thomas more eserleri nelerdir / Thomas More Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Thomas More Eserleri Nelerdir

thomas more eserleri nelerdir

Arada “yobaz, bağnaz” şeklinde eleştirenler olsa da, yaşadığı devri göz önüne aldığımızda İngiltere tarihini etkilediği herkes tarafından kabul edilen bir aydındır Thomas More. Yazdığı kitapla “ütopya” kavramını literatürümüze kazandırması bir yana, cesaretiyle de insanı kendisine hayran bırakır.

Günümüzdeki karşılığıyla “yobaz” olarak anılacak bir yanı da vardır More’un, zira kendine acı çektirmeyi, ruhunu ve bedenini terbiye etmek için vazgeçilmez bir eylem haline getirir. Vücudu kan içinde kalana kadar giyer o sert kıllı ve kızından başkasının bilmediği gömleği. O kadar ki, zaman zaman birlikte çalıştığı arkadaşları, giysisinde, yaralardan sızan kan izleri görürler. Tahtanın ya da kuru toprağın üstünde yatar, yastık niyetine başının altına bir odun parçası koyar, sabahın köründe de kalkar.

Öldürüldüğünde, eseri Ütopya henüz yığınlar tarafından okunabilecek bir dile çevrilmemişti. Ölüm sebebi de o yüzden “krala itaatsizlik” oldu. Kitabın ilk baskısı İngilizce yapılsaydı, belki de Ütopya gibi bir kitabı kaleme aldığı için çok daha önce öldürülecekti More. ınlar tarafından okunabilecek bir dile çevrilmemişti. Ölüm sebebi de o yüzden “krala itaatsizlik” oldu. Kitabın ilk baskısı İngilizce yapılsaydı, belki de Ütopya gibi bir kitabı kaleme aldığı için çok daha önce öldürülecekti More.

More’un öldürülmesinin üstünden yıl geçti. Yüzlerce yıl sonra VIII. Henry’yi değil de Thomas More’u hatırlıyorsak, düşünceleri uğruna öldüğü, karşısındaki kim olursa olsun taviz vermediği, her zaman doğruyu söylediği ve bizi “olmayan ülke” ile tanıştırıp ileri görüşlülüğüne hayran bıraktığı içindir.

Güneş batmayan ülkede bir güneş daha doğdu o gün

gunes-batmayan-ulkede-bir-gunes-daha-dogdu-o-gun-listelist

Ütopya kavramını hayatımıza sokan adam 7 Şubat ’de Londra’da doğdu. Babası yargıç Sir John More’du. Oxford’da okudu ve burada okurken yazıp çizmeye başladı. Antik Yunan ve Latin edebiyatına karşı ilgisi bu sıralar ortaya çıktı.

Önce rahip olmak istedi fakat ülkesine hizmet ağır bastı

once-rahip-olmak-istedi-fakat-ulkesine-hizmet-agir-basti-listelist

’da Londra’da hukuk okumaya başladı. Hukuk okuyordu ama asıl derdi rahip olmaktı. Bir süre bu istekle yanıp tutuştu. Ama sonradan sonraya bunun yerini ülkesine hizmet etme isteği aldı. ’de avukatlığa başladı, ’te de parlamentoya girdi. İlerleyen süreç içerisinde Thomas More, hukuk sisteminin başı anlamına gelen, Lordlar Kamarası’na başkanlık eden ve İngiltere’nin en yüksek hâkimi olan “Lord Chancellor” makamına kadar yükseldi.

Erasmus, Deliliğe Övgü’yü ona adadı

erasmus-delilige-ovguyu-ona-adadi-listelist

Arkadaşlarından birisi Hollandalı yazar Erasmus’tu. Araları o kadar iyiydi ki, Erasmus, ’da basılan Ecomium Moriae (Deliliğe Övgü) adlı eserini Thomas More’a adadı. Bu kitap da yazıldığı dönemde büyük cesaret isteyen bir kitaptı. Zira yazar “delilik” maskesi altında dini, kiliseyi ve devrin yöneticilerini fena halde eleştiriyordu. Neyse, biz asıl konumuz olan Thomas More’a geri dönelim.

Önce şövalye sonra bakan

once-sovalye-sonra-bakan-listelist

Yıl olduğunda Thomas More kralın hizmetine girmişti. Başarılı bir diplomatik girişimin ardından “şövalye” unvanına lâyık görüldü ve krala kişisel danışmanlık yapmaya başladı. ’te ise Lancaster Düklüğü Bakanı oldu.

Kralın boşanmasına kılıf hazırlama kurumu

kralin-bosanmasina-kilif-hazirlama-kurumu-listelist

O sıralar gündem kral VIII. Henry’nin evlilikleri ve Lordlar Kamarası’nın buna kılıf bulma çabalarıydı. O zamanki Lordlar Kamarası başkanı Kardinal Wolsey’nin krala yeterince yardımı dokunamayınca, Wolsey istifa etmek zorunda kaldı. Onun yerine Thomas More, Lordlar Kamarası başkanı oldu.

Kralla yolları ayrılıyor

kralla-yollari-ayriliyor-listelist

Önceki görevlerinde ve de halihazırda devraldığı başkanlık görevinin başlarında More’un düşünceleri, kralın düşünceleriyle hep paraleldi. Ama kral zamanla Protestanlığa ilgi duymaya başlayınca. Bu durum koyu bir Katolik olan Thomas More’un pek de hoşuna gitmedi, kralla düşünce yönünden ayrı düşmeye başladı.

Boşanıp evlenmek için yegâne çözüm: Protestanlık

bosanip-evlenmek-icin-yegane-cozum-protestanlik-listelist

Tabii işin içinde iş vardı ve kral durup dururken Protestanlığa ilgi göstermedi. Derdi, ilk eşi Catherine ile evliliğini sonlandırıp Anne Boleyn ile izdivaç etmekti. Fakat Katolik inancına göre bunu yapamayacağı için Katolik kilisesinden ayrıldı. Thomas More’dan da bu ayrılığı onaylamasını istedi ama o hem bu isteği hem de krala bağlılık yemini etmeyi reddetti. ’de de yürüttüğü görevlerden ayrıldı.

İpler iyice geriliyor


More açısından durumu iyice tatsızlaştıran olay, ’te Anne Boleyn’in İngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giyme törenine katılmayı reddetmesi oldu. Törene katılmanın papaya karşı bir davranış olacağını düşündü; bu yüzden de tutuklandı.

Haince ve şeytanca davranmaktan ölüme mahkûm

haince-ve-seytanca-davranmaktan-olume-mahkum-listelist

En sonunda da ’te Kral VIII. Henry’nin parlamentodan geçirdiği “Üstünlük Yasası”na, inançlarına ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı ve kralın papadan üstün olduğuna dair yemin etmeyi reddetti. Bu red, onun, “kötü bir amaç uğruna haince ve şeytanca davranmak” suçundan idama mahkûm edilmesine sebep oldu.

İdam kararının mutlu ettiği adam

XIR The Execution of Sir Thomas More in (oil on panel) by Caron, Antoine (); Musee de Blois, Blois, France; (add. info.: Thomas More (); English statesman and scholar; Lord Chancellor; arrested on grounds of treason and executed at the Tower of London); Giraudon; French, out of copyright

İdam hükmü kendisine bildirildiğinde gülerek şunları söyledi: “Krala gönlüm borçlu kaldı. Bu berbat dünyanın acılarından beni böyle çabuk kurtarma yüceliği gösterdiği için.” 6 Temmuz ’te de özene bezene giyindi Thomas More. İdamının gerçekleşeceği yere çıktı ve pek de parası olmadığı halde, az sonra kafasını vücudundan ayıracak kişiye bir altın verdi. Cellat diz çökerek kendisini bağışlamasını istediğinde, onu yerden kaldırdı ve öptü. Yargılanması esnasında, kralı kilisenin başı olarak kabul ederse affedileceği söylendi, ama o “Suç, düşünceyi başkalarına yaymakla olur. Oysa ben sustum sadece. Böyle sustum diye hiçbir yasa beni, adalete göre, haklı olarak cezalandıramaz&#; dedi ve reddetti.

Kızı More’un başını çaldı

kizi-more'un-basini-caldi-listelist

Çilesi öldükten sonra da bitmedi. Kesilen başı Londra Köprüsü’nün üstünde bir ay boyunca sergilendi. Kızı Margaret, babasının başını alabilmek için köprü görevlilerine rüşvet vermek zorunda kaldı. Babasının başını aldı ve kurşundan yaptırdığı bir kutu içine koydu. Birileri tarafından ihbar edildi; tutuklandı ve hapsedildi. ’te öldüğünde babasının başıyla birlikte gömüldü. ’te, yani Thomas More’un öldürülmesinden tam yıl sonra, Papa Pius XI, bu büyük ütopyacıyı aziz ilan etti.

Hem aydın hem koyu bir dindar

hem-aydin-hem-koyu-bir-dindar-listelist

Thomas More, yazdığı eserde de görüleceği üzere, ilerici bir insandı. Kızları ev işlerine hapseden zamanın yaygın tavrının aksine, onları okutacak, okumalarını destekleyecek kadar aydındı. Ama bedeninin isteklerini kontrol altına almak amacıyla, çıplak vücuduna, sert kıldan yapılma gömlek giyecek, bile isteye kendi canını acıtacak ve bu uğurda vücudunu kanatacak kadar da dindar bir insandı.

Ütopya’nın ilk baskısı Latince

utopyanin-ilk-baskisi-latince-listelist

Thomas More’un, yazıldığından beri tarihin her döneminde okunan kitabı Ütopya, ilk olarak ’da Latince olarak yayımlandı. İngilizceye çevrilmesi ’ya kadar mümkün olmadı. Çevrildikten sonra da pek çok kişi tarafından okundu ve halkı isyana teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklandı. Peki nasıl bir ülke tahayyül etti Thomas More Ütopya’sında?

Arazide bile eşitlik

arazide-bile-esitlik-listelist

Thomas More’un ada devleti, her biri aynı plana uygun 54 şehirden oluşur. Her şehir adil bir şekilde dağıtılan 30 kilometrekarelik bir araziye sahiptir ve her şehirde 6 bin aile yaşar.

Refah yüksek, herkes eşit


Adada yaşayan ailelerden çok çocuğu olanlar, çocuklardan bazılarını diğer ailelere verebilirler. Adada refah vardır ve gıda maddeleri herkese eşit şekilde paylaştırılır. Hiç kimse bir başkasına göre fazla pay almaz. Devlet kaynakların adil şekilde dağıtımının yapılıp yapılmadığı kontrol eder ve bunun devamını sağlamaktan sorumludur.

Şiddet cezasız kalmıyor

siddet-cezasiz-kalmiyor-listelist

Kavga, dövüş, kendini savunmak amacıyla yapılmadığı sürece hoş karşılanmaz. Bu kuralı ihlal edenler ceza alır.

Eğitim, adanın olmazsa olmazı

egitim-adanin-olmazsa-olmazi-listelist

Çocuklara verilen eğitim edebiyat, matematik ve güzel sanatları içerir. Devlet, bu eğitimi verebilecek yeterlilikte öğretmenler yetiştirmekle sorumludur. Eğitimde hiçbir şekilde erkek-kız ayrımı yapılmaz.

Edebiyat ve bilime ayrılan vakit

edebiyat-ve-bilime-ayrilan-vakit-listelist

Çalışma saatleri günlük 6 saatle sınırlıdır. Bu süre hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Çalışmaktan geriye kalan saatler ise edebiyat ve bilime ayrılır. Herkesin mutlaka bir mesleki beceri edinmesi istenir ve bunun için de ücretsiz kurslar düzenlenir.

Herkesin istediği dine inandığı bir ülke

herkesin-istedigi-dine-inandigi-bir-ulke-listelist

Koyu Katolik olmasına rağmen Thomas More’un “yok ülke”sinde din konusunda hiçbir baskı yoktur. Tamam, insanlar Katolik olsa iyi olur ama hiç kimse böyle bir şey için onlar üstünde baskı kuramaz. Herkes inandığı dinin gereklerini özgürce yerine getirebilir.

Bonus 1: Mina Urgan&#;ın sevgilisi

bonusmina-urganin-sevgilisi-listelist

Mina Urgan çevirisini yaptığı Ütopya’nın girişinde, ondan &#;Sevgilim Thomas More&#; şeklinde bahseder.

Bonus 2: The Tudors’ta Thomas More

funduszeue.info

Bonus 3: “Her Devrin Adamı” ile Thomas More beyazperdede

bonusher-devrin-adami-ile-thomas-more-beyazperdede-listelist

Fred Zinnemann’ın yönettiği yapımı bu film, Thomas More’un sonunu hazırlayan Kral Henry ile olan anlaşma sürecini anlatıyor. En iyi film ve en iyi yönetmen de dâhil olmak üzere altı dalda Oscar aldı Orson Welles’in de oynadığı bu klasik.

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Thomas More

Utopia

İş Bankası Kültür Yayınları Utopia

23,30 TL

Ütopya

Alfa Yayıncılık Ütopya

57,80 TL

Utopia

Oda Yayınları Utopia

21,00 TL

Utopia

Say Yayınları Utopia

50,25 TL

Utopia

Cem Yayınevi Utopia

24,10 TL

Ütopya

Salon Yayınları Ütopya

37,25 TL

Ütopya

İthaki Yayınları Ütopya

46,20 TL

Ütopya

İlgi Kültür Sanat Yayınları Ütopya

39,00 TL

Ütopya

Panama Yayıncılık Ütopya

22,40 TL

Ütopya
Ütopya

Can Yayınları Ütopya

48,75 TL

Ütopya

Librum Kitap Ütopya

96,00 TL

Ütopya

Kabalcı Yayınevi Ütopya

54,40 TL

Ütopya - Bez Ciltli

Koridor Yayıncılık Ütopya - Bez Ciltli

46,50 TL

Ütopya
Utopia

Telgrafhane Yayınları Utopia

28,00 TL

Ütopya

Zeplin Kitap Ütopya

20,00 TL

Ütopya - Düşünce Klasikleri

Doğan Kitap Yayinevi Ütopya - Düşünce Klasikleri

26,55 TL

Ütopya

Doğu Batı Yayınları Ütopya

37,80 TL

Ütopya

Kafka Kitap Ütopya

40,90 TL

Utopia

Öteki Yayınevi Utopia

43,80 TL

Utopia

Fark Yayınevi Utopia

41,80 TL

Ütopia
Utopia

Gece Kitaplığı Utopia

68,05 TL

33 üründen 24 ürün görüntülediniz

Thomas More

Thomas More, (7 Şubat - 6 Temmuz ) İngiliz yazar, devlet adamı ve hukukçu. Yaşamında önde gelen bir hümanist bilgin ünvanına kavuşup bir çok kamu görevi üstlendi. Eseri Ütopya ile edebiyatta yeni bir nesil yarattı. 'da yazdığı Ütopya'da ideal hayali bir ada ülkenin siyasi sistemini tarif ediyordu. More'un Kral Henry VIII'in İngiliz kilisesinin başına geçme niyetine ilke olarak karşı çıkması, kendi siyasi kariyerinin sonunu hazırlayıp hain olarak idam edilmesine sebep oldu. Ölümünden yıl sonra, 'de Papa Pius XI tarafından aziz ilan edildi.

7 Şubat 'de, Londra'da doğmuştur. Babası dönemin önemli bir yargıcı olan Sir John More'dur. Eğitim için Oxford Üniversitesi'ne girdi. Oxford'da geçirdiği 2 yılda yazmaya başladı. Antik Yunan ve Latin edebiyatına ilgisi de bu dönemde oldu. Daha sonra Londra'ya geri döndü ve yılında hukuk öğrenimi görmeye başladı. yılında avukat oldu. Hukuk öğrenimi gördüğü yıllarda manastır yaşamı yaşamakta ve bir rahip olmak isteğiyle yanıp tutuşmaktaydı. Yine de zamanla bu duygusu söndü ve ruhu ülkesine hizmet etmek isteğiyle doldu. Bunun üzerine yılında parlementoya girdi. Bu sıralarda ünlü Hollandalı yazar Erasmus ile olan arkadaşlığı iyice gelişti ve Erasmus 'da basılan ünlü eseri Encomium Moriae'yi (Deliliğe Övgü) Thomas More'a adadı. 'de Kral'ın hizmetine girdi. Giriştiği başarılı bir diplomatik görev ardından şövalye unvanı verildi ve yardımcı veznedar ilan edildi. Kralın kişisel danışmanı olarak kariyeri parlamaya devam etti. 'de Lancaster Düklüğü'nün bakanı oldu. Kral Henry VIII'in evlilikleriyle ilgili konularda ona yeterince yardım edemeyen Lordlar Kamarası başkanı Kardinal Wolsey'i istifaya zorladıktan sonra yerine Thomas More'u Lordlar Kamarası başkanı ilan etti. Başlarda Kralın düşüncelerini paylaşan More, zamanla Kralın protestanlığa olan artan ilgisi ve kiliseye olan negatif düşüncelerinden rahatsız oldu. Kişisel olarak protestanlığı sevmiyor ve doğru bulmuyor, dönemin katolik kilisesini benimsiyor ve önemsiyordu. Protestanlığı eleştiren kitaplarıyla Kral ile olan ilişkisini gerdikten sonra 'de Krala bağlılık yemini etmeyi reddetti. Daha sonra hastalığı bahane ederek 'de görevlerinden ayrıldı. 'de Anne Boleyn'in İngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giydirme törenine katılmayı reddedince şimşekleri üzerine çekti. Yalan davalar ve dedikodular başladı. Parlementonun Anne Boleyn'i İngiltere'nin kraliçesi olarak ilan edebileceğini kabul etmesine rağmen, bağlılık yemini etmeyi reddetti zira bu Papa'ya karşı bir davranış olurdu. Bu yüzden tutuklandı. Daha sonraları Kralı kilisenin başı olarak görmediği için ölüm cezasına çarptırıldı. 6 Temmuz 'de idam edildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası