dili bogazina kaçması / Dil boğaza kaçarsa ne yapılmalı? - Sağlık Haberleri

Dili Bogazina Kaçması

dili bogazina kaçması

Dil boğaza kaçarsa ne yapılmalı?

Dili boğazına kaçan çocuğa ne yapılır? Nefes alamama durumunda ne yapılmalı, nefes alamayan hastaya ne yapılır? Dili boğazına kaçana ilk yardım nasıl yapılır? Dili boğazına kaçan yada nefes borusu tıkanan kişiye yapılması gereken ilk yardım müdahele yöntemi, Böylesi bir durumda 112 nin gelmesini beklemek bazen geri dönüşü olmayan felaketler doğurabilir. Peki dil boğaza kaçarsa ne yapılmalı, dil dökmek, dili boğazına kaçan bebeğe ne yapılır? İşte dili boğazına kaçan bebeğe ne yapılır? sorusunun detayları.

Boğaza kaçan yabancı cisim nasıl çıkartılır?
Ağız yoluyla alınan besinler yemek borusuna doğru ancak istenmeyen bazı durumlarda nefes borusuna doğru yönlendirilir. Böyle bir durumda kişi öksürür ve nefes alamaz. Böyle bir durumla karşılaşan kişi öksürerek nefes borusuna kaçan cismi çıkarmaya çalışır. Kısmi tıkanmada; kişi öksürebilir ve  nefes alabilir. Bu durumda  öksürmeye teşvik edilir, sırtına vurulmaz. Tam tıkanmada ise; nefes alamaz, öksüremez, ellerini boynuna atar ve morarmaya başlar. Bu durumda sırtna vurulur ve Heimlich manevrası uygulanmalıdır.

Dili boğazına kaçarsa ne yapılmalı?
Doğrusu dil kökünün boğaza kaçmasıdır. bir baygınlık ya da şok/koma durumunda baygın kişinin dil kökü boğazı nefes almayı engelleyecek şekilde geriye kaçabilir. bu durumda bilinci kapalı kişiye nefes yolunu açmak için ağız için kontrolünden sonra baş çene pozisyonu verilir. Baş çene pozisyonu nedir? Bir el alına konulur, diğer elin iki parmağı ile çene hizası ve zemin düzlemi dik açı oluşturacak şekilde çene yukarı kaldırılır. böylelikle kişinin nefes yolu açılmış ve dil kökünün geriye önlenmiş olur.

Dil boğaza kaçınca ne yapmalı?

Dilin boğaza kaçması oldukça tehlikeli. Böyle anlardan acil müdahale gerekiyor. Düşme, darbe ve ani hareketle sonucu dil boğaza kaçabiliyor.

DİL BOĞAZA NASIL KAÇAR?

Dil boğaza kaçtığında nefes alınamaz ve oksijen alması gereken bazı sinirler oksijensiz kalır. Süre uzadıkça ardından ölüm gelebilir.
Ani bir darbe ya da düşme sonrası yutaktaki kasların gevşemesi dilin boğaza kaçmasına neden oluyor. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabiliyor. O sırada dil kas gücünü kaybediyor ve kontrolden çıkıyor.

DİL BOĞAZA KAÇINCA NE YAPMALI?

Dilin boğaza kaçmasın durumda ilk iş olarak birey hemen yere yatırılır.
Sonrasında çene kısmından tutularak aşağı doğru bastırılır.
Arka boyun kısmında destek verilerek kafanın dik halde kalması sağlanır.
İlk yapılması gereken dilin dışarı çekilmesidir.
Çünkü nefessiz kalındığında beyin 2 yada 3 dakika kadar oksijensiz dayanabilir.

Geçen her saniye önemli.
Oksijensiz kalındıkça beyin hücreleri ölür. Bu durumda hasta geri döndürülse bile felç, sinir sorunları, sakat kalma gibi durumlar meydana gelebilir.

HAVALE GEÇİRİRKEN DE DİL BOĞAZA KAÇABİLİR

Havale durumlarında dişlerin sıkılarak dilin yutulmasına da rastlanıyor.
Böyle durumlarda dişlerin arasına kaşık, kalem, ormanda isek odun parçası konularak dişlerin açılması sağlanmalıdır.
Sonrasında parmağımızı kişinin ağzına sokarak dili çıkarmalıyız. (Kalem vb. aletlerle de yardım alınabilir. Kısacası o dilin mutlaka dışarı çıkılması, hava yollarının açılması sağlanmalıdır.)

Dil dışarı çıkarıldıktan sonra derhal sağlık ekiplerine haber verilerek hasta başında beklenmesi gerekir. Çünkü yine bir bayılma, şuur kaybı gibi durumlar tekrar dil yutulması tekrarlayabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır