ekosfer ne demek / EKOSFER - Coğrafya Sözlüğü

Ekosfer Ne Demek

ekosfer ne demek

Popülasyon, Komünite ve Ekosistem Nedir?

1001slide/ iStock.com

Organizma Nedir?

Biyolojide organizma; üreyebilme, büyüyebilme, uyaranlara tepki gösterme, adapte olabilme ve değişen koşullara karşı iç dengesini yani homeostazını korumaya çalışma gibi yaşamsal faaliyetleri yerine getirebilen yaşam formlarına denir. Bir organizma çok hücreli ya da tek hücreli olabilir. Örneğin hayvan, bitki, mantar, bakteri, arke ve protista birer organizmadır.

Organizmalar

Hayvan, bitki, mantar, bakteri, arkea ve protista birer organizmadır.

Organizmalar çevrelerindeki canlı ya da cansız tüm varlıklarla etkileşim hâlindedir. Bu etkileşimleri hayatta kalmalarını ve yeni yavrular oluşturmalarını sağlar.

Birey Nedir?

Bir organizmaya aynı zamanda birey de denir. Örneğin bir insan, bir inek, bir kedi veya bir palmiye ağacı birer bireydir. Bu bireylerin her biri ise bir türe aittir. Bilim insanları tarafından tanımlanmış her tür, ikili adlandırma ile isimlendirilir ve sınıflandırılır. Örneğin evcil kediler bilimsel olarak Felis catus, Hindistan cevizi palmiyesi bilimsel olarak Cocos nucifera olarak adlandırılır.

Birey

Görseldeki balık bir bireydir.

Biyolojide Popülasyon Nedir?

Belirli bir zamanda aynı bölgede yaşayan ve aynı türe ait bireylerden oluşan topluluklara popülasyon denir. Popülasyonların kendi içinde farklı genetik çeşitliliğe sahip bireyler bulunabilir. Örneğin bir köyde, bir şehirde, aynı ülkede veya aynı yarım kürede yaşayan insanlar birer popülasyon olarak ele alınabilir. Sadece Hint Okyanusu’ndaki bir adada büyüyen Hindistan cevizi palmiye ağaçları veya Hint Okyanusu’ndaki tüm adalarda büyüyen Hindistan cevizi palmiye ağaçları da birer popülasyon olarak düşünülebilir.

Popülasyon

Okyanusun belirli bir bölgesinde yaşayan bir balık türündeki bireylerin oluşturduğu topluluğa popülasyon denir.

Biyolojide Komünite Nedir?

Komünite belirli bir zaman aralığında aynı bölgede yaşayan, iki ya da daha fazla farklı türden oluşan popülasyonların tamamına denir. Örneğin bir ormanda bulunan farklı ağaç türleri, bu ağaç türlerinde veya çevresinde yaşayan canlılar, bu ağaç türlerinin köklerinin bulunduğu toprakta yaşayan bakteriler ve mantarlar bir biyolojik komüniteyi oluşturur.

Komünite

Okyanusun belirli bir bölgesinde bulunan bir balık türüyle aynı ortamı paylaşan deniz anaları, başka balık türleri, yengeçler veya su bitkileri gibi popülasyonların tamamı bir biyolojik komüniteyi oluşturur.

Biyolojide Ekosistem Nedir?

Ekosistem; komüniteyi oluşturan tüm canlıların, canlı ve cansız varlıklarla etkileşimidir. Ekosistem, komüniteden farklı olarak cansız varlıkları da içinde barındırır. Örneğin toprakta farklı bakteri türleri ve omurgasızlar gibi canlı varlıkların yanı sıra mineral ve nem gibi cansız varlıklar da bulunur. Ekosistem olarak ele alınan alanın büyüklüğü çalışılan konuya göre değişebilir.

Ekosistem

Okyanusun belirli bir bölgesinde bulunan bir balık türünün dâhil olduğu komünitedeki canlıların birbiriyle ve cansız varlıklarla ilişkisi ekosistemi oluşturur.

Biyom Nedir?

Sıcaklık, yağış, pH, ışık miktarı gibi özellikler açısından kendine has koşullara sahip olan ve bu koşullarda yaşayabilen canlı varlıkları barındıran geniş bölgelere biyom denir. Biyomlar, genellikle büyük ekosistemler olarak da bilinir. Dünya üzerinde temel olarak altı biyom bulunur. Bunlardan orman, çöl, tundra ve çayır karasal biyom, tuzlu ve tatlı sular sucul biyom olarak adlandırılır. 

Çöl bir biyomdur.

Ravi Natarajan/iStock.com

Çöl, dört temel karasal biyomdan biridir.

Örneğin çöller, yağış miktarı çok az olan ya da hiç yağış almayan kurak biyomlardır. Genellikle çölde kaktüs, küçük çalılıklar ve kısa otlar yetişir. Deve, çöl kaplumbağası, çöl iguanası, bazı kertenkele, böcek, yılan, örümcek, kır tavşanları türleri de çölde yaşayabilir.

Namaqua bukalemunu, çölde yaşayan kertenkele türlerinden biridir.

Freder/iStock.com

Namaqua bukalemunu, çölde yaşayan kertenkele türlerinden biridir.

Biyosfer Nedir?

Biyosfer, canlıların yaşamlarını  sürdürdüğü ve cansız varlıkların da bulunduğu Dünya katmandır. Bu katmanda toprak, su ve hava canlılar için gerekli yaşam alanını oluşturur. Bu sebeple biyosfer için Dünya’nın ekosistemi denilebilir. Biyosfer, ekosfer ya da canlı yüzey olarak da bilinir.

Biyosfer

Hava küre, su küre ve taş kürenin birbiriyle ilişkisi yaşam alanını oluşturur.

Kaynaklar:

 


paylaş

Ekosfer Ecosphere ne demek? Sözlük anlamı

Türkçe sözlüklerde "Ekosfer Ecosphere" ifadesini detaylı bir şekilde araştırdık...

Kısaca "Ekosfer Ecosphere" ne demek?

  1. Yeryüzünün canlıları içeren bölümü; biyosfer ve karşılıklı etkileşimin söz konusu olduğu atmosfer, hidrosfer ve litosfer kesitli.

Ekosfer Ecosphere nedir? İlişkili sözcükler

  • Jeosfer Geosphere: Yeryüzünün, atmosfer, hidrosfer ve biyosfer dışındaki katı, cansız bölümü. devamı...
  • Ekosfer: (Yun. oikos: ev; sphaira: dünya) Dünya ekosistemi; dünyadaki canlı organizmalar ve etkileşime girdiği çevre. Yerküredeki canlı organizmalarla etkileşim içinde olduğu çevre. devamı...
  • Geosphere: Jeosfer, Yeryüzünün sert tabakası (litosfer) artı su kitleleri (hidrosfer), (atmosferden biyosfer- yaşŸam bölgesi ile ayrılmışŸ olan) devamı...
  • Became The Laughingstock: Alay konusu oldu, maskara konusu oldu, gülünecek ve dalga konusu olacak nesne oldu, diğŸerlerinin şŸakalarının konusu oldu devamı...
  • Ecosphere: Ekosfer, ekosfer tabakası, gezegenin yaşŸayan organizmalarını ve fiziksel ortamlarını içeren ekosistem devamı...
  • Biosphere: Dünyanın kara, deniz ve tatlı sularında hayat belirtilerinin rastlandığı kısımlar, biyosfer. Biyosfer, canlı küre, dünyanın üzerinde hayat olan alanları devamı...
  • özgüllük: Özgül olma durumu. Bir etkileşimin ancak belli tür özdecikler arasında kuvvetli oluşu niteliği. devamı...
  • Etkin Kesit: Bir öğeciğin gelen bir temel parçacık demetine gösterdiği etkin yüzey; bu yüzey, parçacıklar ile öğecik arasındaki etkileşimin ölçüsüdür. Bir öğeciğin gelen bir temel parçacık demetine gösterdiği etkin yüzey; bu yüzey, devamı...
  • Kültürel Ruhbilim: Ruhbilimsel görüş açısını temel alarak yapılan kültür çözümlemesi. Kültür ve kişilik arasındaki karşılıklı etkileşimin budunbilimsel açıdan incelenmesi. devamı...
  • Bütünleyici Benlik Kuramı: Toplumsal etkileşimin, öncelikle kişinin kendi benliğine ilişkin inancı ile, karşıdaki kişiyi anlayışına göre yöneltildiğini savunan bir kuram. devamı...

Ekosfer Ecosphere ne demek sözlük anlamı nedir sorusunu farklı sözlüklerden yararlanarak yanıtladık. Paylaştığımız bilgilerde eksik veya hatalı bir şey var ise, buraya tıklayarak bize bildirebilirsiniz.

kaynağı değiştir]
Karada, bitki örtüsü kahverengiden (alçak bitki örtüsü) koyu yeşile (yoğun bitki örtüsü) kadar bir ölçekte görünür iken; okyanus yüzeyinde, fitoplanktonlar mordan (düşük) sarıya (yüksek) kadar değişen bir ölçekte gösterilmektedir. Bu görselleştirme, SeaWiFS dâhil bir dizi uydudan ve NASA/NOAA Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometresi Paketi ve Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradyometresi dâhil araçlardan gelen verilerle oluşturulmuştur.

Kaynakça[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır