nar ekşisi faydaları ve zararları / Nar Ekşisinin Faydaları, Kalori ve Besin Değeri, Zayıflatır Mı? - Nefis Yemek Tarifleri

Nar Ekşisi Faydaları Ve Zararları

nar ekşisi faydaları ve zararları

Nar Ekşisi Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nar Ekşisi Az Bilinen Faydaları

Nar ekşisi lezzetiyle; salata ve yemekleri lezzet katarken aynı zamanda oldukça faydalı olması ile da bilinmektedir. Nar sağlık açısından oldukça önemli meyvelerden biridir. Nar özellikle birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu sebeple nar kadar nar ekşisi de saymakla bitmeyecek kadar çok fazla faydaya sahiptir.

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

- Nar ekşisi bağışıklığı güçlendirir. Nar özellikle kış aylarında tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Kış aylarında tüketilmesi vücut direncinin artmasını sağlar. Kış aylarında soğuktan dolayı düşen bağışıklık direnci nar sayesinde yükseltilebilir. Bu konuda nar ekşisi de en az nar kadar etkili olan ve bağışıklık sistemi koruyan bir besindir.
- Kalbi korur. Nar ekşisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de kalp sağlığını korumasıdır. Bu sebeple nar ekşisi tüketimi kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Nar ekşisi özellikle kalp damar tıkanıklığını önlemesiyle bilinmektedir.
- Kolesterolü dengeler. Vücutta kan şekerini oranını azaltan nar ekşisi bu özelliği ile kolesterolü dengelediği de bilinmektedir.
- Diş ve dişeti sağlığını korur. Özellikle dişler ve dişeti sorunları birçok kişi tarafından yaşanan sorunlardandır. Nar ekşisi doğal ilaç görevi görerek diş ve dişeti problemlerine karşı da yardımcı olmaktadır.
- Nar ekşisinin bilinen genel faydaları bunlardır. Bu faydaların yanı sıra nar ekşisinin az bilinen ama çok faydalı özellikleri de bulunmaktadır.

Nar Ekşisinin Az Bilinen Faydaları Nelerdir?

- Nar ekşisi enfeksiyonları iyileştirmesi yönüyle de oldukça önemli bir besindir. Nar ekşisinin enfeksiyonlara karşı vücudun direncini de artırdığı da bilinmektedir.
- Kronik yorgunluğa iyi gelir. Kronik yorgunluk özellikle hiç bitmeyen sürekli kişinin kendini yorgun hissetme halidir. Bu sebeple nar ekşisinin kronik yorgunluğa iyi geldiği de bilinmektedir.
- Vücuttan toksinleri atma görevi vardır. Nar ekşisi idrar söktürücü özelliği ile vücuttan toksinleri temizler. Böylece kişi daha sağlıklı bir vücuda sahip olur.
- Bağırsak parazitlerini tedavi eder. Daha çok yaz aylarında bağırsak parazitleri kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Nar ekşisi vücutta bulunan parazitlerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda vücutta iyi bakterilerin çoğalmasını sağlayarak, bağırsak florasını düzenler.
- İshal tedavisinde kullanılır. Nar ekşisi ishal sebebi vücudun su kaybını önleyerek ishalin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
- Düzenli kullanılması ile cilt lekeleri sorunu ortadan kaldırır. Nar ekşisinin düzenli olarak tüketilmesi ciltte görülen sivilce sorunun çözümü konusunda oldukça etkilidir.
- Basur için kullanır. Makat bölgesinde ortaya çıkan basur kişileri oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Nar ekşisinin az bilinen faydalarından bir tanesi de basur için tedavi edici bir özelliği bulunmasıdır.
- Romatizma ağrılarını azaltma özelliği bulunmaktadır. Nar ekşisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de özellikli Romatizma ağrıları çeken kişiler için ağrıları azaltma özelliğinin bulunmasıdır. Böylece kişiler daha rahat bir süreç geçirebilir.
- Tatlı nar suyu kişilerde zaman zaman oluşan ses kısıklığına iyi gelmektedir. Bu sebeple ses kısıklığı bulunan kişiler nar ekşisi tükettiklerinde kısa süre içinde ses kısıklığının ortadan kalkacağı görülmektedir.

Nar Ve Nar Ekşisi Tüketimi Nasıl Yapılmalıdır?

Nar tüketilmesi oldukça yararlı bir meyvedir. Bu sebeple birçok farklı formda nar tüketimi gerçekleşmektedir. Nar tedavi edici meyveler arasında görülmektedir. Narın kök, gövde, dal, kabuk ve meyvesi tıbbi tedavi edici olarak kullanılır. Tedavi edici ilaç panzehir ve çeşitli karışımlardan ve merhemlerin yapımında nardan yararlanır.

Nar birçok sektörde kullanılabilen bir meyvedir. Böylece nar kullanımı sayesinde nar ekşisi de üretilmekte özellikle salata ve yemeklerde kullanılabilmektedir.

Tatlı Nar midede çabuk çözülebilen bir meyvedir. Bu sebeple de sindirimi oldukça kolay olan bir meyvedir. Ancak fazla tüketildiğinde midede şişkinlik meydana getirir. Bu sebeple nar, nar ekşisi ve nar suyu gibi ürünlerin tüketim oranına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde vücuda yarardan çok zarar vereceği için kişilerde rahatsız edici durumlara neden olabilir.

Nar ekşisinin faydaları ve zararları

avg. rating (86% score) - 1 vote

Nar ekşisinin faydaları ve diyabet hastalığına olan etkisi&#;

Nar ekşisinin lezzetine aşık olanlardan ve vazgeçemeyenlerden misiniz? Eğer diyabet hastasıysanız nar ekşisini hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Çünkü diyabet nar ekşisini hiç sevmiyor.

Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane diyerek sevdiğimiz, ev ve ofis aksesuarlarında bereket getirdiğine inandığımız, kimi zaman suyunu içip kimi zaman soğuk kış akşamlarında tv karşısında vazgeçemediğimiz; kanser önleyici, bağışıklık güçlendirici, kalp damar koruyucu, fazla kaçırdığınızda kabızlığa sebep olabilen meyve nar&#; Bundan üretilen nar ekşisi ise salata soslarının vazgeçilmezi. Peki marketlerden, pazarlardan aldığımız nar ekşisi, ne kadar gerçek? Uzman Diyetisyen Işın Sayın nar ekşisi sevenleri uyardı. ”Özellikle diyabete yatkınlığınız varsa ve diyabetikseniz, şeker isteğini uyaran nar ekşisinden uzak durun.”

”Esasen, lifli ve fruktoz, glukoz içeren bir meyve olan nar, nar ekşisine dönüşürken hava ile temas eder, antioksidan özelliğin bir kısmını kaybeder. Aslında ekşi nardan elde edilen ve çok şeker tadı almadığımız bir üründür. Piyasada satılan 2 tip nar ürünü var: Nar ekşisi ve nar ekşili sos&#; Nar ekşili sosta, nar ekşisi ve glukoz şurubu bulunur ki; bu da tatlı tadı artırır. Gerçek nar ekşisi ise direk kaşıkla tüketilmesi çok zor derecede ekşidir.” diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın ”Diyabeti, insulin direnci, hipoglisemisi, reaktif hipoglisemisi, bozulmuş açlık glukozu olan hastalarda, diyet tedavisi uygularken, nar ekşisinin başarıyı sabote ettiğini söylemeliyim. İştahı ve özellikle de tatlı tada duyulan isteği uyarmaktadır. Zaten ne kadar koyuyoruz ki içine&#;’ demeyin; Tip I Diyabetli hastada (iğneyle insulin hormonu alan) kan şekerinin nasıl fırladığına inanamazsınız. Aynı sorun diğer bahsi geçen hastalar için de geçerlidir. Genetik olarak obezite, kalp damar hastalıkları, diyabete yatkınlığı olan, metabolik sendromu olan hastalarda kullanımını önermiyorum.” şeklinde konuştu.

Peki nar ekşisinin faydaları nelerdir ve nasıl saklanmalı?

Nar ekşisinin faydaları ve zararları

Nar ekşisinin faydaları ve zararları

Nar ekşisini ışık almayan yerde saklayın…

Diyetisyen Sayın ”Nar ekşisinin gerçekten ekşi nardan elde edildiğine emin olduğunuz durumda, tazeyken kullanın. Işık, almayan yerde saklayın. Kapağını çok iyi kapatın. Mümkünse az miktarlarda minik sağlam kapaklı kavanozlarda muhafaza edin. Böylece havayla temas süresi dolduğunda ürün bitmiş olacak ve yeni kavanoza geçebileceksiniz. Dışarıda yemek yerken ise; nar ekşisinin yerine balzamik sirke ekşi tat için daha güvenli ve sağlıklı bir tercih olacaktır.” dedi.

İşte nar ekşisinin faydaları&#;

Nar ekşisinin faydaları şu şekilde&#;

-Bağırsak parazitlerine karşı yok edici etkisi vardır.
-Ciltte iyi gelir ve cildi enfeksiyonlara karşı korur.
-Kalbi korur
-Tansiyonu dengeler
-Bağışıklık sitemini kuvvetlendirir
-Kellik tedavisinde kullanılır
-İdrar söktürücü özelliği vardır.
-Diş eti kanamalarına karşı etkilidir.
-Göz kaşıntılarına iyi gelir.

 

Narın Faydaları Nelerdir? Narın Zararları Nelerdir?

İçindekiler

Nar hangi vitaminleri ve mineralleri içerir?

Narın çiçeğinde, yaprağında, meyvesinde, çekirdeğinde ve kabuğunda yüksek miktarda;

  • Antioksidan
  • Fenolik bileşenler
  • C vitamini bulunmaktadır.

Narın içeriğindeki bu maddelerin insan sağlığı üzerine olumlu etkilerinin ortaya konulması ve fonksiyonel gıdalar grubuna alınmasından sonra narın önemi giderek artmıştır.

Narın bileşimi;

  • Çeşidine
  • Yetiştirme koşullarına
  • Olgunluk durumuna
  • Depolanmasına bağlı olarak değişmektedir.

Narın tüketilen kısmı;

  • Asit
  • Şeker
  • Vitamin
  • Polisakkaritler
  • Polifenoller (Bitkilere renk veren doğal bileşikler)
  • Mineraller içermektedir.

Nar özlerinin muazzam bir; 

  • Antidiyabetik (Kan şekeri düzeyini kontrol edici)
  • Antienflamatuvar (İltihap ve ödem önleyici)
  • Antioksidan (Hücre hasarını önleyici) etkisi bulunmaktadır.

Farklı nar özlerinden, kabuğu, kökü, suyunu içeren ve özellikle kurutulmuş kabuklarından üretilen ilaçların birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını bilinmektedir.

Nar:

  • Linoleik asit (Cilt bariyerini güçlendirmeye destek olur.)
  • Punik asit (Derinin nemlenmesine ve nem kaybını önlemeye katkı sunar.)
  • Palmitik asit (Bağışıklık güçlendirici, iltihaba, mide ve bağırsak ülserlerine karşı etkisi vardır.)
  • Stearik asit bakımından oldukça zengindir.

Nar suyu;

Zengin bir antioksidan kaynağıdır. C ve E vitamini, Koenzim Q10 içermektedir.

  • Fruktoz
  • Glukoz
  • Pektin
  • Sitrik asit
  • Malik asit
  • Fenolikler
  • Flavonoidler gibi biyoaktif bileşikler yer almaktadır.

Nar; içeriğindeki flavanoid ve antosiyanin miktarına bağlı olarak yeşil çayın üç katı oranında antioksidana sahiptir. Ayrıca yabanmersini ve portakaldan daha yüksek oranda antioksidan içermektedir.

Narın faydaları nelerdir?

  • Nar, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. C vitamini, her türlü enfeksiyona karşı savaşır, hücrelerde hasar oluşumunu engelleyerek tüm kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir. Tek bir nardan yapılan nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar.
  • Lif oranı yüksek olan nar, uzun süre tokluk hissi verir. Bu nedenle diyetlerde nar tüketimine yer verilir.
  • Nar; kalp, diyabet ve enfeksiyon hastalıklarına karşı fayda sağlayabilir.

Narın çok sayıda hastalık üzerinde tedavi edici etkisi araştırılmaktadır. Bu hastalıklar şöyle sıralanabilir:

  • Amfizem (Bir çeşit akciğer hastalığı)
  • Akut solunum sıkıntısı sendromu
  • Ateroskleroz (Damar sertliği)
  • Reperfüzyon hasarı
  • Malignite (Kötü huylu tümör)
  • Romatoid (İltihaplı romatizma)

Nar kalbe iyi gelir mi?

Nar suyu tüketiminin, LDL (kötü kolesterol) alımını azalttığı ve HDL (iyi kolesterol) aktivitesini artırdığı belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda nar suyunun kolesterol birikiminin ve damarlarda plak oluşturucu köpük hücre oluşumunun azalmasına yardımcı olduğu belirtilmiştir. Nar suyunun damar sertliğini önlediği şeklindeki görüşler de güçlenmektedir.

Nar enfeksiyona iyi gelir mi?

Bazı araştırmalarda narın, antinflamatuvar (iltihap önleyici) olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Ayrıca nar kabuğunun iltihap ve alerjilerin yayılmasını önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Nar, içerdiği polifenoller sebebiyle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Nar şeker (diyabet) hastalığına iyi gelir mi?

Diyabetik bireylerde kan şekerinin uzun süre yüksek kalması ateroskleroz (damar setliği) oluşumuna neden olmaktadır. Nar meyvesinin diyabete etkisi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Hastaların nar suyu tüketimiyle serum glukoz, kolesterol ve trigliserit seviyeleri etkilenmemiştir. Serum lipid peroksit seviyelerinde önemli azalma görülmüştür.

Nar özellikle tip 2 diyabeti etkileyen anahtar mekanizmalardan hücre fonksiyon kaybı ile hücre ölümüne neden olan zincirleme reaksiyon sürecini azaltmaktır. Ayrıca narın içinde bulunan kıymetli bileşenler vücutta insülin üretimini artırarak, kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olur.

Narın güneşin zararlı etkilerine karşı koruyuculuğu var mıdır?

Narı mevsiminde tüketmek, vücutta yer alan ve güneş yanıklarına neden olan serbest radikallerin durdurulmasında oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra narda bulunan antioksidanlar cilt tümörlerini engeller.

Narın zararları nelerdir?

Nar ve nar suyu çok faydalı olsa da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Narın zararları şunlardır:

  • Mide rahatsızlığı olan kişilerde ağrıya neden olabilir,
  • Gaz ve şişkinlik hissi yaratır.
  • Nar ekstresi hamile kadınlarda uterus (rahim) kasılmasına yol açabilir.
  • Gastrointestinal (sindirim) sistemde diyare (ishal) gibi bağırsak problemlerine neden olabilir.
  • Narın, alerjik etki yaratabileceği unutulmamalıdır. Bu alerjilerin belirtileri kaşıntı, şişme, boğazda tahriş, mide ağrısı ve kurdeşendir. Ciddi durumlarda, nefes darlığı, boğaz ve dil şişmesi, hatta anafilaktik (hayati tehlike yaratan) şok yaşanabilir.
  • Ayrıca, narın kullanılan ilaçlarla bir etkileşimi olabilir. İlaç kullanılıyorsa hangi meyve ve sebzelerin tüketilip tüketilemeyeceği mutlaka hekime sorulmalıdır.

Tüm besin maddelerinde olduğu gibi nar veya nar suyunun da tek başına hastalıkların tedavisini sağlamayacağı unutulmamalıdır.

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan nar ekşisi, narın suyunun uzun süre fermantasyona uğratılmasıyla elde ediliyor. Piyasada satılan nar ekşilerinin içeriğinde ne yazık ki nar dışına birçok katkı bulunuyor. Kanserden şekere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarabilen hazır nar ekşisi kullananların oldukça dikkat etmesi gerek.

NAR EKŞİSİ YASAKLANDI

Piyasada nar ekşisi adı altında satılan nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünlerin sağlığa verdiği ciddi tehditler sebebiyle satışı durdurulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında herhangi bir bileşeni eklenemeyecek.

DOĞAL OLMAYAN NAR EKŞİSİ SOSUNUN MİDEYE ZARARLARI

İçinde bulunan birçok kimyasal kanseri tetikleyebilir.

Fruktoz, glikoz gibi nişasta bazlı şeker içeriği diyabet hastaları için oldukça tehlikelidir.

İçeriğinde nar dışında bulunan; glikoz şurubu, nar suyu konsantresi, asitlik düzenleyici sitrik asit, su, renklendirici karamel, koruyucu sodyum benzoat gibi kimyasallar kimya laboratuvarını aratmıyor. Bu yüzünden mide yanması ve mide asitliğinin bozulması gibi durumlarla sık sık karşılaşılabilir.

NAR EKŞİSİ FAYDALARI

Piyasada raflarda yerini alan nar ekşisi dışında organik olarak temin edilen veya kendi imkanlarımızla yapılan nar ekşisinin içeriğinde sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi bulunulur. Bu doğal nar ekşilerinin vücuda sağladığı pek çok yarar da mevcuttur. Faydalarını şöyle sıralamak gerekirse;

  • Prostat kanser hücrelerinin büyümesini önler.

  • Kan basıncını azaltıp tansiyon düşürmeye yardımcı olur.

  • Şeker hastalığına karşı insülin direncini azaltır.

  • Bağırsakların iltihap seviyesini düşürerek sindirim sistemine yardımcıdır.

  • Antioksidan içeriği sayesinde hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

  • Osteoartrit, romatoid artrit, osteoporoz ve artrit kemik hastalıkları önler.

  • Arterlerin büyüyüp kalınlaşmasını önleyerek kan akışını iyileştiren nar ekşisi; C, E ve K vitamin içeriği ile vücuda güç de verir.

  • Cilt bariyeri üzerindeki yeri oldukça önemli olan kolajen ve elastik üretimini artırdığı için cildin sıkılaşmasını sağlar ve kırışıklıkları azaltır.

  • Doğurganlığa fayda sağlamaktadır.

  • Spor yapanlara da dayanıklılık vermesi nedeniyle performans artırıcı olarak görülebilir.

Beyzanur Öseafoodplus.info - SEO Editör

Haber 7 - Beyzanur Özbostan

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir