yks tercih yaparken nelere dikkat edilmeli / Tercih Yaparken Sakın Bu Hatalara Düşmeyin! İşte 10 Adımda Doğru Tercih

Yks Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

yks tercih yaparken nelere dikkat edilmeli

Üniversite sınavı başvuru süreci ve üniversite sınavında olduğu kadar sınav sonrası tercih döneminde de doğru kararlar vermek önemli. üniversite sınavı ve bölüm tercihi konusunda aklına takılan önemli soruların cevabını bugün senin için paylaştık.

Muhtemelen bunu defalarca duymuşsundur: &#;Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biri. Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak.&#;

Buna karşın, birçok öğrenci duygularıyla ya da çok sınırlı kıstaslara bağlı olarak üniversite tercihi yapar. Hatta kimi zaman üniversite tercih süreçleri sadece içgüdüsel hislerle dahi yönetilebiliyor. Bu durum seni akademik başarıdan alıkoyamaz, ancak bu kadar önemli bir kararı ince eleyip sık dokuyarak vermelisin.

Üniversite tercihinde bulunurken; konum, büyüklük, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurulmalısın. Bu kıstasları genel olarak başat ve spesifik hale getir. Bu sayede tercih listen daralacaktır. Böylece o okulun sana uygun olup olmadığını anlayabilir, kalanlar için daha ayrıntılı sorular sorabilirsin.

Peki, üniversite bölüm seçimi yaparken hangi soruları sormalısın? Üniversite tercihini nasıl yapacaksın? Aşağıda, sana sorman gereken sorulara dair bazı önemli ipuçları vereceğiz.

Üniversite tercihi nasıl yapılır?

Üniversite tercihi yapmadan önce kendine bazı sorular sormalısın. Bu soruların cevaplarının kalan hayatını yönlendirebileceğini unutma. Eğer yanlış bir bölüm ve üniversite tercih ettiğini düşünürsen, başka bir üniversiteye ve bölüme geçmek için her zaman şansın olduğunu da bilmelisin. Buna karşın hem zaman tasarrufu hem de maliyetler açısından ilk tercihinde kendine uygun üniversiteyi ve bölümü seçmen avantajlı olacaktır. Bu tercihten önce kendine şu soruları sorabilirsin;

  • Bu üniversite ve bölüm akademik olarak tatmin edici mi?
  • Üniversitenin lokasyonu nasıl?
  • Kampüs yaşamı nasıl? Burası istediğim gibi bir kampüs mü?
  • Bu üniversiteye gidersem nerede yaşarım?
  • Üniversitenin bulunduğu şehirde maliyetleri karşılayabilir miyim?
  • Üniversitenin sosyal olanakları neler?
  • Şehrin ulaşım imkânları, konut giderleri, sosyal yaşantısı nasıl?
  • Bu üniversite ve bölümün kariyer olanakları neler?

Üniversite ve bölüm seçmeye karar verdikten sonra seni üniversite tercih süreci bekliyor olacak. Peki, YKS tercih nasıl yapılır, bu süreçte seni neler bekliyor? Bu sorularının yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Üniversite tercihleri nereden yapılır?

Üniversite seçiminde bulunacak olan öğrenciler T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) giriş yaparak tercihlerde bulunur. Bu tercihlere son hali verildikten sonra ÖSYM’ye gönderilir.

ÖSYM sınavda başarılı olmuş her aday için 24 tercih hakkı tanır. Bu dönemde ÖSYM’nin web sitesinde üniversite tercih kılavuzu yayınlanır. Bu kılavuz her sene bazı değişiklikler içerebilir. Bu sebeple kılavuzu incelemen büyük önem taşır.

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Tercih yaparken, öncelikli olarak yukarıdaki sorulara cevap vermeli, nasıl bir üniversite istediğini belirlemelisin. Puanın yettiği için istemediğin bir bölümü seçmek, genellikle daha büyük sorunlara yol açar.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, sıralamana göre tercih yapmaya hak kazandığın bölümü ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Her yıl boş kontenjanlar için üniversite ek yerleştirme şansın olduğunu da unutmamalısın. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM ek tercihler için boş kontenjanları açıklar.

Kendine tanınan hakların tamamını kullanmak zorunda değilsin. Üniversite ve bölüm seçimi yaparken tercih kılavuzunda yer alan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünü mutlaka dikkatlice incelemelisin. Üniversite tercihi nasıl yapılmalı sorusuna cevap verdiğimize göre, sıralamanın nasıl olması gerektiği sorusuna geçebiliriz.

Üniversite tercih sıralaması nasıl olmalı?

Üniversite ve bölüm tercihi için 24 hakkın olduğunu biliyorsun. Peki, bu 24 hakkı nasıl doldurmalısın, hangi bölümü hangi sıraya yazmalısın? Üniversite alan seçimi yaparken dikkat etmen gereken bazı kıstasları şöyle sıralayabiliriz;

  • Başarı sıralamanı dikkate al, puana göre değil, sıralamaya göre tercih yap.
  • İsteğine göre sıralama yapmalısın. Yalnızca okumak istediğin üniversiteleri ve bölümleri listeye dâhil et.
  • Tüm tercih haklarını doldurmak zorunda olmadığını unutma. İstediğin bir bölüme yerleşerek, gelecek yıl yeniden sınava girersen OBP katkının yarıya düşeceğini unutma.
  • Kontenjanları karşılaştırmalısın. Sınava girdiğin sene önceki seneye oranla kontenjan artmışsa o programın başarı sıralaması düşecektir.
  • Kılavuzu detaylı bir biçimde oku. Özel şartları ve sıralama talep eden bölümleri iyice araştır.
  • Sınav belgende yazan başarı sıralamalarını ve puanları doğru şekilde analiz et.
  • Farklı meslekleri araştır ve mümkünse bunları uzmanlarından dinle.
  • Kariyer açısından geleceği olan bölümleri tercih etmeye çalış.

Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir. Peki, açıköğretim fakültesine ve vakıf üniversitelerine girmek için tercihler nasıl yapılmalı?

Özel üniversite tercihleri nasıl yapılır?

Özel üniversite tercihleri, devlet üniversitelerine oranla farklı bir kanaldan yapılmıyor. Vakıf üniversitesi tercihinde bulunurken de aynı kıstasların geçerli olduğunu unutmamalısın. Vakıf üniversitelerinde yer alan bölümler genellikle devlet üniversitelerine oranla daha düşük bir puana sahip olabilir. Buna karşın bu üniversitelere her yıl belirli bir ücret ödemen gerektiğini unutmamalısın. Tercih yaparken, burslu özel üniversite seçeneklerini de değerlendirebilirsin.

Açıköğretim üniversite tercihleri nasıl yapılır?

Açıköğretim fakültesine kayıt yaptırabilmek için de sınavdan belirli bir puan almak gerekir.  Önceki yıllarda açıköğretime tanınan sınavsız geçiş hakkı tamamen kaldırılmıştır. Açıköğretim fakültesinde tüm bölümler için puan türü getirilmiştir. Tercihlerse ÖSYM AİS üzerinden yapılmaktadır.

Üniversite tercihleri kaç gün sürüyor?

Üniversite sınavı sonuçları açıklandıktan sonra tercih işlemleri yapılabilir. Tercihler ÖSYM AİS üzerinden elektronik ortamda yapılıyor.  Tercihlerin kaç gün süreceği ise ÖSYM tarafından belirleniyor. Tercihler genellikle ağustos ayı içerisinde yapılsa da ÖSYM’nin bu süreyi uzatma hakkı vardır.

Kaynaklar

Editör

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS'de sonuçların açıklanmasının ardından üniversite öğrencileri tarafından en çok merak edilen konulardan biri üniversite tercihleri nasıl yapılır oldu. Öğrencilerinin hayatlarında önemli bir yere sahip olan üniversite sınavında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki en doğru YKS tercihi nasıl yapılır? İşte tercih maratonu ile ilgili tüm merak edilenler

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Üniversite adaylarının uzun zamandır beklediği ve emek sarf ettiği özverili yolculuğun sonuna gelindi.  yılı üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından resmi tercih işlemleri  27 Temmuz ve 5 Ağustos tarihleri arasında https://ais. funduszeue.info internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nelere dikkat etmeli, hangi hatalardan kaçınmalı?

Atanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri İLİŞKİLİ HABERAtanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri

Eğitimci Nazik Kösegil, YKS maratonunun en kritik dönemi olan tercih sürecine dair merak edilenleri funduszeue.info muhabiri Müge Çakmak'a anlattı. Tercih verirken öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli tüyolar veren Kösegil, bu özellikle başarı sıralamasına dikkat çekti. Ayrıca eğitimci öğrencilerin tercihlerini son günlere bırakmaması konusunda uyarılarda bulundu. 

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Üniversitem maratonun bitmesinin ardından tercih dönemi başlamasıyla birlikte adaylar tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi çok önemlidir. 
  • Ayrıca üniversite adaylarının problem yaşadığı konulardan biri  gitmek istemedikleri bölümleri tercih yaparken yazmalarıdır.  Uzmanlara göre kazandığınız zaman kaydolmayacağınız hiçbir bölüme tercih listenizde yer verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü kazandığınızda kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da ortaöğretim başarı puanınız, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
  • Tercihleri yaparken mutlaka başarı sırasına göre yapmak gerekiyor. Çünkü ÖSYM yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapmaktadır. 
  • Üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de özel koşulları incelemektir. Yükseköğretim programlarının kılavuzda yer alan bazı özel koşulları bulunuyor. Bu yüzden tercih yaparken, üniversitenin imkânları, öğrenim koşulları, akademik kadro, yabancı dil, yurtdışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkânları ve sosyal etkinlikler gibi birçok ölçüt dikkate alın.

yks tercih nasıl yapılır

yks tercih nasıl yapılır

  • Anı zamanda yks sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih listesini puana göre değil başarı sırlamasına göre oluşturmak sizi istediğiniz üniversitede istediğiniz bir bölüme daha doğru yerleşmenizi sağlar.
  • Sürekli gelişen ve değişen bir dünyayla birlikte her sene üniversitede daha önce hiç duymadığımız yeni bölümler açılıyor. Yeni açılan bölümleri tercih etmek isteyen öğrenciler, mutlaka yeni üniversite ve bölümün için eş değeri olan yakınındaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sırasını kontrol etmeli. Çünkü tercih kılavuzunda yeni açılan, bölümün puanı ve başarı sırası gözükmez. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası