beyaz eşya ötv indirimi ne zaman 2018 / Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? İndirim ne kadar?

Beyaz Eşya Ötv Indirimi Ne Zaman 2018

beyaz eşya ötv indirimi ne zaman 2018

Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? İndirim ne kadar?

Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? ÖTV indirimi ne kadar? Bakan Albayrak dün son dakika indirim haberini duyurdu. Binlerce vatandaşı özellikle yeni evlenecekler ÖTV indirimi ile ilgili detayları öğrenmek istedi. Albayrak, 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında beyaz eşyada ÖTV müjdesi verdi. Albayrak burada yaptığı konuşmada beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarının yıl sonuna kadar sıfıra indirileceğini söyledi. 

BEYAZ EŞYADA ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN BİTECEK

Yıl sonuna kadar klima, buzdolapları, dondurucular, çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, elektrikli süpürgeler, ev işlerinde kullanılan gıda öğütücüleri ve karıştırıcıların ÖTV’si sıfırlandı. Beyaz eşyadan alınan ÖTV yüzde ’ydi. Bu gelişmeyle birlikte hem beyaz eşya satıcılarının satışlarının artması hem de yeni evlenecek gençlerin rahatlatılması hedefleniyor.

ÖTV İNDİRİMLERİ-TIKLA

ÖTV VERGİ İNDİRİMİ NE KADAR

ÖTV'nin sıfırlanması, beyaz eşyada 2 bin TL'lik bir ürünün fiyatında TL'lik, 3 bin TL'lik ürününde TL'lik 4 bin TL'lik bir üründe TL'lik 5 bin TL'lik bir üründe TL'lik ve 6 bin TL'lik bir üründe ise TL'lik bir avantaj sağlayacak.

ÖTV DE YÜZDE KAÇ İNDİRİM YAPILDI

Bakan Albayrak yapılan indirim hakkında şu açıklamalarda bulundu,  "Türkiye için olumlu sürecin başladığını çok net ifade edebiliriz. Bizim 7/24 çalışma tempomuz var. Aynı şekilde güven artırıcı adımları atmaya devam edeceğiz. Bugün aynı noktada bu çerçevede baktığımızda tüm kamuoyuyla açıklama paylaşacağız. Gerek kurdaki etkiyle daralan sektörlerimizi canlandırmak için şunları yapacağız. " 

parajpg

ÖTV İNDİRİMİ HESAPLAMA

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla yılında sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir. 

Beyaz eşyada ne kadar indirim olacak?

Beyaz eşyadan alınan yüzde 'lik ÖTV yıl sonuna kadar sıfırlandı. TL'lik bir beyaz eşyada indirimin yaklaşık TL olması bekleniyor.

funduszeue.info

Yayınlanma: - 01 Kasım Güncellenme:

Beyaz eşyada ne kadar indirim olacak?

Albayrak dün katıldığı toplantıda beyaz eşya sektöründe yüzde 'lik ÖTV oranının, yıl sonuna kadar sıfırlanacağını belirtti. Yetkililer bu yıl yüzde 16 daralan beyaz eşya sektörüne yönelik yapılan düzenlemenin aniden olduğunu bu nedenle ürün fiyatlarına bir kaç gün içerisinde yansıyacağını belirttiler. Peki hangi ürün ne kadar olacak?

1kasimbeyazesyagraf-1
ÖTV’NİN SIFIRLANDIĞI HESAPLA DURUM ŞÖYLE OLUYOR:
1kasimbeyazesyagraf2

UFAK ZAMAN ALABİLİR

Beyaz eşyada ÖTV'nin yılsonuna kadar sıfırlanmasının beyaz eşya sektörüne olumlu yansıyacağını belirten Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Ayşe Keskinkılıç funduszeue.info’ye yaptığı açıklamada, “İndirim olacağı daha dün açıklandı. Firmalar operasyonel anlamda bir düzenlemeye gidecek. Bu nedenle indirimli fiyatların yansıması ufak bir zaman alabilir” dedi.

NASIL OLACAK BİLMİYORUZ

İsmini vermek istemeyen bir başka sektör yetkilisi ise funduszeue.info’ye yaptığı açıklamada, “Şu an fiyatlarımız güncel değil. Bize yansıyan bir durumda daha olmadı. İndirimli fiyatların iç pazara ulaşması ortalama 1 haftayı bulur. Biz de şu an işleyiş nasıl olacak bilmiyoruz. Yetkili firmalardan bize ne zaman konu ile ilgili mail gelirse biz o zaman fiyatlarımıza yansıtırız.” ifadelerini kullandı.

BEYAZ EŞYA SATIŞLARI YÜZDE 37 GERİLEDİ

Türkiye Beyaz Eşya sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, finansal piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle iç pazardaki küçülme ivmesinin artarak sürdüğünü belirterek; Eylül’de yüzde 37’ye çıkan daralmanın ilk dokuz ay itibarıyla da yüzde 16’yı geçtiğini söylemişti. İhracatın olumlu desteğinin etkisiyle ilk dokuz ayda sektördeki toplam daralmanın ise yüzde 'da kaldığını belirten Güler, yıl sonunda ise sektörün yüzde 5'in üzerinde küçülmesini öngördüklerini söyledi.

“DARALMA EYLÜL AYINDA YÜZDE 37'YE ÇIKTI”

İlk dokuz aylık rakamlara ilişkin değerlendirme toplantısında konuşan Güler, ihracat ve iç pazar toplamına bakıldığında ise sektörün dokuz aylık dönemde yüzde küçüldüğüne işaret ederek, “Finansal piyasalardaki dalgalanma sonucunda iç piyasada küçülme ivmesi artarak devam ediyor. Ağustos ayı özelinde yüzde 20 olan daralma Eylül ayında yüzde 37'ye çıktı”  ifadelerini kullanmıştı.

Ağustos ayıBerat Albayrakbeyazbeyaz eşyaMaliye BakanıÖTVpazarTürkiye

'&#;TV kaldırılırsa devlete katkı sağlayacak'

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, ÖTV kaldırılırsa daha fazla satış yapılacağı için KDV anlamında devlete katkı sağlayacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Meclis'te değerlendirileceğine ve pozitif çıktıları olacağına inanıyoruz." dedi.

Beyaz eşya sektörünün ilk yarı verileri ve sektördeki gelişmelere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Dinçer, Türkiye ekonomisindeki daralmaya paralel olarak iç pazarda beyaz eşya satışlarının da ilk yarı yılda bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldığını bildirdi.

Dinçer, şunları kaydetti:

"’de 6 ana ürün grubu için ilk 6 aylık satış rakamımız 3 milyon bin adet civarında iken, bu yıl 3 milyon bin seviyelerine geriledi. Bununla birlikte haziran ayında konut satışları yüzde 48,6 azalırken, beyaz eşya satışlarında bir toparlanma görüyoruz, 6 ana üründe iç satışlar yüzde 4, ihracat yüzde 7 oranında arttı.

Tahminlerimiz, yılından itibaren ekonominin büyüme trendine girerek ’de satışlarımızın tekrar ivme kazanacağı yönündedir. yılı sonundan haziran ayına kadar geçerli olan ÖTV indiriminin sıfırlanması ve alışverişlerde taksit sayısının artırılması uygulamaları, olumlu etki yaparak pazarın daralmasını yavaşlattı. ÖTV indiriminin tekrar geçerli olmaması durumunda ise son çeyrekte yüzde 20’lik bir daralma olacaktır. ÖTV’nin kaldırılmasını ve enerji verimli ürünlere sağlanan teşvikle sektörümüzün desteklenmesini beklemekteyiz."

"Bize destek olunmaya çalışıldığını sevinçle paylaşmak isterim"

Can Dinçer, dünya beyaz eşya pazarının milyar dolar büyüklüğünde olduğunu belirterek, Çin’den sonra ikinci büyük üretim üssü olan Türkiye’nin ihracatının 22,1 milyon adet seviyesinde olduğunu bildirdi.

Sektörün büyüklüğünün sadece üretim kapasitesinden kaynaklanmadığını vurgulayan Dinçer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye beyaz eşya sektörü Ar-Ge, patent, uluslararası marka yönetimi, tedarik zinciri yönetimi anlamında da ülke ortalamasının üzerindedir. Teknolojik gelişmeler sektörümüzün omurgasını oluşturmaya başladı. Günümüz tüketicisinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde bir yandan fabrikalarımızın otomasyon seviyesini yükselterek, yapay zeka uygulamaları ve büyük veriyi analiz ederek üretim süreçlerimizi geliştiriyor, verimi ve kaliteyi artırırken, maliyetlerimizi düşürüyoruz. Böylece uluslararası rekabet gücümüzü de artırıyoruz. Bu bağlamda, sektörümüzün çabalarının devletimiz tarafından görüldüğünü ve bize destek olunmaya çalışıldığını sevinçle paylaşmak isterim. Devletimiz, Kalkınma Planı ile bu yönde bir irade ortaya koymuştur. Gelişmeler hassasiyetle takip edilmektedir."

Dinçer, üretiminin 75’ini ihraç eden Türkiye beyaz eşya sektörünün, iç pazar daralırken bu sayede ayakta kalmayı başardığını aktararak, "Beyaz eşya sektörü, net dış ticaret fazlası veren bir sektör. Ülkemizin cari açığına olumlu katkı yapıyor. Ancak uzun süredir iç satışlarda devam eden daralma ve maliyet artışları Türkiye’nin avantajlı konumu açısından risk teşkil etmektedir. Örneğin, son 15 ayda elektrik maliyetleri yüzde arttı. Ortalama yüzde bandında seyreden ihracat oranı da yüzde 1’e geriledi. Polonya ile aramızdaki ihracat performansı farkı giderek kapanıyor. Bu durum sektör için olduğu kadar ülkemiz için de endişe vericidir."

"Bu sektör daha fazla desteği hak eden bir sektör"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dinçer, döviz artışı nedeniyle yüzde 50 bandında maliyet artışı yaşandığını, bu maliyet artışını iç piyasada fiyatlara yansıtamadıklarını ve bu durumun sektörü zorladığını söyledi.

Döviz, ham madde ve enerjinin maliyetleri artırdığına işaret eden Dinçer, sanayide kullanılan elektriğin son 1,5 yılda yüzde 98,1 arttığını kaydetti. Dinçer, bu durumun Türkiye'nin rekabetçiliğini etkilediğini vurgulayarak, "Negatif etkileri biz de şirketler olarak bertaraf etmeye çalışıyoruz. Aksi takdirde bu ihracat rakamlarını yakalamamız çok zor. Şu anda zorlanıyoruz ama Türkiye'nin rekabetçiliğini kaybetmemesi gerekiyor." diye konuştu.

Geçen hafta ABD'de olduğunu hatırlatan Dinçer, "Her TV kanalında ABD Başkanı Donald Trump'ın, üretici firmaları ABD'de üretime teşvik ettiğini gördük. ABD bile sabahtan akşama kadar kendi ülkesindeki üretimle ilgileniyor. Biz de bu alanda önemli yerlere geldik. Sektör olarak 'yetmez' diyoruz. Dünyada muazzam bir pazar var. Onun için de bazı konularda destek istiyoruz. Bu sektör daha fazla desteği hak eden bir sektör." ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya sektörü iç satış hacminin ilk 6 ayda yüzde 9 daraldığını aktaran Dinçer, yılını yüzde 15 daralmayla kapatacakları öngörüsünde bulundu.

"ÖTV'nin kalkması gerektiğini düşünüyoruz"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Dinçer, dünya beyaz eşya üretiminde Çin'den sonra ikinci ülkenin Türkiye olduğunu ve burada ciddi bir rekabet bulunduğunu vurgulayarak, "Beyaz eşya ihracatının yüzde 70'i Avrupa'ya gidiyor. Sanayisi güçlü ülkelere ihracat yapıyoruz. İlk 6 ayda İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya ilk 5'te yer aldı. AB büyüme oranları düşüyor, çoğu ihracat o bölgeye yapıldığı için bizim de ihracat beklentimiz düşüyor ancak 'in üstünde kapatırız." şeklinde konuştu.

Haziran ayında iç pazara satışın yıllık yüzde 4 ve ihracatın yıllık yüzde 7 arttığını belirten Dinçer, "ÖTV çok önemli bir destekti, ÖTV'nin kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Beyaz eşya lüks bir sektör değildir, temel ihtiyaçtır. Bizim diğer ülkelerle rekabet edebilmemiz için adil bir yarış olması lazım. Diğer ülkelerdeki rakamlarla (maliyet) bizim rakamlarımız bir değil. Enerjiyi, ham maddeyi daha pahalıya mal ediyoruz. Çok büyük bir özveriyle bu sektör bir yerlere gelmiş." ifadelerini kullandı.

Dinçer, ÖTV kaldırılırsa daha fazla satış yapılacağı için KDV anlamında devlete katkı sağlayacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Meclis'te değerlendirileceğine ve pozitif çıktıları olacağına inanıyoruz." dedi.

"Türkiye’de kaliteli sac ürünleri çok maliyetli"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da yassı çelik kullanımının, beyaz eşya üretim maliyetinin yüzde 17’si kadar olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Sektörün karlılık oranları geleneksel olarak düşük seyrediyor. ’den beri devam eden beklenen iç talep daralması, sektörün maliyet tarafına odaklanmasını zorunlu kılmaktadır. Döviz kuru zaten bir maliyet artışı ve ticaret bariyeri oluştururken, yüksek vergiler ile ham madde ve ara malı temini iyice pahalı hale geliyor. Birim maliyetlerdeki artış ihracat rekabetinde sektörü zor durumda bırakacaktır. Sektörün pek çok girdisi yerli olmasına rağmen çeşitli ham madde ve ara malında dövize bağlı olmasından ötürü kur hareketleri maliyetleri etkiliyor. Yüksek vergilere muhatap olmak sektörün ihracatını da olumsuz etkiliyor. Küresel daralma nedeniyle ihracatta rekabet artarken, maliyetlerin düşürülmesi çok büyük önem taşıyor."

Mevcut ekonomik koşullardan beyaz eşya sektörünün rekabetçi gücünün zarar görmemesi için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Yavuz, "Yassı çelik maliyetlerinde artış yaratacak her uygulama, bu ham maddeyi kullanan sektörlerde telafisi zor kayıplara yol açacaktır. Uluslararası rekabette zarar görmemek için dünya fiyatlarından ham madde temin edebilmek gerekiyor. Bunun için de yerli arz yapısının, maliyet yükü getirmeyecek şekilde değiştirilmesini talep ediyoruz. Sacda tarife kotası açılması gibi müdahalelerle, sektörün rekabetçiliğinin daha fazla zarar görmesi engellenebilir." şeklinde konuştu.

Yassı çeliğin yerli arzı konusunda kapasite artırımı ve çeşitli sac üretimi yapacak tesislere yatırım yapılması gibi yapısal ihtiyaçlar olduğunu belirten Yavuz, Türkiye’de kaliteli sac ürünlerinin çok maliyetli olduğunu söyledi.

Yavuz, "Sektör olarak teknik özellikler, kalite ve fiyat odağında yassı çelik-paslanmaz çelik ithalatı yapma gereği duyuyoruz. Ancak çelik talebini yıllar içinde yerli üretimden karşılama eğilimi arttı. Çelik üretim kapasitesi rekabetçi bir zeminde arttığı durumda yerli tedarik her zaman ilk seçenek olarak kalacaktır." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası