beyinde damar tıkanıklığı / Beyinde Kılcal Damar Tıkanıklıkları – Prof Dr Atilla İlhan | Ankara Algoloji – Nöroloji Doktoru

Beyinde Damar Tıkanıklığı

beyinde damar tıkanıklığı

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedir? Beyin Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte damar sertliği, damarların duvarında ortaya çıkan esneklik kaybı hipertansiyon, obezite, diyabet, hiperkolesterolemi gibi hastalıklar da damar tıkanıklığına neden olabilir. Bunun yanında sağlıksız beslenmek, sigara içmek ve hareketsiz yaşam da damar tıkanıklığına yol açabilir.

Beyin Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Beyin damarı tıkanıklığında erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Beyin damarı tıkanıklıklarında kol ve bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, hissizlik, konuşma sorunları, uyuşma gibi belirtiler görülür. Kalp damarı tıkanıklıklarında ise, sol kolda ağrı, göğüs ağrısı, konuşma sorunları ve uyuşukluk gibi şikayetler görülür. Tedavinin başlangıcında ise, hastaya öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve fazla kiloların verilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda ise, ilaç tedavisi ve acil görülen durumlarda ise cerrahi müdahale ile tıkalı damar kolaylıkla açılabilir.

Damar Tıkanıklığı Neden Olur? 

 Damarlarda tıkanıklığa neden olan en önemli etken, damarların esnekliğini kaybetmesi ve iç yüzeyindeki pürüzsüzlüğün kaybolmasına yol açan ateroskleroz yani damar sertliğidir. Damar tıkanıklığına yol açan diğer faktörler ise;

  • Aşırı kilolu olmak,
  • Hiperkolesterolemi,
  • Sigara kullanımı,
  • Hipertansiyon,
  • Diyabet,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Ailede ateroskleroz öyküsü,
  • Doymuş ve trans yağlar içeren sağlıksız beslenme şekli,
  • İleri yaş olarak sıralanabilir.

Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

 Damar tıkanıklığının belirtileri, geliştiği damara göre farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kalp damarlarında tıkanıklık meydana gelirse;

  • Kalp krizi
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Beyin damarı ya da şah damarı tıkandığında ise

  • Ani görme kaybı
  • Yürüme güçlüğü
  • Görme bulanıklığı
  • Bilinç bulanıklığı
  • Denge bozukluğu
  • Konuşma bozukluğu
  • Yutma güçlüğü
  • Baş dönmesi
  • Hafıza problemleri
  • Vücudun bir yarısında karıncalanma, uyuşma, kuvvet kaybı ve hissizlik meydana gelir.

Beyin Damar Tıkanıklığı Neden Olur?

 Beyin damar tıkanıklığı, genellikle damar sertliğine bağlı olarak damar içinde plak birikimi ile birlikte ortaya çıkar. Daralma ve damar tıkanıklığından ise, orta serebral, iç karotis, vertebral ve baziler arterler etkilenir. Beyin damarlarındaki tıkanıklık inmeye de neden olabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Belirtileri hisseden kişi, ihmal etmeden en kısa zaman içinde doktora başvurmalıdır. 

Beyin damar tıkanıklığında robotik damar açma teknolojileri hastalarımızda mucizeler yaratıyor. Özellikle yeni jenerasyon stentler, konik stentler, ilaç stentler ve emilebilir stentlerimiz ile hastalarımızın beyin damar tıkanmalarını % oranla açabiliyoruz.

Felç geçirmiş bile olsa hastamız eğer beyin damarının devamı varsa yani genellikle orta kısımda kafatasına girmeden önce damar daralıyor ve bir felç yatağı olduktan sonra damar yine açıklığı kafatasında devam ediyorsa o bölgelerde robotik işlemler ile çok uzun segmentlere bile değişik türde teknolojik uygulamalar yapabiliyoruz.

Bazen hastalarımızın beyin içine pıhtı atabiliyor, o pıhtıları pıhtı eritici cihazlarla gidip beynin damarından alıcı mikroskobik kepçelerimiz ile pıhtı parçasını tutup geri çekebiliyoruz. Robotik sistemler sayesinde olduğu gibi cerrahi sistemlerde de tecrübemiz çok fazla. Yaklaşık 25 yıldır beyin damar ameliyatları yapan bir ekibiz. Dr. Mustafa Saygın'ın liderliğinde bu beyin damar ameliyatlarını yapmak zorunda kaldığımız durumlarda ise hastaların oradaki plaklı bölgeye ait kireçli daralma bölgeleri, felce daha önce birkaç kez yol açmış veya daha büyük felç geçirmek üzere iken oluyor ve bu uygulamamız esnasında yine lokal anestezi ile sadece boyun bölgesini uyuşturarak tedavilerimizi yapabiliyoruz. Bu sayede hastalarımız çok kısa bir süre yoğun bakımda kalarak, hızlı bir şekilde taburcu olabiliyorlar. Uygulamalarımız esnasında yaptığımız en önemli fark tekniktedir: pıhtı tutucu balık ağları alarak içine bir örgü gibi, bir balık ağı gibi membranlar koyuyoruz. Bu membranlar tabii ki mikroskobik, yaklaşık 1cm çapında 10 milim çapında, membranlar ve balık ağları işlem esnasında kopan pıhtıların hepsinin beyine atmasının önüne geçiyor.

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedir?

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedir?

Beyin damar tıkanıklığı nedir?

Boyunda ve kafa içerisinde yer alan damarlarda meydana gelen tıkanmalara beyin damar tıkanıklığı denir. Bu durum sonucunda bazı hastalarda bir sağlık sorunu görünmezken bazı hastalarda ise yaşamını kaybetmeye kadar ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, hastada beyin demir tıkanıklığı belirtileri görülür ise mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Beyin damar tıkanıklığı geçiren bazı hastalarda herhangi bir sorun olmaması önemsiz bir durum olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Beyin damar tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde tansiyon yükselmesi ve alçalması ile hastanın yaşamını kaybetmesine yol açabilmektedir.

Beyin damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Genel olarak 40 yaş üstünde olan kişilerde görülmektedir. Bu damar tıkanıklığının yol açacağı sorunlar ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu sebeple, beyin damar tıkanıklığı belirtilerinin kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir. Beyin damar tıkanıklarının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Bilinç kayıpları
  • Görme bozuklukları
  • Uyku durumunda olma
  • Hareket bozuklukları
  • Baş ağrısı

Bu belirtilerin uzun süre görülen kişilerde felç meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. Felç olma durumu geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Geçici felç geçiren kişilerde etkiler çoğunlukla bir gün içinde ortadan kalkmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı sonucunda kansızlık ve pıhtı atılması görülürse geçici felç durumu yaşanmaktadır.

Beyin damar tıkanıklığının tedavisi nasıldır?

Beyin damar tıkanıklığı belirtileri olan kişiler kesinlikle bir uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında beyin damar ağını görüntüleme amacı ile anjiyografi radyolojik incelemeler gerçekleştirilmektedir.  Yapılan tetkikler sırasında damarların hangi durumda olduğu ayrıntılı bir şekilde teşhis edilmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda; damar sertlikleri, damarların genel durumu, tıkanmalar, damar kireçlenmesi durumları saptanmaktadır.

Yapılan tetkiklerin yanı sıra uzman doktor tarafından beyin tomografisinin incelenmesi de gerekmektedir. Hastanın beynindeki kanamalar ve ölü dokular tespit edilmektedir. Beyin damar tıkanıklığının tespit edilmesi için uzman bir doktor tarafından anjiyo işlemi yapılması gerekmektedir. Sonuçlara göre hasta ilaç tedavisine başlamaktadır. İlaç tedavisinden sonra hastaya MR çekilmektedir. MR sonuçları doktor tarafından incelenir ve beyinde herhangi bir hasar olup olmadığı tespit edilmektedir.

Benzer Yazılar

Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tendon, kemik, kıkırdak ve kas dokularının sinir üzerinde yaptıkları baskıya sinir sıkışması denir. Sinir hücrelerinin bulunduğu yerdeki çevre dokularının sinirlere baskı uygulamasıyla oluşur. Kaslarda gelişen bu ağrının tedavi edilmesi önemlidir.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı

Özellikle beyin görüntülemesinde MR cihazının kullanıma girmesi ile birlikte artık bu terimi sık olarak kullanmaya başladık. MR hassasiyeti nedeniyle bu tarzda tıkanıklıklarda ortaya çıkan küçük beyaz lekeleri (hasarlı bölgeler) bize çok rahat gösterebilmektedir. Özellikle damar sertliği açısından şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, sigara içme, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörlerinin bulunduğu kişilerde bu beyaz lekeler sıklıkla görülebilmektedir. Beynin beyaz cevher adı verilen derin iç kısımlarında yerleşmektedirler. Pekala bu hasarların beynimizde bulunduğu saptandı ise ne yapmalıyız? Öncelikle panik olmaya gerek yok. Çünkü bunlar yerleşim yeri itibarı ile beynin sessiz adı verilen fonksiyonsuz bölgelerinde olduğu için hali hazırda soruna yol açmamaktadırlar. Ancak kişi için uyarıcıdırlar. Eğer daha geniş damarlara yayılacak olursa o zaman ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tüm risk faktörleri açısından kişinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Özellikle sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleri için harekete geçilmelidir. Yine daha geniş damarlarda darlık-tıkanıklık durumu nedir? bunun araştırılması, eşlik eden yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıkların uygun ilaçlarla kontrole alınması şarttır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası