telefondan abdestsiz kuran okunur mu diyanet / Abdest Almadan Kuran Okunur Mu? Abdestsiz Kurana Dokunulur Mu? - Yaşam Haberleri

Telefondan Abdestsiz Kuran Okunur Mu Diyanet

telefondan abdestsiz kuran okunur mu diyanet

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok güncel soru da merak edilmeye başlandı. İslam fıkhına da yeni bir pencere açan bu gelişmelerle birlikte güncel meselelere de açıklama gereksinimi duyuluyor.
İslam fıkhını iyi bilen alimler tarafından açıklanan bu meseleler, İslam fıkhına yeni konular kazandırıyor.
Bu güncel sorulardan biri şu şekilde;
Birçok ibadet için şart görülen abdest, maddi manevi temizliği ifade eder. Kuran okumak için de kişinin abdestli olması gerekir. Çünkü Kuranı Kerim Vakıa Suresi ayette şöyle buyurur: "Kur’an-ı kerime temiz olanlardan başkası dokunamaz."Ayet, mushafa abdestsiz dokunulmayacağını ifade eder. Mushaftan değil de telefondan okunması halinde abdestsiz okumak caiz midir sorusuna gelince; bu durumda abdest şartı aranmaz. Çünkü cep telefonu Kur’an, mushaf değildir.

Sadece bir cam üzerinde bir şeyler oluşuyor, onu okuyoruz. Aslında o bir camdır. Kur'an nedir? Kur'an'ın yazıldığı sahifedir. Ona abdestsiz dokunulmaz. Ama telefon Kur'an değildir. Onun içinde her şey vardır ve Kur’an olarak değerlendiremeyiz. O halde cep telefonundan Kur'an abdestsiz bir şekilde okunabilir.

Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının yorumu nedir?

Kuran okumak bir Müslüman için en değerli ibadetlerdendir. Kuran okumakla ilgili olarak en çok sorulan sorulardan biri 'Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi?' sorusudur. Bu sorunun cevabı ve daha fazlası haberimizde

Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının yorumu nedir?

BAŞ AÇIK BİR ŞEKİLDE KURAN OKUNABİLİR Mİ?

İslamiyet'te kadının yalnız başına iken bile meleklerin varlığını düşünerek sakınması ve örtünmeye dikkat etmesi çok güzel bir davranış olarak nitelendirilmiştir.  Kuran-ı Kerim'i okumak ise bir ibadettir.

Her ibadetin kendine ait bazı edep ve kuralları vardır. Kuran-ı Kerim okurken başın açık bulunması Kuran-ı Kerim'e hürmetsizliktir.

Rabbimiz’in kelâmı olan Kur’ân-ı Kerîm’e karşı edep ve hürmet husûsunda son derece hassas ve titiz davranmamız gerekir. Çünkü Kur’ân’ın fazîlet ve rûhâniyetine en fazla muhtaç olduğumuz bir zamanda yaşıyoruz.

İçerisinde Kuran okunan ve Kuran hakikatleri anlatılan bir ev meleklerle dolu manevî bir mescid gibidir. Gayr-i Müslim insanlar dahi camilere girerken başlarını kapatıp edebe uygun hareket etmeye çalışırken Müslüman olan bir kimsenin başı açık bir şekilde Kuran okuması veya Kuran okunan ortamda bulunması elbette edebe aykırıdır. 
Kur'ân'ın okunması sırasında melekler iner

Haberin Devamı

Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının yorumu nedir?

Useyd ibn Hudayr (ra) şöyle dedi: Bir kere Useyd ge¬ce vakti el-Bakara Sûresi'ni okuyordu. Atı da yanında bağlanmıştı. Kurân'ı okuyorken birden at deprenmeye başladı. Useyd sustu. O susunca at da sâkinleşti. Useyd tekrar okumağa başladı. At yine şah¬landı. Useyd sustu, at da sâkinleşti. Bundan sonra Useyd bir daha okumağa başladı, at yine hırçınlaştı. Useyd de artık vazgeçti. Useyd'in oğlu Yahya ise ata yakın bir yerde (yatmakta) idi. Atın çocuğa bir zararı dokunmasından endîşe ederek, çocuğu geriye çekti. Bu sırada başını kaldırıp göğe baktığında (beyaz bulut gölgesine benzer bir sis içinde kandiller gibi birtakım şeylerin parlamakta olduklarını gördü de) nihayet onu göremez oldu.
Sabah olduğunda Useyd, Peygamber'e bunu söyledi. Peygamber ona:
— "Oku ey Hudayr oğlu, oku ey Hudayr oğlu!" dedi,
Useyd:
— Yâ Rasûlallah, atın Yahya'yı çiğnemesinden endişelendim. Çünkü çocuk ata yakın bir yerde idi. Başımı kaldırıp çocuğa gittim. Başımı göğe doğru kaldırdığımda, beyaz bulut gölgesine benzer bir sis içinde kandiller gibi birçok şeylerin parlamakta olduklarını gör¬düm. Artık bu beyaz gölge tabakası içindeki ışıklı parlak cisimler man¬zumesi göğe doğru çekilip çıktı. Nihayet onu görmez oldum, dedi.
Peygamber (asm):
— "Bilir misin onlar nedir?" buyurdu. Useyd:
— Hayır, dedi. Peygamber:
— "Onlar meleklerdi, senin Kur'ân okuyuş sesine yaklaşmışlar¬dı. Eğer okumaya devam etseydin, sabaha kadar seni dinlerlerdi. İn¬sanlar da onlara bakarlardı. Onlar insanların gözünden gizlenemezlerdi" buyurdu.
Râvî İbnu'l-Hâd: Bana bu hadîsi Abdulah ibn Habbâb, Ebû Saîd el-Hudrî'den, Useyd ibnu Hudayr'dan tahdîs etti, dedi. (Buhari)
Kuran-ı Kerim’i abdestli okumak müstehaptır
Kur’an-ı Kerim’in abdestli olarak okunması müstehaptır. Müslümanların icma-ı ile abdestsiz okunması caizdir.(Bu da dokunmamak kaydıyladır.) Bu konudaki hadisler çok olup bilinmektedirler.
İmamı Harameyn (İmam Cüveyni) şöyle demiştir: “Kur’an-ı Kerim’i, abdestsiz olarak okuyan kişinin, mekruh işlediği söylenemez. Ancak efdali terk etmiştir. (Kuran Okuma Adabı, İmam Nevevi)

Şuna da dikkat çekmek gerekir ki; ülkemizde Kur'an en çok ibadet niyetiyle okunur. İbadetlerin makbuliyeti için de abdestli olmak en güzelidir.

KUR’AN’A ABDESTSİZ DOKUNULABİLİR Mİ?

Zâten Hazret-i Peygamber’den itibâren küsur senedir bu hüküm böyle tatbik edilegelmiştir. Hadîs-i şerîflerde buyrulur:

“Ne hayızlı kadın ne de cünup kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmîzî, Tahâret, 98/)

“Kur’ân’a temiz olan dışında hiç kimse dokunmasın!” (Hâkim, I, /)

Yine Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Amr bin Hazm’ı Yemen’e gönderirken ona farzları, sünnetleri ve hukûkî hükümleri açıklayan bir beyannâme yazmıştı. O yazıda Hazret-i Amr’ın insanlara Kur’ân’ı öğretmesi, onun emir ve hikmetlerini tebliğ etmesinin yanında, temiz olmayan insanları Kur’ân’a dokunmaktan nehyetmesi de bildirilmektedir.

İmâm Mâlik şöyle der:

“Tâhir/abdestli olmayan kimse, Mushaf’ı kılıfıyla veya yastık üzerinde dahi olsa taşıyamaz, mekruhtur… Bu, Kur’ân’a ikram ve tâzîm sebebiyledir.” (Muvatta, Kur’ân, 1)

Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının yorumu nedir?

KUR’AN-I KERİM BELDEN AŞAĞIDA TUTULABİLİR Mİ?

Diğer taraftan Kur’ân-ı Kerîm’i bel hizâsından aşağı bir mevkîde tutmamak, ona doğru ayak uzatmamak, üzerine başka kitap ve eşya koymamak, Kur’ân-ı Kerîm’le tuvalete girmemek gibi her türlü hürmet ve ihtirâmı bir ibâdet vecdiyle yerine getirmek ve bu hassâsiyeti yeni nesillere intikâl ettirmek gerekir. Zîrâ Kur’ân-ı Kerîm, en mühim “Şeâir-i İslâm”dandır, yâni İslâm’ın nişânelerinin başında gelir. Âyet-i kerîmede ise:

وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَاۤئِرَ اللّٰهِ فَاِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ

“…Kim Allâh’ın şeâirine tâzîm ederse, şüphe yok ki bu kalblerin takvâsındandır.” (el-Hac, 32) buyrulmaktadır.

Velhâsıl, Kur’ân-ı Kerîm, insanların doğru yolu bulmaları, kendi gayretleriyle bilemeyecekleri hususları öğrenmeleri ve âhireti elde etmeleri için gönderilmiş ilâhî bir kitaptır. O hâlde ona sarılmamız ve sâhip çıkmamız, tutulacak en akıllıca yoldur.

KUR’AN İLE HEMHAL OLMANIN FAZİLETİ

Kur’ân ile hemhâl olmanın fazîleti, hadîs-i şerîfte şöyle beyân edilmektedir:

“Kur’ân, bir ucu Allâh’ın, diğer ucu da sizin elinizde olan sağlam bir ip (gibi)dir. Ona sıkıca sarılınız. İşte o zaman sapıtmaz ve helâk olmazsınız.” (Heysemî, IX, )

Namaz öncesi abdestimizi nasıl almamız gerekir? Sizler için haberimizde madde madde anlatıyoruz.

Abdest almaya başlamadan önce "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet ederiz.

Elleri yıkama
"Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim" Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Ağza su verme
Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Buruna su verme
Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Yüzü yıkama
Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Sağ kolu yıkama
Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sol kolu yıkama
Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Başı mesh etmek
Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.

Kulakları mesh etmek
Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Boynu mesh etmek
Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayakları yıkama
Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.


Ayaklarımızı yıkarken parmak aralarımızın iyice yıkanmasına dikkat etmemiz gerekir.

Abdestsiz, baş açık bir şekilde Kuran okunabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığının yorumu nedir?

ABDESTİN FARZLARI:

1. Elleri dirseklere kadar kollarla birlikte yıkamak.

2. Yüzü yıkamak.

3. Başın dörtte birini meshetmek.

4. Topuklarıyla birlikte ayakları yıkamak.

Abdestin Sünnetleri:

1. Abdest almaya niyet etmek

2. Abdeste eûzü besmele ile başlamak.

3. Abdeste başlamadan önce elleri bileklere kadar yıkamak

4. Dişleri misvak veya fırça ile, yoksa parmaklar ile temizlemek.

5. Abdest organlarını peş peşe ara vermeden yıkamak.

6. Yıkanan organları ovmak.

7. Ağza üç kere su almak.

8. Oruçlu olmadığı zamanlarda gargara yapmak.

9. Burna üç kere su vermek ve sol elle sümkürmek.

Yıkanan her organı üç kere yıkamak.

Abdestte çift organları yıkamaya sağ organdan başlamak.

Eller ve ayaklarda yıkamaya parmak uçlarından başlamak.

Sakalı olanların sakalını hilallemesi.

Parmaktaki yüzüğü oynatarak suyun altına ulaşmasını temin etmek.

Kulakları meshetmek.

Boynu meshetmek.

Başın tamamını meshetmek.

Parmakların arasını hilallemek.

Gusül (Boy Abdesti)

Gasl, yıkamak demektir. Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Böyle bir temizliği gerektiren hal cünüplüktür. Ayrıca kadınların hayız ve nifas kanlarının sona ermesidir. Cünüplük hali ise, aşağıda açıklanacağı üzere, şehvetle meninin atılmasından ve cinsel ilişkiden meydana gelir. Buna "cenabet olmak" ta denir.

Kısaca gusül abdestini nasıl alırız?

Gusletmek, yani boy abdesti almak isteyen bir kişi önce besmele okur ve : "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır.

Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış oluruz.


* Bayanlar ve Erkekler aynı şekilde gusül abdesti alır. Kadın, kız için ayrı erkek için ayrı bir boy abdesti alınış şekli yoktur.

Guslü (Boy abdesti) Gerektiren Haller:

a. Cünüplük: Cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin vücut dışına çıkması boy abdestini gerektirir.

b. Hayız (âdet hali, âdet görme, adet kanaması, aybaşı hali, regl) ve Nifas (Lohusalık): Hayız ve nifas hali sona erince gusül farz olur.

Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gusletmek gerekir. Fakat İmam Ebu Yusuf'a göre gusül gerekmez.

Rüyada şehvetle ayrılan bir meninin, şehvet kesildikten sonra dışarıya akıtılmasını sağlamak için tenasül organını tutmak ve sonra dışarıya akıtmakta, misafir ve soğukta bulunanlar için İmam Ebu Yusuf görüşünü seçmekte kolaylık vardır. Bu yönden bu görüşün tercih edilmesini uygun görenler vardır. Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.

Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz. Namaza devam için taharette tedbirli olmak lazımdır. Bu ve buna benzer hangi haller olursa olsun ihtiyat olan yol gusletmek suretiyle şüpheli hallerden sakınmaktır.

Uykudan uyanan kimse, yatağında, çamaşırında veya bedeninde bir yaşlık görünce bakılır: Eğer rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu hatırlıyorsa, gusletmesi gerekir. Yaşlığın meni olup olmamasında şüpheye düşmesi bir önem taşımaz. Ancak ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde, yaşlığın mahiyetinin ne olduğu üzerinde durulmaz ve gusül gerekmez. Çünkü akıntının şehvetle geldiği bilinmemektedir. Bu mesele İmam Ebû Yusuf'a göredir, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gelen akıntının mezi olduğunu anlıyorsa, gusl etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor veya şübheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir. İhtiyata uygun olan da budur. Onun için fetva buna göredir.

Yatağından uyanıp kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde, tenasül organında bir yaşlık görse gusletmesi gerekir. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıp da bu organında bir yaşlık görse, bakılır: Eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati varsa veya uyumadan önce bu organı hareketsiz bir halde idi ise, gusletmesi gerekir. Fakat böyle bir kanaati yoksa ve tenasül organı da önceden uyanık durumda idi ise, gusletmesi gerekmez. Bulunan yaşlığın mezi olduğuna hükmedilir. Çünkü organın uyanık olması, mezinin çıkmasına sebeb olur.

Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uykusundan uyanıp da, kendisinde meni bulacak olsa, gusletmesi gerekir. Mezi bulacak olsa yıkanması gerekmez.

İdrarını yaparken, tenasül organı uyanık olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Organ uyanık olmayınca; gusletmek gerekmez, çünkü uyanıklık şehvetin bulunmasına delildir.

Bir erkek veya bir kadın rüyada ihtilam olsa da, meni dışarıya çıkmış olmasa, yıkanmak gerekmez. İmam Muhammed'e göre, böyle bir kadının ihtiyat olarak yıkanması gerekir. Çünkü kadından çıkacak bir sıvının yine ona dönmesi ihtimali vardır.

İhtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir. Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez.

Bir yatakta yatıp uyuyan iki kimse, uyandıkları zaman ihtilam olduklarını hatırlamayarak yatakta meni gibi bir yaşlık görseler veya kurumuş meni görüp de o yatakta kendilerinden önce başka bir kimse yatmış olsa bu durumda meninin kime ait olduğu bilinmese her ikisinin de ihtiyaten yıkanması gerekir.

Şehvet olmayıp da döğülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı meni gelmesiyle gusül gerekmez. 
(İmam Şafî'ye göre bu hallerde de gusül abdesti gerekir.)

Yerinden şehvetle ayrılan bir meni, bedenin dışına veya dış hükmünde olan yere çıkmadıkça gusül gerekmez.

Bakire bir kızın bekaretini yok etmemek sureti ile evliliğin ilk gecesinde yapılan bir ilişkide meni gelmeyince gusül gerekmez; çünkü bekaret, sünnet yerine kadar duhule engel olmuş demektir.

Cünüplük, hayız veya nefselik (loğusalık) halinde iken, gayrimüslim bir kadın veya gayrimüslim bir erkek ihtida etse, gusletmesi farz olur. Hayız veya nefseliği son bulmuş olsa da, yıkanmamış bulunsa, yine gusül gerekir. Fakat yıkanmış bulunan veya henüz cünüplük, hayız ve nefselik haline düşmemiş olan erkek veya kadın gayrimüslim ihtida etse, yıkanması mendub olur.

Gusül Abdestinin Farzları:

1. Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.

2. Burna su çekip yıkamak.

3. Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

Gusül Abdestinin Sünnetleri:

1. Gusle niyet etmek.

2. Besmele ile başlamak.

3. Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek.

4. Avret yerini yıkamak

5. Gusülden evvel abdest almak.

6. Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.

7. Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.

8. Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.

Etiketler :

Abdestsiz Kur'an dinlenir mi? Abdetsiz olarak Kur'an dinlemek caiz midir? (Diyanet Cevabı)

Haberin Devamı

Kuran okunduğu zaman alınacak sevaplardan faydalanabilmek için abdestli olmak gerekir. Kuranı Kerim okunduğu zaman dinlemek ve Kuranı Kerimi hüzünlü bir şekilde okumak alimler tarafından çok önemli sayılır.

Abdestsiz Kur'an Dinlenir mi?

Abdestsiz Kuranı Kerim okuma hususunda en fazla dikkat edilmesi gereken konu kişinin gusül abdesti olup olmamasıdır. Gusül abdesti olmayan kişinin Kuranı kerimi ezberden bile okuması caiz görülmemiştir. Bu nedenle de gusül abdesti olmayan kişinin aynı zamanda Kuranı kerime dokunması ya da okuması da caiz değildir. Kişinin gusül abdesti var ve normal abdesti yok ise belli durumlarda Kuranı kerimi okuyabilir. Bu kişilerin ezberden okuması da normal abdest alamadığı durumlarda mümkündür. İki abdest ayrımının doğru bir şekilde yapılması gerekir. En güzel olanı ise, kişinin abdest alarak Kuranı kerimi yüzünden okumasıdır.

Haberin Devamı

Abdetsiz Olarak Kur'an Dinlemek Caiz midir? (Diyanet Cevabı)

Kur’an’ı Kerim okunduğu sırada dinlemek her zaman farzdır. Kuranı kerim, her nerede okunursa okunsun ona hürmet ederek dinlemek çok büyük sevaptır. Kur’an’ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Kuranı kerim okunduğu zaman dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli bir şekilde dinlemek ise sevaptır ve çok daha faydalıdır.

Kur’an’ı Kerim’i dinlemenin okumaktan çok daha fazla sevap olduğu ile ilgili pek çok hadis de bulunuyor. Kur’an’ı Kerim’i abdestsiz bir şekilde dinlemek de mümkündür. Kuranı kerimi öğrenmek ya da öğretmek için öğretmek için kelimeleri telaffuz etmek ya da içinde geçen ayetlerden örnek verilmek sureti ile abdestsiz okumaya müsaade bulunuyor. Kuranı kerim, aynı zamanda da bir şifa kaynağı olduğu için en güzel şekilde sevabından yararlanabilmek için abdest almak gerekir.

Kur’an’ı Kerim’i, abdestsiz bir şekilde ezberden okumak isteyen bir kişinin kesinlikle gusül abdesti olması gerekir. Gusül abdesti olan bir kişi normal abdesti olmasa da Kuranı kerimde geçen ayet ya da sureleri ezberinden okuyabilir. Ezberden okumak, yoğun hayat şartlarında büyük bir kolaylık sağladığı için Kur’an’ı Kerim’de geçen duaları da ezbere okumak ve bilmek kişinin bu sevaptan yararlanabilmesi için daha kolaylık sağlar.

Abdestsiz yatarak kuran dinlenir mi?

İçindekiler:

  1. Abdestsiz yatarak kuran dinlenir mi?
  2. Internetten kuran dinlemek sevap mı?
  3. Yatarak telefondan Kuran okunur mu?
  4. Başı açık kuran dinlenir mi?
  5. Kuran meali dinlemek sevap mı?
  6. Kadınlar adet döneminde Kuran dinleyebilir mi?
  7. Telefondan dinleyerek hatim olur mu?
  8. Uyurken kuran dinlemek günah mi?
  9. Yatakta yatarken kuran okunur mu?
  10. Kuran ı Kerim Türkçe meali okumak sevap mı?
  11. Kur&#;an ı Kerim meali abdestsiz okunur mu?
  12. Adet olan kişi Kuran okuyabilir mi?
  13. Adet döneminde kuran dinlemek günah mıdır?
  14. Sadece dinleyerek hatim olur mu?
  15. Kuran dinleyerek takip etmek hatim olur mu?

Abdestsiz yatarak kuran dinlenir mi?

Kuranı kerim okuyan birini abdestsizolarak dinlemekte bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemekiçin abdestalmaya gerek olmayıp abdestlibir şekilde dinlemekise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.

Internetten kuran dinlemek sevap mı?

Televizyon, internettenveya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemeksevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.

Yatarak telefondan Kuran okunur mu?

Diyanet: Yatarak Kuranokunabilir.

Başı açık kuran dinlenir mi?

Bazı dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre kadın başıve hatta kolları dahi açıkiken Kuran-ı Kerim ya da cevşen gibi duaları okuyabilir. Kuran-ı Kerim okunurken başın kesinlikle örtülü olması gerektiğine dair hadis ve ayet bulunmamakla beraber saygı açısından örtülmesinin iyi olacağı bilinir.

Kuran meali dinlemek sevap mı?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevapolduğunu bildirdi.

Kadınlar adet döneminde Kuran dinleyebilir mi?

Adetliyken regldöneminde namaz kılınır ?: Adet (regl) olan bir kadının Kur'anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuranokunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Ayrıca Kur'an'daki duaya benzeyen âyetler de Kur'anokuma niyetiyle değil de dua maksadıyla reglidönemlerinde okunabilir.

Telefondan dinleyerek hatim olur mu?

Diyanet: Tv veya Cd'den Kur'an Dinleyip Takip Etmekle HatimYapılmaz.

Uyurken kuran dinlemek günah mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuranokumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.

Yatakta yatarken kuran okunur mu?

YatarakKur'an ve meal okumak caizdir. Yatakta yatarkenKuranı Kerim okumak caizdir. Bu durumda yatmadan okumak mümkün olduğu gibi, yattıktan sonra da okumak câizdir. Kur'an ı Kerim meali abdestsiz okunur mu?

Kuran ı Kerim Türkçe meali okumak sevap mı?

Kuran'ındoğru mealide Kuran'dır. Lafız (kelime kalıpları), sadece anlamı taşıyıcı, ikinci derecede bir elemandır. Yani mealinden okumakda hatim sevabı getirir. Bu bakımdan Kuran'ınanlamına uygun düşen önceki ilahi kitabın ayetlerini de Kurankabul eder.

Kur'an ı Kerim meali abdestsiz okunur mu?

Kur'an-ı Kerim'in orijinal yazısını (mushafı) ve mealini abdestliokumanız daha doğrudur. Ama meali, Kur'an-ı Kerim'in Arapça metniyle aynı kategoride olmadığı için öğrenmek niyetiyle -abdestalma imkânınız yoksa- okuyabilirsiniz.

Adet olan kişi Kuran okuyabilir mi?

Adetliyken regl döneminde namaz kılınır ?: Adet(regl) olanbir kadının Kur'anı Kerim okumasıgibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuranokunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Ayrıca Kur'an'daki duaya benzeyen âyetler de Kur'anokuma niyetiyle değil de dua maksadıyla regli dönemlerinde okunabilir.

Adet döneminde kuran dinlemek günah mıdır?

ADETLİYKEN KURANDİNLENİR ? Kadınların özel günlerinde dua okumaları ya da Televizyon, internet gibi iletişim araçları yoluyla Kur'andinlemelerinde bir sakınca yoktur. Adetliykenokunabilecek dualar : Adetliykendua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İstediğiniz her duayı okuyabilirsiniz.

Sadece dinleyerek hatim olur mu?

Televizyon veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemeksevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadecedinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.

Kuran dinleyerek takip etmek hatim olur mu?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Televizyon veya CD'den mukabele dinlemekle hatimyapılmış olur mu?' sorusunun da cevabını verdi. Hatimyapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. Ancak kişi mukabeleyi takipesnasında aynı zamanda okursa hem dinlemiş hem de hatimyapmış olur."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası