kışın balkondaki çiçekler nasıl korunur / Balkon çiçekleri kışa nasıl hazırlanır? - Pratik Bilgiler

Kışın Balkondaki Çiçekler Nasıl Korunur

kışın balkondaki çiçekler nasıl korunur

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı

Bir diğer adı pelargonium olan sardunya bitkisi balkonda ya da bahçe de yetiştirilen bitkiler arasında en gözdelerdendir. Bu bitkiler nerdeyse tüm mevsimlerde (çok sert kış ayları hariç) çiçek verebilirler ve üç mevsim boyunca ayakta kalabilirler. Sardunya bakımı diğer çiçeklere göre daha kolaydır ve daha az emek gerektirir. Yine de bu bitki eğer ki çetin kış şartlarına sahip bir bölgede yetişiyor ise düzgün bir bakıma ihtiyaç duyacaktır, aksi takdirde kısa sürede canlılığını kaybeder. Sardunya bitkileri az derecede soğuk olan hava şartlarında yaşayabilirler ama eğer ortama dondurucu soğuklar hakim ise onlarla yeterli derecede ilgilenmediğiniz anda ölürler. Bu bitkiler için kış bakımı uygulamak son derece basittir ve bitkinizin kışı geçirmesi için üç ayrı yol vardır. Şimdi sardunyanın kış bakımı için kullanabileceğiniz üç ayrı bakım metoduna bir göz atalım.

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı – Kesim

Sardunya bitkileri için mevcut olan üç adet kış bakımından biri kesme metodudur. Bu metod, bitkinizin kışı atlatmasını sağlayacak kolay bir metoddur. Tek yapmanız gereken kış vakti bitkinizin donmasına neden olmadan sardunyaların 8 ila 10 santim uzunluğuna erişmiş kesilecek boydaki dallarından kurtulmanızdır. En sağlıklı olan gövde dalını kesmeniz gerekir ve kestiğiniz yerin yaklaşık 5 santime kadar üstünde kalan tüm yapraklardan da kurtulmanız gerekir. Köklerin hızlı gelişmesini istiyorsanız bitki besini ya da gübre kullanabilirsiniz. Dal iyice kurutulmuş bir toprağa dikilmelidir.

Dalı toprağın yaklaşık 5 santim derinliğe kadar saplayın ve düzenli olarak su verin. Daha sonra bitkiyi diktiğiniz saksıyı evinizde güneş ışığını direk almayan yani günün yarısı gölgede kalan bir bölgesine yerleştirin. İki ila altı hafta sonra kesilen yerler kök salmış olacaktır. Eğer dilerseniz sonradan kök salan bu gövdeleri ayrı saksılara alabilirsiniz. Dışarıda havalar ısındığı zaman ise bitkilerinizi açık havada büyütmeye devam edebilirsiniz.

Sardunya Bitkisi Kış Bakımı – Dikili Bitkiler

Eğer sardunya bitkilerini saksıda yetiştirmeyi tercih ediyorsanız ve bu saksılar dış ortamda ise öncelikle onları içeri alanlara taşımanız gerekir. Sardunyalarınızı yaklaşık olarak yarı boyuna kadar budamanız şart. Bu onlar için çok büyük bir kayıp olmayacaktır, hatta bir sonraki mevsime daha hızlı uzayarak tekrar büyüyeceklerdir. Bitkinizi evin sıcak bir kısmına yerleştirmeye özen gösterin, bu kısım güneş alan bir pencere kenarı ya da yapay ışığın altında duran bir masa olabilir. Ne zaman ki bitki toprağı kurudu, o zaman bitkiyi sulayın. İç mekanınızda yeterince yer yoksa jelatin bir poşet üzerine bitkinin hava almasını sağlayacak kadar birkaç delik açarak bitkinin üzerine geçirin. Bu bitkinin donmasını engelleyecektir.

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı – Kökleri Çıkarmak

Kökleri çıkarma metodu sardunya bitkileri için kışın kullanılan metotlardan en yaygın olanıdır diyebiliriz. Sardunyalarınızı toprağından söküp çıkarmanız ve etrafında kalan toprakları nazik bir biçimde bir güzel silkeleyip temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bitkilerinizi yukardan aşağı olacak şekilde serin ve kuru bir ortama asmalısınız. Örneğin ılık ve rutubetli bir havaya sahip olan bodrum katınız sardunyalarınızı kışın bu şekilde muhafaza etmek için ideal bir mekândır. Bitki köklerinin nemli ve serin kalmasını sağlamak için 1 ila 2 saate kadar suda tutmanız gerekmektedir.

Eğer kökler kurursa bitkiniz canlılığını kaybeder. Köklerin bir kısmı topraktan ayrıldığında yapılan temizleme işleminde ya da daha sonra herhangi bir şekilde düştüyse bunun için endişe etmeniz gerekmez. İlkbahar geldiği zaman bitkiyi budamanız ve dışarıda toprağa ya da bir saksıya dikmeniz gerekecektir. Düzenli bir biçimde suladığınız takdirde canlı ve yeşil yaprakların ve dalların çıktığını görebilirsiniz.

Evin içinde kuruyan ve dökülen yaprakların yaratacağı karışıklığı istemiyorsanız da, kağıt çantası adı verilen metodu deneyebilirsiniz. Sardunyalarınızı yine toprağından söküp çıkarmanız ve etrafında kalan toprakları nazik bir biçimde bir güzel silkeleyip temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bu bitkileri bir kağıt çantanın içine koyun ve çanta içindeki ortamın serin ve kuru bir havaya sahip olmasına dikkat edin.

Ayda bir kere bitkinizi koyduğunuz çantadan çıkarıp suyla dolu bir kaba 1 ila 2 saat kadar daldırmanız gerekir. Birçok yaprak ise bu sefer çantanın içine düşmüş olacaktır, bu yöntemi karmaşadan kurtaran ve daha az uğraşmanızı sağlayan yanı işte bu kısmıdır. Suda yeterli süre tuttuktan sonra bitkiyi çantasına geri koyun. İlkbaharın gelişiyle birlikte bitkiyi bulunduğu yerden çıkarabilirsiniz, mart ayının ortası bunun için en uygun zamandır. Kopmuş ve büzülmüş tüm kısımlardan kurtulun. Sert, yeşil renkte ve sağlam olan dal ve yapraklar kesinlikle kesilmemelidir. Bitkileri bahçenizdeki toprağa ya da evinizin içinde yerleştireceğiniz saksıya koyun. Pek yakında yeşil dallar uzayıp büyümeye başlayacak ve mayıs ayında bitkinizin capcanlı bir havaya büründüğünü göreceksiniz.

Soğuk havalarda çiçek bakımı nasıl olur?

Kış aylarını hissettiğimiz bu günlerde çiçeklerin bakımının önemi daha da artıyor. Ülkemizde bazı kesimlerde soğukların daha çok hissedilmesiyle birlikte, çiçek sevdalılarının dikkat etmeleri gereken konular ortaya çıkıyor.

İHA'nın haberine göre çiçekçilik yapan Levent İmrak, kış aylarında çiçeklerin bakımlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İmrak, "Her bitkinin kendine has bakımı vardır. Yeşil yapraklı bitkileri soğuk havaların olduğu kış aylarında 10 günde bir sulamak gerekir. Yani sulama işlemini yaptığımızda bitkinin toprağında kuru yer kalmayacak. Bunun içinde saksının boyundan daha yüksek su dolu bir kovanın içerisine saksıyla birlikte batıracağız.

Saksıdaki toprağın içerisinden hava kabarcıkları çıkacaktır, suyun içinde kalacağı için. O hava kabarcıklarının çıkması kesilene kadar suyun içerisinde kalacak. Sonrasında tam sulanmış demektir. Soğuktan korumak için vitamin takviyesi de verilebilir. Sulaması bu şekilde olmalıdır. Kışın en çok yapılan yanlış, yaz aylarındaki gibi çiçekleri fazla sulamaktır. Yazın sıcaktan dolayı çiçekleri 5 günde bir sulamak gerekirken, kışında aynı şekilde sulamaya devam edildiği zaman fazla su bitkilerin köklerine zarar verir ve çürümesine neden olur" dedi.

"AÇELYA, ORKİDE VE SİKLAMEN GİBİ ÇİÇEKLER DAHA ÇOK SU İSTER"

Bazı çiçeklerin yeşil yapraklı bitkilere göre daha çok su istediğini belirten İmrak, "Yeşil yapraklı bitkilerin haricinde açelya, orkide ve siklamen gibi bu tarz çiçekler daha çok su isterler. Mesela açelyaların sürekli nemli olması gerekir. O yüzden altına bir tabak koyup sürekli içerisinde su bulunması gerekir. Orkidenin de toprağı farklı bir toprak olduğu için, diğer bitkilerinki gibi suyu tutma, nemi tutma gibi bir durumu yoktur. Orkidenin kökleri su depolama özelliğine sahiptir.

Bunun içinde orkideleri kış aylarında haftada bir sulamak daha doğru olacaktır. Halk arasında tavşan kulağı olarak ta bilinen siklamen çiçeği ise serin bitkisidir. Yani serin bir ortamda durması gerekir. Oda sıcaklığında bazen bozulabilirler. O yüzden evin neresi serinde bu çiçek için daha sağlıklı olacaktır. Çünkü mevsimlik bir çiçek olduğu için sadece kış aylarına mahsus bir çiçektir. Kapalı balkonları olanlar oralarda muhafaza edebilirler" diye konuştu.

"BİR TARAFTAN CAMDAN SOĞUK GELİP BİR TARAFTAN DA KARORİFERİN SICAĞININ GELMESİ BİTKİYE ZARAR VERİR"

Son olarak cam kenarları ile kalorifer petekleri arasına konulan çiçeklerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyleyen İmrak, "Kışında soğuktan korumak için oda sıcaklığında olması şarttır. Çok soğuk ve cereyanda kalan yerler çiçeğe zarar verir. Evlerin cam diplerine çiçekler konulabiliyor. Örneğin genelde evlerin cam kenarlarında kalorifer peteği bulunur. Bir taraftan camdan soğuk gelip, bir taraftan da kaloriferin sıcağının gelmesi bitkiye zarar verir. Onun için cam kenarlarından ziyade sıcaklık olarak çiçek için yaklaşık 20 derece idealdir" şeklinde konuştu.

Balkonda birkaç kışlık bitki bakım yöntemi vardır. İlk olarak, saksı küçükse ve bahçe alanınız varsa, tüm saksıyı bir kenara koyacak kadar büyük bir çukur kazın. Toprakla doldurun ve saman veya yaprak gibi kalın malçla örtün. Ayrıca tüm saksıları toplayıp binanın doğu veya kuzey tarafında gruplayabilir ve üzerlerini saman veya yapraklarla kaplayabilirsiniz. Ek olarak, kurumalarını önlemek için ara sıra kontrol etmeniz gerekecektir.

Kışın Balkon Bitkileri için Uygun Büyüme Koşulları

Saksılarınız ve bahçe kutularınız için plastik tercih edin, avantajı donmadan sonra bozulmamasıdır. Plastiği tahta bir kutuya saklayabilirsiniz. Küçük çalılar için en az 40 cm-50cm derinlik sağlayın.

Özel balkon bitkilerinin toprak karışımındaki bitkiler çok yoğundur. Tencerenin dibine drenaj için bir şey (kil çakılları ve bahçe tekstili) koymayı unutmayın, çünkü hala su ve klima yoktur. Aynı şekilde, soğuktan izole etmek ve yağmur yağdığında su birikintilerinde yuvarlanmalarını önlemek için saksılı bitkiniz ile zemin arasında kaydırın. Bunun haricinde kışın balkonunuzdaki bitkiler için kullanılabilecek köpüklü naylon veya strafor gibi derin soğukta kullanılacak bir miktar yün bulundurmak iyi bir çözümdür.

Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız çiçekleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığyla temin edebilirsiniz.

Balkonuna ekeceğiniz çiçekler için 3 ÖNERİ: En Yeni Balkon Dekorasyonlarıyazımız size fikir verebilir.

Kışın balkon çiçekleri nasıl korunur?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir