araç tampon tamiri nasıl yapılır / Kırık Tampon Tamiri Fiyatı 2023 - Ustadan Öğren! 2023 Güncel

Araç Tampon Tamiri Nasıl Yapılır

araç tampon tamiri nasıl yapılır

Tamponlar nasıl onarılır? Kendin yap plastik tampon tamiri Kırık bir tamponu kendi elinizle nasıl düzeltebilirsiniz

Bir VAZ arabasındaki plastik tamponu kıran mal sahibi, doğru renkte boyanmış yeni bir tane nispeten ucuza satın alabilir ve kurabilir. Yabancı araba sahipleri o kadar şanslı değil, arabaları için plastik gövde kitleri çok daha pahalı. Çıkış yolu, paradan tasarruf etmek için çatlağı kendi ellerinizle onararak hasarlı parçayı onarmaktır. Rus otomobil sahiplerinin kırık plastiği geri kazanmanın yollarını bilmeleri, ancak küçük çatlaklar nedeniyle yeni bir eleman almamaları da yararlıdır.

Çatlak Doldurma Yöntemleri

Hasar miktarına ve plastiğin cinsine göre aşağıdaki çatlak tampon yöntemleri uygulanmaktadır:

  • aseton ve donör plastik ile kozmetik yapıştırma;
  • modern kimyasal bileşiklerle yapıştırma;
  • fiberglas takviye ağı kullanılarak epoksi reçine üzerine sabitleme;
  • çatlağın metal ağ ile güçlendirilmiş bir havya ile kapatılması;
  • sıcak hava tabancası ve plastik çubukla kaynak yapın.

Referans. Arabanın dış görünüşüne fazla önem vermeyen araba tutkunlarının kullandığı basit bir yöntem var. Bu, çatlağın kenarlarının bir zımba teli veya zımba ile bağlantısıdır. Bu basit bir mesele, yani bu teknolojiyi düşünmenin bir anlamı yok, zaten her şey açık.

Bir çok plastiği çözebilen yapıştırma amaçlı aseton kullanımı, gövde kitinin ortasında oluşan küçük çatlaklar için kullanılan geçici bir önlemdir. Özü şudur:

  1. Tampon malzemesine bileşim olarak benzer plastik parçaları seçilir ve aseton içinde kalın bir kıvama gelinceye kadar çözülür.
  2. Tamponun arkasındaki çatlak yağdan arındırılır ve ayrıca yüzeyi yumuşatmak için aseton ile işlenir.
  3. Arka taraftan hasara sıvılaştırılmış plastik uygulanır, ardından birkaç saat sertleşir. Dışarıda, kusur bir düzeltici tüp ile renklendirilebilir.

İki tüpte satılan kalın iki bileşenli bileşiklerin yardımıyla, çoğu plastik çeşidindeki herhangi bir tek çatlak onarılır. İstisna, fiberglas gövde kitleridir, epoksi reçine ile yapıştırılır ve ciddi hasar durumunda, fiberglas ağ ile takviye kullanılır.

Tampondaki çok sayıda büyük çatlak, kırılma ve delik ile yapıştırma yöntemleri etkisiz hale gelir. Bu gibi durumlarda, donör polimer malzeme kullanılarak sıcak hava tabancası ile lehimleme veya kaynak yapılır. Böyle bir onarımdan sonra, kusurlu bölge iyice temizlenir ve arabanın rengine boyanır. Sonunda, boyalı alanın eski kaplamanın arka planında öne çıkmaması için tamponun tam olarak parlatılması gerekir.

Tavsiye. Bir kaza geçirdiyseniz veya taşınmaz bir engelle çarpıştıysanız ve gövde kitini kırdıysanız, uçup giden en küçük parçalar hariç hepsini toplamaya çalışın. Bu, onarımlar için "yerli" plastik kullanmanıza ve benzer bir şey aramanıza izin vermeyecektir.

Polimer parçaların çeşitli yapıştırma ve kaynak yöntemleri için hazırlık süreci çok az farklılık gösterir, bu nedenle ayrı olarak düşünülmelidir. İlk soru, onarım yapmak için tamponun çıkarılmasının gerekli olup olmadığıdır. Çoğu durumda, plastiğin her iki taraftan da sızdırmaz hale getirilmesi gerektiğinden, sökme işlemi vazgeçilmezdir. İstisna, birçok yerde çatlamış kırık vücut kitleridir. Önce birbirine sabitlenmeli ve sonra çıkarılmalıdır. Aksi takdirde, onarımdan sonra parça şeklini kaybedebilir, bu nedenle bağlantı noktaları birleşmeyecek ve bitişik elemanlarla boşluklar artacaktır.

Referans. Genellikle tamponun gövdesi bağlantı noktalarından çıkar ve vidaların üzerinde küçük plastik parçalar kalır. Sökmeden önce, böyle bir parça yırtık bağlantıya güvenli bir şekilde kaynaklanır ve ancak bundan sonra çıkarılır.

Hasarlı bir gövde kitini onarım için hazırlamak için aşağıdaki araçlara ve malzemelere ihtiyacınız vardır:

  • elemanı çıkarmak için bir dizi anahtar ve tornavida;
  • elektrikli öğütücü;
  • farklı tane boyutlarında zımpara kağıdı - P180'den P320'ye;
  • yağ giderme sıvısı - organik bir çözücü veya beyaz ispirto;
  • paçavra.

Not. Bir öğütücü kullanarak, elle olduğundan daha iyi ve çok daha hızlı temizleyebilirsiniz. Boyama ve cilalama için ihtiyaç duyulacak bu ve diğer elektrikli aletler 2-3 gün süreyle kiralanabilir.

Çalışmanın doğrudan araç üzerinde mi yoksa tampon çıkarılmış halde mi yapıldığına bakılmaksızın, iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Daha sonra büyük bir zımpara ile boyayı çatlaktan her yönde 3-5 cm girinti ile soymak ve bölgeyi ince zımpara ile zımparalamak gerekir. Hangi onarım yöntemini seçerseniz seçin, boya tabana kadar çıkarılmalıdır, aksi takdirde kaynak sırasında yapıştırıcının yapışmasını veya polimerlerin kaynaşmasını engelleyecektir. Sonunda, alan yağdan arındırılmalıdır.

Tavsiye. Gövde kiti onarımının kalitesi, yapıldığı koşullara bağlıdır. Parçanın kolayca çıkarılması ve gevşek bağlantı elemanlarının lehimlenmesi için bir muayene hendeği ile donatılmış bir garajda hasarı kapatmak daha uygundur.

İki bileşenli bir bileşimle yapıştırma

Bu yöntemi uygulamak için 3M markasından aşağıdaki tampon tamir setini satın almanız gerekir:

  • 150 ml'lik tüplerde sıvı bir polimerin hazırlanması için 2 FPRM bileşeni (fiyat - yaklaşık 2500 ruble);
  • özel sert bant;
  • 48 mm genişliğinde cam elyafından (aksi takdirde - cam elyafından) yapılmış kendinden yapışkanlı takviye ağları;
  • bir aerosol kutusunda bir yapışma başlatıcı;
  • 2 spatula - geniş ve dar;
  • kırtasiye bıçağı;
  • eldivenler, gözlükler.

Referans. Benzer kitler diğer üreticiler tarafından da sunulmaktadır, ancak 3M markası en çok bilinen ve pratikte kanıtlanmış olanıdır.

Sıvı polimer ile yapıştırma çoğu plastik için uygundur ve hem gövde kiti çıkarılmış hem de araba üzerinde gerçekleştirilebilir. Doğru, ikinci seçenek oldukça rahatsız edici, ayrıca görüntüleme deliğinde iyi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacak. Bir çatlağı kesmek için elektrikli bir matkaba ihtiyacınız olacak (taşlama makinesi değil!) Aşındırıcı tekerlekler için bir mandrel ile. Onarım aşağıdaki teknolojik işlemlerden oluşur:

  1. Düşük devirli bir matkap ve bir aşındırıcı disk kullanarak, her iki taraftaki çatlağın kenarları boyunca yaklaşık 30°'lik bir açıyla pah yapın. Kesitte şöyle görünür:<».
  2. Alanı yağdan arındırın ve solventin tamamen buharlaşmasına izin verin. Boyanın hazırlık aşamasında zaten temizlendiği tamponun ön tarafında, tüm çatlak boyunca yapışkan bant yapıştırın. İki bileşenli bir çözelti dökülürken bir tür kalıp görevi görecektir.
  3. Gövde kitinin arka tarafındaki hasar bölgesini bir balondan bir yapışma başlatıcı ile tedavi edin, ardından yarığa kendinden yapışkanlı bir cam kanvas uygulayın.
  4. Tüplerdeki bileşenleri bir spatula ile 1:1 oranında karıştırın. Hava ceplerini önlemek için sıvı polimeri birkaç ince tabaka halinde ağa uygulayın. Karışımı, cam tuvali tamamen gizleyene kadar yatırın.
  5. Bileşimi yerleştirdikten sonra, 30 dakika kürlenmesine izin verin, ardından bandı ön taraftan çıkarın ve gömme işlemini tekrarlayın (ancak ağ olmadan).
  6. Sertleştikten sonra, sırayla P180, P240 ve P400 zımpara kağıdı kullanarak alanı bir öğütücü ile zımparalayın. Bu, plastik onarımı tamamlar ve boyamaya başlayabilirsiniz.

Önemli! Bileşenleri karıştırdıktan sonra, bileşim 6 dakika içinde kullanılmalıdır, bu da bir taraftaki hasara uygulamak için oldukça yeterlidir. 30 dakikalık sertleşme süresi 21-23°C'lik bir oda sıcaklığı için doğrudur, bu nedenle soğuk bir odada çalışırken tamponun yerel olarak ısıtılması (örneğin bir kızılötesi ısıtıcı ile) düzenlenmesi gerekir.

Elemanın ön tarafında düzensizlikler fark edilirse, boyamadan önce farklılıklara plastik için küçük bir macun uygulayın. Kuruduktan sonra, P1500 zımpara kağıdı ile temizleyin, yağdan arındırın ve daha önce bir astar tabakası uygulanmış bir püskürtme tabancasıyla boyayın. 1 gün sonra gövde kitinin yüzeyini parlatın.

Sıvı polimer ile sızdırmazlık - fotoğraf

Kesimden sonra çatlağın elle temizlenmesi gerekir.Gövde kitinin iç tarafının da zımparalanması gerekir.Çatlağın kenarlarını belli bir açıyla kesmek.Ön tarafa yapışkan bant yapıştırılır.İçe cam kanvas yapıştırılır. Sondan bakıldığında, uygulandığında yapışkan bandın bileşimin dışa akışını nasıl sınırladığını görebilirsiniz. 2 bileşen spatula üzerine aynı miktarda sıkılır Bileşenlerin bir spatula ile karıştırılması Bileşim, boşluğa ve ağ gözüne sürülür bir spatula ile Yapışkan bant sertleştikten ve çıkarıldıktan sonra sızdırmaz derz temizlenir.Plastikte sızdırmaz bir çatlak bu şekilde görünür

3M kompozisyonunun kullanımına ilişkin video talimatı

Fiberglas ile onarım

Teknoloji, önceki teknik bu durumda uygun olmadığından, fiberglastan yapılmış gövde kitlerindeki hasarı onarmak için kullanılır. İş için gerekenler:

  • tampon onarımı için fiberglas;
  • sertleştirici ile tamamlanmış polyester (epoksi) reçine;
  • yumuşak fırça;
  • kırtasiye bıçağı veya makas;
  • lastik eldivenler.

Tavsiye. Çarpma noktasında bir çıkıntı veya çöküntü oluşmuşsa, sıyırma işleminden hemen sonra ısıtmak için bir bina saç kurutma makinesi kullanarak düzleştirin.

Hasarlı alanın her iki tarafına fiberglas yama uygulanması gerekeceğinden, tamponu arabadan sökmek daha iyidir. Boyanın çıkarılması ve yağdan arındırılması da dahil olmak üzere tüm hazırlık çalışmalarını tamamladıktan sonra aşağıdaki sırayla ilerleyin:

  1. Kaba zımpara kağıdı (P80-P120) ile bir öğütücü kullanarak, ön taraftan tamponun gövdesinde çatlaktan 3-5 cm'lik bir yarıçap kaplayan bir girinti yapın. Bu, fiberglas kaplamanın parça düzleminin dışına çıkmaması için gereklidir.
  2. Arka tarafta, büyük bir zımpara kağıdı ile ancak derinleştirmeden bir sıyırma yapın. Alanı yağdan arındırın ve kurumasını bekleyin.
  3. Fiberglas yamaları kesin. Ön kısımda, girintinin şeklini tekrarlayan düzgün bir yama yapmanız gerekir ve arkadan dikdörtgen bir kaplama yapıştırabilirsiniz.
  4. Reçineyi sertleştirici ile ambalajın üzerinde belirtilen oranlarda karıştırın. Bileşimi yüzeye bir fırça ile uygulayın, bir yama uygulayın (birkaç kat halinde yapabilirsiniz) ve reçine ile emprenye edin.
  5. Epoksi bileşiğinin kürlenmesi için belirtilen süreyi (reçine kabının üzerinde yazılıdır) doğru bir şekilde tutun, ardından onarım alanını ince zımpara kağıdı ile dikkatlice temizleyin. Görev, çıkıntıları kaldırarak yüzeyi düzlemektir.

Not. İri taneli zımpara kağıdı başlangıçta plastiğin yüzeyinde bir pürüz oluşturmak için kullanılır, bu da polyester yapıştırıcının daha iyi yapışmasına katkıda bulunur.

Bunun üzerine plastiğin kendisinin onarım işi biter, daha sonra standart teknolojiye göre temizlik, astarlama ve boyama yapılır. Son işlem tampon parlatmadır, elemana düzgün bir parlaklık vermek gerekir.

Fiberglas gövde kiti onarımı fotoğrafı

Fiberglas ile sızdırmazlık kusurları hakkında video

Lehimleme büyük tampon hasarı

Tamponun çok sayıda çatlak, kırık ve yırtık elemanları, termal yöntemlerle, özellikle lehimleme ile onarılır. Bu özenli işi gerçekleştirmek için küçük bir takım araç ve gereçler gereklidir:

  • geniş uçlu ve ahşap saplı en az 100 W gücünde bir havya;
  • plastik parçaların termal olarak yapıştırılması için özel olarak tasarlanmış ince metal ağ;
  • kırık parçaları işlemek için bıçak, tel kesiciler;
  • vidalı kelepçe;
  • dikişleri temizlemek için ince ve kaba taneli zımpara kağıdı.

Not. Ciddi kusurları lehimleme işlemi saatler alabilir. Bu süre zarfında havyanın plastik sapı o kadar ısınacak ki aleti elinizle tutmak zorlaşacaktır.

Lehimlemeye hazırlanırken, boya sadece çatlaklardan değil, aynı zamanda tamponun yırtılmış parçalarından da tabana çıkarılmalıdır. Ayrıca, bu durumda, tüm boşluklar birbirine sabitlenene ve lehimleme ile sabitlenene kadar gövde kiti makineden çıkarılmaz, aksi takdirde eleman tam şeklini kaybeder.

Lehimleme teknolojisi aşağıdaki sırayla uygulanır:

  1. Sıyırma işleminden sonra alanı bir yağ çözücü ile silin ve buharlaşmasına izin verin.
  2. Çatlakların kenarlarını hizalayın ve gerekirse bu pozisyonda kelepçelerle sabitleyin.
  3. Isıtılmış bir havya ile tüm çatlakların uzunluğu boyunca raptiyeler yapın. Yüksek kaliteli ısıtma için, sokma, malzemenin kalınlığının yarısına eşit bir derinliğe kadar plastiğe daldırılmalı ve daha sonra erimiş plastiğin yüzeyi düzleştirilmelidir. Çiviler arası mesafe 1.5-2 cm'dir.
  4. Tüm çatlaklara raptiye yapıldığında kırılan parçanın yerine yerleştirilmesi gerekir. Deliğe takın ve gerekirse yüzeyle aynı hizada olan deliğe oturacak şekilde kesin.
  5. Yırtık parçayı çivilere lehimleyin, ardından işlemi içeriden tekrarlayın. Bundan sonra, tampon arabadan dikkatlice çıkarılabilir ve herkes için uygun olduğu için gerekli olmasa da daha konforlu koşullarda çalışmaya devam edebilir.
  6. Gövde kitinin her iki tarafındaki tüm bağlantıların sağlam lehimlenmesini gerçekleştirin. Bitişik çivilerin ısınmadan ayrılmaması için dikiş boşluklarla lehimlenmelidir. Yani, önce çiviler arasındaki ilk bölüm kaynaklanır, ardından üçüncü, beşinci, yedinci vb. İşiniz bittiğinde geri dönün ve kalan bölümleri lehimleyin.
  7. Ağı 2-4 cm uzunluğunda parçalar halinde kesin. En stresli yerlerde - çatlakların kenarları boyunca, ortada, kavşakta ve takviyelerin yakınında dikiş boyunca lehimlenmeleri gerekir. Teknoloji basittir: dikişe çelik bir ağ yerleştirilir ve bir havya ile ısıtılarak tamponun polimer tabanına daldırılır. Sonunda, ağın üzerindeki yumuşatılmış plastik düzeltilmelidir.

Önemli! Plastiğin kenarlarını lehimlerken, sabit tutmanız ve katılaşması için zaman vermeniz gerekir. Parçayı önceden bırakırsanız, dikiş açılacaktır.

Lehimleme işleminin sonunda, elemanın yüzeyini zımparalayın, ardından yağdan arındırın ve istediğiniz renge boyayın. Daha fazla çalışma sırasında daha dikkatli olun, çünkü güçlü bir darbeden tampon aynı yerlerden yırtılarak parçalara ayrılabilir. Daha güçlü tutturmak için başka bir yöntem kullanmalısınız - donör plastikle kaynak yapın.

Tamponu lehimlemek için fotoğraf talimatları

Tüm derzler dikkatlice boyadan temizlenir Çatlakların puntalarla sabitlenmesi Kırık artık puntalarla tutulur Kırık parça açıklığa göre net bir şekilde ayarlanır Parça ayrıca puntalarla sabitlenir Tüm dikişler birkaç noktada sabitlenir Tamamen lehimlenmiş bağlantılar Tüm lehim işlemleri tamponun içinden tekrarlanan

Ön gövde kiti nasıl lehimlenir - video

sıcak hava kaynağı

Bu, yalnızca tamponları onarmak için değil, aynı zamanda çeşitli plastik ürünleri onarmak için kullanılan polimer parçaları bağlamanın daha verimli bir yoludur. Lehimlemeden çok daha az zaman harcayarak elemanları güvenli bir şekilde sabitlemenizi sağlar. Bu teknolojiyi kullanmak için, metal ağ hariç, lehimleme için kullanılan malzemelerle aynı araçları hazırlamanız gerekir. Ayrıca, onarımlar için gerekli olacaktır.

Tamponun temel işlevi, aracın çalışması sırasında meydana gelebilecek olası hasarlardan gövdeyi korumaktır. Çoğu durumda, mekanik hasardan, yol yüzeyinden küçük çakıl taşlarının saldırısından ve bir kaza sonucunda muzdarip olan kişidir.

Kış dönemi en tehlikeli olarak kabul edilir, çünkü yolda acil durum riski yüksektir, bu da tampona zarar verebilir veya onu bölebilir. Yeni bir parça satın alabilirsiniz, ancak böyle bir satın alma oldukça pahalıdır.

Tamponu kendi elinizle onarmak çok daha ucuz olacak. Bu çok fazla zaman ve çaba gerektirmeyecek ve onarılan kısımda herhangi bir kusur izi olmayacaktır. Vücudun bu bölümünün acil onarıma ihtiyaç duymasının bir başka nedeni de, aracın dikkatli bir şekilde çalıştırılmasıyla bile kaçınılmaz olan doğal yaşlanmasıdır.

Tampon boyama için dikkatlice hazırlanmalıdır, bu durumda boya uygulama teknolojisinin bir araba gövdesine boya uygulama teknolojisi ile pratikte hiçbir farkı yoktur.

İki tür tampon boyama vardır:

  1. Tamamlandı (tamponu sökmeniz gerekecek ve iş için kullanılan malzeme miktarı yerel onarımlardan çok daha fazla olacaktır).
  2. Yerel boyama (bu durumda, işi tamamlamak için tamponu sökmek gerekli değildir).

Tampon kusurları türleri

Çizik tampon, ne yapmalı? Bu soru genellikle yeni başlayanlar ve hatta deneyimli sürücüler tarafından vücudun bu kısmında cips veya başka bir hasar bulduklarında sorulur. Arabayı servis istasyonuna verebilir veya kendiniz tamir etmeyi deneyebilirsiniz.

Başlamak için iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Bu, hasarın tam ölçeğini değerlendirmeye ve bunları ortadan kaldırmanın yollarını bulmaya yardımcı olacaktır. Tampon kusurları türleri:

  • Izgara şeklinde çizikler. Bu tür kusurlar, geleneksel cilalama kullanılarak en kolay şekilde ortadan kaldırılır. Daha sonra hasarlı alan, yapışmayı artıran özel bir sprey ile işlenir ve yeniden boyanır.
  • Ezikler ve çeşitli talaşlar. Bu durumda, tamponu kendi elinizle de onarabilirsiniz, bunun için tüm ezikleri özel bir alet ve macunla çıkarmanız gerekir.
  • Kırık tampon. Bu durumda kendin yap onarımlarının yapılması çok zordur, işi tamamlamak için tamponun tüm parçalarını toplamak gerekir.

Bir tampon nasıl onarılır

Tüm işlerin doğru bir şekilde yürütülmesi için özel malzemeler ve aletler satın almanız gerekecektir. Bu süreçte, bir havyaya, bir bina saç kurutma makinesine, yüzeyleri parlatmak için bir makineye ve bunun için dairelere (nozullu geleneksel bir elektrikli matkap kullanabilirsiniz), farklı tane boyutlarında zımpara kağıdına ve sarf malzemelerine (özel macun) ihtiyacınız olabilir. , astar, yağ çözücü ve boyalar ve vernikler).

Tüm onarım çalışmalarına başlamadan önce, hasarlı tamponu sökmek daha iyidir. Bu durumda, çalışmak çok daha uygun olacaktır ve kusur yerinde malzemelerin gerilmesini önlemek mümkündür. Parça, özel bir oto şampuanı kullanılarak ılık suda yıkanarak birikmiş toz ve kirlerden iyice temizlenmelidir.


Kuruduktan sonra kırılan parçalar yapıştırılmalı ve yapışkan bant ile birleştirilmelidir. Bundan sonra, kendinizi bir havya ile donatmanız ve tamponun bütünlüğünü geri kazanmak için tüm çalışmaları yapmanız gerekir. Tamponu orijinal şekline döndürmek için tüm parçalar içine lehimlenmiştir.

Meraklı gözlerden gizlendiği için iş yaparken estetik tarafını dert edemezsiniz. Dikişin tüm uzunluk boyunca aynı olması için parçaları çok dikkatli bir şekilde lehimlemeniz gerekir. Onarımın uzun süre dayanabilmesi için, bir mobilya zımbasından gelen zımbaların ek olarak dikişe lehimlenmesi gerekir.

Onları, tamponu delmeyecekleri ve uzunluğa tam oturacak şekilde seçmeniz gerekir. Kendinizi olası yanıklardan korumak için çalışma sırasında cımbız kullanmak daha iyidir.

Zımbalar, dikişe dik olarak birbirinden küçük bir mesafede yerleştirilmelidir. Tampondaki yeni ortaya çıkmaya başlayan tüm çatlakların da lehimlenmesi gerekir, böylece arabanın çalışması sırasında titreşim nedeniyle bölünmeler olmaz. Zımba tellerini ısıtılmış plastikle kaplayarak korozyondan korumak zorunludur.

Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra tampon orijinal şeklini geri kazanmalıdır. Kendin yap tampon onarımı herhangi bir özel beceri gerektirmez, asıl mesele iş yapmak için teknolojiye uymaktır.

Kendi elinizle bir tampon nasıl onarılır

Tamponun bütünlüğünü geri kazanmak için tüm çalışmaları tamamladıktan sonra, ortaya çıkan dikişi dikkatlice zımparalamak gerekir. Bunu yapmak için, farklı aşındırıcılığa sahip dairelere sahip özel bir öğütücü kullanabilir veya tüm işleri zımpara kağıdı ile yapabilirsiniz.

kaldırılması gerekiyor eski boya, astarı çıkarın ve yüzeyi düzleştirin. Lehimlemeden sonraki dikişin de tüm çıkıntıları yumuşatarak dikkatlice parlatılması gerekir. Tek bir kusur olmadan bir yüzey elde etmeye çalışmanıza gerek yok, çünkü tamponu inceltmek ve sadece daha fazla deforme etmek mümkün.

İş bittikten sonra tampona basınçlı hava üfleyerek veya özel bir peçete ile işlemden geçirerek yüzeyde biriken tozun alınması gerekir.

kendin yap tampon boyama

Bir sonraki aşamada, tüm kusurları özel bir macunla hizalamak gerekir. Sadece oyuklar ve çukurlar bir karışımla tesviye edilmelidir, düz bir yüzeye uygulanan bir macun tabakasını çıkarmak daha iyidir.

Her katmana (talimatlara göre) kuruması için yeterli süre tanınmalı ve ancak bundan sonra bir sonraki katman uygulanmalıdır. Macun tamamen sertleştikten sonra bir öğütücü ile düzleştirmeye başlayabilirsiniz.


Zımpara kağıdı ile iş yapılabilir, ancak bu daha fazla zaman ve çaba gerektirecektir. Ayrıca tamponun ulaşılması zor yerleri zımpara kağıdı ile dikkatlice işlenir. Bundan sonra tampon, iki bileşenli özel bir akrilik astar ile astarlanır.

Lekeleri önlemek için ince bir tabaka halinde uygulamanız gerekir. Sorunlu alanları dikkatlice tedavi ettiğinizden ve önceki katmanın kurumasına izin verdiğinizden emin olun. Toprağı en az bir gün kurutmanız gerekir, özel bir kızılötesi ısıtıcı kullanarak işlemi hızlandırabilirsiniz.

Öğütme işlemi ancak kurutma işlemi tamamlandıktan sonra başlar ve önceki aşamalarla aynı şekilde gerçekleştirilir. Prosedüre başlamadan önce, onarımın önceki aşamasından sonra kalan olası kusurları belirlemek için gelişen bir toz kullanmak zorunludur.

Tamponu kendiniz nasıl boyayabilirsiniz? Bitirdikten sonra, tamponun yüzeyi tozdan arındırılır ve yağdan arındırılır. Bundan sonra, boya uygulamaya başlayabilirsiniz.

Kendi elinizle bir tampon nasıl boyanır?

Boya rengi seçim prosedürüne çok dikkat edilmesi gerekir, böylece daha sonra tamir edilen tampon, gövde boyasının geri kalanından gölge olarak farklı olmaz. Bu nedenle, özel ekipman üzerinde renklendirme yapacak olan servis istasyonunun uzmanlarıyla iletişime geçmek daha iyidir.

Bu prosedür oldukça pahalıdır, ancak istenen boya tonunun %100 doğru seçimini garanti eder. Çalışmaya başlamadan önce, kalitesini ve gölgesini kontrol etmek için eski istenmeyen vücut kısmına boya püskürtmeyi denemek daha iyidir.

Boyanın ve tabanın daha iyi yapışmasını sağlamak için boyamadan önce yüzeyin iyice yağdan arındırılması gerekir. Bununla birlikte, büyük miktarda anti-silikon toprağın ıslanmasına neden olabileceğinden, bu çok dikkatli yapılmalıdır ve tüm hazırlık çalışmalarının tekrar yapılması gerekecektir.

Boya, istenen gölge görünene kadar birkaç kat halinde uygulanır ve boya tamamen kuruduktan sonra tampon parlatılır. Yalnızca yerel hasarı boyamak gerekiyorsa, derz dolgu ve tüm hazırlık çalışmaları yalnızca hasar yerinde yapılmalıdır.

Ardından, tüm parça cilalanır, böylece onarım alanı öne çıkmaz. Çalışmada düşük kaliteli bir vernik kullanılmışsa veya yanlış uygulanmışsa, bazen ortadan kaldırılması oldukça zor olan çeşitli kusurlar ortaya çıkabilir.

Kompresör ve püskürtme tabancası yardımıyla bunun için özel olarak donatılmış bir odaya boya ve vernik kaplaması uygulamak daha iyidir. Boya, tamponda leke ve diğer kusurların oluşmaması için çok dikkatli bir şekilde uygulanır. Püskürtme tabancasına boya dökmeden önce, özel bir filtre kullanılarak veya normal bir naylon çorap kullanılarak dikkatlice filtrelenmelidir. Püskürtme tabancası, tampon yüzeyinden en az 20-25 cm uzağa yerleştirilmelidir.

Bir tampon yerel olarak onarılıyorsa, onu sökmek gerekli değildir, fabrika montajının bütünlüğünü ihlal etmeden tüm hazırlık çalışmaları yapılabilir. Boyamadan önce, tüm parçaların üzerlerine boya bulaşmasından bir rulo polietilen ve maskeleme bandı ile korunması gerekir.

Daha sonra kurumuş boyaya birkaç kat akrilik vernik uygulanır. Çalışırken mutlaka kullanma talimatına uyunuz ve zehirli boya ve verniklerle çalışırken kişisel koruyucu ekipmanları ihmal etmeyin.

Çoğu durumda, bir tamponu kendi elinizle boyamak, profesyonellere başvurmaktan çok daha ucuzdur, ancak teknolojiye uyulmaması veya gerekli pratik becerilerin olmaması nedeniyle çeşitli kusurlar olasılığı vardır.

Tamponlar öncelikle koruyucu bir işlev görür ve malzeme ne kadar güçlü olursa o kadar iyidir. Ancak modern otomobil üreticileri polimer ürünleri tercih ediyor, bu yüzden çoğu zaman tamir edilmeleri gerekiyor. Çatlaklar, çizikler, ezikler, restore edilmesi gereken arabanın görünümünü önemli ölçüde bozar. Plastik tampon onarımlarını evde kendi ellerinizle yapabilirsiniz, sadece teknolojiye aşina olmanız yeterlidir.

Konu hakkında genel bilgiler

Bir tamponu kendi elinizle nasıl tamir edeceğinizi anlamak için, hasarlı öğeyi tanımanız gerekir. Modern tampon nedir? Bu, arabanın koruyucu bir unsurudur, bir çarpışmada darbeyi alır, bu yüzden arabanın en savunmasız olduğu yer burasıdır.

Bugün onlar için ana malzeme plastik. Kaynakla tamir edilebilen, sadece küçük çatlaklardan kurtulmakla kalmayıp aynı zamanda montajı da geri kazandıracak termoplastik plastikler kullanırlar. Kaynağın nasıl kullanılacağını bilmek yeterli değildir, plastik bir tamponu kendiniz nasıl tamir edeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Tamponlar öncelikle koruyucu bir işlev görür ve malzeme ne kadar güçlü olursa o kadar iyidir.

Dayanıklı plastik tampon malzemesinin bir takım avantajları vardır:

  • Kolaylaştırmak.
  • Korozyona dayanıklıdır.
  • Maliyet metalden çok daha düşüktür.
  • Bakımı kolay.

Malzemeyi bilmeniz gerekiyor!

Kendin yap tampon restorasyonu çok dikkatli yapılmalıdır. Doğru malzemeyi seçmek gerekir, plastik mekanikte sınıflandırılır. Türler, mukavemet ve bileşime bağlı olarak ayrılır. Tam bilgi, etiketleme materyalinin arka tarafında mevcuttur:

  • PP - baz polipropilen.
  • ABS (GF, PAG 6) sert tip bir plastiktir.
  • PUR - poliüretan.

Türü kendiniz belirlemek gerçekten mümkündür, işarete uygun olmalıdır. Yanlış seçilmiş plastik onarım sürecini zorlaştıracaktır. Böyle bir elemanın gücü yetersiz olacaktır, belki yakın gelecekte yeni çatlaklar ortaya çıkacaktır.

Tamponların "hastalıkları" hakkında biraz

Tampon her zaman hasarın merkezindedir. Çarpışma olmasa bile kum, kir, toz, tekerleklerin altından gelen çakıllar ve diğer etkenlerden etkilenir. Sonuç olarak, kusurlar ortaya çıkar:

  • Yerel hasar. Bunlar küçük çizikler. Derin hasar yere ulaşabilir.
  • Ezikler. Daha büyük bir çapa sahiptirler, değişen derecelerde yüzey deformasyonlarını temsil ederler. Mekanik hasar sonucu oluşur.
  • Çatlaklar. Hasar yoluyla. Bu kusurların tehlikesi vibrasyon sırasında sürekli artmaktadır.
  • Molalar. En zor seçenek. Sadece resim değil, aynı zamanda bütünlük de zarar görür, parçalar kopar.

Restorasyon ve onarım zaman ve önemli maliyetler gerektirir. Özel servislerde, robotların ön tarafına bağlı olarak, bir yuvarlak meblağ ödemenizi isteyeceklerdir. Sürücüler, arabanın görünümünü tamamen eski haline getirmenin mümkün olup olmayacağı, tamponu kendi elleriyle nasıl tamir edecekleriyle ilgileniyorlar. Bu oldukça gerçek, ana koşul teknolojinin gözetilmesidir.

Kurtarma adımları

Plastik bir tamponu kendi elinizle tamir etmek, tam sorumluluk ve işe ciddi bir yaklaşım gerektirir. Belirli bir yer bulmak, kimsenin müdahale etmeyeceği bir ev hizmeti oluşturmak en iyisidir. Teknoloji birkaç aşamadan oluşuyor ve biraz zaman alacak:

  • Hasarlı parça ve malzemenin hazırlanması.
  • İçeriden tampon tedavisi.

Kendin yap plastik tampon onarımı, tam sorumluluk ve işe ciddi bir yaklaşım gerektirir

  • Ön tarafta çalışın: hizalama.
  • Bir astar uygulamak.
  • hizalama.
  • Bileme.
  • Gerekirse macunlama.
  • Tablo.

Eğitim

İlk olarak, hasarlı tampon arabadan ayrılmalıdır, bunu kendiniz yapabilirsiniz. Ardından tam bir temizlik gereklidir: yıkama, kurutma, toz giderme. Ek bir etki için elemanı yağdan arındırabilirsiniz.

Hazırlık aşamasında, onarım için kullanılacak malzemeyi seçmeye de değer. İşaretler tarafından yönlendirilmelisiniz.

Son an, fabrika boyasının tampondan çıkarılmasıdır, tüm aşamalarda kendin yap onarımları yapılmalıdır ve sonuncusu yeni bir resim olacaktır.

Kendin yap tampon lehimleme

Tamponun bütünlüğünü geri yükleme

Bütünlüğün tam olarak restorasyonu, onarım çalışmalarının ana hedefidir. Plastik tampon aşağıdaki yöntemlerle tamir edilebilir:

  • Lehimleme.
  • yapıştırma
  • Ek iş.

Son nokta, küçük hasarlardan kurtulmayı, armatürleri tamir etmeyi içerir.

lehimleme

Prosedür bir termal lehimlemedir, ciddi hasar durumunda, geniş ezikler olduğunda, çatlaklar, kırılmalar nedeniyle gereklidir. Gerçekleştirmek için ekipmana ihtiyacınız var: güçlü bir havya, sabitleme için metal bir ağ, maşa, kelepçeler, zımpara kağıdı. Lehimleme işlemini yapacak kişinin güvenliğine dikkat etmesi gerekmektedir (koruyucu eldiven, gözlük, tulum).

Lehimleme teknolojisi birkaç aşamada gerçekleştirilir:

  • Parçaları kelepçelerle sabitleme.
  • Her iki tarafta 2 cm mesafede tutacaklar yapıyoruz.
  • Metal ağı lehimliyoruz.

Tampon parçalarının kelepçelerle sabitlenmesi

  • Plastiğin parçalarını tüm uzunluk boyunca bağlarız.
  • Lehimlemeyi dışarıdan kontrol ediyoruz, kontrol lehimleme yapıyoruz.

Tampon tamirini öğrenmek isteyenler için ilk kuralı öğrenmeniz gerekiyor. Her şey çok dikkatli yapılmalı, sonra düzeltilmesi zor. Havyaya ek olarak, bir bina saç kurutma makinesi kullanılır.

yapıştırma

Kırık tampon, fiberglas veya sert plastikten yapılmışsa, plastik bir tamponu kendi elinizle nasıl tamir edersiniz? Bu durumda, yapıştırma gereklidir. İşlem biraz daha basittir, ancak bu yöntemin gücü lehimlemeden çok daha düşüktür. Etkililik için, yağdan arındırdığınızdan emin olun. Ardından sabitlemek için yapışkan bant kullanın.

Epoksi reçine ve sertleştirici ile tutkal hazırlanır. Takım olarak satılırlar, nasıl ve ne kadar karıştırılacağı talimatlarda belirtilmiştir. Ek olarak, malzemeden bir yama hazırlayın. İçeriden yapıştırmanız gerekir, dikiş en az 5 cm, yamayı ayarladıktan sonra yüzeyin kuruması gerekir. Büyük hasar her iki tarafa da yapıştırılmıştır.

kendin yap tampon yapıştırma

Sökülen bağlantı elemanlarının ezik, çizik ve onarımından kurtulma

Yapay malzemeden yapılan tampon, kolayca çatlayabilir veya üzerinde başka küçük kusurlar geliştirebilir. Bu tür hammaddelerin avantajı, kolayca düzeltilebilmesidir. Küçük ezikler kaynar su ile kolayca tesviye edilebilir. İç yüzeye dökün, ardından plastik ısınacak ve kendini düzleştirecektir. Çizikler varsa, macunlama ve boyama vazgeçilmezdir.

Tamponda bağlantı elemanları var, çıkarlarsa takılması gerekiyor. Bunun için malzemeye uygun olarak lehimleme ve yapıştırma yöntemleri kullanılmaktadır.

Bileme

Tamponu tamamen tamir etmeniz gerekiyorsa taşlama işlemi gereklidir. Lehimleme veya yapıştırma işleminden sonra gerçekleştirilir. Bu yöntemle yüzey düzleştirilir ve gereksiz kusurlar giderilir: erimiş plastik parçaları, yapıştırıcı. Bu, özel fırçalar veya zımpara kağıdı kullanılarak yapılabilir. Boyamadan önce yüzey kesinlikle düzgün olmalı ve eski boya izleri de tamamen çıkarılmalıdır. Bu durumda, hasarlı alanlar hiç görünmeyecektir.

Tablo

Boyama, tampon onarımında son adımdır. Öğütme ve astarlamadan sonra gerçekleştirilir. Bu zor anı bir uzmana bırakmak en iyisidir. Arabanın genel rengine uygun bir renk seçmenize yardımcı olacaktır.

Araba tampon boyama

tampon onarım maliyeti

Çatlak bir tamponun nasıl onarılacağı sorusuna ek olarak, çoğu kişi böyle bir onarımın ne kadara mal olacağıyla ilgileniyor. Maliyet, otomobilin markasına, malzemeye ve seçilen yönteme bağlı olacaktır. Hizalama maliyeti biraz daha düşüktür, lehimleme ve yapıştırma daha pahalıdır. Boyama ve bunun için hazırlık ayrıca ödenir.

Uzmanlar, bir tamponu kendi ellerinizle nasıl onaracağınız konusunda önemli ipuçları veriyor:

  • Kendi yeteneklerinize güvenmiyorsanız, bu işi uzmanlara bırakın. En sevdiğiniz arabayı sürmek zorunda değilsiniz.
  • Malzeme seçerken mutlaka etiketlemeye dikkat edin. Fiberglas üzerinde değil.
  • Onarımın tüm aşamalarından geçtiğinizden emin olun. Dikkatsiz tutum kaliteyi önemli ölçüde etkiler.
  • Küçük çatlaklar en iyi şekilde hemen onarılır. Araba titreşim sonucu hareket ettiğinde, artma eğilimindedirler.

Modern üreticiler uzun zamandır metal tampon üretiminden uzaklaştı. Artık üretimleri için plastik ve polimerik malzemeler kullanılmaktadır. Ancak bazen yollarda ufak tefek aksaklıklar oluyor ve tamponlarda çeşitli kusurlar ortaya çıkıyor. Bu, arabanın görünümünü önemli ölçüde bozar. Plastik bir tamponu kendi elinizle onarmak, önemli miktarda para tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır. Nasıl yapacağımıza bir bakalım.

Görünümü bozan kusurlar

Arabalar çok olumsuz koşullarda çalıştırılıyor. Tampon her dakika birçok farklı faktörden etkilenir. Bu kum (engebeli arazide sürerken), yol tozu, diğer arabaların tekerleklerinin altından gelen çakıl vb.

Bu ve diğer faktörler, boyanın bütünlüğünün kaybolmasına neden olur. Kaporta onarım uzmanları, hasarın boyutuna bağlı olarak çeşitli tampon hasarları arasında ayrım yapar. En yaygın hasar çiziklerdir (yerel). Bunlar ürünün dış yüzeyindeki küçük kusurlardır. Buna karşılık, çizikler derin ve sığ olarak ayrılır. İlk durumda, bu doğrudan plastiğe ulaşan bir kusurdur. Sığ tabana veya zemine ulaşır. Ardından, ezikler veya boşluklar izole edilir. Ne olduğunu? Bunlar, parçanın yüzeyindeki yerel olarak deforme olmuş alanlardır. Sebepler çeşitli mekanik veya kimyasal etkiler olabilir.

Kusurlar arasında çatlaklar da ayırt edilir. Bunlar açık delikler. Konfigürasyonun yanı sıra farklı bir karaktere sahip olabilirler. Titreşim etkileri nedeniyle çatlaklar büyüme eğilimindedir. Estetik özelliklerin azalmasının yanı sıra parçanın mukavemeti de azalır.

Ayrıca, genellikle tamponda kırılmalar meydana gelir. Bunlar, tek tek parçaların ufalandığı tamponun duvarlarındaki açık deliklerdir.

Bu hasarların her biri restorasyon çalışması gerektirir. Çizikler ve sığ ezikler, zımparalama, doldurma ve astarlama ve ardından boyama ile giderilebilir. Çatlaklar gibi kusurlar, restorasyon çalışması teknolojisinin özel bir yaklaşımını ve incelenmesini gerektirir. Servislerde onarım pahalıdır, ancak kendin yap plastik tampon onarımı çok daha ucuz olacak ve faydalı bir deneyim elde edebilirsiniz.

hazırlık aşaması

Ardından, parçayı toz ve kirden temizlediğinizden emin olun. Elemanı iyice yıkayın. Bir sonraki aşamada, elemanın hangi malzemeden yapıldığı belirlenir - üreticiler genellikle damgalama veya eritme teknolojisini kullanarak içeride işaretler yaparlar. Arka tarafta aşağıdaki karakterleri görebilirsiniz:

  • PP veya PPVT - polipropilen.
  • PUR - poliüretan.
  • PAG6, GF15, GF30, ABS çok yüksek sıcaklıklarda eriyen sert plastiklerdir.

Fiberglas ürünler hiçbir şekilde etiketlenmemektedir. Profesyoneller, plastik tamponun geri yükleneceği yerde boya ve astarın çıkarılmasını önerir. Ve sadece dışarıdan değil, içeriden de. Boya ayrıca kusurun yakınında çıkarılır - kenarlardan 10-15 santimetre. Çatlakları onarırken uzmanlar, plastiğe daha fazla zarar vermemek için uçlarını delmeyi önerir.

Yerleştirme elemanlarının yakınında, bir öğütücü ile veya zımpara yardımı ile çatlaklar olması durumunda, V şeklinde oluklar yapılır, o zaman plastik bir tamponu kendi elinizle tamir etme sürecinde özel bir uygulama yapmanız gerekecektir. onarım bileşimi

Bunlar genel hazırlık prosedürleridir. Ana onarım, parçanın hangi malzemeden yapıldığına bağlıdır. Isı ile sertleşen malzemelerden yapılmış bir tampon, bir bina saç kurutma makinesi kullanılarak lehimlenir. Ayrıca bir ev aleti ile lehimleyebilirsiniz. Isı ile sertleşen parçalar, yapıştırıcı ile özel güçlendirici restoratif malzemeler uygulanarak tamir edilir.

Elektrikli havya ile lehimleme

Plastik lehimleyerek kendin yap tampon onarımı iyi sonuçlar alacaktır. Bunu yapmak için, mobilya için bir zımbadan ve sıradan ama güçlü bir ev tipi havyadan braketler kullanın. Hazırlık kısmı tamamlandığında, parçanın parçaları mümkün olduğunca birbirine yakın bir şekilde birleştirilmelidir. Daha doğru bir sonuç elde etmek ve daha iyi sabitleme için hasarlı alan yapışkan bant ile yapıştırılır.

Elemanın ön tarafından uygulanmalıdır. Erime sürecini içten dışa doğru başlatmak daha iyidir. Bu size polimer malzemenin ısıya nasıl tepki verdiğini hissetme fırsatı verecektir - görünüm hakkında fazla endişelenmenize gerek yok. Havyanın hareketleri mümkün olduğunca düzgün olmalıdır. Keskin gerizekalılar yapılmamalıdır. Sokma, enine hareketlerle kusur boyunca hareket ettirilir. Böylece en eşit dikişi elde edebilirsiniz. Güvenilirlik için ayrıca güçlendirilmiştir.

Güçlendirme

Zımbalar kusur boyunca kaynaştırılır (bir çatlak olsun), onları cımbızla tutar. Zımba uçlarının ön tarafı delmemesi için tel kesicilerle kısaltılır. Zımbalar paslanma eğilimindedir. Bunları tamamen plastikten çıkarmanız önerilir. Bunun için malzeme komşu yerlerden çekilir.

Lehimlemeyi bitir

Yanlış tarafta plastik bir tamponu kendi ellerinizle tamir etme becerisini eğitip honladıktan sonra öne geçmelisiniz. Her iki taraftaki plastiği erittikten sonra yüzeyi düzleştirmeye başlarlar.

Bunun için eksantrik zımpara ve P240 çarkı uygundur. Dikişi işleme sürecinde, hemen mükemmel ve düzgün bir yüzey elde etmeye çalışmanıza gerek yoktur. Aşırıya kaçarsanız, malzemeyi çok ince yapabilirsiniz. Küçük çukurlar plastik dolgu maddeleri ile kapatılır.

Elektrotlarla kaynak yapma

Son zamanlarda, tamponların ve diğer plastik ürünlerin onarımında özel düz elektrotlar kullanan teknoloji yaygınlaştı. Aparat olarak özel nozullara sahip bina saç kurutma makineleri kullanılmaktadır. Böyle bir nozülün nozulu 2 ila 10 milimetre çapındadır. Bu boyut, bir yerel alanda yüksek bir sıcaklık elde etmek için gereklidir - elektrot daha verimli bir şekilde erir.

Bu tür elektrotlar ticari olarak temin edilebilir. Hem poliüretan hem de polipropilen tamponlar için geniş bir seçim var. Farklı malzemeler için elektrotların değiştirilemeyeceğini bilmeye değer.

İş için, yumuşak bir sıcaklık değişimi işlevine sahip bir saç kurutma makinesi-termopistol kullanılır. Bu, farklı polimerik malzemelerin farklı erime noktalarına sahip olmasıyla açıklanabilir. Ardından, kaynak yapmaya başlayın.

Polipropilenden yapılmış bir ürünün restorasyonu

Tamponları evde kendi ellerinizle tamir ederken, polipropilen için takviye malzemeleri kullanılmaz. Yapının sertliği onarım bileşimini verecektir. Kaynak için, polipropilenden yapılmış düz bir elektrot veya aynı işarete sahip tampon parçaları satın almanız gerekir.

Nozulu 4-6 mm genişliğinde olan saç kurutma makinesine bir nozul konur. Sıcaklık, elektrot eriyecek, ancak kabarcıklar ve buharlaşma olmayacak şekilde ayarlanır. Viskoz kütle daha sonra V-şekilli, önceden yapılmış bir oluğa kuvvetle bastırılır. Plastik kütle tüm kusuru dolduracak ve onarım yerinde sadece küçük bir çıkıntı kalacaktır.

Uzmanlar, kendin yap plastik tampon onarımları hakkında tavsiyelerde bulunur, böylece parçalar mümkün olduğunca doğru bir şekilde birbirine oturur, kusurun ortasından pişirmelisiniz. Ardından, yarımların orta kısımlarını, ardından çeyrekleri işleyin. Bu en verimli şemadır.

Poliüretan tampon onarımının özellikleri

Bu malzeme polipropilenden daha düşük bir erime noktasına sahiptir. 220 derecenin üzerinde ise malzeme çökecektir. Tamponu kendi ellerimizle tamir ederken aşırı ısınmamaya çalışmalıyız, aksi takdirde poliüretan kırılgan hale gelir ve özelliklerini kaybeder. Polipropilen ile yapıldığı gibi bir kusuru delmek gerekli değildir. Takviye için bir zımba veya özel ağdan bir zımba kullanın. Daha sonra, genişliği 8 milimetre olan elektrotlar üstüne uygulanır ve bir saç kurutma makinesi ile eritilir. Malzeme erimeli, ancak buharlaşmamalıdır.

Propilende olduğu gibi, şeritler ortadan başlayarak, sonra yarıdan ve öteden eritilmelidir. Tabanca nozülü 10 milimetre nozüle sahip olmalıdır.

Refrakter malzemelerden parçaların restorasyonu

Eriyen plastikler için kendin yap tampon onarım talimatları biraz farklıdır. Restorasyon teknolojisi, yapıştırıcı kullanımını içerir.

İlk adım kapsamlı bir temizliktir. Bundan sonra lifler kesinlikle kenarlarda kalacaktır. Bir öğütücü ile çıkarılabilirler. Elemanlar birleştirilir ve bant veya yapıştırıcı ile sabitlenir. Epoksi reçinesi ikincisi için en iyisidir. Doğrudan hasar yeri ve etrafındaki 50 milimetre yapıştırıcı ile bulaşır.

Epoksi daha sonra ince bir fiberglas malzemeye emprenye edilir ve kırılma bölgesi üzerine yerleştirilir. Lif, yama parçanın tabanına eşit kalınlıkta olana kadar katman katman serilir.

Yanlış taraftaki yapıştırıcı ve lif kuruduktan sonra ön yüzeye geçebilirsiniz. Kurtarma için böyle bir teknoloji kullanmalısınız.

Çözüm

Artık plastik bir tamponu kendi elinizle nasıl tamir edeceğiniz açık. Bu, herhangi bir araç sahibinin üstesinden gelebileceği basit bir iştir. Kendin yap onarımları, paradan tasarruf etmenize ve aracı estetik ve çekici bir görünüme döndürmenize yardımcı olacaktır.

Modern arabaların tamponları çoğunlukla plastikten yapılır, küçük bir kazada hasar görür ve çarpmak bir engel değildir.

Çeşitli araba servisleri, vücut parçalarının onarımı ile uğraşmaktadır, bazıları bu tür restorasyon işlerinde uzmanlaşmıştır. Paradan tasarruf etmek için bazı araç sahipleri kendi plastik tampon onarımlarını yaparlar. Bu vücut elemanlarının kendini yenilemesindeki özelliklerin neler olduğu makalede tartışılacaktır.

Bildiğiniz gibi ön ve arka tamponlar var ve ön tampon (PB) arkadan (ZB) çok daha sık hasar görüyor. PB'nin aşağıdaki durumlarda onarılması gerekir:

  • hasarlı boya;
  • plastik elemanda çizikler var;
  • Bir engelle çarpma veya küçük bir kaza sonucu tamponda çatlaklar oluşmuştur.

Arabanın önüne veya arkasına gelen darbe şiddetliyse, tampon büyük olasılıkla tamir edilemez. Ancak özel araç servislerinde, genellikle kötü kırılmış bir plastik tamponun onarımını üstlenirler. Bütün soru, restorasyonun paraya değip değmediğidir, bazı durumlarda yeni bir parça satın almak daha kolay ve daha ucuzdur.

Bir PB veya ST'yi tamir etmenin fiyatı farklı olabilir, araç servisinin seviyesine, parçanın hasar derecesine, restorasyonun karmaşıklığına bağlıdır. Örneğin, Moskova'da bir tamponun restorasyonu 2.500 rubleye mal olabilir ve bir elemanın boyanması da 5.000 rubleye mal olacaktır. Tamponu 500 rubleden onarmayı, onarımı bir veya iki saat içinde tamamlamayı vaat eden oto tamir merkezleri var. Reklam vermeye değmez, büyük olasılıkla araç sahipleri aldatılıyor veya burada onarımlar kötü yapılıyor.

Plastik tampon restorasyonu

Ön veya arka tamponun onarımı değişen karmaşıklıkta olabilir, gövde elemanları ile gerçekleştirilen ana çalışma türleri vardır:

  • sızdırmazlık çatlakları;
  • plastik parçaların restorasyonu;
  • göçük onarımı;
  • boyamaya hazırlık (temizleme, zımparalama);
  • astar;
  • tablo;
  • restorasyon, bağlantı elemanlarının onarımı.

Plastik bir tamponu geri yüklemek, özen ve doğruluk, yeterli deneyim gerektirir ve işi yüksek kalitede yalnızca kalifiye bir usta yapabilir.

Tamponun kendisi nadir ise, araç sahibinin ucuz bir “orijinal olmayan” takmak istemediği pahalı bir araca monte edilmişse PB onarımı karlı hale gelir. Ayrıca tuning tamponları da var - pahalılar ve endüstri bu türden orijinal olmayan yedek parçalar üretmiyor.

Araba bütçe ise ve arabanın sahibi "uygulamalı" ise, PB'yi kendiniz onarmayı deneyebilirsiniz. Çoğu, hasarın derecesine bağlıdır, hafif kırılmış bir vücut parçasını kendi ellerinizle geri yükleyebilirsiniz. Ön tamponun onarımı (çatlaklı), gövde parçasının arabadan çıkarılmasıyla gerçekleştirilir ve çatlağı kapatmak için hasarlı alanın kenarlarını bağlamanız gerekir - güvenilir bir kilit yapın.

Satışta, örneğin 3M'den özel tamir takımları var. FPRM kiti şunları içerir:

  • iki bileşenli epoksi malzeme (yapıştırıcı);
  • takviye ağı;
  • özel bant.

Tamponu yapıştırma için aşağıdaki gibi hazırlıyoruz:

  • tamir edilecek hasarlı alan sabunlu su ile iyice yıkanır, plastiğin iyice kuruması için zaman veririz;
  • Onarılan alanı zımparalıyoruz, boyayı ondan çıkarıyoruz. Boyayı temizliyoruz, böylece ondan kurtulan alan yapışkan bantla yapıştırılabilir;
  • 45 derecelik bir açıyla çatlağın kenarlarını taşlıyoruz, kama şeklinde olmalılar. Yüzeyi önce içeriden, sonra dışarıdan işliyoruz, bunun için temizleme diskli bir öğütücü kullanıyoruz;
  • işlenmiş yüzeyi 3M 08985 bileşimi ile temizleriz, yağ gidericinin tamamen buharlaşmasını bekleriz;
  • yapıştırılmış alanın dışına yapışkan bant yapıştırın;
  • içeriden takviye ağını sabitliyoruz;
  • epoksi bileşenlerini bire bir oranında karıştırın;
  • hazırlanan bileşimi bir spatula ile takviye ağına uygularız, içeri doğru iteriz, çatlağı kapatması gerekir;
  • çatlağı kızılötesi kurutma ile ısıtın (6-8 dakika). Kurutma için özel bir cihaz yoksa, yapıştırıcıyı oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika kurumaya bırakın;
  • yapışkan bandı çıkarın, yağdan arındırın, ön kısma bir yapışma aktivatörü uygulayın;
  • kompozisyonu ön taraf için hazırlayın;
  • çatlağın dışına yapıştırıcı sürün;
  • parçaları tekrar kurumaya bırakın;
  • kurumuş yüzeyi önce daha kaba bir aşındırıcı (180), ardından ince bir "zımpara kağıdı" (240, işleme sonunda - 400) ile aşındırıcı tekerleklerle işliyoruz;
  • tamir edilen alana basınçlı hava üfliyoruz, 3M 08985 setinden gelen bileşim ile temizliyoruz, kuru bir bezle siliyoruz. Artık tampon boyamaya hazırdır.

Tampondaki hasar farklı olabilir - bir durumda bu sadece bir çatlaktır, diğerinde ise çarpma anında plastik parçaları uçar. Plastik bir elemanı lehimlemek için ihtiyacınız olacak:

  • saç kurutma makinesi yapımı;
  • açılı taşlama;
  • pense;
  • Tornavida;
  • havya;
  • zımpara kağıdı;
  • spatulalar.

Havya yeterince güçlü, tercihen en az 100 watt olmalıdır.

Tamponun parçaları kopmuş ve kaybolmuşsa, öncelikle hasarlı bölgeleri değiştirip, dikdörtgen veya üçgen şekli veriyoruz.

Çalışmayı aşağıdaki sırayla gerçekleştiriyoruz:

Eksik plastik parçalarını tampona lehimlemeniz gerekiyorsa, aynı tipte plastik almanız tavsiye edilir, işaret genellikle plastik parçaların iç kısmında belirtilir.

Eksik parçaları tampona lehimlemek için aşağıdakileri yapın:

Doğru parçayı tam olarak kesemezseniz, plastiği bir kenar boşluğu ile kesip tamponun iç kısmına lehimleyebilirsiniz. Ancak bu seçenek daha kötüdür, çünkü ön kısımdan lehim yaparken yamanın etrafında bir delik oluşur.

Yüzey iki şekilde tesviye edilebilir:

  • dışarıdaki her şeyi plastikle eritin;
  • yüzeye bir macun tabakası uygulayın, ardından işleyin.

Lehimleme ve macun uygulamasından sonra yüzeyi işliyoruz, tamponu astarlıyoruz ve boyayoruz.

Araç tamponlarında kim kırıklar kaporta servisleri tarafından yapılan bir iştir. Kırık ön ve arka tampon tamirleri genellikle 1-2 gün içerisinde yapılır. Ön tamponda oluşan ufak bir kırık gün içinde tamamlanırken büyük kırıklarda boya ve macun çekme işlemlerinden ötürü kadar sürebilmektedir. Kırık tampon tamiri fiyatları her kaportacıda farklıdır. Emek ve tecrübe işi olduğundan ötürü kaliteli yapanların tamir ücreti bir tık daha fazladır.

Araç Tampon Tamiri Fiyatları 2023 - Ön Arka Kırık Tampon Tamiri Fiyatları

Tamponlarda fiber, plastik gibi çeşitler vardır. Fiber ve plastik tamponların tamiri farklı tekniklerde yapılmaktadır. Bazı durumlarda plastik tamponlarda oluşan büyük kırıkların işçiliği çok zorlaşabilir. Bu gibi durumlarda buda vereceğiniz işçilik ücretine yansır.

Başlıklar

Kırık Tampon Tamiri Fiyatı

tampon tamiri fiyat bilgisi 2023

Bu tamamen kırık şekline göre değişecektir. Kaporta ustası tarafından sökülerek yapılan tamponlarda takma sökme bedeli de olacağı için ve işçilik ufak çatlaklara göre daha fazla olacağı için fiyatları da artıracaktır. Kırık tamponlarda hasar boyutuna göre tamir edilip edilmeyeceği de düşünülür. Bazı hasar boyutları çok büyük olduğundan ötürü tamir fiyatı yeni bir tamponla eş değer olabilir. Bu gibi durumlarda usta yenisini almanın tamir yapılmasından daha iyi ve uzun ömürlü olacağını sizlere söyleyebilir. Bu gibi durumlarda ustanın sözünü dinlemek oldukça iyi olabilir.

thumbnail

Araç Çürük Tamiri ve Fiyatları İçin Göz Atın

Araç Taban Çürük Tamiri ve Kaportacı İşçilik Fiyatları

Fiber Tampon Tamiri Fiyatı Kaç TL

Fiber tamponlarda ki kırıklar için çelik ve fiber macunu kullanılır. Kaporta konusunda tecrübeli bir usta tarafından tamiri yapılan fiber tamponda tamir izleri bile tamamen kaybolur. Macun işçiliği bu tür tamir işlerinde belli olur. Hasar düzeltme ve macun çekme konusunda çalışacağınız usta tecrübeliyse bu işin sonunda oldukça memnun kalabilirsiniz. Kırık veya çatlak boyutunu kaportacı gördüğünde tarafınıza net bir fiyat verecektir.

Plastik Tampon Tamiri Fiyatı

Plastik tampon tamiri fiyatı ortalama olarak 250 TL’den başlayıp kırık veya çatlağın büyüklüğüne göre artar. Plastik tampon tamiri oldukça kolay bir iştir. Usta tarafından kolaylıkla halledilir. Plastik tampon tamirinde tecrübe çok önemlidir. Kaliteli bir işçilik ile yapılan plastik tamponların ömrü 5 yılı geçebilmektedir. Özensiz yapılan tamirlerde ise kısa sürede tekrar kırık ve çatlaklar oluşabilmektedir.

  • Fiat Linea Ön tampon Tamiri fiyatı: 300 TL’den başlar
  • Tofaş Doğan Kartal Şahin tampon tamiri fiyatı: 250 TL’den başlar

Tampon Çatlak Tamiri Fiyatı

Tamponlarda hafif çarpmalardan dolayı ve çürümelerden dolayı çatlaklar oluşabilir. Çatlak tampon tamiri fiyatları oldukça uygun olmaktadır. Bu çatlaklara ufak dikişler veya ısıtma yöntemleri hatta macun çekimi yapılarak onarım gerçekleşmektedir. Tampon çatlakları usta tarafından ortalama 2 saat gibi bir süre de yapılmaktadır. Gideceğiniz kaportacı yoğunsa aynı gün değil de bir gün sonraya randevu verebilir. Bu yüzden gitmeden önce aramalı ve detayları konuşmalısınız.

Evde tampon tamiri yapılır mı?

Evde veya sökmeden tampon tamirini kendiniz de yapabilirsiniz. Bu sadece ufak boyutlu kırık ve çatlaklarda geçerlidir. El becerinize güveniyorsanız gerekli malzemeleri temin ederek bu işi adım adım takip ederek başarabilmek mümkündür. Bu iş için zımpara, astar boyası, fiber macun ve tampon renginde boya gereklidir. Çatlak ve kırık yer iyice zımpara ile temizlenir ve ardından macun çekilir. Macun kuruduktan sonra tekrar yüzey pürüzsüz olana kadar zımpara işlemi uygulanır. Bu işlemden sonra astar boyası atılır ve kuruması beklenilir. Ardından tampon rengi spreye basılan boya ile püskürterek boyanır. Bu işlem için yeterli bilginizin olması gerekmektedir. Aksi taktirde macun ve renk konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz.

Tampon Tamiri Ne Kadar Sürer

Tampondaki kırıktan veya çatlaktan ötürü sanayiye gittiyseniz kırık boyutuna göre maksimum 2 gün süreceğini belirtmek isteriz. Ufak kırıklar gün içerisinde ustanın iş yoğunluğu yoksa yapılır ve müşteriye teslim edilir. Büyük kırıklarda macun ve boyama süreleri olduğu için bu süreç uzamaktadır. Özellikle boya işleminin olacağı bir işte acele etmemek gerekir. Boya tam kurumadan teslim alınırsa kısa süre sonra tekrar bozulmalar başlayabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır