midye dolma zararı / Çok midye yiyorsanız artık yemeyin! | E-Psikiyatri | E-Psikiyatri

Midye Dolma Zararı

midye dolma zararı

Çok midye yiyorsanız artık yemeyin!

Çok midye yiyorsanız artık yemeyin! Midye haftada adetle sınırlandırılmalı! Bir midye dolma 80 kalori. İşte uzman önerileri…

Sokak lezzetleri arasında önemli bir yeri olan midye, dolmasından tavasına kadar pek çok seçenekle tezgâhları süslüyor. Midye tüketirken sağlıklı sularda yetiştirilmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre, midye düşük kalorisinin yanı sıra çinko, fosfor, selenyum, iyod, EPA DHA gibi omega-3 içeriği yüksek olan besin grubunda yer alıyor. Pirinçle hazırlanan 90 gram ağırlığındaki bir midye dolmanın yaklaşık olarak kaloriye denk geldiğine dikkat çeken uzmanlar, haftada adet midye dolma tüketilmesini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, sokak lezzetleri deyince ilk sıralarda yer alan midyenin sağlıklı tüketimine ilişkin bilgiler verdi.

Midye tüketiminin son yıllarda giderek yaygınlaştığını ifade eden Özden Örkçü, midyenin düşük kalorili ve Omega 3 içeriği yönünden zengin bir besin maddesi olduğunu ancak yetiştirildiği ortam nedeniyle ağır metaller içerebileceğini söyledi.

Gıda güvenilirliği olan firmaların ürünleri tercih edilmeli

Gıda güvenilirliği olan kalite belgelerine sahip firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Özden Örkçü, “Midyeyi sağlıklı bir deniz ürünü olarak değerlendirmek için nerede yetiştirildiğini bilmek gerekir, diğer bazı deniz ürünleri gibi midye de düşük kalorisinin yanı sıra çinko, fosfor, selenyum, iyod, EPA DHA gibi omega-3 içeriği yüksek olan besin grubunda yer almaktadır. Kültür midyeleri ya da kirli sularda, kanalizasyon ya da ağır yük gemilerine yapışmış halde büyüyen midyeler, kirli sular nedeniyle ağır metallerle yüklenirler ve tüketilmesiyle beraber bu ağır metaller ya da zehirli mikroorganizmalar vücudumuza geçer. Bunun için güvenilir midyeci markalarında ya da deniz mahsulleri satan ISO ve HACCP gibi gıda güvenilirliği olan kalite belgelerine sahip firmaları tercih etmek gerekir” uyarısında bulundu.

Evde midye yapmak isteyenlerin taze midye seçmeleri gerektiğini ifade eden Özden Örkçü, “Midyenin taze olduğunu kabuğuna bakarak anlarsınız. Kabuğu kapalı, rengi canlı, temiz bir dış kabuğu varsa aldığınız midyenizin taze olduğunu anlayabilirsiniz. Bayat midyelerin kabuğu genellikle soluk renkte, kabuğu açık ve dış kabuğu kirli olur” dedi.

Midye dolma ve midye tava kilo aldırabilir

Midyenin kendisini tek başına tüketmenin diyet için bir sorun teşkil etmeyeceğini belirten Özden Örkçü, midyenin hazırlanma şeklinin önemine işaret ederek şunları söyledi:

“İç pilavlı midye dolma ya da midye tava gibi kalorisi yükseltilmiş midye, bir öğünde ya da atıştırmalık olarak tüketildiğinde, kalori ihtiyacının çokça fazlasını almış olursunuz. Bu nedenle midye dolma ve midye tava, kilo alma nedenlerinizden biri haline dönüşebilir.”

Midye haftada adetle sınırlandırılmalı

“90 gramlık bir midye dolma yaklaşık olarak kaloriye denk gelmektedir” diyen Özden Örkçü, “Midye dolmanın doyumsuz lezzeti nedeniyle kimse kendini 1 tane ile kısıtlayamayabiliyor. Satıcıların ya da servis görevlilerinin, kaç tane istersiniz sorusu hatta tanelere kadar çıkabiliyor. Söz konusu sağlıklı beslenme olacaksa bunun üzerine bir de kilo problemi olan kişileri göz önünde bulunduracaksak, midye adedini düşürelim ve kendinize haftada bir kez ödül niyetine adetle sınırlandırabilelim” dedi.

Besin zehirlenmelerine yol açabilir

Lağım sularının aktığı yerlerdeki kurtçuklarla beslenen midyelerin, tifo- e coli gibi hastalıklara yol açabileceğini ifade eden Özden Örkçü, “Demir gibi oksit oluşturan bölgede yaşamayı seven midyelerse besin zehirlenmelerine yol açabilir. Hatta zehirli bitkilerle yaşamını sürdüren midyeler felçlere hatta ölüme kadar sebep olabilir” uyarısında bulundu.

Hamile ve emziren kadınlar tüketmemeli

Midyenin içeriğindeki yararlı besin ihtiyaçlarının diğer sağlıklı deniz ürünlerinden de karşılanabildiğini ifade eden Özden Örkçü, “Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların midye tüketmemelerinde fayda var. Hamilelik ve emzirme dönemi bebeğin sağlığını da etkilediği için, anneden bebeğe plesenta aracılığıyla zararlı ya da zararsız vitamin mineral gibi besinlerin de geçeceği unutulmamalıdır” dedi.


Güncellenme Tarihi Temmuz Yayınlanma Tarihi Temmuz

Midye Dolma Sağlıklı Mıdır?

Kıyı bölgelerinin vazgeçilmez atıştırmalığı olan midye dolma hijyenik ve temiz restoranlarda yenmelidir. Enfes tadı ile yerken sadece bir tane ile kalmayıp, arka arkaya birden fazla tüketilen bu besin için dikkatli olunmalıdır. Peki midye dolma sağlıklı mıdır? Midye dolma dozunda yenildiği zaman yararlı bir besindir. Her gün fazla miktarlarda midye dolma yemek sağlığınızı tehlikeye sokabilir.

Midye Dolma Yararları

Midye dolma her şeyden önce iyi bir protein kaynağıdır. İçerisinde zengin vitamin ve mineraller bulunur. Özellikle selenyum yönünden zengin olduğu için troid bezlerinin iyi çalışmasını ve cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar. A vitamini yönünden çok zengindir. A vitamini sinir hücrelerinin ve göz hücrelerinin daha sağlıklı olmasını, fonksiyonlarını daha düzgün yapabilmesini sağlar. İyi bir demir ve kalsiyum kaynağıdır, bu sayede kansızlığı önler ve kemik ağrılarını giderir. B 12 vitamini daha çok hayvansal gıdalarda bulunan ve sinir hücrelerinin gelişmesi için çok elzem olan bir vitamindir. Midye dolma B 12 vitamini yönünden çok zengindir. Bu kadar çok yararının olmasına rağmen hala birçok kişi midye dolma yerken tereddüt yaşamaktadır. Midye dolma sağlıklı mıdır? Midye dolmanın sağlıklı olup olmadığına karar vermek için midye dolma üretimi yapan yerlerin önemi çok büyüktür.

Midye Dolma Çocuklar İçin Uygun Mudur?

Midye dolma her yaş grubundan kişilerin severek tükettikleri bir atıştırmalıktır. Ana yemek yerine geçmediği için günün herhangi bir zaman diliminde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Midye diplerde yaşar. Dip canlısı olduğu için birçok ağır metali bünyesinde barındırır. Midye avına çıkan balıkçıların dikkatli olması ve daha açık denizlerden bu canlının yakalanması gerekir. Fabrikaların ve sanayi artıklarının denize döküldüğü yerlerden kesinlikle midye yakalanmamalıdır. Midye dolma sağlıklı mıdır? Her ne kadar temiz ve hijyenik olarak yapılsa da çocuklar için uygun bir besin maddesi değildir.

Midye Dolmanın Zararları Var Mıdır?

Midye dolma protein deposu bir besin olsa da sürekli olarak sıcak tutulması bakteri üremesini kolaylaştırır. Özellikle beklemiş midye dolmalar da bakteri üreme hızı çok yüksektir. Buda bazı kişilerde hayati tehdit oluşturarak organ hasarlarına kadar varan birçok soruna neden olabilir. Midye dolma sağlıklı mıdır? Taze olarak ve beklemeden tüketilirse bir problem yaşanmaz. Ağır metal içerdiği için çok fazla tüketilmemelidir.

Midye Dolmayı Kimlerin Tüketmesi Uygun Olmaz?

Midyenin ağır metal barındırdığını daha önce belirtmiştik. Özellikle hamile bayanlar, emziren bayanlar ve çocukların midye dolma yemesi uygun olmaz. Midye içinde bulunan ağır metaller anneden bebeğe geçerek bebeğe zarar verebilir. Bu kadar zararını anlatmışken midye dolma sağlıklı mıdır? Demek size biraz farklı gelebilir. Hamileyseniz ve canınız midye dolma çektiyse bir iki tane yemekten bir şey olmaz. Midye dolma mutlaka iyi ve kaliteli yerlerden yenmeli ve taze olduğundan emin olunmalıdır.

Midye Dolma Nasıl Yapılır?

Midye dolma için toplanan midyeler yıkanır ve ayıklanır. Dolma malzemesi olarak genelde pirinç kullanılır. Midyenin iki kabuğunun arası açılarak dolma malzemeleri ile doldurulur ve tencereye dizilir. Yeterince su konur ve pişmeye bırakılır. Piştikten sonra sıcak olarak limon sıkılarak tüketilir. Midye dolma sağlıklı mıdır? Sıcak ve taze olduğu süre içerisinde midye dolmayı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Midye dolma yapma şansınız varsa güvendiğiniz yerlerden midye alarak içini kendiniz hazırlayabilir ve taze olarak tüketebilirsiniz. Söz konusu sağlık olduğu için tüketilen gıdalar ve hazırlama şekilleri çok önemlidir. Sağlıklı besinler ancak sağlıklı hazırlanırsa yararlı olur.

Midyenin Zararları

Midyenin Zararları

Midyenin Zararları, Midye, birbirlerine eklenmiş iki parçalı kabuklu olan yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır. Genellikle simetrik, iki kabuklu yumuşakçalar suyu filtre ederek suda bulunan gıdalarla beslenmektedirler, vücudu bir menteşe ile birleşen iki kabuk içinde, sınıfın tamamı Tatlı su ya da denizlerde yaşayan 30, türü bulunmaktadır. Kara midye, kum midyesi, tkidonya, istiridye, kıllı midye, akivades gibi takım arkadaşları vardır. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ''midye'' olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Deniz Tarağı ya da Tarak adıyla bilinen türler de bazen ''midye'' olarak adlandırılır. Bütün Bivalvia  sınıfından olan omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak bilinen deniz kabuğu ortak adıyla anılmaktadırlar. Denizlerin kıyıya çok yakın olduğu kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülür. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerin kabukları siyaha yakın koyulukta, düz yüzeyli, oval birbirine benzer biçim ve büyüklüktedir. İçlerinde bulundurdukları sedef sayesinde midyeler zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler. Midyelerin sindirim yapma özellikleri yoktur.

Midye türleri: Birçok türü vardır. Bunlar Denizkulağı, Zebra midyesi, Dev midye, Mavi midye, Tarak midyesi, Kelebek midyesi, Pina ve Çin şapkası olarak bilinmektedir. Midye dolması Mavi veya Kara midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin özellikle Marmara ve Ege Bölgelerinin bazı illerinde yapılır ve çoğu illerimizde de satılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili olmasının yanı sıra zengin iç sulara sahip olan ülkemizde su ürünlerinin tüketiminin tavuk ve et kadar fazla miktarda olmadığı bir gerçektir. Oysa su ürünleri beslenme için son derece faydalı ve gerekli olup; doğada bulunan ender diyet gıdalarındandır. Yüksek protein ve vitamin içermekte ve insan beslenmesi ile gelişimi açısından çok önemli olan amino asitleri dengeli oranlarda ihtiva etmektedirler. Kolay sindirilebilmekte olup, su ürünlerinin genç-yaşlı her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilmesi sağlanmaktadır. Midye eti de diğer su ürünleri gibi iyi bir besin kaynağıdır. Midye etinin en lezzetli olduğu zaman bahar başlangıcı, sonbahar ve kış aylarıdır. Midye eti doymamış yağ asitlerini yüksek, doymuş yağ asitlerini düşük oranda içermektedir. Son yıllarda adından sıkça bahsedilen omega 3 yağ asidi midyenin kaynağıdır. Omega 3 yağ asidinin vücutta birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, midye etinin içerdiği esansiyel amino asit de gramında ne kadar ihtiva eder dersek, 9 gram esansiyel amino asit içerdiği de bilinmektedir.

Her ne kadar midyenin faydası varsa da midyelerin insan sağlığında bazı hastalıklara ve zehirlenmelere yol açtığı da bilinmektedir. Bu risk temel olarak 3 sebepten kaynaklanmaktadır.

  •  Midyeler uzun süre bekletildiğinde tazeliğini kaybetmiş ve bozulmuş olur. Bu elle dokunulduğunda midyenin hızla kabuğunu kapatması ile anlaşılır. Bayat midyeler alınmamalı ve yenmemelidir.
  • Midye avlandığı sırada temiz ve taze durumda olmasına rağmen, kirli yüzeylerle temas etmesi, kaplar içinde taşınması, kirli aletlerle ayıklanması, ayıklandıktan sonra kirli su ve kaplara alınması, ayıklama yapan kişinin ellerinin temiz olmaması. Dolayısıyla midyelerin ayıklanması ve işlenmesi sırasında temizliğe önem verilmesi tüketici açısından önemlidir.
  • Midyeler yaşadıkları bölgenin etkisi ile biotoksinler, ağır metal, virüs ve çeşitli bakteriler içermektedir. Bu nedenle avlandıkları bölgede midye kalitesini önemli derecede etkilemektedir.

Türkiye'de midye bol miktarda tüketilen deniz ürünlerinden biridir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara değinecek olursak zararları oldukça fazladır. Bu midyede kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metallerin yanı sıra tarımsal karışım kalıntılarının bulunduğu ve ayrıca midyelerin beslenmek amacıyla suyu filtre ederken, suda bulunan kadmiyum, kimyasal maddeler, cıva, kurşun gibi ağır metaller bulundururken endüstriyel atıkları ve bazı patojen organizmaları da bünyelerine aldıklarını kanıtlamışlardır. Midyelerin yaşadıkları suyun kalitesi çok önemli demiştik, bu sulara kanalizasyon bağlantısı olan sularda yaşayan midyelerin avlanarak tüketilmesi kesinlikle sağlık problemleri doğuracaktır. Temiz sulardan avlanan midyeler zehirli ve zararlı madde içermeyebilir. Fakat kirli sulardan avlanan midyeler için bunu söylemek doğru olmaz, özellikle avlandıkları bölgede kanalizasyon bağlantısı varsa tam tersi bu sulardan alıp tüketen kişilerin sağlıkları risk altındadır. Özellikle dışkı kökenli maddelerin bulaştığı midyelerin tüketilmesi sağlık açısından oldukça yüksek risk taşımaktadır.  Baş dönmesi, baş ağrısı, denge kaybı, yön kaybı ve mide-bağırsak bozuklukları, dudaklarda, dil ve boğazda hissizlik-sızlama yapmaktadır, kas ağrıları, ishal, sıcak ve soğuğa da duyarlılık göstermektedir, kusma, gibi birçok gıda zehirlenmesinde görülen tipik belirtiler göstermektedir.  Kısa süreli hafıza kaybı da yaşatabilir. 

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Midyenin İçindekiler?

Midye, içerisinde bulunan maddeler bilinmese de sıkça tüketilen bir deniz ürünüdür. Midyenin içerisinde kadmiyum, cıva, kurşun maddeler bulunmaktadır. Ayrıca midyenin içerisindeki yeşil maddenin ne olduğu hakkında tüketiciler iki gruba ayrılmıştır. Kimisi yeşil şeyin yosunlardan bulaştığını söylerken kimi de midyelerin beslenmesi sonucu bu yeşil maddenin oluştuğunu savunur.

Taze Midye Nasıl Anlaşılır?

Taze midyeyi anlayabilmek için önce kabuğuna bakmalısınız. Rengi canlı olan temiz bir dış kabuğu varsa midyenin taze olduğunu anlayabilirsiniz. Bayat midyelerin kabuğu genellikle soluk renkte olur. Bunun yanında midyeyi hijyenine güvendiğiniz yerlerden almalısınız. Dış kabuğu pis midyelerin tüketilmemesi gerekir. Midyeyi dolma şeklinde tüketecekseniz yine kabuğu temiz olmalı ve iç pilavın rengi iştah açıcı görünmeli. Ayrıca midye dolmayı tadarak ta taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken üzerine limon sıkmadan tatmalısınız. Midyeyi alırken kabuklarının kapalı olmasına da dikkat etmelisiniz. Kabuğu açılmış midyeler bayat olabilir. Eğer dondurulmuş midye alacaksanız, son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.

Midye Dolma Zararları?

Midye dolma bir deniz ürünü olan midyenin en sevilen tüketim şeklidir. Ancak dikkat edilmediği takdirde midye dolma zararlı etkiler yapabilir. Midye her ne kadar su filtreleme işlemi yapsa da, ağrı metaller midyenin etli kısımlarına sinebilir. Bu da sağlığımız için olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca midye dolmanın taze olması da çok önemlidir. Midyenin tazeliğini anlayabilmek için kabuğunun canlı renkte ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Birde midye dolmayı üzerine limon dökmeden mutlaka yemelisiniz. Eğer taze olursa bunu hemen anlayabilirsiniz. Bunların dışında midye dolma için kullanılan midyelerin temiz sulardan toplanmış olması gerekir. Bunun içinde midye dolmayı bildiğiniz güvendiğiniz yerlerden almalısınız.

Son Güncelleme :

Midyenin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Midyenin Zararları"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadar
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları

Popüler İçerik

Balinin Zararları

Balinin Zararları

Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları

Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın

Susamın Zararları

Susamın Zararları

Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın

Ters İlişki Zararları

Ters İlişki Zararları

Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel

Power Plate Zararları

Power Plate Zararları

Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkem

Midyenin Faydaları ve Zararları? Midye Zararlı Mı? Midye Sağlıklı mı?

Midye Yemek Zararlı Mı?

Midye; son zamanlarda ülkemizde oldukça popüler bir yiyecek haline gelmiştir. Midye dolması satmayan neredeyse hiçbir il kalmamıştır. Hal böyle olunca midye dolma sürekli tüketilen bir yiyecek olmuştur. Peki, midyenin tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?

Midyenin Zararları Nelerdir?

  • İçeriğinde barındırdığı kadmiyum, kurşun ve cıva gibi ağır metaller vücutta beklenmeyen etkiler oluşturabilir. Bu nedenle tüketimi sınırlı ölçüde tutulmalıdır.
  • Midyenin denizlerde filtre görevi görmesi nedeni ile zararlı bileşenler barındırdığı bilinmektedir. Midye dolmanın çok fazla tüketilmesi vücutta toksik etkilere neden olmaktadır.
  • Her şeyin fazlasının zarar olduğu bilinen bir gerçektir. Midyenin tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar başlıca; böbrek ve karaciğer yetmezliği, birçok kanser türü, Hepatit A ve kalpte ritim bozukluğudur. Hepatit A hastalığının sebebi ise midyenin içeriğindeki ağır metallerdir.
  • Midye tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de güvenilir yerlerden midye almaktır. Bayat ve kalmış olan midyeler insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Midyenin; taze ve hemen tüketilmesi gerekmektedir.

Midyenin Faydaları Nelerdir?

  • İçerdiği aminoasitler nedeniyle bir protein deposudur.
  • Midye dolması bol miktarda A vitamini içermektedir.
  • Magnezyum ve selenyum mineralleri için etkin bir kaynaktır.
  • Omega 3 yağlarının içerisinde bulundurmaktadır.

Midyenin Denizdeki Görevi Nedir?

Midye denizlerde filtre görevi üstlenmektedir. Bu nedenle deniz içerisinde bulunan zararlı bakterileri ve ağır metalleri içerisinde bulundurmaktadır. İşte tam da bu yüzden kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Midye dolma yerken aşırıya kaçmak birçok hastalığa neden olduğu gibi kanserlere varan rahatsızlıklara da neden olabilmektedir.

Midye Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Midyenin fazla tüketilmesi durumunda ağır metallerin vücuda girmesi ve birikmesi sonucu hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca A vitamininin vücuda fazla alınması sonucu zararlı etki oluşturmaktadır.

Midye Ne Zaman Tüketilmelidir?

Midye yerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta burasıdır. Meyve ve sebzelerin ve hatta balıkların da bir mevsimi vardır. Doğal olarak midyenin de yenmesi ve yenmemesi gereken zamanlar bulunmaktadır. Midye Mayıs ayından Eylül, Ekim aylarına kadar yenmemesi tavsiye edilir. Bunun nedeni denizlerde bahar ve yaz aylarında zehirli yosunların üremesidir. Bu zehirli yosunların midyelerle insan vücuduna girmesi de olasıdır. Mümkün mertebe kış aylarında midye tüketmek daha doğru olacaktır.

Midye Haram Mı Günah Mı ?

Sorusuna da cevap Diyanetin yapmış olduğu acıklamaya göre haramdır diye acıklama yaptı.

Midye yemek dini acıdan diyanete göre haram arkadaşlar 

#Midye


Bu kademeyi silmek istediğinize emin misiniz?

Öğeleri satın almak üze****siniz, devam etmek ister misiniz?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası