov, karakterlerini komik durumlarda tasvir ediyor. Eksiklikleri onlara gülerek düzeltmeye yardımcı olur. ( slaytta çıktı)

Bu masaldaki Maymun, Maymun ve Gözlüklü Maymun masalına çok benzer. Maymunlar nasıl benzer? (Krylov'un insanlarla dalga geçmeyi sevdiği cehaletiyle, bu kötülüğü çok tatsız kabul ederek. Cehalet eğitim eksikliğidir)

6) Rollere göre okuma. (1-2 kez)

Masalları yüzlerden okuyalım. Rolleri atayın.

Etkileyici okumayı değerlendirme kriterleri:

1. Rolünüzü bilmek.

2. Doğru tonlama ile okuma.

FİZİMİNUTKA

6. Malzemenin birincil fiksasyonu.

Masallardaki ana karakterler kimlerdir? (hayvanlar)

Bu, Krylov'un insanların eksikliklerinden doğrudan değil, alegorik olarak bahsettiği anlamına gelir: hayvanlar genellikle insanları kolayca tanıdığımız masallarda hareket eder. Bir kişi için bu rahatsız edici değildir ve herkes onlara gülerek eksikliklerini görebilir.

S.165 görev 10'daki ders kitabında bunu okuyun. (yüksek sesle okumaya öğrenci seslenir)

Fabulistlerin hayvanları tasvir ederken kullandıkları, ancak insanları kastettikleri tekniğin adı nedir? Bu tekniğe alegori denir (bir kart gönderirim) - yani, belirli bir kişiye işaret ederek doğrudan ahlaksızlıklar hakkında konuşmaz, aksi halde onları hayvanlara aktarır, onları hayvan görüntülerinin arkasına saklar.

7. Bağımsız iş ardından doğrulama yapılır. Resepsiyon "Küme" (çiftler halinde çalışın)

"Ayna ve Maymun" eseri hangi türde yazılmıştır? (masal)

Masalla ilgili kartları alın ve "Ayna ve Maymun" un bir masal olduğunu kanıtlayın. (masalardaki kartlar)

Bir belge kamerası, bir çift ekran kümesi ile kontrol edildiğinde, çift cevabı kanıtlıyor. (Bir masal .... çocuklar kartların yardımıyla konuşur)

Ivan Andreevich neden bu türde yazdı? (masal, insanların ahlaksızlıklarıyla alay etmenizi sağlar)

Kötü alışkanlıklarla alay etmek için kullanılan tekniği adlandırın. (alegori)

Ben de S. Ozhegov'un sözlüğüyle çalıştım ve içinde verilen masalın tanımı bu.

Bir masal, kısa bir alegorik ahlaki hikaye, bir şiirdir.

Ozhegov'un sözlüğündeki tanım budur.

Tanımlar eşleşti mi? (Evet)

Diğer türlerden farklı olarak tanımlanmasında önemli olan nedir? ( alegorik)

Masal alegorisi neydi?

SONUÇ: İnsanlar başkalarının eksikliklerini görme eğilimindedir, ancak kendilerinin farkına varmazlar. Böylece Maymun aynada gerçek bir pısırık görür - kendisi, ancak kabul edemez. Ayı'nın tavsiyesini görmezden gelir.

8. Yaz Bahçesinden anıta sanal gezi.

Beyler, yazarın yeteneğine saygı, Krylov'un masallarının popülaritesi, şairin yaşamı boyunca zaten çok büyüktü. Birbirlerine gülerek ezberlendiler ve birbirlerine yeniden söylendiler ve askeri generaller ve sıradan askerler ve küçük memurlar ve hatta imparatorlar Alexander 1 ve Nicholas 2 onları okudu. Niye ya? Çünkü bu masallarda herkes için dersler vardır, herkes kendini burada aynada görür ve eksikliklerini düşünür.

Bu, 19. yüzyılın büyük Rus fabulisti.

Petersburg'da, Yaz Bahçesi'nde, hayvanlarla çevrili bir fabulist için bronz bir anıt dikilir - büyük Rus yazarın bu tür tek anıtı.

Hadi yapalım sanal Tur yaz bahçesine anıta

(mesaj metni, 2 öğrenci anlatır)

Ivan Andreevich Krylov 1844'te öldüğünde, St. Petersburg'da “büyükbaba Krylov” için bir anıt dikilmesi gerektiği konuşuldu. O zamanlar Rusya'da yazara tek bir anıt yoktu. İmparator I. Nicholas Hükümeti paraylaʹ x reddetti ve sonra halktan bir anıtın yaratılması için para toplamaya karar verdiler. Yardım kampanyası iki yıldır devam ediyor.

Anıt, ünlü heykeltıraş Pyotr Karlovich Klodt tarafından yapılmıştır.

Krylov anıtını masal karakterleriyle süslemek için yola çıkan Klodt, fabulistin tüm eserlerini dikkatlice okudu ve resimleri heykel kompozisyonunda bulunması gereken hayvanların bir listesini derledi. Klodt, hayvanları doğadan şekillendirmeyi tercih etti. Anıt üzerinde çalışırken, heykeltıraşın evinde bütün bir hayvanat bahçesinin bulunduğunu söylüyorlar: bir eşek, bir kedi, bir köpek, bir kurt, bir maymun, bir kuzulu koyun, bir tilki, bir vinç, bir kurbağa ve bir heykeltıraşın emriyle bir ayı ve bir ayı yavrusu teslim edildi. Bütün bu rengarenk toplum her zaman kafeslerde oturmadı, bazen atölyede özgürce dolaştı. Ve sadece bir bakıcı geliyordu. Yakınlarda yaşayan yaşlı bir kadının getirdiği keçi. Atölyenin kapısında keçi umutsuzca direnmeye başladı - anlaşılabilir, orada kurt ve ayılar yaşadı. Direnmeye rağmen, büyükanne keçiyi atölyeye itti - küçük gri keçisinin bronz dökümünü gerçekten görmek istedi. Heykeltıraşın çabaları sonuç verdi: Krylov anıtının kaidesini süsleyen hayvanlar çok doğal ve inandırıcı görünüyor.

Fabulistin ölümünden 10 yıl sonra, anıt tamamlandı ve St. Petersburg'daki Yaz Bahçesi'ne yerleştirildi.

SONUÇ: Krylov bir sandalyede oturuyor, bir şey hakkında derin düşüncelere dalmış ve bronz hayvanlar ayaklarının dibinde toplanıyor.

Neden hayvanlarla tasvir edilmiştir? masallarının kahramanlarıdır.

9. Dersin sonucu.

İşin başında hangi görevlerin belirlendiğini hatırlayalım mı?

1. Tanışma ... "Ayna ve Maymun" masalıyla.

2.- Eserin içeriği üzerinde çalışarak, masalın ana fikrini, hangi eksikliklerin alay konusu olduğunu belirleyeceğiz, masalın özelliklerini karakteristik özelliklerle belirleyeceğiz.

4. - St. Petersburg'daki Yaz Bahçesi'ndeki yazarın anıtına sanal bir tur yapın

Göreve hazır mıydın?

10. Yansıma.

Derste nasıl hissettin? Kendini kötü, iyi, harika hissedenlere el kaldır.

https://pandia.ru/text/80/164/images/image007_13.png" width="78" height="105">

Bitmemiş cümlelere devam edin.

1. Öğrendim ...... .. (Krylov masal yazdı, masal nedir, ahlak, alegori ....)

2. Yapabilirim……..(bir masaldaki ahlaki değeri bulabilir, sınıf arkadaşlarını çalışmaları için övebilirim…..)

3. Masalı okuduktan sonra düşündüm ki ……..

11. Değerlendirme.

- Yumruklarınızı sıkın ve kollarınızı yukarı kaldırın. Şimdi doğru olanı açarak, dersimize hangi notu vereceğinizi gösterin. Solu açarak, dersteki çalışma için kendinizi değerlendirin.

Öğrencilerin notlarını söylüyorum.

Masalı dikkatle okuyan ve özenle çalışan herkese teşekkürler!

12. Ev ödevi.

Farklılaştırılmış d/z: 1 gr. - ezbere, 2 gr. - masalları okuyun (isteğe bağlı) ve hangi niteliklerin alay konusu olduğunu düşünün, ahlaki bir şey bulun.

Çocukluğumuzdan birçoğumuz, çeşitli hayvanlarla ilgili kafiyeli hikayelerden satırları hatırlıyoruz. Bu eserlerin yazarı Ivan Andreevich Krylov, şiirleri uzun zamandır anavatanının sınırlarını aşmış olan ünlü bir Rus fabulistidir. Bu yazarın, hayvanların eylemleriyle alay ederek eleştirmenler tarafından defalarca kınandığı çeşitli şeyleri ortaya çıkardığı bir sır değil ve "Ayna ve Maymun" masalı tam da böyle bir çalışma. Gelin bu büyüleyici hikayeye daha yakından bakalım ve anlamını anlamaya çalışalım.

"Ayna ve Maymun" masalının, eylemi, maymunun yanlışlıkla aynada kendini fark etmesi ve gözlerini bu konuda durdurmasıyla başlayan büyüleyici bir arsa vardır. Şiir, aynı anda yaşadığı tüm duyguları çok doğru bir şekilde anlatıyor: hor görme ve iğrenme, çünkü maymun kendisine baktığını bilmiyor. Yol boyunca yanında oturan ayıyı iterek, arsanın ana karakteri ona yansımadan bakan kişi hakkındaki düşüncelerini onunla paylaşmaya başlar, ona bir pısırık der ve onu dedikodu-kız arkadaşlarıyla karşılaştırır. ayı maymuna kendi ağzının ona bu şekilde baktığını açıklamaya başlamadı, sadece maymun için tamamen anlaşılmaz kalan bu gerçeği ima etti.

"Ayna ve Maymun" - Krylov'un aşağılık insanlarla alay eden masalı

Bu eserde bir insanın maymunla mukayesesi bir sebeple verilmiştir. Böyle bir hayvan örneği, başkalarının eksikliklerini fark eden, ancak kendi kusurlarını görmek istemeyen aşağılık insanların davranışlarını gösterir. "Ayna ve Maymun" masalının ana ahlaki, çalışmanın son satırlarında yoğunlaşmıştır ve orada bir maymunun bir erkekle tam analojisinin çizildiği yer burasıdır. Krylov adını bile belirtti. Bu şiir kesinlikle dedikodu toplamayı seven insanları endişelendirdi, çünkü kelimenin tam anlamıyla sıradan bir maymunla karşılaştırıldılar ve sadece bir çocuk böyle bir alegoriyi fark edemez.

Okul çocukları tarafından çalışılmayan şiirlerin ağır anlamı

En ilginç şey, ahlakın ifşa edilmesinde, yazarın doğrudan bir durumu belirtmesidir - Krylov'un hayatından beri yaygınlaşan rüşvet. "Ayna ve Maymun" masalı, dedikleri gibi, günün konusu üzerine Ivan Andreevich tarafından yazılmıştır, bu nedenle yayınlandıktan hemen sonra Rusya sakinleri tarafından aktif olarak tartışılmaya başlandı.

Bugüne kadar, bu yazarın kafiyeli hikayeleri, 3-5. sınıflardaki okul çocukları tarafından incelenmektedir, ancak gizli anlamları her öğrenci için mevcut değildir. Bu nedenle öğretmenler, daha derine inmek yerine dikkatlerini anlamsal yükün daha basit bir yorumuna odaklamayı tercih ederler. Ivan Krylov, masallarında şaşırtıcı bir şekilde, çocuklar için öğretici bir anlam ve çoğunlukla iktidar sahiplerine yönelik olan derin ahlakı birleştirdi: yazarın sürekli döndüğü kirli memurlar ve okuma yazma bilmeyen yöneticiler. "Ayna ve Maymun" masalı, bazılarının yüzüne bir tür tokat gibi geldi.

Fabllar: Tanım ve Örnekler

Bir masal, genellikle hikayenin sonunda belirtilen bir dersi veya ahlakı ileten kısa bir hikayedir. Masallarda ana karakterler olarak hayvanlar ve doğal unsurlar bulunur.

Fabl nedir?

Tüm masalların dört ana özelliği vardır. İlk özellik sembolizmdir. Masallardaki karakterler insan değildir ve onların çatışmaları, insanların yaşayacağı çatışma türlerini veya talihsizlikleri sembolize eder. İkinci özellik antropomorfizasyondur. Bu, ana karakterlerin hayvanlar olduğu veya hatta cansız nesnelere insan özellikleri ve nitelikleri verildiği anlamına gelir. Üçüncü özellik mizahtır. Masallar, genellikle insan doğasının aptallığını ve aptallığını yansıtan komik ve eğlenceli bir tonda anlatılır. Masalların son özelliği, her zaman hikayenin bir dersi veya ahlaki olmasıdır. Ana karakter hatalarından ders alır ve hikayenin sonunda yollarının yanlışlığını görür. Sonunda genellikle "Hiçbir nezaket boşa gitmez" veya "Yavaş ve istikrarlı bir şekilde yarışı kazanır" gibi ahlaki değeri belirten bir satır vardır.

Fabllar çok uzun bir tarihe sahiptir ve uzun yıllardır var olmuştur. MÖ 620 civarında doğduğu söylenen Ezop, bugün hala iyi bilinen birçok masal yazan bir Yunan fabulisti ve hikaye anlatıcısıydı. 1600'lerde Fransız yazar Jean de la Fontaine, Aesop'tan ilham aldı ve o zamanlar kiliseye ve üst sınıfa gevşek bir şekilde dayanan birçok masal yazdı. Masalın ahlaki etrafında odaklanması gerektiğine inanıyordu ve ahlaki olanı en önemli kısım olarak görüyordu.

Geleneksel olarak ve bugün hala masallar çocuklara sorumluluk, sıkı çalışma, nezaket ve hayatın ve büyümenin diğer önemli yönleri hakkında dersler vermek için kullanılmaktadır. Fabllar, öğrencilerin kendi masallarını yazdığı bir yazma ünitesinde çapa metinleri olarak kullanılabilir veya bir okuma ünitesi olarak birlikte okunup analiz edilebilir.

masal örnekleri

  • "Kuğu ve Baykuş"
  • "Çakal ve Davul"
  • “Heron ve Yengeç”
  • “Maymun Kemanı”
  • “Timsahın İhaneti”
  • “Babun Yargısı”
  • “ Deve Kamburunu Nasıl Aldı ”
  • “Leopar Lekelerini Nasıl Aldı”

Ezop Masallarından Örnekler

  • "Tilki ve Üzümler"
  • “Kaplumbağa ve Tavşan”
  • "Aslan ve Fare"
  • “Kurt ve Turna”
  • “Şehir Faresi ve Köy Faresi”
  • "Sinek ve Boğa"
  • “Kurbağalar ve Öküz”

Fabl Nedir? Fabl Örnekleri - Uzun, Kısa Ve Az Bilinen Fabl Örnekleri 

Haberin Devamı

Fabl Örnekleri

Beydeba’nın “Kelile ve Dinme”, Frikyalı Aisopos (Ezop)’un “ Ezop Masalları”, Fransız La Fontaine’nin “ La Fontaine Masalları”, Mevlana’nın “Mesnevi”, Ahmet Mithat Efendi’nin “Kıssadan Hisse”, Şeyhi (Yusuf Sinan)’nın “Harname”’si fabl kitapları olarak öne çıkıyorlar.

Fabllar anlatılan hikâyenin özelliğine ve içeriğine bağlı olarak kısa veya uzun olabiliyor. Daha akılda kalıcı olması bakımından şiir şeklinde de yazıldığı oluyor.

Kısa Fabl Örnekleri

2 Maymun; “Ormanın birinde 2 maymun arkadaş varmış. Biri temizmiş, düzenli olarak bitlerini ayıklarmış. Diğeri ise tembel ve pislik içinde yaşarmış. Bir gün temiz maymun haşır haşır kaşınma sesi duymuş. Gidip bakmış, bir de ne görsün bizim pis maymun acı çeker gibi kaşınıyor. Temiz maymundan yardım dileniyormuş. Temiz maymun da ona yardım etmiş ve onu bir güzel temizlemiş. Sonra da demiş ki "Bak bitlerin seni ne hale düşürdü küçücük bit deyip geçme sonra başına işler açabilir.” 

Haberin Devamı

Uzun Fabl Örnekleri

 Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir. Bu fabl örneklerinde hikâyeler daha kapsamlı ve karakterler daha derinlemesine inceleniyor. Ama bütün fabl örneklerinde olduğu gibi sonu ders verici nitelikte bitiyor. 

Az Bilinen Fabl Örnekleri

Zalim Aslan; ormanın birinde zalimliği ve kötülüğüyle nam salmış bir aslan yaşarmış. Bütün orman hayvanları ondan korkar ve çekinirmiş. Gün gelmiş, aslan yaşlanmış ve elden ayaktan düşmüş. Kimseye zararı dokunamaz hale gelmiş. Bunu fırsat bilen orman hayvanları toplanarak, aslandan intikam almaya karar vermişler. 

 Aslanı sıkıştırıp, çifte, tekme atmaya başlamışlar. Kimi ısırmış, kimi pençe atmış. Aslanı bir güzel döverek, kötü günlerin acısını çıkarmışlar. Aslanın da aklı başına gelmiş, “iyilik yapan iyilik, kötülük yapan kötülük bulur” demiş.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası