atatürk ün müziğe verdiği önem nedir / Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem | Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk Ün Müziğe Verdiği Önem Nedir

atatürk ün müziğe verdiği önem nedir

Atatürk&#;ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk&#;ün müziğe verdiği önem, onun;  &#;Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.&#;  sözünde vurgulanır. Sanatın en yaygın türlerinden olan müzik, ülkelerin kültürel tanıtımı açısından önemlidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk;  resim, heykel, müzik ve edebiyatla çok yakından ilgilenmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sanatsal faaliyetlere büyük önem verilmiştir.
Atatürk’ ün sanatla, sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunu gösterir. Tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzikle ilgili düşüncelerini; TBMM’nde ki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. 
“Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır. Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür” diyen Atatürk, sanatın Türk milletinin yeniden yapılanma sürecinde milli kültürünün oluşmasında sanatın büyük önemini vurgulamıştır.

Atatürk&#;ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk, resim, heykel, şiir ve edebiyat gibi müzikle de yakından ilgilenmiştir. Okunan şarkılara eşlik etmiş, zeybek oynamıştır. Bazı Rumeli türküleri onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır. Askeri ataşe olarak görev yaptığı sırada Sofya’da çok sesli müziğe ilgi duymuştur.  Bu dönemde klasik müzik konserleri ve operalara giderek müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra da bu müzik türlerinin sevilmesi ve kültürümüzde yer alması için çalışmıştır.

Atatürk&#;e göre müzik, insanlığın ortak dilidir:
‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten var olamaz. Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir. Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

Atatürk bir yandan dünya müzik türlerini milletine sevdirmeye çalışmış ancak Türk Musikisinin yeri  onun için her farklıydı.Günlük hayatında mutlaka Türk musikine de yer vermiş ve türküleri mutlaka her gün dinlemiştir. ‘’Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir.’’ Diyerek Türk musikisine verdiği önemi ifade etmiştir.
Atatürk&#;e göre türküler, hayatın bir yansımasıdır. Müzik, neşe ve hüzün ile hayatı bir bütün olarak içermektedir. Bu nedenle de müziğin hayatın ta kendisi olduğunu söylemiştir.
Safiye Ayla, Selahattin Pınar, Müzeyyen Senar, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Afitap, Münir Nurettin Selçuk, Yesari Asım Arsoy, Mustafa Nafiz Mustafa Kemal Atatürk’ün özellikle dinlediği kişilerdir.
Atatürk için Rumeli türkülerinin ayrı bir yeri vardı. Dinlerken derin bir hüzne kapılır, sıla duygusu ile eskiye özlem duyar gözleri dolardı. Dinlemekten zevk aldığı şarkılarda ve türkülerde yeri geldiğinde sanatçıya eşlik ederdi. Atatürk tam bir musiki ve sanat aşığıydı. Her tarz müzik dinlerdi fakat ;’’Aman Beyim,Çeşmesinin Üstüne,Gözlerim Arıyor Seni Her Yerde,Ayrılamam Ölsem Bile,Tam Üç Sene,Gönül Durmaz Su Gibi Çağlar,Bahçenizde Sümbül Olsam Sevdiğiniz Bir Gül Olsam,Etme Beyhude Figan Vazgeç Gönül,Çiçekten Nağmeden Bir Deste Bağlar,Aşkınla Yanan Gönlüme,Bir Yer Ki Sabah Olmayacaktır,Delisin Deli Gönlüm,Yanık Ömer,Sabah Yıllardan Beri,Sarı Zeybek’’ en çok dinlediği şarkılar arasındaydı.

  • Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. (14 Ekim İzmir Kız Öğretmen Okulu)
  • Millet, ince duygulan, düşünceleri anlatan, yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir gün önce, genel son musiki kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu sayede, Türk milli musikisi yükselebilir, evrensel musikide yerini alabilir.

Kaynak:
funduszeue.info

Atatürk’ün güzel sanatlar içinde müziğe verdiği önem

Soru : Yapmış olduğunuz araştırma sonunda, Atatürk’ün güzel sanatlar içinde müziğe verdiği önemi kısaca yazınız.

Diğer sanat dallarında olduğu gibi Atatürk müziğe de çok önem vermiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk müziği ile birlikte klasik müzik ve operanın da sevilmesini istemiş, bunun için opera ve klasik müzik konserlerine giderek halka örnek olmaya çalışmıştır.

Günlük hayatında türkü ve şarkılarla iç içe olan Atatürk, müziğin hayatın bir parçası olduğunu düşünmüştür. Dinlediği şarkı ve türkülere zaman zaman kendisi de eşlik etmiştir. Müziği insanlığın ortak dili olarak görmüştür. Mustafa Kemal Atatürk müzik hakkındaki görüşlerini şu şekilde dile getirmiştir:

‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten var olamaz. Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir. Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Atatürk’ ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk’ ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır:

"Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Atatürk’ün Müzik Anlayışı

İnsanlığın ortak dili olarak müzik, yine insanlığın ortak mirası olan uygarlık yolundaki konum ve katkıların da göstergesidir.

Atatürk; müziği, ulusların kültürel kimliğinin kazanılması, korunması, tanıtımı ve kuşaklara aktarılmasında en etkin unsurların başında görüyordu.

Büyük Atatürk, Türk müziği politikasının sağlam temellere dayandırılması için temel ilkeleri tespit ediyor, Türk milletinin güçlü bir müzik potansiyeline sahip olduğunu bilerek, bu müziğin layık olduğu biçimde, çağdaş medeniyet kurallarına göre geliştirilmesini istiyor, Türk gençliğine ve sanatına yeni ufuklar açıyordu. Sanatta ve kültürde köklü bir geçmişe sahip olan Türk milletinin lâyık olduğu seviyeye ulaşması, onun temel emeli ve idealiydi.

Milli ve yerel duygularla harmanlanmış ifadeler evrensel boyut kazanmalı, ulusal müziğimiz aynı zamanda yalnız ülke içinde değil, uluslararası alanlarda da seslendirilebilir olmalıydı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası