salma tavukçulukta yumurta verimi / Diatek - Salma Tavukçulukta Yem Verilir mi?

Salma Tavukçulukta Yumurta Verimi

salma tavukçulukta yumurta verimi

ATAKS

Ataks Tavuk Ataks Genel olarak halk arasında Ankara Tavuk kara tavuk olarak geçmektedir (atak-s) ırkı Ankara Araştırma da (tae) geliştirilen verimi yüksek yumurta ırkı ve bahçe tavuğu dur. Tavuk araştırma nın uzun zaman çalışmaları sonuçu geliştirildiği için tescilli Türkiye nin yumurtalık tavuk ırkı dır. Ataks Tavuk iyi bakım şartlarında 18/20. haftasında yumurtaya girmekte dir. Ama genel olarak diğer ırklara göre geç yumurtlar 20/22 haftaya kadar uzar Ataks Tavuk tam bir bahçe tavuğudur gezip dolaşan ve kendini savunan yırtıcı kuşlardan ve köpek tilki gibi hayvanların saldırısına kaçmak için hazırlıklı uyanık bir ırktır. Ataks Tavuk Ataks Tavuk ları salma tavukçuluk doğal yumurta üretiminde yıl yıl da ortalama 250/270 adet yumurta verimi vermekte dir.Bu verim miktarı bakıma iklim şartlarına göre de değişmekte dir. Ataks Tavuk alırken en çok dikkat edilmesi gereken konu ise 1. kan olması dır.Her siyah tavuk ataks tavuk anlamına gelmez.1. kan olmadıkça gerçek ataks verimi ve özelliklerini alma şansı yok tur. Ataks Tavuk (atak-s) un yumurta rengi krem ,açık kahve,pembemsi karışık renklerde dir. Ataks Tavuk un günlük yem tüketimi 120/125 gr dır. Ataks Tavuk ları ortalama yumurta ağırlıkları 64/70 gr dır. Firmamız Ataks Tavuk üretimi türkiyenin farklı yerlerinde 16 ayrı kümes de haftalık 20.000 adet kapasite ile yapmakta dır. Veteriner kontrolünde yetiştirilen Ataks Yarka lar 1. kan olarak profösyönel kümeslerimizde tüm kontrolleri yapılarak yetiştirilmekte dir. Ataks Tavuk hakkında ve satış için tüm sorularınızı irtibat telefonlarımızı arıyarak müşteri temsilçilerimizden bilgi alabilirsin..

LOHMAN

LOHMAN BROWN Lohman Brown Tavuk tüm dünya da kullanılan en verimli ticari kahve renk yumurta tavuğu dur. Ortalama 16/18 haftalık arası yumurtaya giren Lohman Brown Tavuk lar salma tavukçuluk yada organik yumurta üretiminde 19/20 hafta gibi yumurtaya girer ler. Yıl da ortalama salma tavukçuluk ve organik yumurta üretiminde 270/310 arası yumurta verimleri var dır. Yem tüketimleri ise günlük 100/110 gr dır. Yumurta kabuk rengi kahve renk tir. 150 gün de ortalama yumurta verimi % 50 dir. Yetişkin canlı ağırlık 2000/2300 gr Salma tavukçuluk ve organik yumurta üretimin de Lohman Brown Tavuk tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birinci sırada kullanılan bir ırk tır. Lohman Brown Tavuk salma tavukçuluk ve organik yumurta üretiminde uysal olması, yumurtaya giriş süresinin kısa olması, yumurta veriminin yüksek olması ,az yem tüketimi gibi özelikleri sayesinde her zaman en çok talep gören ırk olmuş tur. Lohman Brown Tavuk endüstiriyel bir ık olduğun dan dolayı da ilk gününden itibaren doğru şartlarda yetiştirilmesi ve bakılması çok önemli dir. Lohman Brown Tavuk gurk olma özelliği olan bir ırk değildir genel olarak ama çok nadiren de olsa organik yumurta üretiminde olduğu da görünmekte dir. Lohman Brown Tavuk ( yarka) olarak salma tavukçuluk ve organik yumurta üretiminde kullanılmak üzere firmamız tarafından aktif 22 kümesle veteriner ekip nezaretinde haftalık 25.000 adet olarak üretimi yapılmakta dır. Salma tavukçuluk için 1.sırada talep gören ve tercih edilen lohman brown ırkı önemli olan doğru şartlara ve özeliklere sahip olanı nı tercih etmelisiniz. Tüm üretimimiz i kendi araçlarımız ile tüm Türkiye nin her ili ilçesine gönderimi yapılmakta dır. Üretimi yapmış olduğumuz tüm yumurta ırklarının tüm resmi ve olması gereken evrakları verilmekte dir.

NİCK

Nick Brown Tavuk Nick Brown Tavuk salma tavukçuluk ta kullanılan ırklar dan biridir. Yumurtaya 16/18 haftalık iken yumurtaya girmeye başlar,ançak salma tavukçuluk da yumurtaya giriş 19/20 haftalığı bulabilmekte dir. Nick Brown Tavuk salma tavukçuluk da 270/300 adet arası yumurta verimi vermekte dir.Nick Brown tavuk lar kahve rengi yumurta vermekte dir. Yıllık ortalama yumurta verimi 275 ila 300 adet dir. Günlük yem tüketimleri 100/110 gr dır. Nick Brown Tavuk lar Lohman Brown Tavuklara çok benzerlik göstermekte dir,özelik ve görünüş olarak çok benzemekte dir. Firmamızın Nick Brown Tavuk (yarka) üretimi genel talep durumuna göre ve yüklü siparişler çerçevesinde üretmektedir.

LİGORİN

Ligorin(Leghorn) Ligorin tüm dünyada beyaz yumurtaçıların en çok bilineni ve besleneni dir. Tavukçuluk sanayisinde yem tüketimi az yumurta verimi en yüksek en çok tercih edilen ırk tır. Tüm dünya da ticari en çok beslenen ligorin nin orjinal ismi leghorn dur.İtalya köken li bir ırk tır . Ligorin yıllık 320/340 adet arası yumurta verimleri vardır.Bu salma tavukçuluk ve organik yumurta üretiminde 290/310 adet tir. Ligorin küçük cüsseli ve yem tüketimi diğer tüm yumurtacı ırklardan daha düşük tür. Ligorinler 90/100 gr günlük yem tüketimleri vardır. Ligorinlerin yumurtaya giriş süresi 16 .haftasında dır,ançak bu salma tavukçuluk ta 18/20 haftalık olabilir. Doğal salma yumurtaçılık için ideal aktif bir hayvan dır. Ançak ülkemizde ligorinler salma tavukçuluk ve organik yumurta sektöründe pek talep görmezler sebebi ise beyaz yumurta yaptıkları için. Doğal yumurta nın beyaz yumurta olamıçağı gibive yumurtasına bu yüzden talep olmadığı için ligorin tavukları malesef organik yumurta sektöründe beslenmez. Ligorin tüm dünyanın en az yem tüketen ve en çok yumurtluyan yumurta tavuğu dur.

PLEYMUT

Pleymut Tavuk Pleymut Tavuk yumurta ve et verimli kombine bir ırk tır. Pleymut Tavukları açık salma tavukçuluk için ideal tam bir bahçe hayvanı dır. Pleymut Tavuklar diğer yumurta ırklarına göre yem tüketimleri biraz daha fazla dır. Pleymut Tavuklar ortalama günde 130/140 gr yem tüketimi var dır. Salma Tavukçuluk ve Organik Yumurta üretimin de pleymut tavuk yıllık verimi 220/240 adet tir. Pleymut Tavuk nadiren de olsa gurk olma özelliği vardır. Salma Tavukçuluk ve Organik Yumurta üretiminde 20 ila 22 . haftasında yumurta girer . Pleymut Tavuklar halk arasında bazı yerlerde çilli tavuk diye adlandırılmış tır. Firmamız da pleymut tavuk üretimi ve satışı yapılmakta dır.

İSA

SASO

SASO ırkı YARKA, Fransız menşeili özel bir ırk. Mevcut broiler ırkından tamamen farklı. Brolierin tüyleri beyaz iken bu pilicin tüyleri kızıl kahverengi. Sasso ırkı anatomik olarak da Brolierden farklılıklar gösteriyor; göğsü ve bacakları daha ince ve daha uzun olarak görünür. Sasso ırkı ile yumurta yetiştiriciliğinde verimli bir getiri olacağı gibi Saso ırkı et verimli bir ırk tır. Özelikle salma olarak doğal etlik tavuk ve organik tavuk üretiminde kullanılabiliçek et verimi yüksek bir ırk tır. Saso lar ın hızlı et gelişimi ve et lezzetinde aroma sebebi ile salma organik etlik sektöründe çok kullanılan bir ırk olmuş tur. Saso lar doğal et tavukçuluğunda ve organik tavuk üretimin de ortalama 100 günde kesim e gelir ve 100 gün içersinde 2.5 kg ile 3.5 kg arasında canlı ağırlıkları gelmekte dir. CİNSİ: • SASSO • Et ve Yumurta Tavuğu • Salma ve Kümes Tavukçuluk 1.Sınıf YUMURTA VERİMİ: • GRİ ve ÇİFT SARILI • İlk yumurta: 18-20 Hafta • Yıl: 140-180 YUMURTA AĞIRLIK: • 65-70 gr. YEM TÜKETİMİ: • Yumurtlama 120-150 gr. / gün • Etlik 150-180 gr. / gün AĞIRLIK: • 65 Günde 2.50 gr. • 100 Günde 3.50 gr. YAŞAM: • - • Yaşam gücü: %95-97

HİNDİ

Salma Tavukçuluğu Nasıl Yapılır? Çiftliği Nasıl Kurulur?

Salma tavukçuluğu yapacak olan kişilerin tavukları belirli bir alanda tutması gerektiği için kapalı bir alana ihtiyaç duyulur. Bu kapalı alanın tasarımında tavukların sağlığı ön planda olmalıdır. Folluk, suluk, yemlik ve yumurtlama yerleri de tavuk sayısına göre düzenlenmelidir. Bu tür gerekliliklerin yerine getirilmemesi halinde yumurta ve verim kaybı ortaya çıkar. Salma tavukçuluk; doğal ortamda, kum, taş, böcek ve ot yiyen tavukların yumurtladığı yumurtalar şeklindedir. Gündüzleri serbest olarak otlayan tavuklar doğal bir şekilde beslenir ve akşam olduğu zaman da kendileri için hazırlanmış olan alanlara kapatılır. Marketlerden satın alınmakta olan yumurtaların ambalajlarında görülmekte olan tavuklar normal şartlarda küçük bir kafesin içinde tutulur. Bu şekilde hayvanların daha çabuk yumurtlaması sağlanır. Aynı zamanda en güzel renkte yumurta vermeleri için de buna göre yemler verilir. Diğer yandan maksimum kazanç için ilaç ve katkı maddeleri de kullanılır.

Salma tavuk çiftliği söz konusu olduğu zaman üç farklı ırk önem taşır. Bunlardan lohman tavuklar tüm hava koşullarına çok daha kolay bir şekilde uyum sağlayıp az yem yemesi sebebiyle sık tercih edilir. Bu tavuklar aynı zamanda çok yumurtlar. Ataks cinsi tavuklar ise lohman cinsine yakın olup daha fazla yem yer ve daha az yumurtlar. Bu sebeple de bu tavuklara üşengeç denilir. Bu tavuğun sunduğu yumurta ise krem renginde olur. Yapılan araştırmalara göre köy tavuğu yapmak isteyen kişiler, daha ağır tavuklar yetiştirerek daha çok et elde etmek istedikleri zaman pleymut tavuğunu tercih eder. Kimilerine göre düşük kimilerine göre yüksek verimli olan bu tavuk, bilen kişiler tarafından yetiştirildiği zaman oldukça iyi bir para kaynağıdır.

Salma Tavukçuluğunda Yem Verilir Mi?

Tavukların doğal beslenmelerinin yanında yem takviyesi de almaları gerekir. Hiç yem vermeden tavuk beslemek imkansız olur. Zira bu tür bir besleme şekli ile hayvanlar istenildiği gibi yumurtlayamaz ve sağlıklı olamazlar. Salma tavukçuluğu söz konusu olduğu zaman iki farklı yem grubu ön plana çıkar. Biri piliç yetiştirme yemi diğeri ise doğal yumurta yemidir. Piliç yetiştirme yemleri tavukların yumurtlayacakları döneme sağlıklı bir şekilde hazırlanıp büyümesi için verilirken, doğal yemlerin içerisinde ilaçlanmamış ve katkı maddesi eklenmemiş buğday ve arpa bakliyatlar bulunur. Bu yemleri hasat zamanı çiftçilerden elde edebileceğiniz gibi firmalardan da satın alabilirsiniz. Hazır yemlerin riski ve maliyeti daha fazla olur. Her ne kadar bu tür firmalar kendi yemlerinin kullanılması gerektiğini söyleseler de istatistikler doğallığın daha çok işe yaradığını gösteriyor. Yumurta yemi yemeyen tavukların verimi ise yarı yarıya düşer. Bu nedenle de maliyeti fazla olur.

Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tesis içinde 6 ya da 7 tavuğa bir folluk düşecek şekilde kurulum yapılmalıdır. Follukların yerleştirilmesinin ardından L harfi şeklinde dizilmesi gerekir. Böylelikle köşelere yumurtlama gibi bir sorun da ortaya çıkmaz. Kapalı alan yerleşimlerinde dizayn da önemlidir. Tavukların yemi yemesi, suyu içmesi ve yumurta yapmaya gitmesi gerekir.

Kapalı alanlar için yeterli büyüklükte bir fana ihtiyaç duyulur. Fan sayesinde ortamdaki amonyak gazı da dışarı atılmış olur. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında içerisinin ferahlamasını sağlar. Fakat her halükarda bu tür yerlerin bir havalandırma bacasına ihtiyacı olur. Kirli hava yükselecek ve bu şekilde havalandırma bacasından tahliye edilecektir.

Tesiste kaba talaşın da bulunması önem taşır. Talaşın pislenmesi halinde de temizlenmesi gerekir. Hayvanlar sabahlarını gezmekle geçirdiği için çamurlu ya da yağmurlu havalarda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Çiftlikten çıkan tavuklar bitkilerin daha çabuk büyümesini sağlar. Tavukların burun ve ayaklarının üşümesine de az miktarda da olsa talaşlar ile engel olabilirsiniz. Fakat talaşın ıslanmasına rağmen atılmaması durumunda hayvan daha çabuk hasta olur.

Yumurta tavukçuluğu nasıl yapılır sorusunun cevabı verilirken basit bir alan hesaplama işlemi yapılır. 500 tavuğu olan kişiler 1 dönümlük, 1.000 tavuğu olan kişiler 2 dönümlük arazi ile salma tavukçuluğu yapabilir. Bu noktada iki kat prensibi işler. Bu alan kapalı alandan hariç tutulur. Alanın daha büyük olması halinde hayvanların ve hastalıkların kontrolü zor olur. Hayvan gezdikçe hastalık da yayılır. Bu nedenden dolayı da alanın küçük olması ilaçlamayı da kolaylaştırır. Arazinin büyük olması maliyeti de arttırır. Tavuklara karnabahar ve lahana gibi pazar artıkları vererek yumurtanın kalitesini arttırabilirsiniz. Tavuğun doğal beslenmesi yumurtanın da doğal olmasını sağlar.

Salma tavukçuluğunda kül de kullanılır. Kül sayesinde hayvanlar bit ve pirelerden korunur.

Alanın beton olması temizlik açısından iyi olsa da hayvanların üşütmesine neden olabilir. Bu nedenle toprak zemin tercih edilebilir. Diğer yandan talaş ve saman kullanılabilir.

Çiftliği kuracağınız şehir ve bu şehirde yaşanmakta olan mevsime göre kapalı alanı izole etmeniz gerekir. Kış mevsimi soğuk geçen bir yerde tavukçuluk yapmak istiyorsanız büyük ısıtıcılara ihtiyacınız olur. Elbette bu ısıtma yalnızca soğuk aylarda kullanılmalıdır.

Tavuk, hindi ve horoz gibi kümes hayvanları açıkta gezdirmek isteyen ticari işletmelerin proje ve planlamalarını iyi bir şekilde yapmaları gerekir. Kümes hayvanlarının gezecekleri yerin belirlenmesi ve bu yerlerin etrafını diğer hayvanlar ile irtibat kurulamayacak şekilde kuş teli ya da ağ gibi uygun bir yapı malzemesi ile örtmesi gerekir. Zira bu yönetmelikte geçtiği üzere zorunludur. Yine aynı şekilde bu hayvanları açıkta gezdirmek isteyen ticari işletmelerin projelerinde göstermiş oldukları yerde ya da gezinti yerlerinin seyyar olması durumunda projeye uygun koşullarda gezinti yerlerinin etrafının ve üstünün yabani kuşlarla temas etmesinin engellenmesi açısından ağ ve kuş teli gibi bir tür yapı malzemesi ile sınırlandırılmış olması zorunlu kılınmış bulunuyor. Salma tavukçuluğu yapacak olan kişilerin Vergi Dairesi, Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl İlçe Müdürlükleri’ne başvurması gerekir. Bu makamlardan salma tavukçuluk yönetmeliği kapsamında yerine getirilmesi gereken koşullar ve bir araya toplanması gereken evraklar tarafınıza bildirilir. Daha sonra bahsi geçen belgelerin toplanması ve gerekli koşulların yerine getirilmesi ile birlikte gezen tavuk çiftliği kurulumuna başlayabilirsiniz.

ETİKETLER:salma tavukçuluğunda yem verilir mi, salma tavukçuluk nasıl yapılır, salma tavukçulukta nelere dikkat edilmelidir

Salma ( Gezen ) Tavukculuk


Salma Tavukçuluk İle İlgili Genel Bilgiler

 
           Son zamanlarda tavuk çiftçiliklerinin yanında boy gösteren salma tavukçuluk gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. Artık insanlar kendi tavuklarını yetiştirme konusunda daha kararlı hale geldi. Büyük şehirlerde bu durum pek mümkün olmasa da kendine bahçe edinen ve köy ve kasabalarda yaşayan kişiler salma tavukçuluk fikrini benimsemeye başladı. Son zamanlarda kafes tavukçuluğu düşüşe geçmiş salma tavukçuluk daha çok rağbet görür olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden birisi maliyettir kümes tavukçuluğun çok fazla bakım ve gideri olduğundan insanlar artık daha doğal ve maliyetinin daha düşük olduğunu düşündükleri salma tavukçuluk sistemine geçmeye başlamıştır. Tabi salma tavukçuluk yapmanın da belli bir maliyeti vardır düşük sermaye ile olabilecek bir iş değildir. Örneğin besi tavukçuluğu yapmak isteyen bir kişi ilk olarak ne kadar tavuk beslemek istediğine karar vermeli sonrasında bir maliyet planı ortaya çıkarmalıdır. Bu işlerden iyi kazanç sağlamak istiyorsanız öncellikle küçük bir başlangıç yapmalısınız.

         Gerekli şartları oluşturduktan sonra sizin için 50 ile 100 arası tavuk yetiştirmek en uygunu olacaktır. Bu tavuk aralığında ayda elde edebileceğiniz yumurta miktarı 1000 civarı olacaktır. Salma tavukçuluk yapabilmeniz içinse ilk olarak güzel geniş ve güzel bir araziye sahip olmanı gerekmektedir. Uygun şartları sağladığınızda metre kare hesabı yapmanız gerekir. Tesis içersinde her 200 tavuk için 1 dönüm alan belirlemeniz gerekmektedir. Bu alan içerisindeki toprak canlı ve temiz olmalı, üzerinde herhangi bir çöp bulundurulmamalıdır. Bölgede ağaç bulundurulması ilave olarak faydalı olacaktır. Hayvanlarınızı korumak adına arazinizin çevresi mutlaka çit veya duvar çevrili olmalı aksi takdirde dışarıdan gelebilecek çakal, sansar, kurt gibi tehlikeli hayvanlar tavuklarınıza saldırabilir. Tavuklarınız arasında iri bir kaz bulundurursanız da havadan gelebilecek tehlikelere karşı onları korumuş olursunuz. Salman tavukçuluk için gerekli olan malzemeleri sıralama gerekirse en az 1 dönüm arazi, tavuklar için su deposu, 1 dönüm araziye denk gelecek 50 tavuk, 5 adet suluk, 5 adet yemlik, 1 ay yeterli olacak şekilde 3 torba yem, bir adet de kulübeye ihtiyaç vardır. İhtiyaca göre bu malzemelere ek yapabilirsiniz. Salman tavuk yetiştiriciliği için gerekli ortamı oluşturduktan sonra yapmanız gereken en önemli şey tavuk seçimidir. Dünyada ve ülkemizde bu tür yetiştiricilik için en yaygın olarak kullanılan tür longrin cinsi tavuklardır bu tavuklar beyaz yumurta verimi konusunda çok iyidir. Hem çok kaliteli yumurta vermesi hem de en sağlam tavuklar arasında yer alması nedeniyle çok tercih edilir. Bu işi ticari olarak yapmak istiyorsanız köy yumurtası yetiştiriciliği önemli bir adımdım ilk olarak küçük bir yer üzerinde yetiştirip herhangi bir sıkıntı yoksa büyük bir alana durumu yayıp ticari olarak faaliyet sürdürmeniz mümkündür. Günümüzde insanların organik yumurta yani salman tavukçuluk ile elde edilen yumurtalara ihtiyacı daha da artmış. Bu durum gün geçtikçe tercih edilir hale gelmiştir. Sağlık açısından çok büyük bir önemi olan organik yumurta yetiştiriciliği birçok bilinçli aile tarafından yoğun talep görmektedir. İnsanlar kendilerinin ve çocuklarının geleceğini düşünerek pahalı olsa bir organik olan yumurta ve tavukları tercih etmektedir. İyi bir ticaret yapmanız için her şey sizin elinizde zekanızı ve yeteneklerinizi kullanarak kısa süre içersinde büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Tabi bu durum sizin elinizde bulundurduğunuz olanaklarla da alakalıdır sadece zeka ve yetenek yetmez belli bir sermaye, deneyim ve pazar hacmine önemlidir. Halk arasında beyaz yumurta genel olarak kafes yumurtası olarak bilinir kahverengi yumurta ise köy yumurtası olarak bilinir. Bu bilgi genel olarak doğrudur köyde yaşayan tavuklar toz toprakta gezip dolaştıkları için yumurta kabuğunun rengi de koyu olmaktadır. Çiftliklerde yetiştirilen tavukların yemlerinin içerisine kireç katıldığından yumurtaları hep beyaz olmaktadır. Bu yüzden de kahverengi yumurta denildiğinde akla köy yumurtası gelmektedir. Bir diğer cins tavukta Lohman Brown cinsi tavuklardır bunlar da salma tavukçuluk için çok uygundur. Sektör içerisinde bu tavuklarda yumurta tavukları olarak bilinir ve orta boyda olurlar. Bu cins tavuklar yılda 270-300 arası yumurta vermektedir. Bu tavukların piyasa fiyatları 17-18 hafta aralığında belirlenir ve günümüzdeki değeri 20 lira civarıdır tabi bu fiyat yerine göre değişir.  Tavuk kümeslerinin nasıl olacağı konusuna gelirsek kuş cinsinden yer alan tavuklar her zaman açık havayı ve güven verici bir ortamı isterler. Genel olarak diğer kuşlar gibi soğuklar sıcak yerlere göç etmeyi ister sıcaklarda ise serin yerlerde bulunmak isterler. Bu hayvanlar çok narindir ve çok dayanıklı değillerdir bunun için bulundukları ortamları güven verici olmaları gerekmektedir. Özellikle kış aylarında bu tavukları çok iyi muhafaza etmek gerekir kısa zamanda hastalanırlar ve diğer tavuklara hastalık bulaştırmaları halinde toplu telef olma durumu söz konusudur. Güzel bir ortam yapmak için tavukların etrafı çit ile çevrilmelidir. Özellikle kış aylarında rüzgar geçirilmemesi için özen gösterilmelidir. Kümes etrafı tamamen kapatılmamalı tavukların hava alması için delikler açılmalıdır. Yaz ve kış ayları öncesi folluklar kontrol edilmeli folluklar içersinde tavukların tünemesi için sopalar yerleştirmek gerekir. Salma tavuk yetiştiriciliği için hazırlanacak olan kümeslere de ayrı bir özen gösterilmesi gerekir. Hazırlayacağınız kümeslerin tabanı çok önemlidir kümes tabanını tavukların sağlığını düşünerek yapmanı gerekir taban iki çeşit olabilir birincisi beton ikincisi toprak beton taban çok tercih edilmez çünkü tabanın beton olması tavukların yerden soğuk kapsamına neden olur ve hayvanlar ishal olur. İkinci olarak da toprak taban bu tabanda mümkündür ancak bunun da temizlemesi çok zordur ikisini ortasında bir taban yapmak daha iyi olur ya da ahşap bir taban hem temizliği kolay olur hem de bakımı daha rahat. Salma tavukçulukta hayvanlar doğal ortamdan beslenmektedir ve herhangi bir yem takviyesine yaz boyunca ihtiyaç duymazlar.

          Bu hayvanlar kümes çevresinde ne bulurlarsa onları yerler toprağa eşeleyerek ne çıkarsa onu yerler genelde börtü böcek, çıyan, küçük yılan hatta akrepler bile vardır yediklerinin arasında ayrınca bu kümes hayvanları ot yemeyi de severler yonca bitkileri ve etlikler en bu tarz tavuklar için en ideal yiyecektir. Bu şekilde doğal beslenme ile tavuk yumurtaları daha protein ve daha sağlıklı olmaktadır. Kümes çevresinde yaşayan tavuklar için horoz gereklidir. Tavuklar horoz olmadan da yumurta yapabilir ancak yumurtalarda civciv çıkmaz döllenme olması ve üretim sağlama adına tavukların arasında horoz bulundurmanız gerekir. Özellikle bu işi ticari olarak yapmayı düşünen kişiler üreme sağlamalıdır bunun içinde horoz gereklidir. Genel olarak horoz olmadan yumurta olmaz kanısı yaygın olsa da bu durum yanlış bilinmektedir horoz olmadan da tavuklar yumurta yaparlar ancak döllenme olmadığı için üreme dolayısıyla civciv olmaz. Siz bu işi ticari olarak düşünüyorsanız hem civciv üretimi yapmalı hem de yumurta üretimine devam etmelisiniz. Salman tavukçuluk için çok iyi bir araştırma yapmanızı gerekiyor en doğru ırkı seçerek ve doğru yaşam şartlarını oluşturarak ilgili kontrolleri de sağlayarak kaliteli tavuk yetiştiricisi olabilirsiniz. 

Salma tavukçuluk adı verilen sektör, gezen ve serbest tavukçuluk adıyla da anılmaktadır. Salma tavukçuluk (Free range) ne kadar kazandırır, maliyeti ne kadar, 1000 tavuk aylık getirisi hesaplamalarını yeni girişimciler için araştırdık. İşletme kurulumunda salma tavukçuluk için gerekli belgeler nelerdir, Salma tavukçuluk yapanların yorumları ve tavsiyeleri nelerdir, hayvanlar nasıl beslenir, tavukçuluk ekipmanları ve salma tavukçulukta tüm detaylarını araştırdık.

Salma Tavukçuluk Nedir? Nasıl Yapılır?

Salma kümes hayvanları (hareketli, serbest dolaşan veya serbest dolaşan) tamamen doğal bir ortamda ot, böcek, çayır ve ot yiyen tavukların yumurtalarını bırakarak yapılan ve kümes hayvancılığından ciddi bir gelir elde edilen bir hayvancılık faaliyetidir. Et ve yumurta, tavukların doğal ortamda yetiştirilmesi ve tavukların doğal çim, çayır, mera ve yeşil alanlarda beslenmesi ile üretilir.

Böylece hem yumurta hem de etin doğal olarak organik olması sağlanmakta ve organik yumurta satışından yüksek kazanç elde edilmektedir. Bu tavuklar da oynamayı sevdikleri için yetiştireceğiniz alanlara kum, sümük ve taş dökebilirsiniz. Bu sayede birçok sanayi tavuğu veya katkılı sanayi tavuğu yerine daha verimli et ve yumurta üretimi sağlanacaktır.

Gezen Tavuk Nasıl Beslenir?

Yetiştireceğiniz tavuklar gün içerisinde serbest bırakılır, otlatma sağlanır ve doğal yemlerle beslenir. Akşam ise tavuklar sağlıklarına en uygun şekilde hazırlanmış kapalı alanlara kapatılır. Gezici tavuk yetiştiriciliğinde çeşitli hastalıklar ve bulaşıcı kuş hastalıkları gibi sorunlar olduğu için hayvanların telef olmaması için de sağlık önlemleri almalısınız. Soya küspesi de kümes hayvancılığında sıklıkla kullanılmaktadır.

Salma Tavukçulukta Yem Verilir mi?

Serbest dolaşan tavuk yetiştiriciliğinde tavuk yetiştirme yemi ve doğal yumurta yemi olmak üzere 2 çeşit yem verilmektedir. Sadece doğal ortamlarda beslemek ve beslemek verimlilik için yeterli değildir. Beslenme yapılmazsa sağlıklı yumurtlama olmaz.

Doğal Yumurta Yemi: Hiçbir katkı maddesi içermeyen, ilaçlanmamış arpa ve buğday gibi bakliyatlardan oluşur.

Piliç Yetiştirme Yemi: Hayvanların yumurtlama dönemlerine sağlık bir şekilde hazırlanması ve sağlıklı büyümesi için verilen yemdir.

Bugün, hemen hemen tüm kümes hayvanları çiftlikleri (istisnalar hariç) yumurta yemi kullanmaktadır. Yumurta yemi vermeyen çiftçilerin verimi %50-%60 oranında düşmektedir.

Serbest Salma Tavuk Yetiştiriciliğinde Önemli Kriterler Nelerdir?

Mobil tavuk yetiştirerek gelir elde etmek isteyenler kaliteli organik ürünler için çevre ve yem gibi kriterlere dikkat etmelidir. Sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılayacak olan bu kanatlı sektöründe dikkat etmeniz gereken 6 önemli nokta şu şekildedir:

  • Yer seçimi
  • Barınak, manejman (yetiştirilecek yer) ve çevre şartları
  • Günlük ışıklandırma
  • Yumurtacı hibrit seçimi
  • Yumurtacı tavuk yemleri seçimi
  • Gezen tavuk sağlığı için tüm önlemlerin alınması ve korunması gerekmektedir. Bu sayede serbest gezen salma tavuk yetiştiriciliğinde verim oranı yüksek olacaktır.

Salma Serbest Tavuk Yetiştiriciliği Yöntemleri 2023 Güncel Liste

Öncelikle beslenmek isteyen tavuk ırklarının tercih edilmesi ve bu hayvanların dolaşabileceği mera gibi yeşil alanların tercih edilmesi önemlidir.

Salma, gezen tavukçuluğa başlarken aşama aşama yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Gezen tavuk yetiştiriciliği için yeterli yeşil alanın neresi olacağının bulunması,
  • Alan seçerken gezen tavukların rahat rahat gezebileceği ve mera, çayır gibi doğal bir ortam olmasına dikkat edin.
  • Tavuklar bu doğal ortamda böcekler, yeşillik veya otlarla beslenmelidir.
  • Kış ayları geldiğinde sıcak kapalı bir kümes, tavuk çiftliği olmalıdır.
  • Bu kapalı alanlarda ışık, ısıtma, havalandırma sistemleri ayarlanmalıdır.
  • Doğal ortamları dışında yemlenmeleri için ekipmanlar nipel suluk, yemlik alınmalıdır.
  • Tavukların yumurtalarını toplamak için folluk hazırlanmalıdır.
  • Tavukların bakımları ve beslenme alanları olarak yer seçimi, yerin büyüklüğü, ekipman seçimi gelir ve gider analizi yapmak oldukça önemlidir.
  • Daha sonra, tavuk yetiştiriciliğinde seçilecek tavuk ırkına karar vermek gerekir. Bu seçimi yaparken salma tavukçuluk için en uygun tavuk ırklarından yumurta veya et üretimi için uygun olanları seçilir.

Gelelim gerekli koşullar, mekan, malzeme, ekipman sağlandıktan sonra seçebileceğiniz tavuk ırklarına. Genellikle 3 ırk Amerikan, İngiliz, Asya tavukları gezici tavuk yetiştirmek için idealdir.

Salma Tavukçulukta Tercih Edilen Tavuk Irkları Hangileridir?

Salma tavukçuluk yani free range yapanlar genellikle Amerikan, Asya, İngiliz, Akdeniz ırklarını ve özellikle Lohman tavuk ırkını tercih etmektedir. Salma tavukçuluk için en az tüketerek çok verim alınan 3 ırk tercih ediliyor.

Tercih edilen tavuk ırkları ise aşağıdaki gibidir:

  • TİNTED tavuk ırkı
  • ATAKS tavuk cinsleri
  • LOHMAN BROWN tavuk ırkısalma (gezen) tavuk yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen türlerdir.

Serbest tavuk yetiştiriciliğinde tercih edilen diğer tavuk ırkları aşağıdaki gibidir:

  • Pleymut tavuk cinsi
  • Standart saf tavuk ırkları
  • Plymouth Rock
  • Wyandotte tavuk ırkı
  • Rhode Island Red tavuk ırkı
  • New Hampshire
  • Langshan
  • Cochin
  • Brahma tavuğu
  • Dorking
  • Orpington
  • Denizli tavuğu Irkı
  • Gerze tavuğu (Hacı Kadın) Irkı
  • Leghorn
  • Cornish
  • Susex tavuğu
  • Yerli tavuk Irkları seçilir.

Tavuk çiftliklerinde daha fazla yumurta elde etmek, daha farklı renklerde ve iri yumurta elde etmek için kimyasallar kullanmak veya tavukları suni yemlerle beslemek salma tavukçuluğa uygun bir besleme şekli değildir. Bu tür endüstriyel tavukçulukta kullanılan kimyasal maddeler, ilaçlar veya katkı maddeleri dolayısıyla verim daha yüksek olsa da doğal veya organik olmayacaktır.

Bu çiftliklerde kış aylarında seçilen kapalı alanların suluk, folluk, yemlik ve yumurtlama alanları serbest dolaşan kanatlı yapılırken hayvan sayısına göre ayarlanmalıdır. Doğal olarak bu alanların sıcaklığı, havalandırması ve temizliği de yumurta ve et verimini etkileyecektir. Dolaşan tavuklar ile kümeste tutulan tavuklar arasında verim ve kalite aynı değildir.

Tavukçuluk yapılırken kuluçka makinesi kullanılarak daha fazla yumurta sağlanır. Bu makineler ayrıca doğal salımlı su ürünleri yetiştiriciliğinden daha maliyetlidir.

Gezen tavuk yetiştiriciliğinde ırkların genel özelliklerine bir bakalım.

Lohman Brown Salma Tavuk Irkı

Lohman tavuğunun dillere destek olmasının sebebi, her türlü hava koşuluna diğer tavuklara göre daha rahat uyum sağlaması, az yem yemesi ve daha çok yumurtlamasıdır.  Yaklaşık 19. hafta ve 20. haftalarda yumurtalamaya başlarlar ve günlük 100 grama kadar yem tüketirler. Salma tavukçuluk yapanların yorumlarına göre 1 adet Lohman Brown bir yıl içinde 300-320 adet yumurta veriyor. Gezen tavuk yetiştiriciliğindeki ömürleri 24 aydır. Ağırlıkları 1,60 kg – 2,80 kg arasındadır. Gezen tavukçuluk yapanlar tarafından eti ve yumurtası için en çok tercih edilen türlerdendir.

Ataks Gezen Tavuk Cinsi

Ataks cinsi adı verilen bu tavuğun Lohman cinsine yakın olup ortalama 20 haftada ilk kılavuz yumurtalarını vermeye başlar. Verdikleri yumurtaların ağırlıkları 63 gram ile 65 gram arasında değişir. Yaklaşık 1 yılda 250 – 260 adet gri veya bej renkte olan yumurta verirler. Tükettikleri yem miktarı ise 115 veya 118 gramdır. Lohman türüne göre daha fazla yem tüketirler. Bu salma tavuk cinslerinin ağırlıkları 18. ve 19. haftalarda 1 kilo 400 grama ulaşmaktadır. 80. haftaya gelindiğinde ise ağırlıkları 2.200 gram olmaktadır. Yumurta verimleri açısından randıman alacağınız süre 3 yıldır.

Salma Pleymut Tavuğu

Tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin tercih ettiği Pleymut rock tavuk cinsinin yıllık 200 ile 230 adet yumurta arasında verimi vardır. Tavuk yetiştiriciliğinde çok yumurta veriyor olması değil her koşulla hayatta kalarak yumurta vermesi özelliği ile öne çıkar. Civcivleri çok kısa bir sürede büyür ve yem tüketim oranları diğer tavuklara göre daha azdır.

Leghorn Salma Tavuk

Ligorin tavuk beyaz renktedir ve 1,5-2 kg ağırlığındadır. Salma tavukçuluk için beslenmektedir. Leghorn tavukların yumurta renkleri beyaz olup, bu ırkın size uygun olduğunu düşünüyorsanız ılıman bir iklim de yaşıyorsanız bu tavukları besleyebilirsiniz. Yıllık yumurta sayısının ortalama olarak suni ortamda 330-350 adet, doğal ortamda ise 295-320 adet yumurta verdiği bilinmektedir. Suni ortamda yetiştirilen Ligorin tavuklar 16. haftalarından sonra yumurta vermeye başlamaktadır.

Rhode Island Red Tavuklar

Gerek kümes ortamında gerekse salma kümes hayvancılığı yapmak isteyenler için rhode island red yani RIR tavuklar oldukça verimlidir. Sakin bir mizaca sahip olur soğuk ve çok sıcak iklimlerde bakılabilirler. Tüm yumurta ırkı hibritlemeleri RIR horozları ile yapılır ve buda tavuk cinsinin ne kadar değerli olduğunu gösterir. Yılda ortalama olarak 300 adete yakın yumurta vermektedir.

Salma gezen tavuk almak isteyenler sahibinden sitesi üzerinden alışveriş yapabilirler. Çeşitlerine göre fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Salma Tavukçuluk Fiyatları 2023 Yılında Ne Kadar?

Salma tavuk yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin alacakları tavuk fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Ataks tavuk fiyatı: 60 TL ile 120 TL
  • Lohman Brown tavuk: 90 TL ile 150 TL
  • Salma Pleymut Tavuğu: 75 TL ile 90 TL
  • Leghorn Salma Tavuk: 120TL ile 150 TL
  • Rhode Island Red: 200 TL ile 250 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Devlet destekli tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimciler Tavuk Çiftliği Kredisi alarak nakit desteklerinden faydalanabilir ve maliyetlerini en aza indirebilir.

Salma Tavukçuluk Ne Kadar Kazandırır?

Geliri çok yüksek olmasına rağmen gider konusunda da oldukça fazla masrafı olan tavuk yetiştiriciliği yapmaya başlamadan önce maliyet hesaplaması yapılmalıdır. Aylık ve yıllık gelirleriniz işletmenizde kaç adet tavuk olduğuna göre her zaman değişiklik gösterecektir.

Gezen Tavuk Çiftliği Ne Kazandırır?

Çiftliğin hazırlanması ile birlikte aylık 50.000 TL ile 75.000 TL kazanca ulaşabilirsiniz. Maliyetin çıkarılmadığı bu ücretler gider maliyetleri çıkartıldıktan sonra düşmektedir.

1000 Tavuk Aylık Getirisi Ne Kadar?

İşletmesinde 1.000 adet tavuğu olan kişilerin aylık ortalama olarak kazançları 15.000 TL’dir. Tavuk cinsine ve beslenme şekline göre bu oranlar değişiklik gösterecektir. Gider ve gelirleri çıktığınız zaman kazanacağınız 15 bin TL için maliyet hesaplaması yapalım.

1000 adetlik tavuk aylık giderinin hesaplanması aşağıdaki gibidir:

  • Yem 70 çuval 550 TL’den: 38.500 TL
  • 1000 adet yumurta kolisi: 920 TL
  • Elektrik su fatura: 5.000 TL
  • Aylık arıza maliyeti: 500 TL
  • Yumurta nakliyesi: 600 TL
  • Veteriner ilaç: 600 TL

Aylık gideriniz toplamda 46.120 TL’dir.

1000 adet tavuğun aylık getirisi:

  • 1000 tavuk günde 30 koliden 30 günde 900 koli yumurta verecektir.
  • Kolisi yine 40 TL den 80x 900= 72.000 TL gelir elde edersiniz.
  • Maliyetiniz olan 46.120 TL çıktığında ise aylık net kazancınız 72.000-46.120= 25.880 TL 1.000 adet tavuğun aylık kazancıdır.

Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti 2023 Yılında Ne Kadar?

Özel olarak belirlenmiş tavuk tesisi yapıları değerlendirilirse aylık gelir değişkenlik gösterir. Tavuk çiftliği kapasitesine bağlı olarak aylık ve yıllık kazanç oranı her zaman değişiklik gösterecektir.

1000 tavukla maliyet hesaplamasını aşağıdaki gibidir:

  • 2 dönüm arazi: 40.000 TL
  • 150 m2 inşaat yapımı: 170.000 TL
  • 1000 adet tavuk: 40.000 TL
  • Plastik ızgaralı altlık: 35.000 TL
  • İki adet otomatik yemlik: 8.000 TL
  • 50 adet suluk: 2.000 TL
  • Isıtma sistemi maliyeti: 8.000 TL
  • Gezinti alanının çevrilmesi: 30.000 TL
  • Yumurta folluğu: 10.000 TL

Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti hesaplamasında Toplam maliyet harcama miktarı ortalama olarak 343.000 TL’dir

Salma Tavukçuluk için Alan Hesaplaması

Salma tavukçuluk için alan hesaplaması aşağıda verilmiştir.

  • Eğer 500 tavuğunuz var ise 1 dönüm
  • Bin tavuk için 2 dönüm
  • 2 bin tavuk için 4 dönüm arazinizin olması gerekir.

1000 adet gezen tavuğunuz varsa 166 m2, 500 tavuk olduğunda 83 m2 ortalama alan olması yeterli olmaktadır. Ortalama 1000 tavuk için kümes uzunluğu 16 metre, genişliği yaklaşık 10 metredir.

Bu alan kapalı alan haricindedir. Eğer alan daha büyük olursa, hastalıkların kontrolü ve hayvanların kontrolü daha da zor olacaktır. Hayvan gezdiği her yerde var olan hastalığı yaymaktadır. Bu sebeple, alanın küçük olması ilaçlanma esnasında daha kısıtlı bir alanda çalışma yapılmasını sağlayacaktır. Yine arazi ne kadar büyükse, etrafının tel ile çevrilmesi o kadar maliyetli olacaktır. Tavuklara lahana, karnabahar gibi doğal pazar artıkları verilmesi yumurtanın kalitesini arttırmaktadır. Tavuk ne kadar doğal beslenirse yumurta o kadar doğal olur. Salma tavukçulukta kül kullanılmalıdır. Kül hayvanları bitten pireden korumakta bire bir etkili doğal bir ilaçtır.

Tavuk çiftliğinin alanın beton olması, temizlik açısından iyidir ancak, beton zeminin soğuk olması nedeniyle hayvanların hastalanması daha kolay olacaktır. Bazı çiftlikler toprak zemin tercih etmektedirler. Bu zemin saman ve talaş ile kapatılmaktadır. Ayrıca, dışarıda ışık, ses, aşırı duman olması tavukları rahatsız edebilir. Bu yüzden alanın buna göre hazırlanması önemlidir.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti hesaplaması yaparak anahtar teslim bir çiftliğin kaç paraya mal olabileceğini hesaplayabilirsiniz.

Salma Tavuk Çiftliğinin Kurulum Koşulları

Çiftliğin kurulduğu il ve mevsime göre kapalı alan izole edilmelidir. Kışın çok soğuk geçen bir şehirde kümes hayvancılığı yapılacaksa büyük ısıtıcılar kullanılarak alan ısıtılmalıdır. Bu ısıtma sürekli olmamalıdır. Yılın 12 ayının soğuk olduğu illerde kümes hayvanlarının (yürüyen) bulundurulması önerilmez.

  • Kümes Isısı: Kışın en az 5 derece, yaz aylarında en çok 25 derece olması uygundur.
  • Işıklandırma: Yarka tavuklar ilk geldiğinde 10 gün süreyle 24 saat ışıklandırma gerekir. Daha sonra 17 saat yeterli olacaktır.
  • Tavuk kümesi: Prefabrik, betonarme, çadır olarak kurulabilir.
  • Tünekler: Yapılacak tüneklerin 17 cm-18 cm olması önerilir.
  • Folluklar: Her folluk en az 1 metre yükseklikte ve 65 tavuk sığacak şekilde yerleştirilir.
  • Gezen Tavuk Yemlikleri: 50 adet-100 adet tavuk için küçük yemlikler tercih edilirken, 1.000-3.000 adet tavuk için otomatik yemlikler uygundur. Ayrıca, 12 kiloluk asma yemlikler de tercih edilir.

Salma Tavukçuluk Kurulumu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Salma tavuk çiftliği kurulumu için Tarım ve Orman Bakanlığı Belediye Başkanlığı, Vergi Dairesi, İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Bu makamlardan kanatlı salıverme yönetmeliği kapsamında hazırlamanız gereken belgeler hazırlandığında ve şartlar sağlandığında başvurunuz onaylanacaktır.

Salma Tavukçuluk İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kümes hayvanlarının serbest bırakılması için işletme ve işletme sahipleri hakkında gerekli bilgileri hazırlayan girişimciler kanatlı seyahat etme hakkına sahiptir.

Tavuk çiftliği açmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru beyan formu
  • İmza sirküleri
  • Aylık sigorta prim bilgileri
  • İtfaiye raporu
  • Zorunlu sorumluluk sigortası
  • 50 yada daha fazla çalışanı olan işletmelerin işletme belgesi
  • 50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından İşyeri hekimliği belgesi
  • İşletme mülk sahibine ait ise tapu bilgiler kira ise kira sözleşmesi
  • Parsele ait imar durum belgesi
  • Yapı kullanım izin belgeleri
  • Kapasite raporu
  • Üretim projesi ile alakalı iş akış şeması
  • İçme suyu havzası bulunan tesislerden Su Genel Müdürlüğünün uygun görüşü,
  • İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığına dair belge
  • Çevre kirlenmesini önleyecek tedbirler alındığına dair rapor
  • Karayolları üzerinde yer alan tesisler için ilçe belediyesi tarafından alınan geçiş yolu izni belgesi
  • Ruhsat harcı ücreti makbuzu.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz belgeler tavuk tesisi kurulumda gerekli olacak belgelerdir.

Salma Tavukçuluk Yapanların Yorumları

Omurga tavukçuluğu ile uğraşan ve bu işe sıfırdan başlamak isteyen ve çiftliğini kuracak kişilerin tavuk yetiştiricilerinin yaptığı yorumları dikkate almalarını öneriyoruz. Yetiştiriciler tarafından:

  • Üretmenin sorun değil pazar bularak satışın yapılmasının önemli olduğu söylenmektedir.
  • Toptan fiyat ile pazar satış fiyatı oldukça tartışılan konular arasında yer almaktadır.
  • Gezen tavukçuluk yapan kişilerin piliçlerin sağlığına dikkat etmesi öneriler arasında yer alıyor.
  • Müşteri bularak üretimi artırmanız salma tavukçuluk yapanlar tarafından önerilmektedir.
  • Gezen tavukçulukta kümes kurulumu, iyi bir üretim için tavsiye edilmektedir.

Salma tavukçuluk yapanların, ilgilenen kişilerin yorumlarını dikkate alarak, siz de işletmenizi kurarak daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Salma Tavukçulukta Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Tavsiyeler

Folluklar yerleştirilirken “L” harfişeklinde dizayn edilmelidir ki, bu sayede köşelere yumurtlama sorunu ortadan kaldırılabilir. Kapalı alanın yerleşiminde tünekler, yemlikler, suluklar ve folluklar olarak dizayn edilmelidir ki, hayvanlar yemi yer, suyu içer ve yumurta yapmaya gider. Kapalı alanda mutlaka yeterli boyutta bir fan olması gerekmektedir. Fan yardımı ile ortam havalandırılır ve ortamda ki pis amonyak gazı dışarı atılır. Yaz aylarında da bu fan içerisini az da olsa soğutmaktadır.

Ayrıca, tesisin üst kısmında mutlaka bir havalandırma bacası olması gerekmektedir. Çünkü ısınan kirli hava yükselir ve havalandırma bacasından tahliye edilir. Tesisin içerisinde mutlaka kaba talaş olmalıdır. Talaş pislenme durumuna göre temizlenmelidir. Hayvanlar gezdiği için havanın yağmurlu veya çamurlu olması durumu veya hastalığa göre değiştirilir. Tavuk çiftliğinden çıkan talaşlar ise gübreli olduğundan tarımda yonca gibi bitkilerin daha çabuk büyümeleri için kullanılabilmektedir. Tavuklar ayaklarından ve burunlarından üşürler. Bu sebeple yerde bulunan talaş miktarı ne kadar az ise hayvanların o kadar çabuk üşüyeceklerdir. Yine ıslanan talaş atılmazsa hayvanlar daha çabuk hasta olabileceklerdir.

Salma Tavukçuluk Hibe Devlet Desteği 2023

Salma tavuk tesisi kurulumunda destek ve kredi alabileceğiniz kurumlar TKDK, KOSGEB ve Ziraat Bankasıdır. Salma tavukçuluk yapan çiftçilere sermayelerine ek olarak 30 bin yada 50 bin TL hibe desteği verilmektedir.

Tavukçuluk için kredi imkanı veren bankalar Ziraat Bankası ile birlikte Denizbank, QNB Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası‘dır. Gerekli şartları sağlayan başvuru sahiplerine 30.000 TL’ye kadar destek sağlanır.

KOSGEB tavuk çiftlik hibesi mevcut değildir. KOSGEB gezici tavuk çiftliği kurulmasına hibe desteği vermemektedir. Ancak kuruluşun farklı alanlara yönelik hibe destekleri bulunmaktadır ve bu destekler 46.23.02 Canlı kümes hayvanları (tavuk, hindi, vb.) nace kodu ile desteklenmektedir.

1 Dönüm Arazide Kaç Tavuk Beslenir?

1 dönüm arazide 200 tavuk beslenebilmektedir.

Salma Tavukçulukta Hangi Irk Tercih Edilmeli?

Atax tavukları yılda ortalama 270 ile 290 arasında yumurta bırakabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır