osmanlı limon şerbeti tarifi / Ramazan Şerbeti Tarifi, Nasıl Yapılır?☪️📿🕌🍹🥤

Osmanlı Limon Şerbeti Tarifi

osmanlı limon şerbeti tarifi

Osmanlı Şerbetleri Nasıl Yapılır

Osmanlı Şerbetleri Nasıl Yapılır?

osmanli-serbet_cesitleri

Osmanlı imparatorluğu zamanında ramazan aylarında yapılan meyveli özel şerbetler tadı ve sağlıklı olmaları ile çok tercih edilirmiş. Özellikle saray mutfağında normal zamanlarda bile yemek yanında ikram edilen bu şerbetlerin kültürümüzde yeri çok büyük. İşte, Osmanlı şerbeti tarifleri ;

 

 

 

Elma şerbeti tarifi ; 2 kilo kadar yeşil elma, 1 kg. toz şeker, 2 litre su, 2 adet kabuklu tarçın, 2 adet elma kabuğu rendesi. Elmaların kabuklarını soyun ve derin bir tencereye ikiye bölerek yerleştirin. Üstüne su, tarçın, soyduğunuz kabukları, şekeri ilave edin. Yaklaşık yarım saat kaynattıktan sonra ocaktan alın. İnce bir tülbent veya kevgirde süzün, soğutarak servis yapın.

 

 

 

Şeftali şerbeti tarifi ; 3 kilogram şeftali, 1.5 kilogram toz şeker, 4 adet karanfil, 2 litre su, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı limon suyu. Şeftalilerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Derin bir tencereye önce şeftalileri, şeker, karanfil, limon kabuğu rendesi ve suyu ekleyin. Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Tülbentten süzüp, soğuk olarak servis yapın.

 

 

 

Limon şerbeti tarifi ; 2 adet limon suyu, 1 kilogram şeker, 2 litre su, 100 gr. bal, 3 adet karanfil. Derin bir tencereye limon suyu, toz şeker, karanfil ve balı koyun. 5-6 saat kadar bekletin. Üzerine suyu katarak yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Tülbentten süzüp, soğuk servis yapın.

 

 

 

Ahududu şerbeti ; 1 kilogram ahududu, 15 gr. limon tuzu, 1 kilogram şeker, 4 adet karanfil, 1 litre su. Ahududuları temizledikten sonra şeker ile yoğurun. Yaklaşık 10 saat kadar bekletin. Sıkarak süzün. Su ilave ederek tekrar yoğurun. 15 gr. limon tuzu ve karanfilleri ekleyin, 20 dakika kadar kaynatın. Soğuk olarak servis yapın.

 

 

 

Gül Şerbeti;4 su bardağı tozşeker.1 su bardağı kokulu, kurutılmuş gül goncaları,(mısır çarşısından bulabilirsiniz), 2 adet limonun suyu, 1 çay bardağı kıyılmış badem (file badem), 2 adet taze kırmızı gülün yaprakları, 1 çay bardağı gülsuyu

Hazırlanışı:
Kuru gülleri yıkayın. ortalarındaki tohumları ayıklayıp atın, yapraklarını bir kaseye koyun.üzerine 1 limon suyunu dökün….parmaklarınızla limon suyu içindeki yaprakları iyice ovun. suya hafif pembelik çıksın, yapraklar iyice ezilsin.
üzerine 1 su bardağı şekeri de döküp yine oğuşturun…bir bardak su ilave edip buzdolabına kaldırın.

4-5 saat sonra kabı çıkarıp üzerine yıkanmış,taze güllerin yapraklarını koyun. yine iyice elinizle ezin. bir bardak daha şeker dökün.
(mikserde çırpmayın. elle ezmek gerekiyor. yoksa püre olur ve bizim amacımız renk ve kokuyu çıkarmak…malzemeyi suda eritip, yok etmek değil.!!)

tekrar buzdolabına koyun. 1-2 saat sonra çıkarın. üzerine gül suyunu ve diğer limonun suyunu ilave edin.

iyice parmaklarınızla bulamacı yoğurun ,yapraklar ezilsin…karışıma 4 su bardağı sıcakça suyu ve kalan 2 bardak şekeri de ilave edin.

(arzu edenler şeker yerine süzme bal ve bir çay kaşığı zencefil de kullanabilirler)

karışımı 10 dakika dinlendirin, durulduktan sonra tülbentten süzün.
biraz daha dinlendirip bir kez daha tülnbentten geçirin.
ne kadar süzerseniz o kadar duru bir şerbetiniz olur.
makbulü duru olmasıdır.

şerbeti sürahiye alın. üzerine kıyılmış bademleri katın. bir iki taze gül yaprağı süslemek için ilave edin.
soğuk servis yapın…

Tweetle

Rengarenk görünümü, enfes çiçek aroması ve serinleten lezzeti ile Osmanlı şerbetleri dünya çapında hatrı sayılır bir üne sahip. Her yıl Ramazan ayında iftar sofralarını şenlendiren şerbetler meyve, baharat ve çiçek özlerinden hazırlanıyor. Şifalı içecekler olarak da bilinen Ramazan şerbetleri geçmiş zamanlarda her derde deva olmasıyla biliniyordu. Enfes lezzetlerinin yanında sindirimi kolaylaştırıcı etkileri ile Ramazan şerbetleri özel günlerde misafirlere ikram ediliyor. Bu listemizde şerbet tariflerini sizin için bir araya getirdik. Ramazan şerbeti tarifleri nasıl hazırlanır? Tam kıvamında Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Orijinal Ramazan şerbeti nasıl yapılır? İşte Osmanlı Ramazan kültüründe önemli bir yere sahip olan şerbetler hakkında bilmeniz gereken tüm püf noktalar!

1. Gül şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemize ferah mı ferah bir şerbet tarifi ile giriş yapıyoruz; Gül şerbeti. Reçeli ve tatlısıyla gönülleri feth eden gül, Ramazan şerbetine en çok yakışan aromalardan biri. Mideyi rahatlatan ve sindirimi düzenleyen gül şerbetini hazırlamak ise oldukça pratik. Öncelikle bir avuç kırmızı ya da pembe gül yaprağını yıkayın ve şeker tercihe göre bal ile güzelce ovun. Ardından bir kabın içine yayın. Üzerine bir adet limon suyunu ve kaseyi tamamlayacak kadar içme suyunu ekleyin. Bir sonraki adıma gelince kasenin üzerini kapatın ve bir gece buzdolabında beklemeye bırakın. Ertesi gün serin gül şerbetinizi süzgeçte süzün ve servis edeceğiniz cam sürahiye aktarın. Unutmadan karanfilin gül şerbetine çok yakıştığını da söylemek isteriz. O zaman şimdiden afiyet olsun diyelim. 

2. Gelincik şerbeti

Şimdi sırada pek bilinmeyen ama lezzeti ile büyüleyen bir Ramazan şerbeti tarifimiz var. Ege bölgesinde ün salan bu lezzetli şerbet rengiyle ve lezzetiyle iftar sofralarına oldukça yakışıyor. Peki nasıl hazırlanıyor? Dilerseniz gelin birlikte hazırlayalım! Öncelikle gelincik çiçeklerinin sadece taç yapraklarını ayıralım ve yıkayalım. Ardından limon suyu, limon tuzu ve su ilave ederek elde ettiğimiz karışımı kıpkırmızı bir renk alana dek kavanozda bekletelim. Yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arası bir kavanozda beklettiğimiz şerbetimizi soğuk servis edebiliriz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.

3. Ayva şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri dendiğinde ilk akla gelen tariflerden biri şüphesiz Ayva şerbeti tarifi! Sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev edinen bu şerbet aynı zamanda tam bir enerji deposu. Peki nasıl hazırlanır? Öncelikle ayva şerbeti tarifini hazırlamak için yapmanız gereken, dört adet ayvayı saplarından ve çekirdeklerinden ayırarak dilimlemek olacak. Bu adımın ardından kabuklarıyla birlikte bir buçuk litre suya ekleyerek ayvaları kaynatalım. Bu esnada şerbetinizi tatlandırmak için dilerseniz kaynayan suya birkaç elma dilimi de ekleyebilirsiniz. Şerbetinizi soğuması için buzdolabında bekletip soğuduktan sonra ise süzerek servis edebilirsiniz. Son olarak ayva şerbeti hazırlamanın püf noktasından söz etmek isteriz. Ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını da atmak yerine kaynattığınız şerbete ekleyerek şerbetin kıvam ve renk almasını sağlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

4. Demirhindi şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemizde sırada oldukça faydalı bir içeriğe sahip olan Demirhindi şerbeti yer alıyor. Adını sert kabuklu bir meyve olan ve Hint hurması olarak da anılan demirhindi adlı meyveden alan demirhindi şerbeti, Osmanlı mutfağının en popüler şerbet tariflerinden biri. Susuzluğa uzun vadeli iyi gelmesinde dolayı özellikle sahur vakti tüketilen şerbet, rengiyle de iştah açıyor. Peki Ramazan aylarında sıklıkla tüketilen demirhindi şerbeti nasıl hazırlanır? Öncelikle meyveyi kabuklarından ayırmak gerekiyor. Bu adımın ardından 1 litre su içine yaklaşık 100 gram demirhindi eklenmeli. Karışım bu şekilde bir gece bekletilmeli. Bir gece süresince suda bekleyen demirhindiler ertesi gün kaynatılmak üzere tencereye alınır. Bu aşamada şerbeti tatlandırmak için karışımın içine tarçın, karanfil, taze zencefil gibi ekstra malzeme de ilave edebilirsiniz. Şerbet kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynadıktan sonra süzerek soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

5. Kızılcık şerbeti

Görünüm itibari ile vişneyi andıran kızılcık şerbeti Ramazan ayının en meşhur şerbet tariflerinden biri! Peki faydaları saymakla bitmeyen kızılcık şerbeti nasıl hazırlanır? Şerbeti hazırlamak için öncelikle özenli bir şekilde çekirdeklerini ayıklayın. Bu noktada kızılcıkların yeterince olgunlaşmış olması önemli. Bir diğer adıma geçecek olursak çekirdeklerinden ayrılan kızılcıkları derin bir kap içine alın. Kızılcıkların üzerine sıcak su dökün ve ardından üstü kapalı bir şekilde buzdolabında gece boyunca beklemeye bırakın. Ertesi gün ise karışımın suyunu süzüp isteğe göre şeker veya bal ile tatlandırarak servise hazır hale getirin. Evet hepsi bu kadar! Şimdiden afiyet olsun diyelim o zaman!

6. Reyhan şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemize Reyhan şerbeti ile final yapıyoruz. Reyhan aslında Osmanlı mutfağından en çok tercih edilen baharatlardan biri! Ramazan şerbetleri arasında en lezzetli ve en özel tariflerden biri olan Reyhan şerbeti enfes kokusu ve lezzeti ile sofranıza renk katacak bizden söylemesi! Aynı zamanda tansiyon düşürücü etkisi olan reyhan, tansiyon hastaları için de oldukça faydalı. Peki nasıl hazırlanır? Öncelikle taze reyhanları şekerle birlikte 3-4 dakika süresince ovun. Hazırladığınız karışımı derin bir tencereye aktarın ve üzerine sıcak su, tarçın çubuğu, karanfil, limon suyunu ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı soğuyana dek oda sıcaklığında bekletin. Servis etmeden önce süzün ve buzdolabında bekletin. Bolca buzla servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Bonus: Orijinal Ramazan Şerbeti Tarifi

ramazan şerbetleri

Sizin için bir de bonusumuz var! Envaiçeşit şerbetin yanı sıra orijinal ramazan şerbeti tarifini de sizinle paylaşmak isteriz. Osmanlı mutfağı gerçekten göz kamaştıran bir lezzet kültürüne sahip. Ramazan şerbeti de gerek lezzeti gerek aromasıyla bunun en güzel örneklerinden biri. Halk arasında sıklıkla hazırlanan Ramazan şerbetleri o dönemlerde genellikle şeker, bal ve limon ile hazırlanırdı. Üstelik hazırlanan şerbetlerin bazıları türlü hastalıkların tedavilerinde tercih edilirdi. Peki orijinal Osmanlı Ramazan şerbeti nasıl hazırlanır? İlk olarak malzemelerimizi listeleyelim! İhtiyacımız olan malzemeler: 2 adet tarçın, 1 litre su, 5 karanfil, 20 gram toz şeker. Yapılışına geçecek olursak 1 litre suya 2 çubuk tarçın eklenir. Ardından toz şeker ve karanfil eklenerek 20 dakika kaynatılır. Dilerseniz elma, armut ve ayva gibi aroma verici meyveler ile şerbetinizi zenginleştirebilirsiniz. Karışımı güzelce kaynatın ve ardından süzün. Dilediğiniz şekilde sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.

Ramazan sofralarına lezzet katan tatlı tariflerimiz için sizi buraya alalım:

Baklavadan Burma Kadayıfa: Bayramınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli 22 Tatlı Tarifi

Kaynak:12

türk kültürü

Doğallığını Korumuş 10 Osmanlı Şerbeti

Çekici renkleri, güzel tatlarıyla dünya çapında haklı bir ünü olan Osmanlı şerbetleri günümüz Türk mutfak kültüründe de doğallığı ile öne çıkıyor. Bu lezzetli ve faydalı içecekler, meyve, baharat ve çiçek özlerinden yapılır, şifalı içecekler olarak görülüp hastalıklara ilaç, dertlere deva olarak kullanılır. Ayrıca, sıcak havalarda serinlemek, yemeklerden sonra sindirimi desteklemek için de şerbetler tercih edilir. Şerbetler özel günlerde, kutlamalarda da tüketilir. Osmanlı döneminden beri sevilerek tüketilen şerbetlerin değerli tarifleri değişmeden günümüze dek gelmiştir. Halkbank Kültür ve Yaşam, yüzyıllardır doğallığını koruyan, tüm meşrubatların atası Osmanlı şerbetlerini gururla sunar.

ramazan şerbetleri

Ayva şerbetinin püf noktası ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını da kaynattığınız şerbete ekleyerek şerbetin kıvam ve renk almasını sağlamaktır. Şerbetinizi iyice soğuttuktan sonra süzerek servis edebilirsiniz.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Sağlığa birçok faydası olduğu düşünülen demirhindi sert kabukları olan bir meyvedir, Hint hurması ismiyle de bilinir. Kabuklarından ayrılan demirhindi bir gece suda bekletildikten sonra kaynatılır, şerbete karanfil ve tarçın da eklenir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Ege bölgesinde yapılan bu şerbet rengiyle göz alır. Gelincik çiçeklerinin sadece taç yaprakları alınır, limon suyu, limon tuzu ve su eklenerek elde edilen karışım kıpkırmızı bir renk alana dek yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arası bir kavanozda bekletilir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Gül şerbeti pişirmeden yapılan bir Osmanlı şerbetidir. Şeker veya balla ovulan gül yapraklarının üzerine limon suyu ve içme suyu eklenerek üzeri sıkıca kapatılır, bir gece buzdolabında bekletilir. Tüketmeden önce ince bir süzgeçten geçirilir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Sıcak su, tarçın, karanfil bir tencereye koyulur ve beş dakika kadar kaynatıldıktan sonra içinden tarçınlar alınarak tencerenin altı kapanır, kurutulmuş hibisküs çiçekleri, limon tuzu ve şeker eklenerek yirmi dakika kadar bekletilir, soğutularak içilir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Çekirdekleri çıkarılarak ezilen kızılcıklar üzerine sıcak su dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi gün ince bir süzgeçten geçirilir ve arzunuza göre bir tatlandırıcı ile lezzetlendirilir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Çok faydalı olduğu düşünülen koruk yani olmamış üzümün şırası, ekşisi gibi şerbeti de yapılır. Koruk şerbeti yaparken önemli olan şeker veya arzu ettiğiniz başka bir tatlandırıcıyla beraber kaynattığınız su soğuduktan sonra koruk suyunu eklemenizdir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Hoş kokusu ve mideyi rahatlatmasıyla bilinen nane, en ferahlatıcı şerbetlerden birine de hayat verir. Üstelik bu şerbeti kolayca hazırlayabilirsiniz. Nane yaprakları, limon suyu, içme suyu, karanfil ve bal bir şişeye koyularak iyice karıştırılır, soğutarak tüketilir.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

En kıymetli baharatımız safranın başrolde yer aldığı bu şerbeti yapmak için; reyhan ve safran yapraklarının üzerine limon suyu ve kaynar su eklenir, suyun soğuması beklenir. Su ılıdıktan sonra içine toz şeker eklenir ve süzülür.

ramazan şerbetleri, türk kültürü

Birçok şerbete eklenen tarçın Türk damak tadına çok uygun bir baharat olduğu için tarçın şerbeti şeklinde de tüketilir. Karanfil ve çubuk tarçın bal ile beraber kaynatılır, süzülerek içilir.

 17,518 okunma

akin aksoy

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası