daksil nasıl yazılır / Daksil Nasıl Kullanılır? - Ofmark Blog

Daksil Nasıl Yazılır

daksil nasıl yazılır

İçerik Özeti:

Keşide edilen bir çek üzerinde düzeltmenin nasıl yapılacağı ve yapılan bu işlemin hangi şartlarda geçerlilik kazanacağı hususu özellikle tacirler için büyük önem arz etmektedir. Uygulamada sıklıkla sorulan çek üzerinde tarih düzeltme nasıl yapılır? Çek keşide tarihi nasıl değiştirilir?, Çek düzeltme işlemi çeki geçersiz kılar mı? gibi soruların cevabını bu yazımızda bulacaksınız.

Çekin Niteliği

Çek nitelik olarak kambiyo senedi vasfını haiz kıymetli evraklardandır. Çek, hukuki mahiyeti itibari ile bir havale, iktisadi olarak ise bir ödeme aracıdır.  Çeke ilişkin yasal düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu’nu (780-823 maddeleri) ve 5941 sayılı Çek Kanunu'nda yer almaktadır.

Uygulamaya bakıldığında en sık karşılaşılan kıymetli evraklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle de pek çok hukuki ihtilafa konu olmuştur. Bu yazımız münhasıran çek üzerinde düzeltme yapma ve çek üzerinde tahrifat yapılması konuları özelinde değerlendirme yapacaktır.

Çekin Geçerlilik Şartları

Çekin yasal olarak geçerli olabilmesi için aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekmektedir.

  • Senet üzerinde çek ibaresi
  • Belirli bir bedelin ödenmesi kayıtsız ve şartsız ödeneceğine ilişkin havale
  • Muhatap bankanın ticaret unvanı
  • Düzenleme tarihi
  • Düzenleme yeri
  • Düzenleyenin imzası

Çek Üzerinde Düzeltme Nasıl Yapılır?

Çek düzenleyen keşideci çek üzerinde koyulan kayıtların hatalı olduğunu veya söz konusu kayıtları yanlış yazdığını fark etmiş ise çek üzerinde düzeltme yapabilir. Ancak bu düzeltmenin geçerli olabilmesi için değişiklik yapılan yerin yanına veya altına yapılan düzenlemeyi onayladığını gösterir imza veya paraf atması gerekmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu düzeltme ancak ve ancak keşideci tarafından yapılabilir. Söz konusu düzeltmelerin lehtar, ciranta veya 3.kişiler tarafından yapılması durumunda çek üzerinde tahrifat yapılmış olur ve bu durum resmi evrakta sahtecilik suçuna vücut verir.

Çek düzenlenirken birden fazla kayıtta hata yapılmış veya birden fazla kayıt yanlış yazılmış olabilir. Çek üzerinde kaç kayıtta düzeltme yapılacaksa o kadar sayıda imza veya paraf atılmalıdır. Ancak imza veya parafların yerine dikkat edilmelidir. Karışıklığa mahal vermemek adına düzeltilen her kayıtın altına veya yanına imza atılmalıdır.

⚠️

Çek üzerinde düzeltme sadece keşideci tarafından yapılabilir. Çek üzerinde keşideci haricinde düzenleme yapılması resmi evrakta sahtecilik suçuna vücut verir.

Anlatılan hususlara dikkat ederek yanlış yazılan çek düzeltilebilir, çek üzerine yazılan hatalı tarih ve bedel gibi kayıtlar değiştirilebilir. Ancak düzeltme yapılırken paraf veya imza hususu unutulmamalıdır.

Çek Üzerinde Düzeltme Sırasında Paraf veya İmza Atılmaması

Çek üzerinde geçerli bir düzeltmenin olabilmesi için düzeltme yapılan kayıtların altına veya yanına bunun onaylandığını gösterir imza veya parafın çek üzerinde mevcut olması gerektiğini, bu imza veya parafın ise ancak ve ancak keşideci tarafından atılması gerektiği yukarıda belirtilmiştik.

HMK MADDE 207- Senetteki çıkıntı, kazıntı veya silinti ayrıca onanmamışsa, inkâr hâlinde göz önünde tutulmaz. Bu tür çıkıntı, kazıntı veya silinti mahkemece senedin geçerliliğine ve anlamına etkili olacak nitelikte görülürse, senet kısmen veya tamamen hükümsüz sayılabilir.

Çek üzerinde düzeltme yapılmasına rağmen keşideci imza veya paraf ile bu değişikliği onaylamamışsa bu durumda yapılan düzeltme yok hükmünde olacak ve çekin ilk hali geçerli olacaktır. Ancak çek üzerindeki düzeltmeler çek niteliğinin geçerliliğini etkileyecek nitelikte ise çekin kendisinin geçersizliğine de karar verilebilecektir.

⚠️

Çek ile ilgili bir problem mi yaşıyorsunuz? Buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Çek üzerinde birden fazla kayıtta düzeltme yapılmış ancak bu kayıtlardan bir kısmı için imza veya paraf atılmamış ise imza veya paraf atılan kısımlarda yapılan düzeltmeler geçerli olacak diğer kayıtlar ise ilk hali ile geçerli olmaya devam edecektir. Ancak bunun için yapılan düzeltmelerin çekin çek niteliğine zarar vermiyor olması şarttır.

Çek Üzerinde Düzeltme Paraf Mahkeme Kararları

YARGITAY 12. HD.E. 2015/24989 K. 2016/1769 T. 21.1.2016

"...Alacaklı tarafından başlatılan kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine başlandığı, örnek 10 numaralı ödeme emri tebliği üzere borçlu keşidecinin İİK'nun 168/3. maddesinde öngörülen yasal sürede icra mahkemesine yaptığı başvuruda takip dayanağı çekin keşide tarihinde tahrifat yapıldığını ve bu düzeltmedeki paraf imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek takibin iptalini istediği, mahkemece, keşide tarihindeki paraf imzanın ve sonradan yazılan tarihin borçlunun eli ürünü olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

HMK.nun 207. maddesi hükmü gereğince senetteki düzeltmelerin borçlu (keşideci) tarafından paraf edilmesi gereklidir. Yani, senette mevcut olan çıkıntı veya senet metni altındaki hak ve silinti ayrıca tasdik edilmemiş ise inkâr halinde yok hükmündedir. Bu sebeple senet üzerinde yapılan değişikliklerin, geçerli olabilmesi için, düzenleyen tarafından imza veya paraf edilmek suretiyle onaylanması gerekir. Bu şekilde yapılan imzaya veya paraf imzasına itiraz halinde, mahkemece, yöntemince imza incelemesi yapılmalıdır. Düzeltmenin onaylı olmaması veya imzanın keşideciye ait olmadığının anlaşılması halinde, düzeltme yok hükmünde olup, senedin düzeltme öncesi durumuna göre değerlendirme yapılır.

Çekin keşide tarihinde tahrifat yapıldığı ve paraf imzasının da sahte olduğu yönündeki itirazlar bilirkişi incelemesi ile sonuçlandırılmalıdır. Çek keşideci tarafından düzenlenmiş olduğundan, çek üzerindeki çıkıntı ve değişikliklerin keşideci tarafından paraf edilmesi gerekir.

Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi'nce düzenlenen 17.12.2012 tarihli raporda "... keşide tarihi bölümünde yer alan karalama paraf tarzı imzanın karalama tarzında çizgilerden ibaret basit tesimli bir imza olması sebebiyle aidiyetinin ve sorulduğu üzere ... ile ...'in eli ürünü olup olmadığının tespit edilemediğinin belirtildiği, mahkemece imzanın borçluya ait olup olmadığının belirlenememesi sebebiyle resen Marmara Üniversitesi Grafoloji bölümünden üç kişilik bilirkişi heyetinden alınan 13.05.2015 tarihli raporda da, keşide tarihinde yer alan parafın kimin eli ürünü olduğunun tespit edilemediğinin ve üzeri çizili olan tarihte tahrifat yapıldığının, tahrifattan önceki tarihin 16.08.2010 olduğunun bildirildiği görülmüştür.

İİK.nun 170/3 . maddesinde inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Öte yandan takibe başlayan ve icra dosyasına sunduğu çekteki imzaların borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklı olup, bu iddiayı ispat külfeti de alacaklıya aittir ( HGK.'nun, 26.04.2006 12-259/231 Sayılı kararı ). Bilirkişi raporunda yer alan belirsizliğin borçlu lehine yorumlanması zorunludur.

Somut olayda, mahkemece alınan her iki bilirkişi raporunda da keşide tarihindeki paraf imzanın keşideci borçlunun eli ürünü olduğu ya da olmadığı yönünde kesin bir görüş bildiriminde bulunulmadığı görülmektedir. Bu durumda, keşide tarihindeki düzenlemeye dair keşideci borçlunun onayı olmadığından söz konusu değişiklik geçerli değildir. Alacaklı tarafından yeni bir bilirkişi incelemesi yapılması talep edilmediği ve ispat yükü de alacaklıda olduğu dikkate alındığında çekin keşide tarihinin tahrifattan önceki tarih olan 16.08.2010 olduğunun kabulü gerekir. Bu tarihe göre 16.09.2011 tarihinde yapılan ibraz ise çekin keşide tarihi itibariyle yürürlükte olup uygulanmaması gereken mülga 6762 Sayılı Kanun'un 708/1. maddesinde öngörülen 10 günlük süreden sonra olup aynı Kanun'un 720. maddesi uyarınca alacaklı takip haklarını kaybetmiştir..."


YARGITAY 12. HD E. 2015/17551 K.2015/29536T. 26.11.2015

"...6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 207. maddesinde; “Senetteki çıkıntı, kazıntı veya silinti ayrıca onanmamışsa, inkar halinde göz önünde tutulmaz. Bu tür çıkıntı, kazıntı veya silinti mahkemece senedin geçerliliğine ve anlamına etkili olacak nitelikte görülürse, senet kısmen veya tamamen hükümsüz sayılabilir” hükmü yer almaktadır (1086 Sayılı HUMK 298. madde). Buna göre, mevcut olan çıkıntı veya senet metni altındaki hak ve silinti ayrıca tasdik edilmemiş ise inkar halinde yok hükmündedir. Bir başka anlatımla senet üzerinde yapılan değişikliklerin geçerli olabilmesi için, düzenleyen tarafından imza veya paraf edilmek suretiyle onaylanması gerekir. Onaylanmamış çıkıntı, kazıntı veya silintinin tespit edilmesi halinde, senedin düzeltme öncesi durumuna göre değerlendirme yapılır.

Tahrifat konusunda mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen Adli Tıp Kurumu`nun 17.07.2014 tarihli raporunda; “2” nolu, 04.07.2006 tanzim tarihli, 06.08.2006 vade tarihli bononun, tahrifat öncesinde vade tarihinin 06.09.2006, keşide tarihinin ise 06.08.2006 olarak düzenlendiği belirtilmiş; aynı husus savcılık tarafından aldırılan 10.06.2010 tarihli ekspertiz raporunda da tespit edilmiştir. Yine, ATK tarafından düzenlenen raporda “3” nolu, 04.07.2006 tanzim, 06.09.2006 vade tarihli bononun da tahrifat öncesinde vade tarihinin 06.07.2006 olduğu tespit edilirken, savcılık tarafından aldırılan raporda da vade tarihinin daha evvel 06.01.2006 olduğu belirtilmiştir.

Somut olayda, “2” ve “3” nolu senetlerin ödeme tarihi başlığı altında yazılı vade tarihlerinde tahrifat yapıldığı belirlenmiş olup, düzeltmenin yanında keşideciye ait paraf ya da imza bulunmadığından ve dolayısıyla yapılan düzeltme geçersiz olacağından senetlerde yer alan ödeme tarihinin düzeltmeden önceki tarih olduğunun kabulü gerekir..."


YARGITAY 12. HD E.2014/28187 K. 2015/3316T. 19.02.2015

"...Bononun tanzim tarihinde tahrifat yapıldığına yönelik iddia, 170/a maddesi kapsamında şikayettir. Takip dayanağı bononun tanzim tarihinde tahrifat yapılması kambiyo vasfını etkilemiyorsa takibin iptalini gerektirmez. Ancak tahrifat öncesi tanzim tarihinin, bononun vade tarihinden sonrasına ilişkin olduğunun belirlenmesi halinde ise senet kambiyo vasfını kaybedeceğinden 170/a maddesi uyarınca takibin iptali sonucunu doğurur.

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 207. maddesinde6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 207. maddesinde “Senetteki çıkıntı, kazıntı veya silinti ayrıca onanmamışsa, inkar halinde göz önünde tutulmaz. Bu tür çıkıntı, kazıntı veya silinti mahkemece senedin geçerliliğine ve anlamına etkili olacak nitelikte görülürse, senet kısmen veya tamamen hükümsüz sayılabilir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre mevcut olan çıkıntı, kazıntı veya silinti ayrıca tasdik edilmemiş ise inkar halinde yok hükmündedir. Bir başka anlatımla senet üzerinde yapılan değişikliklerin geçerli olabilmesi için, düzenleyen tarafından imza ve paraf edilmek suretiyle onaylanması gerekir. Onaylanmamış çıkıntı, kazıntı veya silintinin tespit edilmesi halinde, senedin düzeltme öncesi durumuna göre değerlendirme yapılır..."

Cevap-Bul.com

  • Katkı
  • İçindekiler

    Daksil nasıl çalışır?

    Daksil nasıl çalışır diye bakacak olursak, akışkan ya da şerit halindeki düzelticinin yazım yanlışı yapılan alanın üzerine sürülmesi veya uygulanması şeklinde bir yol izlenir. Bu sayede hata yapılan bölgenin üzerinde beyaz bir alan oluşur.

    Faber Castell sıvı düzeltme kalemi nasıl kullanılır?

    Faber Castell sıvı düzeltme kalemi nasıl kullanılır sorusunun cevabı çok kolaydır. Hata yapılan yazının üstüne gelinir ve tıpkı yazının üstüne çizgi çekiliyormuş gibi kalemle bastırılır. Bu sayede yapılmış olan hata kusursuz bir şekilde kapatılır. Ürün kuruduğunda alan tekrar üzerine yazılmaya hazır bir hale gelir.

    Tipp ex daksil nasıl kullanılır?

    Portatif yapısı ve ufak boyutu ile cebinizde bile taşıyabileceğiniz Tipex Daksil, ergonomik bir yapıya sahiptir ve elinize rahatça oturur. Kullanımı son derece pratiktir. Uç kısmı silinecek kısma hafifçe bastırılarak çekilir, bu sayede silinmek istenen yerin üzerine beyaz bir film tabaka çekilir.

    Faber Castell sıvı düzeltici ne işe yarar?

    Faber Castell Sıvı Düzeltici 20 ml. Yazdığınız bir yazı üzerinde düzeltme yapmak, yazılmış bir yazıyı silmek için kullanılabilecek en uygun araçlardan bir tanesi Faber Castell Sıvı Düzelticidir.

    Daksil lekesi elden nasıl çıkar?

    Daksil elinize veya vücudunuzun başka bir yerine bulaştığında, doğal bir çözüm olan zeytin yağını kullanabilirsiniz. Zeytin yağını daksilin bulaştığı yere sürüp bir süre ovalamanız gerekir. Yavaş ama kesin biçimde daksili vücudunuzdan söküp çıkaracaktır.

    Sıvı düzeltici lekesi nasıl çıkar?

    Bir diş fırçası ya da buna benzer sert kıllı fırçalarla kazıma işlemini yapabilirsiniz. Hem kıyafetinize zarar vermemiş, hem de katılaşmış daksili yerinden sökmüş olursunuz. Daksil lekesini çıkarmak için fırçalamaya başladığınız kurumuş daksil izini parçalanarak sökülene kadar devam ettirin.

    Daksil nerelerde kullanılır?

    Daksil veya düzeltme sıvısı metindeki hataları maskelemek için kağıta uygulanan, genellikle beyaz, opak bir sıvıdır. Kuruduktan sonra üzerine yazılabilir.

    Tipex deriden nasıl çıkar?

    Aseton, daksilin bulaştığı yere sürülerek ovalama yapılır. Daksili çözerek vücuttan çıkarmayı sağlar. Asetonun zeytin yağı gibi doğal olmadığını bir kimyasal madde olduğunu unutmamak da fayda var. Bazı tenlerde kızarıklık veya tahrişe neden olabileceğinden ilk çözüm yöntemi zeytin yağından yana olmalıdır.

    Daksil nasıl yazılır?

    Daksil yanlış yazılan kelime veya cümleleri düzeltmek için kullandığımız bir kimyasal akışkandır. Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte daksillerde de bazı değişiklikler oldu. Akışkan daksilin yerini şerit veya bant şeklinde daksil tipleri aldı.

    Gözlükten daksil nasıl çıkar?

    Daksil lekesini çıkarmak için fırçalamaya başladığınız kurumuş daksil izini parçalanarak sökülene kadar devam ettirin. Ardından ise sabun ve suyla yaptığınız karışımla burayı ovalamaya başlayabilirsiniz. Sökülmeyen daksil kaldıysa bu sabun ve su karışımı daha büyük hasarlara yol açabilir.

    Daksil Nasıl Kullanılır?

    İnsanoğlunun yazı yazmayı keşfetmesi ile birlikte silme ihtiyacı da doğmuştur; çünkü düzgün olmayan ya da hatalı yazılar, silinerek yeniden yazılmak istenir. Kurşun kalemler ile yazılan yazıları silmek için silgi kullanılır, ancak tükenmez kalem ya da dolma kalem gibi kolay çıkmayan mürekkepler ile yazılan yazıları silmek biraz daha meşakkatlidir. Bu tür mürekkeplerle ile yazılan yazıları ancak daksil ile silebilmek mümkün olabilir. 

    Daksil Nedir?

    Daksil kelime anlamı ile “daktilo silgisi” sözünden türetilmiştir. Eskiden sıklıkla kullanılan daktilolarda yapılan yazım yanlışlarını düzeltmek amacıyla kullanımına başlanmıştır. Daksil diğer adı ile düzeltici; daktilo ya da printer çıktılarını düzeltmesinin yanı sıra, silginin çıkaramadığı tükenmez kalem, dolma kalem gibi kalemler ile yapılan yazım yanlışlarının da silinmesini sağlayan kimyasal bir akışkandır. Bu kimyasal yapı içerisinde toluen adı verilen bir madde bulunur. Bu madde zehirlenme, bağımlılık gibi bedensel zararlara yol açabileceği için çocukların kullanımına izin verilmemesi gerekir. 

    Daksil nasıl çalışır diye bakacak olursak, akışkan ya da şerit halindeki düzelticinin yazım yanlışı yapılan alanın üzerine sürülmesi veya uygulanması şeklinde bir yol izlenir. Bu sayede hata yapılan bölgenin üzerinde beyaz bir alan oluşur. Daha sonra istenirse bu beyaz alanın üzerine tekrar yazı yazılabilir veya gerekli düzeltme yapılabilir. 

    Daksil Çeşitleri Nelerdir?

    Daksil ilk olarak sıvı formuyla piyasaya sunulmuş ve kullanılmaya başlanmıştır. Ancak zaman içerisinde daksil çeşitlerinde de değişikliklere gidilmiştir. Akışkan haldeki kullanımına devam edilmek ile birlikte, bu ürünler artık eski önemini yitirmiş durumdadır. Günümüzde daha çok şerit ya da bant ve kalem gibi daksil türleri ortaya çıkmıştır. Kalem daksiller yine akışkan olmakla birlikte, kalem formunda tasarlanmıştır. Şerit düzeltici ise silinmesi istenen yazı üzerinde şerit halinde bir düzeltme sağlar. 

    Daksil Nerelerde Kullanılır?

    Daksil günlük hayat içerisinde pek çok alanda kullanılabilir. Öğrencilerin ödevleri veya akademik yazılarında yaptıkları hataları düzeltmek için kullanılabileceği gibi, profesyonel hayatta da yayınevi, gazete, dergi gibi yazılı basın ve yayınlarda çalışanlar ile ofis çalışanları da daksile ihtiyaç duyabilir. Bu anlamda oldukça geniş bir kullanım ağına sahiptir. 

    Elinde kırmızı bir daksil olan birinin el ve kolunun görüntüsü

    Daksil Kullanımı Nasıl Olmalı?

    “Daksil nasıl kullanılır?” diye sorarsak, bu sorunun cevabı daksil türüne göre değişkenlik gösterecektir. Kutu içerisinde fırçalı bir sıvı düzeltici kullanıyorsanız, önce kutuyu iyice sallamalı, daha sonra içindeki fırçayı çıkarıp üzerindeki fazlalığı aldıktan sonra uygulamalısınız. Şerit düzeltici kullanırken ise bir makaradan şerit halinde çıkan daksili kağıt üzerine düz bir şekilde uygulamanız gerekir. 

    Daksil ve Düzelticiler Ofmark’ta!

    En popüler daksil markalarından biri olan Tipp-ex, Avrupa’da çok yaygın bir biçimde kullanılan Almanya menşeili bir markadır. Ülkemizde de oldukça popüler olduğu için, günlük yaşamda kimi zaman daksil kelimesinin yerine kullanıldığı bile görülür.

    Tipp-ex ve daha pek çok daksil ve düzelticiler Ofmark’ta sizleri bekliyor. Tipp-ex kalem tipi şerit düzelticiler, Tipp-ex sıvı siliciler, Uhu daksiller ve ihtiyacınız olan diğer tüm masaüstü gereçleri marka ve model çeşitleri ve bütçenize uygun fiyatlarla Ofmark’ta bulabilirsiniz.

    Bonus: Daksil Elden Nasıl Çıkar?

    Daksil yapısı gereği bulaştığı yerde beyaz leke bırakır. Kullandığınız sırada eğer elinize daksil bulaşırsa, bunu çıkarmanın birkaç kolay yolu vardır. Bu yollardan bir tanesi asetondur. Elinize bulaşan daksili oje çıkarır gibi pamuğa sürdüğünüz aseton yardımı ile kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Asetonunuz yoksa, bir diğer yöntem ise zeytinyağıdır. Elinizin daksil bulaşmış bölgesini zeytinyağı ile ovarak da çıkarmanız mümkündür. Zeytinyağı elinizdeki kimyasal yapının yumuşayıp çıkmasına yol açacaktır. Daha sonra ellerinizi su ve sabun ile yıkarsanız hem daksil lekesinden hem de zeytinyağından arınmış olursunuz.

    Engelliler.Biz Platformu
    TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
    Toplam 18 mesajın 1-15 arasındakiler
    Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsinizBuraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    1. mehtapsolmaz Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:08#1

    2. Volkano80 Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:11#2

    3. hozgul Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:13#3

    4. birkan01 Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:18#4

    5. mehtapsolmaz Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:26#5

    6. Mr.No Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 12:32#6

    7. Nurtan Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 13:17#7

    8. hozgul Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 13:17#8

    9. mutineer901 Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 15:41#9

    10. dreamer80 Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 15:42#10

    11. Nurtan Mesaj Gönderim Zamanı: 24.12-2020, 16:07#11

    12. pro_license Mesaj Gönderim Zamanı: 04.01-2021, 23:38#12

    13. dünyalı Mesaj Gönderim Zamanı: 05.01-2021, 11:38#13

    14. White Wolf Spirit Mesaj Gönderim Zamanı: 05.01-2021, 14:30#14

    15. Since1905OnLyGS Mesaj Gönderim Zamanı: 18.01-2021, 14:12#15


    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası