taharetlenirken kan gelmesi / Makattan Kan Gelmesi – Prof. Dr Ahmet DOBRUCALI

Taharetlenirken Kan Gelmesi

taharetlenirken kan gelmesi

Vajinadan Kan Gelmesi

Vajinadan Kan Gelmesi Nedir?

Fizyolojik olgunluğa erişen ve adet görmesine engel olan bir hastalığı olmayan her kadın ortalama 28 – 35 gün aralıklarla 2 – 7 gün süren bir adet kanaması görür.

Adet dönemi sırasında östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması ile rahmin iç yüzeyini döşeyen endometriyum adı verilen tabakada değişiklikler meydana gelir.

Her ay adet kanamasının başlamasından 14 gün önce yumurtalıklardan herhangi birinden salınan yumurta eğer erkek üreme hücresi sperm tarafından döllenmez ise azalan hormon seviyelerine bağlı olarak rahmin iç tabakası dökülmeye başlar ve bunun sonucunda adet kanaması meydana gelir.

Normal adet döngüsü dışında vajinadan kan gelmesi altta yatan bir hastalığı işaret edebilir.

Vajinadan gelen kanın şüphe uyandıracağı durumlar şunlardır:

  • Adet dışı kanamalar
  • Cinsel ilişkiden sonra meydana vajinadan kan gelmesi
  • Adet kanamasının normalden fazla olması ya da uzun sürmesi
  • Adet dönemi sırasında meydana gelen damlama tarzı kanamalar

Vajinadan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Vajinadan gelen kanamanın pek çok nedeni vardır ve sorunun kökenine göre 3 gruba ayrılabilir:

  • Vajinal bölge kaynaklı kanamalar
  • Rahim kaynaklı kanamalar
  • Yumurtalıklardan kaynaklanan kanamalar

Bu bölgelerde meydana gelen herhangi bir sorun vajinadan kan gelmesine neden olacağı için bu durumun birçok sebebi olabilir:

  • Doğum kontrol yöntemleri: İstenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan yöntemlerden özellikle rahim içi araç (RIA) ve doğum kontrol hapı kullanımı vajinal kanamalara sebep olur. Yeni bir doğum kontrol yöntemine başlayan kişilerde vajinadan kan gelmesi durumunda kişilerin doktora başvurması gerekir.
  • Hormonal değişiklikler: Adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliği sonucunda vajinal kanama gözlenebilir. Bakirelerde adet dışı kanamanın en sık nedeni hormonlardaki değişikliklerdir. Bu hormonal değişikliklerin meydana gelmesine:

Sebep olabilir.

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH): Korunmasız cinsel ilişki sonrası bulaşabilen vajinit, servisit ve bel soğukluğu gibi hastalıklarda vajinadan kan gelebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda genelde cinsel ilişki sırasında vajinadan kan gelmesine ek olarak:
    • Yüksek ateş
    • İdrar yapma esnasında yanma ve ağrı hissetme
    • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi
    • Normal olmayan vajinal alıntı

Gözlenebilir.

  • Enfeksiyonlar: Vajinal kanamanın en yaygın nedenlerinden olan enfeksiyonlar vajinayı ve idrar yollarını etkileyebilir.
    • Hijyen kurallarına dikkat etmemek
    • Hormonal düzensizlikler
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
    • Vajinal duşlar

Enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.

Bu hastalarda özellikle tuvalet yaparken vajinadan kan gelmesi ve adet dışı kanama ile karın ağrısı olması tipik özelliklerdir. Bu hastalarda ilişkiye girmeden de vajinadan kan gelmesi gözlenir.

  • Menopoz: Menapoza girmeden önceki dönem olan ve perimenopozal dönem adı verilen dönemde düzensiz kanamalar, lekenlenme şeklinde kahverengi kanamalar meydana gelebilir.
  • Myom ve Polipler: Myom ve polipler rahim iç duvarı olan endometriumda gelen iyi huylu kitlelerdir. Bu miyom ve poliplerin rahim içinde büyümesi adet dışı kanama ve kasık ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
  • Tümörler: Üreme sisteminde meydana gelen iyi huylu oluşumlar olan tümörler de anormal vajinal kanamaya sebep olabilir. Üreme sisteminde tümör olan hastalarda:
    • Adet döngüsü dışında vajinadan kan gelmesi
    • Cinsel ilişki esnasında ağrı
    • Cinsel ilişkiden sonra vajinadan kan gelmesi
    • Boşaldıktan sonra vajinadan kan gelmesi
    • Sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesi

Gözlenebilir.

  • Gebelik: Kadın ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesi ile döllenme meydana gelir. Adet öncesi dönemde kanama meydana gelmesi yerleşme kanaması adı verilen ve döllenen yumurtanın anne rahmine tutunduğunu gösteren kanamadır.
  • Düşük: Hamileliğin ilk 24 haftasında meydana gelen bebek kayıplarına düşük adı verilir. Düşük vajinal kanama yoluyla meydana gelir, bu kanama bazı düşüklerde az miktarda olurken bazılarında ise ciddi miktarlara ulaşabilir.
  • Dış gebelik: Ektopik gebelik adı da verilen dış gebelikte bebek anne vücudunda rahim dışında bir yere yerleşebilir. Tipik hamilelik bulguları görülmesine rağmen bu hamileliklerin normal olarak ilerlemesi ve sağlıklı bir doğum meydana gelmesi mümkün değildir. Bu gebeliklerde tipik olarak lekelenmeler ve vajinal kanamalar gözlenebilir.
  • Pıhtılaşma bozuklukları: Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen kanamanın çeşitli mekanizmalarla durdurulmasına pıhtılaşma adı verilir. Pıhtılaşma problemi olanlarda anormal vajinal kanama meydana gelebilir.
  • Burada ek olarak bir ters ilişki sonrası vajinadan kan gelmesi durumuna değinilmesi gerekmektedir. Yaygın bilginin aksine ters ilişki olarak bilinen anal ilişki sonrası vajinadan kan gelmez.

Vajinadan Kan Gelmesi Teşhisi

Adet dönemi dışında vajinadan kan gelmesi kadınları korkutan ve kötü senaryoları akıllarına getiren bir durumdur.

Vajinal kanama ile doktora başvuran hastalarda detaylı bir hasta öyküsü alınması; kanamanın anormal olup olmadığını anlamak için hamilelik sorgusunun yapılması, kanamanın şeklinin sorgulanması ve yumurtlamanın olup olmadığının tespiti önemlidir.

Daha sonraki aşamada fizik muayene yapılmalıdır, hastanın karın ve kasık bölgesinde ağrılarının eşlik edip etmediğini tespit etmek için karın muayenesi yapılır.

Jinekolojik muayene ile vajina ve diğer üreme organları incelenir, bu bölgelerde herhangi bir kitle ya da enfeksiyon belirti olup olmadığı incelenir.

Doktor gerekli görmesi durumunda bazı kan testleri isteyebilir. Bu testler arasında tam kan sayımı, hormon testleri, kanda gebelik hormonu testi, pıhtılaşma bozukluklarına ait belirteçler, enfeksiyon belirteçleri sayılabilir.

Daha sonra bazı görüntüleme teknikleri ile organların görüntülenmesi sağlanır:

  • Trans abdominal ultrasonografi (TaUSG): Rahîm, yumurtalıklar gibi organların görüntülenmesini sağlayan yöntemle eğer bu bölgelerdeki bir hastalık sonucu kanama meydana geliyor ise bunun tespiti sağlanır. Ayrıca olası bir gebelik için de en yaygın görüntüleme yöntemidir.
  • Transvajinal ultrasonografi (TvUSG): Vajina içine gönderilen prob yardımı ile rahmin, tüplerin ve yumurtalıkların durumu incelenir, duruş bozuklukları var ise tespit edilir.
  • Histeroskopi: Vajinaya sokulan Histeroskopi adı verilen ince, ışıklı bir tüp yardımı ile rahim ağzının ve rahmin içinin görüntülenmesi sağlanır.
  • Histerosalpingografi (HSG): Rahim içine ve tüplere gönderilen kontrast madde yardımı ile yapılan bir görüntüleme yöntemi olup, tıkanıklıklarında gösterilmesini sağlar.
  • Sonohisterografi (SİS): İnce bir kateter yardımı ile rahim ağzı, rahim ve tüpler geçilerek hijyenik bir serum yardımı ile yapılan bir görüntüleme yöntemi olur sulu ultrason adı da verilir. Rahim içi lezyonların, anatomik bozuklukların görüntülenmesi sağlanır.
  • Laparoskopi: Karın bölgesine açılan küçük bir kesiden gönderilen küçük bir teleskop yardımı ile rahim içi ve tüplerin görüntülenmesi sağlanır.

Ayarıca endometrial biyopsi yapılabilir. Endometrial biyopsi, rahim bölgesinde anormal hücre varlığı, tümörlerin gösterilmesi için adet gününden 2 – 3 gün önce ince bir kanül ile vajinadan girilerek rahim iç yüzü olan endometriumun kazınması ve alınan dokunun mikroskopla incelenmesidir.

Vajinadan Kan Gelmesi Tedavisi

Anormal vajinal kanamanın tedavisi için; kanama nedeni, hasta yaşı, hastanın çocuk isteği, kanamanın şiddeti değerlendirilerek uygun yöntem seçilebilir.

Birkaç adet dönemi takipten sonra hormon tedavisi, ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale için karar verilir.

Hormon tedavisi başlanarak kanamaların kontrol altına alınması sağlanabilir. Hormonların kanamayı kontrol altına alması için bir kaç ay düzenli hormon tedavisine devam edilmelidir; ilk aylar fazla miktarda olan kanama sonraki aylarda normale dönecektir.

Enfeksiyona bağlı bir kanama tespit edildiği zaman enfeksiyon etkeni tespit edilerek bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik tedavisi, mantar enfeksiyonlarına karşı ise antifungal tedavisi başlanır.

İltihap mevcudiyetinde non steroidal anti inflamatuvar ilaçlar başlanabilir. Pıhtılaşma problemleri sebebi ile meydana gelen vajinal kanamanın tedavisinde antifibrinolik ajanlar kullanılarak kanama kontrol altına alınır.

Polip ve miyom kaynaklı vajinal kanamaların tedavisinde cerrahi müdahaleler ile polip ve miyomların çıkarılması sağlanır. Enternal ablasyon uygulaması kanamanın tamamen ortadan kaldırılması istendiğinde uygulanan yöntemdir.

Gebelik isteği olmayan hastalarda histerektomi yöntemi ile rahim tamamen alınabilir.

Ektopik gebeliğe bağlı vajinal kanamalarda Ektopik gebelik odağının yok edilmesi gerekmektedir. Bunun için bazı ilaçlar kullanılabilir ya da cerrahi müdahale ile direkt olarak çıkartma yapılabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse

Vajinadan kan gelmesi altta yatan hastalıklar açısından önemli olduğu için bu hastalıkların tespit ve tedavisi gereklidir.

Vajinadan kan gelmesi doğum kontrol yöntemlerinden kansere kadar bir çok hastalığın belirtisi olduğu için araştırılması önemlidir.

Ayrıca vajinadan kan gelmesi dış gebelik gibi acil müdahale gerektiren sebeplere bağlı olarak da ortaya çıktığı için teşhis ve tedavinin hızlı yapılması lazımdır.

Vajinadan Kan gelmesi durumunda teşhis ve tedavi yapılmaması durumunda doğurganlık kaybına ve hatta hayati tehlikeye sebep olabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi İlaçları

Kanamaların hormonal bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen vajinal kanamaların tedavisinde progesteron takviyesi verilerek dengesizliklerin giderilmesi sağlanır. Birkaç ay hormon tedavisi sonrasında kanama düzeni normale döner.

Üreme kanalında herhangi bir yerde meydana gelen enfeksiyona bağlı meydana gelen vajinal kanamalarda enfeksiyon etkeninin tespiti sonrası uygun tedavi başlanır. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler kullanılır.

Bu ilaçlar arasında:

  • Siproflaksosin
  • Sefalosporinler
  • Amoksisiklin / Klavulonik asit
  • Klindamisin
  • Klaritromisin

Sayılabilir.

Enfeksiyon etkeninin mantarlar olmasının tespit edilmesi halinde ise:

  • Klotrimazol
  • Ekonazol
  • Ketokonazol
  • Flukonazol
  • İtrakonazol
  • Amfoterisin B
  • Griseofulvin

Gibi antifungal ilaçlar kullanılabilir.

Kanama bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen vajinal kanama tedavisinde antifibrinolitik ilaçlardan:

  • Aminokaproik asit
  • Traneksamik asit
  • Aprotinin

Kullanılabilir.

Ektopik gebeliğin bazı durumlarında medikal tedaviler kullanılabilir. Bunun için:

  • Metotreksat
  • Potasyum klorür
  • Hiperosmolar glukoz
  • Aktinomisin D
  • Prostoglandinler

Kullanılabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi Ameliyatı

Vajinal kanamaların altında yatan nedenlere göre eğer ilaçla tedavi sağlanamıyor ise cerrahi seçenekler düşünülebilir.

  • Miyomektomi: Miyomların büyüklüğü, tipi ve yerleşimine göre uygun miyomektomi yöntemi tercih edilir.
    1. Abdominal miyomektomi: Açık cerrahi olarak da bilinen yöntemde karın bölgesi tamamen kesilip açılarak miyomların alınması işlemidir. Operasyon sonrası iyileşme sürecinin uzun olması, ağrılı bir süreç olması sebebiyle artık çok tercih edilmemektedir. Operasyon sonrası 2 – 3 gün hastanede kaldıktan sonra tam iyileşme için 4 – 6 hafta geçmesi gerekir. Bu ameliyattan sonra hastaların 6 ay cinsel ilişkiden uzak durması, ağır işlerden kaçınması ve tampon kullanması yasaktır.
    2. Laparoskopik miyomektomi: Bu ameliyatta hastanın göbek deliği bölgesinden kesiler yapılarak karın içerisine karın içine karbondioksit gazı verilerek karnın şişirilmesi sağlanır. Laparoskop adı verilen kameralı bir alet ile rahmin, yumurtalıkların ve diğer pelvik organların görüntülenmesi sağlanır. Rahim duvarındaki küçük kesilerden miyomlar çıkartılır. Kesilerin küçük olması hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesine ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
    3. Histeroskopik miyomektomi: Genelde rahim içindeki miyomların çıkarılması için uygun olan yöntemde vajinadan histeroskop yardımı ile girilerek rahim içine bir sıvı salgılanır ve rahim boşluğu genişletilir. Aletler ile miyomlar parçalanarak çıkarılır ve sonrasında rahim boşluğu sıvı ile yıkanarak temizlenir.
  • Uterin arter embolizasyonu: Miyom tedavisinde kullanılan yöntemde rahme giden damara radyolojik yöntemler yardımı ile damar tıkayıcı ilaç verilerek miyomların kanlanmasına engel olunur böylece miyomların büyümesi önlenir.
  • Endometrial ablasyon: Kötü huylu tümör ihtimali yoksa, kanama nedeni bulunamıyorsa, 40 yaşından büyük, çok doğum yapmış ve artık gebelik istemeyen kadınlarda uygulanması daha uygundur. Vajinadan histeroskopi ile girilerek incelenmesi sağlanırken, rahmin iç yüzünü kaplayan dokunun lazer ile yakılarak ya da rezektoskop adı verilen bir sıcak gel halka ile soyularak rahmin yüzünün hasarlanması sağlanır.
  • Dış gebelikte medikal tedavinin işe yaramadığı durumlarda dış gebelik odağı cerrahi olarak çıkartılabilir. Bunun için iki yöntem mevcuttur.
    1. Salpingostomi: Ektopik gebelik durumunda tüplerin sağlam olması durumunda sadece Ektopik gebelik odağının çıkarılması işlemidir.
    2. Salpenjektomi: Ektopik gebelik nedeni ile tüp parçalanmış ise Ektopik gebelik odağı ile birlikte tüp de alınır.
  • Histerektomi: Menopoz sonrası dönemde ve gebelik istemeyen hastalarda uygulanabilen yöntemde rahim çıkarılır. Bu ameliyat ile yumurtalık ve tüpler alınmaz sadece rahmi ilgilendiren bir ameliyattır. Farklı histerektomi yöntemleri uygulanabilir:
    1. Abdominal histerektomi: Karnın alt bölgesinden yapılan bir kesi ile karın bölgesinin tamamen görülmesi sağlanır. Bu kesiden rahim çıkarılır ve bölge dikilir.
    2. Vajinal histerektomi: Vajinal kesiler yapılarak rahmin çıkarılması işlemidir. Karında kesi olmadığı için daha hızlı bir iyileşme sağlanır.
    3. Laparoskopik histerektomi: Kapalı ameliyat olarak da bilinen yöntemde karın bölgesinden yapılan küçük kesilerden laparaskop denilen görüntüleme aleti yardımı ile rahmin çıkarılması sağlanır. İyileşme sürecinin hızlı olması büyük avantajdır.

Vajinadan Kan Gelmesine Ne İyi Gelir?

  • Vajinal kanamaların sebeplerine bağlı olarak bazı uygulamaların yapılması vajinadan kan gelmesinin önüne geçilebilir. Hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan kanamalarda hormonların düzenlenmesini sağlayan hormon takviyeleri faydalıdır.
  • Vajinal kanamanın yaygın sebeplerinden biri olan enfeksiyonlarda kişisel hijyenin sağlanması çok önemlidir. Vajinal bölgede uygun temizlik yapılması ve bölgenin kuru tutulması enfeksiyonlar acısından faydalıdır.

Hamilelikte Vajinadan Kan Gelmesi

Hamilelikte vajinal kanama anne adaylarını endişelendiren bir durumdur. Hamileliğin henüz bilinmediği ve cinsel birleşmenin arkasından adet öncesi dönemde kanama meydana gelebilir ve buna yerleşme kanaması adı verilir.

Gebeliğin ilk 24 haftasında meydana gelen kanamalar düşük habercisi olabildiği için acilen doktora başvurulması gerekir. Doktorun yaptığı incelemeler ile düşük durumuna karar verilir ve düşük tehlikesi durumunda istirahat önerilir.

Kaçınılmaz düşük durumlarında ise belli bir süre gözlem altında tutulabilir. Düşüğün tamamlanmaması durumunda metotreksat gibi ilaçlar yardımı ile düşüğün tamamlanması sağlanır.

Bebekler ve Çocuklarda Vajinadan Kan Gelmesi

Bebeklik ve çocukluk döneminde vajinadan kan gelmesi aileleri çok endişelendiren bir durumdur. Bu durumlarda hemen paniğe kapılmamalı ancak en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Bebeklik ve çocukluk döneminde vajinadan kan gelmesinin çeşitli nedenleri olabilir:

  • Yeni doğan döneminde meydana gelen kanamalar anneden geçen kadınlık hormonları sebebi ile olabilir.
  • Ergenlik dönemi öncesi 10 - 12 yaş arasında erken ergenlik nedeniyle kanamalar görülebilir.
  • Trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmatik durumlarda meydana gelen hasarlanmalar ile kanamalar görülebilir.
  • Çocukluk döneminde çok nadir olmakla birlikte vajinal kanserler de vajinal kanama sebebi olabilir.
  • Vajinaya yabancı cisim kaçması sonucunda meydana gelen vajinal kanamalar olabilir.
  • En kötü ve korkulan sebep ise cinsel taciz nedenli meydana gelen vajinal kanamalardır.

Ailelerin en kısa sürede doktora başvurması ile vajinadan gelen kanamanın sebebinin tespit edilmesi önemlidir. Yabancı cisim kaçması durumunda uygun şekilde cismin çıkarılması sağlanır.

Travmatik olaylar sonucu meydana gelen kanamalarda kanama odakları tespit edilip bunların tamiri sağlanır. Ergenlik döneminde meydana gelen kanamalarda hormon testleri ile ergenliğe bağlı adet kanaması olduğu tespit edilebilir.

 Nadir olarak görülen vajinal kanserlerin varlığında ise uygun tedavi planı yapılmalı kemoterapi ya da radyoterapi ile tümör odağı kontrol altına alınmalıdır.

Vajinadan Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Normal adet dönemi dışında meydana gelen kanamalar genelde bir hastalığın ya da bozukluğun habercisidir.

Bu kanamaların süreklilik kazanması, karın ve kasık bölgesinde ağrının eşlik etmesi önemli belirtilerdir.

Adet dönemi dışında vajinal kanaması olan hastaların Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmaları gerekmektedir.

Anormal Vajinal Kanama Ne Demektir?

Haberin Devamı

Anormal kanama sebepleri nelerdir?

*Yumurtlama problemleri
*Miyom ya da polipler
*Adenomiyosis-yani rahim içinde bulunan endometrium dokusunun anormal bir şekilde rahim dış duvarında yer alması
*Kan pıhtılaşması ile ilgili bozukluklar
*Spiral ya da doğum kontrol hapları
*Düşük yapmak
*Dış gebelik
*Rahim kanseri
*Rahim duvarı kalınlaşması

Anormal kanamada tanı için neler yapılır?

Hastaların adet dönemlerini not etmeleri önemlidir. Burada tarihler, kanama süresi ve miktarı takvim üzerine not alınabilir. Akıllı telefonlarda şu an bazı uygulamalar bu amaçla kullanılabilmektedir. Doktorunuza bu notları göstermek ayırıcı tanıda yardımcı olur.

Jinekolojik muayene sonrası gerekirse bazı kan testleri yapılabilir. Bu testler içinde tam kan sayımı, kanda gebelik testi, hormonlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için taramalar yer alır.

Tanı için yapılan daha ileri testler nelerdir?

*Ultrasonografi-Ses dalgaları yardımıyla pelvik organlar görüntülenir. Vajina içinden yapılabilir ya da bekar hastalarda, idrara sıkışık olarak karından da uygulanabilir.
*Histeroskopi-Rahim ağzından içeri gönderilen ışıklı bir kamera aracılığıyla rahim içi direkt görülebilir. Tedavi gerektiren rahim iç duvarı miyom ya da polipleri de aynı seansta çıkarılabilir.
*Endometrial biopsi-Rahim içinden küretajla alınan doku örneği patolojik olarak incelenir.
*Sonohisterografi-rahim ağzından içeri ince bir kanülle sıvı verilerek,ultrasonografik olarak rahim iç duvarı daha net görülebilir.
*MRI-Nadiren gereken ve manyetik alan kullanılan pelvik organ görüntüleme yöntemidir.
*Bilgisayarlı tomografi-Nadiren gereken ve iç organların kesitlerinin görüntülendiği radyasyon içeren bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Anormal kanamanın tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?

Cerrahi öncesi genellikle ilk seçenek ilaç tedavisidir. İlaçlar:

*Hormonal doğum kontrol yöntemleri (hap ya da vajinal halka): Adet kanamasını azaltır ve periyotları düzenler
*Hormonlu spiral-Adet kanamasını azaltır ya da tamamen baskılar
*Gn RH analogları: Geçici bir menopoz durumu yaratarak kanamayı durdurur ve miyomların boyutunu küçültür.
*Traneksamik asit: Yoğun kanamayı azaltır
*NSAID (ağrı kesiciler): Prostagandin miktarını azaltarak adet kanamasını ve krampları azaltırlar.
*Antibiyotik: Enfeksiyon varsa kullanılır
*Kanama bozukluğu varsa bunun için özel ilaçlar kullanılabilir.

Anormal kanama tedavisinde ne tür cerrahi yöntemler uygulanır?

Haberin Devamı

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, yaşa ve çocuk isteği olup olmadığına bağlı olarak cerrahi yöntemler uygulanabilir.

*Endometrial ablasyon: rahim iç duvarının elektrik enerjisiyle yok edilmesi, sonrası kanama azalır, çocuk olma ihtimali çok azalır. Eğer gebelik olursa, hayati kanama riski fazladır. Bu nedenle bu tedavi sonrası menopoza kadar gebeliğe karşı güvenilir yöntemle korunmak gerekir.
*Uterin arter embolizasyonu: Miyom tedavisi için kullanılır. Rahime giden damara, girişimsel radyoloji yöntemiyle damarı tıkayıcı ilaç verilerek, miyomun büyümesi için gereken kanlanmanın azalması hedeflenir.
*Miyomektomi: Açık ya da kapalı yöntemle miyomun alınması operasyonudur.
*Histerektomi: Genellikle kanama tedavisinde diğer yöntemler yeterli olmazsa son tercih edilen yöntemdir. Ayrıca rahim kanseri tedavisi için de kullanılır. Cerrahi sonrası adet görme ya da çocuk sahibi olma şansı yoktur.

#Adet#Regl#Regl Döngüsü

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Makat Yanması Kaşıntısı Kan Gelmesi, Makatta Kaşıntı Var Ne Yapmalıyım

Makatta yanma hissi makat çatlağından hemoroide kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Makattaki yanmaya genellikle makatın kaşınması, kan gelmesi ve ağrı, batma da eşlik eder.

Makatımda Yanma, Kaşıntı Ve Ağrı Var, Bu Durum Neden Olur?

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Büyük abdest yaptığımız, nemli dokuda (mukoza) anüs çevresinde oluşan çatlak ve yırtığa anal fissür denir. Anal fissür makatta yanma hissi, şiddetli ağrı, makat bölgesinde kaşıntıya, makattan kan gelmesine, büyük abdest yaparken acı çekmeye neden olabilir. Anal fissür, sert ve büyük dışkı yapma, kabızlık,  kronik ishal, çocuk doğurma, anüs kanseri gibi nedenlerden kaynaklanır. Anal fissür ilaç ile tedavi edilebilir.

Taharetlenmemek

Büyük abdest bozduktan sonra su ile taharetlenip kurulanmak makat sağlığı ve genital hastalıkların önlenmesi için çok önemlidir. Suyla taharetlenmeyip yalnızca tuvalet kağıdı kullanmak, dışkıdaki bakterilerin anüs mukozasını tahriş eder ve bakteri üremesine neden olur. Bunun sonucu olan anüs çevresinde cilt enfeksiyonu, makatta yanma hissi, büyük tuvaleti yaparken ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hemoroid

Halk arasında mayasıl ve basur olarak da bilinen hemoroid makat çevresindeki toplardamarların şişmesi ve genişlemesine denir. Hemoroid iç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Hemoroid kabızlık, obezite, uzun süre oturarak vakit geçirme, hamilelik, kronik ishal, büyük abdest bozarken zorlanma, anal cinsel ilişki gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Makatta yanma hissi, makatta kaşıntı, anüsten kan gelmesi, anüs bölgesinde şişme, makat çevresinde ağrı hemoroid hastalığının en sık karşılaşılan belirtileridir. Hemorroid, oturma banyosu yapmakla, fitil, merhem krem gibi ilaçları kullanmakla tedavi edilebilir.

Baharatlı Yiyecekler Yeme

Baharatlı yiyeceklerde gastrointestinal mukozayı, makat çevresini tahriş eden kimyasal maddeler bulunur. Bu tahriş edici kimyasallardan biri de kırmızı toz biberde bulunan kapsaisin maddesidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi anüs mukozasında kızarıklık, tahriş ve yanma hissine neden olabilir. Yanma hissi genellikle büyük abdest bozduktan sonra başlar.

Cilt Hastalıkları

Kıl dönmesi, egzama, sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi bazı cilt hastalıkları anüsde yanma hissine yol açabilir. Öncelikle bu sorun kıl dönmesinden mi, egzamadan mı neyden kaynaklandığı tespit edildikten sonra gerekli tedavi uygulanır.

Enfeksiyonlar

Bel soğukluğu, klamidya, genital uçuk, bağırsak parazitleri, vücut mantarları, kasık mantarı gibi enfeksiyonlar da makat bölgesinde yanma hisine, kaşıntı ve ağrıya neden olur. Bu hastalıkların hepsi ilaçlar ile kısa sürede tedavi edilebilir.

Makatta Yanma Hissinin Diğer Nedenleri?

  1. Makatın aşırı temizlenmesi(sabun ve benzeri temizlik malzemeleri cildin koruma tabakasını bozar)
  2. Kalitesiz tuvalet kağıdı kullanmak.(içindeki kimyasallar sebebiyle)
  3. Pamuklu iç çamaşırı yerine sentetik kilotlar kullanma
  4. Makatı fazla ve sert bir şekilde kaşımak
  5. Dışkılama sonrası kağıtla gereğinden fazla silerek anüsü tahriş etmek
  6. Dar pantolanlar, dar kilotlar giyip makatın hava almasını engellemek
  7. Aşırı acılı gıdaların tüketilmesi
  8. Domates,patlıcan,turşu,çikolata,kahve, bira ve şarap gibi yiyecek ve içecekler de makatta yanma hissine yol açabilir.
  9. Dışkı kaçırma hastalığı
  10. İnflamatuar bağırsak hastalığı
  11. Bağırsak kurtları
  12. Mide üşütmesi
  13. Divertikülit
  14. Makat sarkması
  15. Perianal apse
  16. Kolon kanseri veya anüs kanseri
  17. Gıda alerjisi, bazı gıdalar size dokunup makat yanması yapabilir.

Makatta Yanma Hissi Ve Makatta Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bu sorunları yaşıyorsanız Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Doktor eldiven takıp makat bölgenizi muayene edecek bu durumun neden kaynaklandığı tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Pruzon pomad ve kortizonlu kremler makat yanması için doktorların reçete edeceği ilaçlardır.

Makat Yanması Ve Kaşıntısı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hindistan Cevizi Yağ

Hindistan cevizi yağı makattaki kaşıntı ve yanmanın geçmesi için kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerdendir. Cildi rahatlatır ve antibakteriyel, antifungal, antimikrobiyal özellikleri ile anal kaşıntıdan sorumlu enfeksiyonu tedavi edebilir. Watsons, gratis gibi kozmetikçilerden yahut internet üzerinde katı Hindistan cevizi yağı satın alın. Bu yağdan yarım tatlı kaşığını cezveye koyup ılıtın. Günde bir kaç kez makat bölgesine sürün.

Yoğurt

Yoğurt antibakteriyel ve antifungal özelliği sayesinde makat bölgesindeki kaşıntı, ağrı ve yanma hissinin geçmesine yardımcı olur. Makatta kaşıntı ve yanma hissi olan yere yoğurt sürüp en az 20-30 dk bekletin, geceden sürüp sabaha kadar bekleseniz daha iyi olur. Daha sonra ılık su ile durulayın ve alanı iyice kurulayın.Ayrıca, her gün 2-3 bardak yoğurt yiyin.

Aloe Vera

Aloe vera, anal kaşıntı, makatta yanma hissi, ağrı ve iltihap rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Aloe vera ayrıca anal kaşıntı ile makat yanma hissinin ana nedenlerinden biri olan hemoroidin yol açtığı tahrişi gidermeye de yardımcı olur. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip için aloe vera jeli çıkarın. Makat çevresinize sürüp 5 dk bekletin. 5 dk sonra suyla yıkayıp, makat bölgenizi kurulayın. Makat ağrısının, yanmasının kaşıntının geçmesi için bir kaç saatte bir bunu tekrarlayın. Aloe vera yaprağını bitki satan yerlerden ve internet üzerinden temin edebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

Makat kaşıntısının ve yanma hissinin geçmesi için yulafdan yararlanabilirsiniz. Yulaf ezmesi,, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir, tahriş olmuş, iltihaplı ve kaşıntılı, yanma hissi olan cildin iyileşmesine yardımcı olur.Ilık suyla dolu bir küvete bir veya iki bardak kolloidal yulaf ezmesi koyun; Bu karışımın içerisine girin ve yaklaşık 15-20 dakika boyunca bu suda kalın. Günde 1 veya 2 kez bunu tekrarlayın.

Makattan Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktorlar Anlatıyor Tıklayınız

Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Vücutta, Ciltte Deride Kaşıntı Nasıl Geçer? Tıklayınız

Makat İçinde Makat Deliği Neden Kaşınır? Makatta Kaşıntı Bitkisel Tedavisi Tıklayınız

 

Rektal kanamalar neyin belirtisi?

Bir çoğumuzun utanarak ve korkarak dile getiremediği bu belirti eğer ciddiye alınmazsa belki de ‘‘Kanser’’ gibi tehlikeli bir hastalığın ilerlemesine yol açabiliyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.A.Kerim Özakay, Rektal kanamalar ile ilgili sorularımızı yanıtlayarak bilgiler verdi.

Rektal kanama (makat kanaması)nedir ?

Dışkılama ile makattan parlak kırmızı kan gelmesine tıbbi dilde hematokezia veya rektal kanama denir.

Rektal Kanamalarda Kan Nerelerden Gelir?

Rektal kanamalar ağırlıklı olarak kalın barsağın son kısımlarını oluşturan rektum ve anüs kaynaklıdır. Kalın barsağın son 15 cm.’lik kısmı rektumdur, anüs ise dışarıya açılan son 1,5 -2 cm.’lik bölümdür. Rektal kanamada gelen kanın rengi genellikle kanamanın olduğu yere göre değişir.

Rektal kanamanın nedenleri?

Kırmızı renkli kanama büyük olasılıkla kalın barsağın alt bölümlerinin veya anal bölgenin hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Dışkıya bulaşık olmayan,damlama şeklinde ve kırmızı renkli kanamalar genellikle hemoroid ve fissür diye adlandırdığımız anal hastalıklarla ilgilidir.Dışkıyla bulaşık, koyu kırmızı ve siyah renkli kanamalar ise kalın barsağın üst bölümlerinden,ince barsaktan ,üst sindirim sisteminden kaynaklanabilir buna da melena denir.Kan uzun süre barsak bakterileriyle temas ettiğinde bakteriler tarafından sindirilerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır.Nadiren mide- duodenum, ince barsaklar veya kalın barsağın başlangıç kısmından aşırı kanama oluşursa , bunlar hızla aşağıya ineceği için bakterilerce parçalanamadan dışarıya kırmızı renkte taze kan şeklinde de çıkabilir.Polip,divertikül,ülser,anjiodisplazi,kolit ve kanser gibi hastalıkların da ilk belirtisi rektal kanama olabilir.
Sindirim sisteminin herhangi bir yerinden çok az kanama olur ve kanama gözle görülmeyebilir. Örneğin,kolon polip veya kanserlerinde bazen çok az kanama olup bu gaita ile karıştığı için gözle görülemez ancak gaitada gizli kan tetkiki yapan testlerle tespit edilebilir. Bu şekilde olan gizli kanamalar azar azar ama devamlı kan kaybı yaptığı için anemi dediğimiz kansızlık halinin oluşmasına yol açabilirler.

Hani durumlarda kanamalar ciddi tehdit içerir ?

Her rektal kanama yakınması bulunan hastaların ,kanamayı açıklayan hemoroid,fissür gibi… hastalıkları bilinse dahi bir Genel Cerrahi Uzmanı tarafından incelenmeleri gerekmektedir.Özellikle 50 yaş üzerinde erkek ve kadınlarda daha önce hiç kanama öyküsü yokken ortaya çıkan kanamalar ciddi olarak araştırılmalıdır.Kanama yapan neden mutlaka bulunmalıdır.

Kanamanın şiddeti, yani gelen kan miktarı çok değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla az miktarda ve kendiliğinden duran kanamalar oluşur. Pek çok hasta birkaç damla taze kan geldiğini veya tuvalet kağıdına az miktarda kan süründüğünü ifade ederler. Bazen de biraz daha fazla ama kendiliğinden duran kanama tariflenir. Bu tip hafif kanamalarda acil tanı ve tedavi , acilen hastaneye yetişmek gibi bir gereklilik yoktur, muayene ve basit tetkikler sonrası tanı konup tedavi yapılır.

Rektal kanama daha şiddetli de olabilir. Orta şiddette bir kanamada tekrarlayan daha çok miktarlarda taze veya pıhtılı kan gelebilir, bu kan gaita ile birlikte veya kendiliğinden gelebilir. Ağır kanamalarda ise hasta çok kan kaybedebilir. Orta veya ağır şiddetteki rektal kanamalarda, aşırı kan kaybına bağlı halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, bayılma hissi veya gerçekten bayılmalar oluşabilir; hastada tansiyon düşüklüğü oluşabilir. Nadiren hastayı şoka sokacak kadar şiddetli kanamalar oluşabilir. Orta veya ağır şiddetteki kanamalar hastaneye yatırılarak takip ve tedavi edilmelidir. Şoka girecek kadar şiddetli kanamalarda acilen hastaneye yatırılıp kan transfüzyonları yapılması gereklidir.


Genelde hangi cinsiyette (kadın/erkek) ve yaş grubunda daha sık görülüyor?

Kadın ve erkeklerde rektal kanama görülme oranı birbirine yakındır. Ama her iki cinsiyette utanma duyguları nedeniyle veya önemsemeyerek bu kanamaların ardından hekime başvurmuyorlar.Bu da belki çok ciddi olan bir hastalığın (Kanser gibi…) ilerlemesine yol açabiliyor.

Kanama önemsenmez ise ne gibi sonuçlara sebep olur ?

Her rektal kanama araştırılmalı özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda daha da önemsenmelidir.Küçük bir şey diye düşünebileceğiniz bir rektal kanama çok ciddi bir hastalığın habercisi ve tek belirtisi olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası