endüksiyon nedir felsefe / Akıl yürütme - Vikipedi

Endüksiyon Nedir Felsefe

endüksiyon nedir felsefe

Akıl yürütme

Mantıktaakıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama[1][2] bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır.[3] Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji. Klasik mantığın temelinde tümdengelim vardır.

Tümdengelim (Dedüksiyon)[değiştir

Tümevarım Nedir? Felsefede Tümevarım Örnekleri ve Çeşitleri Neler?

Tümevarım, felsefe ve mantığa dayanan bilgileri alır ve onlardan sonuç çıkarır. Tümdengelimin zıttı olarak da bilinmektedir. Günümüzde felsefe ve matematik derslerinde sıkça gördüğümüz tümevarım kavramının sonuçları hiçbir zaman kesin değildir. Bu yöntemi kullanırken çelişkiye düşme ihtimalimiz de bir hayli çoktur. Bu yazıda felsefe tümevarım örneklerine de yer verdik. Hadi gelin tümevarım prensibi nedir ve tümevarım nedir adlı yazımıza geçelim.

Tümevarım Nedir?

Halk arasında bilinen adıyla olan tümevarım, indüksiyon olarak da adlandırılma yapılmaktadır. Bu akıl yürütme yöntemi, var olan konular veyahut da olaylar üzerinden bilinmeyene yani yeni olan bilgilere ulaşım sağlamak için kullanılmakta olan akıl yürütme yöntemleri arasındandır.

Tümdengelimin zıttı olarak da bilinen tümevarım kavramı, özel olan bilgiler tarafından genel bilgilere ulaşım sağlamaktadır. Tümevarımın sergilediği sonuçlar bu neden dolayı kesin değildir. Gözlemlenen konular ve olaylar üzerine tümevarım yöntemi ile beyin fırtınası yapılarak doğru sonuçlara ulaşmak mümkün olabilir fakat gözlenmemiş konular ve olaylar üzerinden düşünüldüğü için de çelişme yaşanması bir hayli yüksektir.

Tümevarım Özellikleri

  • Tümevarım da tüm olgular ve kavramlar tek bir özelliği konu olarak ele alınır. Örneğin "bitkiler konuşamaz" veya "insanlar uçamaz" gibi, insanlar ve bitkiler sadece bir özelliği ile değerlendirilmeye alınır.
  • Bu yöntemde olguların nedenselliği gibi ortaya atılan yargılayıcı düşünce tek yönlüdür.
  • Tümevarım yöntemini uyguladıktan sonra ortaya çıkan bilgiler gerçeği yansıtsa da bu gerçeklik zorunu olmaz. Bu nedenden dolayı söz konusu olan tümevarım tekniği ile ortaya çıkarılan sonuçların bilimsel bir gerçeği yoktur.
  • Endüksiyon adıyla da bilinen tümevarım akıl yürütme yönteminde kullanılan en az iki öncül vardır.
  • Tez – antitez – sentez yönteminden farklı bir şekilde, endüksiyon yönteminde kullanılan tüm tikel öncüler birbirlerini destekler niteliktedir.

Akıl Yürütme Yöntemlerinden Tümevarım Örnekleri

  • Serçe, güvercin ve karga uçar. Serçe, güvercin ve karga kuştur. Öyleyse kuşlar uçar.
  • Bebekler yürüyemez. Ahmet bir bebektir. Öyleyse Ahmet yürüyemez.
  • Boncuk siyah bir kedidir. Boncuk balık yer. Öyleyse tüm siyah kediler balık yer.
  • Günler 24 saat sürer. Salı bir gündür. Öyleyse salı günü de 24 saattir.

Akıl Yürütme Yöntemlerinden Tümevarım Çeşitleri

Akıl yürütme yöntemlerinden Tümevarım uygulama esnasında eksik ve tam olarak iki şekilde olmak üzere ayrılır. Eksik tümevarım yöntemi, bir kavramın veya olayın tamamını değil sadece ufak bir kısmını ele alarak düzenler. Tam tümevarım ise kavramın genelini kapsar ve bu yöntemin dayandığı ilkeler daha tutarlı bir şekildedir.

Endüksiyon ne demektir?

Tekil hallerden tümel hallere veya olaylardan kanuna yükseltmek easına dayalı akıl yürütmeye endüksiyon denir.

Endüksiyon kelimesinin kökeni nedir?

Fransızca "induction" kelimesinden dilimize geçmiştir.

Kelimenin eş anlamlısı nedir? 

Tümevarım, endüksiyon kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir.

 Metot örneği: Bacon'un üç levhası

Endüksiyon metodunu kurmuş olan François Bacon, olayla
nin sebebini bulmak için, üç levha metodunu ortaya koydu.

1. Var levhası; sebebi araştırılan olayla birlikte gözüken
olayları kaydetmektir.
2. Yok levhası; olayla birlikte ortadan kalkan olayları kaydetmektir.

3. Derece levhası; olayla birlikte kemmiyet değiştiren olay
lan kaydetmektir.

Hazırlanan bu üç levha karşılaştırılarak, her bbirinde berabervar olan, beraber yok olan, beraber derece değiştiren olaylar hangileri ise, onların arasında sebep-sonuç bağıntısı bulunduğu meydana çıkacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.