kıyıköy ulaşım / Kırklareli Kıyıköy Gezisi: Trakya'nın Şirin Balıkçı Kasabası

Kıyıköy Ulaşım

kıyıköy ulaşım

Kıyıköy Korsan Koyu yürüyüş rotası seneler önce yürüdüğüm ve çok beğendiğim bir rota. Kıyıköy, Pabuç ve Kazan Dereleri’nin arasında kalan, antik çağlardan günümüze her zaman hep bir yerleşim yeri olmuş İstanbul’a km uzaklıkta bir balıkçı kasabası. Kıyıköy Korsan Koyu yürüyüş rotası, bir zamanlar Cenevizli korsanların gemilerini saklamak için kullandıkları koylardan ve  mağaralardan oluşuyor. Yer yer ormanın içinden geçiyoruz. Longoz ormanlarını görüyoruz ve Karadeniz’in hırçın dalgalarını seyredebileceğimiz falezlere çıkıyoruz. Kıyıköy’de başlayan yürüyüşümüz yine Kıyıköy’de  son bulacak ama hiç birimiz yola çıktığımız anda ki halimizde olmayacağız.

Hem yürüyeceğiz, hem fotoğraf çekip harika anılar biriktireceğiz. Bizanslılardan kalma kayalara oyulmuş kiliseyi ziyaret edeceğiz.  Seneler önce yürüdüğüm en güzel rotalardan biri olan Korsan Koyu Kıyıköy parkuruna tekrar gidecek olmanın ve bunu başka insanlarla paylaşacak olmanın heyecanı şimdiden beni sarmış durumda. İlk rehberlik deneyimime kesinlikle burasıyla başlamalıydım.

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın. Daha çok fotoğraf ve hap bilgiler için;

İnstagram:nerdesinbahar

Kıyıköy&#;e Nasıl Gidilir? Korsan Koyu&#;na Nasıl Gidilir?

İstanbul Doğa ile gerçekleşen ilk rehberlik deneyimim için Kıyıköy Korsan Koyu’nu seçiyorum. Sabah erkenden aracımız bizi bineceğimiz duraklardan topluyor. Kendi aracınızla gidecekseniz Çatalca üzerinden ulaşabilirsiniz. Navigasyon tabi ki sağlıklı çalışıyor. Mecidiyeköy &#; Kıyıköy arası yaklaşık saat sürüyor. Evden çıkışınızı buna göre hesaplayabilirsiniz.

Şehir dışına çıktığımız anda da kendimize kahvaltı edebileceğimiz bir yer buluyoruz. Hafif bir kahvaltı sonrası şirin, sakin balıkçı kasabası Kıyıköy’deyiz. Bu mevsim sakin tabi. Yaz aylarında kalabalıktan nasibini fazlasıyla alıyor. Kıyıköy Korsan Koyu her trekking grubunun yürüdüğü bir rota değil. Sevmemin sebeplerinden birisi de bu zaten. Klasik rotaların dışında.

Yürüyüşe başlamadan arkadaşım Çilem bize vücudumuzu açabilmemiz için hareketler yaptırıyor. Bence vücudu ısıtmadan yürüyüşe başlamak adeleler için pek iyi olmuyor. İlk yürüyüşe başladığımda hep zorlanırım ısınmazsam. Süleyman hocam önce biz arkada keyifli rotamıza başlıyoruz. İlk yürüyüş dere kenarından, manzaraların suya yansımalarını izlemek ve fotoğralamakla geçiyor.

Kıyıköy Mağara

Yolumuzun üstünde göreceğimiz bir mağara var. Mağaranın ağzına ulaşabilmek için biraz tırmanmak gerekiyor. Yerdeki toprak ıslak ve kaygan olunca bir yerde ip açıyorum. Siz de yanınızda birkaç metrelik bir ip taşırsanız faydası olabilir. İki ucu açık bir mağara burası. İlk ana girişi kocaman arkada ki çıkışsa eğilerek geçilebilecek yükseklikte.

Burayı ilk yürüdüğümde mağaranın bir ucundan girip diğer ucundan çıkarak devam etmiştik yola ancak mağaradan geçip diğer tarafa ulaştığım da çok uzun zamandır o yolun yürünmediğini görüyorum. Wikiloc kayıtlarında da geri dönüp yürümemiz gerektiğini görünce, Süleyman Hocamla konuşup grubu zorlamamak gerektiğine karar veriyoruz ve geldiğimiz yerden iniyoruz.

İşte burada ip daha çok faydalı oluyor. Daha önceki doğa yürüyüşlerimden alışkanlıkla çakı, çakmak, düdük olmadan çıkmazdım. Şimdi buna bir de ip ekleniyor. Uzun zamandır yürünmemiş bu parkur demiştim ya hakikaten çoğu yerde makasla yol açarak ilerliyoruz. Dikenlere takılıp kalmamak mümkün değil yoksa. Ben hep saçımdan yakalanırım o dikenlere zaten.

Çok sık ormanın içine de dalıyoruz, patika yollardan da geçiyoruz. Normalde 12 km&#;ye yakın bir yürüyüş rotası burası. Biz belli bir yerden sonra ikinci mağaraya gitmek için dere yatağına inince biraz pakuru kısaltmış olduk. İndiğimiz dere yatağı mevsim itibariyle yer yer suluydu. Makasla yine yol açmamız gerekiyor ve o yol bizi meşhur Korsan Koyu’na çıkarıyor.

Kıyıköy Korsan Koyu

Korsan Koyu’na akan dereyi yürümüş olduk yani. Hava mevsime göre öyle sıcak, deniz öyle sakin ki… Yüzmek istiyoruz ama ne şort ne mayo hiçbir şey yok. Aksi gibi yedek kıyafetlerimi de araçta bırakmışım ama arkadaşım Çilem’in yanında yedek pantolon olduğunu öğrendiğim an kendimi elbiselerimle suya atıyorum. Süleyman Hocam çoktan atlamıştı zaten. Kısmette Korsan Koyu’n da yüzmek de varmış. Yürüyüş sonrası harika bir mola oluyor bu. Biraz kuruduktan sonra Korsan Koyu’nu tepeden görebilmek için asıl yürümemiz gereken tarafa doğru geri tırmanıyoruz. Manzara hakikaten enfes.

Normalde daha uzun bir yürüyüş rotasıyla minik bir longoz ormanını da geçerek, falezlerden yürüyerek Korsan Koyu’na ulaşmamız gerekiyordu. Manzarayı gördükten, fotoğraflarımızı çektikten sonra saati de göz önüne alarak dönüşe geçiyoruz. Uzun parkuru bir başka zaman yürümemiz gerekecek. Geri kalan yol da çok eğlenceli ve güzel bence. Müthiş dinlendirici deniz manzarasını sağımıza alıp, labirent gibi koridorlar oluşturmuş ağaçlı patika yollardan yürüyoruz.

Ağaçlardan oluşan bu tünel gibi patikalardan yer yer çıktığımız yemyeşil alanlardan denizi seyrediyoruz yine. Dere, mağara, orman, longoz ormanı, deniz, ağaçlı tünelli patikalardan sonra bu seferde Kıyıköy’ün plajına iniyoruz. Plajın ardında bembeyaz kayalar yükseliyor. Bu sahilden bir sürü deniz kabuğu seafoodplus.infode yürüyüdüğünüz yollardan geri dönmezsiniz. Hep ilerlersiniz ama burasının yürüyüş parkuru kocaman bir halka gibi ama sadece başladığınız ve bitirdiğiniz nokta aynı.

Kıyıköy Ayanikola Manastırı Nerede?

Yürüyüşümüz keyifli bittiğinde artık bizde yorulmuş ve açıkmış durumdayız ama yemeğe geçmeden önce son bir yer daha görmeliyiz. Bizanslılardan kalma kayaya oyulmuş Ayanikola Manastırı var burada. Orayı görmeye gidiyoruz. Kıyıköy’ün içinden yürüyerek de gidebilirsiniz. Biz kalabalık ve yorgun olduğumuz için araçla devam ediyoruz. Aracınızı bırakabileceğiniz otoparkı mevcut. Ne kilise girişi ne de otopark ücretli değil. Sadece o kilisenin bakımını, temizliğini 40 yıldır gönüllü olarak yapan Hamdi Kaya’ya bağış yapabilirsiniz.

Bağış dediysem 50 lira lira değil tabi ki. Ayanikola Manastırı dünyanın  en eski taş oyma manastırlarından birisiymiş. 6. Justien tarafından M.S yılları arasında yapılmış manastırın Yüzyıla kadar ahşap kısımları da bulunuyormuş ama günümüze tabi ki o bölümler kalmamış. Manastırın zemin katı kilise alt katı ise ayazma olarak kullanılmış. İçinde hala su olduğunu gördüm ben. Ayrıca keşişlerin dinlenme odaları (onlar hücre diyor) bulunuyor.

Kıyıköy’de ki yürüyüşü bitirmenin en güzel tarafıdır bir balık restoranına çökmek. Yediğimiz yeri pek de tavsiye etmek istemediğimden siz kafanıza göre istediğiniz bir tanesinde şansını deneyin. Hatta yorumlara tavsiye bırakırsanız yazıya ekleyebilirim. Mırlan denilen bir balığı çok fazla önerdiler. Mırlan menü, salata ve fırında helva dahil 55 liraydı. İstavrit menü de 35 lira. Mırlan balığını görmek istedim. En sonunda buzlu halini görebildim ama oraya da başka yerden geliyormuş. Kıyıköy&#;e has bir balık değilmiş yani. Balık seven biri olarak beğendim mi? Olmasa da olur

İnstagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın 😉  nerdesinbahar

Diğer Treking yazılarımı okumak için şuraya tıklayabilisiniz. 

Bahar Gündoğdu

&#;de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi.   yılından beri Hürriyet Seyahat&#;te gezgin yazar, &#;den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?

Paylaşmak güzeldir!

0shares

Kıyıköy nerede, nasıl gidilir? Trakya Kıyıköy'de gezilecek yerler

Kıyıköy nerede, nasıl gidilir? Trakya Kıyıköy&#;de gezilecek yerler

Kıyıköy, Trakya'da Karadeniz sahilinde yer alan bir Kırklareli'nin bir ilçesidir. Türkiye'nin Karadeniz'de başladığı sondaj çalışmaları ile birlikte Kıyıköy herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Balıkçı tekneleriyle minik bir sahil kasabası olan Kıyıköy hangi ilde? Detaylar haberimizde

Kırklareli'ne bağlı olan Kıyıköy, iki dere arasında yer alan köylerden birisi ve yılında belediye oldu. yılı nüfus sayımına göre ise toplamda bin kişi yaşamını sürdürüyor. Kıyıköy bilinen en eski adı pırıltılı kutsal yer anlamına gelen 'Salmydesoss'tur. Vide ilçesine bağlı olan kasaba, ilçe merkezine 36 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Pabuçdere ve Kazandere dereleri de bu kasabadan Karadeniz'e dökülüyor. İşte Kıyıköy hakkında merak edilenler:

KIYIKÖY NEREDE?

Eski bir Rum balıkçı kasabası olan ve Kazan Dere ile Pabuç Dere’nin ortasında kurulmuş olan Kıyıköy doğal güzellikleriyle son dönemlerde turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Minik bir balıkçı kasabası olan Kıyıköy, yazın plajları, kışın huzurlu atmosferiyle harika zaman geçirmenizi sağlıyor.

Ayrıca Kıyıköy’ün ziyaretçilerine sunduğu güzellikler arasında Osmanlı döneminde çoğunluk olarak Rum nüfusunun yaşadığı bu Kıyıköy kasabasında eski Rum evlerinin günümüze kadar ayakta kalmış olan kısmını görmek mümkün. Kıyıköy, İstanbul'a uzaklıkta bulunur.

KIYIKÖY TARİHİ

Kırklareli ili, Vize ilçesine bağlı Kıyıköy'ün sınırları içinde bulunan Kastro (Çamlıkoy) Körfezi Tabiatı Koruma Alanı ise, hektarlık bir alan üzerinde yayılmış bulunmaktadır. Ancak, bu Körfez'in batısı Kırklareli'ne dâhil iken, ortası Tekirdağ ve doğusu da İstanbul sınırları içinde kalmaktadır. Ayrıca, Karyalılarca kurulduğu kabul edilen Kıyıköy'ün antik çağdaki adı Salmydessos'tur. Türk Akımı adlı Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz altından aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin kıyıya çıkışı burada olması planlanıyor. Kasabada; 1 şeriat mahkemesi, dökümhane, hükûmet dairesi, telgrafhane, belediye, gümrük, I. Sultan Selim’in yaptırdığı bir cami ile başka bir cami ve mescit bulunuyor.

Sevcan Orhan&#;ın makyajsız paylaşımı sosyal medyayı salladı! Sevcan Orhan kimdir?

İLİŞKİLİ HABER

Sevcan Orhan'ın makyajsız paylaşımı sosyal medyayı salladı! Sevcan Orhan kimdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan&#;ın &#;müjde&#; açıklamasına Murat Kekilli&#;den destek paylaşımı!

İLİŞKİLİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'müjde' açıklamasına Murat Kekilli'den destek paylaşımı!Dünyanın en kullanışlı çatısı!

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en kullanışlı çatısı!

Kıyıköy Vize, Beylikduzu, nerede, Otobüs veya Minibüs / Dolmuş ile nasıl gidilir?

Beylikduzu şehrinde Kıyıköy Vize konumuna Toplu Taşıma

Beylikduzu, Türkiye'deki Kıyıköy Vize adresine nasıl gidebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Moovit, en yakın toplu taşıma durağından adım adım yol tarifi ile Kıyıköy Vize adresine ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olur.

Moovit, şehrinizde gezmenize yardımcı olacak ücretsiz haritalar ve canlı yol tarifleri sağlar. Saatleri, güzergahları, hareket saatlerini görüntüleyin ve gerçek zamanlı olarak Kıyıköy Vize adresine ne kadar sürede ulaşabileceğinizi öğrenin.

Kıyıköy Vize için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Beylicium; Çamlik - Beylikdüzü Yönü; Beylikdüzü Belediyesi; Büyükşehir Konutlar - Avcilar Yönü; B Kısmı / Avcılar Yönü; Büyükşehir Konutlar - Büyükçekmece Yönü; Cadde - Esenyurt Yönü.

OtobüsBA34BZ34G

Sizi daha erken zamanda ulaştırabilecek başka güzergah olup olmadığını görmek ister misiniz? Moovit alternatif rotalar veya saatler bulmanıza yardımcı olur. Moovit Uygulamasından veya Web Sitesinden kolayca Kıyıköy Vize için yol tarifi alın.

Kıyıköy Vize adresine en kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyoruz, bu nedenle Beylikduzu konumundaki kullanıcılar dahil milyondan fazla kullanıcı, toplu taşıma için en iyi uygulama olarak Moovit'e güveniyor. Ayrıca otobüs uygulaması veya tren uygulaması indirmenize gerek yoktur. Moovit, en doğru otobüsü veya metro saatlerini bulmanıza yardımcı olan tüm toplu taşıma araçlarının bir arada olduğu ulaşım uygulamanızdır.

Kıyıköy Vize için Otobüs ve Minibüs / Dolmuş fiyatları, ve tüm yolculuk ücreti hakkında bilgi için lütfen Moovit uygulamasını kontrol edin.

Havaalanı, hastane, stadyum, market, alışveriş merkezi, kafe, okul, kolej ve üniversite gibi popüler yerlere gitmek için uygulamayı kullan.

Konum: Beylikduzu, İstanbul

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir