bardak zıt anlamlısı / funduszeue.info MAT(SIVILAR)-TÜRKÇE(ZIT-EŞ ANLAM) Quiz - Quizizz

Bardak Zıt Anlamlısı

bardak zıt anlamlısı

Dolu Zıt Anlamlısı Nedir? Dolu Zıt Anlamlısı Olan Sözcük ve Örnek Cümleleri

Günlük konuşma dilinde kullandığımız en basit kelimelerin bile zıt anlamlarını bilmek ve doğru kullanmak etkili iletişim için oldukça önemlidir. İşte dolu kelimesinin kelime anlamı ve zıt anlamlısı hakkında merak edilen soruların yanıtları

DOLU KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Bir kelimenin zıt anlamlısını öğrenmeden önce ilk yapmamız gereken şey o kelimesinin gerçek anlamını ve yan anlamlarını öğrenmektir çünkü kelimenin anlamını kavramadan karşıt anlamlısını kavramamız mümkün değildir. Pek çok kelimenin ilk anlamının yanında pek çok başka anlam daha barındırdığına şahit oluruz. Dolu kelimesi de böyle kelimelerden biri. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre dolu sözcüğünün anlamı "İçi boş olmayan, dolmuş, meşbu, pür" olarak kabul ediliyor.

Ancak dolu kelimesinin bunun yanında karşıladığı pek çok yan anlam da var. İşte TDK'ya göre dolu kelimesinin karşıladığı diğer anlamlar:

  • Bir şeyin bir alanı kaplayacak kadar çok miktarda bulunması
  • Bütün kapasitenin tükenmesi anlamında
  • Bir işle çok meşgul olmak boş vaktinin olmaması
  • Ateşli silahlar içinde mermi bulunma durumu
  • Tornacılık sektöründe hiç delik açılmamış olan malzeme
  • Bir duygunun etkisinde kalınan ruh hali

DOLU KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Birbirini anlam açısından tamamen karşıt durumlarda temsil eden iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Zıt anlamlı ya da karşıt anlamlı kelimeleri bulabilmek için bazı kuralları bilmemiz gerekir. Bu kuralların ilki de bir kelimenin zıt anlamlısının o kelimeyle aynı anlama grubunda olması gerektiğidir.

Dolu kelimesinin zıt anlamlısı boş kelimesidir. Boş kelimesi ve dolu kelimesi gerçek anlamlarıyla kullanıldıklarında birbirinin karşıtıdır ancak ikisinden biri cümle içinde farklı anlamda kullanıldığında bu durum değişebilir.

Zıt anlamlı kelimeler konusunda karıştırılan konulardan biri de olumsuz anlamlı kelimelerdir. Şöyle ki, fiil durumundaki kelimelerin olumsuz anlamlarını belirten sözcükler zaman zaman sözcüğün zıt anlamlısı zannedilir ancak bir kelimenin olumsuz anlamlısı o kelimenin zıt anlamlısı değildir. Bir örnek üzerinden gitmemiz gerekirse gitmek kelimesinin olumsuz anlamlısı olan gitmemek o kelimenin zıt anlamlısı olmaz. Gitmek kelimesinin zıt anlamlısı gelmek kelimesidir.

DOLU ZIT ANLAMLISI OLAN BOŞ KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Zıt anlamlı kelimeler birbirinin anlam olarak tam karşıtı olduğu için dolunun zıt anlamlısı olan boş kelimesinin anlamını bilmekte de fayda var. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre boş kelimesinin anlamı "İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan" olarak tanımlanmıştır. Elbette dolu kelimesi gibi boş kelimesinin de pek çok yan anlamı var. İşte onlardan bazıları:

  • Çalışanı bulunmayan açık kadro
  • İşi gücü olmayan, işsiz anlamında
  • İçindekiler bittikten sonra kirli halde bulunan tabak, bardak
  • Anlamı olmayan sözler
  • Herhangi bir konuda bilgi sahibi olmayan kişi
  • Bir faydası olmayan teselli
  • Hazırlıksız yakalanma durumu

DOLU ZIT ANLAMLISI VE DOLU KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI

  • Bu şişelerin hepsi dolu.
  • Bütün otobüsler dolu, pazartesiye kadar buradayız.
  • Av tüfekleri dolu olabilir, çocuklar dokunmasın.
  • Bu tencereler yemek dolu.
  • Garsona söyleyelim de boşları toplasın.
  • Bu havuz boş, işimize yaramaz.

Bardak zıt anlamlısı nedir? Bardak kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Tarih boyunca inceledi&#;imizde toplumlar aras&#;nda her zaman bir etkile&#;im oldu&#;u görülmü&#;tür. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalarda toplumlar aras&#;nda dil, din ve kültürel aç&#;dan birbirlerinden etkile&#;imler oldu&#;u incelenmi&#;tir. Dil aç&#;s&#;ndan iki toplum birbiri ile etkile&#;ime geçti&#;inde diller aras&#;nda kelime al&#;&#;veri&#;i gerçekle&#;ir. Bir dilde farkl&#; kökenli kelimelerin yer almas&#;n&#;n temel sebebi de olu&#;an bu etkile&#;imlerdir. Dilimizde Türkçe kökenli sözcükler kadar farkl&#; kökenli sözcükler de bulunur. Bardak sözcü&#;ü kökeni Türkçe olan bir kelimedir. Bardak sözcü&#;ünün Türk Dil Kurumuna göre 4 farkl&#; anlam&#; bulunmaktad&#;r. Bu anlamlar&#; &#;öyle s&#;ralayabiliriz:

  • Su gibi s&#;v&#; &#;eyleri içmek için kullan&#;lan, genel olarak camdan yap&#;lan obje
  • Bu kab&#;n alaca&#;&#; miktarda olan
  • Boduç, çamçak
  • Toprak testi

Bardak kelimesinin z&#;t anlaml&#;s&#; olan sözcük nedir?

Bardak kelimesi dilimizde çok s&#;k yer verilen bir kelimedir. Genel olarak günlük konu&#;ma dilinde cümle içinde kulland&#;&#;&#;m&#;z bir sözcüktür. Bardak sözcü&#;ü Türkçe kökenli bir kelimedir. Bir kelimenin kar&#;&#;t anlaml&#;s&#;n&#; ifade etmek istedi&#;imiz zaman kelimenin z&#;t anlaml&#;s&#;n&#; kullan&#;r&#;z. Z&#;t anlaml&#; kelimeler birbirlerinin tersi anlamlar ifade ederler. Bardak sözcü&#;ü kar&#;&#;t anlaml&#;s&#; bulunmayan bir sözcüktür. Bardak kelimesinin z&#;t anlam&#; bulunmamaktad&#;r. Bardak kelimesinin tersi bir anlam ifade etmek istedi&#;imizde bardak z&#;t anlaml&#;s&#; bulunmad&#;&#;&#; için farkl&#; &#;ekilde ifade etmemiz gerekir.

Barda&#;&#;n z&#;t anlaml&#;lar&#; ile örnek cümleler

Bardak sözcü&#;ü cümle içinde yayg&#;n olarak yer verdi&#;imiz bir sözcüktür. Herkes bardak kelimesinin ifade etti&#;i anlama hâkim olup ona göre cümle içinde kelimeyi kullan&#;r. Barda&#;&#;n z&#;t anlaml&#;s&#; olmad&#;&#;&#; için kelimenin kar&#;&#;t anlam&#;n&#; farkl&#; &#;ekillerde ifade etmemiz gerekir. Bardak kelimesiyle ilgili örnek cümleler vermek gerekirse:

  • Eve gelir gelmez bir bardak so&#;uk su istemi&#;ti.
  • Ölçü kab&#;na ne gerek var hepsini su barda&#;&#;yla halledersin.
  • Dili dima&#;&#; kuruyunca bir yudumda tüm barda&#;&#; içmi&#;ti.
  • Bize oradan iki bardak çay kap da gel, konu&#;al&#;m.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası