l park yazılı anlatim / Direksiyon sınavında L park nasıl yapılır?

L Park Yazılı Anlatim

l park yazılı anlatim

kaynağı değiştir]

Dubalar Arasında Park Etmeninin Püf Noktaları Nelerdir?

Adayların ehliyet alımları sırasında en çok zorlandıkları uygulamaların başında direksiyon sınavındaki iki duba arasında yapılan geri park uygulamasıdır. Bu yazımızda sizlere ideal sürücü için direksiyon uygulamasında komisyonun istediği şekilde nasıl geri park etmeli onları püf noktalarıyla göstereceğiz.  

Direksiyon Sınavında Geri Park Uygulaması Nedir?

Sürücü adaylarının ehliyet alabilmeleri için teorik sınavda başarılı olduktan sonra, 35 dakikalık direksiyon sınavından da başarılı olarak geçmeleri gerekmektedir. Uygulama sınavında sürücü adaylarının en çok zorlandığı ve başarısızlık oranın en yüksek olduğu direksiyon uygulaması aracın iki duba arasına geri park edilmesidir. Uygulama sınavı komisyonu, sürücü adaylarının günlük araç kullanımlarında iki araç arasına sorunsuz bir şekilde araçlarını park edip edemeyeceklerini görmeleri adına sınav aracını temsili iki duba arasına geri park etmelerini istemektedirler.

Geri Park Güzergahı Ölçüleri Nedir?

Ehliyet sınav komisyonu sürücü adaylarının iki araç arasına park edip edemeyeceklerini ölçmeleri adına temsili 4 adet dubadan oluşan sınav güzergahı kullanmaktadır. Geri park güzergahı aracın ön bölümüne iki arka bölümüne iki olmak üzere dört adet dubadan oluşmaktadır. Bu dubalar arasındaki mesafe alınacak ehliyet sınıfı aracının 1,5 katı büyüklüğündedir. Örneğin; 4 metrelik bir aracın geri park güzergahı 6 metre boyundadır. Sürücü adayları yolun sağ tarafında bulunan kaldırıma yanaşmaları istenmektedir. Kaldırıma olan yanaşma mesafesini temsili olarak gösteren sarı veya beyaz çizgiler bulunmaktadır. Sürücü adayları kaldırımdan 50 cm uzaklıkta bulunan çizgiyle kaldırım arasına park etmeleri gerekmektedir.

İki Duba Arasına Park Edilirken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ehliyet almak isteyen kursiyerlerin direksiyon sınavının son uygulaması ve birçok kişi için sıkıntılı bir aşama olan geri park uygulamasından başarılı olmak için şu hususlara dikkat etmelidir.

İki Duba Arasına Park Etmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Sürücü adaylarının direksiyon sınavında geri park uygulamasında başarılı olabilmeleri adına birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en uygun ve en doğru olanı adayın sürücü kursunda direksiyon eğitimi aldığı hocasından öğrendiğini sınavda uygulamasıdır. Lakin, bu zamana kadar bir türlü direksiyonu sınavını geri parktan dolayı geçemeyen veya direksiyon eğitimine yeni başlayanlar için en doğru ve başarıyı %’e yakın sağlayan uygulama şu şekildedir.

Adım Sürücü adayı geri park uygulamasına başlamadan önce yukarıda belirtiğimiz hususları yeniden gözden geçirmelidir. Geri park uygulaması için sürücü adayı aracını ön bölümdeki dubalardan yol tarafında kalanına 50 cm veya yarım adım mesafe de olacak şekilde sağ arka teker hizasına getirmelidir. Aracın dubaya olan pozisyonu için sürücü adayı aracın arka sağ kapısında bulunan kelebek camından görmesi yeterlidir.

Adım İki duba arasına geri park işlemi için ilk olarak aracın dörtlü ışıklarını yakıp aracı geri vitese atmalıdır. Aracın geri vitese geçirilmesinden sonra sürücü adayı direksiyonu tam sağ pozisyona gelecek şekilde çevirmelidir. Sürücü adayı bu pozisyonda aracını geriye doğru hareket ettirerek dubalar arasına girmeye başlamalıdır. Aday tarafından aracın bu pozisyonda ne kadar geri getirileceği, araç içerisinde yer alan dikiz aynasından bakılmak suretiyle arka bölümde bulunan her iki dubanın da dikiz aynasından görülmeyecek ana kadar devam ettirilmelidir.

Adım Sürücü adayı arka taraftaki dubaları dikiz aynasında göremediği andan itibaren direksiyonunu tam sol olacak şekilde çevirmeli ve aracın geri hareketine devam etmelidir. Bu hareketin sonlandırılması aracın sağ aynasına bakılmak suretiyle arka sağ tekerin kaldırımla beyaz/sarı çizgi arasına girmesiyle gerçekleştirilir. Sürücü adayı aracını kaldırıma paralel yerleştirmesi durumunda aracın ön tekerleğinde beyaz/sarı çizgi üzerine geldiğini anlayabilir.

AdımGeri park işleminde direksiyonun sağ arka tekerinin beyaz/sarı çizginin üzerine geldikten sonra aracın herhangi bir şekilde paralel olmadığını gören sürücü adayı aracını öne doğru bir kere manevra ettirme hakkına sahiptir. Böylece aracını kaldırıma tamamen paralel hale getirebilir. 

Örnek Park Videosu

Direksiyon sınavında L park nasıl yapılır?

Direksiyon sınavında L park nasıl yapılır?

Direksiyon sınavı esnasında sürücü adaylarının en çok zorlandıkları hususlardan biriside şüphesiz ki içerisinde bulundukları aracı park etmektir. Genelde bu tür sınavlarda sürücüler birkaç deneme sonunda aracı L parka alıyor olsalar da paralel park kuralına uygun bir şekilde yapılmadığından aracın park edilmesi de zaman alabilmektedir.

Direksiyon sınavında adaylar için konulan katı kurallar sonucunda sürücüler biraz zorlanıyor olsalar da aslında bunlar araç kullanırken yaşanabilecek zorlukların önüne geçebilmek adına oldukça fayda sağlamaktadır. Onun için bu kurallara endişe ile yaklaşmaktan ziyade daha fazla çalışarak en iyisini yapmakta mantıklı olacaktır.

L park ya da paralel park sırasında dubalara ya da kaldırıma dokunmak direk olarak başarısız sayılmaktadır.

Paralel park yapılırken dubaların arasına aracın park edilmesi yetmemektedir. Mesela, parkınızın başarılı olarak sayılabilmesi için kaldırımla teker arasındaki mesafenin 50 santim açığındaki çizgiyi geçmiş ve çizgi ile kaldırım arasında konumlandırılmış olması gerekmektedir. 

L Park Nasıl Yapılır?

Direksiyon sınavında L parkta başarılı olabilmeniz için duba ile aranızda yaklaşık 1,5 araba boyu mesafe olması gerekmektedir. Mesafeyi ayarladıktan sonra arka kelebek cam ile size yakın olan dubanın üst kısmını görebilmelisiniz. Bu şartları tamamladıktan sonra direksiyonu tam sağa çevirerek an aynanızı kontrol ederek iki duba arasına giriş yapabilirsiniz. Giriş esnasında yan aynalarınızı kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu durumda olası bir aksaklıkta müdahale etmeniz kolaylaşacaktır.

Sınav Bilgileri

Uzman öğretmenlerimizle verdiğimiz kalıcı görsel teorik eğitim ve yine tüm güvenlik önlemleri alınmış tam donanımlı araçlarımızla verdiğimiz direksiyon dersleri ile sizi sınavlara en iyi şekilde hazırlıyoruz


-ELEKTRONİK SINAV (E-SINAV) BİLGİLERİ-

Artık merkezi sınav sistemi ülke genelinde kalkmış olup elektronik sınav uygulamasına geçilmiştir.

Elektronik sınav uygulamasında kursiyerler bilgisayar üzerinden sınava tabii tutulur ve sonuçlar hemen sınav bitiminde açıklanır.

Bodrum ilçemizde de artık elektronik sınav salonu faaliyete girmiştir. Adaylar Bodrum merkezde Mustafa Güler Kızılağaç ilköğretim okulu içinde bulunan sınav salonunda sınava girebilirler.

Randevu için hafta içi veya hafta sonu seçenekleri mevcuttur.

Sınavlar hafta içi saat , ve şeklinde 3 oturumda yapılmakta olup hafta sonu ise en erken saat 10,00 olmak üzere saat , , 13, şeklinde 1 saat 15 dakikada bir oturumlarla yapılmaktadır.

Türkiye genelinde sürücü kurslarının dönem açma tarihi her ayın 1 ve 10'u arasıdır. 

Ayın 10'unu geçirmeden kursa başvurmanız halinde  gün içinde elektronik sınava girebilirsiniz.

Tabii bu süre talebe bağlı olarak uzayabilmektedir.

Ayrıca yabancı uyruklular için İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça , Arapça ve Çince dil seçenekleri eklenmiştir.

DİREKSİYON


Elektronik ehliyet sınavı ne zaman yapılır?

Teorik derslerin bitiminden hemen sonra elektronik sınav giriş ücreti olan TL'yi yatırıp randevu alabilirsiniz böylece sınav haklarınız başlamış olacaktır.

Teorik dersler bitmeden sınava girmeniz mümkün değildir.

E-sınav ücretini Ziraat, Halk  veya Vakıflar bankası ATM'lerinden ya da internet bankacılığı üzerinden yatırabilirsiniz.

E-sınav Ücreti Ne Kadar?

E-Sınav Ücreti: TL

Nereden Ödeyebilirim!

Ziraat Bankası ATM’lerinden

Nasıl Yatırırım?

Şu Basamakları İzleyin

 Kartsız İşlem

Ödeme İşlemleri

Eğitim/Sınav Ödemeleri

M.E.B Ödemeleri

Elektronik Sınavı Seçin

TC Kimlik Numaranızı Girin

Telefonunuzu Yazın

Parayı Bölmeye Yerleştirin

Makbuzunuzu Alın


Elektronik sınava giriş hakkı kaçtır?

Elektronik sınava giriş hakkı 4 (dört)’tür.


 Sınavda başarısız olursanız tekrar ne zaman müracaat edebilirsiniz?

Sınavdan başarısız olma durumunda yeni bir sınav için en erken 15 gün sonra tekrar sınav ücretini yatırıp randevu alabilirsiniz.

En çok 45 gün içinde randevu almanız gereklidir.

45 gün içinde tekrar randevu alınmazsa 2'nci sınav hakkınız yanmış olacaktır.

90 gün içinde randevu için başvuru yapmamanız durumunda 3'üncü hakkınız da yanmış olur.

gün içinde başvuru yapmamanız durumunda ise 4'üncü hakkınız yani tüm haklarınız biter.

Eğer sınava giremezseniz ve sağlık raporu getirirseniz dört (4 hak) bitiminde tekrar 1 sınav hakkı daha tanınır.

4 hak boyunca sadece 1 sınav için sağlık raporu alınabilinir. 


 E-sınav sonuçları ne zaman açıklanır? 

Sınav bitiminde hemen sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Sınavını bitiren kursiyer, sınav sonucunu salon girişinde bulunan bilgisayardan ya da funduszeue.info internet adresinden T.C. kimlik numarasını girerek öğrenebilir.


E-sınav randevu tarihimi değiştirebilir miyim?

E-sınav kılavuzuna göre “Sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyer, e-sınav tarihinden en az üç gün önce mazeretini belgelemesi halinde randevusunu değiştirebilir.”


Elektronik sınavda hangi alanlardan soru soruluyor ve sınav kaç dakika sürmektedir?

Elektronik sınavda 12 İlk yardım, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu olmak üzere toplam 50 soru sorulmaktadır.

Sınav süresi 45 dakikadır.

SCHOOL


Elektronik sınavdan başarılı olduktan sonra direksiyon sınavı ne zaman olur?

Direksiyon sınavlarının planlaması yapılırken birçok unsur göz önüne alındığı için herhangi bir tarih belirtmek hatalı olur. Fakat en az 2 hafta sonra veya daha geç bir tarihte olabilir.


E-sınav için giriş belgesi var mı?

Evet vardır.

Sınava girebilmeniz için gereken giriş belgenizi kursunuzdan almayı unutmayınız.

Ayrıca mutlaka nüfus cüzdanınız yanınızda olmalıdır.

Sınav kağıdınız eğer eski nüfus cüzdanınız varsa hem kursunuz hem de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır. Eğer nüfus cüzdanınız yeni kimliklerden ise imza ve damgaya gerek yoktur.

Kimliğinizi değiştirmediyseniz giriş kartınızın İmzalı ve damgalı olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.

Bunlardan biri eksik ise sınava giremezsiniz.

SCHOOL

Sınav giriş belgenizi kaybetmeniz durumunda eğer hafta sonuna ve mesai bitim saatine denk gelmezse kursunuza bildirmeniz durumunda belgeyi yeniden temin etme imkanınız vardır.

Sınava girerken yanınıza elektronik cihaz almayınız. 

Sınavdan en az yarım saat önce gireceğiniz binada hazır bulunmanız gerekir.

Sınava geç kalmanız durumda ki bu en fazla 15 dakika olabilir; sizden önce çıkan bir aday yoksa sınava alınırsınız. 

Aksi taktirde sınava giremezsiniz.

Ona göre işinizi sağlama alıp erkenden sınav yerinde olunuz.


E-sınav için başarı sınır kaçtır?

Sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan almak yani 35 doğru yapmak gerekiyor. Her doğru 2 puandır.

Yanlışlar doğruları götürmemektedir.


E-sınav için İtiraz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kursiyerler e-sınavla ilgili itirazlarını funduszeue.info yapabilmektedir.


-DİREKSİYON SINAVI BİLGİLERİ-

 -Direksiyon Sınavı Tanıtım Videosu-

Sınav için vitesli veya otomatik araç seçeneği mevcuttur.

Fakat buna kurs başvurusu esnasında karar vermiş olmanız gerekmektedir.

Otomatik aracın tercih edilmesi durumunda alınan sürücü belgesi ile sadece otomatik araç kullanılabilinir.

Vitesli araç tercih edenler aldıkları belge ile otomatik araçta kullanabilir.

Kursun araçları dışında başka bir araçla sınava girilemez.

SCHOOL

Giriş belgeniz ve nüfus cüzdanı olmadan sınava girmeniz mümkün değildir.

Sınav giriş belgeleri sınavdan gün önce hazır olmaktadır.

Sınavdan önce en geç cuma gününe kadar sınav giriş belgenizi almanız gerekmektedir.

İmza karşılığı teslim edildiğinden sadece kendiniz alabilirsiniz.

Sınav giriş belgeniz hazır olduğu ve almanız gerektiği SMS ile bildirilecektir.

Sınav kağıdınız hem kursunuz hem de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır. İmzalı ve damgalı olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.

Bunlardan biri eksik ise sınava giremezsiniz.

Giriş belgenizde yazan sınav saati sizin sınavınızın başlama ve bitiş saatidir.

Sınav saatinden en az 10 dakika önce sınav başlangıç yerinde olmanız gerekmektedir.

Geç kaldığınız takdirde sınava giremezsiniz.

Sınav giriş belgenizi kaybetmeniz durumunda sınavdan önceki gün mesai bitiminden önce kursunuza bildirmeniz durumunda belgeyi yeniden temin etme imkanınız vardır.

Sınav günü kaybetmeniz durumunda ise gene kursunuza başvurunuz ama işiniz biraz şansa kalmıştır.


Sınavda rampada kalkışı, 25 metre geri gitme, iki duba arasına paralel park, L park gibi her türlü durum söz konusu olduğundan mutlaka çok iyi bir eğitim alınmış olması gerekmektedir.

25 Metre Düz Geri Gitme

25 Metre Geri

Paralel Park Etme

Paralel Park

L Park

L Park

Direksiyon sınav hakkı dört (4) tür.

Sınava girebilmek için sınav tarihinden en geç 6 gün öncesine kadar direksiyon sınav ücretini kursunuza bırakmanız gerekmektedir.

Direksiyon sınav ücreti '''' yılı için TL olup başarısız olunan her sınav için bu ücret tekrar yatırılmak zorundadır.

Sınav haklarınız başladıktan sonra başarısız olduğunuz, harç yatırıp girmediğiniz veya harç yatırmayıp girmediğiniz her sınavda bir sınav hakkınız gitmektedir.

Ayrıca direksiyon sınavında başarısız olan kursiyerler, her başarısız oldukları sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan 2 saat direksiyon eğitimi almak zorunda ve bunun için extra ücret ödemek zorundadırlar.

Bu iki saat sisteme işlenmezse sınava giremezler. 

Katılamadıkları sınav için bir daha ki sefere extra ücret ödemelerine ve ders almalarına gerek yoktur.

Bu 4 sınav boyunca sadece 1 sağlık raporu getirme hakları vardır. 

Giremedikleri ve sağlık raporu verdikleri bu sınav en son 5'nci hak olarak tanımlanacaktır.

Direksiyon sınavından 4 defa kalmanız durumunda kayıtlı olduğunuz kursa tekrar başvurmanız halinde ücreti karşılığında hem yeni bir 4 hak kazanır hem de isterseniz şanzıman değişikliği yapabilirsiniz.

Örneğin manuel araç ehliyeti için yazıldıysanız bunu otomatiğe çevirebilirsiniz.

Uyarı:

Yalnız bu başvuru için zaman sınırı olup en fazla 50 gün içinde başvurmanız gerekmektedir.

Sınav esnasında veya sonunda komisyona sinirlenip onlara hakaret etmeniz, sözlü veya fiziksel tacizde bulunmanız halinde komisyonun tutanak tutması durumunda iki sene boyunca sınava girememe cezası alırsınız.

DİREKSİYON

Direksiyon sınavları İl veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği tarihlerde hafta sonu cumartesi veya pazar günleri yapılmaktadır.

Sınav saat 'de başlayarak saat 'da sona ermektedir.

Her kursiyere 40 dakika aralıklarla randevu verilmektedir.

Bir kursiyerin sınavı 35 dakika sürmektedir.

Yeni Yönetmeliğe göre adayın sınav sonucu puanla değil "BAŞARILI" veya "BAŞARISIZ" olarak değerlendirilmektedir.

Başarısız olmanız durumunda sınav sonlandırılmaktadır.

Sınav sonuçları aynı gün saat 5'ten sonra açıklanmaktadır, kursunuzdan sonucu öğrenebilirsiniz.

Zaten sınav sonlandırılmadan başlangıç noktasına geri dönmeyi başardıysanız sınavı geçmişsiniz demektir.


''B'' Sınıfı otomobil ehliyeti için direksiyon sınav değerlendirmesi nasıl yapılır? 

Milli Eğitim Müdürlüğü sınavlarda görev yapmak üzere her bir araç için  iki kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu atamaktadır.

Bu komisyonlar Mart ayı itibariyle 2 sayfadan oluşan aşağıdaki değerlendirme formuna göre değerlendirme yapmakta ve hatalı yaptığınız davranışı işaretlemektedir.

EK-4 değerlendirme formunda;

 1-Mavi renkle işaretlenmiş maddelerden beş tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

2-Sarı renkle işaretlenmiş maddelerden herhangi birini iki kere veya farklı maddelerden iki tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

3-Kırmızı renkle işaretlenmiş maddelerden birini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

-EK-4 DEĞERLENDİRME FORMU ÖN YÜZÜ-

Fotoğraf açıklaması yok.

-EK-4 DEĞERLENDİRME FORMU ARKA YÜZÜ-

Fotoğraf açıklaması yok.

35 dakikalık sürenin ilk beş dakikasında kursiyere aracı tanıma ile ilgili yukarıda paylaştığımız EK-4 değerlendirme formunda mavi ile boyanmış kısımdaki sorular sorulur.

Mavi renkle işaretlenmiş maddelerden beş tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

-SORULAN PARÇALAR-

SCHOOL

***********

-Sorulan Parçalar Videolu Anlatımı-

Sınav İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Trafik Komisyonunun belirlediği güzergahlarda yapılmaktadır. 

**********

-B SINIFI İÇİN DİREKSİYON SINAVI GÜZERGAH KROKİSİ-

Fotoğraf açıklaması yok.


DİREKSİYON SINAVINDA İKİ DUBA ARASINA PARK NASIL YAPILIR !!!


Park alanına yaklaşınca sağa sinyal verip, hızınızı azaltınız.

 

Park edeceğiniz alana gelince ikinci dubanın yanında arabanın arkası dubanın hemen yanında veya en fazla cm gerisinde kalacak şekilde örnek resimdeki gibi kaldırıma parallel düz durunuz. İlk etapta eğer dubadan çok geride durduysanız ileri, eğer ileride durduysanız arabayı geriye uygun konuma getiriniz. Geri harekete başlandığı zaman tekrar ileri gitme şansınız yoktur ona göre arka dubayı cm den fazla geçmeyiniz.

Duracağınız dubayı karıştırıyorsanız resimdeki gibi arka dubaya farklı renkte bir şerit çektirebilirsiniz.

Görüntünün olası içeriği: araba ve açık hava

 

Vitesinizi geriye alınız ve direksiyonu tam sağa toparlayarak harekete başlayınız. 

Uyarı: 

Park için geri manevra sırasında ise sağa sinyal verilmesi en doğru  hareket olup, bazı yerlerde 4'lülerin yakılması istenmektedir. Fakat sınav yönergesi ile ilgili yayınlanan açıklama yazısında her ikisini de yapmamanın kalma sebebi olmadığı açıkça belirtilmiştir. Hiçbir şey yakmadan da park yapabilirsiniz.

 

Harekete sol dikiz aynasından arka sağ köşedeki dubayı görünceye kadar devam ediniz ve dubayı gördükten sonra yavaşça durunuz. Direksiyonu sonuna kadar sola toparlayıp sonra yavaşça harekete başlayınız. Aracınız düzelip kaldırıma parallel hale gelmeye başlayacaktır. Bu sırada da sağ dikiz aynasından sağ kaldırıma arabanın fazla yaklaşıp yaklaşmadığını, aracınızın kaldırıma çarpma ihtimalinin olup olmadığını kontrol ediniz.

Eğer aracınız kaldırımı kurtaydı ve kaldırıma parallel hale geldiyse, arka kadırıma çarpmayacak ve yola doğru tek hamlede rahatça çıkabileceğiniz mesafede aracınızı durdurunuz. Ama tek hamlede çıkamazsanız sorun yoktur. Park alanından yola çıkarken fazla manevra yapma kalma sebebi değildir.

 

Sizin sınav alanınızdaki dubalara göre siz kendi durma ve sola toparlama mesafesini ayarlayınız, muhtemelen sizin sınav yerinizdeki dubalar arası genişlik ve uzunlukta yönetmelikte belirtildiği gibidir ve bizimle aynıdır ama trafik yoğunluğuna göre değişebileceğinden dikkate almakta fayda vardır. Yönetmeliğe göre ön iki ve arka iki duba arasındaki uzunluk 1,5 araba boyu yani yaklaşık 6 m olmalı (Hatchback arabalar için, hatchback olmayan araçlarda bu mesafe artar) ve iki duba arasındaki genişlik ise 2 metre olmalıdır.  Park bittiği zaman araç sağ kaldırımdan en fazla 50 cm uzaklıkta olmalıdır ki bu genişlik çizgi ile belirlenmiştir şayet aracınız bu çizginin dışında kaldıysa sınav sonlandırılıp öğrenci bırakılmaktadır. Eğer sağ köşedeki dubayı görüp durduktan ve tam sol yapıp harekete başladıktan sonra araç çizgi içinde veya üzerinde kalıyorsa sorun yoktur. Kalmıyorsa biraz daha geri giderek tekrar deneyiniz. Bir kaç denemeyle hangi mesafede durarak, tek hamlede, çizgi dışında kalmadan park edilebileceğinizi keşfedersiniz.

Uyarı:

 

Eğer park alanına girdikten sonra durma ve direksiyonu sola toparlama mesafenizi iyi ayarlayamayıp araba düzelmeden sağ kaldırıma çok yaklaştıysanız ve araç lastiklerinin kaldırımı kurtarması söz konu değilse ya da ön tekerlek çizgi dışındaysa iki hamle de arabayı düzeltme hakkınız vardır. Arka sağ tekerlek kaldırıma değmeden durunuz ve çapraz kalan arabayı düzeltmek için direksiyonu sonuna kadar sağa kırınız. Arabayı 1. vitese alıp ileri doğru hareket ediniz. Araba düzelir düzelmez durunuz ve direksiyonu 1,5 tur sola çevirerek tekerleklerin düz olmasını sağlayınız. Sonra vitesinizi tekrar geriye alarak yavaşça harekete geçiniz ve arka kaldırıma uygun bir mesafede tek hamlede rahat yola çıkabilecek uzaklıkta durunuz.

Park alanından çıkış yaparken, direksiyonu tam sola kırmayı, sola sinyal vermeyi ve aynalardan yolun boş olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayınız.


''A-A1-A2'' Sınıfı motosiklet ehliyeti için direksiyon sınav değerlendirmesi nasıl yapılır? 

Milli Eğitim Müdürlüğü sınavlarda görev yapmak üzere her bir araç için  iki kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu atamaktadır.

Bu komisyonlar Mart ayı itibariyle 2 sayfadan oluşan aşağıdaki değerlendirme formuna göre değerlendirme yapmakta ve hatalı yaptığınız davranışı işaretlemektedir.

EK-3 değerlendirme formunda;

 1-Mavi renkle işaretlenmiş maddelerden beş tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

2-Sarı renkle işaretlenmiş maddelerden herhangi birini iki kere veya farklı maddelerden iki tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

3-Kırmızı renkle işaretlenmiş maddelerden birini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

EK-3 DEĞERLENDİRME FORMU ÖN YÜZÜ

Fotoğraf açıklaması yok.

EK-3 DEĞERLENDİRME FORMU ARKA YÜZÜ

Fotoğraf açıklaması yok.

35 dakikalık sürenin ilk beş dakikasında kursiyere aracı tanıma ile ilgili yukarıda paylaştığımız EK-3 değerlendirme formunda mavi ile boyanmış kısımdaki sorular sorulur.

Mavi renkle işaretlenmiş maddelerden beş tanesini ihlal eden kursiyerin sınavına son verilir.

İlk 5 dakikada yapılacaklar;

Lastiklerin havalarının yeterli olup olmadığını gözle veya ayakla kontrol edilecek,

Akünün yerini gösterecek,

Yağ göstergesini gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek,

Hararet göstergesini (varsa) gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek,

Yakıt göstergesinin yerini gösterecek,

Uzun/kısa far veya korna kumandalarını gösterecek,

Sinyal kumandalarını gösterecek, sinyal lambalarını çalıştıracak,

Ön veya arka freni gösterecek,

Debriyaj (Otomatik vitesli araçlar hariç) veya gazı gösterecek,

Vitesi gösterecek ve aracın kaç vitesli olduğunu bilecek (Otomatik vitesli araçlar hariç),

Aracı çalıştırıp stop ettirecek,

Aracı yan ayak veya orta sehpa üzerinde sabitleyecek.

-A SINIFLARI İÇİN DİREKSİYON SINAVI GÜZERGAH KROKİSİ-

Fotoğraf açıklaması yok.

DİREKSİYON 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası