bebeklerde havale anında ne yapılmalı / Havale sırasında yapmamanız gereken 5 şey

Bebeklerde Havale Anında Ne Yapılmalı

bebeklerde havale anında ne yapılmalı

Havale terimi genellikle çocukluk çağı için kullanılır. Erişkinlerde bu bozukluk ise epilepsi olarak adlandırılır. Çırpınma, kasılma ile görülen krizler &#;konvulziyon (havale)” olarak ifade edilir.

Bu tür belirti vermeyenlere“nöbet” denmektedir. İnsanların % ‘i yaşamları boyunca bir kez konvulziyon geçirir. En sık görüldüğü yaşlar hayatın ilk 5 yılıdır.

Ani-geçici-bulgusuz konvulziyonlar veya tekrarlayıcı konvulziyonlar (epilepsi) olmak üzere 2 türdür.

Ani-geçici Konvulziyonlar

Febril (ateş nedenli) Konvulziyonlar

Altı ay ile 2 yaş arasındaki bebeklerde, ateşten kaynaklanan havaleye oldukça sık rastlanır. Herhangi bir ateşli hastalık sırasında, bebek havale geçirme riski taşır. Çünkü çocuğun 6 ay – 2 yaş arasında sinir sistemi henüz tamamen olgunlaşmamıştır ve çok hassastır.

Havalenin tekrarlama şansı fazladır, teorik olarak, her ateş yükselişi havaleye yol açabilir. Ama ateşin çok hızlı yükselmesi en önemli faktördür.

Burada aileden gelen bir eğilim de söz konusu olabilir.

Havale (Konvulziyon) Nedir ve Ne Yapmak Gerekir?
Havale Belirtileri

Çocuk aniden sararır, bilincini kaybeder vücudu katılaşır, gözleri döner, kol ve bacaklarda ve yüzde sarsıntılar olur. Birkaç dakika sonra kriz biter, çocuk sesli olarak nefes alır, gevşer ve uyur. Çoğu zaman kriz, hafif bir sertleşme, birkaç sarsılma, güçsüz kalıp yere düşme, çok kısa süren bir bilinçsizlik şeklinde ortaya çıkar ve havale geçirdiğini anlamak mümkün olamaz.

Bu hafif krizlerde, gözlerin devrilmesi çocuğun bilincini kaybettiğinin kanıtıdır.
Havalenin görünüşü korku vericidir ama tehlikeli değildir. Havale geçiren bir çocuğun ateşini düşürmek gerekir.
Üstündeki örtüler kaldırılmalı , 10 dakikalık bir ılık banyo yaptırılmalı, gerekirse banyo birkaç defa tekrarlanmalıdır, buz torbası koymak, ıslak havluya sarmak da işe yarayacak çözümler.

Parasetamol veya aspirin gibi ateş düşürücüler de kullanılabilir. (Doktorunuza danışmayı unutmayın.)

Çocuklarda ateş hakkında daha fazla bilgi almak için videomuzu izleyebilirsiniz:

Doktor gelince eksik yapılmış bir şey varsa tamamlar, kriz atlatılmamış ise gereken ilaçları verir. Kriz geçtikten sonra, doktor çocuğu genellikle hastaneye kaldırır, çünkü bazı tahliller yapılması gerekir.

Bu tahlillerde ateşin sebebi aranır. Çoğunlukla ateş rino farenjit veya grip gibi zararsız bir nedenden kaynaklanır ama bazen de çok ciddi enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkmış olabilir. (idrar yolu enfeksiyonu, menenjit vs)

Farenjit bebek

Havale geçiren bir çocukta, bunun bir daha tekrarlanmaması için önlemler alınmalıdır. Ateşi çıktığı zaman,derhal yukarıda belirttiğimiz şekilde hareket edilmeli, ateşe karşı ilaç verilmelidir. (Doktorunuza danışarak.)

Uzun süren, şiddetli bir kriz geçiren çocuklarda , ateş çıktığı zaman alınacak tedbirler yetersiz olabilir. Doktor böyle durumlarda çocuğa 1 sene kadar sürecek bir tedavi verebilir.

Bu 1 yaşından küçük olan ve dakikalık krizler geçiren çocuklara veya ailesinde sara hastalığı bulunan çocuklara uygulanır.

Havale krizinin çok korkutucu olması , çocuğun hastaneye kalkmasına bile neden olması aileleri çok endişelendirir. Ama krizden sonra çocuk normal hayatına devam eder.
Ateş nedenli havalelerin sadece %4’ünde kalıcı tekrarlayıcı konvulziyonlara yani epilepsiye dönüşüm söz konusudur.
Böyle bir prognoz gösterebilecek olan ateş nedenli havalelerin ortaya çıkması için genelde şukriterler geçerlidir:

  • Ailede epilepsi bulunması
  • Daha önce geçirilmiş beyin lezyonu
  • İlk havalenin 1 yaştan önce veya 4 yaştan sonra görülmesi
  • Aynı enfeksiyon sırasında defalarca havale geçirilmesi
  • Üçten fazla havale öyküsü
  • Kalıcı EEG bulguları
  • Yenidoğan konvulziyonları

Metabolik

Ateşsiz havale çok daha az görülür ve anlamı çok değişiktir. Birçok hastalık buna neden olabilir. Kandaki şeker veya kalsiyum düşmesi gibi biyolojik nedenleri olabileceği gibi beyinde bir zedelenme olanağı da muhtemeldir. Hiçbir neden bulunmamışsa, bu havaleler sara hastalığı olarak kabul edilir.

Kronik Tekrarlayıcı Konvulziyonlar:

Sara-Epilepsi

Havaleye benzeyen krizlerin tekrarlanması ile ortaya çıkar. Bu krizler, ateş yüzünden meydana gelen havalelerin aksine, çocukta ateş yokken ortaya çıkar. Bu krizlerde şeker düşmesi, kalsiyum eksikliği gibi biyolojik nedenler yoktur.

Önce organik, yani beyinde oluşmuş bir zedelenme var olup olmadığı aranır: Günümüzde MR (Manyetik Rezonans) veya diğer görüntüleme araçlarıyla bunlara cevap bulunabiliyor.

Eğer saranın sebebi bulunamadıysa buna birincil epilepsi adı verilir. Bu tip hastalar, normal insanlara nazaran daha kolay kasılıp kalabiliyorlar , bu onların yapısal bir sorunu olarak ortaya çıkıyor.

Sara krizleri çocuklarda çeşitli şekillerde görülebiliyor. En çok görülen şekli tam epilepsi krizidir: Aniden çocuk bilincini kaybeder, vücudu gerilerek kasılır, sonra sarsılmalar başlar ,gözler sabit ve devriktir, nefes tıkanır. Birkaç saniye sonra kriz biter, hasta gürültülü bir biçimde nefes almaya başlar, çocuğun bütün kasları gevşer ve bazen idrar kaçırır. Sonra çocuk uyur ve uyandığı zaman krizi hakkında hiçbir şey hatırlamaz.

Yarım krizler ani kasılma veya gevşeme gözlerin devrilmesi, birkaç sarsıntı şeklinde olur.

Sınırlı krizler ise yalnız yüzde kasılma yapar, bilinç yerindedir. Çocuk konuşamaz ama duyar.

Birde uyuma veya uyanma anında geçirilen krizler vardır.
Yaşa göre de çeşitli krizler görülür. Üç yaşında bebeklerde absans denilen birkaç saniyelik bilinç kaybı olur. ay arasında “fleksiyonlu spazm” denilen krizler ciddidir ve hemen tedavi gerektirir.

Sara krizi geçiren çocuk tabi ki doktor kontrolü altında olacaktır. Ama şunu da bilmek gerekir ki artık çocuklarda görülen sara , insanı hayat boyu ilaç almaya mahkum eden tedavisi olamayan bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Bazı vakalar hem zararsız, hem de geçici bile olabilir.

Bazı şekilleri ciddidir ve ilerleyicidir. Tedavi yolu ile dengelenmesi zor olduğu için bu işin uzmanı olan doktorlar tarafından takip edilmeleri gerekir. Üç yıl boyunca kriz görülmezse, doktor, yavaş yavaş ilaçları keser.

Tedavi boyunca ilaçlar bir gün dahi aksatılmamalıdır ve doktorun onayı olmadan katiyen kesilmemelidir.

Bazı krizler sürekli ışıktan kaynaklanır (TV ekranı, video oyunları, bilgisayar gibi..) Bu çocuklara çok düzenli bir yaşam kurmak gerekir, özellikle uykusuz kalmamasına dikkat edilmelidir.

Havale (Konvulziyon) Nedir ve Ne Yapmak Gerekir?

Bunun yanında çocuk normal bir okul hayatı sürdürmelidir, aşırı koruma altına alınmamalıdır. Kendi yaşıtları ile normal sınıflarda okutulmalıdır. Bazı zor durumlarda çocuk ve ailesinin psikolojik destek alması gerekebilir. Çocuk normal oyun ve spor aktivitelerine katılabilir. Kontrol altında olmak şartıyla yüzme sporu da yapabilir.

Çoğunlukla epileptik çocuklar , duygusal ve psikomotor açıdan normal ve uyumlu bir şekilde gelişirler.

Sağlık dolu günler, seneler dileriz.

Her çocuktan 1’inde havale görülebilir!

Çocuğunu biranda titrerken, elleri ayakları kasılmış bir şekilde görmeyi hiçbir aile istemez ve bu durumda büyük panik yaşayıp çocuğuna kötü bir şey olduğunu düşünür. Ancak sorun düşündüğünüz gibi büyük olmayabilir. Çok yüksek ateşin sebep olduğu havale çocuklarda böyle nöbetlere neden olur ve % nöbet görülebilir. Bu nöbet sırasında çocuğa yapılacak en büyük yardım ailenin panik yapmamasıdır. Çocuklardaki havale sırasında neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri Avrasya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay şu şekilde açıkladı.

Çocuklarda havale nedir?

Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner. Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir,tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.

Nedenleri nelerdir?

  • Havale genellikle yaşamın ilk 5 yılın görülür ve bir hastalığın seyri sırasında veya sonucunda ortaya çıkar,
  • Bebeklerde en önemli nedeni ateş yapacak enfeksiyonlardır,
  • Kan şekeri düşmesi,
  • Vücudun tuz miktarında değişiklik,
  • Metabolik bozukluklar,
  • Epilepsi,
  • Kafa travması

İlk müdahale nasıl olmalıdır?

  • Çocuk sert bir zemine yan şekilde yatırılmalıdır,
  • Sakin olun, panik yapmayın ve çocuğunuzla sakin bir şekilde konuşun,
  • Özellikle çocuğun boynunu sıkan elbiseleri varsa gevşetin,
  • Çocuğun etrafındaki sert ve sivri objeleri kaldırıp etrafını açın,
  • Hareketlerini engellemeye onu sarıp tutmaya çalışmayın,
  • Havale 10 dakikadan fazla sürerse ambulans çağırın.

Havale hangi sorunlara yol açar?

Basit havaleler beyin hasarına, zihinsel engelliliğe ya da öğrenme bozukluğuna yol açmazlar. Havale, epilepsi hastalığının bir belirtisi değildir. Havalenin yol açtığı en yaygın komplikasyon tekrarlayan nöbetlerdir. Eğer çocuğunuzun ilk havalesi hafif yüksek ateşten kaynaklandıysa, ateş aniden çıktıysa, aile geçmişinde havale varsa, ilk havalesini geçirdiğinde 15 aylıktan küçükse tekrarlayan havale geçirme olasılığı yüksektir.

Havale nasıl tedavi edilir?

Havaleler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur ancak 10 dakikadan fazla sürdüyse ya da tekrarlandıysa çocuğu muhakkak doktora götürmek gerekir. 15 dakikanın üzerinde süren havalelerin geçmesi için doktor ilaç tedavisine başvurabilir.  Buna rağmen havale tekrarlarsa ya da ciddi bir enfeksiyonla beraber görülürse ve enfeksiyonun kaynağı saptanamazsa doktorunuz çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını talep edebilir. Basit havale nöbetlerinde ise hastane tedavisi gerekmez.

ETİKETLER: avrasya hastanesi, avrasya hospital, çocuk, çocuk hastalıkları, çocuk sağlığı, çocuklarda havale, hastalık, havale, sağlık, tedavi, yüksek ateş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası