mucize krem reklamı / RTÜK | Kararlar

Mucize Krem Reklamı

mucize krem reklamı

Şarkıcı Latif Doğan’ın tanıtımını yaptığı sözümona 3000 yıllık mucize krem reklamları geniş kitlelere ulaşırken, kremi almaya karar verenler kremin iddia edilen etkilerinin olup olmadığı konusunda endişeli.

3000 yıllık mucize krem sloganıyla 59 liraya satılan kremin içeriğinin bitkisel olduğu ve hiçbir yan etkisinin olmadığı ifade ediliyor. Alternatif yardımcı ürünler pazarında bitkisel karışımlar, tıbbi bir araştırma ve geliştirme sürecinden geçirilerek üretilmiş oldukları algısı üzerinden pazarlansa da, bu tür ürünler basit makinelerle bir araya getirilmiş çeşitli bitki karışımları ve  bitki oldukları için büyük ihtimalle yan etki yaratmayacak oldukları da kesin.

Latif Doğan’ın tanıtımını yaptığı krem de bu şekilde üretilmiştir. Maliyeti 2-3 lirayı bulmayan kremler ve yağlar televizyon reklamları ve ünlü isimler üzerinden yapılan tanıtımlar ile uçuk rakamlara pazarlanıyor.

Ürünler “Bitki” özlü oldukları için kısmi bazı faydalar gösterebilseler de, reklamlarda abartılı şekilde ifade edilen etkilere sahip değillerdir.

O nedenle bu tür krem ve yağları almak yerine, evinizde klasik yöntemleri kullanarak bitkisel karışımlar ve kremler elde edebilir, çok daha az bir fiyata mal edebilirsiniz.

Latif Doğan İskit Kremi Yorumları İskit Kremi İşe Yarıyor mu ?

Kullandığımız 'Mucize' Kremler Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Çeşitli cilt rahatsızlıklarında da tıbbi ve aromatik bitkiler ile hazırlanmış formüller, bazı uzmanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.Burada önemli olan husus her insanın cildinin ve ihtiyaçlarının kendine has farklılıklar taşımasıdır. Ürünü hazırlayan veya tavsiye eden kişinin bilgi ve uzmanlığı ve tabi ki tatbik edilen ürünlerin gerekli standartları taşıyor olması şarttır. Fakat Türkiye’de maalesef gerekli standartları karşılayan ürünler bulmak hiç kolay değil. Genellikle kozmetik amaç ile üretilmiş bitkisel ürünler, tedavi edici oldukları iddiası ile pazarlanıyor. Bu durum son derece sakıncalı.

Mucize bekliyorsak...

Peki estetik kaygılar ile kullandığımız ve mucize beklediğimiz ürünlerde durum nasıl? Evde kullanıma uygun, yasal mevzuata göre hazırlanmış cilt bakım ürünlerimiz sadece epidermise (derinin en dış tabakasına) etki ederek; nemlendirme, arındırma vb. etkileri gösterirler.

Kozmetik raflarından seçip aldığımız, evde kullanıma uygun ve topikal olarak uygulanan cilt bakım ürünlerinin, cildin daha alt katmanlarına ulaşması enfeksiyon gibi birtakım sağlık risklerine sebebiyet verebileceğinden, üreticiler bu ürünlerin formüllerini kozmetik ürün mevzuatında belirtilen kurallara göre planlanmak zorundadırlar. Bu, kozmetik ürün güvenliği açısından gereklidir.

Kullandığımız Mucize Kremler Gerçekten İşe Yarıyor mu

Mucize etkiler bekliyorsak kişiye özel cilt bakımları, medikal estetik gibi daha profesyonel uygulamalara başvurmak daha etkili olacaktır. Bir uzman kontrolünde, cilt analizine göre önerilen cilt bakım ürünleri ana terapiyi tamamlayıcı nitelikte çok iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle kişiye özel ve bilimsel analize dayalı kozmetik ürünler yüz güldürmektedir.

Cilt bakım rutini nasıl olmalı?

  • Öncelikle abartılı iddiaları olan ürünlerden kaçının.
  • Mucize formül arayışı ile paranızı boşa harcamayın.
  • Kendi cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza uygun ürünleri kullanın.
  • Kozmetik ürün kullanmadan önce detaylı cilt analizi yaptırmanız faydalı olacaktır.
  • Düzenli kullanım iyi neticeler almak için oldukça önemlidir.
  • Cilt bakımındaki en önemli basamak temizliktir. Cildinizin çok iyi temizlendiğinden emin olun.
  • pH 5.5 temizlik ürünleri kullanın ve mutlaka temizlik rutininize yağları ekleyin.
  • Cilt tipinize göre mutlaka haftada bir kez ölü derilerden arınma işlemi olan ‘ekfoliasyon’ adımını atlamayın. Işıltılı bir cilt için hayati önem taşımaktadır.
  • Gece ve gündüz cildinizi çok iyi nemlendirin ve gündüz güneş koruyucusu kullanın.
  • Nemlendirici kullanmadan kesinlikle fondöten ya da pudra kullanmayın.
  • Kokusunu sevmediğiniz veya kokusu sizi rahatsız eden hiçbir ürünü, içeriği ne olursa olsun kullanmayın.

Doktorunuza danışın

Doğal ve bitkisel kürlerin kullanımı uzmanlık gerektirmektedir. Önerilerde bulunan kişilerin eğitimini mutlaka sorgulayınız. Cildinizde medikal bir sorun varsa, ilk olarak bir hekime danışınız.

False

Karar Konusu: 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasının bir yıl içinde tekraren ihlali nedeniyle Kanun’un 32’nci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, Yayın Durdurma (BERAT– ARMA BERAT TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş.)

İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 06.05.2019 tarih ve 419 sayılı yazısına konu BERAT logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 30.04.2019 tarihinde saat 10:44’de yayınladığı ticari iletişim yayınına ilişkin uzman raporu ile video görüntülerinin incelenmesi ve değerlendirilmesiyle yapılan görüşmeler sonucunda;

Bahse konu yayına ilişkin uzman raporunda ayrıntıları belirtildiği üzere, kuruluşun 30.04.2019 tarihinde saat 10:44’de yayınladığı sunuculuğunu Latif Doğanın yaptığı, pek çok hastalığa iyi geldiği belirtilen "Mucize Krem" isimli ürünün ticari iletişim yayınında, “ 2018 yılına özel kampanya. Bu güne kadar yapılmış en büyük mucize krem kampanyası. Etkisi artırılmış, 2018 yeni versiyon, iskit yağlı Mucize Krem ve Latif Doğan karşınızda", “ürünü kullananların son derece memnun kaldıklarını, baston kullananların dahi bir hafta içinde bastonu bıraktıklarını iddia edildiği”, “Uzakdoğu'nun Vazgeçilmez Kremi İskit Yağından Vücudumuzdaki Bütün Ağrılar İçin Mucizevi Krem!, Siyatik, Romatizma Gibi Ağrılarınız Mı Var? Bizi Arayın!, Ağrılarınız Namaz Kılmanıza Engel Mi Oluyor? Dikkatle İzleyin!, Boyun Fıtığı, Bel Fıtığı Hayatınızı Zorlaştırıyorsa Bizi Arayın!, Bacaklarının Ağrısı Yürümesine Bile Engel Olanlar! Ekran Başına!, Eklem, Baş Ağrısı, Migren! Artık Kabusunuz Olmayacak!, Ağrıları Yüzünden Uyumakta Güçlük Çekenler, Sabahları Yataktan Kalkamayanlar Ekran Başına!, Ağrılarınız İçin Aldığınız İlaçlar, İğneler Oruç Tutmanıza Engel Olmasın! Bizi Arayın! Ellerinde, Ayaklarında, Eklem Yerlerinde Kireçlenme Olanlar! Bizi Arayın!, Kas Ağrısı Çekenler! Vücudunda Sürekli Uyuşmalardan Şikayet Edenler Dikkatle İzleyin!, Koşarken, Merdiven Çıkarken Hatta Yürürken Bile Nefes Darlığı Çekenler! Ekran Başına!, Kendinizi Daha Dinç Ve Gençleşmiş Hissetmek İstemez Misiniz? Bizi Arayın!, Tamamen Doğal, 3 Bin Yıllık Mucizevi İskit Yağlı "Mucize Krem" Vücudumuzdaki Tüm Ağrıları Söker Atar!, Ağrılar Genç, Yaşlı Dinlemez Hepimizin Hayatını Zorlaştırır! Ağrılarından Kurtulmak İsteyenler Ekran Başına!, Rahat Nefes Alamayanlar, Baş Ağrısı Şikayeti Olanlar Dikkatle İzleyin!, Çalışma Hayatı, Sık Seyahatler Yüzünden Oluşan Çeşitli Ağrılara Veda Etmek "Mucize Krem" İle Artık Mümkün!, Sinüzitle Baş Edemeyenler Ekran Başına! "Mucize Krem" Bitkisel İçeriğiyle Çözüm Sağlayabilir!" "Bilgi İçin 0212 700 13 23, 3000 Yıllık Mucize Krem, 5 Alana 5 Bedava, Hemen Arayın," şeklinde sözlü ve yazılı ifadelerle, ürünün bel, boyun, diz, eklem, kas ağrısı, migren, romatizma, kireçlenme, siyatik, sinüzit, baş ağrısı, bel ve boyun fıtığı vb. çok sayıda rahatsızlığa iyi geldiği vurgulanarak sağlık sorunlarına çözüm olarak sunulduğu, sağlık beyanıyla tanıtım ve satışına yönelik yayın yapıldığı görülmüştür.

Bilindiği üzere, 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 19’uncu maddesinin birinci fıkrasında; "...Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 26 Ağustos 2011 tarih ve 28037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmeliğin Tanıtım Faaliyetlerinin Kapsamı ve Esaslarının anlatıldığı 5’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında "Beşerî tıbbi ürünlerin internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma tanıtımı yapılamaz." hükmü,

Gıda kapsamında değerlendirilerek izin verilen ürünlere ilişkin, 5996 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 3.fıkrasında ise "...bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer alamaz..." hükmü yer almaktadır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında; insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadeler sağlık beyânı olarak kabul edildiği, bununla birlikte, TV ve radyo kanallarının reklamlarında veya programlarında gıda takviyeleri ve bazı kozmetik ürünlerin "zeka seviyesinde artış, iştahsızlık, erken boşalma, iktidarsızlık, sperm sayılarını arttırma, cinsel sorunları giderme, tansiyon ve ritm bozuklukları, mide bağırsak problemleri, hepatit C, hepatit B, diyare, hemoroid, gastrit/reflü, kolesterol seviyesini azaltma, astım şikayetlerinin giderilmesi, kemik erimesi, trombosit

düşüklüğü, kanser (tümör), karaciğer büyümesi, kansızlık, idrar yolları problemleri, migren, baş ağrısı, uçuk tedavisi, metabolizmayı hızlandırması, sindirimi kolaylaştırması, hazımsızlığa iyi gelmesi" gibi bir çok sağlık beyanıyla tanıtımı ve satışı yapıldığı, yanı sıra bazı kozmetik ürünlerinde "bel ve boyun fıtığı, kireçlenme, romatizma, diz ve kas ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrıları, saç çıkarma, kellik" gibi semptomlarda tedavi edici özelliği belirtilerek yani sağlık beyanında bulunularak tanıtım ve satışının yapıldığı belirtilmektedir.

Bahse konu ürünün tanıtım ve satışına yönelik ihlale konu yayında, "Mucize Krem" isimli ürünün bel, boyun, diz, eklem, kas ağrısı, migren, romatizma, kireçlenme, siyatik, sinüzit, baş ağrısı, bel ve boyun fıtığı vb. çok sayıda rahatsızlığa iyi geldiği vurgulanarak, birçok rahatsızlığa çözüm olarak sunulduğu ve ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı sabit olup, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan ürünlerin sağlık beyanı ile tanıtılması ve bu tanıtımda yer alan ifadelerin, insanların hastanelere, tıp doktorlarına ve tıbbi tedavi yöntemlerine duydukları güvenin sarsılmasına neden olabileceği, toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği kanaatine varılmıştır.

Yukarıda yer alan açıklamalar dikkate alındığında; ihale konu yayında, "Mucize Krem" isimli ürünün sağlık beyanı ile tanıtım ve  satışının yapılmasının, 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 19’uncu maddesinin birinci fıkrasına ve ilgili mevzuatına aykırılık taşıdığı, dolayısıyla mezkur yayında, 6112 sayılı Kanun'un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan; "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde ... takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına ... yer verilemez ..." hükmünün ihlal edildiği sabit görülmüştür.

Kuruluş hakkında, evvelce Üst Kurul’un 14.03.2019, 28.03.2019 tarih ve 2019/12, 2019/14 sayılı toplantılarda alınan 43 ve 41 No’lu kararıyla kuruluşun 03.03.2019, 08.03.2019 tarihli yayınlarında 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 4’üncü fıkrasının ihlali nedeniyle idari para cezası ile 5 kez program yayının durdurulmasına karar verildiği, anılan kararların kuruluşça 09.04.2019 tarihinde tebellüğ edildiği, Üst Kurul Kayıtlarından anlaşılmış olmakla; kuruluşun 30.04.2019 tarihinde saat 10:44’de yayınladığı "Mucize Krem" isimli ürünün tanıtım ve satışının yapıldığı ticari iletişim yayını ile, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasının yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde tekraren ihlali nedeniyle; Kanun’un 32’nci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uyarınca anılan yayın kuruluşu hakkında ihlalin ağırlığı, ihlalin mahiyeti, anılan madde ile korunmak istenen kamusal menfaat ve kuruluşa ait müeyyide sicili göz önünde bulundurularak, 10 gün süre ile yayınının durdurulmasına karar verilmesi takdir edilmiştir.

Bu itibarla;

ARMA BERAT TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı ve “BERAT” logolu kuruluşun; 30.04.2019 tarihinde saat 10:44’de yayınladığı "Mucize Krem" isimli ürününsağlık beyanıyla tanıtım ve satışına yönelik yayına yer vermek suretiyle, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasının bir yıl içinde tekraren ihlali nedeniyle; 6112 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinin 5’inci fıkrasında yer alan "8’inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentlerindeki ilkelerle dördüncü fıkrasına aykırı yayın yapılmasını müteakip verilecek yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınının on güne kadar durdurulmasına; ikinci tekrarı halinde ise, yayın lisansının iptaline karar verilir." hükmü uyarınca, yayının ON (10) GÜN SÜREYLE DURDURULMASINA,

a) Geçici yayın durdurma kararının uygulanmasında; medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, Üst Kurul Kararının tebliğini müteakip saat 00:00’dan başlayarak logosunun yer aldığı ekranda; “Yayınımız, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından 30.04.2019 tarihinde saat 10:44’de yayınlanan "Mucize Krem" isimli ürünün tanıtım ve satışının yapıldığı ticari iletişim yayınında, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirlenen ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde ... takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına ... yer verilemez ...’ ilkesinin tekraren ihlali gerekçesiyle 10 gün süre ile durdurulmuştur.” metnine yayın durdurma süresince okunur şekilde yer vermesine,

b) 6112 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentlerindeki ilkelerle dördüncü fıkrasına aykırı yayın yapılmasını müteakip verilecek yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin …. ikinci tekrarı halinde ise, yayın lisansının iptaline karar verilir.… Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.” hükmü uyarınca yayın lisansının iptaline karar verileceği,

c) Ayrıca yayınlarına devam etmesi halinde, 6112 sayılı Kanun'un 33’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “… yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına … rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve bin günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 60 ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır.” hükmü uyarınca işlem tesis edileceği, hususlarının kuruluşa yapılacak tebligatta bildirilmesine,

Oy birliği ile karar verildi.

'Mucizevi kremler'de denetim sorunu

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ertan Yılmaz, özellikle televizyon kanallarında '1 alana 3 bedava' tarzında satılan kremlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, "Bitkisel' kelimesi her kapıyı açan sihirli bir terim haline gelmiş. Bu kremlerin içinde ne olduğunu bilen birinden görüş almak varken, bilgisiz kimselerin tavsiyelerine uyup, hayatınızı tehlikeye sokmayın" dedi.



Türk Dermatoloji Derneği Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Yılmaz, son günlerde özellikle ekranlarda artan krem ve ilaç satışları nedeniyle birçok şikayet aldıklarını söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, bunlara ilişkin kontrol mekanizmasının tam anlamıyla yerine getirilemediğini söyledi. Bu ürünlerde bulunan 'Tedaviye yardımcı' etiketi nedeniyle ne Sağlık Bakanlığı, ne de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tam anlamıyla denetimden geçtiğini dile getiren Prof.Dr. Yılmaz, şöyle dedi:



"İlaç olarak kabul edilen kremler Sağlık Bakanlığı'nın denetimi altında değerlendiriliyor. Ancak, 'Tedaviye yardımcı' kelimesi eklenerek ilaç sıfatı konulmayan kremlerin ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onayı söz konusu. İlaç olarak kabul edilmedikleri için Sağlık Bakanlığı müdahil olamıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ürün gıda olmadığı için düzgün inceleyemiyor. Bir ara madde olduğu için denetimini yapacak kurumlar belli değil."



SANKİ SIFIR MALİYET

İçeriği belli olmayan ve televizyon kanalı ya da internet aracılığıyla elde edilen ürünün '1 alana 3 bedava' gibi sloganlarla satıldığına dikkati çeken Prof.Dr. Ertan Yılmaz, "Sağlıklı kimyasal bileşenlerden oluşan bir ürünün en azından maliyeti vardır. Maliyeti 20 TL olan tereyağının kilosunu siz 10 TL'ye alıyorsanız bilin ki o tereyağ değildir. Maliyetinin altında satılıyorsa kuşku duymak gerekir" dedi.



Söz konusu kremlerin sivilce ya da kırışıklıklara nasıl iyi geldiğinin bilimsel açıklaması bir yana 'Bu ilaç bana zarar verir mi?' diye düşünülmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Yılmaz, "Hekimlikte de ilk prensip ilacın yararından önce hastaya verebileceği zararın gözden geçirilmesidir. Her ilaç ya da her krem, her yaştaki, her kilodaki hastaya veya gebelere verilmez. Tanıtımında mucizeler sunulan kremler ucuz bir jelatinin içine herhangi bir şey konularak elde edilebilir. Yüzünüze sürdüğünüz krem kuruduğu zaman gerginlik hissi verir. Yada kreme soyucu asit oranı yüksek bazı maddeler katılmışsa derinin üst tabakasını kontrolsüz bir şekilde soyacaktır. Pırıl pırıl görülecek derinizde daha sonra ciddi sorunlar yaratır" diye konuştu.



SİHİRLİ KELİME 'BİTKİSEL'

Toplumda 'bitkisel' kelimesinin her kapıyı açan sihirli bir terim haline geldiğini belirten Prof.Dr. Yılmaz, ilaçların laboratuvar ortamında bitkilerin zararlı etken maddelerden ayrılarak çeşitli işlemler sonucu elde edildiğine değindi. Bitkileri rastgele karıştırıp elde edilecek bir kremle, karaciğer ya da böbrek gibi hayati fonksiyonları etkileyebilecek organlara zarar verebileceğini hatırlatan Prof.Dr. Ertan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bakıyoruz ki bir aktar ya da eğitimsiz insanlar çıkıp birçok bitki karışımını pazarlıyor. Ayrıca bu bitkileri pazarlarken 'Allah şifa için yaratmış bu bitkileri' gibi cümlelerle insanların manevi duygularını ortaya katıyorlar. Allah, akıl da vermiş ve 'Bilgiyi de kullanın' demiş. O bitki veya kremlerin içindeki kimyasalları bilen birinin görüşünü almak varken, hiçbir bilgiye sahip olmayan kişinin 'Alın şu kremi ya da otu kaynatın yüzünüze sürün' gibi tavsiyelerle hayatınızı tehlikeye atmayın."

DHA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir