öfke ile ilgili kompozisyon / Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur - Kompozisyon - Türkçe Ödevim

Öfke Ile Ilgili Kompozisyon

öfke ile ilgili kompozisyon

&#;Öfkeyle kalkan zararla oturur&#; atasözünü açıklayan; ana fikri, öfkeliyken düşüncesizce verilen kararların her zaman pişmanlıkla sonuçlanacağı olan kompozisyon örneği.

Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur - Kompozisyon

Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur &#; Kompozisyon

İnsan, hayatta karşılaştığı olaylar karşısında farklı duygular hissedebilir. Bu durum gayet normaldir. Duygusal bir varlık olan insanın olaylar karşısında sabit tepkiler vermesi zaten doğal değildir. Bununla birlikte, her durumda verilen tepkilerin ve hissedilen duyguların kontrol altında tutulmasında yarar vardır. Çünkü her duygu, bir noktadan sonra insana zarar vermeye başlar. En kuvvetli duygular arasında yer alan öfkenin de fazlası ve özellikle eyleme dönüşmüş hali kesinlikle zararlıdır. Öfkeyle kalkan zararla oturur sözünden hareketle, öfkeli kişinin sakinleşmeye gayret göstermesi ve harekete geçmek için öfkesinin dinmesini beklemesi gerekir.

İnsanın ömrü boyunca hissedeceği en kuvvetli duygular arasında, aşk, sevgi, mutluluk gibi onlarca güzel his vardır. Bu güzel duyguların yanında, kötü hislerde insan içindir ve bunları da bazı olaylar karşısında hissedebiliriz. Öfke, nefret, kızma ve sinirlenme gibi onlarca kuvvetli kötü duyguyu da insan çeşitli durumlar karşısında hissedebilir. Önemli olan bu duygulara kapıldığımız zaman onları dizginleyebilmek ve kontrol altında tutabilmek. Özellikle kötü duygular, insanın aklını kontrol etmesinin önüne geçmekte ve istemediği davranışlar sergilemesine sebep olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek adına insan, olumsuz duygular hissettiğinde sakinleşmenin yollarını aramalıdır.

Olumsuz ve kendimizi kötü hissedebileceğimiz bir durum karşısında öfkeye kapılmamız mümkündür. Öfkeli iken sağlıklı düşünmek ise mümkün değildir. Alman filozof ve yazar Gotthold Ephraim Lessing “Öfke ile beraber akıl da uçar gider” sözü ile bu durumu en net şekilde açıklayan düşünürler arasında yer almıştır. Öfkeli kişinin sağduyusunu yitirdiği bir gerçektir. Bu nedenle öfkeli insan sakinleşene kadar herhangi bir konuda asla karara varmamalıdır.

Peygamberimiz de öfkenin çok güçlü bir duygu olduğuna dikkat çekmiş ve öfkeyle mücadele etmenin önemine değinmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde “Pehlivan, güreş meydanlarında başkalarını yenen kişi değildir. Asıl pehlivan, kızgınlık anında öfkesine hakim olan kimsedir” demiştir. Peygamberimizin bu sözü de öfkeliyken sakin davranabilmenin önemine dikkat çekmektedir.

Sağlıklı olarak düşünülemeyen zamanlarda verilen kararlar, sonrasında büyük pişmanlıklar doğuracaktır. Bu nedenle öfkeyle kalkan zararla oturur sözünü aklımızdan hiç çıkarmamalı, en kızgın olduğumuz durumlarda dahi öfkemizi yenmeli ve mantıklı davranmaya gayret göstermeliyiz.

*** &#;Öfkeyle kalkan zararla oturur&#; atasözünü açıklayan; ana fikri, öfkeliyken düşüncesizce verilen kararların her zaman pişmanlıkla sonuçlanacağı olan kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

     Bir olaya karşı vermiş olduğumuz aşırı sert tepkilerden biridir öfke. Kızgınlıkla ne yaptığımızı ne söylediğimizi sağlıklı bir biçimde değerlendiremeyiz. Böylesi zamanlarda insanların karşısındaki insanı incitmesi çok kolay olabilmektedir.

     Sabırsız ve tahammül seviyesi düşük insanların en belirgin özelliklerimden biridir öfke. Öfkesine yenik düşen insan adeta kendini kaybeder ve ağzından çıkanları kulağı duymaz olur. İnsanlar öfke anında kendilerini o kadar kaybederler ki adeta bambaşka bir insana dönüşüverirler. Tabiki söyledikleri sözler karşısındaki insanın kalbinde tamiri zor yaralar açılmasına sebep olur.

    Her duygunun zamanla hafiflediği gibi öfke de bir müddet sonra kaybolur gider. Öfke kaybolunca bir pişmanlık kaplar isanın yüreğini. Sinirle söylenen sözler hatırlanmaya başladıkça yapılan hatanın ezikliği başlar. "Keşkeler, niçinler" ardı ardına sıralanmaya başlanır sonra. "Ben ne yaptım ?" diye kendi dendimize söylenir dururuz. Bir anlık hiddetin bedelini yıllar boyu unutulmayak bir hata ile sonlandırmanın üzüntüsü yaşanır.

   Öfke böyledir işte. Kasırganın ardından harap olan bir şehre benzer etkileri. Ve her öfke sonunda pişmanlıkla ve kaybedilen ya da ağır yara alan dostluklarla sona erer. Bu yüzden atalarımız "Öfke ile kalkan zararla oturur" demişlerdir. Eğer zarar etmek istemiyyorsak biraz olsun kendimize hakim olmaya çalışalım ve öfke anında adeta bir ölü gibi olmaya çalışalım.


Öfke İle İlgili Söylenmiş Sözler


*Öfke ile kalkan, zararla oturur&#;(Türk Atasözü)
*Öfke afet getirir&#;(Hz. Ali)
*Öfke rüzgar gibidir, Bir süre sonra diner; ama birçok dal kırılmıştır bile&#;(Hz. Mevlana)
*Öfke aklın ışığını savuran bir rüzgardır&#;(R. G. Ingersoll)
*Öfke domino taşları gibidir. Biri düşer, sakinleşir, belası hızla yol alır&#;
*Öfke ekilen yerden pişmanlık biçilir&#;(Alessandro Manzoni)
*Öfke güneşi bile söndürür ama sadece sizinkini. Başkalarının güneşi yine parıldamaya devam eder&#;
*Öfke harap bir binaya benzer; nereye devrilirse orası da yıkılır&#;(Francis Bacon)
*Öfke ile beraber akıl da uçup gider&#;(Lessing)
*Öfke, iyi düşünmeyi daraltır, yanıltır. Hiddet ve kin, hakîkatleri gören gözleri kör eder&#;(Hacı Bayram Veli)
*Öfke kafadaki ışığı söndüren bir rüzgardır&#;(R. Green Ingersoll)
*Öfke kısa bir deliliktir&#;(Horace Mann)
*Öfke ve gazapla işe yaklaşma; eğer yaklaşırsan, ömrü heder edersin&#;(Yusuf Has Hâcib)
*Öfke yabani ot, nefret ağaçtır&#;(St. Joreme)
*Öfke, aptalları akıllı yapar; ama yoksul bırakır&#;(Francis Bacon)
*Öfke, dilin beğinden hızlı çalıştığı tek durumdur&#;
*Öfke, elimizde tuttuğumuz kızgın bir taş gibidir. Onu taşımakla ancak ve ancak kendimize zarar veririz&#;
*Öfke, insanı arkasına onlarca vagon eklenmiş, son hızla giden bir trene çevirir. Fren yapsan da hemen duramazsın&#;
*Öfke, iyi düşünmeyi daraltır, yanıltır. Hiddet ve kin, hakikatleri gören gözleri kör eder&#;(Hacı Bayram Veli)
*Öfke, kötü bir öğütçüdür&#;(George Bernard Shaw)
*Öfke, sizi yalnızlığa hapseder. Koğuş arkadaşı olarak da geveze bir vicdanı yanınızda bırakır&#;
*Öfkelenmek beşeri bir olaydır, fakat bilahare sakinleşmemek ve affetmemek ayıplanacak iğrenç bir harekettir&#;(Sales)

*Öfkeli bir insan daima zehir ile doludur&#;(Konfüçyüs)

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş

Dilerseniz şimdi öfkenizi kontrol edemediğinizi düşündüğünüz anlarda kullanabileceğiniz 10 tekniğe göz atalım:

1. Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğinizde kendinize nefes alacak zaman tanıyın

Eğer ani bir öfke nöbeti yaşıyorsanız ve kan beyninize sıçradıysa kısa bir süreliğine de olsa kendinize vakit ayırın ve diyaframınızdan derin bir nefes alın. Kendinize "rahatla", "sinirlenecek bir şey yok", "sakinleş" gibi rahatlatıcı telkinlerde bulunun. Öfkenizin yatışmaya başladığını hissedene kadar nefes egzersizine ve kendinize telkinlerde bulunmaya devam edin.

2. Öfkenizi doğru şekilde ifade edin

Öfkeyi dışa vurmak her ne kadar içimize atmaktan daha sağlıklı olsa da bunu doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Yaşadığınız öfke patlamasının ilk etkileri geçtikten ve biraz sakinleştikten sonra kendinizi sakince ve olabildiğince açık bir şekilde karşınızdaki kişiye ifade etmeye çalışın. Öfkelenmenize neden olan endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişiyi incitmeden, soğukkanlı bir şekilde ifade etmeye özen gösterin.

3. Öfkenizi spor yaparak dışa vurun!

Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlayan serotonin hormunu salgısını artırdığı gibi öfkelenmemize yol açan stres ve gerginliğin azaltılmasına da yardımcı olur. Öfkenizin tırmanmaya başladığını hissettiğiniz anlarda açık havada yapacağınız kısa bir yürüyüş ya da sevdiğiniz farklı bir fiziksel aktiviteyle ilgilenmek tüm gerginliğinizi alacaktır.

4. Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde kısa molalar verin

Gün içinde stres seviyenizin yükselmesine ve öfkelenmenize neden olan belirli olaylar varsa böyle anlarda kendinize kısa bir mola verin. Birkaç dakikalık sessizlik hem kendi düşüncelerinizi daha iyi anlamanıza hem de sinirlenmenize neden olan olayları daha rahat atlatmanıza yardımcı olur. Böyle anlarda kullanabileceğiniz farklı teknikler için Stresten kurtulmanızı sağlayacak 6 bilimsel öneri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

5. Öfkelenmenize yol açan nedenlere değil çözümlere odaklanın!

Sinirlerinizi bozan şeylere odaklanmak yerine bu durumla nasıl baş edebileceğinize odaklanmaya çalışın. Çocuklarınızın odalarının sürekli dağınık olması sizi çıldırtıyor mu? Odalarının kapısını kapatın. Eşinizin akşam yemeğine sürekli geç kalması sinirlerinizi mi bozuyor? Yemek saatini biraz daha geriye alın ya da eşinizle konuşarak belirli akşamlarda ayrı ayrı da yemek yiyebileceğinizi ifade edin. Duygularınıza farklı bir açıdan bakmayı öğrenmek kontrolünüzde olmayan durumlarla çok daha rahat baş edebilmenizi sağlar.

6. Öfkelenmenize yol açan durumlarda "Sen" yerine "Ben" dilini kullanın

Sinir kat sayınızı yükselten durumlarda karşınızdaki kişiyi eleştirmek ve suçlamak yalnızca gerilimin daha da artmasına neden olur. Böyle durumlarda karşı tarafı suçlayıcı "sen" ile başlayan cümleler yerine duygularınızı ifade edebilmenizi sağlayacak "ben "dilinde cümleler kurmaya çalışın. Örneğin eşinizin bulaşıklara yardım etmemesi canınızı sıkıyorsa hislerinizi "Ev işlerinde hiç yardımcı olmuyorsun!" demek yerine "Yemeği yer yemez masadan kalkman ve bana yardımcı olmayı teklif etmemen beni gerçekten üzüyor" şeklinde ifade edebilirsiniz.

7. Öfkenin sizi kindar birine dönüştürmesine izin vermeyin!

Affetmeyi öğrenmek sahip olabileceğimiz en güçlü erdemlerdendir. Eğer öfkenin sizi yönetmesine izin verirseniz bir süre sonra kendinizi kendi yarattığınız negatif duygular hapishanesinde bir esir olarak bulabilirsiniz. Öfke anlarınızda karşı tarafı affetmeniz hem içinde bulunduğunuz durumu soğukkanlılıkla değerlendirebilmenizi hem de ilişkilerinizin kuvvetlenmesini sağlar.

8. Gergin anlarınızda mizahın gücünden faydalanın!

Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğiniz anlarda biraz gülmek tüm gerginliğinizi alacaktır. Başınıza gelen, sinirlenmenize neden olan olayların komik yanlarını görmeye çalışın. Kendinize gülmeyi öğrenmek ilk başta sinirlenmenize neden olan olayların etkisini azaltarak geçekçi olmayan beklentilerinizi daha kolay fark etmenizi sağlar.

9. Öfkelenmek yerine iletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışın!

Karşımızdaki kişilerle doğru iletişim kurduğumuzda hem öfkelenme olasılığımız azalır hem de güvene dayalı ilişkiler kurabilme şansımız artar. Bu güven duygusu sonraki iletişimlerimiz için de olumlu bir başlangıç yapabilmemize olanak sağlar. Karşılıklı konuşmalarda kullanılabilecek en iyi iletişim egzersizlerinden biri karşınızdakinin söylediklerini "seni doğru anladığımdan emin olmak istiyorum.." diyerek kendi cümlelerinizle, anladığınız şeklide sesli olarak tekrar etmektir. Böylelikle olası anlaşmazlıkları başlamadan sonlandırabilir, gereksiz öfke nöbetlerini kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.

Öfkenizle baş edemediğiniz durumlarda profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin!

Öfke kontrolünü öğrenmek bu konuda sorun yaşayan herkes için başlı başına bir mücadeledir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen öfkeniz sonradan pişman olacağınız ya da çevrenizdeki kişilerin kırılmasına yol açan davranışlara neden oluyorsa bu konuda uzman bir psikolog ile görüşmenizin zamanı gelmiş demektir.

Dilerseniz şimdi öfkenizi kontrol edemediğinizi düşündüğünüz anlarda kullanabileceğiniz 10 tekniğe göz atalım:

1. Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğinizde kendinize nefes alacak zaman tanıyın

Eğer ani bir öfke nöbeti yaşıyorsanız ve kan beyninize sıçradıysa kısa bir süreliğine de olsa kendinize vakit ayırın ve diyaframınızdan derin bir nefes alın. Kendinize "rahatla", "sinirlenecek bir şey yok", "sakinleş" gibi rahatlatıcı telkinlerde bulunun. Öfkenizin yatışmaya başladığını hissedene kadar nefes egzersizine ve kendinize telkinlerde bulunmaya devam edin.

2. Öfkenizi doğru şekilde ifade edin

Öfkeyi dışa vurmak her ne kadar içimize atmaktan daha sağlıklı olsa da bunu doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Yaşadığınız öfke patlamasının ilk etkileri geçtikten ve biraz sakinleştikten sonra kendinizi sakince ve olabildiğince açık bir şekilde karşınızdaki kişiye ifade etmeye çalışın. Öfkelenmenize neden olan endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişiyi incitmeden, soğuk kanlı bir şekilde ifade etmeye özen gösterin.

3. Öfkenizi spor yaparak dışa vurun!

Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlayan serotonin hormunu salgısını artırdığı gibi öfkelenmemize yol açan stres ve gerginliğin azaltılmasına da yardımcı olur. Öfkenizin tırmanmaya başladığını hissettiğiniz anlarda açık havada yapacağınız kısa bir yürüyüş ya da sevdiğiniz farklı bir fiziksel aktiviteyle ilgilenmek tüm gerginliğinizi alacaktır.

4. Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde kısa molalar verin

Gün içinde stres seviyenizin yükselmesine ve öfkelenmenize neden olan belirli olaylar varsa böyle anlarda kendinize kısa bir mola verin. Birkaç dakikalık sessizlik hem kendi düşüncelerinizi daha iyi anlamanıza hem de sinirlenmenize neden olan olayları daha rahat atlatmanıza yardımcı olur. Böyle anlarda kullanabileceğiniz farklı teknikler için Stresten kurtulmanızı sağlayacak 6 bilimsel öneri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

5. Öfkelenmenize yol açan nedenlere değil çözümlere odaklanın!

Sinirlerinizi bozan şeylere odaklanmak yerine bu durumla nasıl baş edebileceğinize odaklanmaya çalışın. Çocuklarınızın odalarının sürekli dağınık olması sizi çıldırtıyor mu? Odalarının kapısını kapatın. Eşinizin akşam yemeğine sürekli geç kalması sinirlerinizi mi bozuyor? Yemek saatini biraz daha geriye alın ya da eşinizle konuşarak belirli akşamlarda ayrı ayrı da yemek yiyebileceğinizi ifade edin. Duygularınıza farklı bir açıdan bakmayı öğrenmek kontrolünüzde olmayan durumlarla çok daha rahat baş edebilmenizi sağlar.

6. Öfkelenmenize yol açan durumlarda "Sen" yerine "Ben" dilini kullanın

Sinir kat sayınızı yükselten durumlarda karşınızdaki kişiyi eleştirmek ve suçlamak yalnızca gerilimin daha da artmasına neden olur. Böyle durumlarda karşı tarafı suçlayıcı "sen" ile başlayan cümleler yerine duygularınızı ifade edebilmenizi sağlayacak "ben "dilinde cümleler kurmaya çalışın. Örneğin eşinizin bulaşıklara yardım etmemesi canınızı sıkıyorsa hislerinizi "Ev işlerinde hiç yardımcı olmuyorsun!" demek yerine "Yemeği yer yemez masadan kalkman ve bana yardımcı olmayı teklif etmemen beni gerçekten üzüyor" şeklinde ifade edebilirsiniz.

7. Öfkenin sizi kindar birine dönüştürmesine izin vermeyin!

Affetmeyi öğrenmek sahip olabileceğimiz en güçlü erdemlerdendir. Eğer öfkenin sizi yönetmesine izin verirseniz bir süre sonra kendinizi kendi yarattığınız negatif duygular hapishanesinde bir esir olarak bulabilirsiniz. Öfke anlarınızda karşı tarafı affetmeniz hem içinde bulunduğunuz durumu soğukkanlılıkla değerlendirebilmenizi hem de ilişkilerinizin kuvvetlenmesini sağlar.

8. Gergin anlarınızda mizahın gücünden faydalanın!

Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğiniz anlarda biraz gülmek tüm gerginliğinizi alacaktır. Başınıza gelen, sinirlenmenize neden olan olayların komik yanlarını görmeye çalışın. Kendinize gülmeyi öğrenmek ilk başta sinirlenmenize neden olan olayların etkisini azaltarak geçekçi olmayan beklentilerinizi daha kolay fark etmenizi sağlar.

9. Öfkelenmek yerine iletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışın!

Karşımızdaki kişilerle doğru iletişim kurduğumuzda hem öfkelenme olasılığımız azalır hem de güvene dayalı ilişkiler kurabilme şansımız artar. Bu güven duygusu sonraki iletişimlerimiz için de olumlu bir başlangıç yapabilmemize olanak sağlar. Karşılıklı konuşmalarda kullanılabilecek en iyi iletişim egzersizlerinden biri karşınızdakinin söylediklerini "seni doğru anladığımdan emin olmak istiyorum.." diyerek kendi cümlelerinizle, anladığınız şeklide sesli olarak tekrar etmektir. Böylelikle olası anlaşmazlıkları başlamadan sonlandırabilir, gereksiz öfke nöbetlerini kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.

Öfkenizle baş edemediğiniz durumlarda profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin!

Öfke kontrolünü öğrenmek bu konuda sorun yaşayan herkes için başlı başına bir mücadeledir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen öfkeniz sonradan pişman olacağınız ya da çevrenizdeki kişilerin kırılmasına yol açan davranışlara neden oluyorsa bu konuda uzman bir psikolog ile görüşmenizin zamanı gelmiş demektir.

Bu yazıyı inceleyerek öfke gelir göz kararır, öfke gider yüz kızarır ne demek ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinebilirsiniz.
Öfkenin gelmesiyle gitmesi durumundaki ruh halimiz birbirinden keskin çizgilerle ayrılmış vaziyettedir. Çünkü biri gözümün karartırken diğeri ise yaptığımız kötü şeylerden dolayı yerin dibine girmemize neden oluyor. Öfkenin gelmesiyle gözümüz karardığından kimseyi görmeyiz. Önümüze gelene sert davranır. Bu sırada dilimiz çok kötü söyler söyleyebilir. Yatığımız bu kaba tutumun kimlere ne zarar vereceğini bile düşünemeyiz.

Öfke gittikten sonraki halimiz fırtına geçtikten sonraki sessizliğe benzer. Öfke bitip de her şey sükunete erdiğinde gösterdiğimiz katı tutumun sonuçlarıyla yüz yüze geliriz. Bir bakarız ki hiçbir suçu günahı olmayan insanları kırmışız. Çok kötü sözler söylemiş, insanlara zarar vermişiz. Bunu anladığımızda utandığımız için yüzümüz kızarır. Bazen her şey istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Hoşumuza gitmeyen durumlarla karşılaşabiliyoruz ya da damarımıza basılıyor. Böyle bir anda sinirlerimiz yıpranıyor, artık öfke duygusunun etkisinde kalıyoruz. Bu öfke anı ise insanın sağlıklı düşünememesine, çok katı davranmasına yol açıyor. Gözümüz kararıyor, kimseyi dinlemiyoruz. Karşımızda bizi sakinleştirmeye çalışanlara karşı bile çok sert ve saygısızca davranabiliyoruz. Daha sonra onlara ne kadar ayıp ettiğimizi fark ediyoruz, yüzümüz kızarıyor.

Kısaca belirtecek olursak öfke insanın kendini kaybetmesine neden olan çok kötü bir ruh halidir. Bu durumdayken hiçbir şey yapmamak en doğrusudur. Bir kenara çekilip öfkenin geçmesini beklemek daha mantıklıdır. Çünkü insan en sinirli anından ne dediğini bilemez, nasıl kırcı olabileceğini düşünemez. O anda akıl ve mantığa aykırı davranışlar söz konusudur.

Tags:AtasözüKompozisyonlar

Daha yeni Daha eski

").addClass("theiaStickySidebar").append(funduszeue.infoen()),funduszeue.info(funduszeue.infoSidebar)}funduszeue.infoBottom=parseInt(funduszeue.info("margin-bottom")),funduszeue.infogTop=parseInt(funduszeue.info("padding-top")),funduszeue.infogBottom=parseInt(funduszeue.info("padding-bottom"));var n=funduszeue.info().top,s=funduszeue.infoeight();function d(){funduszeue.infocrollTop=0,funduszeue.info({"min-height":"1px"}),funduszeue.info({position:"static",width:"",transform:"none"})}funduszeue.info("padding-top",1),funduszeue.info("padding-bottom",1),n-=funduszeue.info().top,s=funduszeue.infoeight()-s-n,0==n?(funduszeue.info("padding-top",0),funduszeue.infoSidebarPaddingTop=0):funduszeue.infoSidebarPaddingTop=1,0==s?(funduszeue.info("padding-bottom",0),funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=0):funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=1,funduszeue.infousScrollTop=null,funduszeue.infocrollTop=0,d(),funduszeue.infoll=function(e){if(funduszeue.info(":visible"))if(i("body").width()

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası