ankara neyi ile meşhurdur / Ankara'nın neyi meşhur, Ankara denince akla gelenler nelerdir? - Alfa Haber Ajansı

Ankara Neyi Ile Meşhurdur

ankara neyi ile meşhurdur

Ankara'nın neyi meşhur: Ankara'nın en meşhur yemekleri

Ankara'nın neyi meşhur: Ankara'nın en meşhur yemekleri

Özel Yazı

Ankara’nın nesi meşhur, Türkiye’nin başkenti ve aynı zamanda en kalabalık şehri olan Ankara’nın kendine has pek çok lezzeti bulunmaktadır. Bu lezzetleri sizler için sıraladık..

Ankara’nın Meşhur Yemekleri ve Tatlıları

Beypazarı KurusuAnkara SimidiÇubuk TurşuAnkara Balıİnceğiz ÇorbasıAnkara TavaBeypazarı GüveciTamtak TiridiAnkara’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Beypazarı Kurusu

Uzun süre saklanabilmesi özelliğiyle tarihi Oğuzlar’a kadar dayanan Beypazarı kurusu, bol tereyağı ve az bir tarçınla hazırlanan hamurun odun fırınlarda kıtır kıtır olana kadar pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Beypazarı kurusunun bu güzel lezzetinin başka hiçbir yerde Ankara’nınki gibi olamayacağını da belirtelim.

Ankara Simidi

Gevrek gevrek, bol susamlı Ankara simidini bu kadar güzel ve lezzetli yapan şey hakiki pekmezle yapılmasıdır. Özellikle Ankaralıların kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir.

Çubuk Turşu

İnce, çıtır çıtır salatalıklardan yapılan bu turşu Ankara turşusu olarak da bilinmektedir.

Ankara Balı

Sınırlı miktarda üretilen bu bal, Ankara’nın en güzel tatlarından biridir. Yalnızca Atatürk Orman Çiftliği’nde hazırlanan bu balı fırsatını bulursanız denemeden geçmeyin.

İnceğiz Çorbası

Kuzu eti, nohut ve buğdayın leziz birleşiminden ortaya çıkan, üzerine yağ kızdırılarak servis edilen bu çorba içenin bir daha içmek isteyeceği türden.

Ankara Tava

Ankaralıların bile yapılışı konusunda fikir ayrılıkları yaşadığı bu yemek, Ankara’da tadılması gereken güzel lezzetlerden biri.  Kimine göre pilavı pirinçten kimine göre arpa şehriyeden, bazılarına göre eti kuşbaşından bazılarına göre kemikli kaburga etinden yapılan bu yemeğin her türlüsünün lezzetli olduğuna şüphe yok.

Beypazarı Güveci

Yüzyıllara uzanan bir tarihi olan ve tarihinde dönemin padişahları için özel olarak hazırlanan Beypazarı Güveci, özellikle doğal ortamında beslenen hayvanların etlerinden yapılmaktadır. Odun ateşinde yaklaşık 5 saat ağır ağır pişirilen bu yemek bir de kuzu etiyle yapılırsa hem ağızda dağılır hem de tadıyla gönülleri fetheder.

Tamtak Tiridi

Çemenli ve kıymalı sosun, dilimlenip yağda kızartılmış ekmeklerin üzerine konulmasıyla hazırlanan Tamtak Tiridi, mini kebap görüntüsü ve lezzetiyle Ankara’nın sevilen yemeklerinden biridir.

Ankara’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Ankara’nın lezzetli diğer yiyecekleri şu şekildedir:

Entekke Böreği Yemlik Cacığı Efelek Sarması Bazlama Kebabı Şibit Tatlısı Öllüğün Körü Mamak Kurabiyesi

Ankara

Google News ile Takip Et

Ankara Mutfak Kültürü

Ülkemizin başkenti ve bürokrasi şehri olan Ankara her ne kadar pek çok kişinin gözünde resmi ve soğuk bir şehir gibi görünse de ziyaretçilerine sunabileceği bir dolu şey vardır. Şehrin tüm dinamiklerini özümsemek için ayıracağınız en az 3 günlük bir süre içerisinde gezilecek yerlerinden tarihi değerlerine, geleneksel kültüründen birbirinden lezzetli mutfağına ve gece hayatına kadar pek çok zenginliği keşfedebileceksinizdir. Buranın kendine has bir havası ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden aldığı göç ile tam bir mozaik kültüre sahiptir. Bu çeşitlilik elbette yalnızca Ankaralılara özgü olan farklılıkları ve mutfağındaki yemeklere yansıdığını görürüz.

Sizlere bu yazımızda Ankara mutfağına dair şehrin yöresel yemeklerinden bahsediyoruz. Ankara yemeklerinin çeşitliliğini okuyacak, hangi yemeği nerede yemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Listemizde yer alan çoğu yemekleri merkezi esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilseniz de, malzemesi kolay bulunabilir ve hazırlanışı pratik olan bazı yemekleri de tariflerini alarak sizler de evlerinizde kolayca yapabileceksiniz. Örneğin Ankara mutfağına ait birçok çorba çeşidini şehrin farklı lokantalarında bulabileceğiniz gibi bazı çorba türlerini de kendi evlerinizde yapabilirsiniz.

Bir sonraki seyahatinizi Ankara’ya yapacaksanız ve Ankara yemeklerini tatmayı düşünüyorsanız yazımızda damak tadınıza uygun farklı tatları bulabilir ve nerede yiyeceğiniz konusunda lokanta ve restoran önerilerimize göz atabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Ankara’dan Alınabilecek Yiyecekler: Ankara seyahatinizin dönüşünde şehirden alabileceğiniz çeşitli yiyecek türleri bulunmaktadır. Ancak sizlere Ankara’yı ziyaret eden insanların çoğunlukla aldığı yiyeceklerden bahsedecek olursak; Ankara armudu, Ayaş dutu, Beypazarı baklavası, Beypazarı cevizli pekmez sucuğu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi ve Kalecik karası üzümünü söyleyebiliriz.

Ankara’nın En Meşhur Tatlısı: İçi ceviz dolu şerbetli Ankara tatlısı, tereyağı kokulu baklava ve kaymaklı burma tatlı Ankara’da yiyebileceğiniz tatlı çeşitleri arasındadır. Ankara’da tatlı yemek için ise Hatun Pastanesi, Baklavacı Hacıbaba, Dere Pastanesi, Bonapple Cafe ve Düveroğlu’nu tercih edebilirsiniz.

Ankara’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Ankara yöresine ait alabileceğiniz çeşitli doğal ürünler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz; Beypazarı domatesli ev eriştesi, Beypazarı pekmezli cevizli sucuk, Himalaya tuzu, Beypazarı ev usulü domates reçeli, Beypazarı sevze kurusu ve yöresel biberli ev tarhanası. Bu ürünleri Ankara genelindeki yöresel ürünler satan mağazalardan satın alabilirsiniz.

İçindekiler

Ankara Yöresel Yemekleri

Beypazarı Güveci

Ankara’nın Beypazarı ilçesinden çıkan bu harika lezzet ilçe sınırlarını aşıp Beypazarı ötesinde tüm Türkiye’ye yayılan ülkemiz mutfağının en nadide yemeklerinden biridir. Kuzu eti, kuyruk yağı, pirinç, domates, sivri biber ve tuz kullanılarak hazırlanan Beypazarı güveci, adını aldığı toprak kap gibi tadını da yine bu kaptan alıyor.

Geçmiş dönemlerde padişahlar için özel hazırlanan bir yemekti. 500 yılı aşkın bir tarihi geçmişe sahip olan Beypazarı güveci bugün de aynı özel lezzeti ile beğenilerek yeniliyor. Pişirilmesi yaklaşık 5 saat sürüyor. Yemeği özel kılan neden ise elbette kullanılan etin, doğada kendi halinde beslenen hayvanlardan elde ediliyor olmasıdır. Özellikle kuzu etiyle yapılan Beypazarı güveci ise neredeyse parmak ısırtan bir lezzete hâkim.

Ankara gezilerinde mutlaka denenmesi gereken bir yemek türü olan Beypazarı güvecini başta Beypazarı ilçesi olmak üzere Ankara’nın genelindeki lokanta ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.

  • Nerede Yenir: Tarihi Taş Mektep Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöreye özgü birkaç dilim tatlı yiyebilir veya bir Türk kahvesi içebilirsiniz.

İnceğiz Çorbası

İçeriği kuzu eti olan bir başka yöresel Ankara yemeği ise İnceğiz çorbasıdır. Bu defa sulu bir yiyecek. Kış günlerinin vazgeçilmez çorbalarından biridir. Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdayın karışımı ile hazırlanan bu enfes tat, lezzetiyle olduğu kadar içeriğindeki besinler nedeniyle de oldukça doyurucudur. Hatta üzerine dökeceğiniz yağ ile çorbanın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

Ankara’da çoğunlukla ana yemek öncesi başlangıç olarak verilen İnceğiz çorbası, malzeme bileşenlerinin kolayca bulunabilir olmasıyla da evlerde basitçe yapılabiliyor. Haşlanan nohutları buğday ve ufak parçalar halinde doğradığınız etlerle birlikte tencereye koyup üzerine biraz sıcak su ekledikten sonra birkaç parça semizotu ve tuzu da ilave ederek pişirmeye bırakın. Ardından yoğurda un ve su ekleyip çırpın. Tencerede kaynayan sudan biraz alarak çırptığınız karışıma ilave ederek ayrı bir tencereye ekleyin. Yağı ve kırmızı toz biberi eritip servis tabağına koyduğunuz çorbanın üzerine gezdirerek İnceğiz çorbasını afiyetle yiyebilirsiniz.

Çorbanın tam kıvamı ve lezzeti için elbette Ankara restoranlarında denemenizi tavsiye ederiz. Makul ücretli ve doyurucu bir çorba türüdür.

  • Nerede Yenir: Beyköz Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Batı Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, No: 692, Yenimahalle
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 281 04 19
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorbanın yanında küçük bir porsiyon sac kavurma yiyebilirsiniz.

Tamtak Tiridi

Bir çeşit kebap türü bir yemek olan tamtak tridi, içerisindeki o muhteşem çemenin ete kattığı harikulade aromasıyla damak çatlatan bir lezzete bürünüyor. Çemen ve kıymanın enfes karışımıyla yapılan tamtak tiridini ister sabah, ister öğlen, isterseniz akşam yemeklerinde dahi yiyebilirsiniz. Ankaralı pek çok insanın müptelası olduğu bu lezzetli et yemeği eminiz siz de denedikten sonra beğeneceksinizdir.

Tamtak tridi, kemikli kuzu eti, bayat tandır ekmeği, kuru soğan, et suyu, sıvı yağ, tuz, kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanmaktadır. Yemeğin tarif ve hazırlanışını içeriğimizin devamındaki linkten tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ankara’da birçok lokanta ve restoranda özellikle öğlen yemeklerinde çıkarılan tamtak tridini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Efelek Sarması

Her sene yalnızca bahar mevsiminde yetişen efelekler toplanarak Ankaralı maharetli anneler ve şeflerin ellerinde nefis sarmalara dönüşüyor. Tıpkı yaprak sarması gibi ancak efelek sarması üçgen olarak sarılıyor. İç harcına dilediğiniz bir dolma harcını tercih edebilirsiniz. Ankara usulü yapılan efelek sarması ise pirinç, bulgur, salça ile hazırlanmaktadır.

Hazırlanışı pek bir zahmetli olan efelek sarmalarının yanına yapacağınız bir yemlik cacığı ile birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında belki de en zahmetli hazırlanan yemek türlerinden olan efelek sarmasını şehir merkezindeki restoranlarda bulabilmek mümkündür. Fiyatı uygun, besin değeri yüksek ve doyurucudur.

Ankara Tava

Görüntüsüyle olduğu kadar lezzetiyle de şahane olan Ankara tava, şehrin sevilerek yenilen yöresel yemeklerinden biridir. Ankara tavası için her ne kadar sade bir yemek desek de, bir kere tattıktan sonra bu sadeliğin ardında yatan asıl lezzeti hissetmiş olacaksınız. Bu lezzetli yemeği oluşturan malzemeler ise şehriye, kemikli et, doğal, biber ve domatestir.

Ankaralılar pirinç ve arpa şehriye ile iki farklı türde yapmaktadır. Bununla birlikte kuşbaşı et veya kaburga etinden de yapıyorlar. Bize kalırsa kaburga etinden yapılanı daha bir lezzetli oluyor. Hele bir de yanında cacık, turşu, hoşaf veya salata olursa yemeğin damakta bıraktığı lezzet kat be kat artıyor.

Ankara tavasını ise en iyi yapan yerin Boğaziçi Lokantası olduğu biliniyor. Eğer bir sonraki seyahatinizi Ankara’ya yapacaksanız mutlaka bu yemeği tatmanızı öneririz.

Öllüğün Körü

İsmi biraz garip gelebilir fakat özellikle et severler için yemeğin içerisinde yer alan kıyma nedeniyle oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Eriştenin üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek hazırlanan öllüğün körü, üzerine katacağınız yoğurt ile birlikte lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında sıkça yapılan ve sevilerek tüketilen öllüğün körü yemeği, fırından çıktıktan sonra ters çevriliyor ve kare şeklinde porsiyonlanarak servis ediliyor.

Lezzetli ve pratik bir yemek türü olan öllüğün körü yemeğini Ankara’daki merkezi restoran ve lokantalarda bulabilmeniz mümkündür. Fiyatı orta seviye olup içerisindeki kıyma, peynir, tereyağı ve ceviz ile hem besin kaynağı yüksek hem de doyurucudur.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bazlama Kebabı

Her şehrin kendine özgü bir kebabı olduğunu biliyoruz. Peki, Ankara’nın kebabı nedir? Tabii ki bazlama kebabı. Bayatlamayan bir lezzete sahip olup her öğün yiyebileceğimiz bazlamalar ile yapılan Ankara kebabı, etin en güzel yerinden alınıp terbiye edildikten sonra yapılan etler ile ikiye kestiğimiz bazlamanın arasına koyup biraz közlenmiş domates ve biber ile birlikte doyurucu bir lezzete dönüşüyor. Hem etin yumuşaklığı hem de bazlamanın yumuşacık yapısı yemeyi kolaylaştırıyor.

İkiye kestiğimiz bazlamaların içine et harcını koyup hamurun et suyunu çektikten sonra yemeye hazır hale gelen kebap öğlen öğünlerinde tüm lokanta ve restoranlarda müşterilerine sunuluyor. Oldukça doyurucu bir kebap türü olan bazlama kebabını şehrin hemen her yeme içme yerinde bulabilirsiniz.

Dileyen bazlamayı arasına biraz peynir, domates ve yeşillik koyarak da afiyetle yiyebilir. Ankara, kilo aldırmadan dönemeyeceğiniz şehirlerden biridir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/haciarifbeyrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Barbaros, Güniz Sok., Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 467 00 67
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Bazlama kebabının yanına çeşitli mezelerden alabilir ve restoran menüsüne özel salatadan yiyebilirsiniz.

Bici Aşı

Asma yaprakları ve bulgurun bir araya gelerek ortaya eşsiz bir lezzet çıkardığı bici aşı, Ankara’nın yöresel yemekleri arasında bilinen ve sıkça yapılan yemek türlerinden biridir. Bu yemek için lezzeti olduğu kadar doyuruculuğu için de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse tüm Ankara esnaf lokantalarında karşılaşabileceğiniz bici aşı, üzerine gezdirilen sarımsaklı yoğur ile şahane bir tat bırakıyor insanın damağında.

Yapımı oldukça kolay ve pratik olan bici aşı yemeğinde asma yaprağı, bulgur, sıvı yap, soğan, biber salçası, domates salçası, sarımsak ve süzme yoğurt kullanılıyor. Malzemeleri oldukça makuldür. Dışarıda yemek isterseniz de ücreti düşük seviye bir yemek türüdür.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çıkınağıl Asıdası

Çıkınağıl Asıdası, Ankara

Çıkınağıl asıdası yemeğinin görüntüsü sizi aldatmasın. Her ne kadar bir tür acılı ezmeyi andırsa da tamamen farklı bir yemek türüdür. Öncesinde eritilmiş tereyağının üzerine pekmez dökülüp iyice ıslatıldıktan sonra yavaş yavaş üzerine eklenen un ve pekmez karışımıyla birlikte kavrularak yapılan çıkınağıl asıdası eşi benzeri görülmemiş bir lezzet yumağına dönüşüyor.

Ankara’nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan çıkınağıl asıdasını şehir merkezindeki hemen her esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Ücreti makul lezzetli bir yiyecek türüdür. Dileyen basit malzemeleri ile evinde yaparak farklı bir tat deneyimi yaşayabilirler. Çıkınağıl asıdası yemeğinin tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Karga Beyni

Ankara’nın yöresel yemeklerinin isimleri kulağa biraz garip gelebilir. Bunlardan biri de karga beyni. İsmini duyanları biraz ürpertse de, kullanılan malzemeler itibariyle tamamıyla farklı bir lezzete sahiptir. Süzme yoğurt ve pekmez karıştırılarak hazırlanan karga beyni, sabah kahvaltıları başta olmak üzere neredeyse günün her saati ekmeğe sürülüp yenilebilir. Hatta bizden bir tavsiye; yanında bazlama ve çayla muhteşem bir ikili olabilir.

Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni, malzemesinin temini kolay olduğu kadar hazırlanışı da kolaydır. Tam bir enerji deposu olan karga beyni, kışın size bir sıcaklık verebilir. Besleyici olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni yiyeceğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Malak

Ankara yemeklerinin pekmez ile bir hayli haşır neşir olduğunu görürüz. Nedendir bilinmez fakat pek çok yemeğinin içeriğinde pekmeze rastlarız. Bu elbette besleyicilik açısından oldukça iyi bir besin zinciri oluşturuyor. Karga beyninde olduğu gibi malak yiyeceği de pekmezle yapılan bir yiyecek türüdür. Malak, pekmez, tereyağı, un ve ceviz içi gibi malzemelerle hazırlanan ve şehrin tümüne yakın yeme içme mekânında rastlayabileceğiniz bir lezzettir.

Ceviz ve pekmezin bir ayara geldiği malak yiyenlere oldukça fazla enerji vermekle birlikte damaklarını da tatlandırıyor. Özellikle kış aylarında malak tüketerek sağlığınızı koruyabilir, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direncinizi arttırabilirsiniz. Malzemelerinin kolay bulunabilirliği de malak yiyeceğini herkesin evlerinde yapmasına olanak sağlıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni yiyeceğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Aş Çorbası

Ankara’nın bol malzemeli şifalı çorbalarından biri olan aş çorbası, çoğunlukla Ramazan aylarında tereyağı, yeşil mercimek, kıyma ve nohut gibi malzemelerin bir araya gelerek hazırlandığı yemek türlerinden biridir. Tadı lezzetli olduğu kadar besin değeri de oldukça yüksektir. Kış aylarında yapılarak afiyetle içilen aş çorbası Ankaralı annelerin maharetli elleriyle sofralarda her daim kendine yer buluyor. Ankara geneli esnaf lokantalarında da bulabileceğiniz aş çorbası uygun fiyatlı olup üstelip doyurucudur.

  • Nerede Yenir: Beyköz Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Batı Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, No: 692, Yenimahalle
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 281 04 19
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorbanın yanında küçük bir porsiyon sac kavurma yiyebilirsiniz.

Dutmaç Çorbası

Ankara’nın bir diğer lezzetli çorbalarından biri de tutmaçtır. Tutmaç çorbası, aş çorbası ile lezzet bakımından benzerlik gösterse de malzeme açısından farklılık göstermektedir. Bu bariz malzeme farklılıklarından biri de kıyma eklenmeden yapılıyor olmasıdır. Bir bakıma aş çorbasının vejetaryen türü diyebileceğimiz tutmaç çorbası da yerel halk tarafından sıklıkla yapılan ve afiyetle yenilen bir çorba türüdür.

Tıpkı aş çorbası gibi tutmaç çorbasını da Ankara genelindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür. Fiyat olarak uygun ve doyurucu bir besin değerine sahiptir. Tadını da beğeneceğinizi umuyoruz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çılbır

Çılbır yemeği için açıkçası Türkiye’nin pek çok yöresel yemekler listesine girdiğini söyleyebiliriz. Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerindeki şehirlerde çılbır yemeği yapılmaktadır. Ancak, Ankara mutfağında çılbır yemeğinin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanması ile yapılan bu lezzet, Ankaralılar tarafından sevilerek tüketiliyor.

Çılbırı ister kahvaltılarınızda ister ana öğün yemeklerinizde yiyebilirsiniz. Tekirdağ usulü olan çılbırla farklılık gösteren yemeği Ankara’daki lokantalar dışında restoranlarda da bulabilirsiniz. Fiyatı uygun ve içeriğindeki kıyma ve baharatlar ile beğenebileceğiniz bir lezzete sahiptir.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Orman Kebabı

Listemizde yer alan Ankara’nın ikinci kebap yemeği. İçerisinde yok yok. Adeta bir lezzet bombası bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Ankara usulü orman kebabı için gerçekten bir lezzet yumağı olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin birçok yöresinde farklı çeşitlerde yapılan orman kebabı Ankara usulünde kuşbaşı etlerin kızartıldıktan sonra bir kez de güveçte fırınlanmasıyla yapılıyor. Çoğu kişi tarafından hangi usul ile yapılırsa yapılsın her zaman sevilen orman kebabını bir de Ankara’da denemenizi tavsiye ederiz.

Ankara’da neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz orman kebabı et, küp küp doğranmış havuç, bezelye ve aromasını katan çeşitli baharatlarla şahane bir lezzete bürünüyor. Orta bütçeli bir yemek olan orman kebabı yanına dileyen pilav ve salata alabilir ve öyle yiyebilir.

Kuru Köfte

Köfte sevmeyen insan var mı aramızda? Sanıyoruz köfteye kimse hayır diyemez. Yanında biraz patates kızartması da oldu mu tadından yenmez. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında yer alan kuru köfte ise denemeniz gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Ankara’nın köftesi için bir başkadır derler. Şehrin genelindeki neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda sipariş verebileceğiniz kuru köfte malzemesi az, yapması kolay ve afiyetle tüketilen bir yiyecek türü.

Dışarıda yiyeceğiniz bir porsiyon köfte de oldukça makul ücretlidir. Yanına yöreye özgü meze veya salata da alarak lezzeti katlayabilir doyurucu bir öğün yemeği yiyebilirsiniz. Ankara’da tadacağınız kuru köfteden sonra kim bilir belki de başka köftelerin tadını asla beğenmeyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/duveroglu1963/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Mutlukent Mahallesi, 2432. Cadde, 1924. Sok., Ümitköy, Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 235 11 11
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kuru köftenin yanına mutlaka buranın ezmesinden yemelisiniz.

Yemlik Cacığı

Yaz günlerinin vazgeçilmez bir cacık türü olan yemlik cacığı, yemlik otu ile yoğurdun bir araya gelerek yapıldığı bir soğuk bir içecek türüdür. Servis öncesi sarımsak ve sıvı yağ ile tatlandırıldıktan sonra yemeye hazır olan yemlik cacığı tadı ile insana adeta parmaklarını yedirtecek bir lezzete bürünüyor.

Yemlik otlarını yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın ve ardından sulandırdığınız yoğurdun içine katarak karıştırın. Ardından doğrayacağınız ince salatalık ile harmanlayıp sarımsak ve tuz ekledikten sonra en son üzerine sıvı yağ döktükten sonra yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Yemlik cacığını kâselerde servis ederek hem kendinize hem de misafirlerinize güzel bir yöresel lezzeti sunabilirsiniz.

Yemlik cacığı Ankara genelindeki lokanta ve restoranlarda bulunmaktadır. Dileyen herhangi bir Ankara yöresel yemeğinin yanına yemlik cacığı alabilir.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Uruş Kapama

Ankara yöresel yemekleri arasında belki de en popüler yiyeceklerden biri olan uruş kapama, çoğunlukla düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılan bir yemek türüdür. Uruş kapamanın yapımı biraz zahmetlidir. Tadı ise bu zahmete değecek kadar harikadır. İçeriğinde kuzu eti, sarımsak, soğan ve salça gibi malzemeler bulunuyor. Bu malzemelerin harmanlanması ile ortaya çıkan lezzet ilk defa deneyenleri bile kendine hayran bırakıyor.

Uruş kapama yemeğinin yapılışı esnasında yukarıda saydığımız malzemeleri bir küpün içerisinde koyduktan sonra küpün ağzı pişirme tenceresinde ters gelecek şekilde kapatılıyor. Tencere içerisine yeterince su koyduktan sonra ise pişirilmeye bırakılıyor.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ankara Yaprak Döneri

Yalnızca Ankaralıların değil neredeyse ülkenin tamamında yaprak döneri sevmeyen yoktur herhalde? Kâğıt gibi incecik açılan koyun etindeki sinirler ve lifler ayıklandıktan sonra domatesler güzelce ezilir ve etler tepsiye sıra sıra dizilir. Ezilmiş domates ve tuz ile harmanlanan et 1 gün bekletildikten sonra aralara kuyruk gelecek şekilde şişe dizilir. Kömür ateşinde döndürülerek pişirilen ve sıcak sıcak servis edilen Ankara yaprak dönerinin yanına birde ev yapımı yoğurt aldıktan sonra; daha ne olsun?

Bu harikulade lezzeti öğlen öğünlerinizde afiyetle yiyebilirsiniz. Ankara genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz yaprak döner uygun ücretli ve doyurucu bir yiyecek türüdür.

  • Nerede Yenir: Çankaya Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Güzeltepe Mah., Hoşdere Cad., No: 228, Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 04:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0312 438 24 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın tatlı çeşitlerinden birini mutlaka yemelisiniz.

Aspava

Ankara yöresel yemeklerin isimlerine bakıldığında isimler belki biraz garip gelebilir. Aspava da bunlardan biridir. Yalnız bu defa bir yemek değil başlı başına bir kültürden bahsediyoruz. Açılımı “Allah Sağlık, Para ve Afiyet Versin. Âmin” olan Aspava Ankara mutfağının yeme içme kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Ankara mutfağında adını bir yemek olarak değil, bir mekân olarak yazdırmayı başaran Aspavanın en lezzetlisini nerede tadacağınızı söylemek gerekirse; Çankaya’daki Esat Caddesi’nde yer alan meşhur Özçelik Aspava’dır.

Aspava kültürü için şunu söyleyebiliriz; yemek yiyeceği döner dürüm olan Aspava, aslında Ankara’da çok yaygın olan bir kebapçı ismidir. Aspava’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler ise patates tava, cacık ve elbette döner dürüm.

Sebzeli Bulgur Pilavı

Hepimizin severek yediği bir pilav türü olan bulgur pilavı, Ankara’da karşımıza sebzeli olarak çıkıyor. İçerisinde yok yok. Patates ve havuçlar küp küp doğrandıktan sonra bezelye ile birlikte haşlanıp dolmalık biber, patlıcan ve domatesler küçük doğranarak yağda pembeleşinceye kadar kavrulan soğana eklenir ve ardından bulgur pilavı ile buluşarak afiyetle yenilir.

Ankara yöresine ait bu bulgur pilavı, şehir merkezindeki çoğu lokantalarda yenilebilir. Bulgurun besleyiciliği ve içerisindeki zengin malzemesi ile sade bulgur pilavına kıyasla daha lezzetli ve daha doyurucu olan Ankara usulü sebzeli bulgur pilavının yanına bir de yemlik cacığı aldınız mı tamamdır.

Toyga Çorbası

Toyga Çorbası

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Toyga çorbası çoğunlukla Osmaniye, Dörtyol ve Erzin yörelerine ait olsa da Ankara mutfağında da kendisine sıklıkla rastlarız. Bir diğer adıyla Toğga olan çorbanın ana malzemeleri buğday, taze nane, bulgur ve süzme yoğurttur. Sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı türde de içilebilen Toyga çorbasının Ankara usulü olanı sıcaktır. Bu çorbayı hazırlarken mutlaka kaynama esnasına gelene kadar devamlı karıştırmanız gerekiyor ki çorba kesilmesin. Hazırlandıktan sonra bir kasede servis edebilir dilerseniz içine kabak da koyabilirsiniz.

Toyga çorbası uygun fiyatlı olduğu kadar doyurucudur da. Bugün Ankara genelindeki tüm restoran ve lokantalarda Toyga çorbasını bulabilmek mümkündür.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Oğmaç (Ovmaç) Çorbası

Ovmaç bir diğer adıyla oğmaç çorbası Ankara mutfağının lezzetli çorba türü yemeklerinden biridir. Geleneksel bir yemek türü olmasıyla birlikte içeriğindeki besin değeri yüksek malzemeler ile besleyici bir içecek türü olan oğmaç çorbasına evlerde ve Ankara restoran ve lokantalarında sıkça rastlayabiliriz.

Ankara’nın çetin geçen soğuk kış günlerine birebir olan oğmaç çorbası hem damakta bıraktığı lezzet ile hem de sıcacık içimi ile içinizi ısıtan o buharı üstünde kıvamı pek çok insan tarafından beğenilerek tüketiliyor.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası

Geldik listemizin sonuna. Bu defa da bir çorba türünden bahsetmek istiyoruz. Ankara mutfağında yer alan bir başka çorba çeşidi de düğün çorbasıdır. Tel tel ayrılmış etler ile birlikte yapılan düğün çorbası içerisindeki kuru baklagiller ile birlikte enfes bir tada bürünüyor. Ülkemizin pek çok derinde bayram ve düğün gibi özel günlerde yapılan düğün çorbası içeriğindeki malzemeleri nedeniyle oldukça besleyicidir. Ankara’nın kışında hem böylesine besleyici bir yemeği hem de sıcak sıcak tüketilecek olmasını eminiz kimse görmezden gelmeyecektir.

Düğün çorbasını da tıpkı diğer çorbalar gibi şehir merkezindeki tüm restoran ve lokantalarda bulabilmek mümkündür.  Eğer Ankara’da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız listemizde yer alan diğer çorbalara ek olarak düğün çorbasını da deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/korogluiskembecisi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Koza Sok., Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0312 446 54 64
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Köroğlu İşkembecisinin 10’a yakın çorba çeşidi bulunuyor. Gün boyunca Çankaya bölgesinde olacaksanız buranın yöreye özgü diğer çorbalarından da tadabilirsiniz.

Ülkemizin başkenti Ankara’da ne yenir listesini sizler için derledik. Ankara’ya yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken lezzetli yemekleri kentin pek çok ilçesinde yer alan yeme içme mekanlarında tadabilirsiniz.

Ankara yöresel yemekleri listemize sizlerin de önerilerinizi almak isteriz. Aşağıda yer alan yorumlar kısmından Ankara yemeklerini bizlerle paylaşabilir, içeriğimizin geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Ankara'nın neyi meşhurdur? Ankara'nın meşhur şeyleri

Ankara ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Ankara'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Ankara'nın meşhurları

  • Ankara Döneri: Fiziksel olgunluğa erişmiş 40 kg ve üzeri erkek kuzuların bel kasından elde edilen etin tuz, domates püresi ve soğan suyu ile terbiye edilmesinden sonra bir miktar kuyruk yağı ile şişe geçirilip meşe odunu közü ile kızdırılan döner ocağında pişirilmesiyle yapılan bir döner türü.
  • Ankara Erkeç Pastırması: 25 kg ve üzerinde, fiziksel gelişimini tamamlamış, bir yaşından sonra kastre edilmiş (ette teke kokusu olmaması için üremesi durdurulmuş) 4 yaş üzeri erkek Ankara Keçisinin karkas şekilde kesilmiş etlerinin dinlendirilip tuzlanmasından sonra dövülmüş sarımsak, öğütülmüş çemen otu tohumu, acı ve tatlı biber karışımı ile sıvanıp güneşte kurutulması ile yapılan bir pastırma türü.
  • Ankara Keçisi: Birçok ülkede mohair diye adlandırılan tiftik, bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara Keçisi'nin tüyüdür; bu nedenle de Tiftik Keçisi dünya literatüründe Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır.
  • Ankara Simidi: Diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli ve yoğun pekmezden dolayı da koyu renkli olan bol susamlı bir simit türü.
  • Ankara Tava: Ankara'nın koyun yetiştiriciliği ile ünlenmiş Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana ilçelerinde yetiştirilmiş koyun ve kuzuların ön kol ve kaburga kısmı etlerinin sadece tuzlanıp bakır tavada odun fırınında pişirilmesi ve bu pişen etin suyuyla da yine fırında ve tavada pilavının yapılması ile hazırlanan pilavlı bir et yemeği türü.
  • Ankara Tiftiği: Ankara'da yetiştirilen her yaş ve cinsiyetteki Ankara keçisinin (Capra hircus angorensis) derisinde bulunan sekonder ve primer foliküllerin her ikisi tarafından da üretilen, başta parlaklık olmak üzere yumuşaklık, yüksek mukavemet ve elastikiyet, iyi boyanabilme ve rengini muhafaza edebilme gibi önemli tekstil kalite özelliklerine sahip olan doğal bir hayvansal lif türü (keçi tüyü).
  • Bir tabak Akyurt Fıtı Çorbası
    Akyurt Fıtı Çorbası
    Akyurt Fıtı Çorbası: Kunduru buğdayının değirmende öğütülmesi ile elde edilen ve pilavlık bulgurdan küçük ve köftelik bulgurdan büyük olan fıtılık bulguru, kuru soğan, domates, yeşilbiber, domates salçası, tereyağı, pul biber, nane, tuz ve su kullanılarak yapılan bir çorba türü.
  • Akyurt Tandır Böreği: Mayalı hamurdan elle açılan yufkaların rulo yapılıp kesilmesinden sonra elle yuvarlak şekil verilmesi, içine kıymalı veya patatesli harç konulması, midye şekli verilerek kapatılması ve fırında pişirilmesiyle yapılan gevrek bir börek türü.
  • Beyaz ve pembemsi-kırmızımsı renkli Ayaş Dutları
    Ayaş Dutu
    Ayaş Dutu: Latince tür adı Morus alba olan ak dutlardan elde edilen 25-30 mm uzunluğundaki iri ve dolgun yapılı meyveleri hem yaş meyve hem de kurutulmuş olarak tüketime sunulan bir dut türü.
  • Beypazarı Kurusu: Buğday unu, süt, tereyağı, ekmek mayası ile tarçın, yenibahar veya mahlep kullanılarak yapılan ve taş fırınlarda pişirilen, ağızda kolay dağılan, gevrek olan ve kendine has özel bir tadı bulunan, parmak büyüklüğünde ve baklava şeklindeki dayanıklı bir peksimet türü.
  • Çamlıdere Höşmerim Tatlısı: Peynir ve irmik katılmadan sadece buğday unu, tereyağı ve yağlı süt kullanılarak hazırlanan ve bal, üzüm pekmezi veya beyaz şeker ile tatlandırılan, dışı gevrek içi yumuşak bir höşmerim tatlısı türü.
  • Çubuk Agat Taşı: Konsantrik tabakalı (eş eksenli) bantlar içeren, mavi, sarı ya da kahverengimsi kırmızı renklerde olan, çoğunluğu ışınsal çubuksu veya yosunumsu, dentritli kapanımlara sahip olan, değişik renklerde yuvarlak ve ince tabakalardan oluşmuş bir kalsedon ve değerli bir taş türü.
  • Çubuk Turşusu: Çubuk platosunda yetiştirilen ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan salatalık, domates, patlıcan, dolma kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye ve lahana gibi sebzelerden geleneksel yöntemlerle defne yaprağı, dereotu, sarımsak, acı biber, su ve tuz kullanılarak ve oldukça düşük oranda sirke eklenerek yapılan bir turşu türü.
  • Gölbaşı Sevgi Çiçeği: Güneş ışığını farklı açılardan farklı tonlarda yansıtması sebebiyle halk arasında "Yanardöner Çiçeği" veya "Peygamber Çiçeği" olarak da bilinen ve Dünya'da sadece Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişen Türkiye'ye özgü bir çiçek türü.
  • Kalecik Çöreği: Üç kat olarak açılan ve yağlanan hamur katlarının üst üste konması, üzerine ceviz içi ve yenibahar baharatı serpilmesi, spiral şeklinde sarılıp fırında pişirilmesiyle yapılan bir çörek türü.
  • Kalecik Ekmeği: Un, ekşi ve yaş maya karışımı ile yapılan ve sadece taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen yöresel bir ekmek türü.
  • Kalecik Karası Üzümü: Sık salkımlarındaki orta büyüklükteki taneleri siyaha yakın mavi renkli olan, 1-3 çekirdeği ve kendine özgü bir aroması bulunan, Kızılırmak nehrinin oluşturduğu özel mikro-klima sayesinde en kalitelisi Kalecik ilinde yetişen ve çoğunlukla kırmızı şarap üretiminde kullanılan bir üzüm türü.
  • Kahramankazan Kavunu: Dış kabuğu koyu yeşil renkli ve girintili çıkıntılı, toprağa temas eden alt kısmı sarı renkli, şekli oval veya yuvarlak, çekirdek evi küçük, sapı çengel şeklinde ve meyve ağırlığı ortalama 2-4 kilogram olan, kendine has aroması ve kokusu bulunan, uzun süre saklanabilen ve yüksek şeker içeriği ile oldukça tatlı olan bir kavun türü.
  • Kızılcahamam Bazlaması: Buğday unu, yaş maya, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrulup dinlendirilmesi, el ile yuvarlak şekil verilmesi ve sac üzerinde iki yüzünün de pişirilmesiyle yapılan, 25-28 cm çapında, 3-34 cm kalınlığında ve 380-430 g ağırlığında olan ve esnek yumuşak dokusunu uzun süre koruyabilen bazlama türü.
  • Mamak Kutludüğün Ekşi Maya Ekmeği: Ekmeklik buğday unu, tam buğday unu, ekşi ve kuru maya, tuz ve su kullanılarak yapılan, taş zeminli fırınlarda pişirilen dışı sert kabuklu ve içi yumuşak olan bir ekmek türü.
  • Mamak Ravak Yoğurdu: Kendine özgü yöntemlerle işlenen inek sütünün bölgede "ravak mayası" olarak adlandırılan yoğurt mayası ile mayalanmasıyla üretilen kendine has yoğurt tadı ve kokusuna sahip olan sert ve sıkı kıvamlı bir yoğurt türü.
  • Nallıhan İğne Oyası: Meyve, yaprak, çiçekler gibi bitkisel motifler, kelebek gibi figür motifleri, çapkın bıyığı, saray süpürgesi gibi sembolik motifler, sepet, çanta gibi nesnel motifler ve çeşitli geometrik motifler kullanılarak, iğne oyasına sert bir duruş yapısı kazandıran "ip bükme" olarak adlandırılan yöntemle yapılan üç boyutlu bir el işi.
  • Nallıhan Örtmesi: İpek, pamuk veya ipek-pamuk karışımından dokunan, iki uzun kenarında hardal ya da sarı renkli şeritler ve üçgen formda motifler bulunan, baş ile birlikte vücudun üst kısmını kapatacak şekilde kullanılan bir örtü türü.
  • Polatlı Soğanı: Latince tür adı Allium cepa L. olan, çoğunlukla Bonus çeşidi olmak üzere Şampiyon, Medusa, Vuaelta, Karbeyazı soğan çeşitleri kullanılarak üretilen, kabuk rengi açık sarıdan başlayarak bakır kahverengi ve tonlarında ve et rengi beyaz olan, kendine has keskin soğan aroması bulunan ve uzun süre saklanabilen kışlık bir kuru soğan türü.
  • Uzun kayık şekilli Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi
    Şereflikoçhisar tahinli pidesi
    Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi: Özel amaçlı buğday unu, beyaz toz şeker, maya, su ve tuzdan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, üzerine tahin ve margarinden oluşan karışımın sürülüp rulo şeklinde sarılması, biraz dinlendirildikten sonra ince kepek kullanılarak el ile kayık veya yuvarlak şekilde kalın olarak açılması ve üzerine un ve su karışımı sürülerek fırında pişirilmesi suretiyle yapılan pide türü.
  • Anıtkabir: Atatürk'ün eşyalarının sergilendiği müze, milli mücadelemizin anlatıldığı galeriler, Atakürk'ün kitaplarının yer aldığı bir kütüphane ve Atatürk'ün mezar odasından oluşan Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alır.
  • Atakule: Türkiye'nin ilk döner platformlu lokantalarından birine sahip olan ve Ankara'nın görünümüne önemli bir katkı sağlayan 125 metre yüksekliğindeki Atakule 1989 yılında açılmıştır ve Çankaya semtinde yer alır.
  • Hacı Bayram Veli Türbesi ve Camii: Anadolu topraklarında doğup büyüyen bir Türk mutasavvıfı tarafından kurulmuş ilk tarikat olan Bayramiyye'nin piri Hacı Bayrâm-ı Velî Hazretlerinin Türbesi ve adını taşıyan cami Altındağ ilçesi Ulus semtinde yer alır.
  • Kocatepe Camii: 16. yüzyıl Mimar Sinan estetiği ile 20. yüzyıl teknolojisinin bütünleşmesinden oluşan, 4500 m² arazisi ve yaklaşık 90 metrelik dört minaresiyle Ankara'nın en büyük ve en popüler camilerinden biri olan ve 1987'de tamamlanıp ibadete açılan Kocatepe Camii Ankara'nın Çankaya ilçesi Kocatepe semtinde yer alır.

Ayrıca bakınız tüm illerin meşhur şeyleri listesi

( 0 soru/yorum )

Ankara’nın Neyi Meşhurdur, ankaranın nesi meşhur, ankara denince akla ne gelir,

TİFTİK KEÇİSİ — Menşei Orta Asya yaylasıdır. Anadoluya Selçuklular tarafından yayılmıştır. Ankara iklimi ile çok iyi uyuşmuş, Orta Asya keçisinden büsbütün ayrı bir cins meydana gelmiştir. Tiftik, ipek gibi yumuşak ve parlak bir yündür. Senede bir kırpılan kılların uzunluğu 13 santimdir.

ANKARA TAVŞANI — Tiftik keçisi gibi Ankara tavşanı da çok meşhurdur. Tüyü uzun ve parlak, derisi makbuldür.

ANKARA KEDİSİ — Van kedisi cinsindendir. Tüyleri beyaz ve uzun, gözleri iki renklidir. Cok nazlı olur. Avcılık bil-mez. Bir salon süs eşyası gibidir.

ANKARA BALI — Ankara’nın iklimi arıcılığa çok müsait olduğundan, elde edilen bal lezzet, koku ve beyazlık bakımından büyük şöhret sağlamıştır.

ANKARA ARMUDU — İki cinstir. Kış ar-mudu yuvarlak ve sert kabukludur. Kış ortasında yumuşar ve yenecek ha-le gelir. Öteki yumuşak, sulu ve ko-kuludur. Mevsiminde toplanarak yenir.

Editör

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası