mor soğan yemeklerde kullanılır mı / Soğan Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Mor Soğan Yemeklerde Kullanılır Mı

mor soğan yemeklerde kullanılır mı

Lezzetin sırrı: Soğan! Hangi soğan çeşidi hangi yemekte kullanılır?

Yemeğe kattığı lezzetiyle mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden olan soğanın farklı çeşitleri bulunmaktadır. Soğanlarının türlerine göre kullanmak soğanlardan daha çok verim almanızı sağlar. Genelde yemek yaparken evde hangi renk soğan varsa, o alınıp kullanılır. Oysa ki; lezzet açısından birbirinden farklı olan soğanları, yapacağınız yemeğe göre kullanmanız yemeğin lezzetini daha da arttıracaktır. Peki hangi soğan çeşitleri hangi yemeklerde kullanılmalı?

SARI SOĞAN

Evlerimizde en çok kullandığımız, fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, sarı soğan (kuru soğan) çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda sıkça tercih edilir. İçi beyaz ve bol etli olan bu soğanların kokusu yoğundur. Pişirildiğinde kokusunu kaybeder, tatlı bir lezzete kavuşur. Uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir. Çiğ olarak da tüketebileceğiniz sarı soğan karamelize yapmak için en ideal soğan çeşididir.

BEYAZ SOĞAN

Beyaz soğan, diğer soğanlara göre daha büyük oldukları gibi kabukları da çok daha incedir. Keskin bir tatları ve yoğun kokuları olan bu soğan çeşidinin şeker miktarı oldukça düşüktür.  Sarı soğana göre daha keskin ama piştiğinde yumuşayabilir ve tatlanabilir. O yüzden daha çok salatalarda, tavuk ve et sote, fajita gibi yemeklerde tercih edebilirsiniz. Ayrıca; soslarda kıvamı yoğunlaştırmak için kullanabilirsiniz. 

KIRMIZI SOĞAN 

Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.

YEŞİL SOĞAN

Salataların ve kısırın vazgeçilmez lezzeti olan yeşil soğan, hem çiğ hem de pişirilmiş olarak tüketilebilir. Hem yeşil hem beyaz parçaları kullanılır. Özellikle yeşil kısımları sebze ya da et yemeklerinin son aşamasında eklenip o tarifin lezzetini ikiye katlıyor. 

ARPACIK SOĞAN

Kırmızı, sarı ya da beyaz arpacık soğan olmak üzere farklı arpacık soğan çeşitleri vardır. Uzun uzun pişirmek istediğiniz et ya da sebze yemeklerinize  lezzet katar. Küçük oldukları için her çeşit tarife yakışır. 


kırmızı soğansoğanyemekmutfak

Hepsini aynı kefeye koymayın! Hangi soğan nerede kullanılır?

Hemen hemen her tarifte kullandığımız soğanlar, antibiyotik özelliği sayesinde sağlık açısından da çok faydalı. Peki pek çok çeşidi olan soğanın hangi türünü nerede kullanmalıyız? Bu sorunun cevabını bulmak için soğan çeşitlerini ve nasıl kullanılması gerektiğini araştırdık. İşte detaylar...

KIRMIZI SOĞAN

  • Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğanın çiğ olarak tüketilmesi önerilir.

  • Salatalara yakışan bu soğan türünü balzamik sirke ile ızgarada pişirebilir veya fırına verebilirsiniz.

  • Ayrıca turşusu da yapılır.

  • Yüksek oranda şeker barındırması nedeniyle reçelini de yapabilirsiniz.

YEŞİL SOĞAN

  • Çiğ tüketime uygun olduğu gibi pişirilince de hayli lezzetli olur. Yine de en çok kısır yaparken kullanılır.

  • Bu soğan türü sebze ve et yemeklerine de yakışır. Her ne kadar pişirilmeye müsait bir soğan olsa da genellikle yemeklerdeki son dokunuşu yapmak için önerilir.

BEYAZ SOĞAN

  • Boyutu diğer soğanlara oranla daha büyük olan beyaz soğan, ince kabuklardan oluşur.

  • Kokusu ve tadı da diğer soğanlardan daha keskin ve yoğun olur.

  • Şeker oranı düşük ama su oranı yüksek olduğu için yemeklerin içinde ölmez.

  • Bu yüzden fajita ve sote gibi yemekler için tercih edilir. Ayrıca sosların kıvamını yoğunlaştırmak için de kullanılır.

KURU SOĞAN

  • Sarı soğan olarak da bilinen kuru soğan, fırın ve tencere yemeklerinde kullanılır.

  • Yoğun bir kokuya sahip olsa da pişirildiğinde kokusu kaybolur.

  • Çiğ olarak tüketildiğinde ise sıklıkla sumakla karıştırılır.

  • Ayrıca karamelize yapmak için en uygun soğan türüdür.

TATLI SOĞAN

  • Şeker oranının yüksek olmasının yanı sıra hafif bir kokuya ve kalın kabuklara sahiptir.

  • Genellikle soğan çorbası, soğan halkası ve soğan graten gibi yemeklerde kullanılır.

  • Diğer soğanlara oranla daha çabuk bozulduğu için buzdolabında saklanması önerilir.

ARPACIK SOĞAN

  • Kırmızı, beyaz ve sarı gibi rengine göre ayrılan farklı çeşitleri bulunur.

  • Genellikle vinegret gibi sosların yapımında kullanılan arpacık soğan, közlenmiş veya fırınlanmış haliyle de herkesi kendine hayran bırakan bir tada sahip.

  • Ayrıca omlet veya kiş gibi tariflere çok yakışır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası