gebelikte kafeinin zararları / Hamilelikte Kafein Kullanımı - Ankara Jinekoloji Muayenehanesi

Gebelikte Kafeinin Zararları

gebelikte kafeinin zararları

Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Uyduların, gezegenlerin, güneşlerin ve evrenin, hatta evren sistemlerinin yasalarla yönetilmesini anlayabiliyoruz; ancak ufacık bir böceğin özel bir şekilde yaratılması gerektiğine inanıyoruz.”
Charles Darwin

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları
Arşiv Bağlantısı
  • yok. Hamilelikte Düzenli Kahve İçmek Bebeğin Doğum Kilosunu Düşürüyor. (28 Temmuz ). Alındığı Tarih: 14 Mart Alındığı Yer: memorıal
    Gebelik ve kafein

    Kafein; kahve, çay, kola, soğuk çay gibi içeceklerde bulunan, esasen ilaç olan bir maddedir. Tüketildiği zaman kolayca anneden bebeğe geçer ve fetüs üzerinde etkilerini gösterir. Bu yüzden hamilelik sırasında kafein tüketimi, gelişen fetüse etkileri ve gebeliğin ilerleyişi açısından sıklıkla tartışılan bir konudur. Ancak esas sorulması gereken zararlı etkilerinin hangi miktardan sonra başladığıdır. Aslında ülkemizde çay içme alışkanlığı daha çok olmasına rağmen, son yıllarda adım başı gördüğümüz kahve markaları sayesinde, kahvenin değişik lezzetlerde ve soğuk olarak hazırlanarak yaz mevsiminde de tüketiminin artması özellikle kahve üzerinden alınan kafein miktarının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca çeşidi gitgide artan enerji içecekleri ve içiminin popüler olması eski yıllara göre çok daha fazla ve hesapsız kafein tüketimini de arttırmaktadır. 

    Kadın doğum uzmanlarının büyük bir kısmı anne adaylarına kafein içeren içecekleri tümden yasaklamaktadırlar. Aşırı olmayan kafein tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı yoktur. Fazla tüketilmesinde ise düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğumla ilişkilendiren çalışmalar mevcuttur. Aslında bu noktada kafeinin ne kadar tüketildiği önemlidir!

    Son zamanlarda yapılan bir çalışmada hamilelikteki aşırı kafein tüketiminin çocukluk çağı obezitesiyle bağlantılı olduğu belirtilmektedir. Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan ve 15 yıllık incelemeyi kapsayan araştırmada, gebelikleri boyunca yoğun kafein alan annelerin çocuklarında, almayanlara göre %89 daha fazla obeziteye rastlanmıştır. 

    Aynı zamanda fazla kafein, gebelikte görülen uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikayetlerini arttırabilir. Bu şekilde sadece bebeğe zarar vermek ile kalmaz kaliteli hamilelik geçirmenize de engel olabilir.

    Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ne göre, bebeğin etkilenmemesi ve sağlıklı dünyaya gelmesi için annenin mg ve altında kafein tüketmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü ise sınır değeri günde mg olarak belirlemiştir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir.

    Bu rakamları daha iyi kavramak açısından örneklemek gerekirse dışarıda satılan küçük boy kahvelerde ( ml’lik);

    • Americano 75 mg, 
    • Latte 75 mg, 
    • Macchiato mg,
    • Cappuccino 75 mg, 
    • Espresso 75 mg kafein içerir.

    1 fincan Türk kahvesi ise 50 mg kafein içeriyor.

    Ancak kahvenin yanı sıra, çay, kola, kakao ve çikolatanın da kafein içerdiğini unutmamak gerekir! Bunların yerine kafeinsiz içecekler veya soda tercih edilebilir. Ancak günde 1 fincan Türk kahvesinin de zararı olmayacağını düşünmekteyim. Kahve seven birisi iseniz size iyi gelecektir.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

    Hamileyken kahve keyfine ara vermeyin

    GÜNDE MG’A KADAR KAFEİNİN ZARARSIZDIR

    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik dönemi boyunca günde mg’a adar alınan kafeinin bebeğe zararı yoktur. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelse de bizim düşüncemiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı olduğuna göre günde bardak çay içmemin bebeğe bir zararı yoktur.

    KAHVE VE ÇAY ÇEŞİTLERİNDEKİ KAFEİN MİKTARI:

    • 1 fincan filtre kahve : mg
    • 1 fincan espresso : mg
    • 1 fincan cappuccino: mg
    • cc hazır kahve : 60 mg
    • 2 gram Nescafe® ile hazırlanan kahvede: gram kafein bulunur
    • 1 fincan Türk kahvesi : 60 mg
    • cc Dekafeine (kafeini alınmış) kahve : 5 mg
    • 1 fincan siyah çay: 40 mg
    • 1 fincan yeşil çay: 20 mg

    HAMİLEYKEN İÇİLEN KAHVE… 

    Hamilelik süresince kahve içmek üzere birçok araştırma yapılmıştır. Vücuda alınan kafein oranının, bebek gelişimini hangi mekanizmayla etkilediği ortam olarak saptanamamaktadır. Anne adaylarının; fiziksel, biyolojik, metabolik, çevresel ve genetik etkenleri oldukça değişkendir. Bu sebeple bu sorunun cevaplanması zordur. Ancak yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki hamileyken kahve içmenin Anne karnında gelişim geriliği (SGA) %10 oranında artış görülmüştür.

    FAZLA MİKTARDA KAFEİN…

    Araştırmalar gösteriyor ki, kafeinin, olarak idrarla kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin atımını da attırıyor. Fazla miktarda kafein alımının kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Bu nedenle kafein osteoporoz oluşumunda primer bir risk faktörü olarak kabul edilmiştir.

    KAFEİNSİZ KAHVELER NE KADAR GERÇEK?

    Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, hamilelik döneminde vücuda alınan kafein miktarı hamilelik sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle düşük riski de dahil olmak üzere bebeğin gelişimi üzerinde sorunlara yol açabiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta daha önce de dediğimiz gibi alınan kafeinin miktarıdır.

    Piyasada birçok kafeinsiz kahve markası mevcut. Birçok hamile kafeinin zararlı olabileceği gerekçesiyle bu kahvelere yönelebiliyor. Kafeinsiz kahvelerin hamilelik üzerinde yarattığı etkiler üzerine şu an için kesinleşmiş bir bilgi mevcut değil. Ancak Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir araştırma, kafeinsiz kahvelerin kötü kolestrolü yükselten proteinin daha fazla üretilmesine sebep olduğunu göstermiştir.

    HAMİLELİK DÖNEMİNDE KAHVE İÇMEK HANGİ DURUMLARDA SAKINCALIDIR?

    Uyku problemi yaşayan kişiler, hipotiroidi olan kişiler ve kalsiyum eksikliği olan kişilerin kahve içmeleri sakıncalı olabilir.

    PEKİ, EMZİRİRKEN KAHVE İÇİLİR Mİ?

    Kafeinin vücut üzerinde bazı etkileri vardır. Bu etkiler genellikle uykusuzluk, gerginlik olarak kendini gösterir. Emziren annenin belirlenen ölçünün üstünde kafein alması, bu kafeinin emzirme yoluyla bebeğe geçmesine sebep olur. Özellikle erken doğan bebekler çok az miktarlardaki kafeine karşı bile fazla duyarlıdırlar. Bu durum hem bebeğin sağlığına hem de yetişkinlerde görülen etkilerin bebekte görülmesine sebep olur. Yani bebeğin sürekli ağlaması, geceler boyu uyumamasının sebebi annenin içtiği kahvenin süt yoluyla bebeğe geçmesinden kaynaklanıyor olabilir.

    Ayrıca günde ml’den fazla kahve tüketmek anne sütündeki demir konsantrasyonunu azaltabilir ve bu durum bebeklerde demir eksikliğine yol açabilir. Bu durumda yapmanız gereken kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmak değildir. Ölçülü tüketmektir. Yukarıdaki oranları göz önüne alarak günde mg’a kadar kahve içebilirsiniz. 

    HAFTA HAFTA GEBELİK

    False

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir