orucu bilerek bozmak diyanet / Orucu Kasten Bozmanın Hükmü Nedir? - Orucu kasten bozmanın cezası nedir?

Orucu Bilerek Bozmak Diyanet

orucu bilerek bozmak diyanet

"Orucu bilerek bozmak günah mı?" diye soranlara Diyanet&#;ten kesin cevap! Kefaretini öğrenince aklınızdan bile geçirmeyeceksiniz

Bin aydan daha hayırlı Ramazan geldi çattı. Bu ay boyunca Müslümanlar oruç ibadetini yerine getirecek ve dualarla af dileyecek. Ramazan ayı boyunca en merak edilen konular genellikle orucu etkileyen yahut zarar veren durumlar oluyor. Bu nedenle bu Ramazan ayında da orucu bozan durumlar araştırılıyor.

Orucunu hiçbir mazereti olmadan bozmanın günah olup olmadığı merak edilirken, konuya dair önemli açıklamayı Diyanet İşleri Başkanlığı yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı kendi internet sitesinden yaptığı açıklamayla bilerek oruç bozmanın Müslümanlar için sakıncalarına değindi.

Peki bilerek oruç bozmak günah mı? Bilerek oruç bozmanın cezası nedir? İşte tüm detaylar ve bilerek oruç bozmanın cezası…

BİLEREK ORUÇ BOZMAK GÜNAH MI?

Ramazan ayında oruç tutanların bilerek oruçlarını bozmaları durumunda ne yapmaları gerektiği araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı konuya dair açıklamayı kendi internet sitesi üzerinden yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı konuya dair açıklamada mazeret olmadan orucu bozmanın Ramazan ayının hürmetine saygısızlık olduğunu ifade etti. Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) orucunu bozanların kefaret ile yükümlü olacağını özellikle belirtmiş.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın orucu bozmak ile ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).”

İSTEMEDEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken yanlışlıkla su yutmak hemen hemen herkesin farklı sebeplerle karşılaşabileceği bir durumdur. Fakat kişinin bilinçsiz ya da istemsiz şekilde gerek unutarak gerek yanlışlıkla su yutması orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Örneğin; tıbbi tedaviler esnasında ağız içine verilen su veya benzeri maddelerin yutulması yahut kişinin oruçlu olduğunu unutarak su içmesi orucu bozan durumlar arasında yer almaz.

İçilen su ya da yenilen yemeğin miktarı bu konuda bir şey fark ettirmemektedir. Kişi eğer kendisinin dürüstlükle oruçlu olduğunu unuttuğunu biliyorsa, burada herhangi bir günahtan ya da kaza durumundan söz edilemez. Zaten pek çok hadis ve benzeri rivayette de ayrıca yer aldığı gibi bu tip durumlarda Allah’ın kullarına yardım ettiği ve orucu kolaylaştırdığı söylenir. Dolayısıyla oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek ya da içmek orucu bozmaz.

ORUCU YANLIŞLIKLA BOZAN KİŞİYE NE YAPILIR?

Orucunu unutarak yemek yiyen kişi ya da kişilere uyarıda bulunmak istenmeyen hareketlerden biridir. Çünkü yukarıda da değindiğimiz üzere bu durumun Allah tarafından kişinin oruç süresini kolaylaştırmak adına yapıldığı ifade etmektedir. Ancak özellikle bu kişilerin hasta, yaşlı, çocuk veya zayıf olma durumlarında oruçlu olduklarının hatırlatılmaması önemlidir. Bir başka hadis doğrultusunda ise eğer kişi zayıf, hasta veya yaşlı değilse oruçlu olduğunun hatırlatılması tavsiye edilir.

KAZA VE NAFİLE ORUÇLARDA UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Kaza ve nafile oruçlarda unutarak yiyip içmek diğer asıl oruçlardan farklı değildir. Çünkü kaza veya nafile oruçlarda tıpkı Ramazan ayı içerisindeki oruçlarda olduğu gibi benzer yükümlülük ve sorumluluklar dahilinde, aynı çizgide ilerler. Dolayısıyla kaza ya da nafile olması fark etmeksizin tüm oruçlarda ve oruç sürelerinde, unutarak yiyip içmek ve hatta diğer sebeplere bağlı olarak yanlışlıkla yiyip içmek orucun bozulmasına neden olmaz.

Bilerek oruç bozmanın kefareti nedir? Bilerek oruç bozmanın cezası kaç gün? Diyanet açıkladı!

Ramazan ayında farz ibadetini yerine getirmek için oruç tutan vatandaşlar bazı durumlarda bilerek orucunu bozabiliyor. Oruç tuttuğu halde iftar olmadan orucunu bozan kişiler 'bilerek oruç bozmanın cezası nedir?' sorusunun cevabını merak ediyor. Bilerek oruç bozmanın kefareti kaç gün? Hem Hanefi hem de Şafii mezheplerine göre bilerek oruç bozmanın cezası büyüktür. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden alınan bilgilere göre; bilerek orucu bozmanın cezasını ve kefaretini haberimizde derledik. 

Bilerek oruç bozmanın cezası iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişinin kefareti ise, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurmaktır. Bilerek oruç bozmanın cezası ile ilgili detaylı bilgileri haberimizden hemen okuyabilirsiniz.

ORUÇ BOZMANIN CEZASI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden 'oruç bozmanın cezası nedir' sorusuna yanıt verildi. İşte orucu kasten bozmanın cezası;

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, ; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

HANEFİLERE GÖRE ORUÇ BOZMANIN CEZASI

Hanefilere göre kasten hiçbir mazeret yokken orucun ortasında yemek yiyip su içmenin cezası olarak 61 gün oruç tutmak gerekir. Karı, koca arasında gerçek bir yakınlık kurulursa (cinsel) bundan dolayı da 61 gün oruç tutmak gerekir.

İMAMI ŞAFİİ'YE GÖRE ORUÇ BOZMANIN CEZASI

İmamı Şafii'ye göre ise kasten yemek içmekten dolayı günaha giren kişi 1 gün kaza gerekir. Ama cinsel yakınlıktan 61 gün oruç tutmak gerekir.

Sual: Ramazan günü orucu bozup kefaret gerektirenler ve gerektirmeyenler nelerdir?

ORUCU BOZAN DURUMLAR

1- Bilerek yiyip içmek

2- Cinsel ilişkiye girmek

3- Ramazanda, kaza gerektiren bir şey yaparak orucunu bozanın, aynı ramazanın başka gününde de bu şeyi, "nasıl olsa kefaret gerektirmiyor" diye kasten yine yapması

4- Sigara içmek

5- Gıybet, sürme çekmek ve kan aldırmak gibi, orucu bozmadığı iyi bilinen şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak, yiyip içmek.

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER NELERDİR?

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek,

Ağza gelen kusuntunun geri gitmesi,

Oksijen tüpüyle ilaçsız suni hava vermek,

Orucu bozmaya niyet edip de bozmamak,

İstemeyerek ağız dolusu kusmak,

İsteyerek, zorlayarak biraz kusmak,

Sahurda tokluk veren ilaçlar kullanmak,

Göze katı veya sıvı ilaç koymak veya ıslak lens takmak,

Gıybet etmek,

Rüyada ihtilam olmak,

Diş çukuruna ilaç koymak,

Çiçek, kolonya veya parfüm koklamak,

Morfinsiz, iğnesiz diş çektirmek,

Yutmadan yemeğin tadına bakmak,

Sakındığı halde toz ve dumanın boğazdan veya burundan içeri girmesi,

Diş çektirince gelen tükürükten az kanı yutmak,

Ağzını yıkadıktan sonra kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

Dişler arasında kalan, nohuttan küçük olan şeyi yutmak,

Hacamat olmak, kan aldırmak, akupunktur kullanmak,

Kulağa su kaçması,

Misvak kullanmak, macunsuz diş fırçalamak (Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur. Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir),

Gusletmek, banyo yapmak,

İdrar yoluna pamuk koymak (Şâfiîlerde bozar),

Sağlam deriye ilaç, krem sürmek, her çeşit yakı, sigara bandı, tokluk bandı takmak,

Yaraya imsak vaktinden önce konan sıvı ilacın, imsak vaktinden sonra emilmesi,

Yaradan çıkan kan, irin ve benzerlerinin tekrar içeri girmesi,

Arı sokması,

Dudaktaki yaşlığı yutmak,

Banyoda oluşan su buharını teneffüs etmek,

Ele iğne batıp kırığının içinde kalması,

Kulağa pamuklu çubuk sokmak (Şâfiî'de bozar.),

Kanayan yere, kanın durması için kan taşı sürmek,

Ağza gelen yemeği, balgamı, kusmuğu veya baştan buruna gelen akıntıyı yutmak,

Bel soğukluğu hastalığından dolayı akıntı gelmesi,

Evi haşere için ilaçlayan, ister istemez ilacı teneffüs etse de orucu bozulmuş olmaz; çünkü sakınmak zordur,

Kulağa sabunlu su kaçırması,

Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz. Öperken şehvetlenip cünüp olursa bozulur (Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur. Orucu bozacak derecede çok öperse haram işlemiş olur. Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır. Ama öperek cünüp olunca kaza gerekir, kefaret gerekmez.),

Akupunktur kullanmak orucu bozmaz. Akupunkturun sadece iğnesi giriyor, vücudun içine bir şey zerk edilmiyor,

Çatlak dudağa veya eldeki yarığa krem, tentürdiyot, kolonya veya oksijenli su sürmek (Açık yaraya sürülen merhemin, içeri sızdığı iyi bilinmedikçe orucu bozmadığı, S. Ebediyye'de bildirilmektedir. İyi bilmek, zanla olmaz. Kesin bilmek gerekir. Kesin bilinmeyince bozar denilemez.),

İğneli epilasyon yaptırmak orucu bozmaz. İçeriye ilaç gibi bir şey girmedikçe, vücuda iğne batırmak orucu bozmaz. İğneli epilasyonda içeriye ilaç girmiyor. Sadece iğne, kıl folikülüne sokularak akım veriliyor,

Kaş, bıyık aldırmak, etek tıraşı olmak ve epilasyon orucu bozmaz,

Oruçlunun ağzına gözyaşı veya ter girerse, bir iki damla gibi azsa, orucunu bozmaz, çünkü bundan korunmak zordur. Çok olur da tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz,

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir