gfr nedir / GFR nedir? GFR değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

Gfr Nedir

gfr nedir

Gfr Nedir? Gfr Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri

GFR bir diğer adıyla eGFR, böbreklerin çalışırken gösterdikleri fonksiyonları ve hastalıkları teşhis eden bir testtir. Önemli bulguları keşfetmeye yaradığı bilinen bir gerçektir. Testle yalnızca hastalıklar teşhis edilmez.

GFR Nedir?
​​​​​​​
Böbreklerle ilgili herhangi bir şikayetle doktora gidildiğinde yapılan olası teste GFR adı verilmektedir. Doktorun herhangi bir durumda böbrek hastalıklarıyla ilgili şüphesi olduğu taktirde yine bu test yapılmaktadır. GFR testi ile çeşitli bulgular elde edilmektedir. Böbrek hastalığının kesin teşhisi, derecesi ve durumu bu test sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

GFR testi yalnızca böbrek hastalığı olanlar için yapılmamaktadır. Herhangi bir zamanda böbrek nakli gerçekleştirilmiş olanlar için uygulanmaktadır. Yeni böbreğin vücutla uyumunun sağlanıp sağlanmadığı test sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

GFR Kaç Olmalı?

GFR testi, belli aralıklarla yapılabilen bir tür böbrek testidir. Bu test sonucunun değerlerinin minimum ve maksimum dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Kandaki mevcut kreatinin seviyesi GFR sonucunu temsil etmektedir. Bu sebeple GFR testi bir tür kan testidir. Bu kreatinin değer sonucu böbrek hastalıklarını ortaya çıkarmaktadır. Bu seviye ise yaşa, cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Bu durumlar göz önüne alındığında normal bir GFR seviyesi 90-120 aralığındadır.

Kreaitinin normal değerleri erkekte, 0.6-1.3 mg/dL aralığındadır. Kadında ise bu değer, 0.5-1.2 mg/dL aralığına düşer. Gebelik durumunda ise 0.4-0.8 aralığındadır.

GFR Yüksekliği

GFR yüksekliği, aynı zamanda kanda bulunan kreatinin yüksekliğiyle doğru orantıya sahiptir. GFR yüksekliğinin sebepleri:
- İdrar yolları tıkanıklığına bağlı olarak kirli maddelerin dışarı atılamaması
- Nefronların iltihaplanması
- Böbrek yetmezliği
- Bakterilere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar
- Kan akımının azalması

GFR Düşüklüğü

GFR düşüklüğü kanda kreatinin düşüklüğü ile doğru orantılıdır. Nedenleri:
- Kaslarda zayıflık, ağrı ve halsizlik
- Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kreatinin eksikliği
- Aşırı su kaybetme

Kreaitinin düşüklüğü ve yüksekliği altında yatan nedenler dikkate alınarak test edilmektedir. Bu test sonuçlarına bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kreaitinin seviyesinin istenen düzeyde olması birçok hastalığa bağlıdır. O hastalıkla ilgili tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra doğrudan etki edilmektedir. Tedavi altında yatan sebeplere bağlı olarak ilaçla ya da cerrahi müdahaleyle gerçekleşmektedir.

GFR nedir? GFR değeri kaç olmalı? GFR yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir? GFR değerini düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalı?

Böbrek hastalıklarının teşhisi noktasında GFR testi yapılmaktadır. Hemogram yani kan sayısı ile beraber kan testi üzerinden gerçekleştirilen bu uygulama, farklı tahliller ile birlikte birleştirilerek kesin sonuç elde edilir. Özellikle böbrekler çalışırken gösterdikleri fonksiyonel etmenlerle birçok hastalıkları teşhis etme konusunda GFR testi bir adım öne çıkar. Hastalık açısından bulguları tespit etme noktasında yoğun şekilde değerlendirilmektedir. Tabii sadece yapılan bu test ile hastalıklar tespit edilmez.

GFR nedir? GFR değeri kaç olmalı?

Bireyler böbrekleri ile herhangi bir sorun yaşadığı zaman uzman doktor kontrolü altında GFR testinden geçer. Öne çıkan belirtiler doğrultusunda eğer böbrek ile ilgili herhangi bir sorun düşünüyorsa uzman doktor bu teste başvurabilir. Böbrek hastalığının kesin teşhisi ile beraber, durumu ve derecesi bu test eşliğinde ortaya çıkarılabilmektedir. Böbrek hastalığı teşhisinin yanı sıra, aynı zamanda böbrek nakli gerçekleştirilmiş insanlar adına da GFR testi uygulanabilmektedir. Böbrek ile vücudun uyumu konusunda gerekli sonuçlar büyük oranda elde edilir.

GFR testi mutlaka belirli zaman aralıkları içerisinde yapılması gereken bir testtir. Özellikle ele alınan referans aralığı noktasında düşüklüğü ya da yüksekliği üzerinden sınır noktası geçilmemelidir. Bir tür kan testi olarak öne çıkan GFR, mevcut kreatin seviyesi üzerinden ele alınır. Böylece yaşa ve cinsiyete bağlı olarak yapılan test ile beraber böbrek hastalıklarının kesin sonucuna varma durumu elde edilir. Bütün bu durumlar ele alınmak suretiyle sağlıklı bir insanda GFR referans aralığının, (90 - 120) değerlere sahip olması gerekir.

Bu doğrultuda kreatin üzerinden ele alındığı zaman erkekler için sağlıklı değer, ‘0,6 - 1,3 mg/dl’ aralığında olması gerekmektedir. Kadınlar açısından ele alındığı zaman ise sağlık açısından değer, ‘0,5 - 1,2 mg/dl’ biçiminde öne çıkmaktadır. Bir de bu değer gebelik döneminde ele alınmaktadır ve değer aralığı, ‘0,4 - 0,8 mg/dl’ olarak öne çıkmaktadır.

GFR yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

Farklı sebeplerden dolayı GFR yüksekliği ve düşüklüğü ele alınan kan testi üzerinden ortaya çıkabilmektedir. Bu doğrultuda GFR yüksekliğinin kreatin ile paralel olarak doğru orantılı şekilde bağlantılı olduğunu söylemek mümkün. Belli başlı bazı hastalık sebepleri bu değerin yükselmesine neden olabilmektedir.

- Nefronların iltihaplanması,

- İdrar yollarının tıkanmasına bağlı şekilde kirli olan maddelerin dışarı atılamaması,

- Kan akışının azalması,

- Böbrek yetmezliği,

- Bakteriler üzerinden ortaya çıkan belli başlı bazı hastalıklar,

Bu gibi durumlar GFR testinin yüksek çıkmasına sebep olmaktadır. Özellikle çok ciddi hastalıklar ortaya çıkarılabilmekte ve kesin sonuç anlaşıldıktan sonra uzman doktor kontrolü altında tedavi gerçekleşmektedir.

GFR yüksekliğinde olduğu gibi aynı şekilde GFR düşüklüğü de kreatin düşmesine bağlı olarak paralel seyreder. Bu doğrultuda kan testi üzerinden GFR değerinin düşmesine belli başlı bazı hastalıklar sebep olmaktadır.

- Kaslarda zayıflık ve ağrılar,

- Kas bölgesinde halsizlik,

- Vücudun aşırı su kaybetmesi,

- Karaciğer hastalıkları üzerinden ortaya çıkan kreatin düşüklüğü,

Kreatin düşüklüğü ya da yüksekliğine bağlı olarak belli başlı bazı hastalıklar GFR testi üzerinden anlaşılır. Bu noktada kreatin seviyesine bağlı olarak pek çok hastalıktan bahsetmek mümkün.

GFR değerini düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalı?

GFR değerini düşürmek ya da yükseltmek için yapılması gereken öncelikle belirtiler üzerinden doktora başvurmaktır. Test sonuçlarına bağlı olarak uzman doktor kontrolü altında belli başlı bazı tedavi yöntemleri ele alınır. Pek çok farklı hastalık ortaya çıkması ile beraber bu hastalıklarla mücadele için, nedene bağlı olarak değişik tedavi uygulamaları gerçekleşir.

Hastalığın nedenine uygun şekilde tedavi üzerinden öncelikle ilaç ile beraber aynı zamanda bazı cerrahi müdahaleler söz konusu olabilmektedir. Diğer taraftan bu değerin istenilen referans aralığında kalabilmesi için sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme çok önemlidir. Özellikle bol su içme ile beraber gün içerisinde dengeli hareket önemlidir.

Kurumsal

EGFR

EGFR gen, proteinin bir ucunun hücre içinde kalması ve diğer ucunun hücrenin dış yüzeyinden çıkması için hücre zarına yayılan epidermal büyüme faktörü reseptörü adı verilen bir reseptör proteini yapmak için talimatlar sağlar. Bu konumlandırma, reseptörün hücrenin dışında ligand adı verilen diğer proteinlere bağlanmasına ve hücrenin çevresine yanıt vermesine yardımcı olan sinyalleri almasına izin verir.

EGFR genindeki en az sekiz mutasyon akciğer kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Akciğer kanseri erken evrelerinde belirti veya semptomlara neden olmayabilir.

Akciğer kanseri dünya çapında kanser ölümünün önde gelen nedenidir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olan hastalar sıklıkla ileri hastalık ile başvururlar ve standart kemoterapiyle tedavi faydası azdır. Tirozin kinaz inhibitörleri, epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) yolunu hedefleyen tedavilerin, ileri NSCLC’li hastalarda sonuçları iyileştirmeye başladı. Özellikle EGFR geninde aktive edici mutasyonlar barındıran NSCLC vakaları, anti-EGFR tirozin kinaz inhibitörlerine yanıt gösterir. Bu nedenle, KHDAK’deki EGFR mutasyonlarını tanımlamak önemlidir.

Akciğer kanseri ile ilişkili somatik EGFR gen mutasyonlarının çoğu, ekzon 19 olarak bilinen genin bir bölümünde genetik materyali siler veya ekson 21 adı verilen başka bir bölgedeki DNA yapı taşlarını (nükleotitler) değiştirir. Bu gen değişiklikleri, bir reseptör proteini ile sonuçlanır. Bir liganda bağlı olmasa bile sürekli açıktır (yapısal olarak aktive edilir). Sonuç olarak, hücreler sürekli olarak çoğalma ve hayatta kalma sinyalleri alır ve tümör oluşumuna yol açar. Bu genetik değişiklikler akciğerlerdeki hücrelerde meydana geldiğinde, akciğer kanseri gelişebilir. Ek olarak genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörleri bir kişinin kanser riskine katkıda bulunur.

EGFR gen mutasyonlarına sahip akciğer kanserleri , kanser hücrelerinin sürekli büyümesine ve bölünmesine izin veren aşırı aktif epidermal büyüme faktörü reseptör proteinini spesifik olarak hedefleyen tedavilere yanıt verme eğilimindedir.

Test hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz…

GFR nedir? GFR değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

GFR değeri kaç olmalıdır?

GFR testi belli periyotlarla yapılan, böbrek fonksiyonlarını izleyen test türüdür. Bu testin sonucunun, minimum ve maksimum değerleri geçmemesi gerekiyor. Kanda bulunan Kreatin'in seviyesi olarak bilinen GFR, kan testi olarak da biliniyor.

Kreatin'in seviyesi, böbreklerde herhangi bir hastalık olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Ancak tüm yaş guruplarında, seviyeler bir tutulmuyor. Yaş ve cinsiyet farkı, testin seviyesinin belirlenmesinde oldukça önemli. Tüm bu durumlarda bile GFR testi normal değerleri 90-120 aralığında olmalıdır.

Erkeklerde normal kreatin değerleri, 0.6-1.3 mg/dL arasında seyreder. Kadınlarda değerler, 0.5-1.2 değerleri arasında seyreder. Kadınlarda gebelik durumlarında, kreatin miktarında azalma görülür.

GFR düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

GFR testi sonrasında vücutta kreatin miktarının düşük veya yüksek olmasının birden fazla nedeni bulunur. Bu nedenler dikkate alınarak, tedavi yöntemleri geliştirilir ve hastaya rota çizilir. Kreatin yüksekliği ve düşüklüğünün farklı nedenleri vardır.

Yüksek olmasının nedenleri

- Böbrek yetmezliği, GFR yüksekliğinin önemli nedenleri arasında yer alır.

- Kan akımında azalmalar meydana gelmesi, GFR yüksekliği nedenleri içerisinde bulunur.

- Bakteriler nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar GFR testinin yüksek olmasının bir diğer nedeni denilebilir.

- Nefronların iltihap tutması, GFR testinin yüksek oluşunun diğer nedeni sayılır.

- İdrar yollarının tıkanık olması sebebiyle, kirli maddelerin dışa atılamaması, GFR yüksekliği nedenleri arasında bulunabilir.

Düşük olması nedenleri

- GFR düşüklüğünün en belirgin nedenleri arasında kaslarda yaşanan ağrılar ve zayıflık bulunuyor. Halsizlik durumu da buna eşlik ediyor.

- Aşırı su kaybı GFR düşük olması nedenleri içerisinde bulunuyor.

- Ayrıca karaciğerde çeşitli hastalıkların var olması testin düşük olmasına neden olarak sayılabilir.

GFR testinin yüksek veya düşük olması, çeşitli belirtiler yoluyla görülebilir. Belirtilen tüm nedenler, GFR testinin yüksek veya düşük olması halinde ortaya çıkan durumlardır. Ancak kimi zaman, farklı belirtiler meydana gelebilir. GFR testinin düşük ya da yüksek olması halinde görülebilecek belirtiler vardır. Bu belirtiler, kişiden kişiye göre değişebilir.

- Mide bulantısı belirtiler arasındadır.

- Yorgunluk, kusma ve halsizlik bunlar içerisinde bulunur.

- Ayaklarda şişkinlikler meydana gelmesi ve konsantrasyon bozukluğu nedenler arasında yer alır.

- İştah kaybı, uyku problemleri ve göz bölgesinde şişkinlikler GFR testi düşüklüğü veya yüksekliği belirtileri içerisinde bulunuyor.

- Ciltte kuruluklar, kalıcı kaşıntı durumu, göğüste ağrılar, baş ağrısı ve hipertansiyon GFR yüksekliği ve düşüklüğü arasında yer alır. GFR testinin yüksek veya düşük oluşu, tamamen doktorunuzun kararı doğrultusunda belirlenir. Yaş ve cinsiyet farkı, gebelik dönemi göz önünde bulunan faktörler arasındadır. Belirtilerin görülmesi halinde zaman kaybı yapılmadan uzmanlara danışılmalı ve test yapılmalıdır.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır