hız zaman hesaplama / Hız nedir? Hız nasıl hesaplanır? Hız formülü ve bir cismin hızını hesaplama ve bulma konu anlatımı

Hız Zaman Hesaplama

hız zaman hesaplama

Excel'de mesafe ve zamandan ortalama hız nasıl hesaplanır?

Normalde, Excel çalışma sayfasında ortalama hızı hızlı bir şekilde elde etmek için Hız = Mesafe / Saat formülü kullanabiliriz. Ancak, bazen saatler sayı değil, gösterilen aşağıdaki ekran görüntüsü gibi saat biçimidir, Excel'de bu görevle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Formüller ile mesafeden ve zamandan ortalama hızı hesaplayın

doc hız hesapla 1


Formüller ile mesafeden ve zamandan ortalama hızı hesaplayın

Mesafe ve zamandan ortalama hızı hesaplayan aşağıdaki formül size yardımcı olabilir.

1. Lütfen şu formülü girin: =A2/(B2*24) sonucun çıktısını almak istediğiniz boş bir hücreye yerleştirin ve ardından doldurma tutamacını tüm sonuçları almak istediğiniz hücrelere sürükleyin, ekran görüntüsüne bakın:

not: Yukarıdaki formülde, A2 mesafe B2 zamanı, lütfen ihtiyacınıza göre değiştirin.

doc hız hesapla 2

2. Daha sonra sonuçları zaman formatından genel olarak değiştirmelisiniz, lütfen tıklayınız genel Biçimlendirmek sayı Biçimi açılan liste Numara altında grup Ana Sayfa sekmesi ve ihtiyacınız olan doğru sonuçları alacaksınız. Ekran görüntüsüne bakın:

doc hız hesapla 3

not: İki başlangıç ​​zamanı ve bitiş zamanı listeniz varsa, ortalama hızı aşağıdaki ekran görüntüsü gibi hesaplamak için nasıl yapabilirsiniz?

doc hız hesapla 4

1. Şu formülü girin: =A2/(24 * (C2-B2)) boş bir hücreye yerleştirin ve ardından formülü, sonucu almak istediğiniz hücrelere kopyalayın, ekran görüntüsüne bakın:

not: Yukarıdaki formülde: A2 mesafe hücresidir B2 ve C2 başlangıç ​​ve bitiş zamanıdır, lütfen bunları kendi başınıza değiştirin.

doc hız hesapla 5

2. Ardından, lütfen formül hücreleri biçimini genel olarak biçimlendirin ve sonucu aşağıda gösterilen ekran görüntüsü gibi alacaksınız:

doc hız hesapla 6


En İyi Ofis Üretkenliği Araçları

Kutools for Excel Sorunlarınızın Çoğunu Çözer, Verimliliğinizi %80 Artırır

  • Yeniden: Hızlıca yerleştirin karmaşık formüller, grafikler ve daha önce kullandığınız her şey; Hücreleri Şifrele şifre ile; Posta Listesi Oluşturun ve e-posta gönder
  • Süper Formül Çubuğu (birden çok metin ve formül satırını kolayca düzenleyin); Okuma Düzeni (çok sayıda hücreyi kolayca okuyun ve düzenleyin); Filtrelenmiş Aralığa Yapıştır
  • Hücreleri / Satırları / Sütunları Birleştirme Veri kaybetmeden; Bölünmüş Hücre İçeriği; Yinelenen Satırları / Sütunları Birleştirme Yinelenen Hücreleri Önleyin; Aralıkları Karşılaştır
  • Yinelenen veya Benzersiz'i seçin Satırlar; Boş Satırları Seçin (tüm hücreler boştur); Süper Bul ve Bulanık Bul Birçok Çalışma Kitabında; Rastgele Seçim
  • Tam kopya Formül referansını değiştirmeden Birden Çok Hücre; Otomatik Referans Oluştur Birden Çok Sayfaya; Madde İşaretleri Ekle, Onay Kutuları ve daha fazlası
  • Metni Çıkar, Metin Ekle, Konuma Göre Kaldır, Alanı Kaldır; Sayfalama Alt Toplamları Oluşturma ve Yazdırma; Hücre İçeriği ve Yorumları Arasında Dönüştür
  • Süper Filtre (filtre şemalarını kaydedin ve diğer sayfalara uygulayın); Gelişmiş Sıralama ay / hafta / gün, sıklık ve daha fazlasına göre; Özel Filtre kalın, italik
  • Çalışma Kitaplarını ve Çalışma Sayfalarını Birleştirin; Tabloları anahtar sütunlara göre birleştirin; Verileri Birden Çok Sayfaya Bölme; Toplu dönüştürme xls, xlsx ve PDF
  • 'den fazla güçlü özellik. Office / Excel ve 'i destekler. Tüm dilleri destekler. Kuruluşunuzda veya kuruluşunuzda kolay devreye alma. Tam özellikler 30 günlük ücretsiz deneme. 60 günlük para iade garantisi.
kte sekmesi

Devamı Ücretsiz indirinSatın alma 


Office Tab Sekmeli arabirimi Office'e getirir ve İşinizi Çok Daha Kolay Hale Getirir

  • Word, Excel, PowerPoint'te sekmeli düzenlemeyi ve okumayı etkinleştirin, Publisher, Access, Visio ve Project.
  • Yeni pencereler yerine aynı pencerenin yeni sekmelerinde birden çok belge açın ve oluşturun.
  • Üretkenliğinizi% 50 artırır ve her gün sizin için yüzlerce fare tıklamasını azaltır!
ofis tabanı

Hız-zaman grafiği, hareketli nesnenin hız ve zaman ilişkisinin temsilidir. Hız zaman grafiğinde mesafeyi nasıl bulacağımızı bize bildirin. 

Hareket eden bir cismin tam yolculuğunun hız-zaman grafiğini çizerek, kat edilen mesafeyi de bulabiliriz. Mesafe, hem pozitif hem de negatif taraflar için grafiğin altındaki alan hesaplanarak belirlenir. 

Hız ve zaman grafiği, cismin belirli bir andaki hızını gösterir. Bu grafiği çizerken, y ekseni olan dikey eksendeki hızın değerini alıyoruz. Benzer şekilde, zaman dikey olan x ekseninde alınır. Tıpkı konum-zaman grafiği, hız-zaman grafiğinin eğimini bulabiliriz. Eğim aşağıdaki formülle hesaplanır: 

Burada,

x ekseninde zaman aldığımız için: 

Benzer şekilde,

Hızı y ekseninde alırsak;

Böylece hız-zaman grafiği formülü şu şekilde olur;

Eğim=(v2-v1) / (t2-t1)

Hızın birimi metre/saniyedir (m/s) ve zamanın birimi saniyedir (s). 

Bu nedenle, birimi yukarıdaki eğim formülüne koyarsak, elde ederiz. 

eğim=ms-2

Birimin ivmenin birimi olduğunu biliyoruz. Böylece hız ve zaman grafiğinin eğimi cismin ivmesinin değerini verir. 

Eğimin dikliği aşağı yönde ise, değeri negatif olacaktır. Dolayısıyla ivme de negatif olacaktır. bu Negatif ivme, hız anlamına gelir. azalıyor. Dolayısıyla aşağı eğim, vücudun yavaşladığı anlamına gelir. Grafiğin eğiminin hafifçe yükselmesi, değerinin pozitif olduğu anlamına gelir, bu nedenle vücut hızlanır. 

Hız zaman grafiğinde mesafe nasıl bulunur

Grafiğin eğimi sıfır olduğunda yani zaman eksenine paraleldir. Bu durumda, hızlanma sıfır olur. Ve dolayısıyla bu, yolculuk boyunca hızın sabit kaldığı anlamına gelir. 

Şimdi hız zaman grafiğinde mesafeyi nasıl bulacağımızı bize bildirin. Grafiğin alanı, bir cismin kat ettiği tüm mesafenin değerini verir. Adım adım anlamak için aşağıya bakın.

Yukarıdaki grafik, hareket eden bir arabanın hız ve zaman ilişkisini göstermektedir. Başlangıçta cismin hızlandığını, sonra hızın sabitleştiğini ve ondan sonra yavaşlamaya başladığını açıkça görebiliriz. Mesafeyi bulmak için grafiği yukarıda gösterildiği gibi üçgenlere ve yamuklara bölün. Şimdi son şey, rakamların değerlerini bulmak ve eklemek. 

Üçgenin alanı 1 =

(1/2)*taban*yükseklik

(1/2)*2*8

1 = 8 üçgeninin alanı

Yamuğun alanı 2 =

(1/2)*(a+b)*yükseklik

(1/2)*(8+12)*3

Yamuğun alanı = 30

Üçgenin alanı 3

=(1/2)*taban*yükseklik

=(1/2)*3*12

3 = 18 üçgeninin alanı

Grafiğin alanını bulmak için üç alanı da ekleyin:

Kapsanan mesafe = Alan 1 + Alan 2 + Alan 3

Katedilen mesafe = 8 + 30 + 18

Katedilen mesafe = 56

Bu, arabanın kapladığı toplam alan. Böylece hız zaman grafiğindeki mesafe, grafiğin alanı bulunarak hesaplanır.  

Eğri bir hız zaman grafiğinden mesafe nasıl bulunur

Eğri bir hız zaman grafiği için, grafiğin altındaki alan bulunarak mesafe katedilir. Yukarıdaki grafiği alın; Buradaki eğim düz değil. Kavislidir; yani artmaya veya azalmaya devam ediyor. 

hız zaman grafiğinde mesafe nasıl bulunur

İlk adım, grafiği kabaca üçgenlere ve yamuklara bölmektir. Bir dakika yukarı ve aşağı göz ardı edilebilir. Bu sayede cismin kat ettiği mesafenin doğru değerini öğrenmiş oluyoruz. Grafiği üçgenlere ve yamuklara böldükten sonra sıra her şeklin alanını bulmaktır. Bu nedenle üçgenlerin ve yamukların alanı şu şekilde hesaplanır:

Alan 1 = (1/2)*(4+8)*2

Alan = 12

Area 2 =(1/2)*(8+9)*4

Alan 2 = 34

Area 3 =(1/2)*(9+10)*2

Alan 3 = 19

Son adım, kaba şeklin alanlarını eklemek ve kat edilen mesafenin değerini elde etmektir. 

Kapsanan mesafe = Alan 1+ Alan 2+ Alan 3

Katedilen mesafe = 12 + 34 + 19

Katedilen mesafe = 65

Bu nedenle yukarıdaki grafiğin uzaklığı 65'tir.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Hız zaman grafiği nedir?

Hareket eden bir cismin hızı ile zamanı arasındaki ilişkiyi gösteren grafik, hız zaman grafiği olarak bilinir. 

Hız zaman grafiğinde cismin y eksenindeki hızlarını ve x ekseninde geçen zamanı çiziyoruz. Hareket eden parçacığın belirli bir andaki hızını söyler. Yükselen eğim, hızın arttığını ve aşağı doğru diklik, hızın azaldığını söylüyor. 

Hız zaman grafiğinin eğimi neyi gösterir?

Grafiğin bir doğrusunun dikliği onun eğimidir. Bazı fiziksel niceliklerin değerini sağlar. 

içinde hız zaman grafiği, eğimi bularak cismin ivmesinin değerini elde ederiz. Eğim pozitifse, vücut hızlanıyor demektir. Eğim aşağı ise, hızın zamanla azalmaya devam ettiği anlamına gelir. 

Hız zaman grafiği ile hızın sabit olduğu nasıl gösterilir?

Hız zaman grafiği ile her türlü hızı, artan, azalan, değişen ve hatta sabit olanları da gösterebiliriz. 

Eğim sıfır olduğunda, bu yatay x eksenine paralel olduğu anlamına gelir; yani zaman, hızın sabit olduğu anlamına gelir. Bu, farklı zamanlarda hız değerinin aynı kaldığını gösterir; dolayısıyla sabittir. 

Hız zaman grafiğinde mesafe nasıl bulunur?

Bir hız zaman grafiği yardımıyla, bir cismin tüm yolculuk boyunca kat ettiği toplam mesafeyi kolayca bulabiliriz. 

Hız zaman grafiğinin alanı, nesnenin kat ettiği tam mesafeyi bulmak için kullanılır. Alanı bulmak için grafiği üçgenlere ve yamuklara böleriz ve sonra alanlarını bulup toplarız. Ve dolayısıyla mesafenin büyüklüğü bilinir. 

Hız zaman grafiğinden yer değiştirmeyi bulabilir miyiz?

Hayır hız zaman grafiği yer değiştirme hakkında bilgi vermez.  

Hız ve zaman grafiğinin altındaki alanı bularak, yer değiştirmeyi değil kat edilen mesafeyi elde ederiz. Hız-zaman grafiğinden yer değiştirmeyi bulamıyoruz. Çünkü yer değiştirme için bu grafik tarafından sağlanmayan ilk ve son konumları bilmemiz gerekiyor. 

Ortalama Hız Formülü Nedir? Ortalama Hız Nasıl Bulunur ve Hesaplanır?

Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.

ORTALAMA HIZ NEDİR?

Bir hareketlinin gittiği toplam yolun, yolculuk boyunca geçen toplam zamana oranına ortalama hız denilmektedir. Ortalama hız, alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesi ile bulunur. Temel hız formülünden yola çıkarak hızı bulurken Yol / Zaman demek mümkündür. Yani, V = x / t

ORTALAMA HIZ FORMÜLÜ

Ortalama Hız= (Alınan Toplam Yol ) / (Toplam Zaman)
Eşit zamanda V1 ve V2 hızlarıyla alınan yolda hareketlinin ortalama hızı

Vort= (V1+V2)/2
Belirli bir yolu V1 hızıyla gidip V2 hızıyla dönen bir aracın ortalama hızı

Vort= 2V1.V2 /(V1+V2)

ORTALAMA HIZ NASIL BULUNUR?

Ortalama hızı daha iyi anlamanız için size örnek bir soru ve çözümü verelim.

Soru: Aslı 40 km/sa hızla 2 saat, 60 km/sa hızla 3 saat ve km/sa hızla 5 saat giderek A kentinden B kentine varıyor. Buna göre, Kurtuluş'un yol boyunca ortalama hızı kaç km/sa dır?

Çözüm:

ORTALAMA HIZ HESAPLAMA

Soru:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası