voleybol pozisyon isimleri / Voleybolda Oyuncu Yerleri, Pas Çeşitleri, Teknikleri ve Saha Bilgileri

Voleybol Pozisyon Isimleri

voleybol pozisyon isimleri

Voleybol Hakkında Temel Bilgiler

Voleybol, 9 metre eninde ve 18 metre uzunluğunda bir sahada oynanır. Saha tam ortasında bir file ile 9&#;ar metrelik iki sahaya bölünür. Filenin üst bandının yerden yüksekliği erkeklerde 2,43, kadınlarda 2,24 metredir.

Filenin iki tarafındaki sahalarda fileden itibaren üçer metre mesafede birer çizgi bulunur (üç metre çizgisi.) Arka oyuncular bu çizginin gerisinden hücum yapmak zorundadır (topu rakip sahaya vurduktan sonra üç metre çizgisinin içine düşebilirler.)

Voleybol 6 kişilik takımlarla oynanır. Oyun servis atışıyla başlar. Karşı takım servis atışını çıkaramazsa alınan sayıya ace denir. Her takımın üç pasta topu rakip sahaya atma zorunluluğu vardır. Bunun istisnası blok yapma halidir. Karşı oyuncunun hücumunu blokla karşılayan takımın blok hariç üç vuruş hakkı vardır. Şekildeki pozisyon oyuna başlayıştaki diziliştir. Servisi karşılayan takım servis atma hakkını kazanırsa oyuncuları saat yönünde yer değiştirirler. Buna göre 2 numaralı pozisyondaki oyuncu servise geçer (1 numaralı pozisyona gider.) Şekildeki oklar buna göre dönüş şeklini gösteriyor.

Başlangıç pozisyonuna göre oyuncular şöyledir:

1 Pasör: Smaçörlere pas dağıtarak onların smaç vurmasını sağlamakla görevlidir.

6 Libero: Savunma oyuncusudur. Farklı bir forma giyer, filenin üst kenarını aşan toplara hücum yapamaz, başka bir pozisyonda kullanılamaz.

5 ve 2 Smaçör: Smaç denilen vuruşla topu rakip sahaya atan oyuncudur.

4 Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen, ön ve arkadan atak yapabilen, bloğa da yardım eden oyuncudur.

3 Orta oyuncu: Kurşun pas denilen hızlı ve fazla yüksek olmayan paslara hücum eden oyuncudur. Aynı zamanda karşı takımın hücumlarında da blokta her iki yandaki oyuncuya yardım eder.

Voleybol elle oynanan bir oyun olmasına karşılık topu ayak dâhil vücudun herhangi bir yeriyle (göğüs, bacak, diz gibi) çıkarmak hata sayılmaz. Bununla birlikte topa çift elle vururken eller senkronize olmazsa bu çift vuruş sayılır ve hata verilerek sayı karşı tarafa yazılır. Bir başka hata şekli de top taşıma denilen vuruştur. Asıl olan topa bir darbe vurarak yollamaktır, eğer top elde oyalanmışsa (top taşıma) bu hata olur ve sayı kaybına yol açar.  

Oyunculardan birisi ya da birkaçı, servis atılırken diziliş kuralına uygun yerde durmazsa diziliş ya da dönme hatası olur ve sayı karşı tarafa verilir. Servis atarken veya arka pozisyondan hücum ederken çizgiye basılırsa sayı karşı tarafın olur. Sahayı belirleyen çizgiler 5 santim enindedir ve çizgi sahaya dâhil sayılır, top çizgiye değmişse sahanın içine düşmüş sayılır. Filenin iki yanında saha çizgisini göstermek için anten denilen esnek çubuklar vardır. Topu buraya çarptıran takım sayıyı kaybetmiş sayılır. Top bir oyuncunun elinden tavana çarparak dönmüşse sayıyı karşı taraf kazanır. Blok yapan oyuncuların elinden top dışarı düşmüşse sayıyı karşı taraf kazanır. 

Voleybol 25 sayılık setlerle oynanır. Üç set alan takım maçı kazanır. Eğer setler 2 - 2 olmuşsa o zaman karar seti denilen beşinci set oynanır. Karar seti 15 sayılıktır. Bir takımın bir seti kazanmış sayılması için seti rakibinin 2 sayı önünde bitirmesi gerekir (örneğin 25 &#; ) Eğer takımlar 24 &#; 24 konumuna gelmişse set 26&#;ya uzar. Fark iki sayıya çıkana kadar set bu şekilde uzayıp gider.

Her takımının antrenörünün her sette iki kez mola alma ve iki kez de video challenge denilen kamera kaydına başvurma hakkı vardır. Kamera kaydına başvurma hakkı topun içeriye düşüp düşmediği, rakibin blok temasıyla dışarı gidip gitmediği, çizgi ihlali yapılıp yapılmadığı veya rakibin nete deyip değmediği konularıyla sınırlıdır.

Türk Kadın Voleybolunun Avrupa ve Dünya Çapında Başarıları

Türkiye, popülerlik sıralamasına göre futbol, basketbol ve voleybol olarak sıralanan takım oyunlarında en büyük başarıyı yıllardır kadın voleybolunda sergiliyor. Bu başarı; hem milli takım düzeyinde hem de kulüp takımları düzeyinde söz konusu. Kadın voleybol takımımız dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. yılında yapılan Tokyo olimpiyatlarını beşinci olarak bitirdi. Yine bu yıl Uluslar Ligini üçüncü bitirerek bronz madalya aldı. Defalarca katılma başarısı gösterdiği Avrupa şampiyonasında ve yıllarında ikinci olarak gümüş madalya kazandı. World Grand Prix&#;de yılında üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Kızlarımız, 20 Yaş Altı Genç Kızlar Voleybol Avrupa Şampiyonalarında iki kez altın, üç kez de bronz madalya aldılar.  

Kadın voleybol takımlarımızın kulüpler düzeyindeki başarıları da olağanüstü. Avrupa CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarını Vakıfbank dört kez, Fenerbahçe ve Eczacıbaşı birer kez kazandılar. Avrupa&#;nın ikinci kupasını (CEV Cup) Eczacıbaşı iki, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Fenerbahçe birer kez kazandılar. Avrupa&#;nın üçüncü kupasını Bursa Büyükşehir Belediyespor iki kez, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Yeşilyurt birer kez kazandılar.

Kıta şampiyonlarının bir araya geldiği Dünya Kadınlar Kulüplerarası Şampiyonluk Kupasında Türk takımlarının başarısı da gerçekten müthiş. Dünyanın bu en önemli kupasını Vakıfbank üç kez, Eczacıbaşı iki kez ve Fenerbahçe bir kez kazandı. Bu altın madalyaların yanı sıra Vakıfbank&#;ın bir gümüş iki bronz, Eczacıbaşı&#;nın iki gümüş, iki bronz, Fenerbahçe&#;nin bir bronz madalyası bulunuyor.

Bu büyük başarının bu alanda gerçekten liyakate önem verilmiş olmasından kaynaklandığı kanısındayım. Bu kadar büyük ve yaygın başarılara karşın ne yazık ki voleybola ve kadın voleyboluna ilgimiz çok az.

Ek: Voleybolda Kullanılan Başlıca İfadeler / Deyimler

Ace: Servisle atılan topu rakip takımın karşı sahaya atamaması sonucu servisi atan takımın sayı kazanması.

Arkaya Kısa Pas:  Pasörün&#; başının arkasına doğru attığı kısa pas.

Asansör: Kısa pasa sıçrayan oyuncu yere düşmeye başlarken onun tam omuz hizasından yükselerek atağa katılan ve topa vuran oyuncunun yaptığı hücum.

Avantaj Topu: Smaç vurmak yerine pas ile gönderilen top. Smaç vuruşu çıkarmaya göre daha kolay olduğu için bu şekilde gönderilen top karşı takım için avantaj sağlamış olur.

Bant: Filenin üstünde ve yanlarında bulunan beyaz bölümler.

Banttan Çıkma: Hücum yapan takımın smaç ya da plasesinin banda çarparak saha dışına çıkması (bu durumda sayı karşı tarafın olur.)

Blok: Rakip takım oyuncusunun hücumunu karşılama eylemi. Top blok yapan oyuncuya çarpıp smaç vuranın alanına düşerse sayıyı blok yapan takım, alan dışına ya da bloğu yapan oyucunun alanına düşerse sayısı hücum yapan takım kazanır.

Bos Top: Karşı takımın smaca çıkan rakip oyuncuya blok yapmaması veya
yapamaması haline boş top deniyor.

Çift Vuruş: Topa aynı oyuncu tarafından art arda iki veya daha fazla kez vurulması veya dokunulması hali. Oyuncunun iki eli topa senkronize olarak değmezse bu çift vuruş sayılır.

Dik Smaç: Vurulan smaçla hücum çizgisinin önüne (üç metrenin içine) düsen vuruş.

Dublaj: Bloğa çıkan oyunculara çarpıp arkalarına düşen topları çıkarmak için bir başka oyuncunun yaptığı kurtarma eylemi.

File: Voleybol oyun sahasını ortadan ikiye ayıran&#; direklerin arasına gerili olarak duran ağ (net.)

File Hakemi (Yardımcı Hakem): Başhakemin karşısında&#; filenin diğer ucunda&#; yerde durur. İkinci hakem olarak da bilinir

File Hatası: Herhangi bir oyuncunun top oyundayken fileye değmesi durumu, bu durumda sayı rakip takıma verilir.

Hatalı Pozisyon: Oyuncuların dönüşe uymaması veya yanlış yerde durması halinde ortaya çıkan durum. Oyun başlamamışsa düzeltilir, başlamışsa sayı kaybına yol açar.

Hücum Alanı: Hücum çizgisi fileden 3 metre uzaklıktadır. Savunma oyuncuları bu bölgeden hücum vuruşu yapamazlar. Eğer hücum vuruşu yapacaklarsa bu çizginin gerisinden yapmaları gerekir (vuruşu yaptıktan sonra hücum alanına düşebilirler.)

Jet Pas: Sol ön köşeye atılan alçak ve çabuk pas.

Karar Seti (Final Seti ya da Tie Break Seti): Setlerin eşitliği durumunda bir başka deyişle setler 2- 2 &#;ye gelmişse karşılaşmanın galibi karar setiyle belirlenir. Karar setin normal setlerden farklı olarak 15&#;te biter. Buna karşılık normal setlerde olduğu gibi bu setin de bitmesi için iki sayı fark olması gerekir (15 &#; 13 gibi.) Diyelim ki durum 14 &#; 14 olmuşsa 16&#;ya uzar. İki fark olana kadar devam eder.

Kırmızı Kart: Hakem tarafından bir oyuncuya veya antrenöre kırmızı kart gösterilirse karşı taraf bir sayı kazanır. Aynı sette hem sarı hem kırmızı kart gören oyuncu veya antrenör o set için oyun dışı kalır. Sarı ve kırmızı kartlar birlikte gösterilirse oyuncu veya antrenör diskalifiye olur.

Kısa Pas: Pasörün önünde veya arkasındaki yakın bölgelere attığı paslara kısa pas denir.

Kurşun Pas: Pasörün&#; yüzünün dönük olduğu tarafa doğru&#; attığı alçak ve çabuk pasa verilen addır. Hızlı hücum sağlanarak rakibe blok yapma fırsatı tanınmamaya çalışılır.

Manşet: Başparmak dışındaki parmaklar bitiştirilerek iki kolun iç bölgeleriyle verilen pas.

Mola: Zorunlu veya antrenörün isteğiyle gerçeklesen kısa oyun arası. Bu aralarda antrenörler takıma oyun hakkında taktik verirler, dikkat etmeleri gereken konulara değinirler.

Plase: Topa smaç yerine yavaşça vurulması halidir. Bloğun yanından veya üstünden vurulacağı gibi savunmadaki bir açığa (havuz denir) göndermeyi ifade etmekte kullanılan bir sözcüktür.

Pozisyon Hatası: Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların yer değiştirmesi halidir ve sayı kaybıyla sonuçlanır.

Ralli: Topun servis vuruşuyla oyuna girdikten ölene kadar olan bölümüne ralli deniyor.

Sarı Kart: Hakemin bir oyuncuyu veya antrenörü uyarmak için gösterdiği kart. Aynı oyuncu veya antrenöre birden fazla sarı kart gösterilmesi halinde oyuncu ya da antrenör diskalifiye edilebilir. Bu kartlar genellikle hakemin kararlarına yapılan itirazlar ya da rakip takıma yönelik hareket ve sözlü ifadeler sonucunda verilir.

Sekiz Saniye Kuralı: Servis atan oyuncunun servisi atması, hakem düdüğünden sonra 8 saniye içinde gerçekleşmezse servis ve sayı karşı takıma verilir.

Set: Voleybol oyununun bölümlerine set deniyor. Karar seti dışında setler 25&#;de tamamlanır. Setin tamamlanması için en az iki sayı fark gerekir (25 &#; 23 gibi.) Eğer sette 24 &#; 24 beraberlik gelmişse set 26&#;ya uzar. Fark iki sayıya ulaşana kadar böyle devam eder.  

Smaç: Oyuncunun topu rakip yarı alana yüksekten ve sert olarak vurmasına smaç deniyor.

Smaç Plase: Smaç tekniğini kullanarak topa bilekten ve sert olmayan bir şekilde vurma.

Smaç Servis: Servis atışı sırasında topu havaya atıp düşüşe geçtiği sırada sıçrayarak smaç vuruşuyla servis atma yöntemi.

Taktik Servis: Rakibin zayıf yönüne doğru servis kullanmaya taktik servis deniyor.

Üçlü Hücum Turu: Voleybolda, servis sırası pasöre geldiği anda dönüşler sonucunda file önünde 1 smaçör, 1 orta oyuncu ve 1 pasör çaprazı bulunması pozisyonudur. Bu pozisyon takım için en kolay sayı alınan pozisyon olduğu için önemlidir ve iyi değerlendirilmesi gerekir. 

Daha Fazla Ayrıntı İçin:

funduszeue.info

Voleybol sporunda saha bilgileri, oyuncu yerleri, pas çeşitleri, voleybolun tarihçesi, teknikleri, saha ölçümleri ve bilgileri hakkında bilgi.

Voleybolda Oyuncu Yerleri &#; Pas Çeşitleri &#; Teknikleri ve Saha Bilgileri

&#;Voleybolun Tanımı&#;

File ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından topla oynanan bir spordur.

&#;Voleybol Nasıl Oynanır?&#;

Oyunun amacı, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın oyun alanına değmesini sağlamak ve rakip takımın aynı amaca ulaşmasını ise önlemektir.

  • ***Takımların topu rakip alana gönderirken topa en az bir kere kendi sahaları içinde vurulmalıdır. En fazla üç kere değebilirler blok teması ile 4 kere değme hakları vardır
  • ***Top oyuna servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin üzerinden rakip alana gönderir. Rally, topun oyun alanına değmesi, harice gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam eder.
  • ***Voleybolda bir rally kazanan takım bir sayı alır (Rally Sayı Sistemi). Servisi karşılayan takım rallyi kazandığında bir sayı ve servis kullanma hakkı kazanır. Hakem oyuncuların birine sarı kart verir ise oyuncunun bulunduğu takım 1 sayı ceza alır eğer servis onlarda ise servis haklarını kaybederler hakem kırmızı kart verir ise kırmızı kart yiyen, o setliğine oyundan çıkar . Ve oyuncuları saat yönünde bir pozisyona dönerler. Spor salonlarında, plajda veya çimde oynanabilir.

&#;Voleybolun Tarihçesi&#;

]ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) adındaki spor kulübünde çalışan beden eğitimi öğretmeni William G. Morgan tarafından tasarlandı (9 Şubat ). Bir kapalı alan sporu olarak ’te oynanmaya başlandı. Morgan, bu oyunu “mintonette” olarak adlandırmıştı; daha sonraları topa yere değmeden vurma ilkesinden (vole) yola çıkılarak “voleybol” adı önerildi ve oyun bu adla tanındı. İlk kez Morgan tarafından kaleme alınan voleybol kuralları, YMCA ile Üniversiteler Ulusal Spor Birliği (NCAA) ’ nın ortak çalışması sonunda ’da yeniden düzenlendi. ABD ‘de kısa sürede tutulan voleybol, I. Dünya Savaşı sırasında ABD askerleri aracılığıyla Avrupa’ya da geçti. Sporun, çeşitli ülkelerde uzun bir dönem bağımsız bir çizgide gelişmesinden sonra, ’de Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) funduszeue.info Dünya Şampiyonası yılında erkekler, &#;de kadınlar tarafından oynanmıştır. Günümüzde, merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan FIVB ‘ ye ’tan fazla ülke üyedir

&#;Voleybol Oyuncu Yerleri&#;

Pasör: Smaçörlere top dağıtan oyuncudur. 3 numarada oynar. Oyunu asıl yönlendiren oyuncudur. Pasörün kötü pas atması halinde smaçöre daha çok görev düşer ve hücumdaki etki azalır. Pasör oyun süresi halinde birçok farklı yerde yer alabilir.

Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve genellikle uzun pasla hücum eden oyuncu. 2 numara oyuncusu da denilebilir. Bu oyuncu taktiğinde görev almaz.

Smaçör: 4 numarada oynayan ve genellikle uzun pasla hücum eden elemanlara denir. Sahada bu görevde oynayan 2 oyuncu bulunur. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 4 numaradan sürekli olarak hücum yapılabilir

Orta Oyuncu: 3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hucüm eden elemanlara denir. Bu görevde 2 oyuncu sahada yer alır. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 3 numaralı bölge de sürekli hücum bölgesidir.

Libero: Takımın 6. oyuncusudur. Farklı renkli (genellikle takım formasının tam zıt renginde) forma giyer, diğer oyunculardan farklı olarak oyuncu listesinde adının yanında bir “L” ibaresi bulunur ve bu ibare bu oyuncunun o maç sırasında başka bir görevde kullanılamayacağını gösterir. Takımın savunma oyuncusudur. Oyun sırasında servis atılmadan önce, takımının o sırada savunmada olan oyuncularından biriyle yer değiştirebilir. Bu yer değiştirme, sahanın arka alanından gerçekleştirilir. Arka alanda parmak pas ve manşet alabilirken, topu 3 metre içinde parmak pasla alamaz. Yerine geçtiği oyuncu 4 numaraya geldiğinde ya da başka bir oyuncuyla değişmesi gerekiyorsa oyundan çıkar. Her iki durumda da oyuna tekrar girebilmesi için bir sayı beklemelidir. Servis atamaz ve 3 metre içinden hücum yapamaz. Arka alandan hücum yapabilir, ancak zıplayamaz. 3 metre içinde hoplayabilir. Arkaya gelen topları parmakla alamaz ama alabilir de. Diğer iki oyuncuyla yer değiştirirken hakeme göz kırpmak suretiyle izin almalı koçuyla da en azından bir göz teması kurmalıdır. Farklı renkte forma giymesinin sebebi voleyboldaki estetik algı ile ilgilidir. Bazen karşı takımın formasını giyebilirler.

&#;Pas Çeşitleri&#;

  • Uzun Pas: Genellikle 4 ve 2 numaralı oyunculara atılan yüksek pastır.
  • Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak amacıyla atılan, file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan kısa ve hızlı pastır.
  • Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hızlı hücumu sağlar ve karşı takımı savunması yerine yerleşmeden yakalama amacı taşır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.
  • Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur.
  • Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar,topla en yüksek noktada buluşup, topa vurur.
  • Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur.
  • Uzun Pas: Genellikle 4 ve 2 numaralı oyunculara atılan yüksek pastır.
  • Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak amacıyla atılan, file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan kısa ve hızlı pastır.
  • Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hızlı hücumu sağlar ve karşı takımı savunması yerine yerleşmeden yakalama amacı taşır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.
  • Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur.
  • Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar,topla en yüksek noktada buluşup, topa vurur.
  • Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur.

&#;Saha Bilgileri&#;

voleybol-saha-1
voleybol-saha-2

&#;Taktikler&#;

  • 4–2: İki pasör, iki smaçör ve iki orta oyuncu ile sahaya çıkılan taktiktir. Pasörler arka alanda savunma oyuncusu olarak sayılırken öne geldiklerinde pas atmakla görevlidirler. Hücum görevinin sürekli olarak iki oyuncuda olması, bu taktiğin zayıf yönüdür.
  • Tek pasör, iki smaçör, iki orta adamı ve bir pasör çaprazıyla sahaya çıkılan taktiktir. Pasör arka alana geçtiğinde, öncelikli olarak bir savunma oyuncusudur. Top pasöre gelirse, pasör topu karşılar ve pası atmakla yükümlü olan oyuncu pasör çaprazı olur, aksi takdirde pasör 3 metre içine kaçarak pasını atar ve yeniden savunma pozisyonunu alır. Pasörün arkada olduğu pozisyon takımın 3 oyuncusunun hücum edebildiği, dolayısıyla güçlü oldukları pozisyondur.
  • Modern İki pasör, iki smaçör, iki orta adamı ile oynanır. ′den farkı, pasörlük görevinin arka alanda bulunan pasöre ait olmasıdır, öne geçen pasör, pasör çaprazı gibi oynar ve takım sürekli olarak 3′lü hücum yapabilir.
Yasaklı Malzemeler:

Herhangi bir sakatlığa sebep olacak veya rakibe oranla avantaj sağlayacak her türlü eşya yasaktır.
Oyuncular gözlük veya lens takabilir ancak sorumluluk kendisine aittir.

Kaptanlar:
Kaptanlar kendi takımlarından sorumludurlar.
Maç öncesi takım cetvelini imzalar ve kurada takımını temsil eder.

Sayı Kazanmak
Bir takım 3 şekilde sayı elde edebilir.
Rakip sahanın zeminine top temas ettiği zaman
Rakip takımın bir hatası sonucu(oyun kurallarına aykırı bir davranış yapılması)
Rakip takım herhangi bir ihtar(uyarı) aldığında

Dönüşler
Dönüşteki sıra başlangıç dizilişi ile başlanır. Set bitene kadar ve oyuncuların pozisyonları ile kontrol edilir.
Bir takım servis karşılıyorsa eğer servis atma hakkı kazanırsa o takımın oyuncuları saat yönünde bir pozisyon döner

Setler
Bir takım en az 2 sayı farkla 25 sayıda olduğu zaman seti kazanmış olur. olduğu durumlarda set 2 sayı fark oluşana kadar devam eder.
3 set alan takım maçı kazanmış olur. ’ lik durum eşitliğinde 5. Set oynanır. 5. Set 2 sayı farkı kuralıyla birlikte 15 sayı üzerinden oynanır.
Saha seçimi ve ilk servisi atacak takımın seçimi
Oyunun başında baş hakem tarafından kura atışı yapılır. Bu şekilde saha ve ilk servisi atacak takım belirlenir.
Kurayı kazanan takımın iki seçeneği vardır. Ya ilk servisi kullanmayı seçer ya da sahayı seçer. İlk servisi kullanacak takım filede ilk ısınacak takımdır.

Oyundaki Oyuncu Sayısı
Her takımın oyunda 6 oyuncusu bulunur.

Voleybol Oyun Kuralları - Voleybol Nedir, Nasıl ve Kaç Kişiyle Oynanır?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Yaygın bir spor dalından biriside voleybol oyunudur. Voleybol oyunu kısaca bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşı karşıya oynağı bir spor dalıdır. Bu oyunun belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği oyun olarak da adlandırılmaktadır. Bu oyun hakkında vatandaşlar bilgi sahibi olmak istiyor. Voleybol oyun kuralları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Voleybol nasıl oynanır, kuralları hakkında bilgiler işte tüm detaylar…

Voleybol Oyun Kuralları - Voleybol Nedir, Nasıl ve Kaç Kişiyle Oynanır?

Dünya çapında hemen hemen her ülkede büyük bir heyecan ve tutku ile oynanan spor dallarından birisine de voleybol adı verilmektedir. Voleybol, 9 metreye 18 metrelik bir alan içerisinde 6 kişiden oluşan iki takım tarafından elle oynanan bir spor dalıdır. Voleybolda amaç topun karşı tarafın saha zemininde temas ettirilmesini hedefleyip sayı almaktadır. Kim daha çok sayı alırsa ise o kazanmış olur. Voleybolda en fazla kaç pas yapılır? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Voleybol oyuncu sayısı ve yerleri işte detaylar.

VOLEYBOL OYUNCU SAYISI

Günümüzde hala sevilerek oynanan bir oyun olan voleybolda tek bir takımda 6 kişi ve karşı takımda da 6 kişi ile toplamda 12 kişi olarak sahaya çıkılmaktadır. Her bir takımın 6'şar kişi yedek takımı bulunmaktadır.

VOLEYBOL OYUNCU YERLERİ

  • Pasör: Bu oyunda smaçörlere top atan oyuncuya pasör adı verilir. Pasörler 3 numarada oynar ve oyunu yönlendirir.
  • Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve genellikle uzun pasla hücum eden kişidir. Bu oyuncu 2 numara oyuncusu olarak bilinir.
  • Orta Oyuncu: Voleybolda 3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hücum eden oyunculara orta oyuncu adı verilmektedir.
  • Smaçör: Voleybolda 4 numarada oynayan ve genellikle uzun pasla hücum eden kişiye smaçör adı verilir. Sahada bu görevde oynayan 2 oyuncu bulunur.
  • Libero: Son olarak takımın 6. ve savunma oyuncusuna da libero adı verilmektedir.

VOLEYBOL OYUN KURALLARI

Voleybol kuralları şu şekildedir;

  • Voleybol topu – gram ağırlığında ve 65 cm genişliğinde olması gerekiyor.
  • Bu oyunda voleybol sahası 9 x 18 metredir ve tam ortadan ikiye ayrılmaktadır. Her set sonrası takımlar yarı sahalarını değiştirmektedirler.
  • Oyun sırasında hiçbir oyuncu rakip sahaya gidemez.
  • Voleybol sahasının orta çizgisinde bulunan filenin uzunluğu erkekler için 2,43 cm, kadınlar için 2,24 cm olarak belirlenir.
  • Voleybolda servis atışı "Servis Alanı" dışından yapılırsa sayı geçersiz olur.
  • Oyun kapalı bir alanda oynanıyorsa tavan yüksekliği en az 7,8 metre olması şartı vardır.
  • Voleybol oyunu servisle başlar.
  • Servis atışı topa el içi, kol ya da yumrukla vurularak yapılabilmektedir.
  • Servis atışı ile gelen topu karşılayan takım, en fazla 3 vuruşla topu tekrar diğer yarı sahaya göndermesi gerekiyor.
  • Oyuncular oyun esnasında topa 2 kere üst üste vurması yasaktır.
  • Bu oyunda topa üç kereden fazla dokunmak, rakip sahaya basmak, fileyi tutmak, fileye temas etmek, topa kuraldışı bir müdahalede bulunmak ya da topu tutmak faul sebebi olarak bilinmektedir.
  • Faul olduğu zaman top rakibe geçer.

Eğer ki bir takım 3 set üst üste kazanır ise, maç sona ermektedir.

VOLEYBOLDA EN FAZLA KAÇ PAS YAPILIR?

Voleybol oyunu, altışar kişiden kurulan iki takım arasında oynanan oyundur. Bu oyunda, topu en fazla üç pas yaparak filenin üzerinden karşı tarafa geçirmeyi ve rakip takımın sahasına düşürmeyi amaçlayan bir takım oyunu olmaktadır.

VOLEYBOLDA OYUNCU FİLEYE TEMAS EDERSE NE OLUR?

Voleybol oyununda bir oyuncunun fileye teması, eğer oyunu etkilemediyse, eğer ki top fileden uzak bir yerde oynanırken ve karşı tarafa vurulmamışken hata olmaz.

VOLEYBOL NASIL OYNANIR?

  • Voleybol oyunu, oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar 3 kişi fileye yakın 3 kişi de savunma pozisyonunda gerisinde durmaktadır.
  • Bir takım topa arka arkaya en fazla 3 kez vurabilme hakkı vardır.
  • Bu oyunda topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir.
  • Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynamaktadırlar.
Badminton Oyun Kuralları - Badminton Nedir, Nasıl ve Kaç Kişiyle Oynanır? Mangala nasıl, kaç set oynanır? Mangala oyun kuralları, strateji ve taktikleri

ARKADAŞINA GÖNDER

Voleybol Oyun Kuralları - Voleybol Nedir, Nasıl ve Kaç Kişiyle Oynanır?

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası